Antenna Logo News Category Navigation Bar
Navigation Bar
Ειδήσεις

Αισιόδοξο το ΥΠΕΧΩΔΕ για τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο
Μικρή μείωση στις τιμές των καυσίμων
Νομιμοποιείται ο «αέρας» από το υπουργείο Οικονομικών
Πολιτικές δηλώσεις για την οικονομία της χώρας
«Βουτηγμένοι» στα χρέη οι Έλληνες
Έβερτ: Η κυβέρνηση μεταθέτει για το 2001 τις φορολογικές ελαφρύνσεις
Ετοιμάζονται ομάδες δράσης για την απασχόληση
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγει η ΑΔΕΔΥ για το Πόθεν Έσχες

Αισιόδοξο το ΥΠΕΧΩΔΕ για τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο

Οι εργασίες του προαστιακού σιδηροδρόμου σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, θα ξεκινήσουν, περί τα τέλη του έτους. Πρόκειται για ένα σημαντικό και χρονοβόρο έργο, που θα ενώσει την Κόρινθο και τη Χαλκίδα με τον Πειραιά και το αεροδρόμιο των Σπάτων.

Όσον αφορά το λεκανοπέδιο της Αττικής, το έργο θα του δώσει μία μεγάλη ανάσα. Αυτό θα επιτευχθεί με νέες γραμμές, με επέκταση και αναβάθμιση του υπάρχοντος σιδηροδρομικού δικτύου και καινούργιους σταθμούς. Οι εργασίες θα γίνουν σε 20 σημεία του δικτύου, ενώ θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως την ημερομηνία έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Τα σημεία που θα γίνουν οι εργασίες είναι:

1. Πειραιάς – Ρέντη: Αναβάθμιση του τμήματος με την κατασκευή νέας διπλής γραμμής.

2. Ρέντη – Αθήνα: Μετατροπή της γραμμής σε τετραπλή.

3. Σταθμός Αθηνών: Κατασκευή σταθμού, που θα ενώσει τον σταθμό Λαρίσης με τον σταθμό Πελοποννήσου.

4. Αθήνα – Τρεις Γέφυρες: Αναβάθμιση του δικτύου.

5. Τρεις Γέφυρες – Σιδηροδρομικός Κόμβος Αχαρνών (ΣΚΑ): Μετατροπή της γραμμής σε τετραπλή.

6. Σταθμός Σιδηροδρομικού Κόμβου Αχαρνών: Επικοινωνία των γραμμών Αθηνών-Θεσσαλονίκης, Αθηνών-Αεροδρομίου Σπάτων και Αθηνών-Κορίνθου.

7. ΣΚΑ – Άνω Λιόσια – Θριάσιο Πεδίο: Δημιουργία τετραπλής γραμμής μέχρι τα Άνω Λιόσια και διπλής προς το Θριάσιο και την Ελευσίνα.

8. Θριάσιο – Ελευσίνα: Δημιουργία σταθμού στο Θριάσιο.

9. Ελευσίνα – Μέγαρα: Κατασκευή σήραγγας.

10. Μέγαρα – Κακιά Σκάλα: Κατασκευή νέας γραμμής.

11. Κακιά Σκάλα – Αγ. Θεόδωροι: Έχει ολοκληρωθεί η νέα γραμμή.

12. Αγ. Θεόδωροι – Διυλιστήρια και αντιστρόφως: Κατασκευή νέων γραμμών και σήραγγας 1,5 χλμ.

13. Ισθμός – Κόρινθος – Κιάτο: Κατασκευή διπλής γραμμής.

14. Ισθμός – Λουτράκι: Αναβάθμιση της υπάρχουσας γραμμής.

15. ΣΚΑ – Οινόη – Θήβα και Οινόη – Χαλκίδα: Αναβάθμιση της γραμμής.

16. Άνω Λιόσια – Ελευσίνα: Αναβάθμιση της υπάρχουσας γραμμής.

17. Ελευσίνα – Μέγαρα: Αναβάθμιση της υπάρχουσας γραμμής.

18. ΣΚΑ – Παλλήνη: Επέκταση του σιδηροδρόμου μέχρι το Σταυρό της Αγ. Παρασκευής.

19. Παλλήνη – Αεροδρόμιο Σπάτων: Κατασκευή νέας διπλής γραμμής.

20. Σταθμός Αεροδρομίου Σπάτων: Κατασκευή επιβατικού σταθμού αεροδρομίου και σταθμού διακίνησης εμπορευμάτων.
Καταχώρηση άρθρου: (24/01/2001)

Μικρή μείωση στις τιμές των καυσίμων

Σε εξέλιξη όπως φαίνεται είναι τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των διυλιστηρίων, σε διεθνές επίπεδο. Αναντίστοιχες είναι οι αυξομειώσεις των τιμών του πετρελαίου, παρόλο που η τιμή του δολαρίου ενισχύεται ελαφρά έναντι του ευρώ. Ειδικότερα, μολονότι οι τιμές του αργού πετρελαίου παραμένουν σταθερές, οι τιμές τόσο της βενζίνης, όσο και του πετρελαίου εξακολουθούν να έχουν διακυμάνσεις.

Από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης λοιπόν, η βενζίνη και το πετρέλαιο ντίζελ θα πωλούνται φθηνότερα κατά 1,5 δραχμή το λίτρο, ενώ η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα παραμείνει αμετάβλητη.

Η διακύμανση αυτή της βενζίνης το τελευταίο δεκαήμερο, καταδεικνύει με σαφήνεια την πρόθεση των διυλιστηρίων να αυξήσουν τα περιθώρια στο κέρδος τους, παράλληλα με την απόφαση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Για την Ελλάδα κάτι τέτοιο δημιουργεί και ένα επιπρόσθετο πρόβλημα. Αυτό του πληθωρισμού, που οι προσπάθειες για την συγκράτησή του δυσχεραίνουν, ενόψει και των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στην αγορά πετρελαίου.
Καταχώρηση άρθρου: (24/01/2001)

Νομιμοποιείται ο «αέρας» από το υπουργείο Οικονομικών

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Στ. Θωμαδάκης, μετά την νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, για την αγορά μετοχών επί πιστώσει ίσης αξίας με το ύψος του χαρτοφυλακίου τους (margin account), απέστειλε την Τρίτη στο ΣΜΕΧΑ το σχέδιο της απόφασης.

Ωστόσο, ως τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου τα μέλη του ΣΜΕΧΑ, θα στείλουν τις απόψεις τους στο σύνδεσμο, ενώ ως το τέλος του μήνα το ΔΣ θα αποστείλει τις τελικές του προτάσεις στην ΕΚ. Εκείνο πάντως που τονίζουν χρηματιστηριακοί κύκλοι, είναι ότι απόφαση του υπουργείου ξεπέρασε τις δικές τους προσδοκίες.

Οι πωλήσεις λοιπόν μετοχών «αέρα», νομιμοποιούνται και διασφαλίζουν με αυτό τον τρόπο, τα συμφέροντα τόσο των επενδυτών που άντεξαν στην πρόσφατη πτώση του ΧΑΑ, όσο και των ίδιων των χρηματιστηριακών εταιριών.

Με την απόφαση νομιμοποίησης του margin account, εφεξής επιτρέπεται:

1. Το περιθώριο δανεισμού που θα έχουν οι επενδυτές μπορεί να αυξηθεί- καλυφθεί, εκτός από τις μετοχές και με ομόλογα, μετρητά, αλλά και με τίτλους του εξωτερικού.

2. Στους «υγιείς» επενδυτές, δίνεται η δυνατότητα να αγοράσουν μετοχές επί πιστώσει, ανάλογο με το ύψος του χαρτοφυλακίου τους.

3. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες με «κόκκινους κωδικούς» να υπαχθούν στο margin account, αλλά με την προϋπόθεση, ότι εκτός από τις μετοχές που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους, θα κλείσουν το άνοιγμα με ρευστό ή άλλες ασφάλειες και θα υπογράψουν σχετική σύμβαση.

Αν οι εκάστοτε επενδυτές δεν αποδεχθούν τη ρύθμιση του ΥΠΕΘΟ, τότε οι ΑΧΕ θα μπορούν να προχωρούν σε ρευστοποίηση του χαρτοφυλακίου των πελατών τους, πράξη που θα πιέσει ακόμη περισσότερο την αγορά.
Καταχώρηση άρθρου: (24/01/2001)

Πολιτικές δηλώσεις για την οικονομία της χώρας

Για ιδεολογήματα και επιχειρήματα φοβίας και απομόνωσης κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός, παίρνοντας το λόγο μετά τους πολιτικούς αρχηγούς. «Για τον κάθε Έλληνα, τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο», τόνισε ο Κώστας Σημίτης. «Είναι σημαντικό ότι πετύχαμε τη σύγκλιση, έχουμε προχωρήσει σημαντικά», είπε και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για αλαζονεία, «το μόνο κόμμα που έχει οράματα είναι η ΝΔ; Εμείς δεν έχουμε οράματα;» είπε.

Σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη την Τρίτη, σε μια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για την πορεία της χώρας με την ΕΕ, η Ελλάδα με την ένταξη στο ευρώ κατακτά μια ισότιμη θέση στο κέντρο των πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, κύριος Κώστας Καραμανλής, επεσήμανε πως αντί η Ελλάδα να συγκλίνει απέκλινε, και διολισθήσαμε στις τελευταίες θέσεις.

Συγκεκριμένα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι ενώ η Ελλάδα αποτελούσε μια χώρα πλουσιότερη από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, σήμερα φαίνετε να είναι στην εσχατιά της Ευρώπης.

Ακόμα, ο κ. Καραμανλής έφερε παραδείγματα όπως την αύξηση της ανεργίας, τα χαμηλά εισοδήματα, το χάσμα στο ισοζύγιο συναλλαγών, τη διεύρυνση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, το Χρηματιστήριο, καθώς και τη διαφθορά στο δημόσιο και την αδιαφάνεια στην ανταγωνιστικότητα και την αναπτυξιακή διαδικασία.

Την ίδια στιγμή, η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, δήλωσε ότι: όσο η Ελλάδα συμμορφώνεται σε αποφάσεις της ΕΕ τα πράγματα θα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, ενώ ο κ. Κωνσταντόπουλος υποστήριξε ότι πρέπει να προσδιορίσουμε τους δικούς μας στόχους στο επόμενο διάστημα και όχι να υιοθετούμε το ανούσιο παζάρι της Νίκαιας.
Καταχώρηση άρθρου: (23/01/2001)

«Βουτηγμένοι» στα χρέη οι Έλληνες

Σύμφωνα με έκθεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση, όσον αφορά στη φορολογική επιβάρυνση των εργαζομένων, παράγοντας που λειτουργεί ανασταλτικά στην αύξηση της απασχόλησης, την ώρα που η ανεργία φτάνει στο 12,4%.

Συγκεκριμένα, τρία τρισεκατομμύρια δραχμές χρωστάνε περίπου ένα εκατομμύριο Έλληνες στην εφορία. Από αυτά, το ένα τρισεκατομμύρια αφορά σε χρέη μεγαλοοφειλετών, εταιριών υπό πτώχευση και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Τέλος, όσο για τους οφειλέτες, μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, για να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών τους.
Καταχώρηση άρθρου: (23/01/2001)

Έβερτ: Η κυβέρνηση μεταθέτει για το 2001 τις φορολογικές ελαφρύνσεις

Με ερώτηση που κατέθεσε την Τρίτη στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ, κ. Μιλτιάδης Έβερτ, καλεί τον πρωθυπουργό της χώρας σε διόρθωση της ημερομηνίας ισχύος των φορολογικών ελαφρύνσεων που είχαν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση για το έτος 2000 και στη συνέχεια μετατέθηκαν για τα εισοδήματα του 2001.

Ο κ. Έβερτ στην ερώτηση του προς τον πρωθυπουργό υποστηρίζει, παραθέτοντας στοιχεία από το φορολογικό Νομοσχέδιο που δημοσιεύτηκε στα τέλη Δεκεμβρίου, ότι η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της ενώπιον της Βουλής, ότι από το έτος 2000 θα μειώσει τον φορολογικό συντελεστή στην φορολογία φυσικών προσώπων, καθώς και τον φορολογικό συντελεστή φορολόγησης των κερδών των ΑΕ που δεν είναι εισηγμένες στο ΧΑΑ, αλλά αντίθετα μεταθέτει τις ελαφρύνσεις για τα εισοδήματα του 2001.

Τέλος, ο κ. Μιλτιάδης Έβερτ τονίζει ότι «Αυτή η απαράδεκτη αλλά δυστυχώς συχνά επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά της κυβέρνησης δημιουργεί τεράστιο θέμα ηθικής τάξης και υποβαθμίζει τους θεσμούς που η ίδια κόπτεται ότι θέλει να τους προστατεύει».
Καταχώρηση άρθρου: (23/01/2001)

Ετοιμάζονται ομάδες δράσης για την απασχόληση

Μέχρι το καλοκαίρι του 2001 πρέπει να έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Νέο Εθνικό Πρόγραμμα Δράσης για την Απασχόληση (ΕΣΔΑ). Για αυτό το λόγο ο υπουργός Εργασίας, κύριος Τάσος Γιαννίτσης έχει συγκροτήσει τέσσερις τομείς δράσης, (απασχολησιμότητα, επιχειρηματικότητα, προσαρμοστικότητα και θέματα ισότητας), που αποτελούν και τον πυρήνα του νέου φορέα.

Την ομάδα σε αυτή την προσπάθεια συντονίζει η κ. Α. Λυμπεράκη, καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ μέλη της είναι οι Δ. Καραντινός (ΕΚΚΕ), Η. Κικίλας (ΕΙΕ), Α. Μουρίκη (σύμβουλος του υπουργού) και Γ. Κωνσταντόπουλος (σύμβουλος υφυπουργού).

Παράλληλα τα θέματα των δεικτών, αποτελούν αρμοδιότητα ξεχωριστής ομάδας, η οποία επιβλέπεται από τον καθηγητή Ι. Σακέλλη και συνεργάζεται με την ομάδα σύνταξης του ΕΣΔΑ.

Στα συγκεκριμένα προγράμματα, θα μπορούν να λάβουν μέρος εργαζόμενοι για τους οποίους οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις έχουν καταβάλλει στο ΙΚΑ την εργοδοτική εισφορά 0,45%. Πάντως, αναλυτικότερα:

- Τα προγράμματα θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί μέχρι τη λήξη του έτους, δηλαδή μέχρι 31/12/2001.
- Η κατάρτιση θα πρέπει να λαμβάνει χώρα εκτός ωραρίου εργασίας και να μην υπερβαίνει τις 4 ώρες, σε ημερήσια βάση.
- Οι καταρτιζόμενοι πρέπει να είναι εργαζόμενοι σε κάποια επιχείρηση που απασχολεί 1-20 άτομα του κλάδου του οποίου ο φορέας έχει υποβάλλει την αίτηση.
- Η συνολική διάρκεια της κατάρτισης μπορεί να κυμαίνεται από 20 μέχρι 50 ώρες.

Τέλος, το ωριαίο κόστος ανά καταρτιζόμενο ορίζεται στις 3.500 δραχμές, δηλαδή 10,2 ευρώ περίπου.
Καταχώρηση άρθρου: (23/01/2001)

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγει η ΑΔΕΔΥ για το Πόθεν Έσχες

Οι δύο αντιπρόεδροι της ΑΔΕΔΥ και μέλη της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Παπανικολάου και Χρήστος Σουλελές, με δήλωσή τους το βράδυ της Τρίτης, εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση κατά της Βάσως Παπανδρέου για τη διάταξη. Επισημαίνουν ότι την ώρα που δημόσιοι υπάλληλοι είναι καταδικασμένοι εδώ και δεκαετίες σε εισοδηματική πολιτική διαρκούς λιτότητας, το δημόσιο χρήμα κατασπαταλάται για λόγους εντυπωσιασμού.

Σε αναβρασμό οι δημόσιοι υπάλληλοι για τη δήλωση του Πόθεν Έσχες που πρέπει να κατατεθεί μέχρι τις 25 Ιανουαρίου. Το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων, η ΑΔΕΔΥ, που έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή της αποφάσισε να καταθέσει την Τετάρτη στο συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση για ακύρωση ή αναστολή της απόφασης.

Παράλληλα ζητά διάλογο με την υπουργό Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου και απειλεί με κινητοποιήσεις. Καλεί επίσης τους δημοσίους υπαλλήλους να υποβάλλουν, αντί για τα σχετικά έγγραφα, υπεύθυνες δηλώσεις για τις μεταβολές των περιουσιακών τους στοιχείων.
Καταχώρηση άρθρου: (23/01/2001)


Αναζήτηση Ειδήσεων  

  

Navigation Bar