Antenna Logo News Category Navigation Bar
Navigation Bar
Ειδήσεις

Με ίωση 300 παιδιά στην Κεφαλονιά
Νοσεί το ΕΣΥ
Το Βέλγιο αποποινικοποιεί τη χρήση κάνναβης
Τραγικές οι επιπτώσεις της ραδιενέργειας
Κοινοτικές νόρμες κατά του αλκοόλ
Ρουμανία: Το πρώτο κρούσμα τρελών αγελάδων
Μειώνονται τα κρούσματα ηπατίτιδας στην Ελλάδα
Τρίδυμα γέννησε η «Ντόλι» της Αυστραλίας

Με ίωση 300 παιδιά στην Κεφαλονιά

Περισσότερα από 300 παιδιά στη Κεφαλονιά, έχουν προσβληθεί από ίωση, τις τελευταίες ημέρες.
Καθημερινά, στο Νοσοκομείο Αργοστολίου καταφθάνουν δεκάδες μαθητές, με υψηλό πυρετό και πονοκεφάλους, τα περισσότερα εκ των οποίων μετά τη χορήγηση αντιβιοτικών επέστρεψαν σπίτι τους. Για νοσηλεία παρέμειναν μόνο 15 παιδιά.

Το γεγονός, έχει προκαλέσει αναστάτωση στους γονείς και
οι αίθουσες, στα περισσότερα σχολεία του νησιού, έχουν αδειάσει. Την Τρίτη κλιμάκιο από τη Διεύθυνση Υγιεινής της Νομαρχίας Κεφαλονιάς θα επισκεφθεί την περιοχή, για να ενημερώσει τους γονείς.

Στο νησί θα μεταβεί επίσης και ομάδα ιατρών από την Πανεπιστημιακή Κλινική του Περιφερειακού Νοσοκομείου Πάτρας, προκειμένου να διαπιστωθεί το είδος της ίωσης που ταλαιπωρεί τα παιδιά. Καταχώρηση άρθρου: (23/01/2001)

Νοσεί το ΕΣΥ

Ανατάτωση έχει προκαλέσει στον ιατρικό κόσμο της χώρας το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η συζήτηση του οποίου άρχισε στη Βουλή.

Οι γιατροί, που διαμαρτύρονται για βασικά σημεία του υπό ψήφιση νομοσχεδίου « έχουν κρεμάσει τις μπλούζες τους». Μόνο τα επείγοντα περιστατικά θα εξυπηρετούνται ως την Πέμπτη στα νοσοκομεία ενώ Τρίτη και Τετάρτη θα παραμείνουν κλειστά και τα ιδιωτικά ιατρεία των μελών του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας.

Στη Βουλή, η Νέα Δημοκρατία υπέβαλε τη Δευτέρα ένσταση συνταγματικότητας της ρύθμισης, που απαγορεύει στους πανεπιστημιακούς γιατρούς να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, ένσταση η οποία και απορρίφθηκε από τη Βουλή.

Έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής έκρινε τη ρύθμιση συνταγματική, επικαλούμενο παλαιότερη γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία οι πανεπιστημιακές κλινικές των νοσοκομείων δεν διέπονται από το νομικό καθεστώς των ΑΕΙ, αφού υπάγονται στην εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και όχι στο Υπουργείο Παιδείας.

Τόσο ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, όσο και ο εισηγητής, Θ. Γιαννόπουλος χαρακτήρισαν ελλιπή την έκθεση και υποστήριξαν ότι «επιχειρείται να μετατραπούν οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι σε δημόσιους υπαλλήλους».

Πρόσθεσαν μάλιστα ότι η συγκεκριμένη διάταξη καταργεί τη διοικητική αυτοτέλεια του πανεπιστημίου, της Ιατρικής σχολής και των οργανωτικών τους μονάδων, όπως και την ακαδημαϊκή ελευθερία και λειτουργική ανεξαρτησία των μελών της ΔΕΠ.

Ο Υπουργός Υγείας, χαρακτήρισε «απαράδεκτο και μη ηθικό προνόμιο οι διευθυντές πανεπιστημιακών κλινικών να είναι παράλληλα διευθυντές ιδιωτικών και διαγνωστικών κέντρων».

Ο Αλέκος Παπαδόπουλος τόνισε ότι «δεν πρόκειται να στηρίξουμε την κοινωνική και οικονομική αριστοκρατία, αλλά αναγνωρίζουμε την αριστοκρατία της γνώσης μέσα στα δημόσια νοσοκομεία».
Καταχώρηση άρθρου: (23/01/2001)

Το Βέλγιο αποποινικοποιεί τη χρήση κάνναβης

Την αποποινικοποίηση της κατοχής ινδικής κάνναβης για προσωπική χρήση αποφάσισε, υπό την πίεση των οικολόγων που βρίσκονται στην κυβέρνησή του, το Βέλγιο, χωρίς όμως να ορίσει ανώτατη επιτρεπόμενη ποσότητα.

Ωστόσο, η βελγική κυβέρνηση δεν επέτρεψε την πώλησή της στα coffee-shops, πράγμα το οποίο συμβαίνει ήδη στην Ολλανδία, και εξακολουθεί να είναι δυνατή η άσκηση ποινικής δίωξης «σε περίπτωση προβληματικής κατανάλωσης και κοινωνικής όχλησης», έννοιες αόριστες, οι οποίες όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, αφήνουν ένα περιθώριο ερμηνείας από τους εισαγγελείς. Διάκριση γίνεται ανάμεσα στα μαλακά και τα σκληρά ναρκωτικά και η χρήση των τελευταίων συνεχίζει να παραμένει απαγορευμένη.

Ο νόμος της αποποινικοποίησης, που είναι αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού στους κόλπους του βελγικού κοινοβουλίου, θα αρχίσει να ισχύει σε μερικούς μήνες, όταν θα τροποποιηθεί ο νόμος περί ναρκωτικών που χρονολογείται από το 1921, σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπουργού Υγείας, Μάγκντα Έλφετ. Αυτή η νέα «συνολική πολιτική» στο θέμα των ναρκωτικών προβλέπει παράλληλη θεραπεία του χρήστη, ο οποίος διώκεται ποινικά. Από την άλλη, για την πρόληψη και τη θεραπεία έχει προβλεφθεί να διατεθούν 500 εκατομμύρια βελγικά φράγκα (12,4 εκατομμύρια ευρώ).

«Κοινωνία χωρίς ναρκωτικά δεν υπάρχει, αλλά η χρήση των ναρκωτικών μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνο για την υγεία», δήλωσε η Έλφετ για να περιγράψει το πνεύμα της κυβερνητικής απόφασης και πρόσθεσε ότι είναι «καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να γιατρεύεις, καλύτερα να γιατρεύεις παρά να τιμωρείς».
Καταχώρηση άρθρου: (19/01/2001)

Τραγικές οι επιπτώσεις της ραδιενέργειας

Σε πέντε χρόνια θα γίνουν γνωστές οι επιπτώσεις στην υγεία από τη χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου στο Κόσοβο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της με την πρόεδρο της Ιατρικής Εταιρείας, κ. Μαρία Σωτηροπούλου.

«Περισσότεροι από ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, έχουν αρρωστήσει ή έχουν παραμορφωθεί μετά από πυρηνικό ατύχημα και λόγω της ραδιενέργειας που προέρχεται από στρατιωτικά όπλα», δήλωσε η κ. Σωτηροπούλου με αφορμή το πρώτο συνέδριο προληπτικής ιατρικής.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι ως τώρα έχουν σημειωθεί παγκοσμίως 500 εκατομμύρια αποβολές, 376 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από καρκίνο, ενώ 235 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν γεννηθεί με γενετικές ανωμαλίες.
Καταχώρηση άρθρου: (19/01/2001)

Κοινοτικές νόρμες κατά του αλκοόλ

Αυστηρές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ από τους οδηγούς, η οποία αποφάσισε να περιορισθεί στο 0,5mg/ ml το ποσοστό του επιτρεπτού αλκοόλ. Η Κομισιόν υπολογίζει σε 10.000 τους νεκρούς από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και για αυτόν τον λόγο θεωρεί την κατάσταση μέθης, ως τη βασικότερη αιτία των αυτοκινητιστικών ατυχημάτων.


Η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στηρίζεται σε τρεις άξονες: Αρχικά όλα τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να υιοθετήσουν ένα νόμιμο όριο της τάξεως του 0,5mg/ ml. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τους άπειρους οδηγούς, οι οποίοι έχουν αποκτήσει την άδεια οδήγησης λιγότερο από δύο χρόνια, πρέπει να ισχύει το 0,2mg/ ml. Τέλος, η σύσταση της Κομισιόν κάνει σαφές ότι τα κράτη μέλη πρέπει να υιοθετήσουν στη νομοθεσία τους, μέτρα για συνεχή έλεγχο αλκοτέστ στους οδηγούς.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι τα συγκεκριμένα μέτρα θα επιφέρουν σταδιακή μείωση των αυτοκινητιστικών ατυχημάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Καταχώρηση άρθρου: (19/01/2001)

Ρουμανία: Το πρώτο κρούσμα τρελών αγελάδων

Μια γυναίκα που ζούσε στο εξωτερικό και πρόσφατα επέστρεψε στη Ρουμανία, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Βουκουρεστίου με συμπτώματα της νόσου της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Pro TV.

Στην ασθενή διαγνώσθηκε η ασθένεια Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ δήλωσε ο γιατρός Οβίντιου Μπαζενάρου, που είναι επικεφαλής της νευρολογικής μονάδας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Βουκουρεστίου.

Η γυναίκα, το όνομα της οποίας δεν αποκαλύπτεται είχε μείνει για αρκετά χρόνια στο εξωτερικό και μόλις πρόσφατα επέστρεψε στη Ρουμανία. Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα της ανθρώπινης εκδοχής της νόσου των τρελών αγελάδων στη Ρουμανία.

Η κυβέρνηση της Ρουμανίας έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές βοείου κρέατος από οποιαδήποτε χώρα έχει καταγραφεί κρούσμα της νόσου των τρελών αγελάδων.
Καταχώρηση άρθρου: (19/01/2001)

Μειώνονται τα κρούσματα ηπατίτιδας στην Ελλάδα

Η συχνότητα της ηπατίτιδας Β μειώνεται στη χώρα μας, σύμφωνα με τους ειδικούς της Β Παθολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα κρούσματα της νόσου σε παιδιά και νέους παρουσιάζουν μείωση τα τελευταία χρόνια, ενώ αυξημένα είναι τα περιστατικά στους Έλληνες άνω των 50 ετών, που κατοικούν στη Βόρειο Ελλάδα και στην Πελοπόννησο. Αντίθετα λιγότερα κρούσματα εμφανίζονται στα νησιά.
Καταχώρηση άρθρου: (18/01/2001)

Τρίδυμα γέννησε η «Ντόλι» της Αυστραλίας

Η πρώτη κλωνοποιημένη προβατίνα της Αυστραλίας γέννησε τρία αρνάκια, ανοίγοντας το δρόμο για την χρήση της μεθόδου της κλωνοποίησης για την παραγωγή μιας «ελίτ» ράτσας αρνιών, δήλωσαν την Πέμπτη επιστήμονες στην Αδελαΐδα.

Τα αρνάκια γεννήθηκαν τον περασμένο μήνα μετά την αφαίρεση ωαρίων από την Ματίλντα, την πρώτη κλωνοποιημένη προβατίνα της χώρας, στο Ινστιτούτο Ερευνών και Ανάπτυξης της νότιας Αυστραλίας.

Τα τρία αρνάκια, δυο αρσενικά και ένα θηλυκό γεννήθηκαν από άλλη προβατίνα με την τεχνική της πρόωρης μεταφοράς εμβρύων, JIVET, που ανέπτυξαν οι επιστήμονες του ινστιτούτου.Η τεχνική αυτή επιτρέπει την αφαίρεση ωαρίων από μία προβατίνα έξι μηνών και την γέννηση αρνιών από μία μητέρα όχι άνω των έξι ή επτά μηνών, ενώ στο φυσιολογικό κύκλο αναπαραγωγής το ζώο πρέπει να είναι, τουλάχιστον, δυο ετών για να γεννήσει.

Ο υπεύθυνος του προγράμματος του Ινστιτούτο Ερευνών και Ανάπτυξης, Σάιμον Ουόκερ, δήλωσε ότι η ομάδα του έπρεπε να εκτιμήσει τις δυνατότητες της Ματίλντα να «δώσει» φυσιολογικά και υγιή αρνάκια. Επίσης, διευκρίνισε ότι η τεχνική JIVET επιτάχυνε τη διαδικασία αυτή, η οποία σε συνδυασμό με την κλωνοποίηση, μπορεί να επιτρέψει την ταχεία βελτίωση της ποιότητας του αυστραλιανού κρέατος και την παραγωγή μαλλιού.

Ο Σάιμον Ουόκερ τόνισε ότι η καλή υγεία και η φυσιολογική συμπεριφορά των αρνιών δείχνει ότι η αναπαραγωγή μιας κλωνοποιημένης προβατίνας δεν αποτελεί πρόβλημα, έστω κι αν η Ματίλντα πρέπει να γεννήσει, περίπου, 40 με 50 αρνάκια για να μπορέσουν να εξαχθούν επιστημονικά συμπεράσματα.
Καταχώρηση άρθρου: (18/01/2001)


Αναζήτηση Ειδήσεων  

  

Navigation Bar