ΣΗΜΕΡΑ (17-06-99)

Τα τρία «όχι» που αντιτάσσει ο κ. ͺnμίτnς
Τρία κατηγορηματικά «όχι» αντιτάσσει ο πρωθυπουργός στα αντίστοιχα σενάρια για: α) ανασχηματισμό της κυβερνήσεως, β) αλλαγή του εκλογικού νόμου, και γ) πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Με αυτά τα «όχι» -τα οποία διατύπωσε δημοσίως χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- ο κ. Κ. Σημίτης επιδιώκει προφανώς να αποκαταστήσει το κλίμα πολιτικής ηρεμίας, που διαταράχθηκε έντονα μετά την εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές.

Εξετάσεις: Με... χαμόγελα ξεπέρασαν και την Αλγεβρα οι εξεταζόμενοι μαθητές της Β‹ Λυκείου και σήμερα συνεχίζουν ακάθεκτοι με το μάθημα της Χημείας. Τα χθεσινά θέματα χαρακτηρίστηκαν γενικώς σαφή και βατά.

Σαμαράς: «Οποιος θέλει να φύγει, μπορεί να φύγει» είπε χθες ο Αντώνης Σαμαράς στα στελέχη και τους οπαδούς του κόμματός του, τονίζοντας ότι η Πολιτική Ανοιξη θα συνεχίσει αυτόνομα τον αγώνα έως τις εθνικές εκλογές.

Επίτροπος: Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια και ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης θα πρέπει μέσα στο προσεχές δεκαήμερο να ανακοινώσει τον νέο επίτροπο.

Ελληνοτουρκικά: Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ και ο υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ συνδέουν άμεσα τη βελτίωση των σχέσεων Αθηνών - Αγκυρας με την έμπρακτη συνεργασία της Ελλάδος στο θέμα της τρομοκρατίας.

Καύσιμα ακριβότερα: Με νέα τιμή αυξημένη κατά 2,30 δραχμές το λίτρο θα πωλείται από σήμερα η βενζίνη, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης η αύξηση της τιμής είναι 4,70 δρχ. και στο πετρέλαιο θέρμανσης 3,10 δραχμές το λίτρο.

Εκτός ελέγχου: Μαίνεται ο μακάβριος πόλεμος των δήμων Πειραιώς και Κερατσινίου για το νεκροταφείο της Αναστάσεως, με τον μεν πρώτο να υποβάλλει μήνυση κατ' αγνώστων για τους βανδαλισμούς τάφων, τον δε δεύτερο να ομιλεί περί «προβοκάτσιας».

Δίωξη: Για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως διώκεται ο υπαστυνόμος της δίωξης ναρκωτικών Πατρών Ι. Κυριακόπουλος, μετά το αιματηρό περιστατικό με θύμα τον ύποπτο για διακίνηση ηρωίνης Ιωάννη Κολοκυθά, 53 ετών.

Οι δύο μεγαλύτεροι: Η Κάθριν Χέπμπορν και ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ είναι, σύμφωνα με το American Film Institute, οι δύο μεγαλύτεροι ηθοποιοί του αιώνα. Ποιοι διακρίθηκαν, από μια λίστα 500 υποψηφίων.

Ελληνικό κόσμημα: Η ιστορία του ελληνικού κοσμήματος, από τους νεολιθικούς χρόνους μέχρι τον 19ο αιώνα, παρουσιάζεται από σήμερα σε μια μεγάλη έκθεση του Μουσείου Μπενάκη.