ΣΗΜΕΡΑ (18-06-99)

ΓΚΡΙΝΣΠΑΝ Προαναγγέλλει μικρή αύξηση των επιτοκίων
Η αποσαφήνιση των προθέσεων στο κρίσιμο θέμα της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων από τον Αλαν Γκρίνσπαν χθες στο Κογκρέσο, πυροδότησε νέο αγοραστικό «πυρετό» για μετοχές και ομόλογα στη Γουόλ Στριτ. Επιβεβαιώνοντας και τις εκτιμήσεις της «Κ» ο πρόεδρος της FED προανήγγειλε αύξηση -μικρή όμως- των επιτοκίων στις 29-30 Ιουνίου. Δήλωσε, συγκεκριμένα, πως παρά την απουσία πληθωριστικών πιέσεων «είναι αναγκαία μια προληπτικού χαρακτήρα αύξηση των επιτοκίων» για την αποθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας.

Σnμάδια κόπωσnς στn Σοφοκλέους
Εντονα σημάδια κόπωσης εμφανίζει η χρηματιστηριακή αγορά, παρά το μπαράζ θετικών ανακοινώσεων των τελευταίων ημερών από το χώρο της βιομηχανίας (3Ε - Coca Cola Beverages) και τις τράπεζες (Eurobank - Εργασίας). Η απάντηση ίσως βρίσκεται στην πολιτική που ακολουθούν τα μεγάλα εγχώρια χαρτοφυλάκια, τα οποία έχουν προβεί σε ρευστοποιήσεις μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης τον τελευταίο μήνα, προεξοφλώντας σταδιακή διόρθωση της αγοράς.

Πτώσn Μιράζ: Το πρώτο ατύχημα μέσα στο 1999 για την Πολεμική Αεροπορία σημειώθηκε χθες στην περιοχή της Τανάγρας, με την πτώση ενός Μιράζ F-1. Ο χειριστής του, σμηναγός Κίμων Χυτήρης, διεσώθη εγκαταλείποντας έγκαιρα το αεροσκάφος

Κλειστή η πόρτα: Δεν τίθεται θέμα επανόδου στη Ν.Δ. των κατά καιρούς διαγραφέντων ή απομακρυνθέντων, διευκρίνισε χθες σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο πρόεδρος του κόμματος κ. Κ. Καραμανλής.

Φυσικό αέριο: Νέα καθυστέρηση στην είσοδο του φυσικού αερίου στην οικιακή κατανάλωση θα επιφέρει η ακύρωση των διαγωνισμών για τα δίκτυα πόλεως, ενδεχόμενο που μελετά η κυβέρνηση.

Εξετάσεις: Δυσκολίες συνάντησαν χθες στο μάθημα της Χημείας οι μαθητές της Β‹ Λυκείου. Σήμερα, εξετάζονται στα Θρησκευτικά.

Ποσειδώνος: Τέσσερα περάσματα - καρμανιόλες στη λεωφόρο Ποσειδώνος εντοπίζει έκθεση του ΕΜΠ, ενώ η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητεί τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τους υπευθύνους.

Εμπλοκή: Σε ποιον ανήκει μια λεωφόρος; Η νησίδα στο υπουργείο Γεωργίας. Το οδόστρωμα στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Το κράσπεδο στον Δήμο Αθηναίων. Τρανά παραδείγματα ελληνικής γραφειοκρατίας...

Συγγενείς μας: Πιο κοντά στον... άνθρωπο φέρνουν τους χιμπατζήδες τα συμπεράσματα τελευταίων μελετών, σύμφωνα με τις οποίες το είδος διακρίνεται από μεγάλη γκάμα «κωδίκων» συμπεριφοράς, που αφορούν στο φαγητό, το ζευγάρωμα και τον καλλωπισμό.

Δικαστικοί: Προαγωγές, μεταθέσεις και τοποθετήσεις δικαστικών λειτουργών αποφάσισε χθες το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου.

Μεσολάβηση: Πυροσβεστικό ρόλο στην κρίση μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας αναλαμβάνει η Ουάσιγκτον, αποστέλλοντας πολεμικά πλοία και αεροσκάφη στην «εύφλεκτη» Κίτρινη Θάλασσα.

Κινηματογράφος: Ο αριστουργηματικός «Πολίτης Κέιν» επανέρχεται «ανακαινισμένος». Μαζί του, το δυνατό, δραματικό θρίλερ της βαθιάς Αμερικής «Ενα απλό σχέδιο». Κριτική του Γ. Μπακογιαννόπουλου.