ΣΗΜΕΡΑ (24-06-99)

Η ΕΤΒΑ χτυπά τnν πόρτα τnς Σοφοκλέους
Το πείραμα της εξυγίανσης πέτυχε και η τράπεζα είναι έτοιμη για το εγχείρημα της μετοχοποίησης. Ο λόγος για την ΕΤΒΑ, η οποία, από υποχρεώσεις 1.253 δισ. δρχ. το 1995 κατάφερε το 1998 να εμφανίσει κέρδη 10,5 δισ. δρχ. και είναι έτοιμη να χτυπήσει την πόρτα της Σοφοκλέους. Την απόφαση για μετοχοποίηση ανακοίνωσε χθες από το βήμα της γενικής συνέλευσης της τράπεζας ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης.

Ναυάγιο η Εθνική στο Ευρωμπάσκετ
Η Εθνική Ομάδα μπάσκετ δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ούτε στον τρίτο και πιο κρίσιμο αγώνα της στο Ευρωμπάσκετ. Με τη βαριά της ήττα με 64-82 από τη Λιθουανία έμεινε εκτός δωδεκάδας για πρώτη φορά στα 24 τελευταία χρόνια και επιβεβαίωσε ότι δεν ήταν ικανή για την πρόκριση. Απομένει οι ιθύνοντες του άλλοτε εθνικού μας αθλήματος να λάβουν το μήνυμα...

Γουόλ: Η αναταραχή και η συνεχής πτώση των τιμών των αμερικανικών ομολόγων, αφού παρέσυρε για τρίτη συνεχή ημέρα σε πτώση το δείκτη Dow Jones στη Γουόλ Στριτ, μεταφέρθηκε και στην Ευρώπη. Ενώ ανεκόπη ο καλπασμός του δολαρίου έναντι του ελβετικού φράγκου, της στερλίνας και του ευρώ.

Ελπίδες: Ενθαρρυντικά είναι τα νέα από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των δύο συνηθέστερων «γυναικείων» μορφών καρκίνου. Μία νέα αιματολογική εξέταση μπορεί να ανιχνεύσει την κληρονομική προδιάθεση εμφανίσεως όγκου στο μαστό, ενώ Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι έχουν παρασκευάσει και δοκιμάζουν εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου.

Πολυλογία: Τα συμβόλαια για τα κινητά τηλέφωνα που κατέχουν δημόσιοι λειτουργοί και πληρώνουμε εμείς, οι φορολογούμενοι, επανεξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς η ετήσια δαπάνη πλησιάζει το ένα δισ. υπερβαίνοντας τις προβλέψεις κατά 300 εκατ. δραχμές.

Υποχώρησε: Μια νέα σελίδα ανοίγει στην πολιτική διαδρομή του, ο μη επανεκλεγείς ευρωβουλευτής της ΠΟΛΑΝ κ. Ν. Κακλαμάνης, ο οποίος χθες ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το κόμμα, εκφράζοντας διαφωνίες για τον τρόπο που επέλεξε ο κ. Αντώνης Σαμαράς να διεξάγει τον προεκλογικό αγώνα. Ο κ. Κακλαμάνης απέφυγε να επιβεβαιώσει την επιστροφή του στη Ν.Δ.

Δήμοι: Τα δίνει όλα, καθώς φαίνεται, στους Δήμους, η υπουργός Εσωτερικών κ. Βάσω Παπανδρέου: αύξηση εσόδων, τακτοποίηση χρεών και παραμονή του επιστημονικού προσωπικού.

Βαρδινογιάννης: Απεφεύχθη τελικά το διαζύγιο στον προ τριετίας «γάμο» μεταξύ των επιχειρήσεων Βαρδινογιάννη και της σαουδαραβικής Aramco. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι δύο όμιλοι κατέληξαν σε συμφωνία.

Εξετάσεις: Σε 6,5 δισ. δραχμές θα ανέλθει το συνολικό κόστος των φετινών εξετάσεων της Β‹ και Γ‹ Λυκείου, ενώ οι καθηγητές ζητούν και διπλασιασμό των αποζημιώσεών τους για την επιτήρηση και τη διόρθωση των γραπτών.

Καλλυντικά: Σύντομα οι φιλόζωοι θα χρησιμοποιούν κρέμες και καλλυντικά χωρίς τύψεις. Μία νέα μέθοδος ελέγχου της καταλληλότητάς τους, υπόσχεται να γλιτώσει χιλιάδες πειραματόζωα από τα βασανιστήρια.

Μαέστρος: Ο σερ Σάιμον Ρατλ είναι ο νέος διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου, ύστερα από σκληρή μάχη ανάμεσα στους κορυφαίους μαέστρους του κόσμου.

Συνέντευξη: «Δεν ξέρω ούτε να γράφω, ούτε να διαβάζω μουσική. Είμαι αυτοδίδακτος και αυτοσχεδιάζω». Ο Γάλλος συνθέτης Ρενέ Ομπρί μιλάει στην «Κ» και δίνει σήμερα στην Πάτρα και αύριο στην Αθήνα τις πρώτες συναυλίες της ζωής του!

Υπερρεαλισμός: Η ιστορία του καλλιτεχνικού κινήματος που γεννήθηκε στο τέλος του Α‹ Παγκοσμίου Πολέμου, ειπωμένη από την ιστορικό Ρουθ Μπράντον και εστιασμένη στο βίο και τα έργα των σημαντικότερων εκπροσώπων του.

Μεταγραφές: Τον Αργεντίνο Φερνάντο Γκαγιέτο, τον Γερμανό Καρλ Χάιντς Πφλίπσεν και τον Κώστα Ηπειρώτη του Πανσερραϊκού απέκτησε ο Παναθηναϊκός.