ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ (25-06-99)

Απεργιακές κινητοποιήσεις (από την επόμενη Παρασκευή -άντε και... καλά Σαββατοκύριακα, καλές διακοπές δύσμοιροι ταξιδιώτες!), εξουσιοδότηση στα συνδικάτα για... κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και μια διάθεση για αγώνα σκληρό είναι η «γεύση» που βγήκε χθες από το Συνέδριο της ΟΣΠΑ (Ομοσπονδίας Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας) σχετικά με τις εξελίξεις στην Ολυμπιακή και η... πρόγευση για το τι καλοκαίρι μας περιμένει...

Οι εργαζόμενοι στον «εθνικό αερομεταφορέα» («εθνικός» είναι τυπικά, έστω κι αν παίζει στην... «Δ‹ Εθνική Κατηγορία»!) καταγγέλλουν για μεθοδεύσεις και αδιαφάνεια την κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με την  «Speedwing», τη θυγατρική της «Β.Α.», η κυβέρνηση απαντά πως «όλα έγιναν με διαφάνεια και άπλετο φως» (σ.σ.: και οι... δημόσιες εκτελέσεις γίνονται με «διαφάνεια» και στο φως, αλλά δεν παύουν να είναι... «εκτελέσεις»!) - αλλά το μόνο βέβαιο είναι πως πιθανότατα πρέπει «ν' αποχαιρετίσουμε την... Ολυμπιακή που φεύγει»!

Δεν θα υποστηρίξουμε πως οι εργαζόμενοι με τις πιέσεις και τα «κεκτημένα» τους, το συντεχνιακό πνεύμα που συνηθέστατα τους διακρίνει και τις ακρότητες και υπερβολές των κατά καιρούς κινητοποιήσεών τους, δεν ζημίωσαν κι αυτοί την εταιρεία - κάθε άλλο μάλιστα! Αλλά όπως και να το δεις το πράγμα, την κύρια ευθύνη, σε κάθε περίπτωση την έχει, για το κατάντημα της Ο.Α. η διοίκησή της. Για να μην κοροϊδευόμαστε δηλαδή με τίτλους και «ετικέτες»: οι εκάστοτε κυβερνήσεις και το πολύπαθο δημόσιο.

Οι κυβερνήσεις μετέτρεψαν μια υγιή επιχείρηση σε παθογόνο και προβληματική, την μια καθιστώντας την «χοάνη» κομματικών διορισμών και ρουσφετιών, την άλλη με μη αποτελεσμαστικούς ελέγχους στις προμήθειές της (ανατρέξτε στα δημοσιεύματα για «ροζ σκάνδαλα» στις αγορές αεροσκαφών και θα καταλάβετε...) σε σπατάλες παροχών άλλοτε για να διασφαλίσουν (σε προεκλογικές περιόδους) «εργασιακή ειρήνη» με τους αενάως πιέζοντες εργαζόμενους, άλλοτε για να διατηρούν ζημιογόνα δρομολόγια από τα οποία όμως κάποιοι... «ημέτεροι» πλούτιζαν «δια της πλαγίας...» και πάει λέγοντας.

«Το ψάρι, βρωμάει από το κεφάλι...» πάντα. Ποιος ήλεγξε πώς (και ΑΝ) χρησιμοποιήθηκαν όλα αυτά τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια για τα διάφορα «προγράμματα εξυγίανσης» της Ολυμπιακής; Ποιος είναι υπεύθυνος για την αγορά δαπανηρότατων αεροσκαφών που καθιστούσαν τα δρομολόγια παθητικά, ακόμη κι όταν ήταν τόσο πλήρη που... μετέφεραν επιβάτες και... στα φτερά; Κι επιτέλους, ποιος «λαμπρός εγκέφαλος» δρομολογούσε τέτοιους τύπους αεροσκαφών (για άγνωστους λόγους...) προς συγκεκριμένους προορισμούς, που οι πάντες γνώριζαν ότι η κατανάλωσή τους σε καύσιμα θα υπερκάλυπτε όλα τα έσοδα του δρομολογίου - και γι' αυτά οι εργαζόμενοι ευθύνονται; ‹Η για τις «μόνιμες» καθυστερήσεις στις πτήσεις λόγω άθλιου προγραμματισμού των πληρωμάτων και των πτήσεων, με αποτέλεσμα λ.χ. ένα πλήρωμα να... κάθεται 5 ώρες, και την ώρα που έπρεπε να ανέβει στο αεροπλάνο για το δρομολόγιο, λόγω «συμπληρώσεως» του ωραρίου (και των διεθνών κανονισμών) έπρεπε να... γυρίσει σπίτι του;

Σπατάλες, κακοδιαχείριση, ανύπαρκτος προγραμματισμός και άθλιο «μάνατζμεντ» σε συνδυασμό με ένα κακομαθημένο (αλλά κάποιοι το κακόμαθαν, ε;) προσωπικό - πολύ θέλει δηλαδή μια επιχείρηση για να χρεοκοπήσει; Συμβαίνει και εις τας «καλυτέρας των οικογενειών», ακόμη κι αυτούς τους κολοσσούς της αεροπορικής βιομηχανίας!

Μόνο που σ' αυτούς με το που επισημάνθηκε το πρόβλημα κάποιοι ανέλαβαν και το πολιτικό κόστος να βάλουν το μαχαίρι στο κόκαλο και να κάνουν την απαραίτητη «εγχείρηση», χωρίς τσιριμόνιες και παζαρέματα με «υπεύθυνους» και συνδικαλιστές, που όσο πιο σε μάκρος τραβάνε τόσο πολλαπλασιάζουν το πρόβλημα, χωρίς ποτέ να πλησιάζουν καν κοντά στη λύση!

Οταν πέρυσι το Μάρτη έγινε όλη εκείνη η αναταραχή στην Ολυμπιακή (τότε που... άλλα έλεγε από του βήματος της Βουλής ο υπουργός Μεταφορών κ. Τάσος Μαντέλης, και περί άλλων διαβεβαίωνε βουλευτές αλλά και υπαλλήλους της Ο.Α. και την ίδια ώρα άλλα... ανεκοίνωνε ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης για τις «ρυθμίσεις» και το περιβόητο νομοσχέδιο «εξυγίανσης» της εταιρείας!) κι' άρχισαν να βγαίνουν στη φόρα τα σενάρια για ξένο μάνατζερ και για πώληση του όλου ή τμήματος του εθνικού αερομεταφορέα, ο κ. Μαντέλης μόνο που δεν... έδερνε όσους κυκλοφορούσαν και αναπαρήγαγαν τα σχέδια αυτά! Κι' επέμενε πως «η Ο.Α. θα εξυγιανθεί και θα σωθεί!» - σήμερα τι να λέει στ' αλήθεια;

Τότε δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εισηγούντο ριζικές λύσεις - από το να πωληθεί (αλλά με καλούς όρους, και πριν απαξιωθεί ακόμη περισσότερο!) η εταιρεία, μέχρι να κλείσει, κατά τα πρότυπα της «Ελ-Αλ», να απολύσει όλο το προσωπικό, να μείνει εκτός λειτουργίας για κάμποσους μήνες και να επανιδρυθεί επί νέων, υγιών βάσεων, και χωρίς το «έρμα» των αμαρτιών- αλλά η κυβέρνηση επέμενε: «θα την εξυγιάνουμε την εταιρεία, και θα τη σώσουμε»!

Και πού φθάσαμε τώρα; Να... απαξιωθεί ακόμη περισσότερο η Ο.Α., να έχει φορτωθεί (σχήμα λόγου - στις πλάτες των φορολογουμένων φορτώθηκαν!) με κάμποσα πρόσθετα δισ. ζημιές (άλλο, τώρα, που... προέβλεπαν «κέρδη»!) και να καταντήσουμε να υλοποιούμε με... καθυστέρηση 1 1/2 χρόνου, εκείνα τα σενάρια, που, μετά βδελυγμίας διέψευδε ο υπουργός: φέρνουμε ξένο μάνατζερ, τον ακριβοπληρώνουμε, του δίνουμε «οψιόν» σε ένα χρόνο να αγοράσει το 20% της εταιρείας (σε πρώτη φάση - και... ό,τι ήθελε προκύψει!) έναντι 16 δισ. - που σημαίνει ότι η κυβέρνηση «αποτιμά» τον εθνικό της αερομεταφορέα μόλις για... 80 δισ., όση δηλαδή η αξία δύο νέων αεροσκαφών που μόλις πρόσφατα αγοράσθηκα! «Τζάμπα, μάγκες...», που «λέει» στο εκπληκτικό σημερινό πρωτοσέλιδο σκίτσο του στην «Κ», ο Ηλίας Μακρής!

Αναλαμβάνουν Βρετανοί, θα «μανατζάρουν» Βρετανοί, θα... κόβουν δρομολόγια (υπέρ της μητρικής Β.Α.!) που υπό κανονικές συνθήκες θα 'πρεπε να αφήνουν κέρδη -εντάξει! Την... «εξυγιάναμε» την Ολυμπιακή, κατά τον πλέον ερασιτεχνικό, τρόπο και με τη λογική του «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι!» - αμ, έτσι, γινόμουνα κι εγώ... υπουργός Μεταφορών!

Θ. Οικονομόπουλος