ΣΗΜΕΡΑ (14-07-99)

Ψυχραιμία: Οι φόβοι για το ενδεχόμενο να ενταθούν πάλι οι νομισματικοί και χρηματιστηριακοί κλυδωνισμοί στην ευάλωτη περιοχή της Λατινικής Αμερικής, εξ αιτίας της κρίσης που έχει ξεσπάσει από προχθές στην Αργεντινή, παρέσυραν αρχικώς σε δραματική πτώση όλες τις αγορές. Αλλά στο τέλος επανήλθε στη Γουόλ Στριτ η ψυχραιμία και ο δείκτης Dow Jones ανέκαμψε, καθώς και το ευρώ.

Αμερικής: Η αναβολή της αποφάσεως για την αντικατάσταση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Σπυρίδωνος εξύφανε από χθες νέα σενάρια για το πρόσωπο που θα τον διαδεχθεί.

Κίνα - Ταϊβάν: Την οργισμένη αντίδραση της Κίνας έχει προκαλέσει η δήλωση του προέδρου της Ταϊβάν πως οι δύο χώρες θα πρέπει να συνομιλήσουν ως ισότιμα κράτη.

Συμβούλιο της Επικρατείας: Τους ανώτατους δικαστικούς που θα καταλάβουν τις κενές θέσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να επιλέξει μεθαύριο το υπουργικό συμβούλιο, ενώ σήμερα έκανε σχετικές εισηγήσεις στον πρωθυπουργό ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Απώλεια: Το αλεξίπτωτο δεν υπάκουσε στις ανθρώπινες εντολές και ο χειριστής του, μόνιμος λοχίας αλεξιπτωτιστής Π. Συριανός, 22 ετών, βρήκε τραγικό θάνατο χθες στον Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης.

Δυστύχημα: Βαριά τραυματίσθηκαν δύο υπαξιωματικοί της ελληνικής ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο. Το αυτοκίνητό τους ξέφυγε από την πορεία του και τυλίχτηκε στις φλόγες, στην εθνική οδό Κατερίνης - Θεσσαλονίκης.

Ιράν: Σφοδρότατες συγκρούσεις φοιτητών προσκείμενων προς τον μεταρρυθμιστή πρόεδρο του Ιράν, Μοχάμετ Χαταμί, και των ελεγχόμενων από τους υπερσυντηρητικούς αντιπάλους του δυνάμεων της αστυνομίας σημειώθηκαν χθες στην Τεχεράνη για έκτη συνεχή ημέρα.

Ομόλογα: Σημαντική αύξηση σημείωσε το επιτόκιο κατά τη διάρκεια της χθεσινής δημοπρασίας δεκαετών ομολόγων. Ειδικότερα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε 6,35% από 5,66% της προηγούμενης δημοπρασίας, αντανακλώντας τις πρόσφατες εξελίξεις στις αγορές.

Σελήνη: Τριάντα χρόνια μετά την κατάκτηση της Σελήνης, οι Αμερικανοί αστροναύτες που πάτησαν το πόδι τους στο δορυφόρο της Γης ομολογούν ότι η προετοιμασία τους υπήρξε τόσο εξαντλητική και οι απαιτήσεις τόσο μεγάλες, που οι ίδιοι στερήθηκαν εν τέλει τη γοητεία της στιγμής.

Ροκ παραλήρημα υπό συνθήκες καυτές - κυριολεκτικά- αφού οι συναυλίες του «Ροκγουέιβ Φέστιβαλ» στον Αγιο Κοσμά αρχίζουν με τον ήλιο στα ύψη. Γεγονός που καθόλου δεν πτοεί τόσο τα επί σκηνής όσο και τα εν τω γηπέδω ορυόμενα νιάτα.

Νύχτες Χορού οι επόμενες για το ελληνικό καλοκαίρι, αφού τόσο στο Φεστιβάλ Αθηνών, με τα Ισραηλινά Μπαλέτα Μπατσέβα, όσο και στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας, εμφανίζονται πολλά «αστέρια» της τέχνης αυτής.

Μεταγραφή: Ο Ζλάτκο Ζάχοβιτς, Σλοβένος άσος, «έκλεισε» στον Ολυμπιακό για τέσσερα χρόνια, με συνολικές αποδοχές 2 δισ. σαράντα εκατομμύρια δραχμές. Η ομάδα του η Πόρτο θα λάβει 2,3 δισ. δραχμές.