ΣΗΜΕΡΑ (27-08-99)

Ανοίγουν οι πύλες Χρnματιστηρίου για τα Παράγωγα
Ανοίγουν σήμερα οι πύλες του Χρηματιστηρίου Παραγώγων Αθηνών και έπειτα από μεγάλη προεργασία προστίθενται στη ζωή των επενδυτών νέα εργαλεία αποδόσεων που στοχεύουν να συμβάλουν στην αναβάθμιση και την ορθολογικοποίηση του τρόπου λειτουργίας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Η νέα αγορά είναι ανοιχτή σε όλους. Ωστόσο, τα στελέχη του ΧΠΑ υπογραμμίζουν τους μεγάλους κινδύνους που εμπεριέχει. Χθες, πάντως, η Σοφοκλέους υποχώρησε κατά 1,94%, λόγω κυρίως της αναστροφής της προχθεσινής ξέφρενης ανόδου των τραπεζικών μετοχών.

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για εκπαιδευτικούς
Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους περίπου 10.000 εκπαιδευτικούς, που εργάζονται στα ιδιωτικά σχολεία ψηφίστηκαν από το Κοινοβούλιο. Εφεξής, θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους δημόσιους στις εκπαιδευτικές άδειες και τα επιμορφωτικά προγράμματα, οι μητέρες θα δικαιούνται 9μηνη άδεια μετά τη λοχεία, θα μοριοδοτούνται με 2%, όπως οι αναπληρωτές στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, ενώ παράλληλα, διασφαλίζεται το εργασιακό τους καθεστώς.

Θησαυρός:Κρυμμένο θησαυρό από άγνωστες επιστολές Ελλήνων των αρχών του 19ου αιώνα εντόπισε, στη συλλογή Γκαίτε, ο Ελληνας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, Πολυχρόνης Ενεπεκίδης.

Ολυμπιακός: Με παλιούς γνωστούς θα αναμετρηθεί ο Ολυμπιακός στον όμιλο του Champions League. Η χθεσινή κλήρωση «έβγαλε» αντιπάλους του την ισπανική Ρεάλ Μαδρίτης, την Πόρτο και τη νορβηγική Μόλντε.

Απελευθερώθηκε: Αίσιο τέλος έλαβε χθες η περιπέτεια του Ελληνα επιχειρηματία από την Πάτρα Γιώργου Λαλιώτη, που πέρασε 80 ημέρες στα χέρια Αλβανών απαγωγέων. Ο Λαλιώτης, ο πατέρας του οποίου έχει επιχείρηση στο Δέλβινο, εκρατείτο από τους κακοποιούς σε δαιδαλώδεις σήραγγες της εποχής Χότζα στην περιοχή Τεπελενίου. Η αλβανική αστυνομία εξάρθρωσε προχθές τη σπείρα, αλλά αγνοούσε την τύχη του απαχθέντος· μόνος και αβοήθητος, περπάτησε 12 ολόκληρες ώρες στις στοές και ζήτησε βοήθεια.

Ο γίγαντας: Ο Αμερικανός υπεραθλητής Μάικλ Τζόνσον πέτυχε χθες, στη Σεβίλλη, άλλο ένα μεγάλο παγκόσμιο ρεκόρ. Ετρεξε τα 400 μ. σε 43.18. Την προηγούμενη επίδοση κατείχε από τις 17 Αυγούστου... 1988 ο συμπατριώτης του Χάρι Μπατς Ρέινολντς με 43.29.

Στίβος: Η Μιρέλα Τζελίλη με 61,45 μ. προκρίθηκε στον αυριανό τελικό του ακοντισμού του παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου της Σεβίλλης. Αντίθετα ο Κώστας Κουκοδήμος, με 7,90 μ., αποκλείσθηκε από τον τελικό του μήκους.

Κινηματογράφος: Ενα καλλιτεχνικό, πιστό ριμέικ του «Ψυχώ», μία χονδροειδής φάρσα από την Ισπανία («Τορέντε») και άλλα... υπόλοιπα του καλοκαιριού προβάλλονται από σήμερα στις αθηναϊκές αίθουσες, που ασφυκτιούν από την παρουσία του «Μάτριξ».