ΣΥΝΤΟΜΑ (16-09-99)


ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Θέματα για ασφάλεια και δικαιοσύνη
Η υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας και προεδρέυουσα του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Κοινότητος κατά το τρέχον εξάμηνο, κα Τάρια Χαλόνεν, παρουσίασε χθές στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ημερησία διάταξη της εκτάκτου συνόδου κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στο Τάμπερε της Φινλανδίας στις 15 και 16 Οκτωβρίου, με κύριο αντικείμενο τη δημιουργία ενός ενιαίου χώρου ελευθερίας, δικαιοσύνης και ασφαλείας. Η κα Χαλόνεν παρατήρησε ότι η δημιουργία μιάς κοινής πολιτικής ασύλου και μεταναστεύσεως, η καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος και η δημιουργία ενός ενιαίου χώρου δικαιοσύνης, είναι τρία θέματα για τα οποία θα πρέπει να δώσει απαντήσεις η σύνοδος κορυφής του Τάμπερε. Η προεδρεύουσα του συμβουλίου τόνισε ότι πρέπει να θεσπισθεί ένα ενιαίο σύστημα ελέγχου εγκληματικών υποθέσεων, με διεθνείς ομάδες ερεύνης, που θα δρούν πέρα από τα εθνικά σύνορα, πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή Αστυνομία (EUROPOL) και υπογράμμισε ότι η καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος πρέπει να επικεντρωθεί στο ξέπλυμα χρήματος και την παραχάραξη του ευρώ.


ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Τζεμ: Δεν υπάρχει λόγος συζήτησης
Η Τουρκία δεν συζητεί το Κυπριακό, διότι δεν υπάρχει λόγος γιά κάτι τέτοιο, ισχυρίσθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Ισμαήλ Τζεμ, κατά τον οποίο το θέμα αφορά μόνον το καθεστώς του Ραούφ Ντενκτάς και τους Ελληνοκυπρίους. Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ ετοιμάζουν σχέδια λύσεως του Κυπριακού, ο κ. Τζέμ είπε ότι ούτε επισήμως αλλά ούτε ανεπισήμως έχουν διαβιβασθεί στην Αγκυρα αμερικανικά σχέδια λύσεως του Κυπριακού Ο κ. Τζέμ είπε ότι η Τουρκία υποστηρίζει τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά δεν αντιμετωπίζει θετικά προτάσεις, που επιχειρούν να επιβάλουν λύση διά της βίας. Παράλληλα, τηλεγράφημα του ΑΠΕ από τη Λευκωσία αναφέρει ότι οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία συντονίζουν τις ενέργειές τους για την έναρξη των συνομιλιών και ο ειδικός απεσταλμένος της του Φόρεϊν Οφις γιά το Κυπριακό, σερ Ντέιβιντ Χάνεϊμ, είχε χθές διαδοχικές συνατήσεις με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Κόφι Ανάν και θα έχει επαφές με τους Αμερικανούς ειδικούς απεσταλμένους κ. Μόουζες και Ουέστον.


ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ

Παχυσαρκία=ασθένεια
Η λεπτίνη δεν είναι τελικά το «κλειδί» για τη λύση του προβλήματος της παχυσαρκίας όπως υποστήριξε ο επίκουρος καθηγητής κ. Γεράσιμος Κράτσας, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Πανευρωπαϊκού Συμποσίου Παχυσαρκίας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το επόμενο Σαββατοκύριακο. Στη συνέντευξη τύπου αναφέρθηκε ότι στην Ελλάδα ένας στους τέσσερις ανήκει στα παχύσαρκα άτομα, ενώ το 40% πιστεύει ότι έχει περιττά κιλά. Στις παχύσαρκες γυναικές ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού ή του ενδομητρίου είναι 2-3,5 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, ενώ συχνά οι γυναίκες αυτές παρουσιάζουν ελαττωμένη γονιμότητα. Η αναισθησία στη λεπτίνη προκαλεί παχυσαρκία γι' αυτό και πρέπει να χορηγείται μόνο σε περιπτώσεις όπου απουσιάζει γενετικά.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

Αίτημα στη Σύγκλητο
Να ανακαλέσει την απόφασή της για κατάργηση των Προγραμμάτων Σπουδών Επι