ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ (22-10-99)

Ψάχνουν να βρουν τη «βολική» (για όλους τους πολιτικούς αρχηγούς...) μέρα για να γίνει η «προ ημερησίας διατάξεως» συζήτηση στη Βουλή για τη διαφάνεια και τα «διαπλεκόμενα», όπως ζήτησε προχθές ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κώστας Καραμανλής «ζεσταμένος» από την αναδίπλωση Σημίτη και την απόσυρση του Βιντεολόττο και τη νίκη «επί των σημείων» και των εντυπώσεων - είναι ένα ζήτημα για την κυβέρνηση...

Να την κάνεις την «προ ημερησίας» το συντομότερο δυνατόν (να πάει περίπου «κολλητά» με την αναδίπλωση και «να ξεμπερδεύουμε...») με τον κίνδυνο όμως να συντηρήσεις «ζεστό» ένα... «δυσάρεστο» θέμα ή να την πας αργότερα, να 'χει περάσει η πρώτη εντύπωση, διακινδυνεύοντας όμως να «ξανανοίξεις» το θέμα; Και στο μεταξύ, η Ν.Δ. θα «ησυχάσει» ή θα βγάζει κάθε λίγο και λιγάκι κάποιον «άσο» από το μανίκι της, τώρα που είδε πως η μέθοδος «αποδίδει»;

Στο κυβερνών Κίνημα, πάντως, η «παγωμάρα» συνεχίσθηκε και χθες, με διάφορους (εννοούμε και υπουργούς...) να γκρινιάζουν και για την αναδίπλωση («καταστήσαμε τη Ν.Δ. δύναμη ηθικής...»), αλλά και για τον τρόπο που έγινε, στα ξαφνικά και ενώ οι βουλευτές είχαν ήδη πάρει τις «οδηγίες» τους για τη «γραμμή υπεράσπισης» της επίμαχης διάταξης!

«Ετσι όπως τα κάναμε (έλεγε χθες βουλευτής, πρώην υπουργός, στη Βουλή) είναι σαν να... τσιγκλίσαμε εμείς τους Νεοδημοκράτες να... αμφισβητούν και να επιχειρούν να ακυρώνουν όλα τα θέματα που θα φέρνουμε για ψήφιση...», ενώ αρκετοί (ακόμη και του «εκσυγχρονιστικού» μπλοκ...) σχολίαζαν δυσμενώς τον τρόπο που επέλεξε ο κ. Σημίτης να «κάνει πίσω» με τη γραπτή δήλωση και τη σχολιασθείσα απουσία του από τη Βουλή.

«Αν ο Ανδρέας αναγκαζόταν να αναδιπλωθεί, θα το έκανε με... εντυπωσιακή επίθεση, με προσωπικές βολές κατά των αντιπάλων του και με τον αέρα του νικητή...» - θέμα ιδιοσυγκρασίας, ας πούμε.

Ορισμένοι υπουργοί, ενοχλημένοι από την όλη εξέλιξη (σκέπτονται την εντύπωση που δημιούργησαν όταν ενώ μέχρι την τελευταία στιγμή υπερασπίζονταν το Βιντεολόττο, ξαφνικά κλήθηκαν να επιχειρηματολογούν υπέρ της ...απόσυρσής του!), έλεγαν ανοικτά ότι «έπρεπε αυτή η αναδίπλωση να συνοδευθεί με τον καταλογισμό πολιτικών ευθυνών κάποιων αρμοδίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...», αλλά μάλλον λησμονούν ότι οι λόγοι που προέβαλε για την απόσυρση της διάταξης ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν άφηναν περιθώρια «ευθυνών», αφού βρήκε πως... όλα έγιναν εν απολύτω τάξει!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πάντως, φρόντισε καλού-κακού να καταστήσει χθες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών απόλυτα σαφές ότι «δεν τίθεται κανένα θέμα για την υπουργό Πολιτισμού κ. Παπαζώη και τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Φούρα...», προσθέτοντας πως τα χρήματα που θα εξασφαλίζονταν από το Βιντεολόττο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (γύρω στα 70 δισ. ...) θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό! Αν, δηλαδή, καταλαβαίνουμε καλά, από... τις πλάτες των φορολογουμένων, ενώ με το Βιντεολόττο ή το όποιο άλλο «λαχείο» το κόστος δεν θα επεβάρυνε ακόμη και τους φορολογούμενους εκείνους που... εξ αρχής γκρινιάζανε με την (επικίνδυνη και πανάκριβη!) «φιέστα» της Ολυμπιάδας...

Η... «τζογολογία» (νέος όρος στην πολιτική μας διάλεκτο!) σε κάθε περίπτωση «καλά κράτησε» και χθες: στη Ρόδο, όπου πραγματοποιείται το συνέδριο της ΚΕΔΚΔΕ, οι παρόντες πολιτικοί αρχηγοί (Καραμανλής, Κωνσταντόπουλος, Τσοβόλας) έκαναν τις αναφορές τους στην επίμαχη υπόθεση με «σπόντες» και υπονοούμενα, που «μπουρλότιασαν» την επίσης παρούσα υπουργό Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Βάσω Παπανδρέου, που εξακόντισε από την πλευρά της κατηγορίες και χαρακτηρισμούς του τύπου «είσθε δούλοι των ξενοδόχων και των καζίνο...» - α, ναι! Σίγουρα βαδίζομεν ολοταχώς επί προεκλογικής οδού!

Και μιας και μιλάμε για προεκλογική περίοδο: στην ομιλία του, στη Μυτιλήνη, ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση «θα πατάξει τον παράνομο τζόγο!», εξειδίκευσε τις... εξαγγελίες του της ΔΕΘ περί αγροτικών παροχών (επιδοτήσεις, επιστροφή ΦΠΑ, πιστωτικές κάρτες και άλλα...), αναφέρθηκε στο «ευρωπαϊκό ιδεώδες» και τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η Ε.Ε. στο Αιγαίο, στα περιφερειακά προγράμματα και εξήγγειλε τη δημιουργία του... «Μετρό του Αιγαίου» -ναι, μα την αλήθεια, έτσι είπε!

«Είναι πολύ κοντά ο χρόνος (αντιγράφουμε από το κείμενο της ομιλίας του...) που θα γίνει πραγματικότητα το «Μετρό του Αιγαίου», η επικοινωνία μεταξύ των νησιών, η δημιουργία ακτινωτών συνδέσεων, η δημιουργία εμπορευματικών κέντρων κ.ά. περιλαμβάνονται στον αναπτυξιακό σχεδιασμό μας και εκπονούνται ήδη από τα συναρμόδια υπουργεία τα επιχειρησιακά σχέδια εφαρμογής τους...»!

Σχήμα λόγου, φυσικά, αυτό το «Μετρό του Αιγαίου» (αν και με τις τόσες περιπέτειες που έχει περάσει το... κανονικό «μετρό», εμείς θα επιλέγαμε άλλο φραστικό παραλληλισμό...), αλλά είμαστε σίγουροι πως κάποιοι από το ακροατήριό του θα μουρμούριζαν πως «ας φροντίσετε να έχουμε τον χειμώνα καράβια στις «άγονες γραμμές» και το... μετρό ας περιμένει»!

Από την καταγραφή των «προβλημάτων» στις σεισμόπληκτες περιοχές, όπως προκύπτει από τις εκθέσεις των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (υγειονομικά ζητήματα, επισιτισμός και προοπτικές κ.λπ.) μας παραξένεψε εκείνη η αναφορά που κάνει λόγο για «ομιχλώδες» τοπίο» σε ό,τι αφορά την προώθηση μέχρι των τελικών αποδεκτών των δωρεών που έχουν γίνει, είτε μέσω των «ειδικών λογαριασμών» είτε με απ' ευθείας παράδοση επιταγών από διάφορους επώνυμους επιχειρηματίες, στον πρωθυπουργό και σε αρμόδιους υπουργούς. Υποθέταμε πως τα (αρκετά σημαντικά...) ποσά αυτά (που δεν αμφιβάλλουμε πως θα 'χουν κατατεθεί σε ειδικούς λογαριασμούς...) 1 1/2 μήνα από τον σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου μάλλον θα έπρεπε να «έχουν πιάσει τόπο»!

Θάνος Οικονομόπουλος