ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ (05-11-99)

«Αθλιο και ανόητο» χαρακτήρισε το περιβόητο πλέον δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ» ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκος Αθανασάκης, ενώνοντας τη φωνή διαμαρτυρίας (και αγανάκτησης...) μαζί με τις άλλες από πλευράς κυβέρνησης που ήδη από αργά προχθές το βράδυ ακούστηκαν -με εντονότερη αυτήν του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Κώστα Λαλιώτη. Ταυτόχρονα, πάντως, δεν παρέλειψε (υποχρεωμένος, από μιαν άποψη, λόγω του... διπλωματικού παιγνιδιού που παίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις...) να εκφράσει την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τη νέα... «βελτιωμένη και απαυξημένη» νυκτερινή δήλωση (μετά το επίσημο ελληνικό διάβημα) του εκπροσώπου Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κ. Ρούμπιν ότι «δεν αποτελεί πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών να πιστεύουν ότι μέλη της ελληνικής κυβέρνησης εμπλέκονται στην υπόθεση τρομοκρατίας...».

Περίεργη, όμως, και σίγουρα... διπλωματικότατη αυτή η δήλωση Ρούμπιν, ε; «Δεν είναι πολιτική των ΗΠΑ να πιστεύουν...», που αν την αναλύσεις προσεκτικά δεν λέει πουθενά ότι «δεν πιστεύουν...»· λέει απλώς «δεν είναι πολιτική ΝΑ πιστεύουν...» - με άλλα λόγια μπορεί και να «πιστεύουν», αλλά απλώς να μην το... δηλώνουν επισήμως. Ασε δηλαδή που... κι αυτό το έκαναν μέσω των δηλώσεων «αξιωματούχου που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του...» (καλά τώρα) στις οποίες αναφέρθηκε ο συντάκτης του άρθρου της «Ουάσιγκτον Ποστ» κ. Τζέφρι Σμιθ, ο οποίος μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Πλάνετ 104,5» χθες διέψευσε κατηγορηματικά την αρχική δήλωση Ρούμπιν, ότι «κανείς αξιωματούχος δεν έχει κάνει τέτοια δήλωση».

Σ' αυτές τις περιπτώσεις ισχύει το... γνωστό και «δοκιμασμένο» κόλπο, «βγες και πες κάτι, μετά... πάρτο πίσω και ταυτόχρονα και τις εντυπώσεις που θέλεις έχεις δημιουργήσει, και... βγάζεις την ουρά σου απ' έξω!» Το βασικό ερώτημα, πάντως, παραμένει: και ο κ. Μπερνς και ο... «ανώνυμος» αξιωματούχος που «γαρνίρισε» επί το δυσμενέστερο τις δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή, δεν μπορεί παρά να ήξεραν το «κλίμα» που θα εδημουργείτο, ειδικά μια μόλις εβδομάδα πριν από την επίσκεψη Κλίντον στην Αθήνα - γιατί λοιπόν την έκαναν;

Αυτό ακριβώς επισημαίνει και στην επίσημη αντίδρασή της η Ν.Δ. που τόνισε χθες (εμείς θα θέλαμε η αντίδραση να έχει εκδηλωθεί νωρίτερα, πάντως...) πως «το πρόβλημα της τρομοκρατίας είναι υπαρκτό, αυτό όμως δεν σημαίνει πως κατανοούμε τη σκοπιμότητα κάποιων δημοσιευμάτων και μάλιστα στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, και μάλιστα δημοσιευμάτων που θα έπρεπε να έχουν τεκμηριωθεί με συγκεκριμένα στοιχεία...», υπονοώντας σαφώς, χωρίς να το λέει, ότι ατεκμηρίωτα δημοσιεύματα λειτουργούν ως... κοινή «προβοκάτσια»!

Το πλέον ενδιαφέρον σημείο της ανακοινώσεως της Ν.Δ. είναι εκείνο που υπογραμμίζει ότι «δεν πρέπει να υποτιμούμε ότι οι προτεραιότητες και φυσικά οι εθνικές αναμονές από την επίσκεψη Κλίντον είναι εντελώς διαφορετικές και αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και σ' αυτά ακριβώς τα κύρια ζητήματα της εθνικής μας πολιτικής δίνουμε αυτές τις μέρες έμφαση...»!

Το... αξιοπερίεργο είναι πως μια μόλις εβδομάδα πριν από την επίσκεψη, καλά καλά ούτε η... ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σαφή γνώση περί του ποια ακριβώς θα είναι η «ατζέντα» των συνομιλιών κορυφής που θα έχει στην Αθήνα ο πλανητάρχης - και την ίδια ώρα ο κ. Σημίτης συναντάται με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους εξηγήσει το... νόημα της επίσκεψης Κλίντον! Ο ίδιος... το ξέρει, δηλαδή;

Και καλά την «ατζέντα» - μα, εδώ, μας έχουν... τρομοκρατήσει με τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας που θα ληφθούν κατά τις ώρες της παραμονής του Αμερικανού προέδρου (σε κάποιες «επίμαχες» συνοικίες, λέγεται, θα... απαγορεύεται στους κατοίκους ακόμη και να βγαίνουν στα... μπαλκόνια τους)! και σε πρακτικό επίπεδο η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και οι εθνικές αρχές ασφαλείας (που... θεωρητικά θα έχουν και την ευθύνη της ασφάλειας του υψηλού επισκέπτη - ή μήπως δεν θα την έχουν;) δεν έχουν πληροφορηθεί το ...ακριβές και λεπτομερές πρόγραμμα της επίσκεψης, πού θα μείνει ο κ. Κλίντον και η Χίλαρι, τι ώρα φθάνουν, ποια διαδρομή θα ακολουθήσουν από το αεροδρόμιο μέχρι... την πόλη!

Και δεν περιμέναμε, φυσικά, να... τυπώσουν σε «φέιγ βολάν» το πρόγραμμα, αλλά επιτέλους η φιλοξενούσα κυβέρνηση δεν θα 'πρεπε να το έχει πληροφορηθεί - ή έστω ο κ. Σημίτης και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Χρυσοχοΐδης, οι οποίοι... στο κάτω κάτω είναι και οι μόνοι από... ολόκληρο το Υπουργικό Συμβούλιο που εξαιρούνται (σύμφωνα με τις δηλώσεις του «ανώνυμου αξιωματούχου»!) των «υποψιών» της αμερικανικής κυβέρνησης για πιθανές διασυνδέσεις με τα μέλη της... «17 Ν»!

Η αλήθεια είναι ότι το «πρόγραμμα υγείας» της Ν.Δ., όπως το εξήγγειλε χθες ο πρόεδρός της Κώστας Καραμανλής, περιορίσθηκε σε γενικές εξαγγελίες και «αρχές» - κάτι που το αναγνώρισε και ο ίδιος ο κ. Καραμανλής. Και δεν περιείχε το «κόστος υλοποίησής» του (αυτονοήτως πολύ σημαντικό ζήτημα!) ή χρονοδιάγραμμα - άλλωστε, στη βάση του αποτελεί μια επανάληψη του προγράμματος υγείας της Ν.Δ., όπως είχε εξαγγελθεί την προεκλογική περίοδο του 1989...

Αυτό, όμως, όπως επίσης και το γεγονός ότι το βασικό εκείνο πρόγραμμα δεν υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν σημαίνει ότι δεν περιέχει ενδιαφέροντα σημεία, που πράγματι μπορούν να δώσουν λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα και δυσλειτουργίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπως η πρόβλεψη να δίνεται το δικαίωμα σε μια συγκεκριμένη κατηγορία ιατρών του ΕΣΥ να κάνουν «ιδιωτικό ιατρείο» μέσα στα νοσοκομεία όπου υπηρετούν! Και πολύ πρόχειρα (και με αρκετή δόση μικροπολιτικής;..) ο υπουργός Υγείας κ. Παπαδήμας χαρακτήρισε τον κ. Καραμανλή «ανεύθυνο, που με την ασφάλεια ότι ποτέ δεν θα κληθεί να υλοποιήσει αυτά που υπόσχεται, γιατί θα είναι αντιπολίτευση, εξαγγέλλει ό,τι θέλει...», δίνοντας ιδιαίτερο βάρος σ' αυτήν τη δυνατότητα «ιδιωτικού ιατρείου» μέσα στα κρατικά νοσοκομεία, που την «πακετάρισε» βολικά σε «προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ...».

Το σύστημα αυτό, κάποιοι γιατροί (νομίζουμε από επιμελητές και άνω) να μπορούν τις απογευματινές ώρες να κάνουν «ιδιωτικό ιατρείο» μέσα στο νοσοκομείο, με συγκεκριμένη αμοιβή, τμήμα της οποίας καταβάλλεται στο ίδιο το νοσοκομείο, το έχουν υιοθετήσει εδώ και χρόνια στη Γαλλία, με αποτέλεσμα και το ΕΣΥ τους να σώσουν, και να εξασφαλίζουν μια μόνιμη και διαρκή «παρουσία» ιατρικού προσωπικού μέσα στα νοσοκομεία, και μετά το «τυπικό» 8ωρο.

Θάνος Οικονομόπουλος