ΣΧΟΛΙΟ Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΣΤΡΙΩΤΗ (05-11-99)

Ουδείς υπεράνω υποψίας

Αν η πάροδος των ετών δεν συνεπάγεται ολική παραγραφή της μνήμης, μπορεί κανείς να θυμηθεί ότι υποθέσεις για την προέλευση και τις υποτιθέμενες ιδεολογικές συγγένειες της «17 Νοέμβρη» υποστηρίζονταν ήδη από τις πρώτες επιθέσεις της. Μεταξύ αυτών, δεν συγκαταλεγόταν μόνο το «σενάριο» των δεσμών της οργάνωσης με το ΠΑΚ ή και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και εκείνο, που τη θεωρούσε ενεργούμενο αμερικανικών υπηρεσιών. Ακολούθησαν πολλές επιθέσεις, πολλές προκηρύξεις και πολλές αθλιότητες από -μέθυσους ή μη- πρακτορίσκους ή απλώς αφελείς, με αποτέλεσμα ακόμη και το οξύμωρο να καταδικασθεί εφημερίδα για δυσφήμηση συντακτών της. Εγιναν αλλαγές προσώπων και δομών στους κόλπους των διωκτικών αρχών, ψηφίστηκαν διατάξεις περιοριστικές των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων. Και, βέβαια, παρέλασαν από τη χώρα στρατιές Αμερικανών πρακτόρων. Επειδή όλοι αυτοί απέτυχαν να εξαρθρώσουν τη «17 Ν», ας μου επιτραπεί να συμπληρώσω το πολύ εύστοχο ρεπορτάζ της «Ουάσιγκτον Ποστ» με μερικά ακόμη συμπεράσματα, που προφανώς της διέφυγαν:
- Από πλευράς ελληνικών αρχών, η αποτυχία δεν περιορίστηκε στις περιόδους του ΠΑΣΟΚ. Οι διωκτικές προσπάθειες ήταν άκαρπες μέχρι το 1981, αλλά και κατά την τετραετία 1989-1993. Πρέπει να μας απασχολήσει μήπως ούτε τότε ήθελαν οι ιθύνοντες να ψάξουν καλά, παρακωλύοντας ακόμη και τις προσπάθειες της κ. Μ. Μπόσση, που φέρεται δηλώσασα προς την «Ποστ» ότι αν η αστυνομία θέλει μπορεί να εξαρθρώσει την «17 Ν» - χωρίς να εξηγεί πώς η ίδια έπιασε ...φύκια ως σύμβουλος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
- Εκτός από τις ελληνικές αρχές, απέτυχαν στην καταδίωξη της οργάνωσης και οι υπερεξοπλισμένοι ειδικοί των ΗΠΑ. Η αποτυχία αυτή εύλογα κινεί υποψίες μήπως ούτε οι πράκτορες αυτοί ήθελαν να επιτύχουν στην αποστολή τους. Λογικές εξηγήσεις: ή η «17 Ν» είναι αμερικανική οργάνωση ή οι πράκτορες του FBI είχαν -και αυτοί- δεσμούς με το ΠΑΚ και το ΠΑΣΟΚ ή τα μέλη της «17Ν» είναι τόσο κοινωνικοί και συμπαθείς άνθρωποι, ώστε όλοι τους ξέρουν, αλλά δεν ...πάει το χέρι κανενός να τους συλλάβει.
- Πρόκειται, κατά τα φαινόμενα, για συνωμοσία πολύ ευρύτερη από αυτήν, που διαγιγνώσκει η «Ποστ». Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης πρέπει να θέσει το ζήτημα στον Αμερικανό πρόεδρο και να ζητήσει άμεση εις βάθος έρευνα. Ουδείς είναι υπεράνω υποψίας. Ιδίως αυτός ο Τένετ της CIA· άλλωστε, είναι ελληνικής καταγωγής.