ΣΥΝΤΟΜΑ (09-11-99)


ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Ομαλή η μετεγχειρητική κατάσταση του κ. Γιαννόπουλου
Σε αφαίρεση προστάτη υποβλήθηκε χθες το πρωί στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών ο υπουργός Δικαοσύνης, κ. Ευάγγελος Γιαννόπουλος. Η επέμβαση διήρκεσε μία ώρα και έγινε με επισκληρίδειο νάρκωση. Μετά την επέμβαση, οι θεράποντες ιατροί, κ. Ελ. Δούκας και Αντ. Πλουμίδης, δήλωσαν ότι η φυσική κατάσταση του 82χρονου υπουργού, τον οποίο χαρακτήρισαν απόλυτα συνεργάσιμο ασθενή, είναι καλή και αναμένεται έως το τέλος της εβδομάδας να εξέλθει από το θεραπευτήριο. Οπως ανέφερε ο κ. Δούκας, τους τελευταίους δυο τρεις μήνες, ο κ. Γιαννόπουλος παρουσίασε προβλήματα που οφείλονταν σε υπερπλασία του προστάτη.


ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ

Δύο χρόνια σε πρώην δικαστικό
Σε δύο χρόνια φυλάκιση για απόπειρα δωροδοκίας καταδικάστηκε ο τέως Εφέτης των Διοικητικών Δικαστηρίων κ. Λ. Φλώρος. Σύμφωνα με την κατηγορία, πριν από τρία χρόνια είχε προσπαθήσει να δωροδοκήσει με 5 εκατ. δρχ την πρόεδρο Διοικητικού Πρωτοδικείου, προκειμένου να ευνοήσει ιδιωτική εταιρεία που είχε αντιδικία με το Δημόσιο. Ο πρώην δικαστικός στην απολογία του υποστήριξε ότι θέλησε να ευνοήσει την εταιρεία γιατί του είχαν υποσχεθεί ότι θα μεσολαβούσαν να προσληφθεί στο Δημόσιο η κόρη του.


ΒΟΣΠΟΡΟΣ

Σώοι οι ναυτικοί του «Σεμέλε»
Σώοι είναι οι 21 ναυτικοί, 2 Ελληνες και 15 αλλοδαποί, του φορτηγού πλοίου «Σεμέλε» που συγκρούσθηκε προχθές με το επίσης φορτηγό πλοίο «Σίπκα» στη θαλάσσια περιοχή Μαρμαρά Βοσπόρου. Από τη σύγκρουση προκλήθηκε ρήγμα στη δεξιά πλευρά του «Σεμέλε», με αποτέλεσμα ύστερα από λίγη ώρα να βυθισθεί. Οι 21 ναυτικοί του σκάφους επιβιβάσθηκαν στις σωσίβιες λέμβους και το εγκατέλειψαν σώοι. Το «Σεμέλε» είχε αποπλεύσει από την Ουκρανία, φορτωμένο σίδηρο και με τελικό του προορισμό την Αλγερία.


ΠΑΡ. ΜΠΙΣΚΙΝΗ

Προφυλακίσθηκε για το φόνο
Προφυλακίσθηκε χθες, μετά την απολογία της ενώπιον της 2ης τακτικής ανακρίτριας Αθηνών, η 35χρονη πρώην υπάλληλος της ΥΠΑ, Παρασκευή Μπισκίνη, που κατηγορείται ότι τον περασμένο Απρίλιο τραυμάτισε θανάσιμα την 47χρονη φαρμακοποιό Εναρέτη Ζήση (με την οποία φέρεται ότι διατηρούσε ερωτικές σχέσεις) πυροβολώντας τη δύο φορές στο κεφάλι. Η Μπισκίνη αρνείται όσα της αποδίδονται και υποστηρίζει ότι δεν έχει σχέση με το φόνο. Κατά πληροφορίες, εμπλέκει στην υπόθεση έναν Αλβανό, ισχυριζόμενη ότι εκείνος είναι ο δράστης της δολοφονίας.


ΡΟΖ ΚΥΚΛΩΜΑ

Φυλακισμένες νεαρές στο Μαραθώνα
Φυλακισμένες σε διαμέρισμα στο Μαραθώνα κρατούσε κύκλωμα Ελλήνων, νεαρές από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, τις οποίες ανάγκαζε να εκδίδονται σε μπαρ στην περιοχή Βρανά. Ως εγκέφαλος φέρεται ο Γιώργος Μπελετσιώτης, που συνελήφθη μαζί με τον υπεύθυνο του καταστήματος Βασίλη Τσιαντή και εννέα αλλοδαπές που εργάζονταν στο μπαρ. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, Νίκος Τσιαντής, αναζητείται από τις Αρχές, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.


ΠΑΛΙΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ

Συμπλοκή ομογενών
Μια παλιά παρεξήγηση είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ενωση και το θάνατο ενός τρίτου. Τα αδέρφια Δημήτριος, Γεώργιος και Νικόλαος Τσεϊράνωφ μαζί με ένα τέταρτο άτομο επιτέθηκαν σε κατάσταση μέθης στον Γεωργιανό Γκάρι Γκαλουστιάν, με τον οποίο είχαν λογομαχήσει πέρυσι το καλοκαίρι. Τα αδέρφια τραυμάτισαν ελαφρά τον Γκαλουστιάν, ο αδερφός του οποίου τραυμάτισε θανάσιμα με μαχαίρι τον Δημήτρη Τσεϊράνωφ και τραυμάτισε βαριά τα δύο αδέρφια του. Η κατάσταση των δύο αδερφών κρίνεται κρίσιμη.


ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Μετά την παραπομπή, απειλές
Σε παραπομπή στη Δικαιοσύνη 18 ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων, με την κατηγορία της μαστροπείας και της παράνομης απασχόλησης αλλοδαπών, έχει προχωρήσει τους τελευταίους 7 μήνες η Αστυνομική Διεύθυνση Κορίνθου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο διευθυντής της κ. Αλεξόπουλος. Παράλληλα, έχουν απελαθεί περίπου 80 νεαρές γυναίκες που συνελήφθησαν χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα. Οι έλεγχοι της νέας Αστυνομικής Διεύθυνσης, πάντως, έχουν θορυβήσει τα κυκλώματα της νύχτας, με αποτέλεσμα να δέχεται ανώνυμα απειλητικά τηλεφωνήματα ο διευθυντής της. Μάλιστα, αρκετά από αυτά τα κέντρα εξακολουθούν να λειτουργούν, γεγονός που οφείλεται στην αδυναμία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να επιβάλει το νόμο.


ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ

Οι προληπτικές εξετάσεις σώζουν
Οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για να βελτιώσουν την εμφάνιση του στήθους τους, έχουν μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν από καρκίνο του μαστού. Οπως επισημάνθηκε χθες από την πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του 4ου Πανελλήνιου Συνέδριου «Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής», κ. Στ. Αργυροπούλου, οι γυναίκες ύστερα από αισθητική επέμβαση υποβάλλονται συχνά σε προληπτικές εξετάσεις, γεγονός που τις προφυλάσσει από τον καρκίνο· επισήμανε ωστόσο τους κινδύνους από τη χρησιμοποίηση σιλικόνης ή παραφίνης από μη ειδικούς, όπως οι αισθητικοί.


ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΥΡΟΛΟΓΩΝ

20.000 Ελληνες με Πάρκινσον
Περισσότεροι από 20.000 Ελληνες έχουν προσβληθεί από τη νόσο του Πάρκινσον, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που πάσχουν χωρίς να το γνωρίζουν. Και ενώ η μέση ηλικία εμφάνισης της νόσου είναι τα 65 έτη, την απειλή της νόσου βιώνουν χιλιάδες άτομα που περνούν το κατώφλι των 40 ετών, όπως ανακοινώθηκε στο Συνέδριο Ελλήνων Νευρολόγων. Τα συμπτώματα είναι η δυσκαμψία, η βραδυκινησία, ο τρόμος, καθώς και η δυσκολία στη γραφή και σε άλλες καθημερινές ασχολίες.


ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΛΙΕΙΑ

Πρόστιμα 168,6 εκατ. δρχ. το 1999
Πρόστιμα συνολικού ύψους 168,6 εκατ. δραχμών επέβαλαν οι λιμενικές αρχές της χώρας για 847 παραβάσεις, που αφορούσαν διενέργεια παράνομης αλιείας το πρώτο εννιάμηνο του 1999. Από τις παραβάσεις αυτές, 293 επιβλήθησαν σε επαγγελματίες και 554 σε ερασιτέχνες αλιείς, ενώ 17 αφορούσαν παραβάσεις για κατοχή ή αλιεία με εκρηκτικές ή τοξικές ύλες.