ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ (16-11-99)

Μια εβδομάδα είναι, θα περάσει! Πού θα πάει; Θα τελειώσουν και οι... «παρατεταμένες» εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου, θα τελειώσει και η πολυσυζητημένη επίσκεψη Κλίντον με τα «μέτρα» της και τις άνευ λόγου πολιτικές επιπλοκές τους, άντε κι από «Σάββατο απόβραδο...» η πόλη και οι πολίτες (ήρεμοι και «επαναστάτες»...) θα ξανάβρουμε απαξάπαντες τους κανονικούς «βιορυθμούς» μας!

Υπάρχει, φυσικά, πάντα το... επίμαχο «και μέχρι τότε;». Ε, μέχρι τότε υπομονή, αποφεύγετε όσο μπορείτε το κέντρο και τις περιοχές του «μετώπου» (μια ακτίνα, δηλαδή... τριών χιλιομέτρων από το Σύνταγμα!), ξεχάστε το παρκάρισμα σε δρόμους και σημεία «υψηλού κινδύνου» και ξεκινάτε την ημέρα σας και τις προγραμματισμένες δουλειές σας τουλάχιστον μια ώρα... νωρίτερα! Η «άλλη λύση», είναι φυγή για τα χωριά σας!

Η χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου είχε μάλλον... «ανακεφαλαιωτικό χαρακτήρα» - δηλαδή επιβεβαιώθηκε η λήψη των μέτρων που εν τέλει αποφασίσθηκαν να ληφθούν κατά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, με κεντρικό άξονα «πορείες - διαμαρτυρίες - διαδηλώσεις ναι, αλλά... να μην τις πάρει καν είδηση ο Κλίντον και η ακολουθία του...»! Τα κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης επιμένουν (μέσω των... νεολαιών τους!) στην πραγματοποίηση των διαδηλώσεων (ίσως με λιγότερο «πάθος και φανατισμό» απ' όσο λίγες μέρες πριν...) και... κοντός ψαλμός!

Στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, η «αντάρτικη» Νεολαία του τελικά φαίνεται ότι πείσθηκε να μη δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στο κυβερνών Κίνημα (πέραν, δηλαδή, των όσων το... ίδιο δημιούργησε στον εαυτό του, άνευ λόγου και αιτίας, και με μια... καταπληκτική προχειρότητα και ερασιτεχνισμό σχεδιασμού και πολιτικής...) και έτσι αποφάσισε να... λάβει μεν μέρος στις αντιαμερικανικές διαδηλώσεις, αλλά μόνο μέχρι εκεί που θα της επιτρέψει η αστυνομία! Σαχλαμάρες απόφαση, δηλαδή (μια πολιτική Νεολαία κόμματος, θα 'πρεπε να 'χει τα «κότσια» να αποφασίζει με πολιτικό νου και όχι με το νου «κολημμένο» στο πώς θα τηρήσει τα προσχήματα...), αλλά φαίνεται πως κι εκεί οι διαμάχες και οι «κόντρες», που πυροδοτήθηκαν από τους χειρισμούς περί την επίσκεψη, καλά κρατούν...

Κόντρες (με αφορμή τις αποφάσεις -και τις πρώτες και τις... τελευταίες!- αλλά και τις τοποθετήσεις διαφόρων «αρμοδίων» υπουργών...) που βλέπουν μέσα από τα ρεπορτάζ των εφημερίδων το φως της δημοσιότητος, και που όσο και αν «αποψιλώσεις» τα συγκεκριμένα ρεπορτάζ από τυχόν δημοσιογραφικές «υπερβολές» και ελευθεριότητες, καταλαβαίνεις με την πρώτη ανάγνωση πως «δεν μπορεί, κάτι υπάρχει στο βάθος...»!

Η κ. Βάσω Παπανδρέου που... ήθελε να αντιδράσει με την πρώτη απόφαση να επιτραπούν οι πορείες στην προηγούμενη Κυβερνητική Επιτροπή, αλλά δεν το έπραξε επειδή «νόμισε πως ήταν ειλημμένη απόφαση» (ε, και; Από πότε υπουργοί δεν λένε τη γνώμη τους ΜΕΣΑ στα κυβερνητικά όργανα;)

Ο κ. Λαλιώτης που εύρισκε «βλαπτική» για το προεκλογικό κλίμα την απαγόρευση της πορείας (ο ίδιος δεν ήταν που έλεγε πως «όταν ο Κλίντον θα είναι στην Αθήνα αυτός έχει βγάλει εισιτήριο να είναι στη Θεσσαλονίκη...» - ισχύει και τώρα η «δέσμευση» που αναβλήθηκε για μια εβδομάδα η επίσκεψη;), αλλά δεν τό 'λεγε και... «πολύ» δημοσίως και ένιοι άλλοι του υπουργικού Συμβουλίου, που ήθελαν «και τούτο ποιείν κακείνο μη αφιέναι» και βρήκαν τη... «λύση» να επιτεθούν (με διαρροές και διοχετευμένες προς τον Τύπο «πληροφορίες»...) πως τάχατες ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης «παρέσυρε» τον πρωθυπουργό -την ώρα που είναι ξεκάθαρο πως το μόνο που έκανε ο υπουργός, καθ' α όφειλε, ήταν να παρουσιάσει τα ενδεχόμενα και τις εναλλακτικές λύσεις προς τον πρωθυπουργό και την Κυβερνητική Επιτροπή, για να ληφθεί κυβερνητική και όχι φυσικά «υπουργική» απόφαση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα!

Θέλει σίγουρα... τέχνη για να καταφέρεις να μπλέξεις τόσο πολύ, χωρίς ουσιαστικό λόγο και αιτία, και να κατορθώσεις, εν ονόματι της αποφυγής του περιβόητου «πολιτικού κόστους», να οδηγηθείς σε τόσες και τέτοιες δολιχοδρομήσεις, που στο τέλος το «κόστος» να είναι απείρως μεγαλύτερο από εκείνο που θα συνεπαγόταν η πρώτη και σωστή «αποφασιστική» και σύμφωνη με τη λογική πολιτική επιλογή! Ενα «μπλέξιμο», στο οποίο παρεσύρθη (ως δεν ώφειλε!) και η αξιωματική αντιπολίτευση, που έκρινε ακατανοήτως πως η καλύτερη λύση γι' αυτήν θα ήταν να αφήσει την κυβέρνηση να βγάλει τα κάστανα που... η ίδια έβαλε στη φωτιά!», με σιωπή και μισόλογα, αντί να βγει αυτή μπροστά και να υπερβεί σε πολιτική λογική την κυβέρνηση, προτείνοντας την απαγόρευση των διαδηλώσεων στις περιοχές που θα κινηθεί ο Κλίντον...

Το έπραξε τις πολύ τελευταίες μέρες η Ν.Δ. μετά τις... «καταγγελίες» Σημίτη πως «δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της!» (άλλο τούτο πάλι: να ζητάει η κυβέρνηση που διστάζει η ίδια να αναλάβει τις ευθύνες της, να το πράξει για... λογαριασμό της και για να τη βγάλει από το αδιέξοδό της η αντιπολίτευση...), αλλά σίγουρα είχε κάθε λόγο να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση πολύ νωρίτερα, και πριν βγουν δημόσια να υποστηρίζουν τέτοιες θέσεις στελέχη (όπως ο κ. Εβερτ, ο κ. Μητσοτάκης) που δεν μπορεί κανείς να πει πως ανήκουν στον λεγόμενο «ηγετικό κύκλο» της Ρηγίλλης.

Με τις εξελίξεις στο Κυπριακό (ιδίως αυτόν το διακοινοτικό «διάλογο» που αρχίζει στις 3 Δεκεμβρίου υπό την αιγίδα του κ. Κόφι Ανάν στη Νέα Υόρκη όχι και με τόσο... θετικούς οιωνούς, και με όλες τις ενδείξεις να πείθουν πως μάλλον «κανονίσθηκε» για να δοθεί στην Αγκυρα ένα «άλλοθι διαλλακτικότητος» εν όψει της Διασκέψεως Κορυφής της Ε.Ε. στο Ελσίνκι που θα αποφασίσει αν η Τουρκία θα αποκτήσει την ιδιότητα της υποψήφιας προς ένταξη χώρας...) και όλα τα ανατσούμπαλα που σημειώθηκαν περί την επίσκεψη Κλίντον, θα 'χει μεγάλο ενδιαφέρον η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Σημίτη με τον «έκθυμο» και πάντα απρόβλεπτο (κατ' άλλους: απολύτως... προβλεπτό - φευ!) τέως υπουργό Εξωτερικών κ. Θόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος όλη την προηγούμενη «δύσκολη» εβδομάδα έλειπε από την Ελλάδα, και γι' αυτό δεν ακούστηκε η «άποψή» του για τα διαδραματισθέντα...

Οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ενοχλημένο από τις επ' εσχάτοις όλο και συχνότερες επιθέσεις του κ. Πάγκαλου εναντίον του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και την ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης (μεταξύ μας: δεν έχει αλλάξει και τόσο επί της ουσίας από τότε που επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών ήταν ο κ. Πάγκαλος...), και πρόθεσή του είναι να «βρεθεί μια φόρμουλα συνεννόησης» με τον τέως υπουργό και νυν μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου, και λόγω προεκλογικής περιόδου, αλλά και εν όψει ίσως κάποιων «εξελίξεων» στα θέματα εξωτερικής πολιτικής...

Δύσκολο εγχείρημα, με δεδομένο το «ταμπεραμέντο» του κ. Πάγκαλου και τη φημολογούμενη απόφασή του (εν όψει ενδεχόμενων «ανακατατάξεων» μετεκλογικών στο ΠΑΣΟΚ...) να «διαφοροποιείται» και να κρατάει αποστάσεις! Αλλά, ας μη... σπεύδουμε σε απαισιοδοξία - θα δείξει το πράγμα!

ΘΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ