ΣΥΝΤΟΜΑ (16-11-99)


ΣΥΣΣΩΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Επαναλαμβανόμενες απεργίες
Λιγότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα (0,4%) είναι η βασική διαφορά των συμβασιούχων εργαζομένων στους δήμους με το υπουργείο Εσωτερικών και αφορά τις αυξήσεις για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του '99. Ωστόσο, η διαφορά αυτή κρίθηκε σημαντική και η Ομοσπονδία των συμβασιούχων εργαζομένων στους δήμους, η ΠΟΠ-ΟΤΑ, εμμένει στην απόφασή της για συνέχιση της απεργιακής κινητοποίησης που προβλέπει 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, με αποτέλεσμα από χθες στους δήμους -κυρίως της Αθήνας- να σωρεύονται αρκετοί τόννοι σκουπιδιών.


ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ

Ατοκο δάνειο
Πρόσθετα οικονομικά μέτρα για την ενίσχυση των σεισμοπλήκτων προωθεί ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Χρήστος Βερελής. Τα μέτρα αφορούν άτοκο δάνειο δεκαπενταετούς διάρκειας, για την επισκευή τοίχων πληρώσεως που παρουσιάζουν σοβαρές βλάβες. Τα ανώτατα όρια της χορηγούμενης στεγαστικής συνδρομής για κτίρια ορίζονται ως ακολούθως: σε 15.000 δρχ./τ.μ. για κατοικίες μέχρι 120 τ.μ. για επισκευή εσωτερικών ή εξωτερικών τοίχων πλήρωσης και για πολυκατοικίες σε 15.000 δρχ./τ.μ. για την επισκευή εσωτερικών ή εξωτερικών τοίχων και των κοινόχρηστων χώρων ( κλιμακοστάσια).


ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΕ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

Λεία 10 εκατ. δραχμές
Ληστεία με το «καλημέρα σας» χθες. Δύο κουκουλοφόροι με πιστόλια ανά χείρας εισέβαλαν στις 8.30 το πρωί στο σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος στο Μαρούσι επί της οδού Χειμάρας 3 και απέσπασαν 10 εκατ. δραχμές. Οι άγνωστοι δράστες ανέβηκαν στον πρώτο όροφο του πολυκαταστήματος στο λογιστήριο, τη στιγμή που η 33χρονη Ιωάννα Πανταλέων καταμετρούσε τα χρήματα, και με την απειλή των όπλων την ανάγκασαν να τους τα παραδώσει. Στη συνέχεια, διέφυγαν πεζή.


«ΤΑΞΙΔΙ» ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Νεκρός από ηρωίνη
Ενα «ταξίδι» χωρίς επιστροφή για τον 19χρονο Φώτη Τσαλίκη, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στις τουαλέτες του πλοίου «Ν. Καζαντζάκης» κατά τη διάρκεια του δρομολογίου Πειραιάς-Ηράκλειο, έπειτα από χρήση ηρωίνης. Δίπλα στον 19χρονο βρέθηκε σε κωματώδη κατάσταση και ο φίλος του Μηνάς Λιοκουκουδάκης, 19 χρόνων. Η σορός του Τσαλίκη μετεφέρθηκε μετά τον κατάπλου του πλοίου στο Νοσοκομείο Ηρακλείου για νεκροψία, ενώ ο Λιοκουκουδάκης ο οποίος ανέκτησε τις αισθήσεις του θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου.


ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΣΙΡΚΟ

Αναζήτησε την ελευθερία...
Απατηλή διέξοδο προς την ελευθερία αναζήτησε χθες το μεσημέρι ένας ελέφαντας από το «Τσίρκο της Μόσχας», που έχει εγκατασταθεί δίπλα στο στάδιο Καραϊσκάκη. Το τσίρκο δίνει παραστάσεις προς τέρψη του κοινού, αλλά τα ζώα μάλλον δεν εκδηλώνουν πάντα ευτυχία από το ρόλο που τους έχει ανατεθεί. Ο ελέφαντας βρήκε την ευκαιρία και «το 'σκασε» και με το πέρασμά του προκάλεσε μικροζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα και τρόμο στους περαστικούς. Στήθηκε ολόκληρη αστυνομική επιχείρηση, το συμπαθές παχύδερμο εγκλωβίσθηκε και «συνελήφθη» από θηριοδαμαστές στο γειτονικό εργοστάσιο «Ελαΐς», στην οδό Πειραιώς. Από σήμερα... πάλι παραστάσεις.


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΜΗΤΕΡΑΣ

Οικογενειακό δράμα
Ενα ακόμη οικογενειακό δράμα ξετυλίχθηκε στα δικαστήρια. Η 45χρονη μητέρα κατήγγειλε ότι ο εν διαστάσει σύζυγός της Κυριάκος, 60 ετών, ασελγούσε στο ηλικίας 12 ετών κοριτσάκι τους, ύστερα από τις αποκαλύψεις της ίδιας της μικρής. Εις βάρος του ασκήθηκε δίωξη για βιασμό και απόπειρα βιασμού. Χθες, απολογήθηκε ενώπιον του 1ου τακτικού ανακριτή και αρνήθηκε τις κατηγορίες. Τελικώς, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.


ΣΤΟ Γ' ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ

Σήμερα η κηδεία του Αγαπητού
Απεβίωσε χθες σε ηλικία 72 ετών ο Ιωάννης Αγαπητός, ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας Agapitos Express ferries. Ο Αγαπητός εδραστηριοποιείτο εδώ και τριάντα πέντε χρόνια στην ελληνική ακτοπλοΐα, στις Κυκλάδες αλλά και στις γραμμές της Κέρκυρας και της Ιταλίας, αναπτύσσοντας σπουδαία επιχειρηματική δραστηριότητα. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί σήμερα στις 3 το μεσημέρι στο Ναό του Αγίου Νικολάου Πειραιώς και η ταφή του από το Γ' Νεκροταφείο Νίκαιας.


Η ΜΗΤΡΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ

Απόφαση του Αρείου Πάγου
Ο Αρειος Πάγος αναγνώρισε ότι η μητριά περιλαμβάνεται στη στενή έννοια της οικογένειας και δικαιούται αποζημίωση για ψυχική οδύνη από το θάνατο του γιου του συζύγου της, ο οποίος είχε σκοτωθεί σε τροχαίο. Με το σκεπτικό αυτό, το Ανώτατο Δικαστήριο αναίρεσε απόφαση του Εφετείου Αθηνών που είχε απορρίψει αγωγή μητριάς η οποία ζητούσε χρηματική ικανοποίηση για το θάνατο του γιου του συζύγου της σε τροχαίο τον Μάιο του 1994 στον Πειραιά.


ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

Περαιτέρω προανάκριση
Εμφανώς σοκαρισμένος, σε σημείο που να μην μπορεί να αρθρώσει κουβέντα, ο 66χρονος Αντ. Πρίμης προσήχθη χθες στον εισαγγελέα Ποινικής Αγωγής Αθηνών, κατηγορούμενος για τον θανάσιμο από αμέλεια τραυματισμό, με καραμπίνα, του φίλου του Μιλτ. Διαμαντή -της γνωστής οικογενείας επιχειρηματιών- με τον οποίο είχαν πάει κυνήγι στην Παιανία. Εναντίον του ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Για την υπόθεση διετάχθη περαιτέρω προανάκριση και ο κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος.


ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

Θα τιμηθεί ο Γαβράς
Την εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πατρών για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, που θα γίνει σήμερα, θα λαμπρύνει με την παρουσία του ο γνωστός σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, ο οποίος θα τιμηθεί για την προσφορά του. Το έργο και την προσωπικότητα του τιμωμένου θα εξάρουν ο πρύτανης, καθηγητής Σταμάτης Ν. Αλαχιώτης και ο καθηγητής Ηλίας Κούβελας, ενώ θα προβληθεί η ταινία του «Ζ».