ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ (25-11-99)

Κάποιες κινήσεις και παρασκηνιακές ενέργειες τόσο από πλευράς Ιράκ όσο και από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών (των τελευταίων, υπό τον μανδύα του... ΟΗΕ!) οδηγούν σε πιθανά αισιόδοξα σενάρια για την εξέλιξη της πετρελαϊκής κρίσεως, που ήρθε «ξαφνικά» να αναστατώσει το διεθνές οικονομικό σκηνικό - και κυρίως την Ευρώπη και την Ιαπωνία, αφού οι δικές τους οικονομίες κατά κύριο λόγο θα πληγούν από την ξέφρενη άνοδο του «μαύρου χρυσού» και όχι βεβαίως της αυτάρκους σε πετρέλαιο Αμερικής...

Οσο κι αν θα ήθελε (και δη: διακαώς!) πάντως η Ουάσιγκτον να δει την ευρωπαϊκή και την ιαπωνική οικονομία να δέχεται ένα σοβαρότατο «στραπάτσο» λόγω ενεργειακής κρίσης, οι πολιτικές επιπτώσεις που θα έχει για το «ίματζ» της μόνης σημερινής υπερδύναμης η «επιμονή» της να αρνείται την ικανοποίηση του αιτήματος του Ιράκ (ελεύθερες εξαγωγές πετρελαίου, παρά το «εμπάργκο», για μακροπρόθεσμο διάστημα και όχι με... ανά 15θήμερο ανανεώσεις της συμφωνίας «πετρέλαιο για εισαγωγή τροφίμων») φαίνεται πως επέδρασαν θετικά προς την κατεύθυνση να βρεθεί κάποια λύση, που θα οδηγήσει τη Βαγδάτη στο να ξανανοίξει τους κρουνούς της, το κλείσιμο των οποίων επέδρασε φυσικά καταλυτικά στη διαμόρφωση των διεθνών τιμών...

Μπλεγμένα πράγματα - ανάκατα μαζί με πιέσεις αμερικανικών συμφερόντων για τις «λεωφόρους του πετρελαίου» μέσω των σχεδιαζομένων και υπό κατασκευήν αγωγών, γεωπολιτικές σκέψεις για το ρόλο της Τουρκίας, συσχετισμοί για το «βάρος» που αποκτούν ή μπορούν να αποκτήσουν άλλες πετρελαϊκές χώρες! Μπλεγμένα πράγματα. Το θετικό για την Ελλάδα είναι πως η προοπτική μιας μάλλον σύντομης εκτόνωσης της πετρελαϊκής κρίσεως, εκτός από... ευεργετική για τις τσέπες όλων μας, θα αποδειχθεί και καίρια για τους στόχους της Ελλάδος να «πιάσει» τα έρμα κριτήρια σύγκλισης (κυρίως τον πληθωρισμό, δηλαδή) για να μη διακινδυνεύσει το στόχο της ένταξης στην ΟΝΕ!

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση των οικονομιών των χωρών - μελών της Ε.Ε. και τις προοπτικές τους είναι απόλυτα θετική για τη χώρα μας, με την επισήμανση πως ο πληθωρισμός (το κρίσιμο «τεστ» για την Ελλάδα) βρίσκεται σε σταθερή πτωτική πορεία και πως θα έχει φθάσει στα επιθυμητά επίπεδα για να πληρωθούν οι όροι ένταξης στην ΟΝΕ - και οι εκτιμήσεις του αρμόδιου για τα νομισματικά επιτρόπου, Ισπανού κ. Πέδρο Σόλμπες, πως είναι εξαιρετικά πιθανό η Ελλάδα να πιάσει το κριτήριο του πληθωρισμού, αφού οι επιπτώσεις της πετρελαϊκής κρίσης θα «πλήξουν» και τους πληθωρισμούς των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με τους οποίους θα συγκριθεί ο ελληνικός, δημιουργεί ελπιδοφόρες προοπτικές - αν και ομολογουμένως εμείς οι αδαείς δεν τις αντιλαμβανόμεθα...

Γιατί, οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό της Ελλάδος από την κατακόρυφη άνοδος της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, λογικά, θα πρέπει να είναι πολλαπλασίως μεγαλύτερες από εκείνες, λ.χ., που θα σημειωθούν στον πληθωρισμό της Γερμανίας ή της Γαλλίας, δεδομένου ότι οι χώρες αυτές (και άλλες στην Ε.Ε. εξαρτώνται πολύ λιγότερο από το πετρέλαιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αφού σε πολύ μεγάλο ποσοστό χρησιμοποιούνται πυρηνικοί σταθμοί...

«Δεν θα χάσουν το κριτήριο του πληθωρισμού στην Ελλάδα από την πετρελαϊκή κρίση - αν φυσικά δεν υπάρξει και από άλλη πλευρά επιδείνωση του πληθωρισμού...», σημείωσε ο κ. Σόλμπες, και ακριβώς για να προστατεύσουν τα νώτα τους από ενδεχόμενες άλλες «εκπλήξεις», οι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης μελετούν τη μείωση κατά 10% της τιμής του οικιακού ηλεκτρικού ρεύματος (έχει προγραμματισθεί για σήμερα σύσκεψη του υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Γιάννου Παπαντωνίου και του υπουργού Ανάπτυξης κ. Ευάγγελου Βενιζέλου...) χωρίς να υπάρχει και άμεσο πρόβλημα για τη ΔΕΗ, αφού με τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή, το κράτος φρόντισε να... μειώσει τη φορολογία του πετρελαίου που καταναλώνεται από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

Η μείωση αυτή καθίσταται επιβεβλημένη, και για έναν ακόμη λόγο: πέρυσι είχε μειωθεί τέτοια εποχή η τιμή κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος, και αν φέτος δεν υπήρχε ανάλογη μείωση (με ή χωρίς το αιτιολογικό της αύξησης της τιμής του πετρελαίου...) «τεχνικά» ο πληθωρισμός θα σημείωνε «συγκριτική» αύξηση, λόγω της... περυσινής μείωσης!

Φυσικά, όλα αυτά τα... «λογιστικά τερτίπια» που αποβλέπουν στη συγκράτηση του πληθωρισμού έχουν ουσιαστικότατες επιπτώσεις στα έσοδα του Δημοσίου. Να σκεφθεί κανείς, ότι ισχύει ακόμη (καίτοι είχε αποφασισθεί «προσωρινά») η μείωση του «ειδικού φόρου κατανάλωσης» στα καύσιμα, που συνέβαλε φυσικά και εξακολουθεί να συμβάλλει στη μη... ξέφρενη για τον καταναλωτή αύξηση των λιανικών τιμών και τη συνακόλουθη εκτίναξη στα ύψη του πληθωρισμού, αλλά έχει επαχθέστατες συνέπειες στα δημόσια έσοδα, κάτι που... είναι να απορεί κανείς για πόσο μπορεί να το αντέξει ο... κ. Δρυς.

Θα τον συγκρατήσουμε, τελικά, με τούτα και μ' εκείνα τον πληθωρισμό για να πιάσουμε το έρμο το «κριτήριο», θα μπούμε και στην ΟΝΕ (κάποιοι να πανηγυρίσουν -και να ελπίζουν σε εκλογικά οφέλη- πέραν των άλλων που μακροπρόθεσμα θα έχει η χώρα...), αλλά κάτι μας λέει ότι με το που... θα μπούμε, έχουμε να γνωρίσουμε τόσα και τέτοια «μέτρα» για να καλυφθούν τα τεράστια «κενά» που αφήνει καθημερινά πίσω της αυτή η υπερπροσπάθεια της «σύγκλισης», που θα μας κάνουν να τρέχουμε σαν τον... Βέγγο, να πιάσουμε γωνιά να γλιτώσουμε.

Αυτό που κάποιοι λένε ότι «αυτή η υπερπροσπάθεια και τα τεχνητά μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού τώρα, μοιάζουν σαν το ελατήριο που το κρατάς συμπιεσμένο, μέχρι... να το αφήσεις και να τιναχθεί στα ύψη», κάτι μας λέει ότι το αντιλαμβανόμεθα μόνο... σε θεωρητικό επίπεδο - και όταν θάρθει η στιγμή της «πρακτικής» επιβεβαίωσης της θεωρίας, θα βλαστημήσουμε την ώρα και τη στιγμή μας!

ΘΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ