ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ (02-12-99)

Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, το Δημόσιο θα 'χει (προσπαθεί τουλάχιστον) φροντίσει να πληρωθούν όλες οι «υποχρεώσεις» του προς τους εργαζόμενους σε αυτό (μισθοί, συντάξεις, δώρα και επιδόματα...) για να μην... «μπλέξει» με τον περιβόητο «ιό του 2000» και δημιουργηθούν γιορτάρες μέρες προβλήματα με χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και με τα δημόσια λογιστήρια!

Το... καλό είναι ότι τουλάχιστον οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο (αν και ανάλογα μέτρα παίρνουν και πάμπολλες ιδιωτικές επιχειρήσεις) θα πάρουν μισθό και δώρο έγκαιρα - το κακό είναι πως τη σήμερον ημέρα και με τον υπερκαταναλωτισμό που διακρίνει την κοινωνία μας, αλλά και τις έτσι κι αλλιώς αυξημένες δαπάνες, το να εισπράττεις χρήματα προκαταβολικά, σημαίνει πως θα τα... ξοδέψεις και προκαταβολικά, με αποτέλεσμα πάνω στις Γιορτές πολλοί να «ξεμείνουν»! Ετσι κι αλλιώς, δηλαδή, ο... «ιός» τη ζημιά του θα την κάνει!

Οι τράπεζες προετοιμάζονται πάντως για κάποιας έκτασης «αμόκ εκταμίευσης» καταθέσεων από το ευρύ κοινό, που για να «γαϊδουροδέσει» θα προτιμήσει να πάρει χρήματα μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου (παραμονή Πρωτοχρονιάς οι τράπεζες λόγω «ιού» δεν θα λειτουργήσουν) και να τα ξαναβάλει στο λογαριασμό του την πρώτη εργάσιμη ημέρα του 2000 - γούστο έχει όλη αυτή η ανασφάλεια, αν τη δεις από «περίεργη» γωνιά: διαφημίστηκε τόσο πολύ αυτή η έρμη «τεχνολογία» και η «πληροφορική», που υποτίθεται πως «κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη», για να ·ρθει η στιγμή η ίδια η τεχνολογία να μας ξαναγυρίσει στις... «παλιές καλές» μέρες, που οι πατεράδες μας φύλαγαν τα λεφτά στο... πάπλωμα!

Εχει ο «εκσυγχρονισμός» τα προβλήματά του, σε κάθε περίπτωση! Δείτε τι επικαλούνται τα «συναρμόδια» υπουργεία για το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα τεράστια συσσωρευμένα χρέη του Δημοσίου στα φαρμακεία, εξαιτίας των οποίων οι φαρμακοποιοί αποφασίζουν κατά πάσα πιθανότητα σήμερα την κήρυξη απεργίας: δεν φταίει, λένε, το Δημόσιο ή τα υπουργεία, τέλος πάντων, αλλά... οι νομαρχίες οι οποίες είναι πλέον και «αρμόδιες» για την εξόφληση αυτών των χρεών, στο πλαίσιο της «εκσυγχρονισμένης» και... διευρυμένης τοπικής αυτοδιοίκησης!

Οι νομαρχίες λένε πως «αρμοδιότητες έχουν - λεφτά δεν τους δίνει κανείς για να υλοποιούν τις αρμοδιότητές τους!», κάποιοι που γνωρίζουν «από μέσα» το πρόβλημα ισχυρίζονται ότι ακόμη και στις περιπτώσεις που έχουν δοθεί χρήματα στις νομαρχίες, αυτά διοχετεύονται για την ικανοποίηση πιο «επειγουσών» αναγκών και όχι για εξόφληση των φαρμακοποιών - τρέχα γύρευε, δηλαδή, ποιο τμήμα του Δημοσίου (γιατί, επιτέλους, όλος αυτός ο μηχανισμός, Δημόσιος είναι!) φταίει πιο πολύ ή πιο λίγο! Γι· αυτό και στα φαρμακεία «κατεβάζουν ρολά» για τους ασφαλισμένους του δημόσιου τομέα, και αφήνουν τη λύση να τη... βρει η υπηρεσία! .

Το μόνο βέβαιο είναι ότι είναι απολύτως εξοργιστικό να οφείλει το Δημόσιο χρήματα σε φαρμακεία και να αρνείται με την όποια πρόφαση να τα καταβάλει, αλλά την ίδια στιγμή το ίδιο το Δημόσιο μέσω άλλων... υπηρεσιών του να απαιτεί από τους «φεσωμένους» φαρμακοποιούς να πληρώνυν κανονικά κάθε μήνα τον ΦΠΑ τους από τον «τζίρο» που έχουν πραγματοποιήσει, χωρίς όμως να... εισπράττουν μία!

Γράφαμε χθες πως τα χρέη του Δημοσίου προς τους φαρμακοποιύς ξεπερνούν το 6μηνο - και θεωρήσαμε το χρονικό διάστημα υπερβολικό! Για να πληροφορηθούμε από αναγνώστη της στήλης, που είχε την καλοσύνη να επισκεφθεί τα γραφεία της «Κ», ότι υπάρχουν περιπτώσεις, πάλι στον ευαίσθητο χώρο της δημόσιας υγείας, που το κράτος αποδεικνύεται ακόμη μεγαλύτερος... «μπατακτσής»: τα συσσωρευμένα χρέη των περισσότερων κρατικών νοσοκομείων προς τους προμηθευτές «αναλώσιμων νοσηλευτικών υλικών» (από σύριγγες και γάζες, μέχρι χειρουργικά ράμματα...), χρέη δεκάδων, ίσως και εκατοντάδων δισεκατομμυρίων, σε πολλές περιπτώσεις συγκεκριμένων νοσοκομείων (κυρίως του Λεκανοπεδίου!), ξεπερνούν τους 15, ακόμη και τους 20 «απλήρωτους» μήνες!

Μαζεύουμε στοιχεία για το σκάνδαλο αυτό -ένα σκάνδαλο γιγαντιαίο, όχι μόνο επειδή κάποιες εταιρείες που προμηθεύουν υλικό στα δημόσια νοσοκομεία «στραγγαλίζονται» οικονομικά αναιτίως, αλλά γιατί πίσω από αυτή την τακτική έχουμε βασιμότατες υποψίες ότι κρύβονται τεράστια συμφέροντα που αποβλέπουν στη νόθευση του υγιούς ανταγωνισμού! Σκεφθείτε: πόσο θα μπορέσει να αντέξει μια μικρή ελληνική εταιρεία ή βιομηχανία που προμηθεύει το δημόσιο σύστημα υγείας με τέτοιες εξωφρενικές καθυστερήσεις πληρωμών, και πόσο... «βολική» μπορεί να αποδειχθεί αυτή η τακτική για τις πανίσχυρες πολυεθνικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον ίδιο χώρο και που «αντέχουν» να τους χρωστούν χρήματα (στην ουσία: να... δανείζουν δηλαδή το Δημόσιο!) ως ελάχιστο τίμημα για το σταδιακό κλείσιμο των μικρότερων ανταγωνιστών, και την εκ των πραγμάτων λειτουργία μονοπωλιακού ή ολιγοπωλιακού καθεστώτος προμηθειών! Μαζεύουμε στοιχεία και... θα επανέλθουμε!

Αν... αποκωδικοποιήσαμε σωστά τη χθεσινή ομιλία για τα εθνικά θέματα του κ. Κώστα Καραμανλή στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, όποια στάση και αν τελικά τηρήσει η κυβέρνηση στο Ελσίνκι, θα βρει την αξιωματική αντιπολίτευση αντίθετη! Αν πει «ναι», θα την κατηγορήσει για ενδοτικότητα και απεμπόληση «εθνικών δικαίων» (και το λέει... προκαταβολικά, πριν καν δει αν ο κ. Σημίτης πει το «ναι» στην αναγνώριση της ιδιότητος της «προς ένταξη χώρας» στην Τουρκία, και με ποιους όρους θα το πει...)£ αν πει «όχι», πάλι θα την κατηγορήσει... γιατί υπονομεύει την ενταξιακή διαδικασία για την Κύπρο! Δηλαδή για να καταλάβουμε κι εμείς, επιτέλους ποια «περιθώρια» αφήνει η Ν.Δ. στην κυβέρνηση για το Ελσίνκι και ποια «γραμμή» προτείνει η ίδια;

Πάντως το κλίμα από τη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.Δ. δεν ήταν και πολύ... «εύχαρες» -ίσως περίμεναν κάποια άλλη ομιλία του προέδρου που να τόνωνε το ηθικό βουλευτών και στελεχών, ιδίως τώρα που από πλευράς ΠΑΣΟΚ επιχειρείται, μέσω της εκμετάλλευσης των αποτελεσμάτων των γκάλοπ που είδαν το φως της δημοσιότητος, η δημιουργία «ρεύματος» υπέρ του κυβερνώντος Κινήματος. Εκτός και αν, κατά πώς διαδίδουν μέσα από τη Ρηγίλλης, αναμένουν τη... «ρεβάνς», με το που θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα της μεγάλης πανελλαδικής έρευνας της εταιρείας MRB, σε καμιά 10αριά μέρες, και τα οποία πιστεύουν ότι θα είναι «θεαματικά» υπέρ της Ν.Δ., και θα της δίνουν προβάδισμα 3-5 μονάδων. Να δούμε...

ΘΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ