ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ (17-12-99)

«Συσκέψεις εσείς - συσκέψεις κι εμείς!», φαίνεται να είναι η κρατούσα «αντίδραση» στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση, μετά τις... αναταράξεις που προκλήθηκαν από τα τελευταία γκάλοπ, τα οποία ικανοποίησαν μεν το ΠΑΣΟΚ επειδή... δυσαρέστησαν τη Ν.Δ., αλλά ανησυχούν κιόλας το ΠΑΣΟΚ για το πώς θα αντιδράσει η... ανησυχήσασα Ν.Δ.- μπας δηλαδή και... υπεραντιδράσει και «δυσαρεστήσει» το Κίνημα και τα σχέδια που έχει απλώσει στο τραπέζι με ορίζοντα μέχρι τις... 26 Μαρτίου!

Και σ' αυτές τις συσκέψεις και τους... εκσυγχρονιστικούς «καφέδες» εξετάζονται όλες οι «τρέχουσες εξελίξεις», όπως αναταραχή (φθίνουσα, πάντως...) στην Παιδεία και κλυδωνισμοί στη Σοφοκλέους (μια εξέλιξη που ανησυχεί την κυβέρνηση αλλά και το προεκλογικό επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη...), αλλά και γίνονται «ασκήσεις επί χάρτου» πάνω στα διάφορα σενάρια ως προς το ποια στάση θα κρατήσει τελικά η Ρηγίλλης στην προεδρική εκλογή και αν θα επιμείνει στην πρόκληση πρόωρων εκλογών ή θα «υποκύψει» σε... ρεαλιστικότερες εισηγήσεις που λένε «τέτοια γκάλοπ, τέτοια λόγια για εκλογές!».

Η χθεσινή αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο «πρες ρουμ» στη συζήτηση που έγινε περί τα «προεδρικά» είναι απολύτως ενδεικτική της «γραμμής» που υιοθετεί η κυβέρνηση έναντι της Ν.Δ. -μιας γραμμής απολύτως... προβοκατόρικης! Πολοτικά «θεμιτής», ίσως, έτσι όπως έχουμε... καταντήσει να αποδεχόμαστε την άσκηση της πολιτικής σε τούτη τη χώρα, αλλά σίγουρα προβοκατόρικης!

«Η Ν.Δ., με τη στάση της στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας (σ.σ.: "για μας προέχει το να προκληθούν εκλογές και να φύγει μια ώρα αρχύτερα αυτή η επικίνδυνη κυβέρνηση...") έχει δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα!» είπε ο κ. Δημήτρης Ρέππας, προσθέτοντας αμέσως: «αν, τώρα, αποφασίσει να ψηφίσει υπέρ της υποψηφιότητας Στεφανόπουλου, αυτό θα συνιστά στην ουσία... ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, και αν το πράξει, θα πρέπει να της αναγνωρίσουμε την υπευθυνότητα να κάνει την υπέρβασή της!». Το «πιάσατε», ε;

Φοβούμενη τώρα η κυβέρνηση πως μια ενδεχόμενη «μεταστροφή» της Ν.Δ. και υπερψήφιση του σημερινού προέδρου θα... «κόψει τη μαγιονέζα» των κυβερνητικών σχεδιασμών να πάμε σε πρόωρες εκλογές (αλλά... με ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης!), επιχειρεί με κάθε τρόπο να «εκθέσει» τη Ν.Δ. και να τη «δυσκολέψει» σε επίπεδο πολιτικών εντυπώσεων και... προεκλογικών επιπτώσεων, κλείνοντας τις πιθανές διόδους διαφυγής! Την «εγκαλούσε» όταν επιχειρούσε να χρησιμοποιήσει ως «μοχλό» πολιτικών εξελίξεων την προεδρική εκλογή, την... «εγκαλεί» εκθέτοντάς την και τώρα που υπάρχουν κάποιες υπόνοιες πως μπορεί τελικά και να κάνει πίσω και να αποδεχθεί τη «συναίνεση» που ήθελε και ζητούσε το ΠΑΣΟΚ -και τώρα δεν τη θέλει επ' ουδενί λόγω!

Θα πείτε: «επί της ουσίας, η κυβέρνηση τώρα δεν... παίζει εν ου παικτοίς με τους θεσμούς, όπως έκανε μέχρι σήμερα επισήμως η Ν.Δ.;» - ναι, αμέ! Αλλά σε προεκλογικές περιόδους και με τη λογική του «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα...», τρέχα γύρευε!

Από τη μια, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ... σπρώχνει την ηγεσία της Ν.Δ. να μην αλλάξει στάση, από την άλλη ένα ολοένα αυξανόμενο πλήθος στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης την πιέζει να πράξει το ακριβώς αντίθετο, με το επιχείρημα της αποφυγής πρόωρων εκλογών, που πλέον δεν φαντάζουν ως «επιθυμητή» εξέλιξη για το κόμμα, από την... τρίτη υπάρχει και μια συγκεκριμένη κατηγορία στελεχών της Ν.Δ. που... τρίβει τα χέρια της και με τις δύο (δεν υπάρχει κι άλλη!) εναλλακτικές επιλογές που διαθέτει ο Κώστας Καραμανλής -εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς το κλίμα που επικρατεί στη Ρηγίλλης!

Γνωστόν πως «η νίκη έχει πολλούς πατεράδες -η ήττα είναι πεντάρφανη!» Ετσι, λοιπόν, με το που άρχισαν οι πονοκέφαλοι στη Ν.Δ., οι πάντες ψάχνουν να βρουν θύματα (πραγματικά υπεύθυνα ή εξιλαστήρια -χωρίς να αποκλείεται και η πιθανότητα ορισμένα στελέχη και «αξιωματούχοι» να συγκεντρώνουν και... τις δύο ιδιότητες!) να τους «φορτώσουν» το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το κόμμα!

Και μπορεί, μεν, ο κ. Καραμανλής να έχει κάποιο δίκιο όταν σήμερα «παραπονιέται» για την ποιότητα των «συμβουλών» και εισηγήσεων που δεχόταν από συγκεκριμένους ανθρώπους του περιβάλλοντός του, αλλά λογικό είναι ένας ηγέτης να μη λησμονεί πως, πρώτον, ο ίδιος έχει την ευθύνη της επιλογής του επιτελείου του και, δεύτερον, ο τελικός κριτής των εισηγήσεων και εκείνος που αποφασίζει ποιο «ποιείν ή αφιέναι...» είναι ο ίδιος ο ηγέτης! Ξεκάθαρα πράγματα...

Παραδόθηκαν, τελικώς, χθες τα δύο ελικόπτερα «παντός καιρού» (τύπου Σούπερ Πούμα) στο Λιμενικό -καιρός να ανακράξωμεν όλοι μαζί, «θαύμα, θαύμα»! Γιατί αυτά τα ελικόπτερα, που θα σώζουν ζωές στα ακριτικά νησιά και τις περιοχές της «άλλης, λησμονημένης Ελλάδας», υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε τώρα να... αποσύρονται της ενεργού υπηρεσίας, αφού αν είχαν τηρηθεί οι αρχικές προθεσμίες έπρεπε να έχουν παραδοθεί... προ 9 ετών! Μία σειρά «περίεργων» ματαιώσεων του ενός μετά τον άλλο διαγωνισμό (ενώ εξ αρχής ήταν πασίδηλο ποια προσφορά ήταν η καλύτερη, και από πλευράς προδιαγραφών και από πλευράς τιμής...), αναβολές επί αναβολών και καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων, είχαν ως αποτέλεσμα η χώρα να στερείται των υπηρεσιών των απολύτως χρήσιμων αυτών «εργαλείων»! Εννιά χαμένα χρόνια - να ευχηθούμε να είναι τα τελευταία.

Ωραιότατα! «Ειρηνική» μαθητική και πανεκπαιδευτική πορεία στο κέντρο της Αθήνας (η... τελευταία της χιλιετίας!) με «παρεμβάσεις» των «γνωστών αγνώστων» (καιρός δεν είναι να τελειώνουμε μια και καλή με αυτό το... πολυετές «καλαμπούρι», κύριοι της αστυνομίας;), τους οποίους «απέκρουσαν» τα άτομα της «ομάδας περιφρούρησης» της πορείας -μόνο που το θέαμα που «απολαύσαμε» στις τηλεοπτικές μας οθόνες (μαθητές της «περιφρούρησης» με... κράνη και καδρόνια να αποκρούουν «αναρχικούς» με... άλλα κράνη και καδρόνια!) μόνο θλίψη και απογοήτευση προκαλούσε! Με το συμπάθιο, δηλαδή, αλλά αυτές οι... μαχητικές «περιφρουρήσεις» ήταν αυθόρμητες;

ΘΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ