ΣΥΝΤΟΜΑ (07-01-00)


ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ

Επικίνδυνη γρίπη από την Αλβανία
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της Ελλάδας εξαιτίας της επικίνδυνης γρίπης με τα οξέα συμπτώματα, η οποία έχει εμφανισθεί σε αρκετές ευρωπαΪκές χώρες. Στο Ινστιτούτο Παστέρ, σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίσθηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, ενώ εδώ και καιρό οι ιώσεις και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού κάνουν θραύση. Ο ιατρικός κόσμος συνιστά ιδιαίτερη προσοχή λόγω και των θανατηφόρων κρουσμάτων που έχουν εντοπισθεί στην γειτονική Αλβανία. Οπως αναφέρεται, πάντως, από ιατρικές πηγές στελέχη της γρίπης περιέχονται στο αντιγριπικό εμβόλιο. Στην Ευρώπη ο ιός έχει εντοπισθεί σε 14 χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Γαλλία από τις 27 Δεκεμβρίου έως τις 3 Ιανουαρίου καταγράφηκαν 741 περιπτώσεις γρίπης σε 100.000 ανθρώπους. Ανάλογες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί στη Γιουγκοσλαβία και το Μαυροβούνιο.


ΔΙΚΗ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ

Παππάς: «Ηταν χολωμένος»
Λίγο πριν οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου αποσυρθούν σε διάσκεψη, χθες το μεσημέρι, προκειμένου να αποφασίσουν για την ποινική αντιμετώπιση του κατηγορουμένου για συκοφαντική δυσφήμηση υπερνομάρχη Θεοδ. Κατριβάνου, ο συνήγορος υπεράσπισής του Τάκης Παππάς ολοκλήρωσε την αγόρευσή του. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευ. Γιαννόπουλος δεν ήταν παρών στη δικαστική αίθουσα. «Η υπόθεση αυτή δεν είναι η αντιδικία δύο ανθρώπων. Αφορά τις αξίες και την ιστορία της εθνικής αντίστασης. Η απόφαση του δικαστηρίου σας συνδέεται με τα άτομα που πολέμησαν», είπε αρχίζοντας την αγόρευσή του ο κ. Τάκης Παππάς. «Ο κατηγορούμενος εξαπέλυσε ύβρεις κατά του Ευ. Γιαννόπουλου επειδή ήταν χολωμένος», τόνισε και πρόσθεσε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης εμισθοδοτείτο από τις κατοχικές κυβερνήσεις και επομένως δεν ήταν αντιστασιακός. Παράλληλα, διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν ο κ. Ευ. Γιαννόπουλος να μην εκδιώχθηκε ως ΕΛΑΣίτης κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, ενώ υποστήριξε πως όσα αναφέρονται στα ιστορικά βιβλία για τον μηνυτή αφορούν την περίοδο των Δεκεμβριανών.


ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Τα σκουπίδια απειλούν την Αθήνα
Τα σκουπίδια απειλούν και πάλι την Αθήνα, καθώς οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι κυρίως στις υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου, εξήγγειλαν 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την ερχόμενη Δευτέρα. Η Ομοσπονδία τους, η ΠΟΠ-ΟΤΑ, σε ανακοίνωσή της εξηγεί ότι αποφάσισαν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς δεν έχουν υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας παρότι υπήρξε σχετική συμφωνία με το υπουργείο Εσωτερικών. Είναι γεγονός ότι στα μέσα Νοεμβρίου και πάλι ύστερα από απεργιακές κινητοποιήσεις, ΠΟΠ-ΟΤΑ και υπουργείο είχαν συμφωνήσει στην υπογραφή ΣΣΕ στο ύψος της εισοδηματικής πολιτικής (2,1%), καθώς και στην καταβολή μηνιαίας εκλογικής αποζημίωσης ύψους πέντε χιλιάδων δρχ.


ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν αύριο στις 11 το πρωί έξω από το υπουργείο Παιδείας οι επιτυχόντες εκπαιδευτικοί στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, με βασικό τους αίτημα να μην επαναληφθεί ο επόμενος διαγωνισμός, ο οποίος σύμφωνα με τις κατά καιρούς ανακοινώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας είχε τοποθετηθεί στις αρχές της άνοιξης του 2000.


«ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ»

Καθυστερήσεις λόγω έργων
Καθυστερήσεις έως και 15 λεπτά σημειώθηκαν χθες στους συρμούς του ηλεκτρικού. Οι καθυστερήσεις οφείλονται στην εκτέλεση των έργων για την κατασκευή της νέας γέφυρας στο Νέο Φάληρο· έργα τα οποία δυσχεραίνουν την αλλαγή των συρμών και την πορεία τους είτε προς το αμαξοστάσιο είτε για τη συνέχιση της λειτουργίας τους. Το πρόβλημα θα οξυνθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο λόγω των έργων εκσυγχρονισμού που πραγματοποιούνται στον σταθμό Κηφισιάς. Ειδικότερα, το δρομολόγιο ΕΙΡΗΝΗ - ΚΗΦΙΣΙΑ και αντίστροφα θα γίνεται ανά 20 λεπτά· γεγονός που θα επιβαρύνει ολόκληρη την κίνηση του συρμού.


ΘΑΝΑΤΟΣ 24ΧΡΟΝΟΥ

Νεκρός από ναρκωτικά
Το τελευταίο ταξίδι στον ψεύτικο κόσμο τον ναρκωτικών ήταν το προχθεσινό για τον 24χρονο Αντώνη Τούμπανο. Ο 24χρονος βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιό του στην Πάτρα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αγιος Ανδρέας. Ο Τούμπανος είχε πρόσφατα δικαστεί και αθωωθεί ως ένα από τα μέλη της ομάδας που κατηγορείται ότι συμμετείχε σε εμπρηστικές επιθέσεις κατά πολυτελών αυτοκινήτων στην Πάτρα.


ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ

Σπάνια εγχείρηση
Σπάνια εγχείρηση διάρκειας 22 ωρών σε 62χρονο δάσκαλο από την Αλβανία πραγματοποιήθηκε στην ωτορινολαρυγγολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας. Οι γιατροί αφαίρεσαν όγκο από την βάση της γλώσσας και του λάρυγγα. Πρόκειται για σπάνια επέμβαση που στέφθηκε από επιτυχία και όπως είπαν οι γιατροί ήταν προσφορά του νοσοκομείου προς τον ασθενή. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια επέμβαση στο εξωτερικό στοιχίζει περισσότερο από 15.000.000 δρχ.


ΑΠΟΦΑΣΗ ΣτΕ

Καταργείται πεζόδρομος
Καταργείται πεζόδρομος στο Ψυχικό με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο κρίθηκε νόμιμο από το Συμβούλιο της Επικρατείας και επέρχεται τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου του δήμου. Η κατάργηση του κοινόχρηστου χώρου που είχε πεζοδρομηθεί στο τετράγωνο 101Α του δήμου Ψυχικού έγινε ύστερα από αίτημα της βουλγαρικής πρεσβείας, ενώ το ίδιο αίτημα είχε στηρίξει και ιδιώτης, του οποίου επρόκειτο να ρυμοτομηθεί ακίνητο και είχε ζητήσει την άρση ης απαλλοτρίωσης, η οποία είχε αποφασιστεί με άλλο προεδρικό διάταγμα το 1988. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η άρση της απαλλοτρίωσης ήταν υποχρέωση του κράτους καθώς είχε περάσει άπρακτη προθεσμία πέραν των 11 ετών.


ΑΓΡΟΤΕΣ

Συλλαλητήριο στις 24 Ιανουαρίου
Σε συλλαλητήριο προχωρούν οι αγρότες στη Λάρισα τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου. Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί σε νομαρχιακό επίπεδο και χωρίς τη συμμετοχή των... τρακτέρ. Τη σχετική απόφαση έλαβε χθες το βράδυ η νομαρχιακή επιτροπή Λάρισας, η οποία και συνεδρίασε στη συνέχεια. Ηδη στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα οι αγρότες έχουν προγραμματίσει συλλαλητήρια για τις 19 Ιανουαρίου, όπου θα κάνουν την εμφάνισή τους και τρακτέρ, τα οποία άλλωστε αποτελούν το «σήμα κατατεθέν» των αγροτικών κινηνητοποιήσεων.