31 / 12 / 99
Web Posted:
11:07 GMT+2

Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Η "ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ" ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΕΙ ΤΗ ΝΕΑ ΧΙΛΙΕΤΙΑ
Θεσσαλονίκη, 31/12/1999 (MΠΕ)

Η Θεσσαλονίκη θα υποδεχτεί τη Νέα Χιλιετία με τη "Γιορτή των Αστεριών", ένα ατελείωτο γλέντι που στήνεται το βράδυ της Παρασκευής 31 Δεκεμβρίου και τις πρώτες ώρες του έτους 2000 από την Επιτροπή Εκδηλώσεων Υποδοχής της Νέας Χιλιετίας του Δήμου Θεσσαλονίκης και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού του Δήμου.

Πρωταγωνιστές της "Γιορτής των Αστεριών", η Αλκηστη Πρωτοψάλτη, ο Σταύρος Κουγιουμτζής, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, η Ορχήστρα της ΕΡΤ-3 και άλλοι ονομαστοί καλλιτέχνες, αλλά και οι απλοί πολίτες της Θεσσαλονίκης, που αναμένεται να στήσουν ένα τρελό πανηγύρι στην πλατεία Αριστοτέλους, τη Λεωφόρο Νίκης και την περιοχή του Λευκού Πύργου, τους χώρους δηλαδή, όπου οριοθετείται η "καρδιά" της εκδήλωσης.

Η "Γιορτή των Αστεριών" θα ξεκινήσει στις 10.30 το βράδυ της Παρασκευής, 31 Δεκεμβρίου. Κατά μήκος της Λ. Νίκης και της Αριστοτέλους, που θα είναι ιδιαίτερα φωταγωγημένη, θα υπάρχουν VIDΕΟ WALLS που θα δίνουν στον κόσμο τη δυνατότητα παρακολούθησης όλων όσων θα εξελίσσονται στις δύο εξέδρες, στην πλατεία Αριστοτέλους (κεντρική) και στο Λευκό Πύργο.

Δύο "σταντ" του Δήμου Θεσσαλονίκης, μήκους 8 μέτρων το καθένα, στην πλατεία Αριστοτέλους και την οδό Τσιμισκή, θα διανέμουν στον κόσμο Αγιοβασιλιάτικα σκουφάκια (κατασκευή της Δημοτικής Επιχείρησης Ιματισμού), σαμπάνιες (προσφορά της Καϊρ Ρόδος), σφυρίχτρες για την πρόκληση θορύβου κατά τη στιγμή της αλλαγής του αιώνα, αντιστρές μπαλάκια και βασιλόπιτες (προσφορά του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης "Ο Προφήτης Ηλίας"), ενώ ζογκλέρ και ξυλοπόδαροι από το "Θέατρο του Δρόμου-ομάδα Καμπέρ" θα παρουσιάζουν το πρόγραμμά τους ανάμεσα στον κόσμο.

Πλατεία Αριστοτέλους

Στην κεντρική εξέδρα της πλατείας Αριστοτέλους, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Κοσμά Γαλιλαία θα "ζεστάνει" το κοινό με γνωστές συνθέσεις Ελλήνων και ξένων δημιουργών, από το Χατζιδάκι και το Θεοδωράκη, μέχρι το Μπετόβεν και τον Τσαϊκόφσκι.

Ακολουθεί η Ορχήστρα της ΕΡΤ-3, με γνωστά έργα Ελλήνων συνθετών εμπνευσμένα από γεγονότα του αιώνα που φεύγει, την ώρα που σε VIDΕΟ WALLS θα προβάλλονται μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές του 20ου αιώνα. Συμμετέχει η Μικτή Χορωδία "Κοραής" της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Την ορχήστρα και τη χορωδία διευθύνει ο Ακης Γεροντάκης.

Κατά τη στιγμή της αλλαγής του αιώνα και μετά από τον χαιρετισμό του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου θα εισέλθει στην Παλιά Παραλία ένα μεγάλο ιστιοφόρο με φωτεινό "2000", υπό τους ήχους της μουσικής του "Ζορμπά" και συνοδευόμενο από άλλα, μικρότερα σκάφη. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες πυροτεχνήματα θα φωτίσουν τον ουρανό της πόλης, ενώ, με μέριμνα των γειτονικών δήμων θα εκτοξεύονται στον ουρανό πυροτεχνήματα και από άλλα σημεία της Θεσσαλονίκης.

Δασοπυροσβέστες θα γεμίσουν με αναμμένους πυρσούς την πλατεία Αριστοτέλους και την Παλιά Παραλία και φώτα ρομποτικά θα φωτίσουν με δεκάδες αστέρια τα γύρω κτίρια, την ώρα που ένα ξεχωριστό Laser Show θα κατακλύζει την πλατεία Αριστοτέλους.

Είναι η ώρα που στην κεντρική εξέδρα θα ανέβει η Αλκηστη Πρωτοψάλτη. Η γνωστή Ελληνίδα τραγουδίστρια θα παρουσιάσει μουσικό πρόγραμμα με τα πιο αγαπημένα τραγούδια της καριέρας της, διάρκειας μίας ώρας. Ακολουθεί ο Θεσσαλονικιός μουσικοσυνθέτης Σταύρος Κουγιουμτζής, που με τη συνοδεία της Ορχήστρας του και πολλών ερμηνευτών θα μας θυμίσει μερικές από τις γνωστότερες συνθέσεις του, ενώ θα ακολουθήσει πρόγραμμα με αγαπημένα ελληνικά τραγούδια.

Στο Λευκό Πύργο

Από την αρχή της γιορτής στο Λευκό Πύργο θα εξελίσσεται ένα δεύτερο γλέντι, με πρωταγωνιστές, κατά σειρά εμφάνισης τους "Big Band passion", (15μελές συγκρότημα με ξένη μουσική των δεκαετιών '50-'60'-'70, τους "Μοντάζ" (6μελές ροκ συγκρότημα που θα παίξει ελληνική και ξένη ροκ μουσική), τις "Αντιθέσεις" (7μελές συγκρότημα ελληνικής μουσικής) και τα Χάλκινα της Γουμένισσας.

Θα ακολουθήσει πρόγραμμα δημοτικών χορών από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Την παρουσίαση του προγράμματος θα κάνουν οι δημοτικοί σύμβουλοι Βασίλειος Γάκης, Πρόεδρος της Επιτροπής Υποδοχής Νέας Χιλιετίας, Μάρα Τοπαρλάκη και Βίκυ Χατζηβασιλείου.