31 / 12 / 99
Web Posted:
12:36 GMT+2

Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1999 - ΠΓΔΜ
Θεσσαλονίκη, 31/12/1999 (MΠΕ)

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 1999

Το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων παρουσιάζει ανασκοπήσεις των σημαντικότερων γεγονότων που διαδραματίσθηκαν στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας κατά τη διάρκεια του 1999.

Οι ανασκοπήσεις αφορούν τις βαλκανικές χώρες Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, ΠΓΔΜ, Κροατία, Ρουμανία, Σλοβενία, Τουρκία καθώς επίσης την Κύπρο και τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας.

Ολες οι ανασκοπήσεις έχουν καταχωρηθεί στον κόμβο του ΜΠΕ στο Internet (www.mpa.gr.)

ΠΓΔΜ

Δεκέμβριος 1998

1/12 Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κ.Γκλιγκόροφ δέχθηκε τον πρωθυπουργό Λ.Γκεοργκίεφσκι και τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση θα εργαστεί για την διεθνή προβολή της χώρας, εξασφαλίζοντας ευημερία και σταθερότητα.

2/12 Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λ.Γκεοργκίεφσκι στα εγκαίνια της Έκθεσης Ελληνικών

Προϊόντων που διοργάνωσε η HELEXPO - ΔΕΘ στα Σκόπια υπογράμμισε ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη νέα κυβέρνηση. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ενέκρινε την εγκατάσταση των δυνάμεων ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ στο έδαφος της χώρας, ενώ προχώρησε στην ίδρυση του Οργανισμού Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης με στόχο την προώθηση των ξένων επενδύσεων στη χώρα.

4/12 Στρατιωτικός εξοπλισμός από τις ΗΠΑ, αποτελούμενος από 41 οχήματα Hummer, 15 φορτηγά και άλλο υλικό παραδόθηκε στις ένοπλες δυνάμεις της ΠΓΔΜ.

7/12 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μ.Κλίντον απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή προς τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Λ.Γκεοργκίεφσκι με αφορμή τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές.

8/12 Στο Κουμάνοβο πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή της εγκατάστασης της ΝΑΤοϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης, η οποία θα δράσει σε περίπτωση ανάγκης στο Κοσσυφοπέδιο.

10/12 Ο Αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια Κ.Χιλ και οι υπουργοί μεταφορών της ΠΓΔΜ, Αλβανίας και Βουλγαρίας υπέγραψαν συμφωνία για χορήγηση από τις ΗΠΑ 4,3 εκατ. δολαρίων για την υλοποίηση πέντε έργων υποδομής στις χώρες αυτές.

13/12 Ο Οργανισμός Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, συνέταξε ολοκληρωμένη μελέτη για την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης σε δώδεκα μεγάλες πόλεις της ΠΓΔΜ, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας της χώρας Σκόπια.

16/12 Οι πρόεδροι της ΠΓΔΜ και της Ουκρανίας Κ.Γκλιγκόροφ και Λ.Κούτσμα υπέγραψαν στα Σκόπια σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας και συμφωνίες για την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών. Η γαλλικής επιχείρησης ηλεκτροδότησης "EDF" ανέλαβε την κάληψη του 80% των εξόδων για την κατασκευή θερμοηλεκτρικού σταθμού στην ΠΓΔΜ ο οποίος θα λειτουργεί με φυσικού αέριο.

18/12 Η βουλή της ΠΓΔΜ παρείχε ψήφο εμπιστοσύνης στην νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι που αποτελείται από 23 υπουργούς.

21/12 Ο επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου στα Σκόπια, πρέσβης Α.Μαλλιάς χαρακτήρισε ως πρότυπο τη συνεργασία Αθήνας-Σκοπίων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στις αρχές του 21ου αιώνα οι δύο χώρες θα αποτελούν ένα ζωντανό πυρήνα συνεργασίας. Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας, Ζαν Πιέρ Κελς συναντήθηκε στα Σκόπια με τον υπουργό Αμυνας της ΠΓΔΜ, Ν.Κλιούσεφ και επισκέφθηκε τους γάλλους στρατιώτες που υπηρετούν στη δύναμη ταχείας επέμβασης.

22/12 Ο υπουργός Εξωτερικών Θ.Πάγκαλος επισκέφθηκε τα Σκόπια όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Λ.Γκεοργκίεφσκι, τον πρόεδρο Κ.Γκλιγκόροφ και τον ομόλογό του Α.Ντιμίτροφ, τον πρόεδρο της Βουλής, Σ.Κλίμοφσκι, τον διευθυντή του Οργανισμού Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, Β.Τουπουρκόφσκι και τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας Μ.Τσερβενκόφσκι. Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ διαπίστωσαν βελτίωση στις διμαρείες σχέσεις ενώ αναφέρθηκαν και στην προοπτική ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας. Ο κ.Πάγκαλος δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα ύπαρξης "μακεδονικής" μειονότητας στην Ελλάδα. Ο κ.Ντιμίτροφ απαντώντας για το ίδιο θέμα τόνισε ότι συζήτησε με τον Ελληνα ομόλογό του το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ώστε να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και να λυθούν όλα υφιστάμενα προβλήματα.

23/12 Εκπρόσωποι των Ορθόδοξων Εκκλησιών ΠΓΔΜ και Σερβίας συζήτησαν στο Βελιγράδι τρόπους για εξεύρεση λύσης στην εκκλησιαστική διένεξη μεταξύ των δύο εκκλησιών. Η Κεντρική Τράπεζα της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι το 1998 οι εξαγωγές της χώρας σημείωσαν αύξηση κατά 11%, ενώ το συναλλαγματικό απόθεμα αυξήθηκε κατά 44 εκατ. δολάρια.

24/12 Η Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι το 1999 από το πρόγραμμα PHARE θα χορηγήσει στην ΠΓΔΜ 10 εκατ. ECU για την υλοποίηση του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας με την Ελλάδα.

27/12 Υπερεθνικιστές της οργάνωσης "Μακεδόνες του Αιγαίου" πραγματοποίησαν διαδήλωση στο προαύλιο του Ελληνικού Γραφείου Σύνδεσης στα Σκόπια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Θ.Πάγκαλου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην ΠΓΔΜ. Η αστυνομία της ΠΓΔΜ συνέλαβε στα ελληνοσκοπιανά σύνορα οδηγό ο οποίος στο φορτηγό του μετέφερε πάνω από 1 τόνο μαριχουάνας.

29/12 Η Βουλή της ΠΓΔΜ ψήφισε νόμο για τη χορήγηση αμνηστίας τους Αλβανούς δημάρχους του Τετόβου και του Γκόστιβαρ, Ρ.Οσμάνι και Α.Ντεμίρι, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης για πρόκληση και υποδαύλιση εθνικού, φυλετικού και θρησκευτικού μίσους στις αιματηρές διαδηλώσεις της 9ης Ιουνίου του 1997. Η Βουλή ανάκρινε επίσης την ίδρυση έξι νέων υπογείων: Εμπορίου, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Αθλητισμού, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μετανάστευσης και Πληροφοριών.

Ιανουάριος 1999

6/1 Δημοσκόπηση έδειξε ότι η πλειοψηφία των πολιτών της χώρας αναμένει αλλαγές στην εξωτερική αλλά και την εσωτερική πολιτική της νέας κυβέρνησης του Λ.Γκεοργκίεφσκι.

7/1 Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ διόρισε δύο εκπροσώπους της, που θα εκτελούν τα χρέη των δημάρχων στο Γκόστιβαρ και το Τέτοβο προκειμένου να συμπληρώσει το κενό εξουσίας που δημιουργήθηκε στα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης των δύο πόλεων, μετά την φυλάκιση των Αλβανών δημάρχων τους, Ρ.Οσμάνι και Α.Ντεμίρι.

8/1 Η τράπεζα "Ljubljanska Banka" της Σλοβενίας ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει βραχυπρόθεσμο δάνειο ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων στην ΠΓΔΜ.

9/1 Ο ισπανός διπλωμάτης Φ.Β.Μάρζο ανέλαβε τη διοίκηση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην ΠΓΔΜ, στην οποία υπηρετούν 900 στρατιώτες από τις ΗΠΑ και τις χώρες της Σκανδιναβίας.

11/1 Το υπουργείο περιβάλλοντος της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι έως το τέλος του έτους θα κατασκευαστούν τέσσερα κέντρα για την παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων του

Αξιού, με κονδύλιο του προγράμματος PHARE της Ε.Έ. ύψους 1,7 εκατομμυρίων ευρώ.

13/1 Ο υπουργός Αμυνας της Ιταλίας, Κ.Κονεμίλιο, επισκέφθηκε την ΠΓΔΜ όπου είχε συνομιλίες με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Κλιούσεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Αλεξάνταρ Ντιμίτροφ, ενώ ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ, Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Κ.Βόλεμπεκ συναντήθηκε στα Σκόπια με τον πρόεδρο Κ.Γκλιγκόροφ και τον πρωθυπουργό Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Την ίδια μέρα στα Σκόπια έφτασαν οι τελευταίοι από τους 300 νέους στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ UNPREDEP ανεβάζοντας τον αριθμό των υπηρετούντων ανδρών στους 10.050.

18/1 Ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου-Δημοκρατικού Κόμματος, Π.Γκόσεφ υπέβαλε την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος επικαλούμενος την αποτυχία του κόμματος να κατακτήσει περισσότερες έδρες στις βουλευτικές εκλογές.

19/1 Τα Ηνωμένα Εθνη και η Αυστραλία θα χορηγήσουν στην ΠΓΔΜ βοήθεια ύψους 200 εκατ. δολαρίων, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή 10.000 διαμερισμάτων για οικογένειες που λαμβάνουν βοήθεια από το Ταμείο Πρόνοιας.

22/1 Ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Π.Τραγιάνοφ, απέταξε από το αστυνομικό σώμα τον γενικό γραμματέα του συνδικάτου των αστυνομικών, Λ.Στάβρεφσκι, με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας και δωροδοκίας. Την ίδια μέρα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Λ.Γκεοργκίεφσκι επισκέφθηκε τα Τίρανα όπου είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Αλβανίας, Ρ.Μεϊντάνι, τον Αλβανό ομόλογό του, Π.Μάικο και τον πρόεδρο της αλβανικής Βουλής, Σ.Γκινούσι για την προώθηση των διμερών σχέσεων, ενώ τα μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ χαρακτήρισαν εξαιρετικό διπλωμάτη τον επικεφαλής του Ελληνικού Γραφείου Σύνδεσης, Α.Μαλλιά, εξαίροντας τη μεγάλη συμβολή του στην ανάπτυξη των ελληνοσκοπιανών σχέσεων.

23/1 Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κ.Γκλιγκόροφ, αποφάσισε να μην επικυρώσει τον νόμο περί αμνηστίας, που ψήφισε η Βουλή στην εκπνοή του 1998 και ο οποίος προβλέπει τη χορήγηση αμνηστίας στους Αλβανούς δημάρχους του Γκόστιβαρ και του Τέτοβο, αλλά και τη μείωση των ποινών 973 κρατουμένων. Το υπουργείου Εμπορίου της ΠΓΔΜ απηύθυνε προς την κυβέρνηση της Βουλγαρίας πρόταση για έναρξη διαλόγου για φιλελευθεροποίηση του εμπορίου.

25/1 Ο υπουργός Μετανάστευσης, Μ.Τρενέφσκι, πρότεινε να χορηγηθεί η σκοπιανή υπηκοότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, που γεννήθηκαν στην ΠΓΔΜ, αλλά διαμένουν στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης.

26/1 Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Λ.Γκεοργκίεφσκι διορίστηκε επικεφαλής της κρατικής επιτροπής κατά των ναρκωτικών για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος λαθρεμπορίου και χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

27/1 Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αλεξάνταρ Ντιμίτροφ ανακοίνωσε ότι κατά την επίσκεψή του στη Ταϊβάν υπέγραψε συμφωνία για σύναψη διπλωματικών σχέσεων. Οι υφυπουργοί Εξωτερικών ΠΓΔΜ - Βουλγαρίας συζήτησαν στα Σκόπια την πορεία των διμερών σχέσεων. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λ.Γκεοργκίεφσκι δήλωσε απογοητευμένος από την απόφαση του προέδρου Γκλιγκόροφ να μην επικυρώσει το νόμο περί αμνηστίας.

28/1 Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κ.Γκλιγκόροφ ζήτησε να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής, για να συζητηθεί η σύναψη διπλωματικών σχέσεων με την Ταϊβάν που προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις της χώρας με την Κίνα, ενώ η πρέσβης της Κίνας στα Σκόπια, Σ.Γ.Χε απείλησε, ότι η Κίνα θα προχωρήσει στη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την ΠΓΔΜ στην περίπτωση που η κυβέρνηση Γκεοργκίεφσκι δεν αλλάξει την απόφασή της.

29/1 Η πρέσβης της ΠΓΔΜ στην Ουάσιγκτον, Λ.Ατσεφσκα δήλωσε ότι οι πολίτες της χώρας της δεν είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ κάλεσε τους Έλληνες να μην ανησυχούν καθώς, όπως είπε, το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ δεν αναφέρει ότι η χώρα έχει εδαφικές διεκδικήσεις. Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ χαρακτήρισε "μικρό πραξικόπημα" τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με την Ταϊβάν, επισημαίνοντας ότι το θέμα δυναμιτίζει τις σχέσεις τις χώρας του με την Κίνα, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας χαρακτήρισε τη συμφωνία ως την καλύτερη επιλογή για την έξοδο από την οικονομική κρίση. Ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της ΠΓΔΜ, Β.Τουπουρκόφσκι ανακοίνωσε ότι στα επόμενα τέσσερα χρόνια η χώρα του θα πάρει από την Ταϊβάν βοήθεια 400 εκατ. μάρκων.

30/1 Ο υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Ρ.Σάρπινγκ επισκέφθηκε τα Σκόπια και είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Λ.Γκεοργκίεφσκι, και τον υπουργό Αμυνας Ν.Κλιούσεφ, ενώ επισκέφθηκε τους Γερμανούς στρατιώτες του ΝΑΤΟ.

Φεβρουάριος

1/2 Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κ.Γκλιγκόροφ συναντήθηκε στο Ααχεν της Γερμανίας με τον Γερμανό ομόλογό του Ρ.Χέρτσογκ.

2-8/2 Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λ.Γκεοργκίεφσκι πραγματοποίησε επίσκεψη στις ΗΠΑ, όπου συναντήθηκε με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Κ.Ανάν, την υπουργό Εξωτερικών Μ.Ολμπράιτ, τον υπουργό Αμυνας Ο.Κοέν και με τους προέδρους της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

2/2 Το Πεκίνο δήλωσε ικανοποιημένο από την αντίθεση του προέδρου της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με την Ταϊβάν.

3/2 Ο Τσι Βάνγκ Ντε διορίστηκε ως εκτελών χρέη πρέσβη της Ταϊβάν στην ΠΓΔΜ. Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών της ΠΓΔΜ, Α.Τζαφέρι παραδέχθηκε ότι υπάρχει κρίση στις σχέσεις προέδρου - Κυβέρνησης σχετικά με το θέμα της σύναψης διπλωματικών σχέσεων με τη Ταϊβάν.

4/2 Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Εναλλακτικής Λύσης Β.Τουπουρκόφσκι υποστήριξε ότι με την αναγνώριση της Ταϊβάν η χώρα του σύντομα θα μετατραπεί σε πόλο έλξης των ξένων επενδύσεων. Ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Π.Τραγιάνοφ, ανήγγειλε ότι θα ζητήσει από τον γενικό εισαγγελέα της χώρας να ασκήσει ποινική δίωξη κατά των πρώην υπουργών Εσωτερικών Λιούμπομιρ Φρτσκόφσκι και Τόμισλαβ Τσόκρεφσκι, με την κατηγορία ότι καταχράστηκαν τη θέση που κατείχαν στο υπουργείο και υπεξαίρεσαν σημαντικά χρηματικά ποσά.

6/2 Η ΠΓΔΜ έχασε το δικαίωμα ψήφου στο Κεντρικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών, καθώς δεν εξόφλησε το χρέος των 90.000 δολαρίων προς τον διεθνή οργανισμό. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε από την Ουάσιγκτον ότι οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ πρέπει πρώτα να οικοδομήσουν τις σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στη συνέχεια να βρουν λύση για τις διαφορές γύρω από το θέμα της ονομασίας.

7/2 Ο υπουργός Τύπου και Πληροφοριών της ΠΓΔΜ, Ρ.Ζλάτκου, μαζί με ομάδα 32 δημοσιογράφων επισκέφθηκε την πρωτεύουσα της Ταϊβάν και είχε συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Γ.Χου με τον υπουργό Οικονομικών Γιάγκ Τσικ Καγκ και με άλλους αξιωματούχους.

8/2 Οι δύο Αλβανοί πρώην δήμαρχοι του Γκόστιβαρ και του Τετόβου, Ρ.Οσμάνι και Α.Ντεμίρι, αποφυλακίστηκαν μετά την επικύρωση του νόμου περί αμνηστίας. Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κ.Γκλιγκόροφ μετέβη στο Παρίσι και συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Ζ.Σιράκ.

9/2 Το υπουργικό συμβούλιο της ΠΓΔΜ επικύρωσε τη συμφωνία για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με την Ταϊβάν, γεγονός που οδήγησε την Κίνα στη διακοπή των διπλωματικών της σχέσεων με τα Σκόπια.

11/2 Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ δήλωσε ότι δεν θα εκπλαγεί αν η Κίνα στις 28 Φεβρουαρίου ασκήσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας και εμποδίσει την παράταση της θητείας της UNPREDEP που σταθμεύει στα Σκόπια, ενώ ο υπουργός Αμυνας Νίκολα Κλιούσεφ δήλωσε ότι η χώρα του θα ζητήσει ανταλλαγματα από το ΝΑΤΟ σε περίπτωση που ζητήσει να εγκαταστήσει δυνάμεις του στο έδαφος της χώρας του.

12/2 Η Παγκόσμια Τράπεζα θα χρηματοδοτήσει με δάνειο 32 εκατ. δολαρίων το πρόγραμμα της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ για βελτίωση του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου.

13/2 Το ΝΑΤΟ ενέκρινε προσχέδιο για τη αύξηση κατά 6000 των στρατιωτών της συμμαχίας που σταθμεύουν στην ΠΓΔΜ.

15/2 Το Εθνικό Συμβούλιο της ΠΓΔΜ εξέτασε την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και την εξέλιξη των ειρηνευτικών διαβουλεύσεων στο Ραμπουιγιέ της Γαλλίας, καθώς και το θέμα που δημιουργήθηκε με τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με την Ταϊβάν.

16/2 Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λ.Γκεοργκίεφσκι συζήτησε στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Σαντέρ και με τον επίτροπο Χανς Βαν Ντεν Μρουκ τις προοπτικές για ενίσχυση της συνεργασίας της χώρας του με την Κοινότητα.

18/2 Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χ.Σολάνα και ο ανώτατος διοικητής της συμμαχίας στην Ευρώπη, στρατηγός Ουέσλι Κλαρκ συναντήθηκαν στα Σκόπια με εκπρόσωπους της ηγεσίας της ΠΓΔΜ, με τους οποίους αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο.

19/2 Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λ.Γκεοργκίεφσκι και ο υπουργός Εξωτερικών Α.Ντιμίτροφ μετέβησαν στον Καναδά και συναντήθηκαν με τους ομολόγους τους για να συζητήσουν τη δυνατότητα ανάπτυξης των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων.

22/2 Οι πρωθυπουργοί της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας υπέγραψαν στη Σόφια, στις επίσημες γλώσσες των δύο χωρών κοινή διακήρυξη και συμφωνίες για ενθάρρυνση και αμοιβαία προστασία των επενδύσεων, για αποφυγή της διπλής φορολογίας, για εμπορική συνεργασία, για διεθνείς αυτοκινητιστικές μεταφορές ανθρώπων και φορτίων, καθώς επίσης σύμβαση προξενικών σχέσεων και πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ.

23/2 Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κ.Γκλιγκόροφ, στην ομιλία του στη Βουλή, εμφανίστηκε συγκρατημένος αναφορικά με τις συμφωνίες που υπέγραψε ο πρωθυπουργός της χώρας με τον Βούλγαρο ομόλογό του, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα κλειδί των διμερών σχέσεων ήταν η γλωσσική διαμάχη, την οποία επέβαλε η βουλγαρική πλευρά

24/2 Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Α.Ντιμίτροφ απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή προς τον νέο Έλληνα ομόλογό του, Γ.Παπανδρέου με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο πρέσβης της ΠΓΔΜ στον Καναδά, Γιόρνταν Βεσελίνοφ παραδέχθηκε σε συνέντευξή του ότι οι σλαβομακεδόνες της ΠΓΔΜ "δεν έχουν σχέση με βόρειους Έλληνες αρχαιότητας που έβγαλαν ηγέτες όπως ο βασιλιάς Φίλιππος και ο Μέγας Αλέξανδρος. Είναι σλαβικός λαός του οποίου η γλώσσα σχετίζεται στενά με τη βουλγαρική".

25/2 Η Κίνα άσκησε βέτο στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα ενέκρινε την εξάμηνη παράταση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην ΠΓΔΜ.

26/2 Η Βουλή της ΠΓΔΜ, κατόπιν έγκρισης της κυβέρνησης, καθαίρεσε τον γενικό εισαγγελέα της ΠΓΔΜ Σ.Πάβλεφσκι, με την κατηγορία ότι δεν επέδειξε ευσυνειδησία κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Περίπου 1000 στελέχη και οπαδοί της Ενωσης Κομμουνιστών και του Δημοκρατικού Κόμματος Σέρβων πραγματοποίησαν διαδήλωση στο Κουμάνοβο κατά της παρουσίας της νατοϊκής δύναμης στην ΠΓΔΜ. Ομάδα 500 προσφύγων έφτασε από το Κοσσυφοπέδιο στα Σκόπια.

28/2 Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, κατά τη συνάντησή του στα Σκόπια με τον ομόλογο του Κ.Γκλιγκόροφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.

Μάρτιος

1/3 Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Β.Σέσελι προειδοποίησε την ηγεσία της ΠΓΔΜ ότι αν επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί το έδαφός της ως ορμητήριο για ενδεχόμενη επίθεση του ΝΑΤΟ, κατά της Σερβίας "η χώρα αυτή δεν θα υπάρχει πλέον". Η δύναμη του ΟΗΕ υπεύθυνη για την παρεμπόδιση εξάπλωσης πολέμου από την πρώην Γιουγκοσλαβία στην ΠΓΔΜ (UNPREDEP) σταμάτησε τη δραστηριότητά της, καθώς το Συμβουλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν ενέκρινε την παράταση της θητείας της.

2/3 Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Τ.Ρόμπινσον επισκέφθηκε την ΠΓΔΜ όπου συζήτησε με εκπροσώπους της ηγεσίας της χώρας τη κρίση στο Κοσσυφοπέδιο.

3/3 Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χ.Σολάνα διαβεβαίωσε ότι η Συμμαχία δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία κενού ασφαλείας στην ΠΓΔΜ, μετά την αποχώρηση της UNPREDEP.

4/3 Εκπρόσωποι της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και της Κρατικής Ραδιοφωνίας της ΠΓΔΜ συναντήθηκαν στην Οχρίδα για να συζητήσουν θέματα που αφορούν την ανάπτυξη διμερούς συνεργασίας. Το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ αποφάσισε να ενισχύσει τις αστυνομικές περιπολίες κοντά στα μεικτά λύκεια της πρωτεύουσας, μετά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν μεταξύ Σλάβων και Αλβανών μαθητών. Ο επίτροπος του ΟΑΣΕ για τις εθνικές μειονότητες, Μαξ Βαν Ντερ Στουλ επισκέφθηκε τα Σκόπια προκειμένου να ενημερωθεί για τη θέση που κατέχουν οι μειονότητες στα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

5/3 Το υπουργείο Χωροταξίας και Οικοδόμησης της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει πέντε καταυλισμούς για την υποδοχή των προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο.

7-12/3 Ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ Σάβο Κλίμοφσκι, επικεφαλής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ταϊβάν, όπου υπέγραψε συμφωνία για τη συνεργασία των Κοινοβουλίων των δύο χωρών.

8/3 Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ. Λ.Γκεοργκίεφσκι δήλωσε ότι στόχος του είναι σε δύο έως τρία χρόνια η οικονομία της χώρας του να κατέχει την πρώτη θέση στα Βαλκάνια. Στους δήμους του Τετόβου και του Γκόστιβαρ διεξήχθη ψηφοφορία για την ανάδειξη νέων δημάρχων. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ και ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Χανς Βαν ντε Μπρουκ συναντήθηκαν στα Σκόπια με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

11/3 Η ελληνική κοινοπραξία στην οποία μετέχουν τα "Ελληνικά Πετρέλαια" και η κατασκευαστική εταιρεία ΜΕΤΩΝ υπέγραψαν στα Σκόπια συμφωνία για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Θεσσαλονίκης-Σκοπίων, μήκους 230 χιλιομέτρων. Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ν.Μιχάιλοβα επισκέφθηκε τα Σκόπια, όπου στη συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό τους εξέφρασε την άποψη ότι στην επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να συμβάλλουν και οι γειτονικές χώρες. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, Μ.Ουνγκουρεάνου κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια δήλωσε ευχαριστημένος από την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών.

12/3 Οι υπουργοί Αμυνας ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας υπέγραψαν στη Σόφια συμφωνία συνεργασίας των δύο υπουργείων.

15/3 Περίπου 3.000 διαδηλωτές, κυρίως σερβικής καταγωγής, διαδήλωσαν στα Σκόπια κατά της εγκατάστασης 10.000 στρατιωτών του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο σε περίπτωση που υπογραφεί η συμφωνία ειρήνης στο Ραμπουιγιέ.

16/3 Ο πρόεδρος του αλβανικού Κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας, Α.Αλίτι δήλωσε ότι οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ θα σταθούν στο μέρος των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου. Ο Ερυθρός Σταυρός της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι στη χώρα βρίσκονται ήδη 8.000 πρόσφυγες από το Κοσσυφοπεδιο.

17/3 Ο υπουργός Αμυνας της Αλβανίας, Λ.Χαϊνταράγκα, συναντήθηκε στα Σκόπια με τον ομόλογό του Ν.Κλιούσεφ, ενώ συνάντηση με την σκοπιανή ηγεσία είχε και ο υπουργός Εξωτερικών της κροατίας, Μ.Γκράνιτς. Η δημόσια τράπεζα της Ταϊβάν "Export-Import" ενέκρινε το πρώτο δάνειο για την ΠΓΔΜ, το οποίο θα είναι μόνιμο και θα δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρηματίες της ΠΓΔΜ να ιδρύουν παραγωγικές μονάδες, με την προϋπόθεση να προμηθεύονται τον εξοπλισμό τους από την Ταϊβάν.

18/3 Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λ.Γκεοργκίεφσκι τόνισε σε δηλώσεις του ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα ακολουθούν ανοδική πορεία και παραμένει να επιλυθεί μόνο η διένεξη για την ονομασία. Η κυβέρνηση της Ελβετίας ανακοίνωσε ότι θα παρέχει εγγύηση για την εισαγωγή στην ΠΓΔΜ εργοστασιακού εξοπλισμού, αξίας 20 εκατ. φράγκων, ενώ θα στηρίξει το ισοζύγιο πληρωμών της χώρας με 15 εκατ. φράγκα. Ο πρόεδρος της χώρας Κ.Γκλιγκόροφ δέχθηκε τον διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ για την Ευρώπη, στρατηγό Γ.Κλαρκ με τον οποίο συζήτησε την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και τις συνομιλίες στο Ραμπουιγιέ.

22/3 Το Εθνικό Συμβούλιο της ΠΓΔΜ αποφάσισε να ζητήσει γραπτές εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ για την ασφάλεια της χώρας, ενώ αποφάσισε να μην επιτρέψει στις δυνάμεις της Συμμαχίας να χρησιμοποιήσουν το σκοπιανό έδαφος για επίθεση εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι στη χώρα υπάρχουν 10.200 πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο, ενώ δεκάδες άλλοι συνωστίζονται στα βόρεια σύνορα της χώρας.

25/3 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μ.Κλίντον με μήνυμά του ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Κ.Γκλιγκόροφ για τις αεροπορικές επιδρομές κατά της Γιουγκοσλαβίας και πρότεινε περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών για την αντιμετώπιση της επιθετικής δράσης του Βελιγραδίου. Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έναρξη των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών.

26/3 Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σέρβων της ΠΓΔΜ, Ν.Μίλετιτς, συνελήφθη ως υπεύθυνος για τις αντινατοϊκές διαδηλώσεις στα Σκόπια, ενώ οι ΗΠΑ διέταξαν την απόσυρση τμήματος του προσωπικού τους από την πρεσβεία στην ΠΓΔΜ. Η Ταϊβάν χορήγησε έκτακτη οικονομική βοήθεια 2 εκατ. δολαρίων στην ΠΓΔΜ για την περίθαλψη των προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο.

27/3 Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κ.Γκλιγκόροφ ζήτησε σε μήνυμά του από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να μην αναλάβουν δράση οι χερσαίες δυνάμεις του ΝΑΤΟ από το σκοπιανό έδαφος.

30/3 Τριάντα χιλιάδες κάτοικοι του Κουμάνοβο επιτέθηκαν εναντίον στρατιωτών του ΝΑΤΟ που σταθμεύουν στην μεθοριακή αυτή πόλη της ΠΓΔΜ. Η ΠΓΔΜ έκλεισε τα σύνορά της για τους Κοσοβάρους πρόσφυγες και δήλωσε ότι πέραν των 22.300 προσφύγων που φιλοξενεί δεν μπορεί να προσφέρει καταφύγιο σε άλλους πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο. Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Α.Ντιμιτρόφ συζήτησε στις Βρυξέλλες με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Χ.Σολάνα και τον Κοινοτικό Επίτροπο Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ την κατάσταση στην ΠΓΔΜ μετά τα μαζικά κύματα προσφύγων και τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία.

31/3 Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κ.Γκλιγκόροφ τόνισε σε δηλώσεις του ότι ως άνθρωπος δεν εγκρίνει τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λ.Γκεοργκίεφσκι συναντήθηκε στη Βόννη με τον Γερμανό καγκελάριο Γ.Σρέντερ από τον οποίο ζήτησε την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στα Σκόπια. Πύραυλος Κρούζ των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων ο οποίος είχε εκτοξευθεί κατά σερβικού στόχου στην Γιουγκοσλαβία ξέφυγε από την πορεία του και ανατινάχτηκε περίπου 30 χιλιόμετρα από τα Σκόπια.

Απρίλιος

1/4 Καλλιτέχνες της ΠΓΔΜ πραγματοποίησαν συναυλία στο κέντρο των Σκοπίων, σε ένδειξη συμπαράστασης στον λαό της Γιουγκοσλαβίας, ενώ στην πόλη Ρέσεν πραγματοποιήθηκε αντινατοϊκό συλλαλητήριο. H Σκοπιανή Ορθόδοξη Εκκλησία καταδίκασε τους βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

2/4 Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ. Ρ.Κιπριάνοβα ανακοίνωσε ότι η χώρα φιλοξενεί 42.000 πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο. Δημοσκόπηση σκοπιανού περιοδικού έδειξε ότι το 80,98% των πολιτών της ΠΓΔΜ είναι κατά των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Το Εθνικό Συμβούλιο της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπει την είσοδο στη χώρα στους πρόσφυγες για τους οποίους η Διεθνής Κοινότητα θα έχει εξασφαλίσει την οργανωμένη μεταφορά τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και σε άλλα κράτη.

3/4 Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ κήρυξε μερική επιστράτευση εφέδρων για την καλύτερη φύλαξη των βόρειων συνόρων της χώρας.

4/4 Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Σ.Τάλμποτ επισκέφθηκε τα Σκόπια εκφράζοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην σκοπιανή κυβέρνηση.

5/4 Οι υπουργοί παιδείας ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας συζήτησαν στα Σκόπια την ετοιμασία της διμερούς συμφωνίας για συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης, των επιστημών και του πολιτισμού.

6/4 Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ. Λ.Γκεοργκίεφσκι δήλωσε ότι η χώρα του είναι θύμα του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, ενώ κατηγόρησε τα ξένα ΜΜΕ ότι προπαγανδίζουν εναντίον της. Το υπουργείο Πληροφοριών της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι στη χώρα βρίσκονται 350 ξένοι δημοσιογράφοι και 150 τηλεοπτικά συνεργεία που καλύπτουν τα γεγονότα στη Γιουγκοσλαβία.

7/4 Η ουδέτερη ζώνη μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Γιουγκοσλαβίας ασφυκτιά από τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που στοιβάζονται στην περιοχή Μπλάτσε, ενώ ο αριθμός των προσφύγων στην ΠΓΔΜ υπολογίζεται σε 130.000. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γ.Παπανδρέου δήλωσε στα Σκόπια ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την ΠΓΔΜ για το πρόβλημα των προσφύγων.

8/4 Η κυβέρνηση της Ολλανδίας χορήγησε βοήθεια 5 εκατ. δολαρίων για τους πρόσφυγες στην ΠΓΔΜ. Οι βουλευτές του Κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας κατηγόρησαν την κυβέρνηση για τη συμπεριφορά της προς τους Κοσοβάρους πρόσφυγες.

9/4 Η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Σ.Ογκάτα επισκέφθηκε τα Σκόπια τους καταυλισμούς των προσφύγων.

10/4 Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ είχε επαφές με την ηγεσία της ΠΓΔΜ και επισκέφθηκε προσφυγικούς καταυλισμούς έξω από τα Σκόπια.

11/4 Ο Τούρκος Πρόεδρος Σ.Ντεμιρέλ συζήτησε στα Σκόπια με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Κ.Γκλιγκόροφ την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο.

14/4 Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Α.Ντιμιτρώφ, σχολιάζοντας δημοσιεύματα ελληνικών εφημερίδων, διέψευσε ότι πρόκειται να υπογραφεί συμφωνία, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυβέρνησής του, για το θέμα της ονομασίας.

15/4 Ο υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας Ν.Καραμούζης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Λ.Γκεοργκίεφσκι για το ενδιαφέρον της τράπεζας να αποκτήσει ποσοστό πλειοψηφίας στο μετοχικό κεφάλαιο της STOPANSKA BANKA A.D. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν.Κωνσταντόπουλος επισκέφθηκε τον καταυλισμό Στένκοβετς στα Σκόπια.

16/4 O υπουργός Εσωτερικών, Π.Τραγιάνωφ, παραδέχθηκε, για πρώτη φορά, ότι σε διάφορες περιοχές της χώρας βρίσκονται μαχητές του UCK και ότι στην οργάνωση έχουν ενταχθεί και Αλβανοί της ΠΓΔΜ.

17/4 Καλλιτέχνες από την ΠΓΔΜ, την Βουλγαρία, την Ελλάδα και τη Σερβία πήραν μέρος σε συναυλία στα Σκόπια με σύνθημα "Ειρήνη στα Βαλκάνια, ειρήνη σε όλο τον κόσμο". Η αστυνομία της ΠΓΔΜ ανακάλυψε σε χωριό του Κουμάνοβο αποθήκη όπλων και οργανωμένο σκοπευτήριο στο οποίο φαίνεται πως εκπαιδεύονταν νεοσύλλεκτοι του UCK. Εκατοντάδες κάτοικοι των Σκοπίων διαδήλωσαν κατά των πολεμικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

18/4 Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Α.Ντιμίτροφ δήλωσε ότι οι καλές σχέσεις με την Ελλάδα είναι ο μόνιμος στόχοις της χώρας του.

19/4 Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας της Ελλάδας Α.Μπαλτάς επισκέφθηκε τα Σκόπια συνοδευόμενος από Ελληνες επιχειρηματίες που εξετάζουν το ενδεχόμενο επέκτασης στην αγορά της ΠΓΔΜ, μετά την εκτόνωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.

20/4 Οι ΗΠΑ ενέκριναν βοήθεια 45 εκατ. δολαρίων για την απόσβεση τμήματος των ζημιών που έχει υποστεί η ΠΓΔΜ από την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο.

23/4 Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Λ.Γκεοργκίεφσκι δήλωσε στο CNN ότι δεν υπάρχει χώρα στα Βαλκάνια που να παρείχε μεγαλύτερη υποστήριξη στο ΝΑΤΟ από την ΠΓΔΜ. Τρεις Σκοπιανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από νάρκη κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

26/4 Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κ.Γκλιγκόροφ και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κ.Σημίτης κατά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη συζήτησαν την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και την πορεία των διμερών σχέσεων.

27/4 Σε στρατώνες στο Κουμάνοβο όπου στεγάζονται Γάλλοι στρατιώτες του ΝΑΤΟ σημειώθηκαν εκρήξεις, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

28/4 Η Ευρωπαϊκή Ενωση ενέκρινε οικονομική βοήθεια 25 εκατ. ευρώ για την ΠΓΔΜ. Το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι στη χώρα υπάρχουν 180.000 πρόσφυγες, ενώ 27.990 έχουν μεταφερθεί αεροπορικώς ή με λεωφορεία σε άλλες χώρες.

29/4 Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κ.Γκλιγκόροφ ενέκρινε την αύξηση του αριθμού των δυνάμεων του ΝΑΤΟ που σταθμεύουν στη χώρα κατά 3.000 στρατιώτες. Ο καγκελάριος της Αυστρίας Β.Κλίμα κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια δήλωσε ότι η χώρα του θα παράσχει βοήθεια στην ΠΓΔΜ για να αντεπεξέλθει στις οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζει.

Μάιος

1/5 Το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των προσφύγων από τη γειτονική Γιουγκοσλαβία ανέρχεται σε 194.000. Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Λ.Ζοσπέν και ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Λ.Ακσγουόρθ επισκέφθηκαν τα Σκόπια και ανήγγειλαν τη χορήγηση βοήθειας 5 εκατ. γαλλικών φράγκων και 35 εκατ. δολαρίων Καναδά για την ενίσχυση του πρωθϋπολογισμού της ΠΓΔΜ.

3/5 Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τ.Μπλερ επισκέφθηκε προσφυγικούς καταυλισμούς στα Σκόπια και είχε επαφές με την ηγεσία της χώρας. Οι πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο στα Σκόπια έφτασαν τους 230.000 και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών αποτελούν το 12% του πληθυσμού της χώρας. Ο ΟΠΕ και ο Οργανισμός Ιδιωτικοποιήσεων της ΠΓΔΜ υπέγραψαν στα Σκόπια πρωτόκολλο συνεργασίας, ενώ οι υπουργοί Μεταφορών και Επικοινωνιών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Α.Μαντέλης και Μ.Σπιρκοφσκι συζήτησαν τη συμμετοχή του ΟΤΕ στην ιδιωτικοποίηση του κρατικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών "MT" της ΠΓΔΜ.

5/5 Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κ.Γκλιγκόροφ εξέφρασε την άποψη ότι ο μεγάλος αριθμός των προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο διαταράσσει την ισορροπία μεταξύ των εθνοτήτων της χώρας.

Ο πρόεδρος του Ομίλου Εταιρειών "Ε. Μυτιληναίος" ανακοίνωσε στα Σκόπια ότι θα επιδιώξει συμφωνία για εξαγορά της σκοπιανής μεταλλουργίας "Ζλέτοβο" και για κατασκευή θερμοηλεκτρικού σταθμού στα Σκόπια.

8/5 Ο Ελληνας υπουργός Ανάπτυξης Ε.Βενιζέλος υπέγραψε στα Σκόπια με εκπροσώπους της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ συμφωνία για την εξαγορά των διυλιστηρίων ΟΚΤΑ από την ΕΛ.ΠΕ. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ προχώρησε στην κατάργηση της θεώρησης εισόδου για τους Έλληνες υπηκόους.

9/5 Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γ.Φίσερ συζήτησε στα Σκόπια με εκπροσώπους της ηγεσίας της ΠΓΔΜ την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και το θέμα των προσφύγων.

10/5 Δώδεκα κοινοβουλευτικά και εξωκοινοβουλευτικά κόμματα της ΠΓΔΜ ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την εκδίωξη των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων από τη χώρα.

11/5 Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λ.Γκεοργκίεφσκι επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη, όπου με τον Ελληνα ομόλογό του Κ.Σημίτη συζήτησαν την απόφαση της G8 για το Κοσσυφοπέδιο.

12/5 Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κ.Γκλιγκόροφ διαβεβαίωσε σε επιστολή του τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σ.Μιλόσεβιτς ότι το έδαφος της χώρας του δεν θα χρησιμοποιηθεί για εισβολή των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο, σε περίπτωση έναρξης μίας χερσαίας επιχείρησης του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Χ.Σολάνα συναντήθηκε στα Σκόπια με τον προέδρο Κ.Γκλιγκόροφ και διαβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ που σταθμεύουν στην ΠΓΔΜ θα μεταβούν στο Κοσσυφοπέδιο μόνο εφόσον επιτευχθεί συμφωνία από τα ενδιαφερόμενα μέρη.

13/5 Ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Π.Τραγιάνοφ, ανακοίνωσε ότι η αστυνομία ανακάλυψε νέες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών στην περιοχή του Κουμάνοβο και στη Στρούγκα, εκφράζοντας την άποψη ότι το λαθρεμπόριο όπλων απειλεί την ασφάλεια της χώρας.

14/5 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μ.Κλίντον σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες των Σκοπίων για αντιμετώπιση του ζητήματος των Κοσοβάρων προσφύγων. Την ίδια μέρα η σύζυγος του Αμερικανού προέδρου, Χίλαρι Κλίντον επισκέφθηκε προσφυγικούς καταυλισμούς στα Σκόπια. Η κυβέρνηση της Ολλανδίας ενέκρινε βοήθεια 9,5 εκατ. δολαρίων για τη στήριξη του προϋπολογισμού της ΠΓΔΜ. Το πρώτο τμήμα της βουλγαρικής στρατιωτικής βοήθειας, αποτελούμενο από 15 τάνκς και 7 πυροβόλα, έφτασε στα Σκόπια. Το υπουργείο Οικονομικών της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι οι ζημίες που υπέστησαν 301 επιχειρήσεις της χώρας από την κρίση στη Γιουγκοσλαβία ανέρχονται σε 680,5 εκατ. δολάρια.

15/5 Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κ.Γκλιγκόροφ δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση άλλαξε πολιτική και δεν θεωρεί πια πως η ύπαρξη της χώρας του αποτελεί κίνδυνο για την Ελλάδα.

18/5 Ο υπουργός Υγείας της ΠΓΔΜ, Σ.Μπογκτάνοφ υπέβαλε την παραίτησή του επικαλούμενος λόγους υγείας. Ο υπηρεσιακός υπουργός Εκτάκτων Περιστάσεων της Ρωσίας, Σ.Σοϊγκου συζήτησε στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό Λ.Γκεοργκίεφσκι για τις δραστηριότητες του προγράμματος "Φόκους" για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας που δημιούργησαν Ελλάδα, Ρωσία και Ελβετία.

19/5 Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λ.Γκεοργκίεφσκι προχώρησε σε μερικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης, αντικαθιστώντας τους υπουργούς, Οικονομικών, Γεωργίας και Υγείας και

τον υπουργό ανευ χαρτοφυλακίου, Γκιόργκι Ναούμωφ, ενώ ένταξε στον κυβερνητικό συνασπισμό το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα. Ο Γ.Γ του ΟΗΕ Κ.Ανάν επισκέφθηκε τα Σκόπια και στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Λ.Γκεοργκίεφσκι εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

24/5 Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Ρ.Σάρπινγκ συναντήθηκε στα Σκόπια με τον ομόλογό του Ν.Κλιούσεφ με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις για την γιουγκοσλαβική κρίση και για το θέμα των προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο.

27/5 Το Οικονομικό Επιμελητήριο της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οι ζημίες που υπέστη η οικονομία των Σκοπίων, τον τελευταίο μήνα, εξαιτίας της γιουγκοσλαβικής κρίσης ανέρχονται σε 1 δις δολάρια. Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Α.Ντιμίτροφ, σε επιστολή του προς τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ προειδοποιεί ότι η κατάσταση στη χώρα του μετά την εντατικοποίηση των επιθέσεων της Συμμαχίας στη Γιουγκοσλαβία έχει γίνει δραματική.

Ιούνιος

1-5/6 Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λ.Γκεοργκίεφσκι επισκέφθηκε τις ΗΠΑ όπου είχε συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Α.Γκορ, τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, Μ.Ολμπράιτ και Ο.Κοέν.

2/6 Το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των Κοσοβάρων προσφύγων που φιλοξενούνται στη χώρα ανέρχεται στις 279.958. Ο διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Γ.Κλάρκ μετέβη εκτάκτως στα Σκόπια όπου με τον πρόεδρο Κ.Γκλιγκόροφ συζήτησε το θέμα αύξησης της νατοϊκής δύναμης που σταθμεύει στη χώρα.

6/6 Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λ.Γκεοργκίεφσκι και ο διευθυντής του Οργανισμού Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, Β.Τουπουρκόφσκι επισκέφθηκαν την Ταϊβάν, όπου εγκαινίασαν την πρεσβεία της χώρας στο Ταϊπέι και συναντήθηκαν με Ταϊβανούς επιχειρηματίες.

7/6 Το σερβικό πυροβολικό εκτόξευσε οβίδες κατά παραμεθόριων χωριών της ΠΓΔΜ, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν υλικές ζημιές ή ανθρώπινες απώλειες.

8/6 Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τ.Ρόμπερτσον επισκέφθηκε την ΠΓΔΜ όπου συζήτησε με τον Σκοπιανό ομόλογό του την πορεία των διαβουλεύσεων για υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης για το Κοσσυφοπέδιο.

10/6 Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λ.Γκεοργκίεφσκι χαιρέτησε τη συμφωνία ειρήνευσης που υπέγραψαν στο Κουμάνοβο εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ και της Γιουγκοσλαβίας, υπογραμμίζοντας ότι το γεγονός πως η υπογραφή έλαβε χώρα σε σκοπιανό έδαφος σημαίνει αναγνώριση της πολιτικής της κυβέρνησής του. Οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην ΠΓΔΜ άρχισαν να επιστρέφουν στο Κοσσυφοπέδιο.

11/6 Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μ.Ολμπράιτ συναντήθηκε στα Σκόπια με εκπροσώπους της ηγεσίας της χώρας και επισκέφθηκε τα νατοϊκά στρατεύματα.

16/6 Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λ.Γκεοργκίεφσκι κατά τη συνάντησή του στα Σκόπια με τον ηγέτη του UCK, Χ.Θάτσι εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στη λεγόμενη προσωρινή κυβέρνηση των Αλβανών του Κοσσυφοπεδιου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της κοινής γνώμης και της αντιπολίτευσης.

17/6 Οι πρωθυπουργοί της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας, Λ.Γκεοργκίεφσκι και Π.Μάικο συναντήθηκαν στα Σκόπια δηλώνοντας ότι οι δύο χώρες θα συνεργαστούν σε όλους τους τομείς.

18/6 Σε προάστιο των Σκοπίων όπου εδρεύει η διοίκηση της ειρηνευτικής δύναμης KFOR σημειώθηκε έκρηξη με αποτέλεσμα να καταστραφεί ένα στρατιωτικό όχημα. Η αστυνομία της χώρας συνέλαβε ως ύποπτους για τη βομβιστική ενέργεια δέκα άτομα σερβικής καταγωγής. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λ.Γκεοργκίεφσκι ζήτησε από τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να υποστηρίξουν το αίτημα της χώρας για διεκδίκηση της έδρας του Κέντρου Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων.

19/6 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μ.Κλίντον κάλεσε, με επιστολή του τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ σε από κοινού συνεργασία με στόχο την ανάπτυξη της συνεργασίας των βαλκανικών χωρών. Οι υπουργοί Αμυνας της ΠΓΔΜ και του Καναδά Ν.Κλιούσεφ και Α.Εγκλετον υπέγραψαν στα Σκόπια σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων.

22/6 Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κ.Γκλιγκόροφ δέχθηκε στα Σκόπια τον Αμερικανό πρόεδρο Μ.Κλίντον ευχαριστώντας τον για την προσωπική του συνεισφορά στη στήριξη της ανεξαρτησίας και της ασφάλειας της χώρας κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.

24/6 Η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNCHR) ανακοίνωσε ότι από τα Σκόπια επέστρεψαν στο Κοσσυφοπέδιο 95.000 πρόσφυγες.

28/6 Το υπουργείο Μεταφορών της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν στο οδικό δίκτυο της χώρας από την μετακίνηση των νατοϊκών δυνάμεων ανέρχονται σε 100 εκατ. δολάρια. Η υπουργός Ανάπτυξης της χώρας, Μιλιάνα Ντάνεφσκα δήλωσε ότι στις αρχές του μήνα οι άνεργοι έφθασαν τις 341.500, ενώ οι εργαζόμενοι τις 313.000.

Ιούλιος

1/7 Η Παγκόσμια Τράπεζα ενέκρινε δάνειο 10 εκατ. δολαρίων για τη στήριξη την οικονομίας της ΠΓΔΜ.

2/7 Ο διεθνής οργανισμός ανάπτυξης USAID χορήγησε στην ΠΓΔΜ βοήθεια 6 εκατ. δολαρίων για στήριξη των οικογενειών που φιλοξενούν πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο.

7/7 Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι οι υπήκοοι της χώρας που εργάζονται στο εξωτερικό, θα ενταχθούν στους ψηφοφόρους και θα έχουν το δικαίωμα ψήφου στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου, ενώ πάγωσε τις προσλήψεις στο δημόσιο και την τοπική αυτοδιοίκηση για να περιορίσει τις τεράστιες δημόσιες δαπάνες.

8/7 Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κ.Γκλιγκόροφ κατά τη συνάντησή του στα Σκόπια με τον Αλβανό ομόλογό του Ρ.Μεϊντάνι προειδοποίησε την αλβανική κυβέρνηση να μην ενθαρρύνει την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Γιουγκοσλαβία. Ο υπουργός υγείας της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι για την υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο δαπανήθηκαν 4 εκατ. δολάρια.

9/7 Το υπουργείο Εμπορίου της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι εξαιτείας της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, οι εξαγωγές της χώρας μειώθηκαν κατά 77%, οι εισαγωγές κατά 11%, ενώ ο κλάδος των μεταφορών υπέστη ζημιές της τάξης των 250 εκατ. δολαρίων.

14/7 Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Γ.Παπανδρέου της Αλβανίας Π.Μίλο και της ΠΓΔΜ Α.Ντιμιτρόφ εξέτασαν στο Αγιο Αχίλλειο των Πρεσπών θέματα τριμερούς συνεργασίας. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Λ.Φρτσκόφσκι κατήγγειλε κυβερνητικούς κύκλους ότι είναι έτοιμοι να αποδεχθούν συμβιβασμό με την Ελλάδα σχετικά με τη διευθέτηση της ονομσίας της χώρας.

19/7 Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζέημς Γουόλφενσον κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια υπέγραψε με εκπροσώπους της κυβέρνησης τρεις συμφωνίες για χορήγηση δανείων ύψους 70 εκατ. δολαρίων.

21/7 Η Βουλή της ΠΓΔΜ επικύρωσε τη συμφωνία της κυβέρνησης της χώρας με τα "Ελληνικά Πετρέλαια" ΕΛ.ΠΕ για την εξαγορά του 54% των μετοχών του διυλιστηρίου των Σκοπίων ΟΚΤΑ.

26/7 Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λ.Γκεοργκίεφσκι και ο ο Γερμανός καγκελάριος Γ.Σρέντερ συναντήθηκαν στα Σκόπια. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) ενέκρινε τη χορήγηση δανείου ύψους 60 εκ. ευρώ για τη βελτίωση του οδικού δικτύου της ΠΓΔΜ. Οι κυβερνητικοί παράγοντες της ΠΓΔΜ για πρώτη φορά από την ανεξαρτησία της χώρας, δεν έδωσαν το παρόν στην ετήσια συνάντηση των λεγόμενων "μακεδόνων του Αιγαίου".

28/7 Ο διακεκριμένος ποινικολόγος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Μαριάνοβιτς υπέβαλε αγωγή κατά του προέδρου του κόμματος "Δημοκρατική Εναλλακτική Λύση" Βάσιλ Τοπούρκοφσκι, με την κατηγορία ότι όταν υπέγραψε τη συμφωνία για την αναγνώριση της Ταϊβάν από την ΠΓΔΜ, έλαβε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για τις "υπηρεσίες" του.

Αύγουστος

1/8 Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λ.Γκεοργκίεφσκι δήλωσε ότι η σημαντική πρόοδός στις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα μπορεί να χαρακτηριστεί ως θαύμα ή επανάσταση, επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ο μοναδικός γείτονας της χώρας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

5/8 Ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν Βίνσεντ Σιού κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια ανήγγειλε τη χορήγηση δανείου 32 εκατ. δολαρίων για την ανάπτυξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της χώρας. Οι πρωθυπουργοί της Ταϊβάν και της ΠΓΔΜ έθεσαν κοντά στα Σκόπια τα θεμέλια της πρώτης ελεύθερης βιομηχανικής ζώνης στην οποία θα ανεγερθούν 11 εργοστάσια.

6/8 Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε δάνειο 32 εκατ. δολαρίων για τη στήριξη του προϋπολογισμού της ΠΓΔΜ.

7/8 Το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε αποθήκη με κινεζικής και γιουγκοσλαβικής κατασκευής όπλα και πυρομαχικά στο δυτικό τμήμα των συνόρων της χώρας με το Κοσσυφοπέδιο.

13/8 Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κατέβαλε στην ΠΓΔΜ αποζημίωση 4,4 εκατ. δολαρίων για την κάλυψη των δαπανών περίθαλψης των προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο.

17/8 Το υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας χορήγησε στην ΠΓΔΜ ανταλλακτικά για στρατιωτικά οχήματα αξίας 65.000 λιρών και χρηματική βοήθεια ύψους 320.000 γερμανικών μάρκων για την κατασκευή στρατιωτικών στολών.

18/8 Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ απέστειλε διάβημα προς το αρχηγείο του ΝΑΤΟ με αφορμή την αποκάλυψη σκανδάλου παράνομης μεταφοράς νοσοκομειακών αποβλήτων από το Κοσσυφοπέδιο και καταστροφής τους στο στρατιωτικό Νοσοκομείο των Σκοπίων.

19/8 Ο υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ Ν.Κλιούσεφ προειδοποίησε ότι στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία θα εκτελούνται όλοι όσοι επιχειρούν ένοπλη επίθεση κατά των στρατιωτών της ΠΓΔΜ.

23/8 Η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι ο υποψήφιός της στις προεδρικές εκλογές θα είναι ο πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου της χώρας, Τ.Πετκόφσκι.

26/8 Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κ.Γκλιγκόροφ δήλωσε ότι αρνείται να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα για την έναρξη ισχύος της συμφωνίας με τα ΕΛ.ΠΕ για την εξαγορά του 54% των μετοχών του σκοπιανού διυλιστηρίου ΟΚΤΑ και την κατασκευή του πετρελαιαγωγού που θα συνδέει τα Σκόπια με τη Θεσσαλονίκη, επειδή δεν έχει ενημερωθεί για το περιεχόμενο της συμφωνίας.

27/8 Το κυβερνών κόμμα της ΠΓΔΜ, VMRO-DPMNE ανακοίνωσε ότι στις προεδρικές εκλογές θα στηρίξει την υποψηφιότητα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Μ.Τράικοφσκι.

28/8 Ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, Ρ.Στόικοφσκι σκοτώθηκε όταν το υπηρεσιακό αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε συγκρούστηκε μετωπικά με όχημα της ειρηνευτικής δύναμης KFOR.

30/8 Η ΠΓΔΜ έγινε μέλος της Διεθνούς οργάνωσης Γαλλόφωνων Χωρών. Οι αρχές της ΠΓΔΜ συνέλαβαν τον Νορβηγό αξιωματικό της KFOR υπεύθυνο για το θάνατο του υπουργού Ρ.Στόικοφσκι σε τροχαίο.

Σεπτέμβριος

1/9 Τα εμπορικά επιμελητήρια ΠΓΔΜ και Γιουγκοσλαβίας ανακοίνωσαν ότι στο διάστημα Ιανουάριος-Ιούλιος η αξία των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών ανήλθε σε 141 εκατ. δολάρια, παρουσιάζοντας πτώση κατά 50%.

2-8/9 Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λ.Γκεοργκίεφσκι επισκέφθηκε τον Καναδά και τις ΗΠΑ.

3/9 Η ΠΓΔΜ έγινε μόνιμο μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης Γαλλόφωνων Χωρών.

5/9 Η Δημοκρατική Εναλλακτική Λύση ζήτησε την ανάκληση της απόφασης της Βουλής για αποπομπή της προέδρου της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στη Βουλή, δεν είχε εξασφαλιστεί η παρουσία τουλάχιστον 61 βουλευτών

6/9 Το υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι ένας στους πέντε νέους της χώρας κάνει χρήση νακρωτικών.

7/9 Εκπρόσωποι της ΠΓΔΜ και της Τουρκίας υπέγραψαν στην Αγκυρα διμερή συμφωνία για φιλελευθεροποίηση του εμπορίου.

9/9 Η κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, κατέθεσε πρόταση στο προεδρείο της Βουλής ζητόντας την απομάκρυνση του προέδρου Σ. Κλίμοφσκι, με το επιχείρημα ότι ασκεί ανεπαρκώς τα καθήκοντά του

12/9 Η αστυνομία της ΠΓΔΜ ανακάλυψε κοντά στην Οχρίδα 19 σάκους γεμάτους με αυτόματα όπλα κινεζικής κατασκευής, αντιαρματικές ρουκέτες και χειροβομβίδες.

13/9 Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Εναλλακτικής Λύσης Β.Τουπουρκόφσκι υποστήριξε ότι η πορεία της ΠΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση περνάει από την Ελλάδα

15/9 Η Βουλή της ΠΓΔΜ καθαίρεσε την πρόεδρο της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής Λ.Ιγκιλίζοβα και διόρισε στη θέση της τον Γ.Λούκοφσκι, δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.

16/9 Ο πρόεδρος Κ.Γκλιγκόροφ σε συνέντευξή του υποστήριξε ότι τα θεμέλια του νεότερου ευρωπαϊκού κράτους της ΠΓΔΜ ακόμη δεν είναι ισχυρά και για αυτό κατηγόρησε περισσότερο τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, για τις οποίες ανέφερε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν επιθυμούσαν κάτι τέτοιο. Το Συμβούλιο της Ευρώπης ενέκρινε δάνειο 15 εκατ. ευρώ για την ανέγερση 800 εργατικών κατοικιών στην ΠΓΔΜ.

17/9 Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Α.Ντιμίτροφ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία υποχώρηση στο θέμα της συνταγματικής ονομασίας της χώρας του, ενώ διευκρίνισε ότι το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια" δεν γίνεται δεκτό από την κυβέρνηση.

21/9 Οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ Ι.Κοστόφ και Λ.Γκεοργκίεφσκι κατά τη συνάντησή του στο Μπλαγκόεβγκραντ συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών και το Σύμφωνο Σταθερότητας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

23/9 Εξακόσιοι Αθίγγανοι πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο έφτασαν στα Σκόπια, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, σε προσφυγικούς καταυλισμούς κοντά στα Σκόπια φιλοξενούνται άλλοι 5.000 ομοεθνείς τους.

24/9 Η Κεντρική Τράπεζα της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι 17 από τις 22 κρατικές τράπεζες της χώρας έχουν αποκρατικοποιηθεί.

25/9 Η ALPHA Τράπεζα Πίστεως υπέγραψε με εκπροσώπους της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ συμφωνία για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου 65% της τράπεζας Kreditna Banka AD Skopje.

27/9 Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ανήγγειλε την χρηματοδότηση των μεταρρυθμίσεων του τομέα της υγείας της ΠΓΔΜ με 10 εκατ. δολάρια.

28/9 Η Εκλογική Επιτροπή της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε τα ονόματα των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν το προεδρικό αξίωμα της χώρας. Το κυβερνόν κόμμα VMRO-DPMNE θα εκπροσωπήσει στις εκλογές ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μ.Τράικοφσκι, τη Δημοκρατική Εναλλακτική Λύση ο πρόεδρός της, Β.Τουπουρκόφσκι, το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών ο Μ.Νετζίπι, το Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό Κόμμα ο Σ.Αντοφ και το Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας ο Μ.Χαλίλι.

28/9 Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι παραδέχθηκε ότι η χώρα του αποτελεί τμήμα του βαλκανικού διαδρόμου μέσω του οποίου μεταφέρονται μεγάλες ποσότητες νεκρωτικών ουσιών από την Ανατολή προς την Ευρώπη.

28/9 Ο υπουργός Δικαιοσύνης της ΠΓΔΜ Β.Κάμποφσκι δήλωσε ότι θα καταθέσει ως μάρτυρας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία εναντίον του προέδρου της Κροατίας Φ.Τούτζμαν και του μέλους του προεδρείου της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας Α.Ιζετμπέγκοβιτς, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης της Κροατίας.

29/9 Ο υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ Ν.Κλιούσεφ και ο πρόεδρος της Τουρκίας Σ.Ντεμιρέλ συζήτησαν στην Αγκυρα θέματα διμερούς συνεργασίας και τις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Ο προεκλογικός αγώνας για τις προεδρικές εκλογές στην ΠΓΔΜ άρχισε επίσημα τα μεσάνυχτα και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της 29 Οκτωβρίου.

Οκτώβριος

10/10 Ο νέος Αρχιεπίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της ΠΓΔΜ, Στέφανος, ενθρονίστηκε στην Οχρίδα.

13/10 Οι υπουργοί Εμπορίου της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας, Ν.Γκρούεφσκι και Β.Βασίλεφ υπέγραψαν στη Σόφια διμερή συμφωνία για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου.

15/10 Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης ενέκρινε δάνειο 18,7 εκατ. ευρώ για τη διεύρυνση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας της ΠΓΔΜ "MOBILMAK"..

16/10 Ο Οργανισμός Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της ΠΓΔΜ υπέγραψε με την τουρκική κατασκευαστική εταιρία AISU συμφωνία για κατασκευή 8000 κατοικιών στη χώρα.

20/10 Οι υπουργοί Αμυνας της ΠΓΔΜ και της Γερμανίας δήλωσαν κατά τη συνάντησή τους στα Σκόπια ικανοποιημένοι από την πορεία της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών.

21/10 Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας της ΠΓΔΜ Π.Βέλεφ υπέβαλε την παραίτησή του.

22/10 Ο συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Μ.Χόμπαχ συζήτησε στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Λ.Γκεοργκίεφσκι το θέμα της οικονομικής ανασυγκρότησης της περιοχής.

23/10 Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Τ.Ρόμπερτσον επισκέφθηκε τα Σκόπια όπου στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Λ.Γκεοργκίεφσκι συζήτησε τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.

27/10 Εκπρόσωποι της ΠΓΔΜ και της Ελβετίας υπέγραψαν στη Βέρνη συμφωνία οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας για τη στήριξη της μεταρρύθμισης του κοινωνικού τομέα της ΠΓΔΜ.

30/10 Ο υπουργός Οικονομικών της ΠΓΔΜ Μ.Στοϊμένοφ πήρε μέρος στη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Βουλγαρίας, Αλβανίας και της ΠΓΔΜ στη Σόφια, στην οποία εξετάστηκε η υλοποίηση έργων στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητα για τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

31/10 Στην ΠΓΔΜ διεξήχθη ο πρώτος γύρος των δεύτερων από την ανεξαρτησία της χώρας προεδρικών εκλογών. Από τους 1.610.338 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους ψήφισε το 65.23%. Πρώτος αναδείχθηκε ο υποψήφιος της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης, Τ.Πετκόφσκι με 343.606 ψήφους, ο υποψήφιος του κυβερνώντος VMRO-DPMNE, Μ.Τράικοφσκι συγκέντρωσε 219.098 ψήφους, ο υποψήφιος της Δημοκρατικής Εναλλακτικής Λύσης Β.Τουπουρκόφσκι 163.206, ο Μ.Νετζίπι του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών 155.978, ο Σ.Αντοφ του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος 111.983 και ο Μ.Χαλίλι του αλβανόφωνου Κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας 45.731 ψήφους.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

2/11 Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Λ.Γκεοργκίεφσκι ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε ριζικό ανασχηματισμό της κυβέρνησής του.

3/11 Το υπουργικό συμβούλιο της ΠΓΔΜ εξέτασε και υιοθέτησε την πρόταση για υπογραφή ενδιάμεσης συμφωνίας συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση η οποία θα αφορά κυρίως τη συνεργασία στον τομέα του εμπορίου.

4/11 Ο υποψήφιος της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης, Τ.Πέτκοφσκι αναδείχθηκε επίσημα νικητής του α΄ γύρου των προεδρικών εκλογών στην ΠΓΔΜ, συγκεντρώνοντας 343.606 ψήφους. Ο υποψήφιος του κυβερνώντος VMRO-DPMNE, Μπόρις Τράικοφσκι συγκέντρωσε 219.098 ψήφους, ο υποψήφιος της Δημοκρατικής Εναλλακτικής Λύσης Βάσιλ Τουπουρκόφσκι 163.206, του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών, Μουαρέμ Νετζίπι 155.978, του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Στόγιαν Αντοφ 111.983 και ο Μουχαμέντ Χαλίλι του αλβανόφωνου Κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας 45.731 ψήφους. Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε το 65,23% των 1.610.340 ψηφοφόρων.

4-5/11 Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Λ.Γκεοργκίεφσκι και ο υπουργός Εξωτερικών, Α.Ντιμίτροφ επισκέφθηκαν την Πράγα όπου πήραν μέρος στη διάσκεψη των αρχηγών των κρατών μελών της Κεντροευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας CEI.

5/11 Το υπουργείο Αμυνας της Γαλλίας χορήγησε στις ένοπλες δυνάμεις της ΠΓΔΜ 12 αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα και σύγχρονο εξοπλισμό για το εργαστήριο εκμάθησης της γαλλικής γλώσσας στη Στρατιωτική Ακαδημία των Σκοπίων, συνολικής αξίας 1,5 εκατ. γερμανικών μάρκων

9/11 Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ προσέφερε 530.000 δολάρια ως αμοιβή σε όποιον διαθέσει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό του δράστη της απόπειρας δολοφονίας του προέδρου Κ.Γκλιγκόροφ τον Οκτώβριο του 1995.

10/11 Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λ. Γκεοργκίεφσκι και ο υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας. Ε.Βενιζέλος θεμελίωσαν στα Σκόπια τον πετρελαιαγωγό Θεσσαλονίκης-Σκοπίων. Ο Γκεοργκίεφσκι χαρακτήρισε τον πετρελαιαγωγό έργο μείζονος πολιτικής σημασίας, που αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της χώρας του.

11/11 Ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Π.Τραγιάνοφ ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν εννέα υπάλληλοι του υπουργείου που φέρονται αναμεμειγμένοι στην υπόθεση κλοπής 28 κιλών κοκαΐνης από τις αποθήκες της αστυνομίας.

12/11 Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λ.Γκοεργκίεφσκι απηύθυνε έκκληση προς τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας.

14/11 Στον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών, νικητής αναδείχτηκε ο Μ.Τραϊκοφσκι υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE με μικρή διαφορά από τον T.Πέτκοφσκι, υποψήφιο της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης.

15/11 Η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση έκανε λόγο για εκτεταμένη νοθεία σε 17 εκλογικές περιφέρειες και κάλεσε τους οπαδούς της σε κινητοποίηση. Αντιθέτως, η αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ στα Σκόπια δήλωσε την ικανοποίησή της για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, παραδέχθηκε, ωστόσο, την ύπαρξη ορισμένων παρατυπιών.

16/11 Χιλιάδες οπαδοί της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης διαδήλωσαν στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων ζητώντας την ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος.

17/11 Η Κρατική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι βάσει των ανεπίσημων αποτελεσμάτων, ο υποψήφιος του VMRO-DPMNE για το προεδρικό αξίωμα της χώρας, Μ.Τράικοφσκι συγκέντρωσε το 52.85% των ψήφων, ενώ ο αντίπαλός του Τ.Πετκόφσκι 45,94%. Στην επιτροπή κατατέθηκαν 300 και πλέον ενστάσεις αναφορικά με εκλογικές παρατυπίες.

18/11 Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τ.Ρούμπιν και ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Τ.Σέι χαιρέτησαν την εκλογική νίκη του Μ.Τράικοφσκι, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς ως υφυπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανέλαβε το θέμα της περίθαλψης των Αλβανών προσφύγων που κατέφυγαν στη χώρα του.

18-19/11 Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ πήρε μέρος στη διάσκεψη του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο της οποίας συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και με τους ομολόγους του από πολλές χώρες.

19/11 Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κ.Γκλιγκόροφ, με αφορμή την τελευταία ημέρα της θητείας του ως ανώτατου αξιωματούχου της χώρας, εκφώνησε λόγο στη Βουλή, τονίζοντας ότι τα Σκόπια είναι πρόθυμα για έναν μεγάλο συμβιβασμό με την Ελλάδα όσον αφορά το θέμα της ονομασίας.

21-23/11 Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Α.Ντιμίτροφ επισκέφθηκε την Αίγυπτο, όπου με εκπρόσώπους της κυβέρνησης της χώρας υπέγραψε πέντε συμφωνίας διμερούς συνεργασίας.

24/11 Η Φιλανδική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ανακοίνωσή της εξέφρασε τη λύπη για τις παρατυπίες που σημειώθηκαν στις προεδρικές εκλογές στην ΠΓΔΜ, ζήτησε ωστόσο από τις εμπλεκόμενες πολιτικές δυνάμεις να δείξουν μετριοπάθεια, ώστε να κλείσει η εκλογική διαδικασία μέσα στις προθεσμίες και να γίνει σεβαστό το τελικό αποτέλεσμα.

25/11 Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Εναλλακτικής Λύσης, Β.Τουπουρκόφσκι έθεσε όρους για την παραμονή του κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό, ζητώντας τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, τα υπουργεία Ανάπτυξης και Πολιτισμού, και τις διευθυντικές θέσεις της κρατικής υπηρεσίας ηλεκτρισμού, της υπηρεσίας δημοσίων εσόδων και της τελωνειακής υπηρεσίας.

27/11 Το Ανώτατο Δικαστήριο της ΠΓΔΜ αποδέχθηκε 24 ενστάσεις που κατέθεσαν πολιτικοί παράγοντες και πολίτες της χώρας και ακύρωσε τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών σε 199 εκλογικά τμήματα.