31 / 12 / 99
Web Posted:
13:12 GMT+2

Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΧΙΛΙΕΤΙΑ
Θεσσαλονίκη, 31/12/1999 (MΠΕ)

Με τα εγκαίνια δύο σημαντικών έργων που συμπληρώνουν την πολιτιστική της υποδομή υποδέχεται η Θεσσαλονίκη τη νέα χιλιετία. Πρόκειται για το Βασιλικό Θέατρο και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης που θα εγκαινιάσει την Κυριακή ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Στη 1.30 το μεσημέρι της Κυριακής ο πρωθυπουργός θα κόψει την κορδέλα του Βασιλικού Θεάτρου, το οποίο ανοίγει τις πύλες του όχι με μία θεατρική παράσταση, καθώς δεν είναι ακόμη έτοιμο, αλλά με τρεις σημαντικές εκθέσεις που θα φιλοξενηθούν στα φουαγιέ του. Η πρώτη έκθεση έχει τίτλο "Το Βασιλικό Θέατρο, μια ιστορική αναδρομή" και αφορά στη μακρόχρονη παρουσία του στην πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης. Η δεύτερη έκθεση με τίτλο "Πρόσωπα και παραστάσεις" περιλαμβάνει γιγαντοφωτογραφίες που απεικονίζουν τα πιο σημαντικά στιγμιότυπα της θεατρικής ζωής του ΚΘΒΕ, τους πρωταγωνιστές και τις παραστάσεις που άφησαν το στίγμα τους στην σαραντάχρονη πορεία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Η τρίτη έκθεση είναι αφιερωμένη στο έργο του σκηνογράφου Διονύση Φωτόπουλου και περιλαμβάνει δείγματα 26 χρόνων δουλειάς του στο ΚΘΒΕ.

Τα εγκαίνια του Μεγάρου Μουσικής, το οποίο ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ 20 μόλις μηνών, θα γίνουν από τον πρωθυπουργό, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη, στις 6.30 το απόγευμα. Στο πλαίσιο των εγκαινίων του Μεγάρου Μουσικής θα υπάρξει ένα διήμερο εκδηλώσεων που στοχεύουν να παρουσιάσουν ένα μικρό δείγμα της μουσικής με την οποία γαλουχήθηκε η Θεσσαλονίκη κατά την τελευταία χιλιετία. Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας, 2 Ιανουαρίου των Γιορτών Εγκαινίων περιλαμβάνει αγιασμό από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ομιλία από τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη και χαιρετισμούς του προέδρου του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, κ. Αλ. Μπακατσέλου και του προέδρου του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης, κ. Κ. Πυλαρινού.

Στο καλλιτεχνικό μέρος θα ακουστούν: Απολυτίκια και κοινωνικά, θα παρουσιασθεί τελετουργική πομπή Καππαδοκίας για τον Αγιο Βασίλειο, σκοποί από την Ήπειρο και από το συγκρότημα του Πετρο-λούκα Χαλκιά, τραγούδια από τη Θράκη και την Πόλη από το συγκρότημα του Χρόνη Αηδονίδη, σκοποί της Μακεδονίας από τα χάλκινα πνευστά της Κοζάνης, τραγούδια από τη μουσική παράδοση των Βαλκανίων με τη Σαβίνα Γιαννάτου, τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη από τη Δήμητρα Γαλάνη. Το δεύτερο μέρος, περιλαμβάνει έργα από την κλασσική και έντεχνη ελληνική μουσική, όπως το κοντσέρτο για πιάνο αρ.2, έργο 22 σε σολ ελάσσονα του Camille Saint-Saens, από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, με σολίστ τον Γιάννη Βακαρέλη και μουσική διεύθυνση Emir Saul. Επίσης, θα παρουσιασθεί "Ο Κύκλος του C.N.S.", έργο 8 του Μάνου Χατζιδάκι, με τη σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου και στο πιάνο ο Γιάννης Βακαρέλης. Τέλος το έργο του Μανώλη Καλομοίρη "Τα νικητήρια" με την σύμπραξη της Εθνικής Φιλαρμονικής Χορωδίας της Βουλγαρίας Σβιετοσλάβ Ομπρεντένοφ, τη χορωδία Μακεδονίας, τη χορωδία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Κοντογεωργίου και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπό την μουσική διεύθυνση του Emil Saul.

Πλούσιο θα είναι και το πρόγραμμα της δεύτερης μέρας. Η "Ορχήστρα των Χρωμάτων" υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη θα παρουσιάσει την εισαγωγή από τον "Ορφέα και Ευρυδίκη" του Christoph Willibald Gluk, το κοντσέρτο για πιάνο, Νο.23 σε λα μείζονα, Κ.488 του Wolfgang Amadeus Mozart με σολίστ τη Δόμνα Ευνουχίδου. Στο δεύτερο μέρος η "Ορχήστρα των Χρωμάτων" θα παρουσιάσει "Το χαμόγελο της Τζοκόντας" του Μάνου Χατζιδάκι.