31 / 12 / 99
Web Posted:
13:40 GMT+2

Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ "ΙΟ 2000"
Νέα Υόρκη, 31/12/1999 (MΠΕ)

Στην Αυστραλία στρέφονται τα βρέμματα πολλών κατοίκων του πλανήτη σήμερα, όχι τόσο για τις μεγάλες εκδηλώσεις για την υποδοχή της νέας χιλιετίας, που θα γίνουν στο Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη, όσο για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο "ιός του 2000".

Εδώ και καιρό οι αρχές, οι τράπεζες και όλες οι υπηρεσίες διαβεβαιώνουν το κοινό ότι βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και δεν αναμένουν το παραμικρό πρόβλημα. Δεδομένου, όμως, ότι το 2000 θα μπει, πρώτα, στην Αυστραλία και δύο ώρες αργότερα στη Νέα Ζηλανδία, οι άλλες χώρες θα παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δουν αν θα υπάρξουν προβλήματα και πώς θα αντιμετωπιστούν. Στην Καμπέρα λειτουργεί Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο, που καταγράφει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι υπηρεσίες όλων των πολιτειών. Το κέντρο έχει δική του σελίδα στο διαδίκτυο, μέσω της οποίας ο υπόλοιπος κόσμος θα ενημερώνεται εάν τα εκατομμύρια δολάρια που διέθεσε η Αυστραλία για την αντιμετώπιση του ''ιού'' έπιασαν τόπο.

Σε ό,τι αφορά τη Γηραιά Ήπειρο, οι μεγαλύτερες ανησυχίες εστιάζονται στο χώρο της Ανατολικής Ευρώπης, όπου πολλά συστήματα υπολογιστών έχουν κατασκευαστεί με τεχνολογία της σοβιετικής ένωσης και οι κυβερνήσεις διαθέτουν ελάχιστα μέσα για την αναβάθμισή τους. Ειδικότερη αναφορά γίνεται στην Ρωσία και την Ουκρανία, ενώ μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι η Τουρκία ανησυχεί για την περίπτωση που θα παρουσιαστούν προβλήματα σε ό,τι αφορά τις προμήθειές της με φυσικό αέριο από τη Ρωσία, καθώς αυτό διέρχεται μέσω της Ουκρανίας και άλλων χωρών που υστερούν στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση του "ιού 2000".