31 / 12 / 99
Web Posted:
14:31 GMT+2

Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1999 - ΒΟΣΝΙΑ
Θεσσαλονίκη, 31/12/1999 (MΠΕ)

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 1999

Το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων παρουσιάζει ανασκοπήσεις των σημαντικότερων γεγονότων που διαδραματίσθηκαν στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας κατά τη διάρκεια του 1999.

Οι ανασκοπήσεις αφορούν τις βαλκανικές χώρες Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, ΠΓΔΜ, Κροατία, Ρουμανία, Σλοβενία, Τουρκία καθώς επίσης την Κύπρο και τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας.

Ολες οι ανασκοπήσεις έχουν καταχωρηθεί στον κόμβο του ΜΠΕ στο Internet (www.mpa.gr.)

ΒΟΣΝΙΑ

Δεκέμβριος 1998

01/12: Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης και ο Βούλγαρος ομόλογός του, Βελιζάρ Σαλαμάνοφ επισκέφθηκαν στο Βίσοκο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, την έδρα της Μονάδας HELBA, η οποία αποτελεί τμήμα της Δυνάμεως Σταθεροποίησης (SFOR). Οι δύο υφυπουργοί, συνοδευόμενοι από τον διοικητή της Μονάδας, αντισυνταγματάρχη Χαρ. Αβραμόπουλο, ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητες της Μονάδας στο πλαίσιο της SFOR και στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στους χώρους δραστηριοτήτων της Μονάδας.

02/12: Στρατιώτες του ΝΑΤΟ, μέλη της Δύναμης Σταθεροποίησης στη Βοσνία συνέλαβαν το Σερβοβόσνιο στρατηγό Ράντισλαβ Κρστιτς, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου στη Βοσνία. Ο στρατηγός Κρστιτς είναι επικεφαλής του Πέμπτου Σώματος Στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας με έδρα την πόλη Σόκολατς.

04/12: Ο νέος πρόεδρος της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατίας Νίκολα Ποπλάσεν, επεσήμανε σε ομιλία του στο κοινοβούλιο της Μπάνια Λούκα ότι η σύλληψη του στρατηγού Ράντισλαβ Κρτσιτς από άντρες της δύναμης σταθεροποίησης (SFOR) "εξόργισε" τους Σερβοβόσνιους, επηρεάζοντας δυσμενώς την υλοποίηση των προβλεπομένων από τη συνθήκη ειρήνευσης του Ντεϊτον.

05/12: Ο απεσταλμένος της Δύσης στη Βοσνία Κάρλος Βέστεντορπ, τάχθηκε για ακόμη μια φορά κατά της ανάθεσης της πρωθυπουργίας της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας στον Ντράγκαν Κάλινιτς του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος, εκδηλώνοντας την υποστήριξη του στο πρόσωπο του μετριοπαθούς Μίλοραντ Ντόντικ, που ανέλαβε την πρωθυπουργία τον περασμένο Ιανουάριο.

08/12: Ο Κάρλος Βέστεντορπ εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, χαρακτήρισε ως "απαράδεκτη" την άσκηση βίας κατά των δυτικών παρατηρητών στη Δημοκρατία των Σερβοβοσνίων, με αφορμή τη σύλληψη του στρατηγού Ράντισλαβ Κρστιτς, που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου. Την κριτική του Βέστεντορπ, προκάλεσε η επίθεση που δέχτηκαν δύο παρατηρητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή Βλεσένιτσα, ενώ καταστράφηκε και ένα αυτοκίνητο του ΟΗΕ.

10-11/12: Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα, συνοδευόμενος από τον ανώτατο διοικητή της συμμαχίας στην Ευρώπη, Αμερικανό στρατηγό Γουέσλει Κλάρκ έφτασε στο Σεράγεβο, στο πλαίσιο μονοήμερης επίσκεψης στη Βοσνία. Ο κ.Σολάνα είχε επαφές με την τριμερή προεδρία της Βοσνίας, τον Κροάτη Αντε Γέλαβιτς, το μουσουλμάνο Αλία Ιζετμπέκοβιτς και τον Σέρβο Ζίβκο Ράντισιτς, καθώς επίσης και με άλλους κοινοβουλευτικούς και πολιτικούς ηγέτες και συναντήθηκε με το μεσολαβητή της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία Κάρλος Γουέστεντορπ και το διοικητή της δύναμης Σταθεροποίησης του ΝΑΤΟ στη Βοσνία Μοντγκόμερι Μέιγκς.

14/12: Πάνω από 1700 πτώματα ανακαλύφθηκαν το 1998 στις έρευνες που πραγματοποίησε η Επιτροπή Αγνοουμένων της Βοσνίας, σε ομαδικούς τάφους, σε όλη την επικράτεια της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Όπως ανακοινώθηκε, οι ομαδικοί τάφοι εντοπίστηκαν σε 359 σημεία της χώρας και τα ανθρώπινα μέλη που βρέθηκαν, ανήκουν κυρίως σε Σέρβους.

15/12: Το κοινοβούλιο της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας στη Βοσνία, ανανέωσε τελικά τη θητεία του προέδρου Εγιούπ Γκάνιτς, εκφράζοντας παράλληλα την υποστήριξη του, στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Εντχέμ Μπίχατσιτς, αλλά και της κυβέρνησης του, με τη συμμετοχή 13 υπουργών.

16/12: Διεθνές συνέδριο για τη Βοσνία Ερζεγοβίνη διεξήχθη στη Μαδρίτη με επίκεντρο των συνομιλιών την επιστροφή των προσφύγων, την μεταπολεμική ανοικοδόμηση και το μέλλον της διαφιλονικούμενης πόλης του Μπρτσκό. Οι συμμετέχοντες απηύθυναν έκκληση η επιστροφή προσφύγων, οι δικαστικές πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις να αποτελέσουν βασικές προτεραιότητες για το 1999.

22/12: Ο αρχιστράτηγος του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ Χένρι Σέλτον, επισκέφτηκε την αμερικανική στρατιωτική βάση στην πόλη Τούζλα στη βόρεια Βοσνία. Στόχος της επίσκεψης του κ. Σέλτον είναι να εκφράσει τις ευχές του ενόψει των Χριστουγέννων στους 7000 αμερικανούς στρατιώτες και να εξετάσει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

23/12: Οπως ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας, δυο Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε σε συντριβή ελικοπτέρου στη Βοσνία. Διεξάγεται έρευνα για να διευκρινιστούν τα αίτια του ατυχήματος που συνέβη 60 χιλιόμετρα δυτικά του Σαράγιεβο.

28/12: Ο Κροάτης πρόεδρος Φράνιο Τούτζμαν και Βόσνιοι ηγέτες παραβρέθηκαν στην τελετή παράδοσης της γέφυρας του ποταμού Σάβα, που συνδέει την ανατολική Κροατία με τη βόρεια Βοσνία. Η γέφυρα αυτή, εκτιμάται ότι θα επηρεάσει θετικά τις προσπάθειες για την ομαλοποίηση της συνεργασίας, μεταξύ του σερβικού, του μουσουλμανικού και του κροατικού στοιχείου, στο γενικότερο πλαίσιο υλοποίησης των όρων της συνθήκης ειρήνευσης του Ντεϊτον.

30/12: Εκπρόσωποι του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και του Κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, έλαβαν στην Τούζλα, τις τελικές αποφάσεις για την ενοποίηση των κομμάτων τους. Έτσι, ιδρύεται νέο κόμμα που θα δραστηριοποιηθεί στην πολιτική ζωή ως Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Ιανουάριος 1999

03/01: Πληθώρα αντιδράσεων προκάλεσε η ενέργεια του προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας Νίκολα Ποπλάσεν να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μπράνε Μίλιους μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών του σημερινού πρωθυπουργού Μίλοραντ Ντόντικ.

06/01: Eνας από τους διεκδικητές της μουσουλμανικής ηγεσίας στη Βοσνία ο κ. Φικρέτ Αμπνιτς υπογράμμισε ότι δεν θα μεταβεί στη Βοσνία για να δικαστεί, καθώς οι αρχές της Βοσνίας του προσάπτουν κατηγορίες ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1992-1995.

07/01: Σύμφωνα με δηλώσεις του Αμερικανού διπλωμάτη Ρόμπερτ Μπέρι, που ηγείται της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Βοσνία, η διεθνής κοινότητα θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει τον Μίλοραντ Ντόντικ, για την ανάληψη του πρωθυπουργικού αξιώματος στη Σερβική Δημοκρατίας της Βοσνίας. Οι δηλώσεις αυτές, έγιναν μετά την κίνηση του προέδρου των Σερβοβοσνίων, να διορίσει στην πρωθυπουργία τον Μπράνε Μίλιους, για να διαδεχτεί τον Ντόντικ.

11/01: Ο καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου Σερβοβόσνιος Ντράγκαν Γκάγκοβιτς έπεσε νεκρός από τα πυρά των ανδρών της Δύναμης Σταθεροποίησης του ΝΑΤΟ στη Βοσνία (SFOR), κατά την προσπάθεια σύλληψής του κοντά στην πόλη Σέρμπιν. Ο θάνατος του Γκάγκοβιτς προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, η οποία κατηγόρησε τους άνδρες της SFOR ότι κατά την διάρκεια της επιχείρησης για τη σύλληψή του καταζητούμενου, οι άνδρες της SFOR αγνόησαν το γεγονός ότι στο αυτοκίνητό του, τη στιγμή που σκοτώθηκε, επέβαιναν πέντε ανήλικα παιδιά.

24/01: Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας κάλεσε τους πολίτες της χώρας να μην πάρουν μέρος στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του εντολοδόχου πρωθυπουργού Μπράνε Μίλιους. Οι ενώσεις των παλαίμαχων και των οικογενειών των θυμάτων πολέμου σκόπευαν να διαδηλώσουν αύριο έξω από το σερβικό κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της πρώτης ομιλίας που θα απευθύνει ο κ. Μίλιους στους βουλευτές στη συζήτηση για τη ψήφο εμπιστοσύνης.

30/01: Οι δυνάμεις του ΟΗΕ στην πόλη Στόλατς της νότιας Βοσνίας, έθεσαν σε καθεστώς τρίμηνης επιτήρησης τις τοπικές αστυνομικές αρχές, μετά την καταγραφή αρκετών περιπτώσεων άσκησης βίας σε πρόσφυγες, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Φεβρουάριος

08/02: Ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος βρέθηκε στο Σεράγεβο, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε χώρες των Βαλκανίων συναντήθηκε με τον Βόσνιο ομόλογό του κ.Πρίλιτς και τους αναπληρωτές υπουργούς Εξωτερικών, όπως και με τους εκπροσώπους της συλλογικής προεδρίας και επισκέφθηκε το στρατόπεδο της ελληνικής δύναμης στη Βοσνία (ΕΛΔΥΒ) στην περιοχή Visoko.

11/02: Ο απεσταλμένος της Δύσης στη Βοσνία Κάρλος Βέστεντορπ εξακολουθεί να επιτίθεται φραστικά κατά του προέδρου της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατίας, με επίκεντρο της κριτικής του, το ζήτημα που έχει προκύψει για το διορισμό πρωθυπουργού, καθώς οι δυτικές κυβερνήσεις επιμένουν σταθερά στην υποστήριξη του Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος και συγκυβέρνησε τον τελευταίο χρόνο, μαζί με την πρώην πρόεδρο Μπιλιάνα Πλάβσιτς. Από την πλευρά του, ο Ποπλάσεν και παρά τις ισχυρές πιέσεις που ασκεί η Δύση, αρνείται να συμφωνήσει στο διορισμό του Ντόντικ, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών του Σεπτεμβρίου, ενώ προτείνει για την πρωθυπουργία τον Πέταρ Ντζιόκιτς, που προέρχεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

17/02: Ο εκπρόσωπος των μουσουλμάνων στην τριεθνική προεδρία της Βοσνίας, Χάρις Σίλατζιτς, γνωστοποίησε την πρόθεση του να παραιτηθεί από το αξίωμά του, κατά την περίπτωση που η διεθνής διαιτησία που έχει οριστεί, δεν αναγνωρίσει την πόλη του Μπρτσκό, ως ουδέτερη περιοχή.

20/02: Οι ξένοι επενδυτές εμφανίζονται απρόθυμοι να τοποθετήσουν οικονομικά κεφάλαια στη γενικότερη προσπάθεια ανάπτυξης της Βοσνίας, εξαιτίας των αδυναμιών που χαρακτηρίζουν τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος,

25/02: Οπως ανακοίνωσε ο υποδιοικητής Ντέιβιντ Σκάνλον, στρατεύματα της Σταθεροποιητικής Δύναμης του ΝΑΤΟ κατάσχεσαν κοντά στην πόλη Μπρτσκό δύο φορτηγά τα οποία περιείχαν λαθραία πολεμοφόδια μέσα στα οποία και τρεις εκτοξευτές πυραύλων.

27/02: Η αμερικανική αλυσίδα καταστημάτων fast-food McDonald's σχεδιάζει την ίδρυση 20 καταστημάτων στην Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία. Το πρόγραμμα επενδύσεων της αμερικανικής εταιρίας, που έχει ήδη παρουσία στην κεντροευρωπαϊκή περιοχή περιλαμβάνει αρχικά την ίδρυση τριών εστιατορίων στο Σεράγεβο.

Μάρτιος

03/03: Ο απεσταλμένος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία Κάρλος Βέστεντορπ εμφανίστηκε αντίθετος στην υλοποίηση οποιαδήποτε σχεδίου που προβλέπει την αλλαγή των υφιστάμενων συνόρων στην ευρύτερη βαλκανική περιοχή.

03/03: Πολιτική διαμάχη επικρατεί μεταξύ των σκληροπυρηνικών εθνικιστών και των μετριοπαθών των Σέρβων της Βοσνίας μετά την ανακοίνωση του προέδρου ότι έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την αποπομπή του πρωθυπουργού. Ο σκληροπυρηνικός Σέρβος πρόεδρος της Βοσνίας Νίκολα Ποπλάσεν υποστήριξε ότι έχουν κινηθεί όλες οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες για την απομάκρυνση από τη θέση του πρωθυπουργού της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας του μετριοπαθούς σοσιαλδημοκράτη Μίλοραντ Ντόντικ ο οποίος έχει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.

05/03: Ο μεσολαβητής της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη Κάρλος Βέστεντορπ απέλυσε τον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας, εξαιτίας της προσπάθειάς του να απομακρύνει τον μετριοπαθή πρωθυπουργό Μίλοραντ Ντόντικ.

15/03: Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας των Σερβοβοσνίων Νίκολα Ποπλάσεν που απαλλάχθηκε των καθηκόντων του, από τον εκπρόσωπο της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία Κάρλος Βέστεντορπ, αποφάσισε να παραμείνει στη θέση του και απείλησε με κλιμάκωση των πράξεων βίας κατά των δυτικών αξιωματούχων, στην περίπτωση που επιχειρήσουν να τον απομακρύνουν με τη χρήση βίας.

16/03: Το κοινοβούλιο στην Κροατία, επικύρωσε τελικά τη συμφωνία που υπογράφτηκε με τη Βοσνία το Νοέμβριο το 1998, μετά την άσκηση σοβαρών πιέσεων από τη Δύση και στις δύο πλευρές. Οι ηγέτες των μουσουλμάνων κρατούν αρνητική στάση έναντι της αναφερόμενης συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι εξασφαλίζει αυξημένα δικαιώματα στο Ζάγκρεμπ και συγκεκριμένα στους Κροάτες, που ζουν εντός των ορίων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

16/03: Ο Χόζο Λιούταρ, Υφυπουργός Εσωτερικών της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι από έκρηξη βόμβας και στο πρόσωπο όπως είπαν οι γιατροί που τον εξέτασαν στο νοσοκομείο που μεταφέρθηκε αμέσως μετά την έκρηξη.

19/03: Οι Κροάτες αστυνομικοί στην ευρύτερη περιοχή του Μόσταρ πραγματοποίησαν στάση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Χόζο Λιούταρ, αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών της βοσνιακής ομοσπονδίας, ο οποίος και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, μετά την παγίδευση με εκρηκτικά του αυτοκινήτου του.

19/03: Συνελήφθησαν τρία άτομα για την έκρηξη βόμβας στο Σεράγεβο κατά την οποία τραυματίστηκε σοβαρά ο Χόζο Λιούταρ, υφυπουργός Εσωτερικών της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας.

20/03: Η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βοσνίας, έγινε ακόμη βαθύτερη με την απόφαση του κόμματος της Κροατικής Δημοκρατικής Ενότητας (HDZ), να να μποϊκάρει όλες τις κυβερνητικές λειτουργίες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, για τη βομβιστική επίθεση κατά του υφυπουργού Εσωτερικών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Χόζο Λιούταρ.

22/03: Ο αντιπρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίρκο Σάροβιτς δήλωσε ότι είναι έτοιμος να αναλάβει τις αρμοδιότητες του προέδρου, αντικαθιστώντας τον Νικόλα Ποπλάσεν, τον οποίο απέλυσε πριν από λίγες μέρες ο ύπατος αντιπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία Κάρλος Γουέστεντορπ.

23/03: Το κτίριο όπου στεγάζεται το γραφείο του ύπατου αντιπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία Κάρλος Γουέστεντορπ δέχτηκε βομβιστική επίθεση. Συγκεκριμένα εξερράγησαν δύο χειροβομβίδες στο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων του κτιρίου.

23/03: Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Βοσνία άρχισαν να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα ενόψει των πιθανών αεροπορικών επιθέσεων κατά της Σερβίας για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο.

25/03: Μαχητικό αεροσκάφος F15 το οποίο συμμετείχε στις αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας υπέστη βλάβες και προσγειώθηκε επειγόντως στο αεροδρόμιο του Σεράγεβο.

26/03: Η νατοϊκή δύναμη σταθεροποίησης SFOR, συνεχίζει την απαγόρευση πτήσεων πάνω από τον εναέριο χώρο της Βοσνίας, ενώ έχει λάβει αυξημένα μέτρα επιφυλακής, σε όλες τις βάσεις της.

Οι δυτικές κυβερνήσεις ανησυχούν έντονα για ενδεχόμενη προσπάθεια αποσταθεροποίησης μεγάλης κλίμακας στη Βοσνία, που θα οδηγήσει στην απενεργοποίηση της συνθήκης ειρήνευσης του Ντέιτον , με συνέπειες απρόβλεπτες για τις εξελίξεις στην περιοχή.

28/03: Ο Χόζο Λιούταρ, υφυπουργός Εσωτερικών της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά σε έκρηξη βόμβας πέθανε σήμερα στο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν. Η βομβιστική επίθεση εναντίον του Λιούταρ είχε γίνει στις 12 Μαρτίου και πιστεύεται ότι για την ενέργεια αυτή ευθύνονται ακραίες μουσουλμανικές οργανώσεις.

Απρίλιος

03/04: Οι στρατιώτες της δύναμης σταθεροποίησης του ΝΑΤΟ στη Βοσνία (SFOR) απέκλεισαν στρατηγικής σημασίας για τη Γιουγκοσλαβία σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει το Βελιγράδι με το λιμάνι Μπάρ του Μαυροβουνίου. Η διοίκηση της SFOR ανακοίνωσε ότι πρόκειται για προληπτικό μέτρο, προκειμένου να εμποδιστεί η οποιαδήποτε προσπάθεια για διέλευση, μέσω του βοσνιακού εδάφους, γιουγκοσλαβικών στρατευμάτων.

05/04: Το Συμβούλιο Ασφαλείας της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας άσκησε αυστηρή κριτική κατά της δύναμης σταθεροποίησης του ΝΑΤΟ (SFOR) που σταθμεύει στη Βοσνία με αφορμή την καταστροφή που προκάλεσε στο τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής Βελιγραδίου-Μπάρ, το οποίο περνάει από βοσνιακό έδαφος.

13/04: Σύμφωνα με ανακοίνωση της δύναμης Σταθεροποίησης (SFOR), τρία αεροδρόμια της Βοσνίας, της Μπάνια Λούκα, του Μόσταρ και του Σεράγεβο, επαναλειτουργούν μερικώς για τις μετακινήσεις πολιτών μόνο κατά τη διάρκεια της μέρας.

18/04: Oι Σέρβοι δημοσιογράφοι της Βοσνίας κατηγόρησαν τη διεθνή κοινότητα ότι προσπαθεί να επιβάλει τη νατοϊκή πλευρά στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας όσον αφορά στην κάλυψη των γεγονότων του Κοσσυφοπεδίου. Η τοπική ένωση των δημοσιογράφων κατηγόρησε την Ανεξάρτητη Επιτροπή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΙΜC) ότι ασκεί πιέσεις στα σερβικά μέσα ενημέρωσης της Βοσνίας να σταματήσουν να αναμεταδίδουν εκπομπές της σερβικής τηλεόρασης.

20/04: Το κενό εξουσίας που επί έξι εβδομάδες διαρκούσε στους θεσμούς της κεντρικής διοίκησης της Βοσνίας έληξε σήμερα όταν τα μέλη της τριμελούς συλλογικής προεδρίας της χώρας συναντήθηκαν ξανά στο Σεράγεβο μετά από αίτημα του ύπατου μεσολαβητή της διεθνούς κοινότητας Κάρλος Βέστεντορπ.

21/04: Ο Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ εκπρόσωπος των ΗΠΑ στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ανακοίνωσε στο Ζάγκρεμπ ότι η Ουάσιγκτον αναστέλλει την εφαρμογή του προγράμματος αμυντικής εκπαίδευσης και εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας, συνολικού οικονομικού ύψους 100 εκατ. δολαρίων. Η εξέλιξη αυτή, σημειώνεται μετά τις πρόσφατες δηλώσεις Κροατών στρατηγών κατά του μουσουλμανικού στοιχείου.

22/04: Η Γερμανία χάρισε στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη περισσότερο από το μισό χρέος της και παρέτεινε την περίοδο αποπληρωμής του υπόλοιπου ποσού στα επόμενα 40 χρόνια. Η συμφωνία την οποία πρέπει να επικυρώσει το Σεράγεβο, διαγράφει 134 εκατομμύρια δολάρια από τα συνολικά 250 εκατομμύρια που η Βοσνία οφείλει στη Γερμανία.

28/04: Η Βουλή της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας ζήτησε από τον εκπρόσωπο της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, Κάρλος Γουέστεντορπ και τον διοικητή της δύναμης σταθεροποίησης SFOR, Μοντγκόμερι Μίγκς, τη λήψη μέτρων για την αποφυγή της χρήσης του εναέριου χώρου της Βοσνίας από τα ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη επισημαίνοντας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να διασφαλιστεί η ειρήνη στην περιοχή.

Μάιος

03/05: Ο εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, Κάρλος Βέστεντορπ, απάλλαξε των καθηκόντων του τον Φερίντ Χόντζιτς, υπεύθυνο ασφαλείας στην Τούζλα, κατηγορώντας τον, για "παρεμπόδιση εφαρμογής του νόμου". Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έγιναν ο Χόντζιτς, προσπάθησε να εμποδίσει έρευνες σχετικά με υποθέσεις διαφθοράς, χρηματισμού, αλλά και συμμετοχής σε παραοικονομικές δραστηριότητες, αρκετών αξιωματούχων της τοπικής κοινωνίας.

06/05: Ο πρόεδρος της Βουλής των Σέρβων της Βοσνίας, Πέταρ Τζόκιτς απηύθυνε έκκληση προς τα κοινοβούλια των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, να δράσουν ώστε να τερματιστούν οι βομβαρδισμοί εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

14/05: Στη διάρκεια διεθνούς διάσκεψης που οργανώθηκε με αποκλειστικό στόχο τη διάθεση επενδυτικών κεφαλαίων για την οικονομική ανάπτυξη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αποφασίστηκε η δωρεά επιπλέον κεφαλαίων 1,05 δις δολαρίων μέσα στο 1999. Στη διάσκεψη αυτή, συμμετείχαν οι εκπρόσωποι 45 χωρών, ενώ διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

26/05: Οπως υποστήριξε αξιωματούχος της Επιτροπής για τους Πρόσφυγες, οι πρόσφυγες στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας πρόκειται να αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα λιμοκτονίας, καθώς ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός νέων προσφύγων που καταφθάνουν στην περιοχή, ενώ η κυριότερη ομάδας παροχής τροφίμων σκοπεύει να εγκαταλείψει τη χώρα.

Ιούνιος

01/06: Οπως αναφέρουν τα κροατικά μέσα ενημέρωσης, την αντίδραση των Κροατών στην Τούζλα έχει προκαλέσει το γεγονός ότι μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας από το Σάντζακ και Αλβανοί πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο αγοράζουν τις περιουσίες Κροατών στο καντόνι της Τούζλας, στη Βοσνία, το οποίο είναι υπό μουσουλμανικό έλεγχο.

01/06: Η Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Σαντάκο Ογκάτα επισκέφθηκε τη Βοσνία και συζήτησε με αξιωματούχους στο Σεράγεβο, την Τούζλα και την Μπάνια Λούκα την κατάσταση που επικρατεί με τους πρόσφυγες από τη Γιουγκοσλαβία.

07/06: Το γραφείο του εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία Κάρλος Βέστεντορπ, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για "πάγωμα" εκατομμυρίων δολαρίων, στην τράπεζα BH Banka. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη, ότι τόσο ιδιώτες, όσο και κυβερνητικοί οργανισμοί που διατηρούσαν καταθέσεις στην τράπεζα αυτή, προχώρησαν στην κατάθεση μηνύσεων, προκειμένου να διεκδικήσουν τα χρήματα τους, ενώ οι αρχές διερευνούν την υπόθεση. Τα οικονομικά κεφάλαια που αναζητούνται ανέρχονται σε 11 εκατ. δολάρια, ενώ η νεοδιορισμένη διοίκηση της τράπεζας, κάνει λόγο "για πρόβλημα ρευστότητας".

10/06: Το μόνιμο Συμβούλιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) συνεδρίασε και ενέκρινε επισήμως την αναβολή των εκλογών στην Βοσνία, εξαιτίας της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.

15/06: Ο εκπρόσωπος των Κροατών στο τριμελές προεδρείο της Βοσνίας Αντε Γέλαβιτς ανέλαβε στο Σεράγεβο την προεδρεία του οργάνου για το επόμενο οχτάμηνο.

25/06: Όπως ανακοίνωσε η αποστολή του ΟΗΕ στη Βοσνία, πέντε άτομα τραυματίστηκαν στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, όταν ομάδες Σέρβων επιτέθηκε κατά μουσουλμάνων που επισκέφτηκαν τα σπίτια τους τα οποία είχαν εγκαταλείψει πριν τον πόλεμο.

29/06: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε αύξηση 23 εκατομμυρίων δολαρίων στις πιστώσεις για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Το Ταμείο ανακοίνωσε ότι με την απόφαση αυτή η συνολική οικονομική υποστήριξη για τη Βοσνία, που εγκρίθηκε από το Μάιο του 1998, ανέρχεται στα 104 εκατομμύρια δολάρια, περίπου 39 από τα οποία θα διατεθούν στη χώρα αμέσως.

Ιούλιος

02/07: Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Σεράγεβο, για συνομιλίες με αξιωματούχους της διεθνούς κοινότητας και της Βοσνίας. Ο κ.Σολάνα συναντήθηκε με τα μέλη της τριμελούς προεδρίας της Βοσνίας- τον Κροάτη Αντε Γάλαβιτς, τον Αλία Ιζετμπέκοβιτς και τον Σέρβο Ζίβκο Ράντισιτς.

13/07: Αρκετές εκατοντάδες μουσουλμάνες γυναίκες πραγματοποίησαν διαδήλωση μπροστά στα γραφεία της αποστολής του ΟΗΕ στο Σαράγεβο, διαμαρτυρόμενες, για τους αργούς ρυθμούς διεξαγωγής των ερευνών σχετικά με τον εντοπισμό των ενόχων για τις σφαγές, αλλά και εγκλήματα πολέμου, που σημάδεψαν τη βοσνιακή πολεμική περιπέτεια, πριν τέσσερα χρόνια.

15/07: Η επικεφαλής εισαγγελέας του ΟΗΕ για τα εγκλήματα πολέμου Λουίζ Αρμπουρ μετέβη στο Σεράγεβο στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψης στη Βοσνία.

20/07: Ο αντιπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία Κάρλος Βέστερντορπ απέλυσε το μουσουλμάνο δήμαρχο της πόλης Σάνσκι Μοστ στη βορειοδυτική Βοσνία Μεχμέτ Άλατζιτς. Ο κ. Άλατζιτς είχε κατηγορηθεί από το γραφείο του κ. Γουέστερντορπ για εκμετάλλευση της θέσης του για οικονομικό και προσωπικό του όφελος και του ζητήθηκε να παραιτηθεί χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια.

24/07: Η Κροατία κάλεσε το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων του ΟΗΕ να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την παραπομπή του Γιουγκοσλάβου Πρόεδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία.

30/07: Συνήλθε στο Σεράγεβο Διάσκεψη Κορυφής για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων με τη συμμετοχή 28 χωρών, του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον, Τραπεζών και διεθνών οργανισμών, αλλά χωρίς τη συμμετοχή της πολύπαθης Γιουγκοσλαβίας. Οι στόχοι της Διάσκεψης ήταν η ανασυγκρότηση της περιοχής και η απομάκρυνση από την εξουσία του Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

30/07: Η Κροατία και η Βοσνία κατέληξαν σε συμφωνία για την ακριβή οριοθέτηση των μεταξύ τους συνόρων, που εκτείνονται σε μήκος 1000 χιλιομέτρων.

Αύγουστος

02/08: Ο Ράντομιρ Κόβατς, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, συνελήφθη στην Βοσνία από την ειρηνευτική δύναμη SFOR. Είναι Βόσνιος σερβικής καταγωγής.

04/08: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επικύρωσε το διορισμό του Αυστριακού διπλωμάτη Βόλφγκανγκ Πέτριτς στη θέση του εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία. Ο κ.Πέτριτς, ο οποίος διετέλεσε πρέσβης της Αυστρίας στο Βελιγράδι και κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία ήταν ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κοσσυφοπέδιο, θα αντικαταστήσει τον Ισπανό Κάρλος Γουέστεντορπ, ο οποίος εκπροσώπησε τη διεθνή κοινότητα στη

Βοσνία την τελευταία διετία.

10/08: Σύμφωνα με δηλώσεις του Πέταρ Ντζόκιτς, προέδρου του κοινοβουλίου στη Μπάνια Λούκα οι Σερβοβόσνιοι επιδιώκουν την αλλαγή όρων της συνοριακής συμφωνίας που υπογράφτηκε μεταξύ της Βοσνίας και της Κροατίας. Κατά την άποψη της ηγεσίας των Σερβοβοσνίων ο ποταμός Ούνα, θα πρέπει να προσδιορίζει τη συνοριακή γραμμή μεταξύ των δύο πλευρών.

20/08: Η πόλη Μπρτσκό της Βοσνίας, την οποία διεκδικούσαν Σέρβοι και Μουσουλμάνοι, κηρύχθηκε τον Μάρτιο ουδέτερη ζώνη και πρόκειται να τοποθετηθεί εκτός των ορίων δικαιοδοσίας της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας. Η απόφαση για το καθεστώς της πόλης Μπρτσκό της Βοσνίας είναι οριστική αφού έληξε την Τετάρτη η προθεσμία πέντε μηνών που είχε δοθεί από την διεθνή επιτροπή διαιτησίας στις δυο αντιμαχόμενες πλευρές για να υποβάλουν διαφορετικές προτάσεις.

30/08: Ο αποπεμφθείς Σερβοβόσνιος Πρόεδρος, Νικόλα Πόπλασεν ξεκίνησε σήμερα τις συνταγματικές διαδικασίες για τη διάλυση του κοινοβουλίου. Ο Πόπλασεν ζήτησε από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Πέταρ Ντιόκιτς και τον πρωθυπουργό Μίλοραντ Ντόντικ να καταθέσουν τις απόψεις τους για την πρωτοβουλία του αυτή, μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου οπότε θα λάβει και την τελική απόφαση για τη διάλυση της Βουλής.

Σεπτέμβριος

11/09: Ενας Βρετανός στρατιώτης της SFOR και ένας Βόσνιος πολίτης σκοτώθηκαν και τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν από έκρηξη νάρκης στην πόλη Μπούγκινο, στην κεντρική Βοσνία. Η έκρηξη σημειώθηκε κατά την προσπάθεια Βρετανών ειδικών της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στη Βοσνία να εξουδετερώσουν τη νάρκη.

14/09: Συμμαχία μετριοπαθών σερβικών κομμάτων της Βοσνίας υποστήριξε την απαγόρευση του εθνικιστικού κόμματος του πρώην προέδρου Νικόλα Ποπλάσεν και ζήτησε από την κυβέρνηση να εξετάσει την περίπτωση.

14/09: Η Κροατία και η Βοσνία θα ξεκινήσουν σύντομα τη δεύτερη φάση των συνομιλιών για ζητήματα σχετικά με τα σύνορα των δύο χωρών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινής διπλωματικής επιτροπής για το θέμα των συνόρων Ζέλικο Ντομπράνοβιτς, η δεύτερη φάση, η οποία ξεκινά πριν το τέλος του Σεπτεμβρίου, θα περιλάβει το σχεδιασμό ακριβέστερων χαρτών και θέματα τοποθεσίας των συνοριακών σημείων.

15/09: O Ράντοβαν Κάρατζιτς πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας ο οποίος κατηγορείται από το Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου επισκέφθηκε την πόλη της Σρεμπρένιτσας, όπου σημειώθηκαν μεγάλες θηριωδίες κατά την διάρκεια του βοσνιακού πολέμου.

18/09: Η συμφωνία αμυντικής βοήθειας μεταξύ της αμερικανικής εταιρίας MPRI και της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας στη Βοσνία, ανανεώθηκε για χρονική διάρκεια ενός χρόνου, ενεργοποιώντας τη διάθεση κεφαλαίων 9 εκατ. δολαρίων, στο πλαίσιο του αμερικανικού προγράμματος Εκπαίδευσης και Εξοπλισμού, που σχεδιάστηκε για την προσφορά αμυντικής βοήθειας σε Κροάτες και Μουσουλμάνους, μετά τη λήξη της τριετούς πολεμικής περιπέτειας 1992-1995. Το πρόγραμμα αυτό, περιλαμβάνει τη διάθεση οπλισμού από τις ΗΠΑ, αλλά και τις αραβικές χώρες, ενώ η εφαρμογή του αναστάλθηκε μέσα στο 1999 από την Ουάσιγκτον, με αφορμή τη στασιμότητα που παρατηρήθηκε στην ίδρυση κοινού κροατο-μουσουλμανικού στρατού.

24/09: Τρεις Ισπανοί στρατιώτες, τρεις Σέρβοι στρατιώτες της Βοσνίας και ένας δερμηνέας που υπηρετούν στη δύναμη Σταθεροποίησης στη Βοσνία (SFOR) τραυματίστηκαν σε έκρηξη κοντά στα Σεράγεβο. Η έκρηξη σημειώθηκε στα νοτιοανατολικά του Σεράγεβο κατά τη διάρκεια εξουδετέρωσης ναρκών με τη βοήθεια της SFOR από το στρατό των Σέρβων της Βοσνίας.

27/09: O γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα έφτασε στο Σεράγεβο για μία τελευταία επιθεώρηση των ΝΑΤΟϊκών επιχειρήσεων στη Βοσνία. Τον κ. Σολάνα συνόδευε ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Ουέσλει Κλαρκ. Οι κ. Σολάνα και Κλάρκ συναντήθηκαν με το διοικητή της Σταθεροποιητικής Δύναμης SFOR στρατηγό Μοντγκόμερι Μέιγκς και το διεθνή μεσολαβητή για τη Βοσνία, Βόλφγκανγκ Πέτριτς καθώς και με μέλη της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας.

29/09: Ο πρόεδρος της Βοσνίας Αλία Ιζετμπέκοβιτς επισκέφθηκε το Ιράν και είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ιράν Μοχάμεντ Χατάμι. Εκείνος επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά την υποστήριξη της Τεχεράνης προς τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Ο Χατάμι χαρακτήρισε τα Βαλκάνια ως το συνδετικό κρίκο μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης, ενώ ο Ιζετμπέκοβιτς, επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης των διμερών σχέσεων και παραπέρα ανάπτυξης της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας.

30/09: Ενας πρώην υπάλληλος της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Βοσνία κρίθηκε ένοχος για απάτη από δικαστήριο των ΗΠΑ. Η ποινή του οποίου θα ανακοινωθεί στις 8 Δεκεμβρίου. Ο Τσαρλς Κιμ καταδικάστηκε για πέντε περιπτώσεις συνωμοσίας και απάτης που πηγάζουν από το ρόλο που διαδραμάτισε στην εξαπάτηση της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Βοσνία από την οποία υπεξαίρεσε ποσό 800.000 δολαρίων (περίπου 252 εκατ.δρχ).

Οκτώβριος

03/10: O πρώην διοικητής του βοσνιακού στρατού, Σέφερ Χαλίλοβιτς κατηγόρησε τον μουσουλμάνο Πρόεδρο της τριμελούς συλλογικής Προεδρίας της Βοσνίας, Αλία Ιζετμπέκοβιτς, για κατάχρηση δισεκατομμυρίων δολαρίων.

05/10: Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ομάδες ιατροδικαστών της Βοσνίας προχώρησαν στην εκταφή 251 πτωμάτων, κυρίως μουσουλμάνων πολιτών, στο σερβικό τμήμα της Βοσνίας. Τα πτώματα βρέθηκαν σε συνολικά 14 μαζικούς τάφους, ο καθένας από τους οποίους περιείχε μέχρι 15 πτώματα, καθώς και από ατομικούς τάφους, στις βορειοδυτικές περιοχές του Πρίγεντορ, Κλιούτς και Μποσάνσκι Νόβι.

14/10: Στρατιώτες της ΝΑΤΟϊκής Δύναμης Σταθεροποίησης στη Βοσνία (SFOR) απέκλεισαν τμήμα του Μόσταρ, στο πλαίσιο επιδρομής για τον εντοπισμό παράνομων όπλων. Οι στρατιώτες εισέβαλαν σε αρκετά διοικητικά κτίρια, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγείου της αστυνομίας, των γραφείων Κροατών αξιωματούχων του δήμου και τοπικού τηλεοπτικού σταθμού.

18/10: H οργάνωση προστασίας δικαιωμάτων του τύπου Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα διαμαρτυρήθηκε έντονα στο Βελιγράδι για την απαγόρευση της κυκλοφορίας της ανεξάρτητης εβδομαδιαίας εφημερίδας Reporter η οποία εκδίδεται στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας.

18/10: Ο διοικητής της Δύναμης Σταθεροποίησης του NATO (SFOR), Αμερικανός στρατηγός Μοντγκόμερι Μιγκς παραχώρησε τη θέση του στον επίσης Αμερικανός στρατηγό Ρόναλντ Εμερσον. Ο Εμερσον έρχεται στη Βοσνία από τις Βρυξέλλες, όπου τα τελευταία χρόνια διατέλεσε διοικητής του επιτελείου χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην κεντρική Ευρώπη.

18/10: Ο πρόεδρος της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν διατύπωσε τη θέση ότι η Βοσνία στο μέλλον θα εξακολουθήσει να υφίσταται μόνο ως χώρα τριών οντοτήτων σε ξεχωριστή βάση. Ο κ. Τούτζμαν ζήτησε ίσα δικαιώματα και για τους τρεις λαούς της Βοσνίας και την ίδρυση τρίτης κροατικής οντότητας, δηλαδή διάσπαση της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας. Η Διεθνής Κοινότητα καταδίκασε τις δηλώσεις του προέδρου της Κροατίας.

19/10: Ο Γκόραν Γέλισιτς γνωστός ως "Σερβοβόσνιος Αδόλφος " κρίθηκε ένοχος για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Το δικαστήριο νωρίτερα είχε αποσύρει τις κατηγορίες κατά του κ. Γέλισιτς για γενοκτονία ο οποίος ήταν μέλος των σερβοβοσνιακών παραστρατιωτικών δυνάμεων κοντά στην πόλη Μπρτσκό όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Βοσνία το 1992.

25/10: Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, τα στρατεύματα της σταθεροποιητικής δύναμης του ΝΑΤΟ στη Βοσνία προχώρησαν στη σύλληψη του Σερβοβόσνιου υπόπτου για εγκλήματα πολέμου Νταμίρ Ντόζεν και κινούν τις διαδικασίες για τον παραπέμψουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

26/10: Οι δημοτικές εκλογές στη Βοσνία. θα διεξαχθούν τον Απρίλιο του 2000 χωρίς τη συμμετοχή των υποψηφίων του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος. Ο λόγος είναι ότι το κόμμα των υπερεθνικιστών Σέρβων της Βοσνίας αποκλείστηκε από τις επικείμενες δημοτικές εκλογές, καθώς δεν απομάκρυνε από τον κατάλογο των υποψηφίων του τον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Νίκολα Πόπλασεν και τον σύμβουλό του Ογκνιεν Τάντιτς.

31/10: Οπως δήλωσαν κάτοικοι της περιοχής, η δύναμη Σταθεροποίησης του ΝΑΤΟ στη Βοσνία, SFOR, ενίσχυσε την επιτήρηση στο σπίτι του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου Ράντοβαν Κάρατζιτς. Η περιπολία του ΝΑΤΟ φτάνει αρκετές φορές τη μέρα έξω από το σπίτι του Κάρατζιτς, στο χωριό Πάλε, 15 χιλιόμετρα ανατολικά του Σεράγεβο, όπου εικάζεται ότι κρύβεται ο πρώην ηγέτης των Σερβοβόσνιων.

Νοέμβριος

04/11: Ο Σερβοβόσνιος πρωθυπουργός Μίλοραντ Ντόντικ κατηγόρησε το καθεστώς του γιουγκοσλάβου πρόεδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ότι υποθάλπει εγκληματίες που ευθύνονται για βομβιστική επίθεση εναντίον του ανεξάρτητου δημοσιογράφου Ζέλικο Κοπάνζα. Ο κ. Ντόντικ είπε ότι οι εγκληματίες που βρίσκονται στη Σερβία εδώ και δέκα χρόνια προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας και καταφέρονται εναντίον ατόμων που έχουν διαφορετικές από αυτούς πολιτικές πεποιθήσεις.

05/11: Σύμφωνα με πηγές του ΝΑΤΟ μετά τις δημοτικές εκλογές της 8ης Απριλίου θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες περικοπές στο έμψυχο υλικό της δύναμης σταθεροποίησης των Ηνωμένων Εθνών στη Βοσνία, που προβλέπουν τη μείωση των στρατευμάτων από 31.000 σε 19.000 άνδρες,

10/11: Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Ανεύρεσης Αγνοουμένων των Μουσουλμάνων της Βοσνίας, από τις αρχές του έτους έως σήμερα από 40 ομαδικούς τάφους που ανακαλύφθηκαν σε όλη τη Βοσνία ανασύρθηκαν 800 πτώματα μουσουλμάνων και σύμφωνα με τις πρώτες εξετάσεις που πραγματοποίησαν οι ιατροδικαστές, το 99% αυτών δολοφονήθηκε το 1992.

16/11: Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Ρούντολφ Σάρπινγκ πραγματοποίησε ολιγόωρη επίσκεψη στη Βοσνία όπου επιθεώρησε τα γερμανικά στρατεύματα που συμμετέχουν στη δύναμη σταθεροποίησης στη περιοχή, SFOR. Συναντήθηκε με τους υπουργούς Αμυνας της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας και με τον διοικητή της SFOR Ρόναλντ Ανταμς.

19/11: Οι πρώτες ομάδες της αστυνομικής δύναμης που θα αποτελείται από μέλη όλων των εθνικών κοινοτήτων της Βοσνίας, θα αναπτυχθούν στα σύνορα της χώρας πριν από το τέλος του έτους ανακοίνωσε εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στο Σαράγιεβο. Οι πρώτοι αστυνομικοί θα αναλάβουν τη φύλαξη του αεροδρομίου του Σαράγιεβο, των συνόρων Βοσνίας-Κροατίας και Βοσνίας-Γιουγκοσλαβίας.

21/11: Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας, Σαχίμπ Μαχμουλτζίν εξέφρασε την άποψη ότι, εάν θέλουν να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει οι δύο οντότητες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης να σχηματίσουν έναν κοινό στρατό.

23/11: Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτικών Υποθέσεων και Επικοινωνιών, τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου στη Βοσνία, περίπου 1,63 εκατομμύρια πρόσφυγες περιμένουν ακόμη να επιστρέψουν στις εστίες τους. Μέχρι στιγμής έχουν αποκατασταθεί 619.636 πρόσφυγες, 347.000 έχουν επιστρέψει από το εξωτερικό, ενώ άλλοι μετακινήθηκαν εντός της χώρας.