31 / 12 / 99
Web Posted:
14:31 GMT+2

Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1999 - ΓΕΩΡΓΙΑ
Θεσσαλονίκη, 31/12/1999 (MΠΕ)

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 1999

Το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων παρουσιάζει ανασκοπήσεις των σημαντικότερων γεγονότων που διαδραματίσθηκαν στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας κατά τη διάρκεια του 1999.

Οι ανασκοπήσεις αφορούν τις βαλκανικές χώρες Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, ΠΓΔΜ, Κροατία, Ρουμανία, Σλοβενία, Τουρκία καθώς επίσης την Κύπρο και τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας.

Ολες οι ανασκοπήσεις έχουν καταχωρηθεί στον κόμβο του ΜΠΕ στο Internet (www.mpa.gr.)

ΓΕΩΡΓΙΑ

Δεκέμβριος 1998

02/12 Η Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Διάσκεψης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) ανακοίνωσε ότι η Γεωργία βρίσκεται στον προθάλαμο της ένταξης της στον αναφερόμενο ευρωπαϊκό οργανισμό. Η πρόταση της επιτροπής, χαρακτήρισε τη Δημοκρατία της Γεωργίας, ως πλουραλιστική και δημοκρατική χώρα, θέτοντας ωστόσο προϋποθέσεις για την πλήρη ένταξη της, την επικύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και τη λήψη μέτρων για την ελευθερία του Τύπου.

03/12 Επιδημίες και ασθένειες ταλαιπώρησαν το 1998, τον πληθυσμό των έξι χωρών της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ). Συγκλονιστικά στοιχεία για τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισαν οι κάτοικοι των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, παρουσίασε ο καθηγητής Ιατρικής, Κυριάκος Κανάκης, Στη Γεωργία η φυματίωση άγγιξε τα όρια της επιδημίας, ενώ το ποσοστό του γενικού πληθυσμού με κακή διατροφή ξεπέρασε το 80%. Η διφθερίτιδα "ξαναχτύπησε" τον πληθυσμό για πρώτη φορά μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ενώ στη χώρα δεν υπάρχει ούτε ένα καρδιολογικό κέντρο για εγχειρήσεις ανοιχτής καρδιάς και by-pass, παρά το γεγονός ότι οι καρδιοπάθειες αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου. Επιπλέον, μόνο το 40-45% του πληθυσμού έχει πρόσβαση στα κέντρα υγείας, εξαιτίας του προβληματικού οδικού δικτύου.

Οι συνθήκες διαβίωσης των 68.000 Ελλήνων που ζουν στη χώρα (38.000 σε πόλεις και 30.800 στην επαρχία), δεν διαφέρουν από εκείνες του υπόλοιπου πληθυσμού. Το 80% του ελληνικού πληθυσμού που ζει στα χωριά και τις κωμοπόλεις είναι ηλικιωμένο και αυτοί ακριβώς οι Έλληνες τρίτης ηλικίας στερούνται ακόμη και τα απαραίτητα φάρμακα. Για να βοηθήσει τον ελληνικό, αλλά και τον υπόλοιπο γεωργιανό πληθυσμό, το ΣΑΕ προωθεί τη δημιουργία μίας μεγάλης, τριών μεσαίων και επτά μικρών κλινικών, που θα προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες.

04/12 Οι πρεσβευτές πέντε δυτικών χωρών στην Τιφλίδα που συμμετέχουν στην ανεπίσημη ομάδα "Φίλων του ΓΓ του ΟΗΕ για τη Γεωργία," επισκέφτηκαν το Σοχούμι, όπου και είχαν συνομιλίες με τον ηγέτη της Αμπχαζίας Βλάντισλαβ Αρντζίνμπα.

08/12 Το εθνικό νόμισμα της Γεωργίας (λάρι) υποτιμήθηκε περίπου κατά 30% της αξίας του κατά την προηγούμενη βδομάδα, ενώ η κεντρική τράπεζα εξέφρασε φόβους για συνέχιση της πτωτικής πορείας στα 2-4 δολ./1, που σε πρακτικό επίπεδο σημαίνει υποτίμηση της τάξεως του 50-150%, του γεωργιανού νομίσματος.

08/12 Ο πρόεδρος της Γεωργίας Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε δήλωσε ότι η Τιφλίδα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην άρση του αποκλεισμού στη συνοριακή γραμμή της Αμπχαζίας με τη Ρωσία, εάν δοθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις για την ασφάλεια των Γεωργιανών προσφύγων, που επιθυμούν να επιστρέψουν σε περιοχές, που ελέγχονται από τους Αμπχάζιους.

10/12 Οι πρωθυπουργοί της Ουκρανίας Βαλερί Παστουβοϊτένκο και της Γεωργίας Βάζα Λορτκιπανίντζε, υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας δεκαετούς διάρκειας, που προβλέπει τη λήψη κοινών μέτρων ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, στους τομείς του εμπορίου, των τραπεζών, των μεταφορών, αλλά και του πολιτισμού. Ο Ουκρανός αξιωματούχος είχε επίσης συνομιλίες με το Γεωργιανό πρόεδρο Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ζουράμπ Ζβάνια, αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών της Γεωργίας, Ηρακλή Μεναγκαρισβίλι.

15/12 Η Διεθνής Πετρελαϊκή Κοινοπραξία του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε τον εφοδιασμό με πετρέλαιο του αγωγού, που θα ενώσει πετρελαϊκά την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν (Μπακού) με το πετρελαϊκό τέρμιναλ της Σούπσα, στη Γεωργία.

16/12 Ο Χάντερ Μονρόε, εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Τιφλίδα τόνισε ότι η Γεωργία θα εξασφαλίσει την υποστήριξη των διεθνών οικονομικών οργανισμών, μόνο στην περίπτωση που η κυβέρνηση υιοθετήσει μια δυναμική οικονομική πολιτική, με έμφαση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, προς την κατεύθυνση φιλελευθεροποίησης της οικονομίας.

19/12 Με τον ενεργό διαμεσολαβητικό ρόλο του ΟΗΕ, πραγματοποιήθηκε διήμερος κύκλος διαπραγματεύσεων μεταξύ της Γεωργίας και της Αμπχαζίας στη Γενεύη, με ουσιαστική προτεραιότητα στο θέμα της αντιμετώπισης Στις διαβουλεύσεις συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι από τη Ρωσία, τη Γερμανία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, καθώς και κλιμάκιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

22/12 Οι πρωθυπουργοί της Γεωργίας και της αυτόνομης δημοκρατίας της Αμπχαζίας, Βάζα Λορτκιπανίντζε και Μπάγκαπς, ξεκίνησαν διαβουλεύσεις στην αμφισβητούμενη περιοχή Γκάλι Ραϊον, και εξέτασαν την υλοποίηση των διμερών συμφωνιών.

24/12 Ο Αναστάσιος Μυζήθρας, υπεύθυνος Ασφαλείας της Ελληνικής Πρεσβείας στην Τιφλίδα βρέθηκε δολοφονημένος στις σκάλες του σπιτιού του αφού δέχθηκε επίθεση από αγνώστους.

26/12 H σορός του Αναστάσιου Μυζήθρα του υπεύθυνου ασφαλείας της Ελληνικής πρεσβείας στην Τιφλίδα, μεταφέρθηκε με αεροπλάνο στην Αθήνα. Αξιωματούχος της Γεωργίας απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να κρύβονται πολιτικά κίνητρα πίσω από τη δολοφονία. Επαγγελματίες εκτελεστές φέρονται να είναι οι δολοφόνοι του 37 χρόνου Αναστάσιου Μυζήθρα, επικεφαλής της ασφάλειας της ελληνικής πρεσβείας στη Γεωργία δήλωσε ο γεωργιανός Υπουργός Εσωτερικών Κάχι Ταργκαμάντζε.

Ιανουάριος 1999

08/01 Η Γεωργία ζήτησε την απομάκρυνση των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων από την Αμπχαζία.

12/01 Εγκαινιάστηκε ο αγωγός πετρελαίου Μπακού-Σούπσα με τελετή που έγινε στα σύνορα μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Γεωργίας.

15/01 Η Ρωσία εξέφρασε επιφυλάξεις για τις προτάσεις του προέδρου της αυτόνομης δημοκρατίας της Αμπχαζίας Βλάντισλαβ Αρντζίνμπα, σχετικά με την αποδοχή από μέρους του, της επιστροφής των Γεωργιανών προσφύγων στην περιοχή Gali Raion, από την 1η Μαρτίου.

19/01 Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας Αθανάσιος Τζογάνης πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψή στη Γεωργία, όπου είχε επαφές με τον υπουργό Άμυνας της χώρας Ντέιβιντ Τεβζάζντε, τον υπουργό Εξωτερικών Ηρακλή Μεναγκαρισβίλι και τον επικεφαλής της ορθόδοξης εκκλησίας της Γεωργίας, πατριάρχη Ηλία τον Β΄.

20/01 Ο ΟΤΕ υπέγραψε συμφωνίες με την Αρμενία, την Βουλγαρία, την Ρωσία, την Ουκρανία, την Κύπρο και τη Σλοβενία για τη δημιουργία καλωδιακού συστήματος οπτικών ινών που προβλέπεται να συνδέσει υποβρυχίως τη Βάρνα, την Οδησσό, το Νοβοροσίσκ, την Τιφλίδα και τη Γεωργία.

25/01 Ο πρόεδρος της Γεωργίας Έντβαρντ Σεβαρντνάντζε κατηγόρησε την Αμπχαζία ότι αρνείται να δεχτεί την εφαρμογή του σχεδίου επιστροφής των προσφύγων, στο οποίο οι δύο πλευρές είχαν προηγουμένως συμφωνήσει.

26/01 Ο πρόεδρος της αυτόνομης δημοκρατίας της Αμπχαζίας Βλάντισλαβ Αρντζίνμπα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην περιοχή και άλλοι διπλωμάτες συναντήθηκαν με θέμα την επιστροφή των Γεωργιανών προσφύγων στην περιοχή Gali Raion.

28/01 Ο υπουργός Επικρατείας της Γεωργίας Βάζα Λορτκιπανίντζε απηύθυνε έκκληση στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών να λάβει δραστικά μέτρα για τη διευθέτηση της κρίσης στην Αμπχαζία.

30/01 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανανέωσε για ένα εξάμηνο την ειρηνευτική αποστολή των παρατηρητών στην Αμπχαζία.

Φεβρουάριος

05/02 Ο Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, αμερικανός σύμβουλος, για θέματα που σχετίζονται με την περιοχή της Κασπίας επισκέφτηκε στην Τιφλίδα και είχε συνομιλίες με Γεωργιανούς αξιωματούχους.

11/02 Πραγματοποιήθηκε στη Τιφλίδα η τακτική συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου της Γενεύης όσον αφορά στη διευθέτηση του προβλήματος στην Αμπχαζία με τη συμμετοχή αποστολής από την αυτόνομη δημοκρατία της Αμπχαζίας υπό τον πρωθυπουργό Σεργκέι Μπαγκάπς, γεωργιανής αποστολής με επικεφαλής τον υπουργό Επικρατείας Βάζα Λορτκιπανίντζε, αξιωματούχων από τα Ηνωμένα Έθνη και από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

15/02 Αντιπροσωπεία της Αμπχαζίας με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Σεργκέι Σάμπα, επισκέφτηκε την Τιφλίδα, όπου συμμετείχε στη διάσκεψη του Συμβουλίου Συνεργασίας, που συστήθηκε μετά από πρωτοβουλία του ΟΗΕ το Νοέμβριο του 1997, με βασική αποστολή την εξεύρεση πολιτικής λύσης, στο πρόβλημα της Αμπχαζίας.

26/02 Η ρωσική δύναμη που έχει αναπτυχθεί στην Αζαρία και την Αμπχαζία θ' αποχωρήσει από το έδαφος της Γεωργίας μέσα στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου του '99 ανακοίνωσε η Γεωργία.

26/02 Ο πρόεδρος της Γεωργίας Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.

Μάρτιος

02/03 Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη στη Γεωργία όπου είχε ανεπίσημες επαφές με τον Γεωργιανό πρόεδρο Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε.

03/03 Ξεκίνησε η επιστροφή των Γεωργιανών προσφύγων, στην περιοχή Gali Raion, την οποία εγκατέλειψαν στη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων Γεωργίας -Αμπχαζίας 1992-1993 και κατά τις ταραχές του περασμένου Μαίου.

04/03 Ο ειδικός γραμματέας της Ρωσικής Κοινοπολιτείας Μπόρις Μπερεζόφσκι, είχε συνομιλίες με τους προέδρους της Γεωργίας και της Αρμενίας, κατά τη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποιεί σε έξι δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας.

04/03 Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Γεωργίας Γκριγκόρι Καταμάντζε και ο επικεφαλής του τμήματος λογιστικών του γενικού επιτελείου στρατού της Τουρκίας Ντουρσοούν Μπακί υπέγραψαν πρωτόκολλο "συνεργασίας και αμοιβαίας βοήθειας" στην Τιφλίδα πενταετούς διαρκείας.

05/03 Ο πρόεδρος της Γεωργίας Έντβαρντ Σεβαρντνάντζε δήλωσε ότι η Γεωργία δεν είναι σε θέση να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αν και θα το επιθυμούσε σε μεγάλο βαθμό.

08/03 Ο υπουργός Άμυνας της Αρμενίας Βαζγκέν Σαρκισιάν πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στη Γεωργία όπου συναντήθηκε με τον ομόλογο του Νταβίντ Τεβζάζντε και με τον πρόεδρο της Βουλής Ζουράμπ Ζβάνια.

10/03 Ο πρόεδρος της Γεωργίας Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε υποστήριξε ότι η χώρα του ίσως παραμείνει στη συλλογική συνθήκη ασφάλειας στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Κρατών μόνο στην περίπτωση που υπάρξουν ορισμένες τροποποιήσεις.

15/03 Οι πρώτες ποσότητες πετρελαίου από το Αζερμπαϊτζάν, που θα εξαχθούν μέσω Γεωργίας στις δυτικές αγορές, έφτασαν ήδη στη Σούπσα, ενώ πέρασαν τρεις μήνες από την αρχική διοχέτευση τους, στον αγωγό που ξεκινά από την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού.

17/03 Η τουρκική κυβέρνηση και οι διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες, που δραστηριοποιούνται στο Αζερμπαϊτζάν, υπέγραψαν συμφωνία για τη χρηματοδότηση του κεντρικού αγωγού πετρελαίου, που θα μεταφέρει πετρέλαιο, από την πρωτεύουσα Μπακού, στο τουρκικό λιμάνι του Τσεϊχάν, απέναντι από την Κύπρο.

19/03 Ο υπουργός Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν Σαφάρ Αμπίγιεφ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Γεωργία όπου είχε συνομιλίες με το Γεωργιανό ομόλογο του Νταβίντ Τεβζάζντε, αλλά και με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ζουράμπ Ζβάνια.

22/03 Ο πρόεδρος της Γεωργίας Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε είχε συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν Σαφάρ Αμπίγιεφ με βασικό θέμα την ανάπτυξη της αμυντικής συνεργασίας, μεταξύ των δύο πλευρών.

22/03 Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανάχιου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Γεωργία όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Έντβαρντ Σεβαρντνάντζε. Η ενίσχυση των διμερών σχέσεων Γεωργίας, Ισραήλ ήταν το κεντρικό θέμα των συζητήσεων, μεταξύ του προέδρου της Γεωργίας Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανάχιου, κατά την επίσκεψη του δεύτερου στην Τιφλίδα.

23/03 Ο υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας Ηρακλή Μεναγκαρισβίλι, συναντήθηκε στο Ερεβάν, με τον Αρμένιο ομόλογο του Βαρντάν Οσκανιάν. Στο επίκεντρο της συζήτησης, βρέθηκαν οι πρωτοβουλίες για την επίλυση των διαφορών στην Αμπχαζία και το Καραμπάχ.

Απρίλιος

02/04 Έκρηξη νάρκης η οποία είχε ως στόχο να πλήξει την πολιτική ηγεσία της αυτόνομης δημοκρατίας της Αμπχαζίας οι οποίοι βρίσκονταν στη βορειοδυτική Γεωργία είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερα άτομα. Οι ηγέτες στους οποίους ήταν και ο αντιπρόεδρος της Αμπχαζίας Κοσταντίν Οζγκάν ήταν μέλη της επιτροπής η οποία παρείχε βοήθεια στους πρόσφυγες. Ο κ. Οζγκάν δεν τραυματίστηκε από την επίθεση ωστόσο δύο συνάδερφοι του και δύο δημοσιογράφοι του BBC και της τηλεόρασης της Αμπχαζίας τραυματίστηκαν σοβαρά.

05/04 Ο υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας, Ηρακλή Μεναγκαρισβίλι πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη στο Κίεβο όπου είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο Λεονίντ Κούτσμα, τον πρωθυπουργό Βαλερί Παστοβοϊτένκο, τον πρόεδρο της Βουλής Αλεξάντερ Τκατσένκο και τον ομόλογο του, Μπόρις Ταράσιουκ.

07/04 Ο πρόεδρος της Γεωργίας Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε, εξέφρασε φόβους για νέα δολοφονική απόπειρα κατά της ζωής του, ενώ έδωσε οδηγίες στις αρμόδιες αρχές ασφαλείας της δημοκρατίας του, να λάβουν τ' απαραίτητα μέτρα.

16/04 Ο Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, ειδικός απεσταλμένος του αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον και του Υπουργείου Εξωτερικών για θέματα ενέργειας στην περιοχή της Κασπίας, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Γεωργία, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Έντβαρντ Σεβαρντνάντζε, τον Υπουργό Εσωτερικών Βάζα Λορτκιπανίντζε, τον πρόεδρο της Βουλής Ζουράμπ Ζβάνια και τον Υπουργό Εξωτερικών Ηρακλή Μεναγκαρισβίλι.

17/04 Οι υπουργοί μεταφορών της Βουλγαρίας, της Γεωργίας και της Ουκρανίας υπέγραψαν στο γεωργιανό λιμάνι Πότι, τριμερή συμφωνία για τη λειτουργία νέας σιδηροδρομικής γραμμής φεριμπότ διαμέσου Μαύρης Θάλασσας. Η νέα γραμμή θα δώσει τη δυνατότητα μεταφοράς φορτίων μέσω φεριμπότ στην κατεύθυνση Βάρνα (Βουλγαρία)- Πότι/ Βατούμι (Γεωργία)- Ιλιτσιόβσκ (Ουκρανία).

26/04 Περίπου 50 αξιωματικοί της αεροπορίας διαμαρτυρήθηκαν διεκδικώντας την καταβολή των μισθών τους για το περασμένο επτάμηνο, αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους.

13/04 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Βαλεντίνο Μαρτινέλι, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Τιφλίδα, όπου και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γεωργίας Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε και τον υπουργό Εξωτερικών Ηρακλή Μεναγκαρισβίλι, τους οποίους διαβεβαίωσε για την υποστήριξη της Ιταλίας, στα σχέδια για συμμετοχή της Γεωργίας, στον αγωγό πετρελαίου, που θα μεταφέρει τα πετρέλαια της Κασπίας, στις δυτικές αγορές.

27/04 Η Δημοκρατία της Γεωργίας έγινε επισήμως το 41ο μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε ειδική τελετή της κοινοβουλευτικής διάσκεψης, που άρχισε με επίσημη ομιλία του προέδρου της, Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε.

Μάιος

09/05 O πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος ξεκίνησε τη τριήμερη επίσημη επίσκεψη του στην Γεωργία. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του κ. Στεφανόπουλου στην Γεωργία μετά από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της και ο κ. Στεφανόπουλος εγκαινίασε το νοσοκομείο "Ιπποκράτης", το οποίο είναι δημιούργημα του ΣΑΕ και φέρει το όνομα του προέδρου του, κ. Αντριου Αθενς. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε από τον Δήμαρχο της Τιφλίδας επίτιμος δημότης και του δόθηκε το κλειδί της πόλης και τον προσφώνησε ο πρόεδρος της Γεωργίας, κ. Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε, ο οποίος τόνισε ότι, "για πρώτη φορά στην ιστορία της Γεωργίας φιλοξενούμε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, με την οποία μας συνδέουν στενές και δυναμικές σχέσεις, των οποίων οι ρίζες χάνονται στα βάθη των αιώνων".

10/05 Οι δυο πρόεδροι Κωστής Στεφανόπουλος, και Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε, συζήτησαν και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

10/05 Αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ξεκίνησε επίσκεψη στην Τιφλίδα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γεωργίας Βλάντιμερ Πάπαβα.

10/05 Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης είχε συνάντηση με τους Έλληνες της Γεωργίας και τους έδωσε μία επιταγή 40.000 δολαρίων για τις ανάγκες τους ενώ ο πρόεδρος του ΣΑΕ Αντριου Αθενς τους παρέδωσε 10.000 δολάρια.

10/05 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Γεωργίας Ηλία. Ο Πατριάρχης Γεωργίας υπογράμμισε ότι "η Γεωργία πάντα προσπαθούσε να υπερασπίσει τη θρησκεία και τον πολιτισμό της, όπως το ελληνικό έθνος τη γλώσσα και τη θρησκεία του".

11/05 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος και ο Πρόεδρος της Γεωργίας κ. Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε είχαν την τελευταία συνομιλία τους καθώς ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του Έλληνα Πρόεδρου στη Γεωργία.

14/05 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με επιστολή του κάλεσε τις ηγεσίες της Γεωργίας και της Αμπχαζίας να επιδείξουν την "κατάλληλη θέληση" με στόχο τη θετική κατάληξη των συνομιλιών των δυο πλευρών και την επίλυση των προβλημάτων τους.

17/05 Eλληνική κοινοπραξία σχεδίασε και αποπεράτωσε τo πρώτο κατασκευαστικό έργο που εκτελέστηκε στις καυκάσιες χώρες με κοινοτική χρηματοδότηση. Πρόκειται για το "σιδηροδρομικό φέρι", που συνδέει τις παρευξείνιες περιοχές του Πότι της Γεωργίας με το Ιλιτσόβσκ της Ουκρανίας και τη Βάρνα της Βουλγαρίας. Το έργο, τμήμα του άξονα TRACECA (Τransportation Corridor Europe Caucasus Asia), εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Γεωργίας, Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε, παρουσία ομολόγων του και κυβερνητικών αξιωματούχων από 11 χώρες.

Η ελληνική κοινοπραξία, αποτελούμενη από τις εταιρίες "ΑΘΗΝΑ ΑΕ" και "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ" και με σύμβουλο την "ΤΡΙΤΩΝ Σύμβουλοι Μηχανικοί", ανέλαβε το έργο κατόπιν διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού και το αποπεράτωσε σε διάστημα συντομότερο από τα συμφωνηθέντα χρονικά όρια.

19/05 Οι Ρώσοι συνοριακοί φρουροί άρχισαν ν' αποχωρούν από τρία σημεία φύλαξης στην αυτόνομη δημοκρατία της Αμπχαζίας, σε εφαρμογή της συμφωνίας που υπογράφτηκε τον τελευταίο χρόνο μεταξύ της Μόσχας και της Τιφλίδας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχές της Αμπχαζίας ζήτησαν η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων να γίνει, χωρίς να πάρουν μαζί τον οπλισμό τους.

20/05 Άρχισε να ισχύει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γεωργία, μετά από την επικύρωση που έκανε στο Στρασβούργο ο Επιτετραμμένος της χώρας, Γκεόργκ Καντζάγια επιδίδοντας τα σχετικά έγγραφα στον Γενικό Γραμματέα του ΣτΕ, Ντανιέλ Ταρσίς.

23/05 Ομάδα ατόμων που θεωρήθηκαν ύποπτοι για δολοφονική απόπειρα κατά του πρόεδρου της Γεωργίας Έντβαρντ Σεβαρντνάντζε συνελήφθη στην Τιφλίδα.

23/05 Ο υπουργός Άμυνας της Ρουμανίας Βίκτωρ Μπάμπιουκ πραγματοποίησε τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στην Γεωργία όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Έντβαρντ Σεβαρντνάντζε, τον ομόλογό του Νταβίντ Τεβζάζντε, τον υπουργό Εσωτερικών Βάζα Λορτκιπανίτζε και τον πρόεδρο της Βουλής Ζουράμπ Ζβάνια.

28/05 Ο πρόεδρος της Γεωργίας Έντβαρντ Σεβαρντνάντζε δήλωσε ότι η συνομωσία για πραξικόπημα που αποκαλύφθηκε αποδεικνύει ότι στην χώρα επικρατεί ένα "κύμα ρεβανσισμού και μπολσεβικισμού" και πρόσθεσε ότι έχει καθήκον, ως πρόεδρος, να προειδοποιήσει τον λαό, ότι η αντιμετώπιση τέτοιων δυνάμεων είναι επικίνδυνη.

31/05 Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας πραγματοποίησε τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Γεωργία μετά από πρόσκληση του προέδρου της χώρας Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε και ενημερώθηκε για την οικονομική κατάσταση της χώρας και την πορεία της εφαρμογής των οικονομικών προγραμμάτων της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη στον τομέα της εκπαίδευσης, της υγείας του πολιτισμού και της γεωργίας.

Ιούνιος

09/06 Αξιωματούχοι των υπουργείων Άμυνας της Τουρκίας και της Γεωργίας υπέγραψαν συμφωνία στην Τιφλίδα, σύμφωνα με την οποία η Άγκυρα θα χορηγήσει στη Γεωργία 1,7 εκατομμύρια δολάρια μέσα στο 1999. Τα κεφάλαια αυτά, θα διατεθούν για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων της αναφερόμενης δημοκρατίας, αλλά και για την αναδιοργάνωση του σώματος των συνοριακών φρουρών, που διαθέτει.

09/06 Στις αρχές του 2000 αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση των project της Παρευξείνιας Τράπεζας (TEAEΠ), η οποία τέθηκε σε πλήρη λειτουργία ήδη από την 1η Ιουνίου ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας, Ερσόι Βόλκαν με την ευκαιρία των εγκαινίων του ιδρύματος στις 21 Ιουνίου.

09/06 Δύο συμβάσεις στρατηγικής συνεργασίας υπέγραψαν πρόσφατα, στην Τιφλίδα, η ελληνική εταιρία οικονομικών συμβούλων EUROINVEST AE και η γεωργιανή τράπεζα SAKKURORTBANK, παρουσία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας της Γεωργίας, Βλάντιμερ Πάπαβα. Mε την πρώτη σύμβαση η EUROINVEST AE δικαιούται option, ώστε να αποκτήσει την ελέγχουσα πλειοψηφία στην γεωργιανή τράπεζα, δια της αγοράς μετοχών και της αύξησης κεφαλαίου. Με τη δεύτερη σύμβαση η EUROINVEST αναλαμβάνει το μάνατζμεντ της γεωργιανής τράπεζας, ενώ δεσμεύεται για τη μεταφορά τεχνογνωσίας.

09/06 Η Γεωργία και η Αμπχαζία συμφώνησαν να δημιουργήσουν ομάδες εργασίας για την επιστροφή των προσφύγων και την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, μετά την ολοκλήρωση των ειρηνευτικών συνομιλιών που διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Σύμφωνα με το τελικό κείμενο διακήρυξης της τριμερούς σύσκεψης, δύο ξεχωριστές ομάδες εργασίας πρόκειται να συναντηθούν για την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους με ασφάλεια. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν προς τη δημιουργία γραμμής ασφαλείας στα σύνορα και να παραπέμψουν το θέμα των αγνοουμένων από τον πόλεμο του 1992-1993 σε επιτροπή, η οποία θα συσταθεί σε ένα μήνα.

12/06 Η Γεωργία, η Αρμενία και το Ιράν, προχώρησαν στην υπογραφή μνημονίου για την ανάληψη κοινών μέτρων αντιμετώπισης της διακίνησης ναρκωτικών, στην κεντροασιατική περιοχή.

16/06 Ο πρόεδρος της Γεωργίας Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε επεσήμανε την ανάγκη ριζικής αναδιοργάνωσης των σχέσεων της δημοκρατίας του, με τη Ρωσία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "κανένας δεν οδηγεί τη Ρωσία έξω από τη Γεωργία".

21/06 Ο πρόεδρος της Γεωργίας Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε αναχώρησε για το Λουξεμβούργο, όπου θα συμμετάσχει στην τελετή έναρξης της ισχύος της συμφωνίας συνεργασίας Γεωργίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα γίνει στις 22 Ιουνίου. Η συμφωνία υπογράφτηκε τον Απρίλιο του 1996 και επικυρώθηκε στις 31 Μαίου του 1998 από την ΕΕ.

21/06 Την Παρευξείνια Τράπεζα εγκαινίασε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, παρουσία αξιωματούχων από τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ). Παρών στα εγκαίνια ήταν επίσης ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιάννης Μαγκριώτης, ενώ την τελετή παρακολούθησαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γρηγόρης Νιώτης και ο γενικός γραμματέας του ΟΣΕΠ, Β.Μπάιτσεφ. Προσκεκλημένος στα εγκαίνια ήταν ακόμη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Παναγιώτης Γεννηματάς. Υπενθυμίζεται ότι στο "τιμόνι" της Παρευξείνιας βρίσκονται η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ρωσία που κατέχουν ποσοστό 16,5% επί του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ ακολουθούν η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ουκρανία με 13,5%. Με πολύ μικρότερο ποσοστό, της τάξης του 2%, συμμετέχουν η Αλβανία, η Μολδαβία, η Γεωργία, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

21/06 Θετικά μηνύματα εισπράττει η διοίκηση της Παρευξείνιας Τράπεζας, 20 μέρες μετά την έναρξη της πλήρης λειτουργίας του ιδρύματος. Οι επαφές που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους δώδεκα μήνες αρχίζουν σταδιακά να αποδίδουν καρπούς, καθώς η ΤΕΑΕΠ χαίρει της υποστήριξης των εμπλεκομένων κυβερνήσεων και έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον του επαγγελματικού κόσμου. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Παρευξείνιας, Ερσόι Βόλκαν με την ευκαιρία των εγκαινίων του ιδρύματος, στο ξενοδοχείο "Hyatt Regency" στη Θεσσαλονίκη.

24/06 Η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και η Γεωργία, προχώρησαν στην υπογραφή διακήρυξης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας τους, σε τομείς οικονομικής και εμπορικής ανάπτυξης. Στη διακήρυξη τονίζεται ότι η ΕΕ ανησυχεί για τις εξελίξεις στην περιοχή του Καύκασου, ενώ ενδιαφέρεται άμεσα για την κατασκευή των πολλαπλών αγωγών μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, από την Κασπία στις δυτικές αγορές.

29/06 Στη διάρκεια δίωρης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε έξω από την Τιφλίδα, μεταξύ αντιπροσωπειών από τη Γεωργία και την Αμπχαζία, απορρίφτηκε αίτημα των Αμπχάζιων για τη διεξαγωγή συνάντησης μεταξύ των προέδρων Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε και Βλάντισλαβ Αρντζίμπα.

Ιούλιος

01/07 Η Παγκόσμια Τράπεζα ενέκρινε πιστώσεις 114,9 εκατ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση της Γεωργίας, ώστε να ενισχυθεί η συνολική προσπάθεια οικονομικής ανασυγκρότησης στην αναφερόμενη δημοκρατία. Η πρώτη δόση, ύψους 60 εκατ. δολαρίων θα χορηγηθεί αμέσως για τη χρηματοδότηση διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά και την προσπάθεια ενίσχυσης των ιδιωτικοποιήσεων, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι υπόλοιπες δόσεις οικονομικού ύψους 16,5 εκατ. 25 εκατ. και 13,4 εκατ. Θα χορηγηθούν για την αναδιοργάνωση του ιδιωτικού τομέα των επιχειρήσεων, των νοσοκομείων, την ενίσχυση των επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας, αλλά και τη γενικότερη ανασυγκρότηση του συστήματος δικαιοσύνης.

01/07 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Μπόρις Ταρασιούκ πραγματοποίησε επίσκεψη στη Τιφλίδα όπου είχε συναντήσεις με το Γεωργιανό πρόεδρο Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε, τον ομόλογο του Ηρακλή Μεναγκαρισβίλι, αλλά και εκπροσώπους από τον τομέα της ενέργειας.

06/07 Ο γενικός εισαγγελέας της Γεωργίας εξέφρασε την ετοιμότητα του να παραδώσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης υλικό "εθνικής εκκαθάρισης Γεωργιανών στην Αμπχαζία". Η υπόθεση που ερευνήθηκε από Γεωργιανούς εισαγγελείς περιλαμβάνει 200 έγγραφες μαρτυρίες, βιντεοταινίες και καταθέσεις χιλιάδων μαρτύρων, όπως δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Τζαμλέτ Μπαμπιλασβίλι.

09/07 Οι συνομιλίες που είχαν προγραμματιστεί να διεξαχθούν μεταξύ της Γεωργίας και της αυτοαποκαλούμενης δημοκρατίας της νότιας Οσετίας στις 7-8 Ιουλίου, αναβλήθηκαν κατόπιν αιτήματος της Οσετίας. Ο πρόεδρος της Οσετίας Λιούντβιγκ Τσιμπίροφ, επικαλέστηκε πρόβλημα χρόνου, με αφορμή τη διενέργεια κοινοβουλευτικών εκλογών.

09/07 Οι κυβερνήσεις της Γεωργίας και του Τουρκμενιστάν υπέγραψαν συμφωνία για την επισκευή από την αεροπορική βιομηχανία της Γεωργίας 45 μαχητικών αεροσκαφών SU-45, συνολικού κόστους 46 εκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, παραμένει ανοιχτό το θέμα της ρύθμισης του χρέους της Γεωργίας προς το Τουρκμενιστάν, οικονομικού ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων, που έχει συσσωρευτεί από τη διάθεση φυσικού αερίου.

09/07 30 αξιωματούχοι και δημοσιογράφοι από τη Γεωργία και από την Αμπχαζία έπεσαν θύματα απαγωγής από οπλοφόρους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του προέδρου της Γεωργίας Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε.

12/07 Ο πρόεδρος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη Βόλφγκανγκ Σούσελ, επισκέφτηκε την Αρμενία και τη Γεωργία, όπου είχε συναντήσεις, με τις αντίστοιχες πολιτικές ηγεσίες για τα προβλήματα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την Αμπχαζία.

13/07 Οι τελευταίοι Ρώσοι συνοριακοί φρουροί αναχώρησαν ήδη από τη Γεωργία, αφήνοντας την ευθύνη φύλαξης των συνόρων της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, στις ένοπλες δυνάμεις της. " Η υπεράσπιση των συνόρων μιας χώρας από τις ένοπλες δυνάμεις της, συντελεί αποτελεσματικά στην ανεξαρτησία της" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γεωργιανός πρόεδρος Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε.

15/07 Δύο Αμπχάζιοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν στη διάρκεια επιχείρησης ενέδρας στην περιοχή Γκάλι Ραϊον μεταξύ της Γεωργίας και της αυτοαποκαλούμενης δημοκρατίας της Αμπχαζίας. Του επεισοδίου αυτού, προηγήθηκε η έκρηξη τριών βομβών σε κτίριο της πρωτεύουσας της Αμπχαζίας (Σοχούμι) τη νύχτα της 8ης προς την 9η Ιουλίου, ενώ εκρηκτικός μηχανισμός διέλυσε τα παράθυρα κτιρίου διοίκησης στην περιοχή Γκάλι Ραϊον, στις 12 Ιουλίου.

18/07 Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αποστολάκης πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη στην Γεωργία, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Νταβίντ Τεβζάζντε, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ζουράμπ Ζβάνια, τον υπουργό Εσωτερικών Βάζα Λορτκιπανίντζε και τον Πατριάρχη της Γεωργίας, Ηλία τον Β΄. Ο Έλληνας υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, ανακοίνωσε ότι η χώρα μας θα παραχωρήσει άλλο ένα περιπολικό σκάφος από τη δύναμη του πολεμικού ναυτικού, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για σκοπούς έρευνας και διάσωσης όπως επίσης την απόφαση να αυξηθεί ο αριθμός των Γεωργιανών αξιωματικών που θα φοιτούν στο εξής σε παραγωγικές σχολές των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

26/07 Ο υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας Ηρακλή Μεναγκαρισβίλι πραγματοποίησε επίσκεψη στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη εν όψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του οργανισμού για την επαρχία της Αμπχαζίας Ο κ. Μεναγκαρισβίλι κατέθεσε διαμαρτυρία κατά των σχεδίων της Αμπχαζίας για διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στις 3 Οκτωβρίου, εκλογές τις οποίες ο Γεωργιανός πρόεδρος Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε έχει ήδη χαρακτηρίσει ως παράνομες.

Αύγουστος

01/08 Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Γουίλιαμ Κοέν, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας των ΗΠΑ με τις πρώην δημοκρατίες της Ρωσίας επισκέφθηκε την Τιφλίδα όπου είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε.

04/08 O Ρώσος πρωθυπουργός Σεργκέι Στεπάσιν συναντήθηκε στην Μόσχα με τον Βλάντισλαβ Αρντζίνμπα πρόεδρο της αποσχισθείσας από τη Γεωργία αλλά μη αναγνωρισμένης διεθνώς Αμπχαζίας.

06/08 Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Γεωργία ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να στείλει παρατηρητές για τις εκλογές του Οκτωβρίου. Με ανακοίνωση του, ο επικεφαλής της ένωσης των επτά γεωργιανών κομμάτων της αντιπολίτευσης που φέρει την επωνυμία "Ένωση για την Δημοκρατική Ανανέωση στην Γεωργία" ζήτησε την παρουσία παρατηρητών της ΕΕ.

09/08 Δύο άτομα τραυματίστηκαν ύστερα από επίθεση που δέχθηκε χωριό της Γεωργίας, κοντά στα σύνορα με το Νταγκεστάν και την Τσετσενία, από ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος. Το βομβαρδιστικό Sukhoi SU-25 εκτόξευσε πυραύλους εναντίον του μικρού χωριού Ομάλο, στα βουνά κοντά στην περιοχή Μπότλικ του Νταγκεστάν όπου οι ρωσικές δυνάμεις διεξάγουν επιχειρήσεις κατά Τσετσένων ανταρτών. Ωστόσο, η ρωσική πολεμική αεροπορία αρνήθηκε ότι ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το γεωργιανό χωριό. H Ρωσία παραδέχτηκε ότι βομβάρδισε κατά λάθος χωριό της Γεωργίας που συνορεύει με το Νταγκεστάν απολογούμενη στην Τιφλίδα ενώ δεσμεύτηκε για οικονομική αποζημίωση για τις καταστροφές που προκάλεσε. Η κυβέρνηση της Γεωργίας εμφανίστηκε ικανοποιημένη από τις εξηγήσεις του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με το περιστατικό του βομβαρδισμού χωριού από ρωσικά μαχητικά στη περιοχή, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Νταγκεστάν.

11/08 Ο πρόεδρος της Βουλής της Γεωργίας Ζούραμπ Ζβάνια απέκλεισε την πιθανότητα εμπλοκής της χώρας Γεωργίας στις συγκρούσεις ισλαμιστών ανταρτών και ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα

17/08 Η κεντρική τράπεζα της Γεωργίας, ανακοίνωσε τη χορήγηση πρώτης δόσης δανειοδοτικού πακέτου από την Παγκόσμια Τράπεζα, οικονομικού ύψους 32,5 εκατ. δολαρίων, ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια για τον περιορισμό του ελλείμματος του κεντρικού προϋπολογισμού της αναφερόμενης δημοκρατίας.

17/08 Η Γεωργία και το Τουρκμενιστάν προχώρησαν στην ενίσχυση του πλαισίου των αμυντικών τους σχέσεων, μετά την υπογραφή συμβολαίου που προβλέπει την επισκευή 47 μαχητικών τύπου SU-25 της αεροπορίας του Τουρκμενιστάν από την αεροπορική βιομηχανία της Γεωργίας, την περίοδο 1999-2000. Η διαδικασία επισκευής του πρώτου αεροσκάφους έχει ήδη ολοκληρωθεί και αναμένεται να επιστρέψει στο Τουρκμενιστάν στις 20 Αυγούστου.

23/08 Ο πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης δημοκρατίας της Αμπχαζίας, Βλάντισλαβ Αρντζίμπα έθεσε υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 3 Οκτωβρίου.

23/08 Ο πρόεδρος της Γεωργίας Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε ανακοίνωσε ότι η ηγεσία της χώρας του δεν κατέληξε σε απόφαση για την παρουσία ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων στην περιοχή των συγκρούσεων μεταξύ Γεωργίας- Αμπχαζίας.

26/08 Ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τοφίκ Ζουλφικάρωφ, είχε συνομιλίες με το Γεωργιανό ομόλογό του Ηρακλή Μεναγκαρισβίλι, τον πρόεδρο της Βουλής Ζουράμπ Ζβάνια, αλλά και τον Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην λεπτομερειακή εξέταση του πλαισίου οικονομικής και γεωπολιτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

30/08 Ο πρόεδρος της Γεωργίας Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε, αποδέχτηκε σχέδια αυστριακής εταιρίας, για το σχηματισμό κοινοπραξίας, ώστε να κατασκευαστεί νέο πετρελαϊκό τέρμιναλ στο χωριό Κουλεβί, σε απόσταση 15 χλμ. βόρεια του Πότι. Το τέρμιναλ αυτό θα έχει ετήσια μεταφορική ικανότητα 5-6 εκατ. τόνων και θα χρησιμοποιείται πρωταρχικά για την αποθήκευση του αργού πετρελαίου, που τελικά θα μεταφέρεται με φορτηγίδες, κατά μήκος της Κασπίας, από το Τουρκμενιστάν και με σιδηρόδρομο κατά μήκος του Αζερμπαϊτζάν και της Γεωργίας. Η προτεινόμενη κοινοπραξία έχει ήδη υπογράψει προκαταρτική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης, ενώ το κόστος του έργου υπολογίζεται στα 70 εκατ. δολάρια.

30/08 Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Γεωργίας με ψήφισμά του αποφάσισε την παραμονή της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης στην Αμπχαζία.

30/08 Επτά Γεωργιανοί που κρατούνταν όμηροι στην Τσετσενία απελευθερώθηκαν με την παρέμβαση του πρώην αντιπροέδρου της Τσετσενίας Βάκα Αρσάνοφ.

Σεπτέμβριος

01/09 Τριάντα στρατιώτες από το Αζερμπαϊτζάν και από τη Γεωργία μετέβησαν στην Τουρκία για εκπαίδευση και εντός του μήνα θα αναχωρήσουν για το Κοσσυφοπέδιο ως τμήμα τουρκικού τάγματος που συμμετέχει στην ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή, KFOR.

01/09 Ο πρόεδρος της Γεωργίας Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε, άσκησε έντονη κριτική, στην πρόταση του στρατηγού Κονσταντίν Τότσκιν διοικητή της ρωσικής δύναμης, στη συνοριακή γραμμή με την Αμπχαζία, για μονομερή άρση του εμπάργκο που εφαρμόζει η Ρωσία, έναντι της αυτοαποκαλούμενης δημοκρατίας από το 1996.

01/09 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας 'Ιγκορ Ιβανόφ πρότεινε την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Γεωργία για την παραμονή ρωσικών στρατευμάτων στο έδαφος της.

01/09 Η Ελλάδα παρέδωσε στο Ναυτικό της Γεωργίας το αεροναυαγοσωστικό σκάφος ΔΗΛΟΣ στις εγκαταστάσεις της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών στην Αμφιάλη.

02/09 Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ αναχώρησε από τη Μόσχα για τριήμερη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και την Αρμενία.

02/09 Ο πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης δημοκρατίας της Αμπχαζίας Βλάντισλαβ Αρντζίνμπα, υπέγραψε διάταγμα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στις 3 Οκτωβρίου.

03/09 Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ πραγματοποίησε μονοήμερη επίσημη επίσκεψη στη Γεωργία, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Ηρακλή Μεναγκαρισβίλι, τον πρόεδρο της χώρας Έντβαρντ Σεβαρντνάντζε, τον καθολικό Πατριάρχη πάσης Γεωργίας Ηλία τον Β΄ και τον πρόεδρο της Βουλής Ζουράμπ Ζβάνια.

04/09 Η ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Σαντάγκο Ογκάτα έφτασε στη Γεωργία στο πλαίσιο τετραήμερης επίσημης επίσκεψης, ξεκινώντας την περιοδεία της στις χώρες του Καυκάσου. Κατά την παραμονή της στην Τιφλίδα, η αξιωματούχος του ΟΗΕ συναντήθηκε με τον Γεωργιανό πρόεδρο Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε, τον υπουργό Επικρατείας Βάζα Λορτκιπανίντζε και τον υπουργό Εξωτερικών Ηρακλή Μεναγκαρισβίλι.

10/09 Αίτηση συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία στη Γεωργία υπέβαλαν 37 κόμματα.

10/09 Ο ηγέτης της αυτόνομης δημοκρατίας της Αμπχαζίας Βλάντισλαβ Αρντζίμπα ανακοίνωσε ότι η προγραμματισμένη διεξαγωγή τοπικών προεδρικών εκλογών στις 3 Οκτωβρίου θα συμπέσει με δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής.

13/09 Ο πρόεδρος της Αρμενίας Ρόμπερτ Κοτσαριάν εκδήλωσε την επιθυμία να αναλάβει διαμεσολαβητική πρωτοβουλία μεταξύ της Τιφλίδας και της αυτοαποκαλούμενης δημοκρατίας της Αμπχαζίας, εφόσον αυτό του ζητηθεί από την κυβέρνηση της Γεωργίας.

14/09 Ο πρόεδρος της Αρμενίας Ρόμπερτ Κοτσαριάν, συναντήθηκε στο περιθώριο της διάσκεψης της Γιάλτας για τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα, με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Χαιντάρ Αλίεφ, με κύριο θέμα την κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ήταν η τρίτη συνάντηση μεταξύ των δύο προέδρων, σε διάστημα δύο μηνών, ενώ είναι χαρακτηριστικό ν' αναφερθεί ότι ο Κοτσαριάν χαρακτήρισε τη συζήτηση που έγινε, ως "ενδιαφέρουσα" και ως "ένα βήμα μπροστά στην ειρηνευτική διαδικασία".

Ο Αρμένιος πρόεδρος, είχε συνάντηση και με τον ομόλογο του της Γεωργίας Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε.

14/09 Μήνυμα στο οποίο πρότεινε συνάντηση κορυφής έστειλε στο Γεωργιανό πρόεδρο Έντβαρντ Σεβαρντνάντζε, ο ηγέτης της Αμπχαζίας Βλάντισλαβ Αρντζίμπα. Ο κ. Αρντζίμπα ανέφερε ότι στη συνάντηση μπορούν να παραστούν αξιωματούχοι του ΟΗΕ και μέλη των ειρηνευτικών δυνάμεων της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών.

16/09 O προεδρεύων του ΟΑΣΕ υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Κνούτ Βόλεμπεκ, πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στη Γεωργία, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε με τον πρόεδρο της Βουλής Ζουράμπ Ζβάνια, τον υπουργό Επικρατείας Βάζα Λορτκιπανίντζε και με τον υπουργό Εξωτερικών Ηρακλή Μεναγκαρισβίλι.

19/09 O πρόεδρος της Γεωργίας Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε αναχώρησε για την Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο πρόεδρος της Γεωργίας συναντήθηκε με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Αναν και την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Μάντλιν Ολμπράιτ.

20/09 Ο Λόρδος Ράσελ Τζόνστον πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Διάσκεψης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), επισκέφτηκε την πρωτεύουσα της Γεωργίας (Τιφλίδα), όπου και είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε και τον υπουργό Εσωτερικών Βάζα Λορτκιπανίντζε. Οι επαφές αυτές, επικεντρώθηκαν στην είσοδο της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στο ΣτΕ, αλλά και στις δυνατότητες που υπάρχουν, για ανάπτυξη διαμεσολαβητικού ρόλου από τη Γεωργία στο πρόβλημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλά και στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή του Καύκασου.

21/09 Ο πρόεδρος της αυτόνομης δημοκρατίας της Αμπχαζίας Βλάντισλαβ Αρντζίνμπα και ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλάντιμιρ Πούτιν, προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνίας άρσης των περιορισμών για τις μετακινήσεις στα ρωσικά σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία, που είχαν επιβληθεί το 1994, 1995 και 1997, δημιουργώντας συνθήκες οικονομικού αποκλεισμού στην Αμπχαζία.

24/09 Επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία πραγματοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Γεωργίας, Τζόνι Πρισχαλαϊσβίλι, ύστερα από πρόσκληση του Βούλγαρου ομολόγου του, πτέραρχου Μίχο Μίχοφ.

28/09 Το αρχηγείο της πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που εδρεύει στο Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη) επισκέφθηκε ο διοικητής του Γενικού Επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων και πρώτος υφυπουργός ΄Αμυνας της Γεωργίας, στρατηγός Τζόνι Πιρτσχαλιασβίλι.

28/09 Διμοιρία από τη Γεωργία με 34 στρατιώτες και επικεφαλής κατώτερο μόνιμο αξιωματικό, αναχώρησε από την Τουρκία για το Κοσσυφοπέδιο αφού ολοκλήρωσε εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας ενός μήνα.

29/09 Ο διοικητής των συνοριακών φρουρών της Γεωργίας Βαλερί Τσεκέιντζε διέψευσε κατηγορηματικά αναφορές των ρωσικών μέσων ενημέρωσης για τη σύλληψη από τις γεωργιανές αρχές, 5 Τσετσένων ανταρτών, που μετέφεραν όπλα, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες πληροφορίες, στοχεύουν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης και να παρουσιάσουν τη Γεωργία, ως χώρα υπόθαλψης τρομοκρατών.

30/09 Ο Τσετσένος πρόεδρος Ασλάν Μασχάντοφ ζήτησε από τον πρόεδρο της Γεωργίας Έντβαρντ Σεβαρντνάντζε να μεσολαβήσει στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, σύμφωνα με δήλωση του Τσετσένου αντιπροσώπου στην Τιφλίδα Κιζρί Αλντάμοφ.

Οκτώβριος

01/10 Ο πρόεδρος της Γεωργίας Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε υπέγραψε διάταγμα με το οποίο έδωσε χάρη σε 1757 κρατούμενους οι οποίοι δεν έχουν διαπράξει βαριά αδικήματα.

01/10 Η κυβέρνηση της Γεωργίας και η διεθνής κοινότητα αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν την νομιμότητα των προεδρικών εκλογών και του δημοψηφίσματος που θα γίνουν στην αποσχισθείσα από τη χώρα και μη αναγνωρισμένη διεθνώς δημοκρατία της Αμπχαζίας.

03/10 Οι κάτοικοι της Αμπχαζίας, αποσχισθείσας δημοκρατίας της Γεωργίας, προσήλθαν στις κάλπες για να ψηφίσουν για τον πρόεδρο της χώρας. Περίπου 209.000 ψηφοφόροι συμμετείχαν στις εκλογές στις οποίες μοναδικός υποψήφιος ήταν ο Βλάντισλαβ Αρντζίνμπα. Παράλληλα με τις προεδρικές εκλογές διεξήχθη και δημοψήφισμα, στο οποίο οι ψηφοφόροι κλήθηκαν ν' απαντήσουν εάν αποδέχονται το Σύνταγμα που ψηφίστηκε από το τοπικό κοινοβούλιο το 1994 και περιγράφει την Αμπχαζία ως "ανεξάρτητη δημοκρατία" και για τη μετατροπή της συνταγματικής διάταξης σχετικά με τη μετατροπή της ισόβιας θητείας των δικαστών, σε θητεία πέντε ετών.

04/10 Ο πρόεδρος της Γεωργίας Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αρμενία και τόνισε στον Αρμένιο ομόλογο του Ρόμπερτ Κοτσαριάν την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών για την οικονομική ανάπτυξη των δημοκρατιών του νότιου Καύκασου.

04/10 Ο Βλάντισλαβ Αρντζίνμπα εξελέγη πρόεδρος της Αμπχαζίας, αποσχισθείσας δημοκρατίας της Γεωργίας αφού συγκέντρωσε το 99% των ψήφων στις εκλογές. Παράλληλα με τις εκλογές διεξήχθη και δημοψήφισμα για το Σύνταγμα της χώρας, το οποίο ενέκρινε το 97% των ψηφοφόρων. Το συγκεκριμένο Σύνταγμα ψηφίστηκε από το τοπικό κοινοβούλιο το 1994 και περιγράφει την Αμπχαζία ως "ανεξάρτητη δημοκρατία".

04/10 Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Γεωργίας Ζουράμπ Ζβάνια διέψευσε τις αναφορές των ρωσικών ΜΜΕ ότι ένοπλες ομάδες Τσετσένων μαχητών κρύβονται στην επικράτεια της Γεωργίας.

04/10 Η Ρωσία χαρακτήρισε παράνομες τις εκλογές στην Αμπχαζία και υποστήριξε την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χαρακτήρισε τις προεδρικές εκλογές στην Αμπχαζία ως "απαράδεκτες και παράνομες", υποστηρίζοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι θα έπρεπε να διεξαχθούν μετά από απόφαση για το πολιτικό καθεστώς της αποσχισμένης από τη Γεωργία δημοκρατίας, μέσω διαπραγματεύσεων με τη γεωργιανή κυβέρνηση.

06/10 Η κ. Ουσάμι Μασχάντοβα σύζυγος του προέδρου της Τσετσενίας Ασλάν Μασχάντοφ επισκέφθηκε τη Γεωργία και ζήτησε βοήθεια για τους πρόσφυγες.

11/10 Ο πρόεδρος της Γεωργίας Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε δήλωσε ότι η χώρα του θα βοηθήσει τους Τσετσένους πρόσφυγες που έχουν εισέλθει στην επικράτεια της.

12/10 Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Γεωργίας Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και τον πρόεδρο Γιοχάνες Ράου.

12/10 Το κοινοβούλιο της Αμπχαζίας ενέκρινε διακήρυξη για την ανεξαρτησία της την οποία υπέγραψε ο πρόεδρος της Βλάντισλάβ Αρντζίνμπα ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Σόκρατ Ντζιχόλια όπως και η πλειοψηφία των βουλευτών.

13/10 Επτά στρατιωτικοί παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών ανάμεσα τους και ο Έλληνας λοχαγός Γιώργος Κόπανος έπεσαν θύματα απαγωγής στην αποσχισθείσα δημοκρατία της Γεωργίας την Αμπχαζία ανέφεραν αξιωματούχοι των ΗΕ και οι αρχές της δημοκρατίας.

13/10 Τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση για άμεση απελευθέρωση των πέντε στρατιωτικών παρατηρητών και των δύο εργαζομένων στα Ηνωμένα Έθνη οι οποίοι απήχθησαν στην Αμπχαζία.

15/10 Απελευθερώθηκαν όλοι οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ ανάμεσα τους και ο Έλληνας λοχαγός, Γιώργος Κόπανος που κρατούνταν στην Αμπχαζία από ενόπλους που τους είχαν απαγάγει.

26/10 Η Γεωργία συμμετείχε στην πρώτη διεθνή έκθεση όπλων της Ρουμανίας μαζί με άλλες 40 εταιρείες από το εξωτερικό και 67 ρουμανικές που κατασκευάζουν και εξάγουν στρατιωτικό υλικό.

28/10 Η Γεωργία ενίσχυσε τη φύλαξη συνόρων της με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν μετά την ένοπλη επίθεση στο κοινοβούλιο της Αρμενίας η οποία στοίχισε τη ζωή σε οκτώ άτομα μέσα στα οποία περιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός της χώρας Βαζγκέν Σαρκισιάν και ο πρόεδρος του κοινοβολίου Καρέν Ντεμιρτσιάν.

29/10 Αμερικανοί πιλότοι πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδείξεις πάνω από την πρωτεύουσα Τιφλίδα της Γεωργίας με τρία ελαφρά μεταγωγικά ελικόπτερα τύπου Ηuey (UH1H) που τα παρέδωσαν στον γεωργιανό στρατό.

31/10 Διεξήχθησαν προεδρικές εκλογές στην Γεωργία με τη συμμετοχή 32 κομμάτων με 5.000 υποψήφιους, που διεκδίκησαν 225 έδρες στη βουλή.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

01/11 Ο Πρόεδρος της χώρας Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε διαβεβαίωσε τη Ρωσία ότι οι αρχές της Γεωργίας δεν έχουν επιτρέψει και δεν πρόκειται να επιτρέψουν σε Τσετσένους αντάρτες να εισέλθουν στη χώρα.

02/11 O Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Στρόουμπ Τάλμποτ είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Γεωργίας Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε, με αντικείμενο τις περιφερειακές διενέξεις στην περιοχή της Κασπίας και της Μαύρης Θάλασσας και κυρίως την πορεία των εξελίξεων στα ζητήματα της Αμπχαζίας και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλά και τις προετοιμασίες για τη διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που θα διεξαχθεί αυτό το μήνα στην Κωνσταντινούπολη.

02/11 Σύμφωνα με πληροφορίες Ρώσων αξιωματούχων η Γεωργία απέρριψε αίτημα της Μόσχας να επιτρέψει την πραγματοποίηση κοινών ελέγχων στα σύνορά της με την Τσετσενία. Η Μόσχα κατηγόρησε επανειλημμένως τους αντάρτες της Τσετσενίας ότι μεταφέρουν λαθραία όπλα μέσω των ορεινών συνόρων με τη Γεωργία.

04/11 Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να αρχίσει διάλογο με τη Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν για την καθιέρωση του καθεστώτος έκδοσης βίζας για όσους επιθυμούν να εισέλθουν στη Ρωσία για να καταπολεμηθεί το ρεύμα μεταναστών και η παράνομη είσοδος Τσετσένων ανταρτών στη Ρωσία.

08/11 Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' πραγματοποίησε διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Γεωργία μετά από πρόσκληση του προέδρου της χώρας Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε και του Πατριάρχη της Γεωργίας, Ηλία του Β΄. Ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Ηλία Β΄και επισκέφτηκαν την παλιά πρωτεύουσα της Γεωργίας την Μτσκετα και τον καθεδρικό ναό της πόλης.

Ο Πάπας τέλεσε λειτουργία, την οποία παρακολούθησαν οι καθολικοί που διαμένουν στη χώρα και συναντήθηκε με τον κ. Σεβαρντνάντζε και επιστήμονες και καλλιτέχνες από τη Γεωργία.

08/11 Ο πρόεδρος της Γεωργίας Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε απέρριψε τις εκκλήσεις της Μόσχας να επιτρέψει η χώρα του τη διέλευση ρωσικών στρατευμάτων μέσα από την επικράτεια της για να εισέλθουν στη Τσετσενία. Ο κ. Σεβαρντνάντζε δήλωσε ότι δεν επιθυμεί την εξάπλωση των πολεμικών συγκρούσεων σε όλη την περιοχή του Καυκάσου, γι αυτό αρνήθηκε τη διέλευση των Ρώσων από τη Γεωργία.

09/11 Το κόμμα Ένωση των Πολιτών, του Γεωργιανού προέδρου Έντβαρντ Σεβαρντνάντζε, πήρε την απόλυτη πλειοψηφία στα τελικά αποτελέσματα των κοινοβουλευτικών εκλογών της χώρας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής. Η Ένωση των Πολιτών έλαβε το 41,75% των ψήφων, σύμφωνα με το οποίο καταλαμβάνει τις 121 από τις 235 έδρες, το κόμμα Ανανέωσης, έλαβε το 25.18%, δηλαδή 58 έδρες, ενώ το αριστερό κόμμα, η Βιομηχανία θα Σώσει τη Γεωργία, το 7,8% και 14 έδρες.

11/11 Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε απόφαση για την εφαρμογή προσωρινών μέτρων περιορισμού της παράνομης μεταφοράς ανταρτών και όπλων στην Τσετσενία.

11/11 Η Γεωργία εξέδωσε προσωρινή λίστα με τα ονόματα χωρών των οποίων οι πολίτες δεν μπορούν να προμηθεύονται βίζα για να εισέρχονται στα εδάφη της. Οι πολίτες 21 χωρών ανάμεσα τους το Αφγανιστάν, η Αλγερία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Αίγυπτος, το Ιράκ, η Υεμένη, η Ιορδανία, το Ιράν, ο Λίβανος, το Αμάν, το Πακιστάν, η Σαουδική Αραβία, η Συρία, το Σουδάν και άλλες δεν επιτρέπεται να πάρουν βίζα προσωρινά για να εισέλθουν στη Γεωργία. Στη λίστα δεν συμπεριλαμβάνονται οι πολίτες των χωρών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών.

16/11 Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να μειώσει τον αριθμό των συμβατικών της δυνάμεων στη Γεωργία και τη Μολδαβία, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τα προβλεπόμενα από την αναθεωρημένη συνθήκη για τα συμβατικά όπλα στην Ευρώπη (CFE).

Ο Γεωργιανός πρόεδρος Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε χαρακτήρισε ως "άδικους" τους ισχυρισμούς της Ρωσίας, ότι η Γεωργία και η Μολδαβία, εμποδίζουν την υπογραφή του αναθεωρημένου κειμένου της συμφωνίας για τον περιορισμό των συμβατικών όπλων (CFE) κατά τη διάσκεψη κορυφής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

17/11 Η Γεωργία ανακοίνωσε ότι τρία ελικόπτερα εισέβαλαν στον εναέριο χώρο της Γεωργίας από την Τσετσενία και εκτόξευσαν πυρ πάνω από τα σύνορα χωρίς να υπάρξουν θύματα. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός.

18/11 Η Γεωργία ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει την ασφάλεια στα σύνορά της με τη Ρωσία, μετά τον ισχυρισμό της Τιφλίδας ότι ρωσικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της.

18/11 Η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία, υπέγραψαν πακέτο συμφωνιών για την κατασκευή αγωγού πετρελαίου Μπακού-Τζεϊχάν και αγωγών φυσικού αερίου μέσω της Κασπίας. Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν από τους προέδρους των παραπάνω χωρών, παρουσία του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον, στη σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη, προβλέπουν την προμήθεια των παγκόσμιων αγορών με πετρέλαιο από την Κασπία και με φυσικό αέριο από το Τουρκμενιστάν μέσω του τουρκικού εδάφους.

Η έρευνα εφαρμογής του σχεδίου, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, διεξήχθη πέρυσι από την Αγκυρα, και θα περνά από το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και την Τουρκία, ενώ θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το 2004. Οι χώρες σκοπεύουν να δημιουργήσουν εταιρεία για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για την κατασκευή του αγωγού.

18/11 Σε 22 εκατ. δολ ανέρχονται οι ελληνικές επενδύσεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών της Γεωργίας, σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρονται στη μηνιαία ενημερωτική έκδοση του Διαβαλκανικού και Παρευξείνιου Επιχειρηματικού Κέντρου (ΔΙΠΕΚ). Το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών επενδεδυμένων κεφαλαίων -17 εκατ. δολ- αφορά στον οπτικό άξονα που συνδέει το Poti και το Tbilisi με τα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας (TAE Project). Τα υπόλοιπα 5 εκατ. δολ έχουν επενδυθεί στο ψηφιακό ανεξάρτητο δίκτυο της περιοχής Kvemo Khartli, στις πόλεις Rustavi και Gardabani.

19/11 Η Ρωσία συμφώνησε να κλείσει μέχρι τα μέσα του 2001 δυο από τις τέσσερις στρατιωτικές βάσεις τις οποίες διατηρεί στη Γεωργία από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Σε κοινό ανακοινωθέν μετά από διμερή συνάντηση στο περιθώριο του ΟΑΣΕ στη Κωνσταντινούπολη, προβλέπεται ότι οι στρατιωτικές βάσεις στο Γκουντότα και στο Βαζιάνι θα κλείσουν μέχρι την 1η Ιουλίου του 2001, σύμφωνα με τη Συνθήκη Περιορισμού Συμβατικών Οπλων στην Ευρώπη που υπεγράφη στη σύνοδο. Σε μια πρώτη φάση η Ρωσία συμφώνησε να μειώσει μέχρι το τέλος του 2000 τις συμβατικές της δυνάμεις και τα στρατεύματα της στη Γεωργία σε όχι περισσότερο από 153 τανκ, 241 άρματα μάχης και 140 οπλικά συστήματα.

Η Γεωργία από την άλλη πλευρά συμφώνησε να παραχωρήσει στη Ρωσία το δικαίωμα να "διατηρεί προσωρινά βασική στρατιωτική δύναμη" και εξοπλισμό στις δυο άλλες ρωσικές βάσεις στο έδαφος της στο Βατούμι και στο Ακαλκαλάκι.

20/11 Η κυβέρνηση της Γεωργίας διαμαρτυρήθηκε στη Μόσχα οτι ρωσικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Τιφλίδας.

21/11 O νέος απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Γεωργία Ντίτερ Μπότεν επισκέφθηκε την Τιφλίδα και συναντήθηκε με μέλη της ηγεσίας της χώρας και συζήτησαν τη διευθέτηση της κρίσης Γεωργίας Αμπχαζίας.