31 / 12 / 99
Web Posted:
15:03 GMT+2

Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1999 - ΡΩΣΙΑ (Α ΕΞΑΜΗΝΟ)
Θεσσαλονίκη, 31/12/1999 (MΠΕ)

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 1999

Το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων παρουσιάζει ανασκοπήσεις των σημαντικότερων γεγονότων που διαδραματίσθηκαν στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας κατά τη διάρκεια του 1999.

Οι ανασκοπήσεις αφορούν τις βαλκανικές χώρες Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, ΠΓΔΜ, Κροατία, Ρουμανία, Σλοβενία, Τουρκία καθώς επίσης την Κύπρο και τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας.

Ολες οι ανασκοπήσεις έχουν καταχωρηθεί στον κόμβο του ΜΠΕ στο Internet (www.mpa.gr.)

ΡΩΣΙΑ (Α ΕΞΑΜΗΝΟ)

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1998

1/12: O επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μισέλ Καμντεσίς πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα όπου είχε συνομιλίες με το Ρώσο πρωθυπουργό Γεβγκένι Πριμακόφ και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιούρι Μασλιούκοφ. Ο Ρώσος πρωθυπουργός Γεβγένι Πρίμακοφ υποστήριξε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα εγκρίνει νέο δάνειο για τη Ρωσία, ενώ τόνισε ότι οι συναντήσεις του με τον κ. Καμντεσίς γίνονται με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και όχι για την χορήγηση δανείου ή μη και εξέφρασε την ικανοποίηση του από τον πρώτο γύρο των συνομιλιών.

2/12: Tο ΝΑΤΟ προσφέρθηκε να ανταλλάξει πληροφορίες με τη Ρωσία για την αντιμετώπιση των πιθανών κινδύνων από τον ιό του 2000 ο οποίος ενδέχεται να προσβάλει τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Η πρόταση αυτή έγινε με την παρότρυνση των Ηνωμένων Πολιτειών οι οποίες φοβούνται ότι ο έλεγχος των στρατηγικών όπλων της Ρωσίας μπορεί να εκτεθεί σε λάθη του υπολογιστή με την έναρξη του έτους 2000.

3/12: Ο δημοφιλής δήμαρχος Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ ανακοίνωσε ότι το νέο του πολιτικό κόμμα "Πατρίδα μας η Ρωσία " στο οποίο μετέχουν ο πρώην εκπρόσωπος του Μπορίς Γιέλτσιν, Σεργκέι Γιαστρεζέμπσκι και αρκετοί μεγάλοι επιχειρηματίες. σκοπεύει να αιφνιδιάσει στις επόμενες κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές της Ρωσίας.

4/12 Τα κύρια στελέχη της ρωσικής οικονομίας υπουργοί, βουλευτές και αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας όπως επίσης και γνωστοί οικονομολόγοι συγκεντρώθηκαν σε ξενοδοχείο της Μόσχας παρουσία του πρωθυπουργού της χώρας Γεβγένι Πριμακόφ για να εξετάσουν το ζήτημα της ενίσχυσης της παραγωγής για την ανάκαμψη της ρωσικής οικονομίας.

Το θέμα του Ναγκόρνο- Καραμπάχ συζητήθηκε διεξοδικά κατά τη διάρκεια συνομιλιών που είχε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κ.Ιβάνοφ με τους υπουργούς Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στο πλαίσιο της διάσκεψης του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ στο Οσλο.

6/12 Ο εκπρόσωπός του Κρεμλίνου Ντμίτρι Γιακουσίν υποστήριξε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Μπορίς Γέλτσιν δεν θα άρει τη απόφαση για κατάργηση της θανατικής ποινής, παρά τις εκκλήσεις για επαναφορά της.

7/12 Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ στη συζήτηση που είχε με τον αντιπρόεδρο του Ιράκ Ταρίκ Αζίζ υποστήριξε πως η Μόσχα πιστεύει ότι θα αρθούν οι δυσμενείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Ιράκ μετά την εισβολή του στο Κουβέιτ και η πολιτική της Ρωσίας θα βοηθήσει σε αυτό.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή της Δούμα εξετάζοντας την πρόταση για παραπομπή σε δίκη του Ρώσου προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν, έκανε δεκτή και την τέταρτη κατηγορία εις βάρος του για "καταστροφή των ενόπλων δυνάμεων" της χώρας..

8/12 Αντιπροσωπεία της ρωσικής Δούμα συναντήθηκε με αντιπροσώπους των "μετριοπαθών" Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, με στόχο την κατανόηση των προβλημάτων που αφορούν στη διευθέτηση του προβλήματος στη γιουγκοσλαβική επαρχία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκορ Ιβανόφ, συμμετείχε στην τέταρτη συνεδρίαση του μόνιμου συμβουλίου σύνδεσης Ρωσίας- ΝΑΤΟ η οποία πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της συνεργασίας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας όσον αφορά στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη και στη διευθέτηση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.

9/12 O Ρώσος πρωθυπουργός Γεβγένι Πριμακόφ τόνισε ότι στόχος του είναι η δημιουργία οικονομίας αγοράς με κοινωνικό πρόσωπο στη Ρωσία, ενώ χαρακτήρισε άκαιρη την κριτική που του ασκείται ότι δηλαδή δεν κατάφερε να καταρτίσει ακριβές οικονομικό πρόγραμμα το οποίο θα βγάλει τη χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο.

Η υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ απείλησε με λήξη της επιστημονικής συνεργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Μόσχα εάν η Ρωσία δεν κρατήσει την υπόσχεση της όσον αφορά στη μη προμήθεια τεχνολογικού υλικού για τα πυραυλικά και πυρηνικά συστήματα του Ιράν.

Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος, Χαρίλαος Φλωράκης συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης της Ρωσίας, Γκενάντι Ζουγκάνοφ. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στη διεθνή σκηνή, στα Βαλκάνια.

Η Ρωσία και το ΝΑΤΟ προχώρησαν στην υιοθέτηση πολιτικής και στρατιωτικής ατζέντας για το 1999, ως ένδειξη των καλών σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών παρά τις όποιες διαφορές τους. Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε κατά τη διάρκεια συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας με τους ομολόγους από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλες.

10/12 Ο υπουργός Οικονομικών Μιχαήλ Ζαντόρνοφ υποστήριξε ότι ρωσική κυβέρνηση υιοθέτησε το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 1999. Ο προϋπολογισμός προβλέπει έλλειμμα 5,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αύξηση του ΑΕΠ κατά τέσσερα τρισεκατομμύρια ρούβλια. Τα έξοδα θα αντιστοιχούν στο 14,4% του ΑΕΠ, ενώ τα έσοδα στο 11,85%.

11/12 Ο ρώσος πρεσβευτής Γιούρι Μερζλιάκοφ, επικεφαλής της ομάδας του υπουργείου εξωτερικών για την Κασπία Θάλασσα εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία δε θα λάβει μονομερείς αποφάσεις για το καθεστώς ναυσιπλοΐας στα Στενά της Μαύρης Θάλασσας, καθώς όλα τα προβλήματα μπορούν να διευθετηθούν με ειρηνικά μέσα και με τη βοήθεια του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, σχολιάζοντας τις τουρκικές απειλές για επιβολή αυστηρότερων μέτρων όσον αφορά στη διέλευση φορτηγών πλοίων από το Βόσπορο και τα Δαρδανέλια στο πλαίσιο συνεδρίου για την κατασκευή αγωγών πετρελαίου από την Κασπία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν επέστρεψε σήμερα στο Κρεμλίνο μετά από παραμονή δύο εβδομάδων στο νοσοκομείο λόγω της πνευμονίας που υπέστη, όπου και είχε συναντήσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης προτού αναχωρήσει για την εξοχική του κατοικία έξω από τη Μόσχα.

13/12: Ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ασλάν Μασκάντοφ υπέγραψε διάταγμα με το οποίο επιστρατεύει τους στρατιωτικούς που συμμετείχαν στο πόλεμο με τη Ρωσία για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος που λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις στην Τσετσενία.

Απελευθερώθηκε μετά σχεδόν από ένα χρόνο ομηρίας στην περιοχή του Καυκάσου της Ρωσίας, ο Γάλλος Βινσέντ Κοσετέλ.

14/12: O υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκορ Ιβανόφ μετέβη στη Ζυρίχη όπου και πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ελβετίας. Επίκεντρο των συνομιλιών αποτέλεσαν διεθνή θέματα, η κατάσταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο, όπως επίσης και η προώθηση των σχέσεων Ρωσίας-Ελβετίας.

15/12: Ο κ. Ιβάνοφ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ισπανία όπου είχε συνομιλίες με τον Ισπανό ομόλογο του Αμπέλ Ματούτες Χουάν.

O δήμαρχος της πόλης Βλαδιβοστόκ της Σιβηρίας ο οποίος καθαιρέθηκε από τον πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν, κλείστηκε μέσα στο δημαρχείο αρνούμενος να παραιτηθεί. O Bίκτορ Τσερέπκοφ τον οποίο τον απέλυσε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος Γέλτσιν χαρακτήρισε ως αντισυνταγματική την καθαίρεση του Tο Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι έχει λήξει η θητεία του κ. Τσερέπκοφ .

16/12: O πρόεδρος της Ελβετίας Φλάβιο Κότι έφτασε στη Μόσχα για συναντήσεις με τους Ρώσους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Μπόρις Γέλτσιν και του πρωθυπουργού Γεβγένι Πριμακόφ με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

17/12: O υπουργός άμυνας της Ρωσίας κ.Ιγκορ Σεργιέγιεφ ανακοίνωσε ότι ματαιώνει την επίσκεψη του στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετείχε στη συνεδρίαση του συμβουλίου σύνδεσης ΝΑΤΟ -Ρωσίας., ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αμερικανικές και βρετανικές αεροπορικές επιθέσεις στο Ιράκ

Η απόφαση του ελήφθη μετά από οδηγίες που ο κ.Σεργκιέγιεφ έλαβε από τον πρόεδρου Γέλτσιν.

Ο αντιπρόεδρος της Τσετσενίας Λακχα Αρσάνοφ ζήτησε την παραίτηση του προέδρου Ασλαν Μασκάντοφ, προκειμένου να αποφευχθεί αιματοχυσία στη χώρα.

18/12 Η ρωσική κυβέρνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επιθέσεις στο Ιράκ. προχώρησε στην ανάκληση των πρεσβευτών της από την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο.

19/12 Ο πρόεδρος της Κροατίας Φρανιο Τουτζμαν είχε συνάντηση στη Μόσχα με το Ρώσο πρωθυπουργό Γεβγενι Πριμακοφ, στην οποία συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με την πορεία των εξελίξεων στη Βαλκανική, αλλά και τις πυραυλικές επιθέσεις των ΗΠΑ κατά της Βαγδάτης.

21/12 Ρωσία και Ινδία υπέγραψαν 10ετές συμβόλαιο αμυντικής συνεργασίας, παρατείνοντας έτσι τους δεσμούς διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας μέχρι το 2010.

Η συμφωνία υπεγράφη από τον υπουργό Αμυνας της Ινδίας Τζόρτζ Φερνάντες και τον Ρώσο υπουργό Εμπορίου Γκεόργκι Γκαμουνίγια, στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψης του Ρώσου πρωθυπουργού Γεβγκένι Πριμακόφ στην Ινδία και προβλέπει διεύρυνση της συνεργασίας στον τομέα αμυντικής έρευνας, ανάπτυξης και κοινής παραγωγής στρατιωτικού υλικού.

22/12 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι κινείται προς την αύξηση του πακέτου βοήθειας προς τη Ρωσία και τις χώρες της πρώην σοβιετικής ένωσης στα τέσσερα δισεκατομμύρια ecu (4,8 δισ. δολάρια) για την περίοδο από το 2000-2006.

27/12 Ο Ρώσος πρόεδρος Μπορίς Γέλτσιν επέστρεψε δριμύτερος στο πολιτικό προσκήνιο μετά από τέσσερις μήνες απουσίας λόγω της ασθένειας του παραχωρώντας τηλεοπτική συνέντευξη στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ORT. Στη συνέντευξη απέκλεισε το ενδεχόμενο παραίτησης του πριν από το τέλος της θητείας του το 2000, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να διεξαχθούν πρόωρες προεδρικές εκλογές στη Ρωσία.

30/12 Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα επιμείνει στη θέση του, το συμβόλαιο για την πώληση των αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 να γίνει σεβαστό από όλες τις πλευρές.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1999

1/1: Ο Ρώσος πρόεδρος Μπορίς Γέλτσιν προσδιόρισε τα σημαντικότερα ζητήματα και στόχους της εξωτερικής πολιτικής της χώρας για το 1999 στα οποία περιέλαβε τις προσπάθειες ενίσχυσης της ενσωμάτωσης στην Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών, τη μείωση των όπλων μαζικής καταστροφής και το ρόλο της Ρωσίας στη διευθέτηση των κρίσεων σε Κοσσυφοπέδιο και Ιράκ.

8/1: Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την εισαγωγή του ευρώ στις διεθνείς αγορές οικονομικής και πολιτικής σημασίας, ενώ θετικά σχόλια κάνουν τα υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας, αλλά και η Επιτροπή Τελωνείων. Ωστόσο, επικρατούν διαφορετικές απόψεις για την επίλυση του προβλήματος του υπολογισμού των εξαγωγικών δασμών, που πριν την εισαγωγή του ευρώ, υπολογίζονταν σε ecu.

11/1: Διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία πραγματοποίησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ιμπέρ Βεντρίν με κύριο σκοπό να προετοιμάσει την επίσκεψη του ρώσου προέδρου Μπόρις Γέλτσιν στο Παρίσι στο τέλος Ιανουαρίου.

13/1H κυβέρνηση της Ρωσίας επέβαλε φόρο 5% στις εξαγωγές μεταλλευμάτων, φυσικού αερίου και άνθρακα στην προσπάθειά της να ενισχύσει τον προϋπολογισμό του κράτους.

Σύμφωνα με διάταγμα που εξέδωσε η κυβέρνηση από τις ρυθμίσεις εξαιρούνται οι εξαγωγές στις χώρες μέλη της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Κρατών, οι οποίες δεν θα επηρεαστούν από το νέο φορολογικό καθεστώς. Παράλληλα ο Ρώσος πρώην στρατηγός και κυβερνήτης της περιοχής του Κράσνογιαρσκ στη Σιβηρία Αλεξάντερ Λέμπεντ προειδοποίησε ότι πρώην στρατιωτικοί ηγέτες της Τσετσενίας σχεδιάζουν "ένοπλο πραξικόπημα" κατά του Ασλάν Μασκάντοφ προέδρου της δημοκρατίας, η οποία έχει ντε φάκτο, αποσχισθεί από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

14/1: Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αλεξέι Κουντρίν η παραίτηση του έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό Γεβγένι Πριμακόφ.

15/ 1: Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Γεβγένι Πριμακόφ απηύθυνε έκκληση για αύξηση των δαπανών για την άμυνα της χώρας στο 3,8% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Στο μεταξύ, οι στρατιωτικοί ηγέτες είχαν επισημάνει την ανάγκη για αύξηση των δαπανών σε σχέση με το 2,6% του ΑΕΠ, ενώ και ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Ιγκόρ Σεργκέγιεφ είχε προειδοποιήσει ότι το 2,6% "είναι αποκαρδιωτικό για τις ένοπλες δυνάμεις".

17/1: Ο Ρώσος πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν μεταφέρθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο με οξεία γαστρορραγία, ένα νέο επεισόδιο της υγείας του, που επανέφερε στο προσκήνιο τις αμφιβολίες για την ικανότητά του να κυβερνά τη χώρα, ενώ παρέμεινε στην κεντρική κλινική από όπου είχε συναντήσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης για δύο εβδομάδες περίπου.

18/1- 22/1: Η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι ελέγχει πληροφορίες ότι ο ηγέτης των Κούρδων αυτονομιστών Αμπντουλάχ Οτζαλάν έφτασε στη Ρωσία πριν αναχωρήσει για τρίτη χώρα, αφού εγκατέλειψε την Ιταλία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ διευκρίνισε ότι "μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δε διαθέτει τέτοιου είδους πληροφορίες", ενώ στις 22/1 κατέστησε σαφές ότι ότι κανένας Κούρδος ηγέτης με το όνομα Αμπντουλάχ Οτζαλάν δε βρίσκεται στο ρωσικό έδαφος .

Ο υπουργός Εσωτερικών Σεργκέι Στεπασίν υποστήριξε ότι η παράνομη διαφυγή κεφαλαίου στο εξωτερικό πρέπει να περιοριστεί και η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος να εξομαλυνθεί εάν η Ρωσία θέλει να βγει από το οικονομικό της αδιέξοδο.

19/1: Σημαντικές απώλειες είχε η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Γκάζπρομ για το1998 εξαιτίας της ρωσικής κρίσης και της υποτίμησης του ρουβλίου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ανακοίνωσης, η Γκάζπρομ παρουσίασε έλλειμμα 45 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (1,96 δισεκατομμυρίων δολαρίων) ενώ τα έσοδα των 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν αναπλήρωσαν το κενό από τις αρνητικές συνέπειες της μετατροπής του νομίσματος οι οποίες ξεπέρασαν τα 80 δισεκατομμύρια ρούβλια.

20/1: Οι γιατροί του Μπόρις Γέλτσιν απέκλεισαν το ενδεχόμενο άμεσης χειρουργικής επέμβασης για να θεραπεύσουν το αιμορραγούν έλκος του πρόεδρου.

21/1Ένας στους εκατό Ρώσους βρίσκεται στη φυλακή, δηλαδή περίπου 1,5 εκατομμύρια άτομα, αριθμός μεγαλύτερος από το μισό των κρατουμένων όλης της Ευρώπης, όπως ανακοίνωσε μέλος της επιτροπής εισήγησης στον πρόεδρο Γέλτσιν για απονομή χάριτος.

Ο αριθμός των κρατουμένων στις φυλακές της Ρωσίας είναι περίπου 10 φορές μεγαλύτερος από αυτόν της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ισπανίας, όπως είπε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της επιτροπής Ανατόλι Πριστάβκιν.

22/1 Παράλληλα, η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνίας για τη διάθεση από την ΕΕ, βοήθειας σε τρόφιμα, συνολικού οικονομικού ύψους 500 εκατ. δολαρίων.

25/1Επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποίησε η αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Μάντλιν Ολμπράιτ με πρόσκληση της ρωσικής κυβέρνησης. Η κ. Ολμπράιτ είχε συνομιλίες με τον ρώσο ομόλογο της Ιγκόρ Ιβανόφ, με τον οποίο συζήτησε τη πολιτική και οικονομική κατάσταση στη Ρωσία, την επικύρωση από τη Δουμά της συμφωνίας Start-2 για τη μείωση στρατηγικών όπλων και άλλα διεθνή θέματα, όπως η κατάσταση στο Ιράκ και στο Κοσσυφοπέδιο τονίζοντας ότι συμφώνησαν σε αρκετά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Η γεωργική παραγωγή στη Ρωσία σημείωσε μείωση κατά 12,3% το 1998,συγκρινόμενη με την παραγωγή γεωργικών προϊόντων το 1997, ενώ η εξέλιξη αυτή, αποδίδεται κυρίως στη μειωμένη παραγωγή σιτηρών, σύμφωνα πάντοτε με τα τελευταία στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας.

27/1 Περίπου 200.000 εκπαιδευτικοί από 6.000 εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν προσήλθαν στις αίθουσες διδασκαλίας διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση στην πληρωμή των μισθών η οποία σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει τους 15 μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ενωση Εκπαιδευτικών της Ρωσίας.

27/1Οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρίες Rosneft, Slavneft και Onako, ανακοίνωσαν σχέδια για την ενοποίηση τους, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών κύκλων στη Μόσχα, το ρωσικό δημόσιο θα ελέγχει ποσοστό 75% της νέας εταιρίας, η παραγωγή πετρελαίου της οποίας, αναμένεται ότι θα φτάσει στους 58 εκατ. τόνους, ετησίως.

28/1 Η Ρωσία υπέγραψε τη συνθήκη του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της διαφθοράς, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Βλαντιμίρ Ραχμάνιν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Russiliskaya Gazeta ο μέσος μισθός του Ρώσου εργαζόμενου διαμορφώθηκε, το τελευταίο τετράμηνο του 1998, στα 752 ρούβλια, δηλαδή λιγότερο από 20 δολάρια το μήνα,

29/1 Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ μετά το τέλος της συνάντησης της Ομάδας Επαφής στο Λονδίνο "Ή κατάσταση είναι ευνοϊκή για τη διακοπή των βίαιων συγκρούσεων στο

Κοσσυφοπέδιο και για τη διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών". Ο Ρώσος πρωθυπουργός Γεβγκένι Πριμακόφ, ο οποίος έφτασε στο Νταβός για να παραστεί στη σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ξεκίνησε αμέσως τις διμερείς συναντήσεις με ηγέτες αρκετών χωρών, με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και γνωστούς επιχειρηματίες τονίζοντας ότι η Ρωσία θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα χρόνο για να μπορέσει να βγει από το οικονομικό της αδιέξοδο, ωστόσο τα οικονομικά προβλήματα δε θα την εμποδίζουν να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διεθνή διπλωματία.

ΡΩΣΙΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 1999

1/2 Ομάδα ειδικών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκονται στη Μόσχα όπου μελετούν τα οικονομικά σχέδια της κυβέρνησης και κυρίως τον προϋπολογισμό του 1999 τον οποίο τον χαρακτήρισαν ως υπεραισιόδοξο.

2/2Το θέμα ενδεχόμενου σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας έθεσαν οι Ρώσοι βουλευτές ζητώντας αλλαγές στο σύνταγμα του 1993 έτσι ώστε το κοινοβούλιο να έχει μεγαλύτερο λόγο στους διορισμούς και στις απομακρύνσεις υπουργών. Η ρωσική κυβέρνηση οφείλει στους υπαλλήλους της 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Οικονομικών. Το Δεκέμβριο, το ποσό αντιστοιχούσε στα 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο αντιπρόεδρος της χώρας Γιούρι Μασλιούκοφ δεσμεύτηκε ότι όλοι οι μισθοί θα καταβληθούν μέχρι τα μέσα του 1999.

Η Ρωσία ζήτησε την άμεση διακοπή των αμερικανικών αεροπορικών επιθέσεων στο Ιράκ, οι οποίες έθεσαν εκτός λειτουργίας τον κύριο αγωγό εξαγωγής πετρελαίου που χρησιμοποιεί η Βαγδάτη για να πληρώσει τις προμήθειες άμεσης ανάγκης.

Ο επικεφαλής των οικονομικών της Ρωσίας Γιούρι Μασλούκοφ κατηγόρησε τον διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μισέλ Καμντεσίς ότι ασκεί διαρκώς πιέσεις στη Ρωσία για τη λήψη σκληρών μέτρων για την αντιμετώπιση της ρωσικής οικονομικής κρίσης.

4/2Oι αστυνομικές αρχές της Μόσχας πραγματοποίησαν επιδρομή στα γραφεία της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Ρωσίας την "Aeroflot", την οποία ελέγχει ο Ρώσος μεγιστάνας Μπορίς Μπερεζόφσκι.

Oι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν μετά τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν κατά της εταιρείας, ότι δηλαδή υψηλά ιστάμενα στελέχη της κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους και παραβαίνουν το νόμο.

5/2 O Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν αποδέχτηκε συμφωνία υπό την οποία θα έχει το δικαίωμα να απολύει τον πρωθυπουργό της χώρας μόνο εάν έχει την προηγούμενη έγκριση του κοινοβουλίου.

Ο επικεφαλής της διοίκησης του Κρεμλίνου Νικολάι Μπορτούτζα υποστήριξε ότι "ο πρόεδρος Γέλτσιν εγκρίνει αυτή η εκδοχή της συμφωνίας να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την περαιτέρω επεξεργασία της".

Σύμφωνα με το ''πολιτικό σύμφωνο μη επιθέσεως'' το οποίο εγκρίθηκε σήμερα από το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας, ο πρόεδρος Γέλτσιν δεν θα αλλάξει την κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές του Δεκεμβρίου ενώ οι βουλευτές θα αποσύρουν τις διαδικασίες για την καθαίρεση του.

6/2: Στη Μόσχα βρίσκεται ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας., τον Πατριάρχη Αλέξιο, με τον κομμουνιστή ηγέτη, Ζουγκάνοφ, με κυβερνητικούς αξιωματούχους και με αρχηγούς άλλων κομμάτων της Ρωσίας.

8/2: Ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν και ο αμερικανός ομόλογος του Μπιλ Κλίντον συναντήθηκαν και συνομίλησαν για λίγα λεπτά στο Αμάν, στη κηδεία του βασιλιά Χουσείν της Ιορδανίας. Οι δυο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τα διεθνή θέματα και για τις σχέσεις Ρωσίας -Η.Π.Α. και ο κ. Κλίντον ευχήθηκε καλή ανάρρωση στον κ. Γέλτσιν ο οποίος αναρρώνει από το έλκος στο στομάχι και η απόφαση του να ταξιδέψει στην Ιορδανία άφησε άφωνους τους γιατρούς του που διαφώνησαν με την πραγματοποίηση του ταξιδιού.

11/2: Τριάντα επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν και αγνοούνται στη μεγαλύτερη φωτιά που ξέσπασε σε αστυνομικό τμήμα στη πόλη Σαμάρα, στη νότια Ρωσία. Η φωτιά που ξέσπασε τύλιξε γρήγορα το πενταόροφο κτίριο του αστυνομικού τμήματος στις φλόγες με αποτέλεσμα να καούν ζωντανοί πολλοί άνθρωποι και πολλοί άλλοι να τραυματιστούν σοβαρά.

12/2 Η Μόσχα εμφανίζεται ικανοποιημένη για τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας για εγκατάσταση του πυραυλικού συστήματος S300 στην Κρήτη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Νικολάι Μιχάηλοφ, χαρακτήρισε ως "καλό συμβιβασμό" τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του Κύπριου Υπουργού Αμυνας, Γιαννάκη Χρυσοστομή και του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου στην Αθήνα.

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ συναντήθηκε στο Ραμπουιγέ με τις αντιπροσωπείες των Σέρβων και των Αλβανών όπου και ανέλυσε την πρόταση της Ρωσίας για ειρηνευτική επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου

17/2 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκορ Ιβανόφ υποστήριξε ότι εάν ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτζαλάν δικαστεί, τότε η δίκη του θα πρέπει να είναι δίκαιη και να πληρεί τα κριτήρια της διεθνούς νομοθεσίας, εκφράζοντας την επιθυμία της χώρας του για την παρουσία σε αυτή διεθνών παρατηρητών.

18/2Ξεκίνησε στο Κρεμλίνο η τρίτη συνάντηση κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης- Ρωσίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν εμφανίστηκε ανήσυχος κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, στο Κρεμλίνο, στο πλαίσιο της συνόδου Ρωσίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία σηματοδότησε την επιστροφή του Ρώσου ηγέτη στην παγκόσμια σκηνή. Οι δύο άντρες συζήτησαν ευρείας κλίμακας θέματα όπως το Κοσσυφοπέδιο και άλλες διεθνείς κρίσεις, ενώ για πρώτη φορά έθιξαν το ζήτημα της πιθανής αποζημίωσης της Γερμανίας προς τη Ρωσία για την αποστολή στρατιωτών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

19/2Ο επικεφαλής της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας FSB Bλαντιμίρ Πούτιν απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η χώρα του αρνήθηκε πολιτικό άσυλο στον ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτζαλάν υποστηρίζοντας ότι ο τελευταίος ποτέ δεν ζήτησε κάτι τέτοιο.

22/2 Ο Ρώσος πρωθυπουργός Γεβγκένι Πριμακόφ επανέλαβε την αντίθεση της Μόσχας στην πραγματοποίηση αεροπορικών επιθέσεων του ΝΑΤΟ κατά του Βελιγραδίου, αλλά δεν απέκλεισε την πιθανότητα η χώρα του να στείλει δυνάμεις στην περιοχή στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διευθέτησης του προβλήματος. Ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν υπέγραψε τον ομοσπονδιακό νόμο για τον προϋπολογισμό του 1999 δήλωσε ο γραμματέας του προεδρικού γραφείου τύπου Ντιμίτρι Γιακούσκιν,

23/2Μετά τη διάσκεψη των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών των επτά χωρών που συμμετέχουν στην ομάδα των οικονομικά πιο αναπτυγμένων χωρών της γης (G7) στη Βόννη, εκδόθηκε ανακοίνωση που ασκεί κριτική στη Ρωσία "για την αποτυχία της, να ασκήσει πολιτική με κεντρικό στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση της οικονομικής και μακρο-οικονομικής αστάθειας", που ταλαιπωρεί τη ρωσική οικονομία κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα.

24/2 Επιτροπή η οποία αποτελείται από υψηλόβαθμα στελέχη της περιοχής Σταυρούπολης της Ρωσίας συστάθηκε προκειμένου να ασκήσει έρευνα στα εγκλήματα που συνδέονται με απαγωγές κυρίως στα σύνορα με την Τσετσενία.

25/ 2 Ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν καλωσορίζοντας τον Κινέζο πρωθυπουργό Ζου Ροντζί στο Κρεμλίνο εξέφρασε την επιθυμία του για ενίσχυση των φιλικών σχέσεων Μόσχας- Πεκίνου. Ρώσοι εισαγγελείς ανακρίνουν τον πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Σεργκέι Ντούμπινιν στο πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποιείται για την αεροπορική εταιρεία Aeroflot.

Ο κ. Ντούμπινιν ανακρίνεται για τους λόγους που έδωσε άδεια στην εταιρεία να μεταφέρει τις καταθέσεις της σε σκληρό νόμισμα σε λογαριασμό ξένης τράπεζας.

ΜΑΡΤΙΟΣ

2/3: Ο επικεφαλής των οικονομικών της Ρωσίας Γιούρι Μασλούκοφ κατηγόρησε τον διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μισέλ Καμντεσίς ότι ασκεί διαρκώς πιέσεις στη Ρωσία για τη λήψη σκληρών μέτρων για την αντιμετώπιση της ρωσικής οικονομικής κρίσης. Νωρίτερα ο διευθυντής του ΔΝΤ είχε χαρακτηρίσει τον προϋπολογισμό της Ρωσίας ως μη ρεαλιστικό ο οποίος δεν αξίζει νέα δανειοδότηση προς το παρόν τουλάχιστον.

5/3: Νέα υπόθεση απαγωγής σημειώθηκε στο Γκρόζνι της Τσετσενίας. Ο απεσταλμένος του υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσίας στην Τσετσενία στρατηγός Βίκτορ Σπίγκουν απήχθη στο αεροδρόμιο του Γκρόζνι από άγνωστους άνδρες γεγονός που έδωσε την αφορμή να προκληθεί νέα ένταση στις σχέσεις Ρωσίας Τσετσενίας.

9/3: Ο Μπόρις Μπερεζοφσκι, αποπέμφθηκε από το αξίωμα του ειδικού γραμματέα της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών.

11/3: Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκορ Ιβανόφ μετέβη στα Τίρανα όπου είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντάνι, τον πρωθυπουργό Παντελί Μάικο και τον υπουργό Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο. Σε συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας τόνισε ότι στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η προώθηση των σχέσεων Ρωσίας - Αλβανίας και το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου.

12/3: Ο νέος πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα Μιχαήλ Μποτσιάρνικοφ επισκέφθηκε το Νομάρχη Θεσσαλονίκης Κώστα Παπαδόπουλο και αναφέρθηκε στο ρόλο που καλείται να παίξει η Ρωσία στην περιοχή των Βαλκανίων και την Ανατολική Μεσόγειο κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο Κυπριακό και στη σύμπνοια των ελληνο-ρωσικών θέσεων.

Η Μόσχα εξέφρασε την αντίθεση της στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς την ανατολική Ευρώπη και τόνισε ότι η Ουάσιγκτον έχει τραβήξει μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Ρωσίας, Γιώργος Παπανδρέου και Ιγκορ Ιβανόφ, στη συνάντηση που είχαν στο Βελιγράδι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία υποστηρίζει την πρόταση της Ελλάδας για σύγκληση βαλκανικής διάσκεψης, η οποία θα εξέταζε την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο.

16/3: Ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ασλάν Μασκάντοφ άσκησε δριμεία κριτική στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Στεπασίν ο οποίος απείλησε με βομβαρδισμό των βάσεων των τρομοκρατών στο έδαφος της Τσετσενίας, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ακυρώσει όλες τις προηγούμενες συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι είναι πρόθυμος να υπογράψει συμβιβαστική συμφωνία με τη Μόσχα αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο να διαπραγματευτεί την αυτονομία της Τσετσενίας.

18/3: Ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν εξήλθε από την Κεντρική Κλινική της Μόσχας όπου και παρέμεινε τον τελευταίο μήνα αναρρώνοντας από τη γαστρορραγία που υπέστη.

19/3 Εξήντα άτομα έχασαν τη ζωή τους και 100 τραυματίστηκαν από ισχυρότατη έκρηξη που σημειώθηκε στην πόλη Βλαδικαβκάζ.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Γεβγένι Πριμακόφ ανακοίνωσε "πρόοδο" μετά το νέο γύρο των συνομιλιών για το ρωσικό εξωτερικό χρέος με ομάδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη Μόσχα.

24/3: Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Γεβγένι Πριμακόφ ματαίωσε την επίσκεψη που θα πραγματοποιούσε στις ΗΠΑ.Το αεροπλάνο που τον μετέφερε στην Ουάσιγκτον ενώ βρισκόταν πάνω από τον Ατλαντικό επέστρεψε στη Μόσχα λόγω της τεταμένης κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο.

25/3: Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στα Ηνωμένα Εθνη χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ "διεθνή χωροφύλακα" και τόνισε ότι το ΝΑΤΟ θα εισέλθει στον 21ο αιώνα με τον ρόλο αυτό. Η δήλωση του Ρώσου διπλωμάτη καθρεφτίζει την αντίδραση της Ρωσίας -η οποία ήταν σφοδρότατη - για τις ΝΑΤΟϊκές επιθέσεις στη Γιουγκοσλαβία.

26/3: Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ αντιστράτηγος Βίκτορ Ζαβάρτζιν αναχώρησε από τις Βρυξέλλες αφού τον ανακάλεσε η ρωσική κυβέρνηση.

Η ανάκληση του εκπροσώπου και η διακοπή της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ αποτελούν μερικά από τα μέτρα τα οποία υιοθέτησε η Ρωσία μετά τις επιθέσεις του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιγκορ Ιβάνοφ υποστήριξε ότι η Ρωσία "δεν έχει πια καμία επαφή με την ηγεσία του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου και του γενικού γραμματέα της συμμαχίας Χαβιέρ Σολάνα",

27/3: Ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας, στρατηγός Καρνουκόφ, επιβεβαιώνει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις από δορυφόρους, υπήρξε όντως κατάρριψη των τεσσάρων Νατοϊκών αεροπλάνων πάνω από το έδαφος της Γιουγκοσλαβίας, στη διάρκεια των επιδρομών που πραγματοποίησαν οι συμμαχικές δυνάμεις τις πρώτες τρεις ημέρες.

28/3. Ο διευθυντής του ΔΝΤ Μισέλ Καμντεσίς ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας Γεβγένι Πριμακόφ και τον υπουργό Οικονομικών Μιχαήλ Ζαντόρνοφ, συζήτησε το ενδεχόμενο παροχής δανείου στη Ρωσία για την αντιμετώπιση της οξύτατης κρίσης που μαστίζει τη χώρα.

29/3: Ο Ρώσος στρατηγός Γιούρι Μπαλουγέφσκι αρνήθηκε να αποκαλύψει τι είδους όπλο χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη του αμερικανικού Stealth F-0117 στην περιοχή του Βελιγραδίου.

30/3: Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Γεβγένι Πριμακόφ μετέβη στο Βελιγράδι για συνομιλίες με το Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς με στόχο την εξεύρεση πολιτικής λύσης για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ, Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Κνούτ Βόλεμπεκ χαιρέτησε την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ρωσίας, Γεβγένι Πριμακόφ στη Γιουγκοσλαβία ενώ οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τη συγκεκριμένη κίνηση ωστόσο η αμερικανική κυβέρνηση εκφράζει τις επιφυλάξεις της για τα αποτελέσματα της επίσκεψης καθώς το ΝΑΤΟ επιμένει στην υπογραφή συμφωνίας την οποία ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς απορρίπτει.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Γεβγένι Πριμακόφ και ο διευθυντής του ΔΝΤ Μισέλ Καμντεσίς υπέγραψαν προσχέδιο συμφωνίας για την παροχή νέου δανείου, χωρίς ωστόσο οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συγκεκριμένο ποσό ή ημερομηνία για την έκδοση του δανείου. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι η συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε μετά από επτά μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ της Μόσχας και του ΔΝΤ ανέρχεται στα 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό το οποίο αναμένεται ότι θα βοηθήσει τη Ρωσία για την αναδιάρθρωση των χρεών της στο Ταμείο

31/3: Η Τσετσενία έκλεισε τον πετρελαιαγωγό ο οποίος εκτείνεται από την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν και διαπερνάει από το έδαφος της εξαιτίας της διαμάχης με τη Μόσχα όσον αφορά στα δασμολόγια.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

2/4: Με την κοινή αντιπροσωπεία των κοινοβουλίων Ρωσίας και Λευκορωσίας με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της Ρωσικής Δούμα Σεργκέι Μπαμπούριν συναντήθηκε ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Οι αντιπρόσωποι των κοινοβουλίων Ρωσίας και Λευκορωσίας μετέφεραν στο Γιουγκοσλάβο πρόεδρο το κοινό αίτημα, όπως τόνισαν των λαών των δύο χωρών για άμεση παύση των επιθέσεων του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, και τόνισαν ότι η αυθαίρετη απόφαση του αμερικανικού στρατού για βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

5/4: O ηγέτης των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ συναντήθηκε με το Ρώσο πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν, τον πρωθυπουργό Γεβγένι Πριμακόφ και με τον υπουργό Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ με τους οποίους συζήτησε την εφαρμογή της της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή όπως και την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο

7/4: Η ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες του Κοσσυφοπεδίου αναχώρησε από την Μόσχα. Το φορτίο της ανθρωπιστικής βοήθειας παραδόθηκε στα θύματα των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ από υπαλλήλους του υπουργείου Εκτάκτων Περιστατικών της Ρωσίας

8/4: Μετά από αίτημα της Μόσχας ματαιώθηκε η κοινή συνάντηση Ρωσίας -ΝΑΤΟ η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 15 Απριλίου.

13/4: Ο ρωσικός υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ συναντήθηκε με την αμερικανίδα ομόλογο του Μαντλίν Ολμπράιτ με στόχο την εξεύρεση πολιτικής λύσης για το Κοσσυφοπέδιο Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ και ο Ρώσος ομόλογός της Ιγκόρ Ιβανόφ συμφώνησαν στις βασικές αρχές για την ειρηνική επίλυση της γιουγκοσλαβικής κρίσης, όχι όμως και για τη διεθνή δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο.

18/4: Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκορ Ιβανόφ κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι παραβίασε τη συμφωνία με τη Ρωσία, όταν πραγματοποίησε επίθεση στη Γιουγκοσλαβία.

"Δεν έχουμε να πούμε τίποτα στο ΝΑΤΟ, ως στρατιωτικό οργανισμό, όσο συνεχίζει να επεμβαίνει κατά της Γιουγκοσλαβίας", υποστήριξε ο κ. Ιβάνοφ σε συνέντευξη του στην ισπανική εφημερίδα El Pais.

19/4: Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον συζήτησε με το Ρώσο ομόλογό του Μπορίς Γέλτσιν για την πολιτική του στο Κοσσυφοπέδιο κατά τη διάρκεια της πρώτης τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν μετά από τις επιθέσεις του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας.

22/4: Ο πρόεδρος της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας και ο Βίκτορ Τσερνομίρντιν, ειδικός απεσταλμένος του προέδρου της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν είχαν συνάντηση στο Βελιγράδι η οποία διήρκεσε περίπου 9 ώρες και κατά τη διάρκεια της οποίας κατέληξαν σε κείμενο ειρηνευτικής συμφωνίας.

27/4: Ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας Βίκτορ Τσερνομίρντιν συναντήθηκε με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Στρόουμπ Τάλμποτ. Ο κ. Τσερνομίρντιν επέμεινε ότι το Βελιγράδι έχει δεχθεί την παρουσία διεθνούς δύναμης στο Κόσοβο, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με τη συμμετοχή της Ρωσίας και ενημέρωσε τον κ. Τάλμποτ για τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ο πρόεδρος Γέλτσιν προχώρησε σε μίνι ανασχηματισμό απολύοντας τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βαντίμ Γκουστόφ και τον αντικατέστησε με τον υπουργό Εσωτερικών Σεργκέι Στεπασίν.

28/4: Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο ρώσος ομόλογος του κάλεσαν τον ΟΗΕ να συμβάλει πιο δραστήρια στην αναζήτηση ειρηνικής λύσης στο Κόσοβο.

Ο Γραμματέας της Κ.Ε. του Κινήματος Κώστας Σκανδαλίδης είχε συνάντηση στα Κεντρικά Γραφεία του ΠΑΣΟΚ με το Ρώσο πρέσβη στη χώρα μας Μιχαήλ Μποτσάρνικοφ μετά από αίτημα του.

Ο Ρώσος αξιωματούχος Τσερνομίρντιν συναντήθηκε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάσιμο Ντ' Αλέμα υποστηρίζοντας ότι έχει την αίσθηση πως υπάρχει προσέγγιση στις θέσεις Ρωσίας και Δύσης επί του θέματος της επίλυσης της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.

29/4: Ο κ. Τσερνομίρντιν συνέχισε τον κύκλο των επαφών του στη Βόννη πραγματοποιώντας συνάντηση με το Γερμανό καγκελάριο και προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

30/4: Επανάληψη συνομιλιών στο Βελιγράδι του ειδικού απεσταλμένου του Ρώσου προέδρου Βίκτορ Τσερνομίρτιν με τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς με στόχο την κατάπαυση των Νατοϊκών επιθέσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας και επίλυσης του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου.

ΜΑΙΟΣ

4/5: Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Komsomolskaya Pravda ο Ρώσος πρωθυπουργός Γεβγκένι Πριμακόφ ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να λάβει μέρος στον αγώνα για την προεδρία της χώρας.

5/5: Ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας Γκενάντι Ζουγκάνοφ χαρακτήρισε ως αναποτελεσματικό τον απεσταλμένο του Μπορίς Γέλτσιν στα Βαλκάνια Βίκτορ Τσερνομίρντιν, υποστηρίζοντας ότι οι διπλωματικές προσπάθειες της Μόσχας απέτυχαν να σταματήσουν τις αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας.

6/5: Το υπουργείο Καυσίμων και Ενέργειας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι δεν θα παρεμποδίσει την εκτέλεση των δεσμεύσεων που ρωσικές εταιρείες έχουν αναλάβει για προμήθειες πετρελαίου στη Γιουγκοσλαβία.

8/5: Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκορ Ιβανόφ δεν μετέβη στη Βρετανία όπου αναμενόταν να έχει επαφές με τον ομόλογό του Ρόμπιν Κουκ για τις εξελίξεις στη γιουγκοσλαβική κρίση λόγω του βομβαρδισμού της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι.

10/5: Η Ρωσία εξέφρασε ικανοποίηση για την ανακοίνωση της Γιουγκοσλαβίας για μερική απόσυρση των στρατιωτικών της δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο.

12/5: Ο ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν υπέγραψε προεδρικό διάταγμα με το οποίο απολύει όλη την ρωσική κυβέρνηση.To Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει νωρίτερα την αποπομπή του ρώσου πρωθυπουργού Γεβγένι Πριμακόφ και την αντικατάσταση του από τον πρώτο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σεργκέι Στεπάσιν. Το ρωσικό σύνταγμα υπονοεί ότι η αποπομπή του πρωθυπουργού σημαίνει αποπομπή όλης της κυβέρνησης, τα μέλη της οποίας ασκούν τα καθήκοντα τους ως υπηρεσιακοί υπουργοί.

14/5: Ο Βίκτορ Τσερνομίρντιν, ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας για τα Βαλκάνια πραγματοποίησε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Φινλανδίας Μάρτι Αντισαάρι με κύριο θέμα την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο.

15/5: Ο πρόεδρος της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν δεν παραπέμπεται σε δίκη για τις πέντε κατηγορίες που τον βαρύνουν καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα από την ιστορική ψηφοφορία στην Κάτω Βουλή, οι αντίπαλοί του δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν την απαραίτητη πλειοψηφία. Στον πρόεδρο Γέλτσιν είχε απαγγελθεί κατηγορία περί παράνομης αποστολής στρατού στην Τσετσενία το 1994, για τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, για την απόφασή του να διατάξει τον παράνομο βομβαρδισμό με άρματα του παλιού κοινοβουλίου το 1993, ότι κατέστρεψε τις ένοπλες δυνάμεις και για γενοκτονία κατά του ρωσικού λαού.

16/5: Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ρωσίας Σεργκέι Στεπάσιν δήλωσε ότι προτεραιότητα του νέου υπουργικού συμβουλίου της χώρας θα είναι η διαδοχή, δηλαδή η ανάπτυξη που θα στηρίζεται στα επιτεύγματα της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ τόνισε ότι ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στον προϋπολογισμό, για τον οποίο σχεδιάζεται νέα ελαστικότερη πολιτική καθορισμού των τιμών, των εισαγωγών και της εγχώριας παραγωγής. Ο πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μισέλ Καμντεσίς εξέφρασε την ελπίδα η νέα κυβέρνηση της Ρωσίας να ακολουθήσει το πρόγραμμα, στο οποίο είχε καταλήξει το ΔΝΤ με την κυβέρνηση υπό τον Γεβγένι Πριμακόφ.

Ο κ. Καμντεσίς προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ασίας και του Ειρηνικού και λίγες μόνο ώρες μετά την απόφαση της Δούμα να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες για την καθαίρεση του Ρώσου προέδρου.

17/5: Ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσε Μαρία Αθνάρ, είχε συνομιλίες στη Μόσχα με τον ειδικό απεσταλμένο της Ρωσίας για τα Βαλκάνια Βίκτορ Τσερνομίρντιν.

21/5: Οι συνομιλίες του Φιλανδού πρόεδρου Μάρτι Αχτισαάρι, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Στρόουμπ Τάλμποτ και του απεσταλμένου της Ρωσίας για το γιουγκοσλαβικό, Βίκτορ Τσερνομίρντιν, πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα με στόχο την εξεύρεση λύσης και την διπλωματική διευθέτηση της κρίσης στα Βαλκάνια.

25/5: Ο Ρώσος πρωθυπουργός Σεργκέι Στεπάσιν ανακοίνωσε την αρχική λίστα του υπουργικού του συμβουλίου μετά από τις διαπραγματεύσεις που είχε με τον πρόεδρο Μπορίς Γέλτσιν στο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας Σότσι.

26/5: O πρωθυπουργός της Ρωσίας Σεργκέι Στεπάσιν κατά τη διάρκεια υποδοχής του προέδρου της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισάαρι εξέφρασε την ελπίδα όταν η Φινλανδία αναλάβει την προσωρινή προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι θα ενισχύσει τις σχέσεις Ε.Ε και Ρωσίας.

28/5: Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ρωσίας για οικονομικά ζητήματα Μιχαήλ Ζαντόρνοφ δήλωσε ότι αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του, καθώς έχασε τη μάχη για τον έλεγχο των οικονομικών θέσεων. Ο πρόεδρος Μπορίς Γέλτσιν υπέγραψε διάταγμα με το οποίο τον απομακρύνει από την αντιπροεδρία, θέση στην οποία είχε οριστεί μόλις στις 25 του μηνός. Ρωσικό ελικόπτερο εκτόξευσε δέκα πυραύλους εναντίον βάσης Τσετσένων ανταρτών μετά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε τα μεσάνυχτα εναντίον μονάδων του υπουργείου Εσωτερικών στη νότια Ρωσία.

Οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν κοντά στα σύνορα ανάμεσα στο Νταγκεστάν και στην Τσετσενία ενώ αναφέρεται πως πρόκειται για την πρώτη επίθεση που εξαπολύουν ρωσικές δυνάμεις εναντίον μονάδων της Τσετσενίας από τότε που έληξε ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας Τσετσενίας.

31/5O Ρώσος πρόεδρος Μπορίς Γέλτσιν διόρισε το μεταρρυθμιστή Βίκτορ Κριστένκο ως πρώτο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ενώ το Μιχαήλ Ζαντόρνοφ, ως αρμόδιο για τις σχέσεις της Ρωσίας με τους διεθνείς πιστωτικούς οργανισμούς. Ο υπουργός Οικονομικών Αντρέι Σαποβαλιάντ διατήρησε τη θέση του.