31 / 12 / 99
Web Posted:
15:03 GMT+2

Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1999 - ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Θεσσαλονίκη, 31/12/1999 (MΠΕ)

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 1999

Το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων παρουσιάζει ανασκοπήσεις των σημαντικότερων γεγονότων που διαδραματίσθηκαν στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας κατά τη διάρκεια του 1999.

Οι ανασκοπήσεις αφορούν τις βαλκανικές χώρες Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, ΠΓΔΜ, Κροατία, Ρουμανία, Σλοβενία, Τουρκία καθώς επίσης την Κύπρο και τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας.

Ολες οι ανασκοπήσεις έχουν καταχωρηθεί στον κόμβο του ΜΠΕ στο Internet (www.mpa.gr.)

ΜΟΛΔΑΒΙΑ

Δεκέμβριος 1998

3/12: Οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί πρεσβευτές στη Μολδαβία, και ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Μολδαβία, Τζον Εβενς παρέδωσαν στον ηγέτη του Δνείστερου Ιγκόρ Σμιρνόφ προσχέδιο συμφωνίας για τη γενική και σταδιακή διευθέτηση των σχέσεων Μολδαβίας και της περιοχής του Δνείστερου όπως επίσης και πρωτόκολλο το οποίο δίνει εγγυήσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας. Τα έγγραφα αυτά προέβλεπαν σταδιακή εκχώρηση ειδικού καθεστώτος στην περιοχή του Δνείστερου ως τμήματος της Μολδαβίας.

14/12: Ο πρόεδρος της Μολδαβίας Πέτρου Λουτσίνσκι, στη διάρκεια ομιλίας του, τόνισε την ανάγκη ενότητας του λαού, αλλά και του πολιτικού κόσμου, ώστε να διασφαλιστεί η υλοποίηση τεσσάρων στόχων: της συνεργασίας με την Ευρώπη, της ουδετερότητας στην αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων, της επίλυσης των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων, αλλά και του αγώνα για την πάταξη του εγκλήματος και της διαφθοράς.

15/12: Ο πρόεδρος της Μολδαβίας Πέτρου Λουτσίνσκι, αρνήθηκε για ακόμη μια φορά τις κατηγορίες ότι ενήργησε παρανόμως, αποδεχόμενος την πώληση 21 μαχητικών MύG-29, στις ΗΠΑ, το 1997. Τα μαχητικά αυτά ρωσικής προέλευσης, ήταν ενταγμένα στο πολεμικό οπλοστάσιο της δημοκρατίας του. Ο Μολδαβός πρόεδρος υποστήριξε ότι η κοινοβουλευτική επιτροπή, που ασχολήθηκε με το θέμα, υποκινήθηκε από πολιτικά κίνητρα, κατά την έκδοση του συμπεράσματος της.

24-25/12: Ο εθνικιστής Ρώσος πολιτικός Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι επισκέφθηκε την αποσχισθείσα από τη Μολδαβία περιοχή της Υπερδνειστερίας. Συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία και τον πρόεδρο Ιγκόρ Σμιρνόφ και δήλωσε ότι "Ο Δνείστερος αποτελεί τμήμα της ομοσπονδιακής Ρωσίας", τονίζοντας ότι το Κόμμα της Φιλελεύθερης Δημοκρατικής Ρωσίας, του οποίου ηγείται θα έβλεπε θετικά μια τέτοια εξέλιξη.

Ιανουάριος

07/01: Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Μολδαβίας Ντουμίτρι Ντιακόφ, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Δούμα Γκενάντι Σελεζνιόφ, τόνισε ότι η χώρα του θα εξετάσει σοβαρά την πιθανότητα αποχώρησης της από την κοινοβουλευτική διάσκεψη της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών, εάν δεν εξαιρεθεί από την ατζέντα του αναφερόμενου ρωσικού νομοθετικού σώματος, η συζήτηση για την επίσημη αναγνώριση της περιοχής του Δνείστερου.

11/01: Οι υπουργοί Παιδείας της Βουλγαρίας, Βεσελίν Μετόντιεφ και της Μολδαβίας, Ανατόλ Γκριμάλσκι, σε συνάντησή τους στη Σόφια εξέτασαν το θέμα της εκπαίδευσης και της διδασκαλίας της μητρικής γλώσσας στα μέλη της βουλγαρικής μειονότητας στη Μολδαβία.

15/01: Οι εκπρόσωποι της Ρωσικής και της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, Κισινάου και συζήτησαν την αποκατάσταση του σχίσματος στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Μολδαβίας που ιδρύθηκε το 1992.

27/01: Στα πλαίσια της διοικητικής περιφερειακής μεταρρύθμισης διεξήχθη δημοψήφισμα στην περιοχή της Τερακλίας στη Μολδαβία, όπου το 62% του πληθυσμού είναι Βούλγαροι. Στο δημοψήφισμα έλαβε μέρος το 88% του πληθυσμού και το 91% των ψηφισάντων ζήτησαν η περιοχή της Τερακλίας να διατηρηθεί ως αυτόνομη περιοχή και ως κέντρο ανάπτυξης του βουλγαρικού πολιτισμού.

27/01: Ο Μολδαβός πρόεδρος Πέτρου Λουτσίνσκι και ο Ιγκόρ Σμιρνόφ, ηγέτης της Υπερδνειστερίας, συμφώνησαν να ξεκινήσουν την επεξεργασία ενός σχεδίου συμφωνίας που προβλέπει ειδικό καθεστώς στην περιοχή και εγγυήσεις για την επιτήρησή του. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Τιρασπόλ, πρωτεύουσα της Υπερδνειστερίας, σχεδιάστηκε από διεθνείς μεσολαβητές, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και αποστολής του ΟΑΣΕ, την οποία είχαν θέσει υπόψη των δύο πλευρών στα τέλη του 1998. Η Υπερδνειστερία θα μετατραπεί σταδιακά σε "αυτόνομη δημοκρατία στα πλαίσια της Μολδαβίας", θα έχει το δικό της Σύνταγμα και διευρυμένες εξουσίες για να σχηματίσει τη διοίκησή της.

Φεβρουάριος

01/02: Ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας Ιον Τσιούμπουκ ανακοίνωσε την παραίτηση του, υποστηρίζοντας ότι ο κυβερνών κεντροδεξιός συνασπισμός δεν μπορεί να επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

02/02: Εως τα τέλη Μαρτίου η Μολδαβία πρόκειται να επιτρέψει στη Βουλγαρία εφάπαξ μεταφορά των κατεργασμένων πυρηνικών καυσίμων από το εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, διαμέσου της μολδαβικής επικράτειας.

03/02: Το κοινοβούλιο της Μολδαβίας ενέκρινε ομόφωνα την παραίτηση του πρωθυπουργού Ιον Τσιούμπουκ λόγω της οικονομικής κρίσης της χώρας.

09-12/02: Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία από τη Μολδαβία πραγματοποίησε τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Μολδαβίας, Ντουμίτρου Ντιακόφ, σε ομιλία του στη Δούμα, ζήτησε την υποστήριξη των Ρώσων βουλευτών, προς την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος στο Δνείστερο και να απομακρυνθούν το ταχύτερο δυνατό οι ποσότητες οπλισμού που ανήκαν στη 14η ρωσική στρατιά. Ακόμη ο Ντιακόφ, είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Γεβγένι Πριμακόφ, τον υπουργό Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ, την ηγεσία του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, αλλά και αξιωματούχους της εταιρίας διακίνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου Gazprom. Ουσιαστικό μέρος των συνομιλιών κάλυψε και το θέμα του μεγάλου χρέους της Μολδαβίας προς την εταιρία, από τη διανομή φυσικού αερίου, καθώς τον προηγούμενο μήνα η ρωσική πλευρά, προέβη σε μείωση της διάθεσής του, κατά 50%.

20/02: Η πλειοψηφία του κοινοβουλίου στη Μολδαβία, που υποστηρίζει τον πρόεδρο Πέτρου Λουτσίνσκι πρότεινε δύο υποψηφιότητες για το πρωθυπουργικό αξίωμα, μετά την παραίτηση από την πρωθυπουργία του Ιον Τσιούμπουκ. Πρόκειται για τον Ιον Στούρζα και τον Νικολάε Αντρόνιτς, που εκτελούσαν καθήκοντα αντιπροέδρων στην κυβέρνηση Τσιουμπούκ.

25/02: Ο Πρόεδρος της αποσχισθείσας από τη Μολδαβία Δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας, Ιγκόρ Σμιρνόφ δήλωσε ότι η επικράτειά του πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην ανάπτυξη αξιόμαχης στρατιωτικής δύναμης, προς την κατεύθυνση ενίσχυσης και υπεράσπισης της ανεξαρτησίας του.

Μάρτιος

03/03: Το Κοινοβούλιο της Μολδαβίας ενέκρινε την κυβέρνηση που πρότεινε ο πρωθυπουργός Ίον Στούρζα, ξεπερνώντας έτσι τη διαμάχη για τη διανομή των χαρτοφυλακίων που διήρκεσε περισσότερο από ένα μήνα. Όμως ο πρόεδρος της χώρας Πέτρου Λουτσίνσκι ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο να εξετάσει τη νομιμότητα της υπερψήφισης της κυβέρνησης Ίον Στούρζα από το κοινοβούλιο καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει ορίσει ότι η πλειοψηφία του από 101 μέλη αποτελούμενου κοινοβουλίου είναι 52.

04/03: Το ΔΝΤ αποφάσισε να μη πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη επίσκεψη στη Μολδαβία. Η επίσκεψη αναβλήθηκε εξαιτίας της αβεβαιότητας για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της χώρας. Η απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να αναβάλλει την επίσκεψη μίας από τις αποστολές του στη Μολδαβία εμποδίζει τη χορήγηση δανείου που κρίνεται απαραίτητο για την οικονομία της χώρας.

05/03: Ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία είχε με τους ομολόγους του από την Ουκρανία, Καζακστάν, Αρμενία, Λευκορωσία, Τουρκμενία, Ταζικιστάν, Μολδαβία και Ουζμπεκιστάν. Επίκεντρο των συνομιλιών αποτέλεσαν θέματα μεταρρύθμισης της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Κρατών όπως και οι μελλοντικές δραστηριότητες που θα αναλάβει.

07/03: Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Μολδαβίας έκρινε ότι η νέα κυβέρνηση δεν έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, καθώς συγκέντρωσε μόλις 51 ψήφους από τις 101 ψήφους στην ψηφοφορία του κοινοβουλίου.

11/03: Ο πρόεδρος της Μολδαβίας Πέτρου Λουτσίνσκι, πρότεινε για τη θέση του πρωθυπουργού τον μεταρρυθμιστή Ιον Στούρζα, προειδοποιώντας ότι ενδεχόμενη νέα απόρριψη της υποψηφιότητας αυτής, από τους βουλευτές, θα έχει ως συνέπεια τη διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη έκτακτων εκλογών.

12/03: Η νέα κυβέρνηση της Μολδαβίας με επικεφαλής τον μεταρρυθμιστή πρωθυπουργό Ίον Στούρζα έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης σήμερα στο κοινοβούλιο με 52 ψήφους υπέρ και 46 κατά

20/03: Ο οργανισμός τηλεπικοινωνιών της Μολδαβίας Moldtelecom και η Ιντρακόμ υπέγραψαν συμφωνία με την οποία η δεύτερη αναλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό των τηλεπικοινωνιών της Μολδαβίας έναντι 30.000.000 USD. Συγκεκριμένα μέσα στα επόμενα η Ιντρακόμ θα επεκτείνει κατά 1000 χλμ. το τηλεφωνικό δίκτυο της Μολδαβίας με εγκατάσταση καλωδίων οπτικών ινών, θα εγκαταστήσει 43.000 τηλεφωνικές γραμμές και θα ξεκινήσει τη ψηφιοποίηση των τηλεφωνικών κέντρων.

23/03: Ο Πρόεδρος Πέτρου Λουτσίνσκι ανακοίνωσε ότι μαζί με τις δημοτικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθεί και δημοψήφισμα για τη μετατροπή του πολιτεύματος από κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία.

26/03: Ο Πρόεδρος Πέτρου Λουτσίνσκι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της εταιρίας φιλίας "Τουρκία-Μολδαβία" Νας Ραττίνογλου και συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Μολδαβίας. Ο Τούρκος επισκέπτης αναγνώρισε ότι η Μολδαβία σέβεται απολύτως τα δικαιώματα της μειονότητας των Γκαγκαούζων που κατοικεί σε κάποιες περιοχές της χώρας.

Απρίλιος

03/04: Η Μολδαβία ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τη Ρωσία να αποπληρώσει το σύνολο των χρεών της για την εισαγωγή φυσικού αερίου με προιόντα αξίας 4.000.000 USD.

10/04: Η Ρουμανία και η Ουκρανία διέκοψαν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Μολδαβία διότι καθυστερεί την αποπληρωμή των χρεών προς τις χώρες αυτές. Το αποτέλεσμα ήταν να βυθιστεί το μεγαλύτερο μέρος της Μολδαβίας στο σκοτάδι και να προκληθούν μεγάλες ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

14/04: Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Μολδαβίας, Όλεγκ Σερεμπρεάνου δήλωσε ότι η Μολδαβία δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Βελιγραδίου και δεν θα επιλύσει την κρίση του Δνείστερου με την χρήση στρατιωτικής βίας.

16/04: Ο πρόεδρος της Μολδαβίας Πέτρου Λουτσίνσκι, χαρακτήρισε ως "αρνητική εξέλιξη", την απόφαση του κοινοβουλίου στο Βελιγράδι, για τη συμμετοχή της Γιουγκοσλαβίας στην ένωση Ρωσίας-Λευκορωσίας, ενώ άσκησε κριτική σε πιθανή εμπλοκή ρωσικών στρατευμάτων, στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις εξελιχθούν σε επίπεδο χερσαίων δυνάμεων κατά της Γιουγκοσλαβίας.

25/04: Ο πρόεδρος της Μολδαβίας Πέτρου Λουτσίνσκι επισκέφθηκε τις ΗΠΑ για να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις εορτασμού, που πραγματοποιήθηκαν στην Ουάσιγκτον, στα πλαίσια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, για τα πενήντα χρόνια από την ίδρυση του οργανισμού

27/04: Ο κ.Λουτσίνσκι συναντήθηκε με την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ εξέφρασε στον κ Λουτσίνσκι την υποστήριξη της χώρας της για τη διευθέτηση του προβλήματος της Υπερδνειστερίας και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την περιοχή. Παράλληλα ο κ.Λουτσίνσκι είχε επαφές στην Ουάσινγκτον με τους προέδρους της Γεωργίας, της Ουκρανίας και του Αζερμπαϊτζάν με τους οποίους συζήτησε προβλήματα διευθέτησης των συγκρούσεων και την ανάπτυξη του Ευρασιατικού Υπερκαυκάσιου διαδρόμου που θα διέρχεται από τα εδάφη των χωρών τους.

Μάιος

03/05: Η κυβέρνηση της αποσχισθείσας περιοχής της Υπερδνειστερίας ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει τη διεξαγωγή δημοτικών εκλογών στην επικράτειά της, διότι, όπως ισχυρίζεται, η θητεία των τοπικών αρχόντων στην περιοχή λήγει το Νοέμβριο του 2000.

06/05: Ο αντιπρόεδρος της μολδαβικής κυβέρνησης Βαλέριου Ματέι ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη βοήθεια που πρόσφερε στη διοργάνωση και τη διεξαγωγή σεμιναρίου σχετικά με τη δημιουργία και λειτουργία δημοκρατικών θεσμών στη Μολδαβία. Συγκεκριμένα τη βοήθεια πρόσφερε το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης με επικεφαλής τον Φώτη Προβατά

17/05: Το Δημαρχείο του Κισινάου ανακοίνωσε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα πρόκειται να ιδρύσει εμπορικό επιμελητήριο. Ηδη 10.000 επιχειρήσεις έχουν ζητήσει να εγγραφούν μέλη του επιμελητηρίου.

21/05: Ομάδα 39 βουλευτών του Κοινοβουλίου της Μολδαβίας κατέθεσε πρόταση συνταγματικών τροποποιήσεων στο αρμόδιο δικαστήριο, οι οποίες σε γενικές γραμμές κινούνται προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων της κυβέρνησης.

23/05: Αγνωστοι πυροβόλησαν στην καρδιά υποψήφιο του Κομμουνιστικού Κόμματος. Ο κ. Ολεγκ Μαντούροφ έπεσε θύμα πολιτικής επίθεσης στο χωριό Καραλασέουκα όπου είναι δήμαρχος.

23/05: Διεξήχθησαν εκλογές για την ανάδειξη περιφερειαρχών, δημάρχων, δημοτικών συμβούλων και προέδρων κοινοτήτων σε όλη την επικράτεια της Μολδαβίας. Τη διεξαγωγή των εκλογών παρακολούθησε δωδεκαμελής αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), με επικεφαλής το δήμαρχο της Λάρνακας Γεώργιο Λυκούργο.

23/05: Διεξήχθη δημοψήφισμα με θέμα αλλαγές στο σύνταγμα της Μολδαβίας. Ο πρόεδρος της χώρας Πέτρου Λουτσίνσκι είχε ζητήσει από τους πολίτες να ψηφίσουν υπέρ των συνταγματικών αλλαγών, ώστε να ενισχυθεί η κυβέρνηση του. Όμως το δημοψήφισμα κρίθηκε είναι άκυρο, γιατί σύμφωνα με τα αποτελέσματα της επιτροπής εκλογών, ψήφισε μόνο το 56% των ψηφοφόρων και όχι το 60%, που απαιτείται από τον νόμο για να θεωρηθεί έγκυρο.

25/05: Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Ράντου Βασίλε πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στη Μολδαβία. Στη διάρκεια των συνομιλιών συμφωνήθηκε η αύξηση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, προς τη Μολδαβία, αλλά και η διάνοιξη νέας συνοριακής διάβασης μεταξύ των δύο χωρών στην περιοχή Κοστεστί.

Ιούνιος

02/06: Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Σεργκέι Τιχίπκο επισκέφθηκε επίσημα την Ουκρανία και είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Πέτρου Λουτσίνσκι. Ο πρόεδρος της Μολδαβίας υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα υποστηρίξει την πρόταση της Ουκρανίας για συμμετοχή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επίσης δέχθηκε τη δημιουργία ζωνών ελεύθερου εμπορίου, με στόχο την ενίσχυση της διμερούς οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας. Όμως παραμένει η εκκρεμότητα του οικονομικού χρέους της Μολδαβίας προς την Ουκρανία, από τη διανομή φυσικού αερίου, το οποίο και ανέρχεται σε 16 εκατ. δολάρια.

03/06: Η Μολδαβία και η Ουκρανία κατέληξαν σε συμφωνία για την τελική διαμόρφωση της συνοριακής γραμμής τους, ενώ οι πρόεδροι των δύο δημοκρατιών θα υπογράψουν σχετική συμφωνία τον Ιούλιο, στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο Μολδαβός πρόεδρος Πέτρου Λουτσίνσκι στο Κίεβο.

18/06: Ο Τζεφ Σταρ, σύμβουλος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας και ο Μολδαβός υπουργός Άμυνας Μπόρις Γκαμουράρι, συναντήθηκαν στο Κισινάου και προχώρησαν στην υπογραφή διμερούς συνεργασίας αμυντικού χαρακτήρα. Οι ΗΠΑ, θα συνεχίζουν να παρέχουν βοήθεια για την αναδιοργάνωση των μολδαβικών ενόπλων δυνάμεων και το σχηματισμό του μολδαβικού τάγματος, με ειδικότητα στις ειρηνευτικές αποστολές. Η Μολδαβία θα εξακολουθήσει να συμμετέχει στο νατοϊκό πρόγραμμα αμυντικής συνεργασίας, που είναι γνωστό ως "Συνεργασία για την Ειρήνη", ενώ για το σκοπό αυτό, θα λαμβάνει αμερικανική βοήθεια.

24/06: Ο Πρόεδρος της Μολδαβίας Πέτρου Λουτσίνσκι μαζί με μέλη του κοινοβουλίου έλαβε μέρος στη σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Παρουσίασε την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας του και την πρότασή του για τη μεταβολή του πολιτεύματος σε προεδρική δημοκρατία.

Ιούλιος

05/07: Η προσπάθεια του προέδρου Πέτρου Λουτσίνσκι να μεταβάλει το πολίτευμα της χώρας σε προεδρική δημοκρατία δεν βρίσκει ιδιαίτερη απήχηση στους κόλπους της εκλογικής συμμαχίας που τον υποστηρίζει, και ήδη εκφράζει ολοένα μεγαλύτερη υποστήριξη προς τον πρωθυπουργό Ιον Στούρζα. Η εξέλιξη αυτή ανησυχεί τον Λουτσίνσκι, ο οποίος σκέφτεται να ιδρύσει το δικό του κόμμα.

09/07: Το κοινοβούλιο της Μολδαβίας αποφάσισε να μην επικυρώσει τη συμφωνία για τη μεταφορά των πυρηνικών αποβλήτων του εργοστασίου Κοζλοντούι προς την Ουκρανία, διότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάποιο πυρηνικό ατύχημα κατά τη διέλευσή τους από το έδαφος της Μολδαβίας.

14/07: Ο πρόεδρος της Μολδαβίας Πέτρου Λουτσίνσκι και ο ηγέτης της Υπερδνειστερίας Ιγκόρ Σμιρνόφ είχαν συνομιλίες στο Κισινάου αλλά δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για το καθεστώς της Υπερδνειστερίας.

16/07: Οι πρόεδροι της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Μολδαβίας συναντήθηκαν στο Κίεβο για συνομιλίες σχετικά με την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Υπερδνειστερία. Παρά τις πεντάωρες διαπραγματεύσεις το πολιτικό καθεστώς της Υπερδνειστερίας παρέμεινε άλυτο.

18/07: Ο Ρώσος πρωθυπουργός Σεργκέι Στεπάσιν επισκέφθηκε επίσημα το Κίεβο και συμμετείχε σε διάσκεψη με τον πρόεδρο Κούτσμα, το Μολδαβό ομόλογο του Πέτρου Λουτσίνσκι, αλλά και τον ηγέτη της περιοχής του Δνείστερου, Ιγκόρ Σμιρνόφ με σκοπό τη διευθέτηση του καθεστώτος της περιοχής της Υπρεδνειστερίας που έχει αποσχισθεί από τη Μολδαβία.

19/07: Ο πρόεδρος της Μολδαβίας Πέτρου Λουτσίνσκι πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Καζακστάν, όπου και είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της αναφερόμενης δημοκρατίας, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ. Το κύριο μέρος των συνομιλιών επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου, αλλά και στη ρύθμιση του χρέους του Καζακστάν προς τη Μολδαβία, που ανέρχεται στα 5,5 εκατ. δολάρια.

21/07: Το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) ανακοίνωσε ότι ο Τσεβάτ Σοϊσάλ, ένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΡΚΚ παραδόθηκε στην Τουρκία από τις αρχές της Μολδαβίας, και δε συνελήφθη στη Γερμανία.

28/07: Οι μολδαβικές αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας μετά τις απειλές που εξαπέλυσαν Κούρδοι ότι θα εκδικηθούν για τη σύλληψη του Τσεβάτ Σοϊσάλ από την Τουρκία, και ο ίδιος ο Μολδαβός Πρόεδρος, Πέτρου Λουτσίνσκι αποφάσισε να περάσει τις διακοπές του στο Κισινάου αντί να επισκεφθεί την Τουρκία.

30/07: Ο πρόεδρος της Μολδαβίας Πέτρου Λουτσίνσκι μετέβη στο Σεράγεβο για να συμμετάσχει στη σύνοδο για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Μεταξύ άλλων ζήτησε μία θέση για τη χώρα του στο Σύμφωνο Σταθερότητας στα Βαλκάνια.

Αύγουστος

04/08: Ο πρόεδρος της Μολδαβίας Πέτρου Λουτσίνσκι αποκάλυψε τα σχέδια του για ένα νέο πολιτικό σύστημα στην χώρα που θα ενισχύει την εξουσία του προέδρου. Στο πλαίσιο των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, που δημοσιεύτηκαν ο πρόεδρος θα είναι επικεφαλής της κυβέρνησης με το δικαίωμα να απολύει και να διορίζει υπουργούς και άλλους αξιωματούχους.

10/08: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ενέκρινε τη χορήγηση δανειακής δόσης 34 εκατ. δολαρίων προς τη Μολδαβία στο πλαίσιο υλοποίησης πακέτου δανειοδότησης που ανέρχεται σε 195 εκατ. δολάρια.

12/08: Ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας Ιον Στούρζα μετά την απομάκρυνση του Σεργκέι Στεπάσιν από την πρωθυπουργία στη Ρωσία με δηλώσεις του εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την πορεία του πλαισίου σχέσεων της δημοκρατίας του με τη Ρωσία.

20/08: Οι πρόεδροι της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα και της Μολδαβίας Πέτρου Λουτσίνσκι, προχώρησαν στην υπογραφή συνοριακής συμφωνίας, καθορίζοντας τα τελικά σύνορα μεταξύ των δύο δημοκρατιών. Η συνθήκη ορίζει ότι η Ουκρανία θα ελέγχει τμήμα του αυτοκινητοδρόμου που συνδέει την Οδησσό με το Ιζμέιλ, όπως επίσης λωρίδα του εδάφους που διασχίζει ο αυτοκινητόδρομος και διέρχεται από το μολδαβικό έδαφος. Σε αντάλλαγμα, η Μολδαβία θα ελέγχει λωρίδα εδάφους 100 μέτρων κατά μήκος του Δούναβη, διασφαλίζοντας την πρόσβαση της στη Μαύρη Θάλασσα.

31/08: Ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας Ιον Στούρζα πραγματοποίησε επίσκεψη στη Ρουμανία, και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Εμιλ Κονσταντινέσκου, με κεντρικό θέμα τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Η Μολδαβία ενδιαφέρεται έντονα για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου μεταφορών, αλλά και για σχέδια μεταφοράς ενέργειας στην περιοχή, ενώ η Ρουμανία μπορεί να γίνει ο κύριος τροφοδότης της, σε ηλεκτρικού ρεύμα.

Σεπτέμβριος

01-02/09: Ο πρόεδρος της Μολδαβίας Πέτρου Λουτσίνσκι, συνοδευόμενος από κλιμάκιο υπουργών, πραγματοποίησε διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Μόσχα, μετά από πρόσκληση του προέδρου Μπόρις Γέλτσιν. Οι δυο πρόεδροι στο πλαίσιο των μεταξύ τους συνομιλιών στο Κρεμλίνο προχώρησαν στην υπογραφή συνθήκης για την οικονομική συνεργασία Ρωσίας-Μολδαβίας έως το 2008. Συγκεκριμένα κατάρτισαν το πρόγραμμα της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών για την περίοδο 1999-2008, ο κεντρικός άξονας του οποίου είναι η υιοθέτηση μιας σειράς συντονισμένων μέτρων κυβερνητικής βοήθειας για την ανάπτυξη των αμοιβαία αναπτυσσόμενων διμερών, οικονομικών, επιστημονικών και τεχνολογικών δεσμών που διευρύνονται με τη συνεργασία μεταξύ διάφορων τομέων των εθνικών τους οικονομιών, την αύξηση του κοινού εμπορικού τζίρου σε αυτή τη βάση καθώς και με την ανύψωση του βιοτικού επιπέδου των δύο χωρών.

06/09: Μολδαβική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Υπουργό Οικονομίας και Μεταρρυθμίσεων Αλεξάντερ Μουράφσκι μετέβη στο Λονδίνο, όπου είχε συνομιλίες με την Ευρωπαική Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για την παροχή δανείων στη Μολδαβία.

08/09: Ο πρόεδρος της Μολδαβίας Πέτρου Λουτσίνσκι ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Ελλάδα, λόγω του σεισμού που έπληξε την Αθήνα.

10/09: Ο πρόεδρος της Μολδαβίας Πέτρου Λουτσίνσκι έφθασε στη Γιάλτα όπου συμμετείχε στη διεθνή διάσκεψη για την ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας.

16/09: Η ανεργία αρχίζει να υποχωρεί στη Μολδαβία. Από τις αρχές του έτους ο αριθμός των ανέργων έχει μειωθεί κατά 5.000 άτομα περίπου και τώρα ο συνολικός αριθμός τους δεν υπερβαίνει τα 40.000 άτομα.

20/10: Μολδαβική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης αρμόδιο για οικονομικά θέματα και μεταρρυθμίσεις Ντουμίτρου Μπράγκις μετέβη στη Γενεύη, όπου είχε συνομιλίες με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου προκειμένου να ενταχθεί η Μολδαβία στον διεθνή αυτό διαγωνισμό.

23-25/09: Ο Υπουργός Αμυνας της Ρουμανίας Βίκτωρ Μπαμπιούκ επισκέφθηκε επίσημα τη Ρουμανία και είχε συνομιλίες με τον Μολδαβό ομόλογό του με θέμα την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, την αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων της Μολδαβίας και της Ρουμανίας και την ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οκτώβριος

05/10: Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Νικολάε Ταμπακάρου έδωσε συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της 54ης συνέλευσης του ΟΗΕ στην οποία έλαβε μέρος.

06/10: Η κυβέρνηση της Μολδαβίας ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προχωρήσει στην αποκρατικοποίηση του διυλιστηρίου "Tirex-Petrol" και τη διάθεσή του σε ξένους επενδυτές, ανατρέποντας προηγούμενη απόφασή της με την οποία παραχωρούσε το 51% της επιχείρησης στη Ρουμανία για την εξόφληση των ενεργειακών χρεών της.

14/10: Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αποτελούνταν από αξιωματούχους από την Πορτογαλία, την Φιλανδία και την Αυστρία επισκέφθηκε τη Μολδαβία για να μελετήσει τις προοπτικές διευθέτησης της διαμάχης σχετικά με την περιοχή ανατολικά του ποταμού Δνείστερου. Είχαν συνομιλίες με την ηγεσία της Μολδαβίας και της Υπερδνειστερίας καθώς και με τον διοικητή των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή.

19/10: Πραγματοποιήθηκε διεθνής Διάσκεψη για την διευθέτηση του προβλήματος της Υπερδνειστερίας στην Τιρασπόλ, πρωτεύουσα της δημοκρατίας του Δνείστερου. Στη διάσκεψη θα συμμετέχουν αντιπρόσωποι από την Ρωσία, την Ουκρανία και τον ΟΑΣΕ που είναι μεσολαβητές στη διαμάχη μεταξύ Μολδαβίας και δημοκρατίας του Δνείστερου, ειδικοί επιστήμονες και πολιτικοί που συζήτησαν το καθεστώς της Υπερδειστερίας. Η περιοχή που κατοικείται από ρώσους, υπήρξε επαρχία της Μολδαβίας επί Σοβιετικής Ένωσης αλλά μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ομοσπονδίας επιδιώκει την ανεξαρτησία της από τη χώρα. Η Μολδαβία κρίνει τις αξιώσεις αυτές απαράδεκτες.

20/10: Αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με επικεφαλής τον διευθυντή του δευτέρου παραρτήματος της στην Ευρώπη Ρίτσαρντ Χάας επισκέφθηκε την Μολδαβία για διάστημα δύο εβδομάδων και ερεύνησε αν τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις, που είχε αναλάβει η χώρα απέναντι στον οργανισμό για το δεύτερο εξάμηνο του 1999.

Νοέμβριος

1/11: Η ρωσική εταιρία διακίνησης φυσικού αερίου Gazprom, προχώρησε στη μείωση κατά 40% της διάθεσης φυσικού αερίου προς τη Μολδαβία, με αφορμή το συσσωρευμένο οικονομικό χρέος.

Το συνολικό χρέος της Μολδαβίας προς τη Gazprom φτάνει στα 766 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων τα 310 εκατ. οφείλει η αποσχισθείσα δημοκρατία του Δνείστερου.

1-2/11: Ο πρόεδρος της Μολδαβίας Πέτρου Λουτσίνσκι επισκέφθηκε επίσημα την Ελλάδα και συναντήθηκε με τον Ελληνα ομόλογό του. Οι κ.κ. Στεφανόπουλος και Λουτσίνσκι υπογράμμισαν τις πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών, ενώ δεσμεύτηκαν για την περαιτέρω ενίσχυσή τους. Υπέγραψαν μάλιστα πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων εξωτερικών των δύο χωρών καθώς και δύο συμφωνίες για συνεργασία στους τομείς της γεωργίας, των τροφίμων και της κτηνιατρικής. Στη συνέχεια ο κ. Λουτσίνσκι συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο οποίος το μεσημέρι παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμήν του. Την επόμενη ημέρα συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη.

6/11: Οι πρωθυπουργοί της Μολδαβίας Ιον Στούρζα και της Βουλγαρίας Ιβάν Κοστόφ συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου της Κεντροευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας, που διεξήχθη στην Πράγα. Στη συνάντησή τους ο κ. Κόστοφ εξέφρασε την ικανοποίηση της Σόφιας για την αποκατάσταση της αυτονομίας της περιοχής Ταράκλια, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι βουλγαρικής καταγωγής.

9/11: Το κοινοβούλιο της Μολδαβίας απέπεμψε την κυβέρνηση του Ίον Στούρζα, καθώς ενέκρινε την πρόταση μομφής που είχε υποβληθεί εναντίον του. Η πρόταση η οποία πήρε 58 ψήφους στο σύνολο των 101 βουλευτών, υποστηρίχτηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα της αντιπολίτευσης σε συνεργασία με το Χριστιανοδημοκρατικό Λαϊκό Μέτωπο, που αποσχίστηκε από τον κεντροδεξιό συνασπισμό, και ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών.

12/11: Ο πρόεδρος της Μολδαβίας Πέτρου Λουτσίνσκι διόρισε τον πρεσβευτή της χώρας στη Ρωσία Βαλερί Μπαμπουτσάκ ως πρωθυπουργό της χώρας.

16/11: Το Κοινοβούλιο της Μολδαβίας αποδέχθηκε τη νέα μορφή της κυβέρνησης, η οποία θα αποτελείται από 14 υπουργεία και 5 διευθύνσεις. Μάλιστα μέχρι τα μέσα του 2000 προβλέπεται 3 ακόμη υπουργεία να μετεξελιχθούν σε διευθύνσεις.