31 / 12 / 99
Web Posted:
15:03 GMT+2

Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ Α.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Θεσσαλονίκη, 31/12/1999 (MΠΕ)

Πρόταση ζωής για τη Θεσσαλονίκη και τη νέα χιλιετία είναι η πρόταση της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά του νερού στις ανατολικές περιοχές της πόλης.

Όλες οι πηγές υδροδότησης της Θεσσαλονίκης και οι σημερινές, όπως οι πηγές της Αραβησσού ή οι γεωτρήσεις του Αξιού, του Γαλλικού και της Σίνδου και οι αυριανές, όπως το νερό που θα έρθει από τον Αλιάκμονα, (εκτιμάται ότι περί το τέλος του 2000 να φθάσουν τα πρώτα 150.000m3 από τον Αλιάκμονα στα Διυλιστήρια) βρίσκονται στο δυτικό μέρος.

Το πρόβλημα λοιπόν ακόμη και όταν υπάρχει απόλυτη επάρκεια νερού είναι πως αυτό θα παροχετευτεί στις ανατολικές περιοχές.

Για τον λόγο αυτό υπάρχει η πρόταση κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού Φ500 από το Αντλιοστάσιο Καλοχωρίου στις δεξαμενές Καλαμαριάς. Είναι η μόνη λύση για να αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα της υδροδότησης της Ανατολικής πλευράς της πόλης η οποία μάλιστα είναι η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη και η περιοχή στην οποία οι ανάγκες υδροδότησης αυξάνονται μια και καθημερινά προστίθενται νέοι καταναλωτές.

Το κόστος για την κατασκευή αυτού του αγωγού εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 2,5 δις. δραχμές.