31 / 12 / 99
Web Posted:
15:59 GMT+2

Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΓΕΛΤΣΙΝ
Λονδίνο, 31/12/1999 (MΠΕ-AFP)

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε την παραίτηση του Ρώσου προέδρου Μπορίς Γέλτσιν ως "δραματική αλλαγή", αν και διευκρίνισε ότι δεν επρόκειτο για έκπληξη.

"Είναι μία δραματική αλλαγή και παρ' όλο που αποτελεί έκπληξη, αυτή δεν είναι ολοκληρωτική, δεδομένων των διάφορων ισχυρισμών ότι επρόκειτο να παραιτηθεί εξαιτίας προβλημάτων στην υγεία του", ανέφερε ο εκπρόσωπος Τζιμ Φάλιν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ από την πλευρά του, εξήρε το ρόλο του Γέλτσιν, υποστηρίζοντας ότι "ο κόσμος είναι περισσότερο σταθερός και ασφαλής χάρη στην ηγεσία του".

"Ο Γέλτσιν διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο μέσω της πιο δύσκολης και οδυνηρής μετάβασης από τον κομμουνισμό στη δημοκρατία. Σε κάθε κρίσιμη στιγμή, οι αποφάσεις του ενίσχυσαν τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων και κατέστησαν τη Ρωσία ως στενότερο συνεργάτη της Δύσης, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Βρετανού πρωθυπουργού.

Ο κ. Μπλερ εξέφρασε την ελπίδα συνέχισης της συνεργασίας με τον πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος θα ασκεί παράλληλα και τα καθήκοντα του πορέδρου μέχρι το Μάρτιο, όταν θα διενεργηθούν προεδρικές εκλογές. "Ανυπομονούμε για τις προεδρικές εκλογές, όταν ο ρωσικός λαός θα αποφασίσει για το διάδοχο του Γέλτσιν και θα κάνει ένα επιπλέον βήμα προς τη δημοκρατική διαδικασία", είπε.

Ε.Ρ.