Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1996 - ΜΑΡΤΙΟΣ

[Ιανουάριος] [Φεβρουάριος] [Μάρτιος] [Απρίλιος] [Μάιος] [Ιούνιος]
[Ιούλιος] [Αύγουστος] [Σεπτέμβριος] [Οκτώβριος] [Νοέμβριος] [Δεκέμβριος]

Ο θόρυβος από τις τουρκικές βλέψεις στο νοτιοανατολικό Αιγαίο δεν έχει ακόμη καταλαγιάσει και μια νέα πρόκληση τουρκικής προέλευσης, αυτή τη φορά φραστική, έρχεται και πάλι να ξεσηκώσει στις αρχές του μήνα την ομογένεια: οι δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς σχετικά με την τύχη των πέντε Αμερικανών αγνοούμενων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, σύμφωνα με τον οποίο “οι αγνοούμενοι στην Κύπρο Αμερικανοί και Ελληνοκύπριοι μπορεί να έχουν εκτελεστεί εν ψυχρώ κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής”.

Αποτελέσματα έχουν στη διάρκεια του Μαρτίου και οι προσπάθειες της ομογένειας, με πρωτεργάτη του ΑΧΕΠΑΝΣ, για διατήρηση της αναλογίας 7 προς 10 στη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς Ελλάδα και Τουρκία αντίστοιχα. Ο προϋπολογισμός που προτείνει η αμερικανική κυβέρνηση για το 1997 προβλέπει τη συνέχιση αυτής της πολιτικής, με μειωμένα, όμως, κονδύλια κατά 40% (122,5 και 175 εκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα), ενώ για τέταρτη συνεχή χρονιά προβλέπεται βοήθεια προς την Κύπρο της τάξης των 15 εκατομμυρίων δολαρίων.

Εξι ελληνικής καταγωγής πολιτικοί καταλαμβάνουν έδρες στο ομοσπονδιακό αυστραλιανό Κοινοβούλιο. Με τους Φιλελεύθερους, που αναδεικνύονται νικητές, εκλέγονται οι Πέτρος Γεωργίου από τη Μελβούρνη και Νικ Δοντάς από το Ντάργουιν, ενώ με τους Εργατικούς οι Πίτερ και Αλαν Μόρις από το Σίδνεϊ, ο Νικ Μπόλκας από την Αδελαΐδα (πρώην υπουργός Μετανάστευσης) και Ανδρέας Θεοφάνους από τη Μελβούρνη.

Πέντε ομογενείς αναδεικνύονται στις 30 Μαρτίου και στο πολιτειακό Κοινοβούλιο της Βικτόρια. Τέσσερις από αυτούς ανήκουν στο Εργατικό Κόμμα, που χάνει τις εκλογές, (οι Δημήτρης Δόλλης, Θεοφάνης Θεοφάνους, Γιάννης Πανταζόπουλος και Αλέκος Ανδριανόπουλος) ενώ για πρώτη φορά εκλέγεται βουλευτής ελληνικής καταγωγής με τους Φιλελεύθερους, ο Παναγιώτης Κατσαμπάνης.

Στο μεταξύ, στη Βόρεια Ελλάδα αποφασίζει να απλώσει τα φτερά του το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο, με στόχο την επιχειρηματική διασύνδεση του Ελληνισμού μέσω της συνεργασίας των Ελληνοαμερικανικών και των Βορειοελλαδικών Επιμελητηρίων, με στόχο την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Δεκαπενταμελής αντιπροσωπεία του Συμβουλίου, με επικεφαλής τον Πρόεδρό του, Θ. Σπυρόπουλο, επισκέπτεται στις αρχές του μήνα την Αθήνα, όπου συναντάται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλο, το Φανάρι, όπου συναντάται με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο, και καταλήγει στη Θεσσαλονίκη, όπου και δίνει το μεγαλύτερο βάρος.

Μεγαλειώδης, όπως πάντοτε ο εορτασμός της εθνικής παλιγγενεσίας στις 25 Μαρτίου, χαρακτηρίζεται εύλογα, λόγω της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, από ιδιαίτερο παλμό και ζέση. Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Φιλαδέλφεια, Τάμπα και Tarpon Springs (Φλόριδα), Σίδνεϊ, Μελβούρνη, Τορόντο ντύνονται τη γαλανόλευκη και γιορτάζουν την ελευθερία. Παρών στο Σίδνεϊ ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, ενώ στη Ν.Υ. βρίσκεται στις 30 Μαρτίου ο Γ. Ρωμαίος, εκπροσωπώντας τον Ελληνα πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση, προκειμένου να παραστεί στην καθιερωμένη μεγάλη παρέλαση της 5ης Λεωφόρου της 31ης Μαρτίου. Παρίστανται επίσης ο Πρόεδρος της ελληνικής Βουλής, Α. Κακλαμάνης, ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ν.Δ., Κ. Μητσοτάκης, και οι βουλευτές Κ. Βρετός, Γ. Καρατζαφέρης, Β. Κοραχάης, Σ. Κούβελας, Ι. Μιχελογιάννης, Κ. Μπουρδάρα, Γ. Νιώτης, Α. Παυλίδης και ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Λ. Τσίλας.

Συνέβη, επίσης, το Μάρτιο:

- Σε αποκλειστική του συνέντευξη στην “Ελληνική Διασπορά” ο Γ. Ρωμαίος τονίζει την ανάγκη να στηθούν “Αντένες του Ελληνισμού” σε κάθε χώρα, όπου είναι διάσπαρτη η ελληνική ομογένεια, μέσω συγκεκριμένων εκπροσώπων που θα αναλάβουν την κινητοποίηση της διασποράς με σαφείς δραστηριότητες και ρόλους

- Τις ΗΠΑ για επαφές με στελέχη του Κογκρέσο και της Γερουσίας και με αξιωματούχους της αμερικανικής διοίκησης σχετικά με την κρίση τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την τουρκική προκλητικότητα επισκέπτεται ελληνική Διακομματική Επιτροπή, που συναντάται με τα ηγετικά στελέχη της ομογένειας

- Το Περιφερειακό ΣΑΕ Ευρώπης αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την επίλυση των προβλημάτων των Ελληνοποντίων που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο

- Ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνουν μπροστά από το Λευκό Οίκο και το Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν της Ουάσιγκτον, το American Hellenic Institute (AHI), η Ελληνική, η Κουρδική και η Αρμενική Κοινότητα, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους φοιτητικούς συλλόγους. κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο οποίος έχει επιλεγεί από το Πανεπιστήμιο να ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ και να παραλάβει το “Προεδρικό Μετάλλιο” του



Copyright 1996 Macedonian Press Agency