Η ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ


Είναι κοινό μυστικό όλων των Ελλήνων ότι η καρδιά της αυθεντικής, εκλεκτής ελληνικής κουζίνας κτυπά στην θεσσαλονίκη και στην Μακεδονία μας.

Αυτή η μάννα πόλη στο πέρασμα των αιώνων δέχθηκε στην αγκαλιά της πλήθος ανθρώπων με εντελώς διαφορετικές συνήθειες, ήθη και έθιμα.

Έχοντας δίπλα της ένα γενναιόδωρο Αιγαίο με κάθε λογής θαλασσινά και τις ευλογημένες πεδιάδες της Μακεδονίας υπήρξε ο χώρος όπου παντρεύτηκαν αρμονικά η βυζαντινή κουζίνα με την ανατολίτικη ευρηματικότητα και την ντόπια γαστρονομική παράδοση, δημιουργώντας μια μοναδική σε γευστικό πλούτο και φαντασία, ποικιλία εδεσμάτων.

Και ήρθε η στιγμή όπου ξένοι επιστήμονες-ερευνητές αναγνωρίζουν σήμερα την Μεσογειακή διατροφή ως βάση της υγιεινής διατροφής και της μακροζωίας του σύγχρονου ανθρώπου.

Η πυραμίδα της πρότυπης παραδοσιακής όπως αυτή παρουσιάστηκε στο Διεθνές συνέδριο για τις δίαιτες της Μεσογείου, που διοργανώθηκε στην Αμερική από την Δημόσια Σχολή Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και στην συνέχεια εμπλουτίστηκε, παρουσιάζεται ως εξής:

Παρατηρώντας στο σχήμα την συχνότητα κατανάλωσης των διαφόρων κατηγοριών τροφίμων, βλέπουμε πόσο πολύ η Ελληνική διατροφή που στηρίζεται στα λαχανικά, τα όσπρια, και το ελαιόλαδο συμβαδίζει και εναρμονίζεται με την ιδανική εικόνα περί της υγιεινούς διατροφής που έχουν οι επιστήμονες. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των καθηγητών κας Αντωνίας Τριχοπούλου, κου Δ. Τριχόπουλου και των άλλων επιστημόνων που έλαβαν μέρος στο συνέδριο οι 'Έλληνες παρουσιάζουν μικρότερο ποσοστό καρδιαγγειακών νοσημάτων επειδή ακριβώς διατρέφονται ακολουθώντας το πρότυπο αυτής της πυραμίδας.


Όπως μάλιστα συμπληρώνουν σύμφωνα με την μελέτη στην Ελλάδα όπως και σε όλες τις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου η αμπελοοινική παράδοση είναι ιδιαίτερα πλούσια. Το κρασί είναι συνδεδεμένο με τον πολιτισμό των λαών τους, με τη θρησκεία τους και με τις διατροφικές τους συνήθειες.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο το ότι στην περίφημη "Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής", την προτεινόμενη δηλαδή πλέον από τον Παγκόσμιο οργανισμό Υγείας Διατροφική Πυραμίδα, βρίσκουμε και το κρασί. Όντως οι ιατρικές έρευνες απέδειξαν ότι δύο ποτηράκια κρασιού την ημέρα όχι μόνο ευφραίνουν την ανθρώπινη καρδιά αλλά και την προστατεύουν από τη στεφανιαία νόσο και άλλες σύγχρονες νόσους της δυτικού τύπου κοινωνίας μας.

Όλοι ξέρουμε πως το κρασί είναι ένα πολύ παλιό αγροτικό προϊόν, το οποίο χρησιμοποιήθηκε επί αιώνες είτε σαν συνοδευτικό ενός γεύματος, είτε ως ηρεμιστικό και φάρμακο. Ήταν στενά συνδεδεμένο με τις χαρές της ζωής, τον μυστικισμό της ψυχής, το θρησκευτικό τελετουργικό όπως άλλωστε και με τις πολιτιστικές αξίες. Όλες αυτές οι ιδιότητες του κρασιού εμφανίζονται στις μεσογειακές χώρες παραγωγούς του.

Η Θεσσαλονίκη, έδωσε στοργή, εργασία, στήριγμα σε μύριους πρόσφυγες και κράτησε απ' όλους αυτούς στο διάβα των αιώνων έναν χαρακτήρα που δείχνει πως, παρ' όλες τις σύγχρονες εξάρσεις, διατηρεί χαρακτηριστικά συνήθειες και τρόπους ζωής και εκδηλώσεις που αποκαλύπτουν μυστικά του παρελθόντος στη μουσική, στη ποίηση, στη ζωγραφική, στην αγιογραφία, στις τέχνες, ακόμα και στη μαγειρική.

Η μαγειρική που καθιέρωσε σχεδόν ανά το πανελλήνιο την πόλη ως την πρωτεύουσα της γαστρονομίας. Αυτήν την ολοένα αυξανόμενη φήμη που με περίτρανο τρόπο συνεχώς ενισχύουν με τις δημιουργίες τους οι περίφημοι εστιάτορες σε όλη την έκταση της πόλης, εισηγούμαστε να επισημοποιήσουμε και να αναδείξουμε μέσα από την υλοποίηση του ειδικού προγράμματος «Δρόμοι κρασιού-Γαστρονομία»

Κατά την διάρκεια υλοποίησης του ο παράδεισος των εδεσμάτων και η ποικιλία των εκλεκτών μακεδόνικων κρασιών θα προσφέρουν μία από τις υψηλότερες απολαύσεις της ζωής.

Για να μην εγκαταλείψουμε συνήθειες αιώνων και να αισθανθούμε περήφανοι για τα γευστικά αριστουργήματα του τόπου μας πιστεύουμε ότι η υλοποίηση του έχει πολλά να προσφέρει στην Θεσσαλονίκη και στην περιφέρεια της.

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα..


footer_11.gif - 10896,0 K