Μια Πρωτεύουσα δικτυώνεται......
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Info, 2 Νοεμβρίου 1996
Θεσσαλονίκη
Του Σταύρου Λαδά *

 

Το (σωτήριο..) έτος 1997 αποτελεί εδώ και χρόνια σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της συμπρωτεύουσας. Με αγωνία, και απογοήτευση πολλές φορές, η πόλη μοιάζει τοποθετημένη στην αναμονή τηλεφωνικής γραμμής περιμένοντας την 1η Ιανουαρίου για να εκφραστεί καλλιτεχνικά και μη. Πλήθος τεχνικών έργων υποδομής έχουν εξαγγελθεί ενώ πλούσιες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για κάθε εβδομάδα του επόμενου έτους. Σχεδόν ολόκληρο το ένα εκατομμύριο των κατοίκων της Θεσσαλονίκης αναμένει, προσμένει, αγωνιά και ελπίζει. Όμως, εδώ και χρόνια, υπάρχει μία, έστω και μικρή, μερίδα Θεσσαλονικέων που παίρνουν κάθε μέρα μία γεύση πολιτισμού μέσω της τεχνολογίας. Οι υπάλληλοι του Οργανισμού, μακριά μεν από τα κέντρα απόφασεων και τις υψηλές διαπραγματεύσεις, έχουν την ευκαιρία χρήσης των νέων μέσων υψηλής τεχνολογίας, σε βαθμό ίσως πρωτοφανή για τα δεδομένα μίας δημόσιας εταιρίας.

 

Ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης-Θεσσαλονίκη ‘97 (ΟΠΠΕ-Θ’97) ιδρύθηκε το 1993 και στεγάστηκε αρχικά σε κτίριο εκλεκτιστικού ρυθμού στη Βασιλίσσης Όλγας. Οι υπάλληλοι, μετρήμενοι στα δάκτυλα αρχικά, γρήγορα πολλαπλασιάστηκαν δημιουργώντας την ανάγκη επέκτασης του Οργανισμού σε άλλα δύο γειτονικά, σχεδόν, κτίρια. Αντίθετα πάλι με τα συνήθη ήθη και έθιμα του δημοσίου τομέα, όπου πάμπολλες είναι οι φορές που παρουσιάζεται έλλειψη τεχνολογικής υποδομής, οι εργασίες του Οργανισμού υποστηρίζονται από σχεδόν 80 ηλεκτρονικούς υπολογιστές (σήμερα ξεπερνούν τους 120). Το μεγαλύτερο μέρος του υπαλληλικού προσωπικού διαθέτει υπολογιστή στο γραφείο του ή στην χειροτέρη, και σπάνια περίπτωση, έχει άμεση πρόσβαση σε κάποιον πολύ κοντινό υπολογιστή. Επιλέχτηκε το σύγχρονο περιβάλλον εργασίας με τα Microsoft Windows 95 ή 3.11 ενώ υποστηρίζονται και από μηχανές με τα NT. Οι υπολογιστές αυτοί έχουν αξιοποιηθεί και αναλαμβάνουν το μοίρασμα βάσεων δεδομένων και αρχείων ενώ έχουν αναπτυχθεί μέσα στον Οργανισμό εφαρμογές σε Windows για τις ειδικές ανάγκες - αρχειοθέτηση εγγράφων, παρακολούθηση ενεργειών, προτάσεων ή διαχείρισης βάσεων δεδομένων. Η χρήση των τοπικών δικτύων, τέσσερα στον αριθμό έχει επίσης υλοποιηθεί και τα δίκτυα αυτά συντηρούνται μέσα στον Οργανισμό.

 

Η απόσταση ανάμεσα στα κτίρια ελαχιστοποίηθηκε με την υλοποίηση δικτύων ευρείας περιοχής (WAN) με μισθωμένες γραμμές και την προμήθεια δύο δρομολογητών (routers). Συνεπώς, σήμερα είναι εφικτή η ανταλλαγή αρχείων και δεδομένων ακόμη και οι εκ του μακροθέν εκτυπώσεις από κάθε θέση εργασίας χωρίς να υφίσταται η αναγκή μετακίνησης του προσωπικού από το ένα κτίριο στο άλλο.

 

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει και στο γεγονός ότι πολλοί από τους χρήστες των υπολογιστών αυτών προέρχονται από το χώρο του πολιτισμού και χωρίς να έχουν προηγούμενη εμπειρία στους υπολογιστές αντιμετώπισαν αρχικά τις φοβερές μηχανές με δισταγμό και κάποια αμηχανία. Γρήγορα όμως, και με το πνεύμα συνεργασίας που επικράτησε στον Οργανισμό, εξοικειώθηκαν με αποτέλεσμα σήμερα πλέον να είναι στη θέση να χρησιμοποιούν ακόμα και κάποια τεχνολογία πρωτοποριακής αντίληψης.

 

Η αναλογία χρήστη και υπολογιστή αγγίζει το ενας προς έναν ενώ η αναλογία υπολογιστών με εκτυπωτές είναι λίγο μεγαλύτερη από ένας προς τρείς. Οι υπηρεσίες αυτές συμπληρώνονται με τη δυνατότητα κάθε χρήστη να έχει πρόσβαση στο Internet. Στο διεθνές αυτό δίκτυο αναζητούνται καθημερινά πληροφορίες, βιβλιογραφία και ενημέρωση. Πληροφορίες που βρίσκονται στο δίκτυο γίνονται αντικείμενο μελέτης και επέκτασης των γνώσεων σε σύγχρονες ιδέες διαχείρισης για στελέχη του Οργανισμού. Για άλλα η εικόνα ενός προγράμματος ξεκαθαρίζει αφού εμπλουτίζεται από τις ανάλογες εμπειρίες στον υπόλοιπο κόσμο.

.

O Oργανισμός είναι στην ευχάριστη (και τεχνολογικά δυνατή) θέση να στηρίζει την έκδοση του μηνιαίου περιοδικού ΕΝΕΝΗΝΤΑ ΕΠΤΑ και της μηνιαίας εφημερίδας (Newletters) εξολοκλήρου και εσωτερικά . Εδώ συνεργάζονται οι μηχανές Macintosh με τα MS Windows και τα NT αφού τα κείμενα γράφονται στα PCs, επεξεργάζονται σε PowerMac και χρησιμοποιείται ο αποθηκευτικός χώρος στους servers με τα ΝΤ. Ίσως να μην είναι οι μόνοι που βγάζουν ένα περιοδικό υψηλής ποιότητας, αλλά ας μην ξεχνάμε ο Οργανισμός δεν είναι εκδοτικός οίκος..........

 

Οι υπαλληλοι του οργανισμού, αφού πέρασαν το αναμενόμενο διάστημα προσαρμογής και εξοικείωσης, ξεπερνούν τις διάφορες φοβίες τους για τους υπολογιστές και ζουν σε ένα χώρο σύγχρονης τεχνολογίας. Ο Οργανισμός δεν φοβήθηκε την ημερομηνία λήξης του, μετά το πέρας της ανάληψης του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, και προχώρησε στη χρήση τεχνολογίας αιχμής. Με τον τρόπο αυτό παράγεται πολιτισμός πολύ πριν από τις προγραμματισμένες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις αφού τόσοι άνθρωποι μαθαίνουν, χειρίζονται και εργάζονται σε χώρο που θα μπορούσε να ονομάζεται, ακόμα και με τα παγκόσμια σημερινά δεδομένα, «τεχνολογικά» πολιτισμένος. Ειδικά για τα δεδομένα και την εμπειρία του ελληνικού δημοσίου τομέα, ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης-Θεσσαλονίκη 1997 ίσως να έχει ήδη συμβάλλει στην πολιτιστική παιδεία μέσω Η/Υ και αυτό το γεγονός είναι εξορισμού η ουσιαστική υλοποίηση και παραδειγματική εφαρμογή του θεσμού.

 

* Ο Σταύρος Λαδάς είναι Μαθηματικός, υποψήφιος διδάκτωρ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος της Μηχανοργάνωσης στον Οργανισμό Πολιτισικής Πρωτεύουσας της Ευρωπης «Θεσσαλονίκη 1997»