gif of hri

To Ινστιτούτο Ελληνικού Δυναμικού

Το Ινστιτούτο Ελληνικού Δυναμικού (Hellenic Resources Institute) είναι ένας οργανισμός που ιδρύθηκε από μία ομάδα νέων Ελλήνων επιστημόνων, με σκοπό να φέρει σε επαφή την Ελλάδα με τους ακαδημαΐκούς, επιχειρηματίες και επιστήμονες του Ελληνισμού του εξωτερικού και της διεθνούς κοινότητας.

Πάνω από έξι εκατομμύρια Έλληνες ζουν έξω από την Ελλάδα. Οι Έλληνες θεωρούνται η τρίτη πιο επιτυχημένη εθνότητα στον κόσμο, όσον αφορά στην ακαδημαϊκή, επιχειρηματική, πολιτική και καλλιτεχνική τους δραστηριότητα. Ως αναγνωρισμένες προσωπικότητες διεθνούς κύρους, διάσημοι επιστήμονες και ερευνητές, καθηγητές των καλύτερων Πανεπιστημίων, άνθρωποι του πνευματικού κόσμου, επιχειρηματίες και φοιτητές, έχουν καθημερινή επαφή με τα κέντρα πληροφόρησης, υψηλής τεχνολογίας, εξειδικευμένων γνώσεων και λήψης αποφάσεων. Συνεπώς, οι γνώσεις και οι ικανότητές τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη χάραξη πολιτικής και στη λήψη αποφάσεων, πάνω σε θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, όπως η οικονομία, η παιδεία, η υγεία, η εξωτερική πολιτική κ.ο.κ.

Το Ινστιτούτο Ελληνικού Δυναμικού είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που λειτουργεί από το Μάιο του 1993 με έδρες τη Βοστώνη και την Αθήνα και πεδίο δραστηριοτήτων κάθε χώρα όπου υπάρχουν πυρήνες Ελληνισμού. Αποτελείται από το Διοικητικό Συμβούλιο, την Επιτροπή Συμβούλων και την Εκτελεστική Επιτροπή, καθώς και από διάφορες ομάδες εργασίας που δημιουργούνται με σκοπό την εκπόνηση ενός συγκεκριμένου έργου.

Επιδιώξεις


Κατευθυντήριες Αρχές


Επιτεύγματα και Μελλοντικοί Στόχοι

Το φάσμα των δραστηριοτήτων του ΙΕΔ περιλαμβάνει την έρευνα, μελέτη και εφαρμογή προτάσεων για τη λύση καίριων προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας, την οργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων και διαλέξεων πάνω σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, την παραγωγή μελετών σε θέματα δημόσιας διοίκησης και την οργάνωση δικτύου πληροφόρησης που συνδέει την Ελλάδα με το εξωτερικό.

Ένα από τα επιτεύγματα του ΙΕΔ μέσα στη χρονιά 1993-94, ήταν η επίσκεψη στις ΗΠΑ τριών βουλευτών - εκπροσώπων των μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων του ελληνικού Κοινοβουλίου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, οι βουλευτές παρακολούθησαν σειρά σεμιναρίων από διεθνούς φήμης ακαδημαϊκούς, σε Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα της Βοστώνης. Χορηγός και διοργανωτής της επίσκεψης ήταν το ΙΕΔ.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του χρόνου που πέρασε, δημιουργήθηκαν περισσότερες από δέκα ομάδες εργασίας για τη μελέτη προβλημάτων που αφορούν στην Ελλάδα. Μία από αυτές τις ομάδες, που μελετά το ελληνικό Χρηματιστήριο και την κατεύθυνση που θα έπρεπε να ακολουθήσει, έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο του έργου της.

Για το έτος 1994-95, ένας από τους στόχους του ΙΕΔ είναι μία νέα σειρά επισκέψεων Ελλήνων βουλευτών για την παρακολούθηση σεμιναρίων και διαλέξεων πάνω σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ένα ακόμη σημαντικό έργο είναι η δημιουργία του HR-Net, ενός ηλεκτρονικού δικτύου ανταλλαγής πληροφοριών και ειδήσεων. Το δίκτυο αυτό θα επιτρέψει την άμεση επικοινωνία μεταξύ φορέων που υποστηρίζουν τα ελληνικά συμφέροντα, τον εντοπισμό και τη μεγιστοποίηση της χρήσης των ηλεκτρονικών πληροφοριών που αφορούν στην Ελλάδα, καθώς και την πρόσβαση της χώρας στους Έλληνες της Διασποράς, με σκοπό μια αποτελεσματικότερη και ολοκληρωμένη πολιτική δράση. Το HR-Net θα συνδεθεί αρχικά με το Υπουργείο Εξωτερικών, το ελληνικό Κοινοβούλιο και την ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, θα προσφέρει όμως πληροφορίες και ειδήσεις και σε ιδιώτες ή οργανισμούς το έργο των οποίων είναι συνδεδεμένο με τους σκοπούς του ΙΕΔ.


Τα Μέλη του ΙΕΔ

Το ΙΕΔ αποτελείται από ακαδημαϊκούς, πολιτικές προσωπικότητες, επαγγελματίες και φοιτητές οι οποίοι παρέχουν γνώσεις, ερευνητική δυνατότητα, πρόσβαση σε σύγχρονα κέντρα πληροφοριών και επαφές με επιστήμονες, ερευνητές και ειδικούς διεθνούς κύρους.
Διοικητικό Συμβούλιο

Μ. Δουκάκης, Μ. Στέρνς
Επιτροπή Συμβούλων

Α. Αναγνωστόπουλος Π. Γεωργίου Π. Ιωάννου Β. Καλότυχος Μ. Κλάψης Ε. Κωνσταντέλλου Ν. Μητρόπουλος Δ. Μπερτσιμάς Κ. Νικολαΐδου Ζ. Παλέξας Θ. Παναγιώτου Χ. Ποθουλάκης Δ. Σκιώτης Ν. Τσίνγκας Κ. Τσίπης Γ. Τσιτσικλής Π. Φραγκουδάκη
Εκτελεστική Επιτροπή

Δ. Αναγνωστοπούλου Δ. Αρχοντίδης Θ. Βαρβιτσιώτης Χ. Δελλαρόκας Α. Δρούζα Δ. Καιρίδης Ν. Κόβα Α. Κουρής Α. Μουστάκας Δ. Πανέρας Ν. Πατσής Ν. Σταθόπουλος Μ. Χαραλάμπους

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα γραφεία του ΙΕΔ στην Αθήνα και τη Βοστώνη:

Βοστώνη
Hellenic Resources Institute
P.O.Box 380912
Cambridge, MA 02238 USA
Tel.:(617) 497-4542
Fax: (617) 424-7879
e-mail:info@hri.org
Αθήνα:
Παύλος Γερουλάνος
Λυκείου 10
Αθήνα 10674
Τηλ./Fax: 72.43.734
Μαρίνα Παπατσώνη
Ρόδων 12, Αγ. Παρασκευή
Αθήνα 15341
Τηλ.: 65.31.775


main menu Back to HR-Net Homepage
Emphasis/Hellenic Resources Institute
url: http://www.hri.org/emphasis/hrii-gr.html
All contents copyright ©1995, Hellenic Resources Institute. All rights reserved
Revised: 05-31-95