Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-07-18

Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανασκόπηση Πρωινού Κυπριακού Τύπου
  • [02] Θέματα ασφάλειας συζήτησαν Ολμπράιτ - Βορβολάκος
  • [03] Εποικοδομητική η συνάντηση Κληρίδη - Ολμπράιτ
  • [04] Καθιστική εκδήλωση διαμαρτυρίας και υπόμνημα προς τον ΟΗΕ
  • [05] Διεύρυνση συνεργασίας σε νομικά θέματα μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας
  • [06] Συνάντηση μεταξύ Εθνικής Φρουράς και τουρκικού κατοχικού στρατού [1]
  • [07] Συνάντηση μεταξύ Εθνικής Φρουράς και τουρκικού κατοχικού στρατού [2]
  • [08] "Καλά νέα" αναμένει ο Ντενκτάς τις επόμενες μέρες
  • [09] Ο Μπίτι θα συζητήσει τις ιδέες που έφερε η Ολμπράιτ
  • [10] Σχόλια Κασουλίδη για την έναρξη στρατιωτικού διαλόγου[2]

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 18/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι επαφές της Μαντλέν Ολμπράιτ, τα νέα μέτρα για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του τόπου και τα σενάρια στο ΔΗΚΟ είναι τα θέματα τα οποία προβάλλονται σήμερα στις κυπριακές εφημερίδες.

    "Ο Αγών" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Η Ολμπράιτ ανοίγει τα χαρτιά της" γράφει ότι η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της σήμερα κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη και ότι σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες η αποστολή της έχει καθαρά διερευνητικό χαρακτήρα. Αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη ότι το ΔΗΚΟ δεν είχε κρίση κι'ούτε θα έχει.

    Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Φως στις ιδέες" αναφέρεται σε δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Ελλάδας Δημήτρη Ρέππα, ότι η κ. Ολμπράιτ δεν μετέφερε καμία συγκεκριμένη πρόταση ούτε για αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου ούτε για εγκατάσταση πολυεθνικής δύναμης στη νήσο. Επικαλούμενη πληροφορίες γράφει ότι πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο Ντίνος Μιχαηλίδης θα διεκδικήσει το αξίωμα του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΚΟ.

    "Η Μάχη" γράφει ότι σύμφωνα με τη Μαντλέν Ολμπράιτ οι ΗΠΑ βλέπουν "Παράθυρο ευκαιρίας" για λύση του Κυπριακού μέσα στον επόμενο χρόνο και ότι στην παρούσα φάση επιθυμούν να βοηθήσουν τα εμπλεκόμενα μέρη να αξιοποιήσουν την ευκαιρία αυτή. Αναφέρεται επίσης σε επιχείρηση των βρετανικών βάσεων αποχωμάτωση χωραφιών δύο Κυπρίων πολιτών στην τοποθεσία "Πύργος" του χωριού Ξυλοφάγου.

    "Η Σημερινή" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Ουδέν νεότερον για τον τουρισμό" γράφει ότι ενώ ο Υπουργός Οικονομικών αρνείται να συγκατανεύσει στην υιοθέτηση μέτρων που συνεπάγονται κόστος για την κυβέρνηση, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ανακοίνωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο υιοθέτησε πολυδάπανα μέτρα για τόνωση της τουριστικής βιομηχανίας. Γράφει ακόμη οι ΗΠΑ και ΟΗΕ επιθυμούν για την Κύπρο διάλογο σε στρατιωτικό επίπεδο ως πρώτο βήμα, με στόχο την απομάκρυνση σε κάποιο βαθμό της έντασης.

    "Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι το σχέδιο από τέσσερις φάσεις που υπέβαλαν τα Ηνωμένα Εθνη προς τις στρατιωτικές ηγεσίες των δύο πλευρών για απαγκίστρωση όπως επίσης και τεχνικά θέματα στρατιωτικής φύσεως φαίνεται ότι αποτελούν τις ιδέες που έφερε από τις ΗΠΑ η κ. Ολμπράιτ. Αναφερόμενος στα μέτρα για τον τουρισμό γράφει ότι η νέα κυβερνητική πολιτική επικεντρώνεται στην αναβάθμιση της ποιότητας του τουρισμού ενώ έμφαση θα δοθεί στις τουριστικές μονάδες πολλών αστέρων.

    Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Αποκλιμάκωση Στρατικοποίησης" γράφει ότι κύριος στόχος των ΗΠΑ είναι η μείωση της στρατιωτικής έντασης γι'αυτό και θα διεξαχθούν λεπτομερείς συζητήσεις τόσο με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς όσο και με το Διοικητή των κατοχικών δυνάμεων. Γράφει επίσης ότι στους ώμους των εργαζομένων θα πέσει το βάρος της κρίσης στον τουρισμό.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται σε δηλώσεις της Μαντλέν Ολμπράιτ ότι ο νέος διπλωματικός στόχος της κυβέρνησης Κλίντον είναι να βοηθήσει τα εμπλεκόμενα μέρη να αρπάξουν την ευκαιρία με την προϋπόθεση βέβαια ότι υπάρχει. Γράφει ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από τα Ηνωμένα Εθνη την έκδοση επίσημης ανακοίνωσης με την οποία να διορθώνουν το λάθος του Γ.Γ του Διεθνούς Οργανισμού οποίος αποκάλεσε τον κατοχικό ηγέτη "Πρόεδρο".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] Θέματα ασφάλειας συζήτησαν Ολμπράιτ - Βορβολάκος

    Λευκωσία, 18/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Θέματα που άπτονται της ασφάλειας της Κύπρου συζήτησαν σήμερα η Μόνιμη Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Εθνη, Μαντλέν Ολμπράιτ, και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Νικόλαος Βορβολάκος.

    Εγκυρη πηγή δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι στη συνάντηση επρόκειτο να δοθεί έμφαση στο θέμα της ασφάλειας στη γραμμή αντιπαράταξης, υπό το φως και του τελευταίου επεισοδίου κατά το οποίο Τούρκος στρατιώτης πυροβόλησε και σκότωσε τον εθνοφρουρό Στέλιο Παναγή.

    Οι Αμερικανοί, σύμφωνα με την ίδια πηγή, πρόκειται να πιέσουν και τις δύο πλευρές για εξασφάλιση συνολικής λύσης σε στρατιωτικά θέματα. Ενδειξη αυτού, ανέφερε, ήταν και η πρόσφατη επίσκεψη στην Αγκυρα υψηλά ιστάμενου Αμερικανού στρατιωτικού.

    Η συνάντηση του Αντιστράτηγου Βορβολάκου με την Αμερικανίδα πρέσβειρα, στο ΓΕΕΦ, κράτησε μία περίπου ώρα.

    Η κ. Ολμπράιτ συνοδευόταν από αμερικανική αποστολή, στην οποία συμμετέχει και ο ναύαρχος Μάλκολμ Φέιτζες. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο στρατιωτικός ακόλουθος της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία Ντέιβιντ Φέτερ.

    Μετά τη συνάντηση, τόσο η κ. Ολμπράιτ όσο και ο Αντιστράτηγος Βορβολάκος απέφυγαν να προβούν σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

    Η Αμερικανίδα αξιωματούχος είπε ότι θα απαντήσει σε ερωτήσεις το απόγευμα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσει σε Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφους στο Λήδρα Πάλας, προτού αναχωρήσει για την Αγκυρα.

    Το μεσημέρι, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ θα μεταβεί στα κατεχόμενα για συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και στη συνέχεια με το διοικητή του κατοχικού στρατού Χασάν Κουντακσί. (ΚΥΠΕ/MA/ΓΠ)

    [03] Εποικοδομητική η συνάντηση Κληρίδη - Ολμπράιτ

    Λευκωσία, 18/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Εποικοδομητική και αρκετά ενδιαφέρουσα, χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης με τη Μόνιμη Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη Μαντλέν Ολμπράιτ.

    Ο κ. Κασουλίδης απέφυγε να προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις ή να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων επί του περιεχομένου της συνάντησης πριν από την ολοκλήρωση της επίσκεψης της κ Ολμπράιτ.

    Δηλώσεις απέφυγε να κάνει και η κ. Ολμπράιτ, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους στην απογευματινή διάσκεψη Τύπου την οποία θα δώσει προς Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφους στο Λήδρα Πάλας.

    Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον οι ΗΠΑ συνδέουν το Κυπριακό με την προσπάθεια προώθησης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι το Κυπριακό αντιμετωπίζεται ξεχωριστά.

    Πρόσθεσε όμως ότι το Κυπριακό δεν είναι μέσα σ'ένα "γυάλινο κλουβί", όπως είπε χαρακτηριστικά, χωρίς να έχει σχέση με άλλα προβλήματα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [04] Καθιστική εκδήλωση διαμαρτυρίας και υπόμνημα προς τον ΟΗΕ

    Λευκωσία, 18/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Με μονόωρη καθιστική εκδήλωση έξω από τις πρεσβείες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνεχίστηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

    Σε υπόμνημα που παρέδωσε στις πρεσβείες, η Συντονιστική Επιτροπή διοργάνωσης εκδηλώσεων καταδίκης του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, καταγγέλλει την απαράδεκτη τουρκική στάση και καλεί τα Ηνωμένα Εθνη να εφαρμόσουν τα αλλεπάλληλα ψηφίσματα για την Κύπρο.

    Καλούν τον ΟΗΕ να υποχρεώσει την Τουρκία να τερματίσει την κατοχή της Κύπρου, να δώσει σαφείς απαντήσεις για την τύχη των αγνοουμένων και να εφαρμόσει τη συμφωνία της 3ης Βιέννης για τους εγκλωβισμένους.

    Στην εκδήλωση συμμετείχαν τα Διοικητικά Συμβούλια των επιτροπών αγνοουμένων, εγκλωβισμένων και προσφυγικών σωματείων.

    Τις εκδηλώσεις για τις μαύρες επετείους διοργανώνουν οι εκτοπισμένοι Δήμοι, οι Επιτροπές Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, η Παγκύπρια Ενωση Προσφύγων, Προσφυγικά Σωματεία, Γυναικείες Οργανώσεις, Οργανώσεις Νεολαίας και Φοιτητών, Συνδικαλιστικές Οργανώσεις και άλλοι μαζικοί φορείς.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [05] Διεύρυνση συνεργασίας σε νομικά θέματα μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας

    Λευκωσία, 18/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τη διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσίας σε νομικά θέματα συζήτησαν σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού με το Γενικό Εισαγγελέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας Γιούρι Σκουράτοβ, ο οποίος έφθασε στην Κύπρο χθες με πρόσκληση του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο Ρώσος Εισαγγελέας διαβεβαίωσε ότι είναι "υπερβολές" τα δημοσιεύματα που εμφανίζονται κατά καιρούς περί ρωσικής "μαφίας" που δρα στην Κύπρο και για "ξέπλυμα βρώμικου χρήματος". Ο κ. Σκουράτοβ είπε ότι αντιμετωπίζουν το παραμικρό που υπάρχει και ότι "δε θα πρέπει να υπάρχει η παραμικρή ανησυχία".

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι "από ρωσικής πλευράς διατυπώθηκε κάποιο παράπονο σχετικά με το θόρυβο που γίνεται από καιρού εις καιρό περί ρωσικής μαφίας και περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος". Επεσήμανε ωστόσο, ότι το θέμα αυτό δεν ήταν το κύριο αντικείμενο της συζήτησης.

    Ο Ρώσος Γενικός Εισαγγελέας συναντήθηκε επίσης με την Επιτροπή Νομικών της Βουλής.

    Στη συνέχεια ο κ. Σκουράτοβ είχε συνομιλίες στη Νομική Υπηρεσία με το Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη, το Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Λουκή Λουκαϊδη, το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Γεώργιο Αναστασιάδη, τον Αρχηγό της Αστυνομίας Πανίκο Χατζηλοϊζου και το Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών Γεώργιο Αναστασιάδη.

    Από ρωσικής πλευράς συμμετείχαν λειτουργοί του γραφείου του κ. Σκουράτοβ καθώς και ο Ρώσος πρέσβης Μπορίς Ζένκοφ.

    Μετά τις συνομιλίες στη Γενική Εισαγγελία, ο Ρώσος Ειαγγελέας συναντήθηκε με τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου. (ΚΥΠΕ/MA/ΓΠ)

    [06] Συνάντηση μεταξύ Εθνικής Φρουράς και τουρκικού κατοχικού στρατού[1]

    Λευκωσία, 18/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Συνάντηση μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και του τουρκικού κατοχικού στρατού υπό την αιγίδα της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα στη Λευκωσία η Μόνιμη Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα ΗΕ Μαντλέν Ολμπράιτ.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, μετά το πέρας των επαφών της στο νησί, η κ. Ολμπράιτ είπε ότι "για πρώτη φορά οι δύο πλευρές επέδειξαν προθυμία να γίνει συνάντηση μεταξύ του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και του Διοικητή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο κάτω από την αιγίδα του Διοικητή της Ειρηνευτικής Δύναμης, το ταχύτερο δυνατό".

    "Πιστεύω", πρόσθεσε, "ότι μια τέτοια συνάντηση μπορεί να βοηθήσει στο να αποφευχθούν παρεξηγήσεις και να διασφαλίσει αποτελεσματική εφαρμογή των σχετικών προτάσεων των Ηνωμένων Εθνών για τη μείωση των εντάσεων κατά μήκος της ουδέτερης ζώνης".

    Οπως τόνισε, ήρθε η ώρα για "πρακτικές λύσεις" και μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, για χάρη του λαού που ζει εδώ και για διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [07] Συνάντηση μεταξύ Εθνικής Φρουράς και τουρκικού κατοχικού στρατού[2]

    Λευκωσία, 18/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Συνάντηση μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και του τουρκικού κατοχικού στρατού, υπό την αιγίδα της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΥΝΦΙΣΥΠ), ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα στη Λευκωσία η Μόνιμη Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα ΗΕ Μαντλέν Ολμπράιτ.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, μετά το πέρας των επαφών της στο νησί, η κ. Ολμπράιτ είπε ότι "για πρώτη φορά οι δύο πλευρές επέδειξαν προθυμία να γίνει συνάντηση μεταξύ του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και του Διοικητή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο κάτω από την αιγίδα του Διοικητή της Ειρηνευτικής Δύναμης, το ταχύτερο δυνατό".

    "Πιστεύω", πρόσθεσε, "ότι μια τέτοια συνάντηση μπορεί να βοηθήσει στο να αποφευχθούν παρεξηγήσεις και να διασφαλίσει αποτελεσματική εφαρμογή των σχετικών προτάσεων των Ηνωμένων Εθνών για τη μείωση των εντάσεων κατά μήκος της ουδέτερης ζώνης".

    Οπως τόνισε, ήρθε η ώρα για "πρακτικές λύσεις" και για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, για χάρη του λαού που ζει εδώ και για διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή.

    Η κ. Ολμπράιτ ευχαρίστησε τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη όσο και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, καθώς επίσης και τους στρατιωτικούς διοικητές και άλλους αξιωματούχους με τους οποίους είχε συναντήσεις.

    Πρόσθεσε ότι η επίσκεψή της στην Κύπρο, μαζί με τον Απεσταλμένο του Προέδρου Μπιλ Κλίντον για το Κυπριακο Ρίτσαρντ Μπίτι, επικεντρώθηκε στο να διερευνηθεί κατά πόσον υπάρχουν πιθανότητες για να επιτευχθεί μια συνολική και διαρκής λύση του Κυπριακού.

    Αφού ανέφερε ότι δεν τρέφουν αυταπάτες για τη δυσκολία αυτού του έργου, η κ. Ολμπράιτ τόνισε ότι γνωρίζουν πως για να επιτευχθεί ειρήνη θα χρειαστεί τεράστιο διπλωματικό έργο. Οπως, είπε, ο κ. Μπίτι θα συνεχίσει να εργάζεται εντατικά πάνω σ' αυτή τη διαδικασία κατά τους επόμενους μήνες.

    Η Αμερικανίδα αξιωματούχος είπε ότι όλοι γνωρίζουν πόσες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί για το Κυπριακό. Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει μια πιθανότητα για επίτευξη προόδου, λέγοντας ότι τώρα ο διπλωματικός στόχος των ΗΠΑ είναι να βοηθηθούν οι δύο πλευρές να αρπάξουν την ευκαιρία ενόσω αυτή υφίσταται.

    Στη συνέχεια είπε ότι η κυβέρνηση Κλίντον πιστεύει πως ο μόνος πρακτικός τρόπος για να επιλυθεί αυτό το περίπλοκο πρόβλημα είναι οι "απευθείας εκτενείς διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών."

    Πρόσθεσε, όμως, ότι είναι ξεκάθαρο πως χρειάζεται πολλή προεργασία για να σμικρυνθούν οι διαφορές προκειμένου να δοθεί στις απευθείας συνομιλίες η μέγιστη ευκαιρία να πετύχουν.

    Στο παρελθόν, παρατήρησε, και οι δύο πλευρές είχαν εντοπίσει την ασφάλεια ως την πιο κρίσιμη πτυχή για μια πιθανή διευθέτηση του Κυπριακού.

    "Κατά τις συνομιλίες μας σήμερα," συνέχισε, "προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε τα προβλήματα-κλειδιά που θα χρειαστεί να επιλυθούν επί του θέματος."

    Οπως είπε, "ήλθαμε με συγκεκριμένες ιδέες για το τί χρειάζεται να γίνει κατά μήκος της ουδέτερης ζώνης προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις και να βελτιωθεί το κλίμα για επιτυχείς διαπραγματεύσεις."

    Η Αμερικανίδα αξιωματούχος ανέφερε ότι με ευχαρίστησή της είδε ότι και οι δύο πλευρές μοιράζονται αυτή την ανησυχία και ότι συμφώνησαν να εργαστούν εκτενώς πάνω στις τελευταίες προτάσεις των ΗΕ για το πρόβλημα.

    Αφού αναφέρθηκε στη συμφωνία για έναρξη το συντομότερο δυνατό ενός στρατιωτικού διαλόγου, η κ. Ολμπράιτ είπε ότι όλοι γνωρίζουν πως μια πραγματική λύση στο Κυπριακό θα έλθει μόνο όταν οι δύο πλευρές και ο λαός είναι έτοιμοι να τη δεκτούν.

    Οπως ανέφερε, το μήνυμα των ΗΠΑ σήμερα είναι απλό: "Η κυβέρνηση Κλίντον είναι έτοιμη να προσφέρει χέρι βοηθείας σε όσους είναι προετοιμασμένοι να διακινδυνεύσουν για την ειρήνη. Πιστεύω ότι η επίσκεψή μας έθεσε τα καλύτερα θεμέλια για μια πιο ενεργό και άμεση διπλωματία των ΗΠΑ κατά τους επόμενους μήνες", κατέληξε η κ. Ολμπράιτ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    [08] "Καλά νέα" αναμένει ο Ντενκτάς τις επόμενες μέρες

    Λευκωσία, 18/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι κατά τις προσεχείς λίγες μέρες πρέπει να αναμένονται "καλά νέα", αποφεύγοντας, όμως, να δώσει λεπτομέρειες.

    Ο κατοχικός ηγέτης μιλούσε μετά τη σημερινή, πέραν των δύο ωρών, συνάντηση που είχε στην κατεχόμενη Λευκωσία με τη Μόνιμη Αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Εθνη Μαντλέν Ολμπράιτ, με την οποία συζήτησε θέματα που σχετίζονται με το ζήτημα της απαγκίστρωσης.

    Πρόσθεσε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί "κάτι συγκεκριμένο" με στόχο, όπως είπε, την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Αυτό, συνέχισε ο κ. Ντενκτάς, θα βοηθήσει στην επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του ιδίου και του Προέδρου Κληρίδη.

    Αφού ανέφερε ότι η διαδικασία για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό συνεχίζεται, ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι η κ. Ολμπράιτ δεν κόμισε οποιεσδήποτε συγκεκριμένες ιδέες.

    "Οπως γνωρίζετε", συνέχισε, "επιδεικνύει (η κ. Ολμπράιτ) ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη στρατιωτική πτυχή του Κυπριακού και κυρίως για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο κοινοτήτων".

    Αφού ισχυρίστηκε ότι η Τ/κ πλευρά πάντοτε υποστήριζε την αποκλιμάκωση της έντασης, ο κ. Ντενκτάς εξέφρασε την ελπίδα ότι και ο Πρόεδρος Κληρίδης "θα συμφωνήσει και θα προχωρήσουμε πάρα πέρα", όπως είπε.

    Ανέφερε ότι στη συνάντησή του με την Αμερικανίδα αξιωματούχο συζητήθηκαν κι άλλα θέματα που αφορούν την ουσία του Κυπριακού. Πρόσθεσε ότι μια συμφωνία για αποκλιμάκωση της έντασης πιθανό να είναι ένα από τα μέτρα που είχε ζητήσει η Ε/κ πλευρά.

    "Δε θέλουμε τους νέους μας να βρίσκονται οπλισμένοι ο ένας απέναντι στον άλλο", είπε, "και να προβαίνουν σε ανόητες ενέργειες, περιλαμβανομένης και της ρίψης πετρών", κατά την έκφρασή του.

    Σε ερώτηση αν θα συλλάβει τους μοτοσυκλετιστές οι οποίοι σκοπεύουν να εισέλθουν στα κατεχόμενα, ο κατοχικός ηγέτης απάντησε καταφατικά. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι θα συλληφθούν κι όσοι Ευρωβουλευτές θα μετάσχουν στην εκδήλωση και αποπειραθούν να "περάσουν τα σύνορα χωρίς άδεια", κατά την έκφρασή του.

    Ο κατοχικός ηγέτης εξήγησε ότι οι Ευρωβουλευτές θα προσπαθήσουν να πάνε στα κατεχόμενα ως μοτοσυκλετιστές κι όχι ως Ευρωβουλευτές. "Δε μας αναγνωρίζουν, απλά έρχονται εδώ ως επισκέπτες που παραβιάζουν τα σύνορά μας", κατά την έκφρασή του, "γι αυτό θα πρέπει να συλληφθούν".

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    [09] Ο Μπίτι θα συζητήσει τις ιδέες που έφερε η Ολμπράιτ

    Λευκωσία, 18/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι νέες ιδέες τις οποίες μετέφερε μαζί της η Μόνιμη Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Εθνη, Μαντλέν Ολμπράιτ, θα είναι το αντικείμενο των συζητήσεων του προεδρικού Απεσταλμένου Ρίτσαρντ Μπίτι, κατά τη διάρκεια των επαφών του στην Κύπρο.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Λήδρα Πάλας μετά την ολοκλήρωση των επαφών της στην Κύπρο, η κ. Ολμπράιτ είπε ότι "έχουμε αριθμό ιδεών που παρουσιάσαμε και θα συνεχίσουμε να παρουσιάζουμε και να εργαζόμαστε επ'αυτών."

    Ωστόσο, απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, τονίζοντας ότι τις ιδέες αυτές θα προωθήσει ο κ. Μπίτι, καθώς επίσης και ο Αμερικανός Πρέσβης στη Λευκωσία Κένεθ Μπριλ.

    Αναφερόμενη στις συναντήσεις της στην Κύπρο, η κ. Ολμπράιτ είπε ότι μαζί με την αντιπροσωπεία της, προσπάθησαν όπως το Κυπριακό, "μην περιπέσει σε μια από τις δύο κατηγορίες, είτε το στάτους κβο να είναι η τελική λύση, είτε ότι είναι πολύ δύσκολο (για να λυθεί)."

    "Προσπαθούμε να δώσουμε ένα χέρι στα μέρη να βρουν μια συνολική λύση πάνω στην οποία θα εργαστούν", είπε. Ωστόσο είπε ότι υπάρχει αριθμός θεμάτων τα οποία θα πρέπει να λυθούν προηγουμένως, πριν από μια τέτοια λύση. Απέφυγε να αναφερθεί σε χρονοδιάγραμμα για πρόοδο στο Κυπριακό, γιατί, όπως τόνισε, δεν είναι χρήσιμο.

    "Ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα μπορέσει να επιτευχθεί μια λύση είναι όπως τα ίδια τα μέρη καταλήξουν σε μια λύση. Πρέπει να το κάνουν, δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς", είπε.

    Συνεχίζοντας, η κ. Ολμπράιτ χαρακτήρισε τη συνάντησή της με το Ραούφ Ντενκτάς "πολύ χρήσιμη και καλή". Ωστόσο, κληθείσα να σχολιάσει τη δήλωσή του μετά τη συνάντηση ότι η Αμερικανίδα διπλωμάτης έχει να αναφέρει "καλά νέα", η κ. Ολμπράιτ απάντησε ότι χρειάζεται πολλή προεργασία για να είναι κανείς αισιόδοξος. "Τα καλά νέα πρέπει να συνοδεύονται από πολύ σκληρή εργασία", σημείωσε.

    Σ'ερώτηση πότε αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των διοικητών της Εθνικής Φρουράς και των τουρκικών δυνάμεων κατοχής, υπό την αιγίδα του Διοικητή της ΟΥΝΦΙΣΥΠ, η κ. Ολμπράιτ απάντησε "το συντομότερο δυνατό". Ωστόσο, απέφυγε να αναφερθεί στα θέματα που θα συζητηθούν, τονίζοντας ότι "ενδιαφερόμαστε να βρούμε τρόπους για αποκλιμάκωση της πρόσφατης έντασης στην ουδέτερη ζώνη".

    Εξάλλου, σε ερώτηση Τ/Κ δημοσιογράφου γιατί συναντήθηκε με τους στρατιωτικούς, η κ. Ολμπράιτ είπε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία είναι η αυξανόμενη ένταση κατά μήκος της ουδέτερης ζώνης. "Αυτά τα θέματα είναι στρατιωτικά, τεχνικά και συνεπώς είναι κατάλληλο όπως τέτοιες συζητήσεις γίνονται με στρατιωτικούς", είπε.

    Σε ερώτηση αν συζητήθηκε η πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση και απαγκίστρωση πέραν του Πενταδακτύλου και του Τροόδους, η Αμερικανίδα Πρέσβειρα είπε ότι υπάρχει αριθμός ιδεών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι οποίες θα συζητηθούν στο μέλλον. Τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς για τα θέματα αυτά.

    Εξάλλου, ερωτηθείσα πώς βλέπει το ισοζύγιο των στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο μετά τις επαφές της με τους στρατιωτικούς, η κ. Ολμπράιτ απάντησε ότι αυτό είναι ένα θέμα που ανησυχεί τους Αμερικανούς γενικά, για την περιοχή, δηλαδή ότι "υπάρχει μια αυξανανόμενη στρατικοποίηση. Θα προτιμούσαμε να υπήρχε μια μείωση των στρατιωτικών εξοπλισμών εδώ, και μια κίνηση η οποία θα μειώνει τις στρατιωτικές δυνατότητες παρά να τις αυξάνει. Πιστεύω ότι η κάθε πλευρά έχει διαφορετική άποψη για το στρατιωτικό ισοζύγιο", είπε η κ. Ολμπράιτ.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δε θα ήταν χρήσιμο να υπάρξουν συγκεκριμένες συζητήσεις αναφορικά με το θέμα πολυεθνικής δύναμης στην Κύπρο.

    Εξάλλου, σε ερώτηση αν το Κυπριακό σχετίζεται με τα ελλαδοτουρκικά, η κ. Ολμπράιτ εξέφρασε την άποψη ότι το Κυπριακό διατηρεί τη δική του οντότητα. Αν και υπάρχει αύξηση της έντασης στις ελλαδοτουρκικές σχέσεις κάτι το οποίο αφορά θέματα που έχουν να κάνουν με το Αιγαίο, εντούτοις το Κυπριακό και οι ελλαδοτουρκικές σχέσεις είναι ξεχωριστά θέματα.

    "Ωστόσο ανησυχούμε για την αποσταθεροποίηση στην περιοχή σε ένα μέρος του κόσμου το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τις ΗΠΑ", κατέληξε η κ. Ολμπράιτ.

    Η Αμερικανίδα διπλωμάτης αναχώρησε ήδη για την Αγκυρα όπου θα έχει επαφές με την πολιτική ηγεσία και τους στρατιωτικούς.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [10] Σχόλια Κασουλίδη για την έναρξη στρατιωτικού διαλόγου[2]

    Λευκωσία, 18/7/1996 (ΚΥΠΕ) --Η κυπριακή κυβέρνηση επιβεβαίωσε σήμερα το απόγευμα ότι διευθετείται συνάντηση του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και του Διοικητή των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων υπό την αιγίδα του Διοικητή της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

    Τη συνάντηση αυτή ανακοίνωσε πρώτη, ενωρίτερα το απόγευμα, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στα ΗΕ Μαντλέν Ολμπράιτ, κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου, μετά το πέρας των επαφών της στο νησί.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ο στρατιωτικός διάλογος θα αρχίσει το συντομότερο δυνατό αφού πρώτα ο Διοικητής της Ειρηνευτικής Δύναμης καθορίσει το χώρο και το χρόνο έναρξης, ύστερα από συνεννόηση με τις δύο πλευρές.

    Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ημερήσια διάταξη και θα συζητηθούν όλα τα θέματα που κρίνονται ότι πρέπει να εγερθούν που αφορούν την αποκλιμάκωση της έντασης κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης. Πρόκειται για θέματα καθαρά τεχνικής στρατιωτικής φύσης.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι γίνεται αναφορά και στη μείωση των στρατευμάτων και των εξοπλισμών, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι το θέμα αυτό δεν είναι της δικαιοδοσίας των στρατιωτικών διοικητών. Είναι θέμα πολιτικό, είπε και παρατήρησε ότι τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών δεν εντάσσουν το θέμα αυτό μέσα στα θέματα στρατιωτικής φύσης που μπορούν να συζητούν οι στρατιωτικοί διοικητές.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις θέσεις που θα καταθέσει η ελληνοκυπριακή πλευρά στο στρατιωτικό διάλογο, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε σε προηγούμενες προτάσεις καθώς και στην πρόταση για απαγκίστρωση των στρατευμάτων πίσω από το Τρόοδος και πίσω από τον Πενταδάκτυλο. Είπε δεν ήθελε να προκαταλάβει οτιδήποτε και παρατήρησε ότι υπάρχουν και θέματα χρονοδιαγραμμάτων και άλλα πολλά.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ιδέες που υπέβαλε η κ. Ολμπράιτ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι οι ιδέες που παρουσίασε στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη αφορούσαν περισσότερο τη μεθοδολογία και επί του συγκεκριμένου θέματος του στρατιωτικού διαλόγου για τεχνικά θέματα.

    Εξηγώντας τις ιδέες περί μεθοδολογίας, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι αφορούν στον τρόπο που οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε συνεργασία με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη Γραμματεία του ΟΗΕ, σκοπεύουν να εργαστούν βοηθώντας τις πλευρές για να φθάσουμε σε κοινό έδαφος. Εκτός εάν, συνέχισε, άλλες ιδέες έχουν αναφερθεί σε άλλους ή θα αναφερθούν στην Αγκυρα.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν τον εξέπληξαν οι ιδέες που έφερε η κ. Ολμπράιτ και ότι ήταν περίπου όπως τις αντιλαμβανόμαστε όλον αυτό τον καιρό.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι η δική μας πλευρά εξέφρασε προς την κ. Ολμπράιτ την ετοιμότητά της να προσέλθει σε στρατιωτικό διάλογο επί καθαρώς τεχνικών στρατιωτικών θεμάτων. Τα θέματα αυτά, συνέχισε, καθορίζονται περίπου από το ψήφισμα 1062 του Συμβουλίου Ασφαλείας, όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εγερθούν και άλλα θέματα.

    Σε ερώτηση ποιό είναι το μήνυμα που βγαίνει από τη συμφωνία για έναρξη στρατιωτικού διαλόγου, ο κ. Κασουλίδης είπε το μήνυμα είναι ότι "υπάρχει διάθεση, και ευτυχώς επιβεβαιώθηκε και από την άλλη πλευρά, για ανάγκη απακλιμάκωσης της έντασης, η οποία πράγματι δημιουργήθηκε στη γραμμή αντιπαράταξης με τη δολοφονία του εθνοφρουρού, τους πετροβολισμούς, την παραβίαση της νεκρής ζώνης από πλευράς των τουρκικών στρατευμάτων και της χρήσης συρματοπλεγμάτων μέσα στη νεκρή ζώνη από τα τουρκικά στρατεύματα."

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης παρατήρησε ότι η χαλάρωση της στρατιωτικής έντασης ασφαλώς βοηθά και στο πολιτικό κλίμα.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η κ. Ολμπράιτ επιβεβαίωσε την πρόθεση του Προέδρου Κλίντον να βοηθήσει, όχι μόνο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, αλλά και στη χαλάρωση της έντασης κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης.

    Οπως είπε, οι ΗΠΑ έχουν εκδηλώσει μέσω της κ. Ολμπράιτ την αποφασιστικότητά τους να εξασκήσουν σοβαρά την επιρροή τους επί της Αγκυρας, "και αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας."

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η αμερικανική πρωτοβουλία έχει ξεκινήσει "και δε θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε στάδιο αναμονής."

    Παρατήρησε ότι μεταξύ όλων εκείνων που ασκούν επιρροή για να λυθεί το Κυπριακό, η δύναμη εκείνη που έχει τη μεγαλύτερη επιρροή επί της Αγκυρας, είναι οι ΗΠΑ.

    Κληθείς να σχολιάσει την "ευκαιρία που υπάρχει τώρα" στην οποία αναφέρθηκε η κ. Ολμπράιτ, ο Εκπρόσωπος την απέδωσε στους εξής τρεις βασικούς λόγους:

    Πρώτον, στο αυξημένο διεθνές ενδιαφέρον, το οποίο δεν υπήρχε στα προηγούμενα 22 χρόνια.

    Δεύτερον, στη δυναμική που δημιουργεί η περιοχή μας, που είναι εντελώς διαφορετική από το παρελθόν, μια δυναμική που έχει πείσει ότι η Κύπρος χρειάζεται σαν παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας και όχι σαν παράγοντας αποσταθεροποίησης. Τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι η Κύπρος είναι σήμερα παράγοντας αποσταθεροποίησης. Επομένως, τα τουρκικά στρατεύματα έχουν αποτύχει πλήρως σε εκείνο που προπαγανδίζουν, ότι τάχα είναι μία "ειρηνευτική αποστολή η οποία κατόρθωσε να φέρει στην Κύπρο την ειρήνη."

    Τρίτον, στον καταλυτικό ρόλο της πορείας της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και οι επικείμενες ενταξιακές διαπραγματεύσεις, οι οποίες καθιστούν αυτή την περίοδο περισσότερο σημαντική για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης προ της έναρξής τους.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Thursday, 18 July 1996 - 20:13:56