Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-03-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Ρωσικής Δούμας - Κύπρος
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Κασουλίδης - Κυπριακό - Εκ του σύνεγγυς
  • [04] Ομιλία Ζακχαίου σε σύνοδο Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

  • [01] Πρόεδρος Ρωσικής Δούμας - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,26/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Μόνο με την έντονη δραστηριοποίηση της διεθνούς κοινότητας και με την ενεργοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας θα υπάρξει δυνατότητα δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

    Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και το ρωσικό πρακτορείο "ΝΟΒΟΣΤΙ" ο Πρόεδρος της Ρωσικής Δούμας Γενάτι Σελεζνιόφ, ο οποίος θα επισκεφθεί την Κύπρο στις 28 και 29 Μαρτίου, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Ρωσικής Δούμας, ύστερα από πρόσκληση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Ο Ρώσος αξιωματούχος εξέφρασε τη ρωσική υποστήριξη προς την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση της Κύπρου, χαρακτηρίζοντάς την ως βασική προϋπόθεση ομαλοποίησης της κατάστασης στο νησί.

    Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις δυτικών χωρών στην απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S - 300, ο κ. Σελεζνιόφ δήλωσε ότι "είναι φανερό ότι μια από τις βασικές αιτίες της αντίδρασης των τριών χωρών ήταν το γεγονός ότι η Ρωσική Πολεμική Βιομηχανία όλο και πιο δυναμικά εισέρχεται στη διεθνή αγορά όπλων. Ο λόγος γίνεται για μια πολιτική των 'δύο μέτρων και δύο σταθμών', σε σχέση με κάποιες χώρες, μια πολιτική την οποία εμείς απορρίπτουμε", πρόσθεσε.

    Ανέφερε ότι η συμφωνία για την αγορά των S - 300 είναι μια συνηθισμένη εμπορική πράξη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες ανταγωνισμού, επισημαίνοντας ότι "με το μοναδικό αυτό σύστημα οι Κύπριοι μπορούν αποφασιστικά να υπερασπισθούν τον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας."

    Κληθείς να σχολιάσει τους πιθανούς τρόπους διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος, ο κ. Σελεζνιόφ είπε ότι η υλοποίηση της πρότασης του Προέδρου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση, είναι ένα σημαντικό βήμα για την ομαλοποίηση της κατάστασης στην Κύπρο.

    Δήλωσε επίσης ότι τον περασμένο Οκτώβριο, η Ρωσική Δούμα με ψήφισμά της υποστήριξε την πρόταση Κληρίδη, ενώ καταδίκασε τη συνεχιζόμενη κατοχή μέρους της Κύπρου, από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής. "Ειμαι βέβαιος ότι για τη δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος με τη συμβολή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ είναι αναγκαίο όπως έντονα υπάρξει η δραστηριοποίηση του διεθνούς παράγοντα," πρόσθεσε.

    Ο Ρώσος επίσημος τόνισε ότι η Ρωσία υποστηρίζει την εμπλοκή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στις προσπάθειες διευθέτησης του προβλήματος. "Η χώρα μας αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και θεωρεί ότι απαραίτητο βήμα στη λύση του Κυπριακού, είναι η οργάνωση και η καλή προετοιμασία μιας συνάντησης μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο."

    Οι Ρώσοι βουλευτές, σημείωσε ο κ. Σελεζνιόφ, είναι έτοιμοι να συμβάλουν όσο είναι δυνατό, στη γρήγορη και ειρηνική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.

    Ο κ. Σελεζνιόφ ευχαρίστησε τους Κύπριους βουλευτές για τη συμβολή τους στην προσπάθεια της Ρωσίας να καταστεί μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, τονίζοντας ότι η Ρωσία είναι ανοικτή για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας της με την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Αναφορικά με τις σχέσεις Κύπρου - Ρωσίας, ο Ρώσος επίσημος είπε ότι οι σχέσεις αυτές "έχουν τη δική τους ξεχωριστή θέση στο σύστημα των σχέσεων της Ρωσίας στο διεθνές επίπεδο. Οι λαοί μας συνδέονται με πλούσιους ιστορικούς δεσμούς με κοινό πολιτισμό και ενιαίες θρησκευτικές παραδόσεις", πρόσθεσε ο κ. Σελεζνιόφ.

    Επεσήμανε ότι οι ρωσοκυπριακές σχέσεις βρίσκονται σήμερα σε μια διαδικασία συνεχούς ανόδου, ενώ υπάρχει σύμπτωση απόψεων σε διάφορα θέματα.

    Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Δούμας ευχαρίστησε τους Κύπριους βουλευτές για τη συμβολή τους στην προσπάθεια της Ρωσίας να καταστεί μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, τονίζοντας ότι η Ρωσία είναι ανοικτή για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας της με την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο Ρώσος αξιωματούχος επεσήμανε ότι οι οικονομικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών έφθασαν το 1996 τα 376,6 εκατομύρια δολάρια, με τις ρωσικές εξαγωγές να αυξάνονται σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο κατά 12,3%, φθάνοντας τα 306,6 εκατομμύρια δολάρια.

    Οι Ρώσοι επιχειρηματίες έχουν εγγράψει στην Κύπρο περισσότερες από δύο χιλιάδες υπεράκτιες εταιρείες μεταξύ των οποίων και 14 τράπεζες.

    (ΚΥΠΕ/ΧΓ/ΑΖΚ/ΓΠ)

    [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,26/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           79.40 (+0.76)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   89.84 (+0.98)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     68.86 (+0.86)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 60.13 (+0.84)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  82.56 (+0.12)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                61.51 (-0.02)
        Εμπορικές Εταιρείες                     53.24 (+0.47)
        Αλλες Εταιρείες                         55.35 (+0.58)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛΚ 1853540.122
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [03] Κασουλίδης - Κυπριακό - Εκ του σύνεγγυς

    Λευκωσία,Κύπρος,26/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οπως συμφωνήθηκε στην Αθήνα μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου, το αποτέλεσμα των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών θα αξιολογηθεί από το Εθνικό Συμβούλιο σε συνεργασία με την κυβέρνηση των Αθηνών και θα κριθεί εάν το προϊόν είναι αρκετό για έναρξη απευθείας συνομιλιών.

    Αυτό επανέλαβε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι καμιά στροφή δεν έχει γίνει στο θέμα του κοινού εδάφους.

    Ο κ. Κασουλίδης έκανε αναφορά στη μετάβαση του Εθνικού Συμβουλίου στην Αθήνα το χρόνο που πέρασε και στη συνάντηση υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.

    Οπως δήλωσε σ'αυτή τη συνάντηση τονίστηκε η ανάγκη ύπαρξης κοινού εδάφους για να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος για απευθείας συνομιλίες και καθορίστηκε ότι η ύπαρξη αυτού του κοινού εδάφους θα πρέπει να αφορά βασικές πτυχές του Κυπριακού, οι οποίες απαριθμίστηκαν από τότε.

    Ωστόσο, τόνισε ότι κατά πόσον υπάρχει αρκετό κοινό έδαφος για απευθείας συνομιλίες θα το κρίνουν οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας και το Εθνικό Συμβούλιο.

    Βρετανοί - ΗΠΑ - Επιστολή

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες του ΡΙΚ για δυσαρέσκεια των Βρετανών με τις ΗΠΑ αναφορικά Κυπριακό και κατά πόσο, εάν αληθεύουν, συνεπάγεται και αποτυχία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε ότι είναι πρόωρο να εκφέρει κάποιος κρίση για το διάλογο αυτό.

    "Οπως σας έχει πει ο κ. Φεϊσέλ κύριο θέμα των συνομιλιών είναι η ουσία", δήλωσε.

    Ερωτηθείς για το λόγο της επίσκεψης του ΓΓ του Υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας για Ευρωπαϊκά θέματα Κλοντ Μαρτέν δήλωσε ότι, όπως έχει ενημερωθεί από τον Πρέσβη της χώρας στη Λευκωσία, Ενρί Ζακολέν πρόκειται για επίδειξη ενδιαφέροντος για το Κυπριακό και την πορεία της Κύπρου για ένταξη.

    Ερωτηθείς εάν η επίσκεψη σχετίζεται και με την κοινή δήλωση των "15" δήλωσε ότι δεν γνωρίζει.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    [04] Ομιλία Ζακχαίου σε σύνοδο Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω

    Γενεύη,Ελβετία,26/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη στη Γενεύη, Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος, κάλεσε τον ΟΗΕ, τους διάφορους οργανισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μέλη και παρατηρητές μη κυβερνητικών οργανώσεων, να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.

    Μιλώντας στην 53η Σύνοδο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την εφαρμογή της διακήρυξης για την απάλειψη κάθε μορφής μισαλλοδοξίας και διακρίσεων, που έγινε στη Γενεύη, ο κ. Ζακχαίος αναφέρθηκε στη συστηματική καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της Κύπρου από την Τουρκία.

    Σημειώνοντας ότι η Τουρκία φθάνει μέχρι του σημείου να πωλεί θρησκευτικούς χώρους στα κατεχόμενα, ο κ. Ζακχαίος επεσήμανε επίσης την τουρκική προσπάθεια να παρουσιάζει το Κυπριακό σαν θρησκευτική, δικοινοτική διαμάχη ενώ η διεθνής κοινότητα σωστά θεωρεί το Κυπριακό πρόβλημα ξένης κατοχής και εισβολής.

    Παράλληλα ο κ. Ζακχαίος είπε ότι η κυβέρνηση της Κύπρου λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για διατήρηση των τεμένων στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, τα οποία και θεωρεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

    Πρόσθεσε εξάλλου, ότι η κυπριακή κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει κλίμα συνεργασίας και κατανόησης, συνεχίζει να ενθαρρύνει την επαναπροσέγγιση και τις επαφές Ε/Κ και Τ/Κ.

    Παρουσιάζοντας τις συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων, ο κ. Ζακχαίος αναφέρθηκε στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ στην Επιτροπή, στην οποία τονίζεται ότι η πρόσβαση σε χώρους θρησκευτικής σημασίας παραμένει περιορισμένη.

    Ο κ. Ζακχαίος αναφέρθηκε επίσης στην παραβάση της απεριόριστης προσβασης και χρήσης των θρησκευτικών χώρων σατ κατεχόμενα και ιδιαίτερα στο μοναστήρι του Αποστολου Ανδρέα παρόλο που υπάρχει τέτεοια πρόταση από την ΟΥΝΦΙΣΥΠ.

    "Καλούμε τα διάφορα σώματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, τα μέλη, παρατηρητές και τους μη κυβερνητικούς οργανισμούς να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια σ'αυτό το έγκλημα το οποίο αποτελεί προσβολή στον ανθρώπινο πολιτισμό. Η ανοχή ενθαρρύνει περισσότερα εγκλήματα. Ανθρωποι και λαοί οι οποίοι δεν σέβονται τη θρησκεία, θα πρέπει να απομονωθούν από τη διεθνή κοινότητα", κατέληξε ο κ. Ζακχαίος.

    Αφού επεσήμανε ότι σε ένα κόσμο που αλλάζει συνεχώς, και που η συνεργασία και η αλληλοεξάρτηση έχουν αντικαταστήσει τον ανταγωνισμό, η ανοχή είναι οπωσδήποτε αναγκαία, ο κ. Ζακχαίος επεσήμανε το σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν προς την κατεύθυνση αυτή τα ΜΜΕ και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα,

    Αναφερόμενος στη μεταχείριση μαρτύρων του Ιεχωβά στην Κύπρο, ο κ. Ζακχαίος τόνισε ότι τα μέλη της αίρεσης αυτής έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν την πίστη τους στην Κύπρο. Παράλληλα, είπε, η κυβέρνηση αναγνωρίζει τους αντιρρησίες συνείδησης στους οποίους προσφέρεται επιλογή να υπηρετήσουν τη στρατιωτική θητεία τους εκτός της Εθνικής Φρουράς. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, λαμβάνει υπόψη τις παρατηρήσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων και θα συμμορφωθεί πλήρως με τις πρόνοιες της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για εναλλακτική υπηρεσία.

    Ο κ. Ζακχαίος τόνισε ότι η στάση της κυβέρνησης θα πρέπει να εκτιμηθεί ιδιαίτερα, λόγω της τουρκικής εισβολής και κατοχής, της τεράστιας ανισότητας στρατιωτικών δυνάμεων εναντίον της χώρας μας και της ανάγκης να υπερασπίσουμε την επιβίωση της χώρας μας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 27 March 1997 - 14:10:59 UTC