Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-04-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυπριακό - Ομάδα Ευρωπαίων Μεταρρυθμιστών

  • [01] Κυπριακό - Ομάδα Ευρωπαίων Μεταρρυθμιστών

    Λευκωσία,Κύπρος,02/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Δεν αποδεχόμαστε τη διαίρεση της Κύπρου και θα ήταν πολύ περίεργο να θέσουμε τον Ραούφ Ντενκτάς σε ίση θέση με την κυπριακή κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να δίνουμε δώρα στον κ. Ντενκτάς".

    Αυτά, μεταξύ άλλων, τόνισε ο Φιλίπ Μονφίλς, Συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου της Ομάδας Ευρωπαίων Φιλελευθέρων Δημοκρατικών και Μεταρρυθμιστικών κομμάτων του Ευρωκοινοβουλίου, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία μεταξύ 1 και 4 Απριλίου.

    Μιλώντας κατά τις εργασίες του Συνεδρίου, ο κ. Μονφίλς επεσήμανε ότι η Τουρκία θα πρέπει να διαφοροποιήσει δραστικά τη θέση της σε ό,τι αφορά τη στάση της στο Κυπριακό και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εάν προσβλέπει σε μελλοντική ένταξή της στην ΕΕ.

    "Αν το θέμα της υπογραφής της τελωνειακής ένωσης μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, εγείρετο τώρα, θα είχε απορριφθεί", σημείωσε.

    "Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία επιθυμούν ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, μετά από την επίλυση του προβλήματος", είπε ο κ. Μονφίλς, πρόσθεσε, όμως, ότι "η πλειονότητα των μελών της ΕΕ, δεν συμμερίζονται αυτή την άποψη".

    Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου, ο Πρέσβης της ΕΕ στην Κύπρο, Ζιλ Ανουί, μιλώντας στους σαράντα, περίπου, συνέδρους, ανέφερε ότι αρκετοί Τ/Κ εγκατέλειψαν τις κατεχόμενες περιοχές του νησιού λόγω του χαμηλού βιοτικού επιπέδου στο ψευδοκράτος, ενώ επεσήμανε ότι υπάρχει η πεποίθηση πως το οικονομικό μέλλον των Τ/Κ βρίσκεται στην ένταξή τους στην ΕΕ.

    Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. των ΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, μιλώντας στους συνέδρους ανέφερε ότι υπάρχουν όλα τα στοιχεία για την επίλυση του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι, έτσι, είναι πιθανόν η λύση να επιτευχθεί πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Αφού επεσήμανε ότι εκείνο που λείπει είναι η "πολιτική βούληση", ο κ. Φεισέλ τόνισε ότι "η Κύπρος πλησιάζει μιαν καθοριστική στιγμή στην Ιστορία της", λέγοντας ότι είναι πολύ σημαντικό όπως εξευρεθεί λύση στο κυπριακό πρόβλημα πριν από το τέλος της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, στην ομιλία του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι "όλοι οι πολίτες της Κύπρου μπορούν να διαβιώσουν ευτυχισμένοι, με την προϋπόθεση ότι η λύση του Κυπριακού δεν θα βασίζεται στη συνομοσπονδία".

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου, αναφερόμενος στην πρόσφατη ενέργεια του Τούρκου Στρατηγού Ισμαίλ Καρανταγί να επισκεφθεί την ελληνική Πρεσβεία στην Αγκυρα, τόνισε ότι "αν αυτή η ενέργεια από μέρους του Τούρκου στρατηγού αποτελεί ένδειξη καλής θέλησης, τότε σύντομα θα υπάρξει λύση του Κυπριακού".

    Τέλος, ο Ζιαν Βίλεμ Μπέρτενς, μέλος της Ομάδας, επεσήμανε ότι αξιωματούχοι του Πενταγώνου θα πρέπει να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με Τούρκους ομολόγους τους, με στόχο την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

    Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η Ομάδα αυτή του Ευρωκοινοβουλίου πραγματοποιεί τις εργασίες της σε χώρα που δεν είναι μέλος της ΕΕ.

    Τόσο το ΔΗΚΟ όσο και οι Ενωμένοι Δημοκράτες είναι εταιρικά μέλη της Ομάδας Ευρωπαίων Φιλελευθέρων Δημοκρατικών και Μεταρρυθμιστικών κομμάτων του Ευρωκοινοβουλίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΡΜ/ΑΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 3 April 1997 - 13:57:42 UTC