Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-04-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ - Κυπριακό
  • [02] Δηλώσεις Φεϊσέλ - Εγγραφα
  • [03] Προσέλευση Τ/Κ - Αγνοούμενοι
  • [04] Δηλώσεις Κασουλίδη (2)
  • [05] Ρευστότητα εμπορικών τραπεζών
  • [06] Ανακοίνωση ΕΔΕΚ
  • [07] Κασουλίδης - Ελληνοτουρκικά
  • [08] Κύπρος - Επιχειρήσεις - Ευρώπη
  • [09] Υπουργός Δικαιοσύνης - Πρόγραμμα ΕΕ
  • [10] Χριστοφίδης - Εθνικό Συμβούλιο

  • [01] ΗΠΑ - Κυπριακό

    Ουάσιγκτον,ΗΠΑ,18/04/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να είναι παρούσες και δραστήριες στην προσπάθεια για εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της Κύπρου.

    Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς, σε ερώτηση του ΚΥΠΕ σχετικά με τη λεγόμενη πρωτοβουλία πακέτο των ΗΠΑ για την Κύπρο και τα ελληνοτουρκικά.

    Ο κ. Μπέρνς είπε στο ΚΥΠΕ ότι η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, "ζήτησε από τους διπλώματες μας να είναι δημιουργικοί στην προσπάθεια τους να επινοήσουν τρόπους, έτσι ώστε οι ΗΠΑ να είναι αποτελεσματικές".

    Για την πρωτοβουλία - πακέτο, ο κ. Μπέρνς είπε ότι οι ΗΠΑ "εξετάζουν αρκετές ιδέες. Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να δημιουργήσουμε μια δέσμη ιδεών που μπορεί να φανεί χρήσιμη. Αλλά δεν έχουμε καταλήξει σε οποιαδήποτε συμπεράσματα".

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού ΥΠΕΞ, "η βασική ευθύνη εναπόκειται στην κυπριακή κυβέρνηση, την τουρκική κοινότητα στην Κύπρο, την ελληνική και την τουρκική κυβέρνηση."

    Ο κ. Μπέρνς είπε ότι "εάν μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι - η Ευρωπαϊκή Ενωση, τα Ηνωμένα Εθνη, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ - θα το πράξουμε. Ολοι μας συνεισφέρουμε ιδέες", σημείωσε.

    Ο εκπρόσωπος έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι πολλοί είναι αυτοί που ασχολούνται με το Κυπριακό, τονίζοντας ότι ο "λαός της Κύπρου δεν μπορεί να προσβλέπει σε μας για σωτηρία. Πρέπει να δημιουργήσουν την πολιτική βούληση και ευελιξία για να συμφωνήσουν μεταξύ τους, και ίσως να μπορούμε να παίξουμε ένα ρόλο σ' αυτό".

    Οταν ρωτήθηκε από το ΚΥΠΕ εάν αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δικές τους απόψεις για το Κυπριακό, ο κ. Μπερνς είπε ότι "ασφαλώς έχουμε δικές μας ιδέες, αλλά συνεργαζόμαστε στενά με τον ΟΗΕ, με το Ηνωμένο Βασίλειο, με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Και, οπωσδήποτε, τους παροτρύνουμε όλους να δραστηριοποιηθούν, και θα δώσουμε συγχαρητήρια σε όποιον είναι επιτυχής."

    Επεσήμανε, ωστόσο, ότι "η βασική ευθύνη εναπόκειται στο λαό που ζει στο νησί και σε αυτούς που ζουν στην περιοχή".

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση εάν έχει τελειώσει ο ρόλος του προεδρικού απεσταλμένου στο Κυπριακό, Ρίτσαρντ Μπίτι, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι ο κ. Μπίτι συνεχίζει να είναι ο απεσταλμένος του Προέδρου Κλίντον και ότι δεν έχει να κάνει οποιαδήποτε ανακοίνωση για αλλαγή προσώπων.

    Στο ίδιο μήκος κύματος, αναφορικά με το θέμα της πρωτοβουλίας πακέτο των ΗΠΑ, κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Κέβιν Μπέικον.

    Αναφερόμενος στις απόψεις που διατύπωσε την Τετάρτη αξιωματούχος του Πενταγώνου, είπε πως δεν πιστεύει ότι αναφερόταν σε νέο πακέτο ιδεών, το οποίο παρουσιάσθηκε στον Πρόεδρο Κλίντον.

    "Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά για ειρηνική επίλυση της κατάστασης εκεί. Γνωρίζετε τις θέσεις μας. Εχουν εξηγηθεί επανειλημμένως από τον κ. Μπέρνς και άλλους. Και πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει ειρηνική και διαρκής λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση αυτή τώρα. Και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε", τόνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΑΠ)

    [02] (Κ) Δηλώσεις Φεϊσέλ - Εγγραφα

    Λευκωσία,Κύπρος,18/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, η Δέσμη Ιδεών Γκάλι, καθώς και άλλες ιδέες που έχουν συζητηθεί κατά καιρούς, βρίσκονται στο τραπέζι των συνομιλιών, δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Γκούσταβ Φεϊσέλ, ο οποίος απέφυγε να σχολιάσει την ύπαρξη δύο άτυπων εγγράφων τα οποία παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    Οταν ρωτήθηκε σχετικά με με τη μορφή των δύο εγγράφων, ύστερα από 75λεπτη περίπου συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Φεϊσέλ απέφυγε να αναφέρει ο,τιδήποτε, επικαλούμενος τη δέσμευση των μερών για εμπιστευτικότητα. Ταυτόχρονα, δεν παραδέχτηκε ότι ένα από τα δύο άτυπα έγγραφα προήλθε από τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Μάλιστα, ειρωνεύτηκε τους δημοσιογράφους ότι δήθεν είναι "επηρεασμένοι από το Χόλλιγουντ" και ότι είναι "φανταστικά" αυτά που μεταδίδουν.

    Σε ερώτηση εάν η Δέσμη Ιδεών μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για διαπραγμάτευση, ο κ. Φεϊσέλ απάντησε ότι, όπως έχει επανειλημμένα αναφέρει και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, "τα στοιχεία για διαπραγμάτευση συνολικής λύσης είναι οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979, διάφορα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Δέσμη Ιδεών και άλλες ιδέες που έχουν συζητηθεί έκτοτε από τους δύο ηγέτες."

    "Αυτά είναι τα στοιχεία που έχουμε, με τα οποία θα μπορούμε να βρούμε λύση," συμπλήρωσε.

    Κληθείς να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις του αποχωρούντα Προέδρου του ΔΗΣΥ, Γιαννάκη Μάτση, ότι στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό παραλείπεται συστηματικά εκ μέρους του ΟΗΕ η προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), ο κ. Φεϊσέλ ανέφερε ότι "το μέλλον της Κύπρου στην ΕΕ είναι κάτι για το οποίο θα αποφασίσει η ίδια η Ενωση."

    Σε ερώτηση εάν κατά τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες συζητείται και το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ο αξιωματούχος των ΗΕ ανέφερε ότι αυτό "αποτελεί ένα θέμα" και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "ως μέρος της συνολικής λύσης θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και σ' αυτό."

    Εξάλλου, ο κ. Φεϊσέλ απέφυγε να επιβεβαιώσει αλλά ούτε και διέψευσε πληροφορίες ότι ο νέος Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. για το Κυπριακό είναι από τον Ισημερινό κι ότι πρόκειται για πρώην Υπουργό, ο οποίος εργαζόταν στο παρελθόν στο Διεθνή Οργανισμό, αναφέροντας ότι δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα από τον ΟΗΕ.

    Οσον αφορά τη διαδικασία για επίτευξη λύσης, ο Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. παρατήρησε ότι "δεν θέλει κανείς πολλή φαντασία για να αντιληφθεί πώς προχωρεί κάποιος στις προσπάθειες να εξεύρει λύση μεταξύ των δύο πλευρών."

    "Η μία περίπτωση είναι απλώς να μιλά κανείς με τις δύο πλευρές και μετά να προσπαθεί να βεβαιωθεί ότι έχει κατανοήσει τα πράγματα ορθά και, ύστερα, να δει πώς μπορεί να ξεπεράσει τις όποιες διαφορές που μπορεί να υπάρχουν ώστε να φθάσει σε συμφωνία," είπε. Σημείωσε ότι για να επιτευχθεί αυτό υπάρχει ο προφορικός και ο γραπτός λόγος.

    Σήμερα το απόγευμα, ο κ. Φεϊσέλ θα συναντηθεί στα κατεχόμενα με τον Ραούφ Ντενκτάς, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη θα δει ξανά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΠ)

    [03] Προσέλευση Τ/Κ - Αγνοούμενοι

    Λευκωσία,Κύπρος,18/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το ενδεχόμενο ακύρωσης της προσέλευσης Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές, προκειμένου να προσευχηθούν στον Τεκκέ, στη Λάρνακα, καθώς και της μετάβασης Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, το Πάσχα, για να προσκυνήσουν στο κατεχόμενο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, εξετάζει το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα.

    Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα, Τάκης Χριστόπουλος, η Αστυνομία του έχει εκφράσει φόβους για τυχόν επεισόδια που μπορεί να δημιουργηθούν κατά το πέρασμα των Τ/Κ, αύριο, στις ελεύθερες περιοχές από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας. Οπως είναι γνωστό, κάθε Σαββατοκυρίακο στο οδόφραγμα πραγματοποιούνται αντικατοχικές εκδηλώσεις από συγγενείς των αγνοουμένων και διάφορες άλλες οργανώσεις.

    Ο κ. Χριστόπουλος δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως οι αρμόδιοι της Αστυνομίας του έχουν αναφέρει ότι δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για την προστασία των 400 Τουρκοκυπρίων που προγραμματίστηκε να έλθουν αύριο στις ελεύθερες περιοχές.

    Εξάλλου, ανέφερε πως ο ίδιος έχει επαφές και με την κυβέρνηση για το όλο θέμα. Σε ερώτησή μας, τί τελικά θα αποφασίσει αν υπάρχει πρόβλημα για την προστασία των Τουρκοκυπρίων, ο κ. Χριστόπουλος απάντησε πως ούτε οι Τουρκοκύπριοι θα έρθουν στις ελεύθερες περιοχές, ούτε οι Ελληνοκύπριοι θα πάνε στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα την ημέρα του Πάσχα.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να μεταβούν στα κατεχόμενα πέραν των 700 Ε/Κ.

    Συνολικά, όπως μας ανέφερε ο κ. Χριστόπουλος, εφόσον πραγματοποιηθεί τελικά η επίσκεψη, θα μεταβούν στα κατεχόμενα γύρω στους 400 με 500 Ελληνοκύπριους. Εφόσον ο αριθμός των ενδιαφερομένων υπερβαίνει τον επιτρεπόμενο, η επιλογή θα γίνεται κατά προτεραιότητα.

    Θα επιλεγούν, δηλαδή, πρώτα οι στενοί συγγενείς των εγκλωβισμένων, στη συνέχεια άλλοι συγγενείς και, αν υπάρχει περιθώριο θα πάνε και άλλα άτομα, εξήγησε στο ΚΥΠΕ ο κ. Χριστόπουλος.

    Τράπεζα γενετικού υλικού

    Εξάλλου, σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το θέμα της τράπεζας γενετικού υλικού για τους συγγενείς των αγνοουμένων, που δημιουργήθηκε πέρσι στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, ο κ. Χριστόπουλος μας ανέφερε πως συνεχίζονται οι διαδικασίες για καθορισμό του DNA.

    Ωστόσο, σημείωσε πως παρατηρείται δυσκολία στο να εντοπιστούν συγγενείς κάποιων αγνοουμένων.

    Για το ίδιο θέμα, ο Μοριακός Γενετιστής στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, Μάριος Καριόλου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως μέχρι τώρα έχουν ειδοποιηθεί να προσέλθουν για αιμοληψία οι συγγενείς πέραν του μισού αριθμού των αγνοουμένων.

    Εξάλλου, ο κ. Καριόλου μας ανέφερε ότι ελπίζει πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα ειδοποιηθούν οι συγγενείς και των λοιπών αγνοουμένων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [04] Δηλώσεις Κασουλίδη (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,18/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εισηγήσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και όχι έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί το άτυπο σημείωμα που αναφέρεται στις κατευθυντήριες γραμμές των Ιδεών Γκάλι και το οποίο ο αξιωματούχος των ΗΕ, Γκούσταβ Φεϊσέλ, επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

    Αυτό αποκάλυψε σήμερα ο ΥΠΕΞ Γιαννάκης Κασουλίδης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στη Βουλή με τον Πρόεδρο του Σώματος, Σπύρο Κυπριανού, προσθέτοντας ότι αντίγραφα των δύο άτυπων σημειωμάτων Φεϊσέλ θα δοθούν στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, στη συνεδρία της ερχόμενης Τετάρτης.

    Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή δήλωση του αποχωρούντα Προέδρου ΔΗΣΥ, Γιαννάκη Μάτση, περί "επαναδιατύπωσης των κατευθυντήριων γραμμών", ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι ήταν "πρόταση του Ντενκτάς" η υποβολή των κατευθυντήριων γραμμών και των αντικειμενικών στόχων. Μετά από παρατήρηση του Προέδρου Κληρίδη, συνέχισε, ότι ο Τ/Κ ηγέτης ζητούσε όπως αυτές είναι βάση για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας, τα ΗΕ αφαίρεσαν το σημείο αυτό.

    "Αυτή είναι η επαναδιατύπωση. Και δεν είναι υιοθέτηση των ΗΕ" επεσήμανε ο κ. Κασουλίδης, η εισήγηση για τις κατευθυντήριες γραμμές και τους αντικειμενικούς σκοπούς, "αλλά εισήγηση του κ. Ντενκτάς". "Θέλω κατηγορηματικά και εμφαντικά να τονίσω", είπε ο ΥΠΕΞ, "ότι οποιαδήποτε συζήτηση διεξάγεται ή διεξαχθεί δεν γίνεται με βάση τις Ιδέες Γκάλι. Οι Ιδέες Γκάλι έχουν από την πλευρά μας απορριφθεί σαν πλαίσιο επίτευξης συνολικής συμφωνίας". Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται τη Δέσμη Ιδεών, ούτε ως βάση επίτευξης συνολικού πλαισίου συμφωνίας, ούτε ως βάση για διαπραγμάτευση.

    Σε παρατήρηση ότι οι Ιδέες επαναφέρονται από τις παραγράφους 1 μέχρι 23, στα άτυπα σημειώματα Φεϊσέλ, τόνισε ότι "τις επαναφέρει ο κ. Ντενκτάς, που θέλει να τις χρησιμοποιήσει και σαν βάση για συζήτηση, σε μιαν εισήγησή του που κάνει στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες".

    Ο ΥΠΕΞ πρόσθεσε, στο σημείο αυτό, ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί πως κάποιες έννοιες τις οποίες περιλαμβάνουν οι Ιδέες, θα συζητούνται, φέρνοντας ως παράδειγμα την αναφορά σε λύση στη βάση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, και τον καθορισμό της πολιτικής ισότητας.

    Ο κ. Κασουλίδης, αφού είπε ότι δεν υπήρχε κακή πρόθεση, εκ μέρους του Προέδρου Κληρίδη, απόκρυψης των εγγράφων Φεϊσέλ, ανέφερε ότι αντίγραφα των δύο εγγράφων θα δοθούν στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, στη συνεδρία του Σώματος την ερχόμενη Τετάρτη.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι τα όσα παρουσιάζονται, εσφαλμένα δίνουν την εντύπωση ότι υπήρχε οποιαδήποτε πρόθεση μη ενημέρωσης (του κ. Κυπριανού) καθότι, υπογράμμισε, "αφορούσαν θέματα περιεχομένου, γι αυτά έγινε η ενημέρωση".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα που δεν δόθηκαν τα άτυπα έγγραφα Φεϊσέλ, προσθέτοντας ότι για το μεν πρώτο, με τις κατευθυντήριες γραμμές της Δέσμης Ιδεών, "δεν πρόκειται για κατάθεση νέου εγγράφου από τα ΗΕ, αλλά για να δεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τι εισηγείτο ο κ. Ντενκτάς".

    Σε ό,τι αφορά το δεύτερο άτυπο σημείωμα, που αφορά τις χειρονομίες καλής θέλησης, ο ΥΠΕΞ τόνισε ότι "και πάλιν το πλήρες περιεχόμενο επεξηγήθη και εθεωρήθη ότι, εφόσον ήταν ένα άτυπο υπόμνημα, δεν υπήρχε λόγος να δοθεί. Θα ήταν κάτι το επιπρόσθετο. Εν πάση περιπτώσει" τόνισε, "θα δοθούν στο Εθνικό Συμβούλιο την Τετάρτη".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΠ)

    [05] (Κ) Ρευστότητα εμπορικών τραπεζών

    Λευκωσία,Κύπρος,18/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Απλά "ικανοποιητική" και όχι υπερβολική, είναι η ρευστότητα των εμπορικών τραπεζών αυτή την περίοδο, ενώ η μειωμένη ζήτηση γι' αυτήν, οφείλεται στη μειωμένη γενικά οικονομική δραστηριότητα και όχι σε "ψηλά" επιτόκια.

    Τις επισημάνσεις αυτές έκανε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής Τμήματος Οικονομικών Ερευνών, Τάκης Κανάρης, όταν ρωτήθηκε κατά πόσο ευσταθούν οι εκτιμήσεις οικονομικών κύκλων ότι, οι εμπορικές τράπεζες διαθέτουν σημαντικό όγκο ρευστότητας, τον οποίο αδυνατούν να διοχετεύσουν στην οικονομία, εξαιτίας μειωμένου ενδιαφέροντος από κοινό και επιχειρήσεις.

    Διευκρινίζοντας ότι το ύψος της διαθέσιμης ρευστότητας των εμπορικών τραπεζών, είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένης πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας και όχι κάποιας δυσλειτουργίας στην αγορά χρήματος, ο κ. Κανάρης είπε πως αυτό "καθορίζεται από τις παρεμβάσεις της (Κεντρικής Τράπεζας) στην αγορά" και είναι τέτοιο, που "ούτε κινδύνους δημιουργεί στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και τον πληθωρισμό, αλλά ούτε και αποστερεί την οικονομία από τους πόρους που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξής της".

    "Εκείνο που παρατηρείται φέτος", συνέχισε, "το οποίο συνδέεται άμεσα με τους χαμηλότερους ρυθμούς που κινείται η οικονομία, είναι ότι υπάρχει χαμηλότερη ζήτηση για δάνεια και έτσι οι ρυθμοί αύξησης των πιστώσεων, είναι φέτος χαμηλοί".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Ανακοίνωση ΕΔΕΚ

    Λευκωσία,Κύπρος,18/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η ΕΔΕΚ με σημερινή ανακοίνωσή της διαψεύδει τη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μανώλη Χριστοφίδη ότι η πολιτική ηγεσία ενημερώθηκε για το περιεχόμενο των δυο άτυπων εγγράφων.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η κρίση που δημιουργήθηκε με την αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση αναληθώς επέμεινε στη μη ύπαρξη εγγράφων που έχουν διαβιβασθεί από τον κ. Φεϊσέλ γίνεται ακόμα πιο σοβαρή με την προσθήκη από πλευράς κυβέρνησης ότι "στους πολιτικούς ηγέτες έχουμε δώσει το περιεχόμενο και την ουσία των σημειωμάτων".

    Ακόμη τονίζεται ότι σε καμμιά περίπτωση ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ ενημερώθηκε για το περιεχόμενο των εγγράφων ή για την ύπαρξή τους αλλά, όπως επισημαίνεται, αντίθετα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνήθηκε και την ύπαρξή τους και ασφαλέστατα και το περιεχόμενό τους.

    "Η εμμονή της κυβέρνησης να διαστρεβλώσει τα γεγονότα δημιουργεί μέγα θέμα τάξεως και υπονομεύει ανεπανόρθωτα και τη χρησιμότητα του Εθνικού Συμβουλίου", τονίζει η ΕΔΕΚ και σημειώνει πως "δυστυχώς η κυβέρνηση εψεύσθη αναφορικά με την ύπαρξη των εγγράφων και τώρα ψεύδεται αναφορικά με τη δήθεν ενημέρωση της ηγεσίας και το περιοχόμενό τους".

    Η ΕΔΕΚ εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία της γιατί είναι φανερό ότι, όπως αναφέρει, αυτά τα έγγραφα ενσωματώνουν τα συμπεράσματα των εκπροσώπων του ΟΗΕ από τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

    "Επομένως," τονίζεται, "φέρουν ως ένα μεγάλο βαθμό και τη σφραγίδα κάποιας αποδοχής και από τη δική μας επίσημη πλευρά".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [07] Κασουλίδης - Ελληνοτουρκικά

    Λευκωσία,Κύπρος,18/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι η πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα επηρεάσει θετικά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, ερωτηθείς αν υπάρχει αλλαγή πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Κασουλίδης υπενθύμισε την πρόοδο που έχει "επιτευχθεί στη Μάλτα, σε μια προσπάθεια συνεννόησης για τα προβλήματα που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια, τα 12 μίλια και τις βραχονησίδες Ιμια".

    Η εκτίμηση της κυπριακής κυβέρνησης, ανέφερε ο ΥΠΕΞ, είναι ότι αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει θετικά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, σημειώνοντας, ωστόσο, την επιφύλαξη ότι οι συνεννοήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας "βρίσκονται σε πολύ προκαταρκτικά στάδια και δεν έχουν καταλήξει πουθενά".

    Ερωτηθείς αν η κυπριακή κυβέρνηση βλέπει, επίσης, "την αλλαγή θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης σε σημεία που, μέχρι στιγμής, ήταν σταθερή, λόγω πρόθεσης συνδιαλλαγής", ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι η θέση της κυπριακής κυβέρνησης παραμένει η ίδια, όπως συμφωνήθηκε στην Αθήνα μεταξύ των κυρίων Σημίτη και Κληρίδη, την οποία ενέκρινε αργότερα το Εθνικό Συμβούλιο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΠ)

    [08] Κύπρος - Επιχειρήσεις - Ευρώπη

    Λευκωσία,Κύπρος,18/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη διοργάνωση δύο σημαντικών επιχειρηματικών συγκεντρώσεων στην Κύπρο, εξασφάλισαν κατά τις επαφές τους στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος και ο Γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Βασίλης Ρολόγης και Παναγιώτης Λοϊζίδης.

    Συγκεκριμένα το ΚΕΒΕ σε συνεργασία με τα Ευρωεπιμελητήρια και υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα διοργανώσει την επιχειρηματική συγκέντρωση Med - Interprise στην Κύπρο το 1998, ενώ, το 1999 θα διοργανώσει την επιχειρηματική συγκέντρωση Med - Partenariat.

    Πρόκειται για επιχειρηματικές συγκεντρώσεις στις οποίες θα λάβει μέρος μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων από την Ευρώπη, τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια των οποίων, θα εξετασθούν πρακτικοί τρόποι συνεργασίας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων με τις αντίστοιχες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

    Οι συγκεντρώσεις στοχεύουν στην κάλυψη όλων των τομέων οικονομικής δραστηριότητας και αναμένεται ότι θα καταλήξουν στην επίτευξη συμφωνιών για συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την επίσκεψή τους στις Βρυξέλλες, οι κύριοι Ρολόγης και Λοϊζίδης έλαβαν μέρος στη σύνοδο των Ευρωεπιμελητηρίων και είχαν συναντήσεις με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για Εξωτερικές Σχέσεις Χανς Βαν ντεν Μπρουκ καθώς και με τον Ελληνα Κοινοτικό Επίτροπο Χρήστο Παπουτσή.

    Συζήτησαν εξάλλου, τρόπους υποβοήθησης των κυπριακών επιχειρήσεων, προκειμένου να διεισδύσουν στις αγορές των χωρών της Ευρώπης.

    Τόσο ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ, όσο και ο κ. Παπουτσής ανέφεραν ότι θα βοηθήσουν στην ενίσχυση των επιχειρηματικών σχέσεων Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΓΠ)

    [09] Υπουργός Δικαιοσύνης - Πρόγραμμα ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,18/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης τόνισε ότι "η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν μπορεί παρά να έχει πρωτοπόρους τους νέους, όπου τα τείχη της προκατάληψης και της δυσπιστίας μεταξύ των λαών θα καταρρεύσουν και όλοι μαζί θα πορευτούν σε ένα καλύτερο και ελπιδοφόρο μέλλον γαι την Ευρώπη του αύριο".

    Αυτό τόνισε σε χαιρετισμό του ο κ. Κόσης, κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη του Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης "Νεολαία για την Ευρώπη".

    Στο χαιρετισμό του, που διάβασε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεώργιος Αναστασιάδης, ο κ. Κόσης επεσήμανε πως η σημερινή τελετή έναρξης του Προγράμματος αποτελεί έναν ακόμα μεγάλο βήμα στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    "Το όραμα της ενωμένης Ευρώπης και της ευρωπαϊκής ταυτότητας," τόνισε ο κ. Κόσης, "παίρνει σάρκα και οστά μέσα στο Πρόγραμμα "Νεολαία για την Ευρώπη".

    Γιατί, πρόσθεσε, εκατοντάδες Κύπριοι νέοι θα έχουν την ευκαιρία μέσα από αυτό το Πρόγραμμα να επισκεφθούν την Ευρώπη, όπως επίσης εκατοντάδες νέοι από την Ευρώπη θα νιώσουν τη ζεστή κυπριακή φιλοξενία. Η κινητικότητα και πρωτοβουλία των νέων θα φέρει την Κύπρο πιο κοντά στην Ευρώπη και θα την εμπεδώσει σαν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόνισε, επισημαίνοντς πως γενικότερα το Πρόγραμμα αυτό θα κατεδαφίσει τον τοίχο της προκατάληψης και δυσπιστίας όχι μόνο για τους Κύπριους νέους, αλλά και για όλους τους νέους της Ευρώπης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [10] (K) Χριστοφίδης - Εθνικό Συμβούλιο

    Λευκωσία,Κύπρος,18/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου κατά την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, θα ενημερώσει το Σώμα για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Οπως δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, ο Πρόεδρος Κληρίδης ενημέρωσε χθες το Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού στην παρουσία του Προέδρου του, Γιαννάκη Μάτση, για την πορεία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Ο Πρόεδρος Κληρίδης έκανε ειδική αναφορά στην επιστολή του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, ημερομηνίας 27 Ιανουαρίου, 1997, παρόμοια της οποίας εστάλει στον Ραούφ Ντενκτάς και τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Ενημέρωσε επίσης το Πολιτικό Γραφείο για τα άτυπα σημειώματα, καθώς και τα μέτρα καλής θέλησης, και για ορισμένες πτυχές επί της ουσίας του κυπριακού προβλήματος, "με κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι επί ουδενός σημείου, επήλθε συμφωνία, και ότι οι ιδέες Γκάλι δεν αποτελούν τη βάση για τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες", όπως είπε ο Εκπρόσωπος.

    Πρόσθεσε ότι η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωϊ την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την προσεχή Τρίτη.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)
    (Α.Χ.)
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 18 April 1997 - 13:02:57 UTC