Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-11-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κασουλίδης - Πάγκαλος
  • [02] Εκθεση Κλίντον - Κυπριακό
  • [03] Σύνοδος Κρήτης - Χόλμπρουκ - Κύπρος
  • [04] Πρόεδρος - Κρουαζιέρα - Ραδιομαραθώνιος
  • [05] Μισιέλ Βαν Ρέϊν - Λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων

  • [01] Κασουλίδης - Πάγκαλος

    Λευκωσία,Κύπρος,08/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συζήτηση γύρω από την ενταξιακή πορεία της Κύπρου αλλά και την επικείμενη επίσκεψη στο νησί του προεδρικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, είχαν χθες στην Αθήνα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος και ο ΥΠΕΞ της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης.

    Ο Κύπριος Υπουργός σε δηλώσεις του ύστερα από τη συνάντηση, ανέφερε ότι ενημερώθηκε για τη συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ στην Κρήτη και για τις ευρωπαϊκές διαδικασίες με αποκορύφωμα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Δεκέμβρη στο Λουξεμβούργο.

    Σε ερώτηση, αν αναμένεται οτιδήποτε από την επίσκεψη Χόλμπρουκ στην Κύπρο, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι είναι δύσκολο να απαντήσει, γιατί δεν ξέρει ακόμα "ποιά είναι τα θέματα" που θα συζητήσει ο Αμερικανός απεσταλμένος.

    Στη συνάντηση παρίσταντο ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης και ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα Χαράλαμπος Χριστοφόρου.

    Εξάλλου σε δήλωσή του, ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι ανταλλάγηκαν απόψεις για τις εξελίξεις στο Κυπριακό εν όψει και της συνάντησης με τον κ. Χόλμπρουκ καθώς και για τις διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την ένταξη της Κύπρου.

    "Είχαμε επίσης την ευκαιρία να αναλύσουμε την κατάσταση και να συντονίσουμε την πορεία μας και την πολιτική μας," πρόσθεσε.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΜ)

    [02] Εκθεση Κλίντον - Κυπριακό

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,08/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η τοποθέτηση του Ρίτσαρτ Χόλμπρουκ στη θέση του προσωπικού του απεσταλμένου και η πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ σε απευθείας συνομιλίες είναι, σύμφωνα με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον, οι δύο σημαντικότερες εξελίξεις της περιόδου 1ης Ιουνίου έως 31ης Ιουλίου 1997, η οποία καλύπτεται στην έκθεσή του προς το Κογκρέσο.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρει ότι ο διορισμός του Ρίτσαρτ Χόλμπρουκ καταδεικνύει τη δέσμευση των ΗΠΑ "να βοηθήσουν στην προώθηση μιας τελικής πολιτικής διευθέτησης για την Κύπρο".

    Αναφορικά με την πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, προς τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο Μπιλ Κλίντον τονίζει στην έκθεσή του την επισήμανση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Ντιέγκο Κόρτοβεζ, ότι "η φιλική ατμόσφαιρα μεταξύ των μερών στο Τράουντμπεκ, ήταν μια καλή αρχή για επόμενες διαπραγματευτικές συναντήσεις".

    Στην έκθεση, με ημερομηνία 7 Νοεμβρίου, αναφέρεται επίσης ότι ο κ. Χόλμπρουκ συναντήθηκε με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων τόσο πριν όσο και μετά τις συνομιλίες του Τράουντμπεκ.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος φθάνει στην Κύπρο τη Δευτέρα το βράδυ και θα προβεί σε σύντομη δήλωση στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

    Την Τρίτη το πρωί προγραμματίζεται κοινή συνάντηση Χόλμπρουκ- Κληρίδη- Ντενκτάς ενώ προηγουμένως ο κ. Χόλμπρουκ θα έχει χωριστές συναντήσεις και με τους δύο ηγέτες.

    Πριν την αναχώρησή του την Τετάρτη, ο κ. Χόλμπρουκ αναμένεται να δώσει διάσκεψη Τύπου για Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφους.

    Τον κ. Χόλμπρουκ θα συνοδεύει ο Ειδικός Συντονιστής του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Τόμας Μίλερ, ο οποίος φθάνει στην Κύπρο αύριο Κυριακή.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΚΚ/ΜΜ)

    [03] Σύνοδος Κρήτης - Χόλμπρουκ - Κύπρος

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,08/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η "ασφάλεια και η συνεργασία στα Βαλκάνια και στην ανατολική Μεσόγειο, είναι κρίσιμης σημασίας για τα εθνικά μας συμφέροντα για τη σταθερότητα στη περιοχή.

    Αυτό αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Τζον Σιτιλλίδης, Γενικός Διευθυντής του "Κέντρου Δυτικής Πολιτικής", που εδρεύει στην Καλιφόρνια, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Διαβαλκανικής Συνόδου στην Κρήτη.

    Ο κ. Σιτιλλίδης εκτιμά ότι η πρωτοβουλία της Ελλάδας αποδεικνύει τον ηγετικό της ρόλο σε μια κρίσιμη περιοχή και επικροτεί την Αθήνα για την πρωτοβουλία αυτή που αποτελεί την πρώτη συνάντηση των ηγετών των Βαλκανίων μετά την κατάρρευση του Κομουνισμού και του πολέμου στη Βοσνία.

    Για το ταξίδι του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Κύπρο αναφέρει ότι μπορεί "να προσφέρει το πρώτο πραγματικό τεστ για τη δέσμευση των αρχών που συμφωνήθηκαν στην Κρήτη".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΚΚ/ΜΜ)

    [04] Πρόεδρος - Κρουαζιέρα - Ραδιομαραθώνιος

    Λευκωσία,Κύπρος,08/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Διακόπηκε τελικά λόγω κακών καιρικών συνθηκών η μίνι κρουαζιέρα που θα πρόσφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, με το σκάφος του "ΚΑΙΤΗ ΙΙ" για άτομα με μεγάλες εισφορές στο Ραδιομαραθώνιο '97.

    Το σκάφος απέπλευσε κανονικά με τους φιλοξενούμενους επιβάτες, αλλά οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες το ανάγκασαν, μετά από ένα γύρο στη μαρίνα Λάρνακας, να επιστρέψει στη βάση του, ενώ οι επιβάτες μετέβησαν με λεωφορείο στο δημοσιογραφικό χωριό στα Περβόλια, όπου ήταν και ο προορισμός τους.

    Στο δημοσιογραφικό χωριό, θα παρατεθεί γεύμα σε όσους θα έπαιρναν μέρος στη μίνι κρουαζιέρα αγάπης για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

    Στο γεύμα θα παρακαθήσουν και οι Ελλαδίτες Ολυμπιονίκες της άρσης βαρών, οι οποίοι έφθασαν χθες στην Κύπρο, για να δώσουν και αυτοί το παρόν τους στο Ραδιομαραθώνιο.

    Πριν από τον απόπλουν του "ΚΑΙΤΗ ΙΙ", παιδιά της χορωδίας του Ειδικού Σχολείου Λευκωσίας τραγούδησαν για τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο οποίος, φανερά ευτυχής, δήλωσε πως ο κυπριακός ελληνισμός, άλλοι από τα περισσεύματά τους και άλλοι από τα υστερήματά τους, προσφέρει γενναιόδωρα για τον ιερό σκοπό υποστήριξης των παιδιών.

    "Φέτος ελπίζω να υπερβούμε τα ποσά που ειπράξαμε άλλα χρόνια και είμαι βέβαιος ότι η συνεισφορά θα είναι και πάλι γενναιόδωρη από τον κυπριακό ελληνισμό, ο οποίος δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία για όλα τα φιλανθρωπικά θέματα", ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ανάμεσα στους επιβάτες του "ΚΑΙΤΗ ΙΙ", βρίσκονταν και προσωπικότητες όπως οι επιχειρηματίες Νίκος Σιακόλας, Μάριος Καλλής, Ανδρέας Δημητριάδης, Χριστόδουλος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος της Λαϊκής Τράπεζας, Κίκης Λαζαρίδης, καθώς επίσης και ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Πανίκος Χατζηλοϊζου με τη σύζυγό του, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ, Αντώνης Δράκος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΓ/ΜΜ)

    [05] Μισιέλ Βαν Ρέϊν - Λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων

    Λευκωσία,Κύπρος,08/11/1997 (ΚΥΠΕ - Κυριάκος Κυριακίδης)

    Διατεθειμένος αλλά και αποφασισμένος, να καταθέσει ακόμη και ως μάρτυρας κατηγορίας σε δίκη του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν δηλώνει ο Ολλανδός έμπορος έργων τέχνης, Μισιέλ Βαν Ρέιν.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ, ο Βαν Ρέιν παρουσιάζεται πρόθυμος να καταθέσει ώστε να δεί πίσω από τα σίδερα της φυλακής τον Ντικμέν, με τον οποίο παλαιότερα υπήρξαν στενότατοι συνεργάτες.

    Περιγράφοντας τις κινήσεις και τα "κόλπα" του ανθρώπου που λίγο πριν από την επιχείρηση στο Μόναχο ετοιμαζόταν να αποσυρθεί οριστικά στην Τουρκία, ο Βαν Ρέι αποκαλύπτει το μυστικό με το οποίο πάντοτε ξέφευγε από τη φυλακή.

    "Παριστάνει τον βαρύτατα άρρωστο και λαδώνει γιατρούς που του φτιάχνουν πλαστά ιατρικά χαρτιά," υποστηρίζει ο Ολλανδός έμπορος, σημειώνοντας ότι οι γερμανικές διωκτικές αρχές γνωρίζουν το "κόλπο" του Τούρκου αρχαιοκάπηλου.

    Ο Ντικμέν καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση για φοροδιαφυγή και εμπόριο κλεμμένων έργων τέχνης, αλλά εξέτισε ποινή μόνο εννιά μηνών. "Είτε πουλά πατάτες, είτε έργα τέχνης για τον Ντικμέν το ίδιο κάνει, αυτό που έχει αξία γι' αυτόν είναι μόνο το χρήμα," προσθέτει.

    Ο Μισιέλ Βαν Ρέιν, αποκαλύπτει στο ΚΥΠΕ, ότι σύντομα θα επαναπατρισθούν και άλλες σημαντικές αρχαιότητες, που έχουν κλαπεί από τα κατεχόμενα και βρίσκονται κάπου στην Ευρώπη.

    "Πολλά θα αποκαλυφθούν στους προσεχείς μήνες", περιορίζεται να πεί, επικαλούμενος λόγους μυστικότητας της νέας επιχείρησης.

    Σημειώνει μάλιστα, ότι πολλοί είναι οι "σεβαστοί και ευϋπόληπτοι" έμποροι έργων τέχνης και διεθνή ινστιτούτα που μετά την επιχείρηση στο Μόναχο, κρύβονται.

    Ο 47χρονος Ολλανδός εκφράζει την επιθυμία του να προσφέρει τις γνώσεις και τις εμπειρίες που απέκτησε με την 30χρονη δράση του.

    "Γνωρίζω τους πωλητές, τους αγοραστές, τις τοποθεσίες. Γνωρίζω ποιά κομμάτια πουλήθηκαν σε ποιόν και τα πλείστα ινστιτούτα και τις ιδιωτικές συλλογές, όπου βρίσκεται η πολιτιστική σας κληρονομιά από τα κατεχόμενα", λέει ο Βαν Ρέιν.

    Σπεύδει όμως να ξεκαθαρίσει, ότι δεν θα τρέχει σε εκατοντάδες δικαστήρια σε όλο τον κόσμο για να καταθέτει λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων και εκφράζει την άποψη πως "ούτε και η Κύπρος θα πρέπει να επιδιώξει ολομέτωπη δικαστική μάχη σε όλο τον κόσμο".

    Αποκαλύπτει ότι ο πρωταγωνιστής της επιχείρησης, γνωστός ως "Λευτέρης" ή "Εφτης", για την ανεύρεση των κλεμμένων έργων τέχνης δεν είναι άλλος από τον ίδιο.

    Ο Βαν Ρέιν είπε επίσης ότι "το λαθρεμπόριο έργων τέχνης, ιερών εικόνων και μωσαϊκών γίνεται πολλές φορές σε συνδυασμό με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών".

    Ο Ολλανδός έμπορος αρνείται κατηγορηματικά ότι το πραγματικό κίνητρο του είναι τα λεφτά και υποστηρίζει ότι η αλλαγή στη στάση του ήταν αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας δώδεκα χρόνων, η οποία ξεκίνησε με τη γνωριμία του με την Επίτιμη Πρόξενο της Δημοκρατίας στη Χάγη, Τασούλα Χατζητοφή - Γεωργίου, της οποίας "η δράση, η ενεργητικότητα, η αγάπη και το πάθος για την κλεμμένη πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδας της, κυριολεκτικά, μου άλλαξε πίστη στην τέχνη".

    Ρόλο ωστόσο, όπως λέει, έπαιξε και ο πατέρας του που δεν συμφωνούσε με τον τρόπο ζωής του γιού του. Ο Βαν Ρέιν ήθελε να του αποδείξει ότι πήρε τον "καλό δρόμο".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 8 November 1997 - 14:02:42 UTC