Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-11-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Ραδιομαραθώνιος
  • [03] Αφιξη Χόλμπρουκ
  • [04] Ευρωπαϊκή Ενωση - Τουρκία
  • [05] Αφιξη Χόλμπρουκ - δηλώσεις (2)
  • [06] Χόλμπρουκ - Κληρίδης
  • [07] Πρόεδρος Κληρίδης - σύσκεψη

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,10/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           75.57 (-0.17)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   86.97 (+0.21)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     60.24 (+0.02)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 55.55 (-1.19)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  72.09 (-1.48)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                63.42 (-1.26)
        Εμπορικές Εταιρείες                     41.68 (-0.10)
        Αλλες Εταιρείες                         58.80 (+0.68)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  306977.020
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)

    [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Ραδιομαραθώνιος

    Λευκωσία,Κύπρος,10/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ως τον κατ' εξοχή φιλανθρωπικό θεσμό της κυπριακής κοινωνίας, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης το Ραδιομαραθώνιο τονίζοντας ότι πρόκειται για υπόθεση ολόκληρου του κυπριακού λαού.

    Σε μήνυμά του στο ΡΙΚ, για το Ραδομαραθώνιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει τη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων, γιατί έχει τεράστια κοινωνική σημασία η εμπλοκή όλων σ' αυτό το μαραθώνιο της αγάπης και της ανθρωπιάς.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης παρέδωσε ήδη τρεις χιλιάδες λίρες, οι οποίες αποτελούν το 13ο μισθό του και μια φωτογραφία, που τον παρουσιάζει να προσκυνά τον Πανάγιο Τάφο, η οποία θα τεθεί σε πλειστηριασμό.

    Από τις εκδηλώσεις του Ραδιομαραθωνίου έχει συγκεντρωθεί, μέχρι στιγμής, ποσό πέραν των 250 χιλιάδων λιρών.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [03] Αφιξη Χόλμπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,10/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εφθασε πριν από λίγο στην Κύπρο ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος θα έχει απόψε χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο κ. Χόλμπρουκ επισκέπτεται την Κύπρο ύστερα από το διορισμό του από τον Αμερικανό Πρόεδρο νωρίτερα φέτος.

    Σε λίγο, ο κ. Χόλμπρουκ θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη και αμέσως μετά θα μεταβεί στα κατεχόμενα, για συνάντηση με τον Ντενκτάς.

    Αύριο, στις 9 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί στο Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία κοινή συνάντηση των τριών και αργότερα ο κ. Χόλμπρουκ θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη, και πάλι στο Λήδρα Πάλας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [04] Ευρωπαϊκή Ενωση - Τουρκία

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,10/11/1997 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Ο καθορισμός της προενταξιακής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και της Τουρκίας θα συζητηθεί εκτάκτως, από τους 15 ηγέτες της Κοινότητας, στις 20 Νοεμβρίου στο Λουξεμβούργο.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα στους συναδέλφους του ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζακ Πόος.

    Η συζήτηση για την Τουρκία, που θα γίνει στο πλαίσιο της "Agenda 2000" - η οποία αφορά τη διεύρυνση της ΕΕ, αποφασίστηκε από τη λουξεμβουργιανή προεδρία, σε μιαν προσπάθεια να ξεπερασθεί το αδιέξοδο που υπάρχει σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.

    Υπενθυμίζεται ότι η Σύνοδος Κορυφής για τις 20 - 21 Νοεμβρίου, είχε αρχικά ως μοναδικό θέμα συζήτησης την απασχόληση.

    Πάντως, μετά τη σημερινή αναδίπλωση της γερμανικής κυβέρνησης στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα φέρεται ως η μόνη χώρα που διαφωνεί τόσο στην ένταξη της Τουρκίας στη μόνιμη Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των υποψηφίων χωρών, όσο και στην εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης μεταξύ της Κοινότητας και της Αγκυρας σε 12 νέους τομείς, καθώς και στην απελευθέρωση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων (450 δις δραχμές).

    Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του "δεν μπορεί να εμποδίσει την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, εφόσον τη θέλει η Τουρκία".

    Μέχρι σήμερα, η Γερμανία ήταν κατηγορηματικά αντίθετη στη σύσταση της Διάσκεψης, διότι, χωρίς να το λέει ευθέως, δεν ήθελε τη συμμετοχή της Τουρκίας.

    Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι αντίθετη με την "ιδέα" της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης, αλλά και αν ακόμη συμφωνούσε στη σύστασή της, πρόσθεσε, δεν βλέπει γιατί θα πρέπει να συμμετάσχει σ' αυτήν η Τουρκία.

    Οπως είπε ο Ελληνας ΥΠΕΞ, οι υποψήφιες χώρες είναι οι δέκα της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και η Κύπρος, ενώ η Τουρκία δεν είναι υποψήφια για ένταξη.

    Για την εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης, ο κ. Πάγκαλος υπογράμμισε ότι η ελληνική στάση θα εξαρτηθεί από το αν αποδεχθεί, προηγουμένως, η Τουρκία την κοινή θέση της ΕΕ της 29ης Απριλίου, (Συμβούλιο σύνδεσης με Τουρκία - στο Λουξεμβούργο) για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποία, μεταξύ άλλων, καλούσε την Αγκυρα να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα Ιμια.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η λουξεμβουργιανή προεδρία ανακοίνωσε στα κράτη - μέλη τη διεξαγωγή μιας συνάντησης - δείπνο των ΥΠΕΞ της ΕΕ και της Τουρκίας, στις 24 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

    Αρχικά, η προεδρία σχεδίασε να συγκαλέσει Συμβούλιο Σύνδεσης, αλλά διαπιστώνοντας ότι η ελληνική θέση για την εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης και τη χρηματοδότηση παραμένει αμετακίνητη και, από την άλλη, ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να δώσει τίποτα από την πλευρά της, προτίμησε την άτυπη συνάντηση - δείπνο.

    Από την πλευρά του, ο κ. Πάγκαλος ενημέρωσε τους εταίρους για τη Βαλκανική Διάσκεψη της Κρήτης, τονίζοντας ότι από τη συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ δεν προέκυψε τίποτα, εξαιτίας της έλλειψης ανταπόκρισης από την τουρκική πλευρά.

    Σύμφωνα με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, οι εταίροι χαρακτήρισαν θετικό γεγονός τη Βαλκανική Διάσκεψη, ενώ αναγνώρισαν, όπως είπε, τον ελληνικό ρόλο.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΜ/ΑΠ)

    [05] Αφιξη Χόλμπρουκ - δηλώσεις (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,10/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, είπε ότι δεν αναμένει οποιεσδήποτε εξελίξεις ενόσω θα βρίσκεται στην Κύπρο. Επεσήμανε, όμως, πως το γεγονός ότι θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, και τον Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, δείχνει ότι και οι δύο "είναι πρόθυμοι να συνεχίσουν τις συνομιλίες".

    Ο κ. Χόλμπρουκ σημείωσε ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων επιθυμούν να συνομιλήσουν "για θέματα τεράστιας περιπλοκότητας", που δεν έγινε κατορθωτό να επιλυθούν για πολλές δεκαετίες. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ "είναι δεσμευμένες να χρησιμοποιήσουν όση επιρροή έχουν, για να βοηθήσουν τις δύο κοινότητες να πετύχουν μια δίκαιη και τίμια διευθέτηση, στα θέματα που έχουν προκαλέσει τόσο πόνο και τραγωδία για τις κοινότητες αυτού του νησιού".

    Σε δηλώσεις του απόψε στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου έφθασε μέσω Μόσχας, ο κ. Χόλμπρουκ είπε "είμαι ενθουσιασμένος που βρίσκομαι και πάλι στην Κύπρο, μαζί με τον Πρέσβη Μίλερ, για να μιλήσω με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κ. Ντενκτάς, απόψε και αύριο".

    Εξέφρασε, επίσης, ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να έχουν κοινή συνάντηση αύριο, επισημαίνοντας ότι έχουν επίσης συμφωνήσει όπως "το περιεχόμενο των αυριανών συναντήσεων να παραμείνει εμπιστευτικό".

    Σε ερώτηση ποιός ήταν ο σκοπός της επίσκεψής του στη Μόσχα και αν αυτή είχε οποιαδήποτε σχέση με την παραγγελία, από την κυπριακή κυβέρνηση, των αντιαεροπορικών πυραύλων S-300, ο κ. Χόλμπρουκ απάντησε χαριτολογώντας: "Τους έφερα μαζί μου, στο αεροπλάνο".

    Στη συνέχεια, όμως, διευκρίνισε ότι η επίσκεψή του στη Μόσχα ήταν εξ' ολοκλήρου προσωπικής φύσης, δηλαδή για θέματα που αφορούν την Τράπεζα για την οποία εργάζεται, και επεσήμανε ότι δεν συναντήθηκε με οποιοδήποτε Ρώσο αξιωματούχο.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις επαφές του στην Κύπρο, ο κ. Χόλμπρουκ τόνισε ότι "για να πετύχουν οι εμπιστευτικές συνομιλίες, θα πρέπει αυτές να παραμείνουν εμπιστευτικές".

    Οταν κλήθηκε να αναφέρει γιατί επέλεξε αυτή την περίοδο για να πραγματοποιήσει την επίσκεψή του, λαμβάνοντας υπόψη ότι στην Κύπρο έχει αρχίσει η προεκλογική περίοδος - για τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 1998, ο κ. Χόλμπρουκ απάντησε: "Πάντοτε υπάρχει προεκλογική εκστρατεία, πάντοτε υπάρχουν εκλογές" και σημείωσε ότι "η ειρήνη και τα διπλωματικά προβλήματα δεν θα πρέπει να κρατούνται όμηροι οποιωνδήποτε εκλογών".

    Εξάλλου, ανέφερε ότι δεν παρεμβαίνει στην εσωτερική πολιτική της Κύπρου, προσθέτοντας ότι η επίσκεψή του πραγματοποιείται μετά τις πέντε πρόσφατες συναντήσεις που είχε με τον κ. Ντενκτάς στις ΗΠΑ, καθώς και τρεις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    "Συμπεράναμε", είπε, "ότι μία επίσκεψη εδώ, αυτή την περίοδο, θα ήταν χρήσιμη".

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι έφθασε στην Κύπρο λίγες μέρες πριν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο, ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι παρακολουθεί αυτά που δημοσιεύονται στον Τύπο, τις τελευταίες εβδομάδες, λέγοντας ότι προβάλλονται πολλά αβάσιμα σενάρια.

    Σίγουρα, είπε, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποφασίσει με ποιές χώρες θα αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι "η Τουρκία είναι μέρος της Ευρώπης και, άνκαι δεν μπορούμε να πούμε στην ΕΕ ποιοί θα πρέπει να ενταχθούν στην Ενωση, πιστεύουμε ότι η Τουρκία θα πρέπει τελικά να καταστεί μέλος".

    Οσον αφορά την Κύπρο, είπε, "είμαστε ενθουσιασμένοι που η ΕΕ φαίνεται να είναι έτοιμη" να συμπεριλάβει την Κύπρο στην ομάδα χωρών που θα αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την επόμενη διεύρυνσή της.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [06] Χόλμπρουκ - Κληρίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,10/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση πέραν της μιας ώρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, είχε απόψε ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, αμέσως μετά την άφιξή του στην Κύπρο.

    Μετά τη συνάντηση, ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν προέβη σε οποιεσδήποτε δηλώσεις. Μπήκε απευθείας στο αυτοκίνητο που τον περίμενε, προκειμένου να μεταβεί στα κατεχόμενα για συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Από κυπριακής πλευράς, παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος.

    Τον κ. Χόλμπρουκ συνόδευαν ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Μίλερ, και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο, Κένεθ Μπριλ.

    Αύριο, στις 9.00 το πρωί, ο Αμερικανός αξιωματούχος θα έχει κοινή συνάντηση με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, στο ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας. Το απόγευμα θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη για Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφους, καθώς και για εκπροσώπους των ξένων Μέσων μαζικής Ενημέρωσης.

    Ο κ. Χόλμπρουκ αναμένεται να αναχωρήσει από την Κύπρο την Τετάρτη.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΠ/ΓΠ)

    [07] Πρόεδρος Κληρίδης - σύσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,10/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σύσκεψη που κράτησε πέραν της μίας ώρας πραγματοποιήθηκε απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Απεσταλμένο του Αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Στη σύσκεψη παρακάθησαν ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος.

    Δεν έγιναν δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης. Στο μεταξύ, ο κ. Χόλμπρουκ συναντάται στα κατεχόμενα με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Υπενθυμίζεται ότι κατά την άφιξή του ενωρίτερα απόψε, ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος είπε ότι οι κύριοι Κληρίδης και Ντενκτάς είχαν συμφωνήσει όπως το περιεχόμενο των συναντήσεών τους παραμείνει εμπιστευτικό.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 10 November 1997 - 21:46:41 UTC