Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-11-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκκληση - Κληρίδης - Αρχιεπίσκοπος
  • [02] Δηλώσεις Κασουλίδη
  • [03] Αντικατοχική εκδήλωση
  • [04] Πανεπιστήμιο Κύπρου - Επέτειος Πολυτεχνείου
  • [05] Αντικατοχική εκδήλωση (2)
  • [06] Κληρίδης - Εκλογές
  • [07] Κληρίδης - Κυπριανού
  • [08] Κυπριανού - Προεδρικές
  • [09] Κυπριανού - Κυπριακό
  • [10] Εκπρόσωπος - Ετζεβίτ
  • [11] Σχέση ξένων νομισμάτων προς Κυπριακή Λίρα
  • [12] Κληρίδης - Τίτλοι ιδιοκτησίας
  • [13] Αντικατοχική εκδήλωση φοιτητών - μαθητών

  • [01] Εκκληση - Κληρίδης - Αρχιεπίσκοπος

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Κοινή έκκληση απηύθυναν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, για να τηρηθεί η νομιμότητα στις αντικατοχικές εκδηλώσεις εναντίον της αυριανής 14ης επετείου από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

    Η έκκληση έγινε κατά τη διάρκεια χθεσινής επίσκεψης του Προέδρου Κληρίδη στον Αρχιεπίσκοπο, για να του ευχηθεί για τα ονομαστήριά του.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ότι οι πορείες είναι καλές, φτάνει να γίνονται στα πλαίσια της νομιμότητας. Θα πρέπει, ωστόσο, να δείχνουμε ότι ζητούμε τα κατεχόμενα μέρη μας, επεσήμανε.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε και ο ίδιος όπως οι πορείες γίνουν στο πλαίσιο της νομιμότητας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [02] Δηλώσεις Κασουλίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης διέψευσε πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τις Βρυξέλλες, ότι αναμένεται ταυτόχρονη επίσκεψη στην Κύπρο, στις αρχές Δεκεμβρίου, του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για Εξωτερικές Σχέσεις Χανς Βαν ντε Μπρουκ.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η δήλωση αυτή θα πρέπει να οφείλεται σε παρερμηνεία των δηλώσεων του κ. Βαν ντε Μπρουκ, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. Χόλμπρουκ στην περιοχή, εξαγγέλλοντας ταυτόχρονα και τη δική του επίσκεψη, που αναμένετο από την κυπριακή κυβέρνηση να πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.

    Επομένως, όπως παρατήρησε ο κ. Κασουλίδης, αυτός ο οποίος αναμένεται στην Κύπρο αρχές του άλλου μήνα είναι ο Κοινοτικός Επίτροπος Βαν ντε Μπρουκ και όχι ο κ. Χόλμπρουκ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] Αντικατοχική εκδήλωση

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Πορεία προς το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας άρχισαν πριν από λίγο μαθητές και φοιτητές για καταδίκη της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

    Κρατώντας κυπριακές και ελληνικές σημαίες οι μαθητές - φοιτητές συγκεντρώθηκαν πρώτα στην Πλατεία Ελευθερίας απ' όπου ξεκίνησαν για το Λήδρα Πάλας.

    Η αστυνομία έχει πάρει αυστηρά προληπτικά μέτρα, αποκλείοντας όλους τους δρόμους προς το Λήδρα Πάλας.

    Η αντικατοχική εκδήλωση οργανώθηκε από όλες τις μαθητικές και φοιτητικές οργανώσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [04] Πανεπιστήμιο Κύπρου - Επέτειος Πολυτεχνείου

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τετραήμερο εκδηλώσεων μνήμης και θύμησης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το 1973 στην Αθήνα, άρχισαν σήμερα οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, με τη συμμετοχή 15μελούς αντιπροσωπείας από την Ελλάδα. Σ' αυτήν περιλαμβάνονται προσωπικότητες που συμμετείχαν τότε στην αντίσταση κατά της Χούντας, όπως εκφωνητές του ραδιοσταθμού του Πολυτεχνείου.

    Σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, για την παρουσίαση του προγράμματος των εκδηλώσεων και και των Ελλαδιτών φιλοξενουμένων τους, μίλησαν εκπρόσωποι του φοιτητικού ραδιοσταθμού και εφημερίδας "Εκτός", που διοργανώνουν τις εκδηλώσεις

    Οπως ανέφεραν, πως τη Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου - 24η επέτειο της σφαγής στο Πολυτεχνείο, θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή και μαθητών η πρώτη, σύμφωνα με τους οργανωτές της, "πορεία του Πολυτεχνείου" στην Κύπρο για την επέτειο.

    Η πορεία θα έχει σαν αφετηρία το Πανεπιστήμιο Κύπρου και θα καταλήξει στην αμερικανική πρεσβεία, όπου θα πραγματοποιηθεί καλλιτεχνική εκδήλωση.

    Εξάλλου, από αύριο Σάββατο και για τρεις μέρες, θα λειτουργήσει ραδιοσταθμός μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου, ο οποίος θα εκπέμπει στη συχνότητα 107,3 ΜΗz, με εκπομπές που ετοιμάστηκαν από φοιτητές από την Κύπρο και την Ελλάδα.

    Στο πρόγραμμα του σταθμού εντάσσεται επίσης ζωντανή κάλυψη όλων των αντικατοχικών εκδηλώσεων που οργανώνονται εδώ για καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

    Κατά τη διάρκεια του τετραημέρου, θα διοργανωθούν επίσης συζητήσεις, εκθέσεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, με περιεχόμενο σχετικό με το όραμα του Πολυτεχνείου.

    Το βράδυ της Κυριακής θα γίνει καλλιτεχνική εκδήλωση στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου, με τη συμμετοχή του Ελλαδίτη τραγουδιστή Θανάση Γκαϊφίλια, καθώς και Κυπρίων καλλιτεχνών.

    Οι φωνές του Θανάση Γκαϊφίλια και του Δημήτρη Παπαχρήστου, δύο από τους εκφωνητές του ραδιοσαταθμού του Πολυτεχνείου, θα ακουστούν στην Κύπρο και θα διατρανώσουν ότι οι φοιτητές αντιστέκονται και δεν λησμονούν το όνειρο, το Πολυτεχνείο του '73 συναντιέται με το Πανεπιστήμιο της Κύπρου σε μια μοιρασμένη πατρίδα.

    Μιλώντας στη διάσκεψη Τύπου, ο Δημήτρης Παπαχρήστος επεσήμανε πως "εκεί που πανηγυρίζαμε στην Αθήνα για την πτώση της Χούντας, εδώ κάποιοι κλαίγανε" και πρόσθεσε ότι γι' αυτό έγινε προσπάθεια ώστε φέτος να συνδεθεί το Πολυτεχνείο με την Κύπρο και να μπει η Κύπρος στην πρώτη σειρά των εκδηλώσεων.

    "Η γενιά μου νιώθει χρεωμένη με το τί συνέβη στην Κύπρο το 1974", πρόσθεσε και υπέδειξε ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η απάθεια και ο εφησυχασμός.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΠ)

    [05] Αντικατοχική εκδήλωση (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ειρηνική καλλιτεχνική αντικατοχική εκδήλωση πραγματοποίησαν οι φοιτητές και οι μαθητές στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, όπου πορεύθηκαν το πρωί από την Πλατεία Ελευθερίας για καταδίκη της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

    Προηγήθηκαν ομιλίες από εκπροσώπους των φοιτητών και μαθητών με τις οποίες καταδικάστηκε η παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους κι η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή τμήματος του νησιού, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ κι άλλων διεθνών οργανισμών, καθώς και του διεθνούς Δικαίου.

    Στο μεταξύ, πέραν από τα αυστηρά προληπτικά μέτρα ασφάλειας που πήρε, η Αστυνομία έχει κλείσει για σήμερα το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας απ' όπου ξένοι μπορούν να περάσουν στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι κατοχικές αρχές έχουν επίσης κλείσει τη δίοδο προς τα κατεχόμενα.

    Η αντικατοχική εκδήλωση οργανώθηκε από κοινού απ' όλες τις φοιτητικές και μαθητικές οργανώσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ/ΓΠ)

    [06] Κληρίδης - Εκλογές

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ανακοίνωσε ότι δεν θα εξετάζεται ή να ικανοποιείται από εδώ και στο εξής μέχρι το Φεβρουάριο, οποιοδήποτε αίτημα ώστε να διασφαλιστεί η αμεροληψία και αντικειμενικότητα του κρατικού μηχανισμού.

    Η θέση αυτή περιλαμβάνεται σε δήλωσή που ανέγνωσε στους δημοσιογράφους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης.

    Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρει ότι επειδή κατά τη διάρκεια της περιόδου, μέχρι το Φεβρουάριο, θα είναι και υποψηφίος πρόεδρος, "επιθυμώ να δηλώσω ότι ουδέν νέον αίτημα θα εξετάζεται ή θα ικανοποιείται από την κυβέρνηση από τώρα μέχρι τις προεδρικές εκλογές, για να διασφαλιστεί και με αυτόν τον τρόπο η αμεροληψία και η αντικειμενικότητα του κρατικού μηχανισμού να αποκλειστούν οποιεσδήποτε απόπειρες προεκλογικού επηρεασμού της κοινής γνώμης, να αποθαρρυνθεί η μαζική υποβολή αιτημάτων ενόψει εκλογών και να καθιερωθούν άψογες και ισότιμες προϋποθέσεις για ισότιμη συμμετοχή όλων των υποψηφίων προέδρων στην εκλογική διαδικασία".

    Η απόφαση αυτή, αναφέρει ο Πρόεδρος στη δήλωσή του, "συνάδει και προς πάγια θέση μου προτού εκλεγώ Πρόεδρος της Δημοκρατίας".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης έκανε έκκληση στη Βουλή των Αντιπροσώπων "και σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να υιοθετήσουν την ίδια στάση".

    "Εύχομαι η αναστολή εξέτασης και ικανοποίησης νέων αιτημάτων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, να γίνει θεσμός από τώρα και στο εξής προς όφελος της Δημοκρατίας", κατέληξε.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι όλοι είμαστε μάρτυρες τόσο στην εκτελεστική όσο και στη νομοθετική εξουσία ότι κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου, "γινόμαστε δέκτες και αντιμετωπίζουμε αιτήματα... κάθε φύσης". Για να αποφευχθεί επανάληψη της ίδιας κατάστασης σε αυτήν την περίοδο, είπε, ο "Πρόεδρος πήρε την απόφαση αυτή, η οποία κρίνεται ως θεραπευτική των πραγμάτων".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [07] Κληρίδης - Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δεν επιθυμεί να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Σπύρου Κυπριανού, ο οποίος αμφβισβήτησε τις ικανότητές του να χειριστεί το Κυπριακό.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Ο Πρόεδρος, είπε ο κ. Χριστοφίδης, "δεν επιθυμεί να τη σχολιάσει, ούτε και να εκφράσει απόψεις, αναφορικά με τις ικανότητες οιουδήποτε των ανθυποψηφίων του".

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος πιστεύει ότι η πιστή δεοντολογία, στη διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα, είναι να προσπαθήσει ο καθένας να αποδείξει ότι είναι ο καλύτερος υποψήφιος.

    "Αλλά, δεν προτίθεται να ασχοληθεί ο Πρόεδρος, με τις ικανότητες του κάθε υποψηφίου ή να προβεί σε χαρακτηρισμούς σχετικά με την προσωπικότητά τους ή οτιδήποτε άλλο", σημείωσε.

    Ο καθένας, είπε, θα πρέπει να παρουσιάσει το πρόγραμμά του και να πείσει το λαό ότι πρέπει να τον εκλέξει.

    Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος δεν θα σχολιάζει, ακόμα και κατηγορίες ότι οι Αμερικανοί τον επιθυμούν στην προεδρία για να λύσει το Κυπριακό, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι η "κατηγορία" αυτή, "δεν κρίνεται ως κατηγορία". Είναι άποψη, συνέχισε. Ο Πρόεδρος Κληρίδης, σημείωσε ο Εκπρόσωπος, "έχει δηλώσει ότι στέκεται στα δικά του πόδια, και έχει το δικό του πρόγραμμα και όραμα για την Κύπρο. Και για την ευρωπαϊκή της πορεία και για την άμυνά της", είπε.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Κυπριανού για την υγεία του Προέδρου, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "δόξα σοι ο Θεός, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καθημερινώς εμφανίσεις, και δημόσια και από τα τηλεοπτικά μέσα".

    Εναπόκειται στον καθένα να κρίνει για να αποφανθεί αν έχει μπροστά του "άνδρα ικανό να χειρίζεται το Κυπριακό και να ασκεί τα καθήκοντά του".

    Σε ερώτηση πότε θα εξαγγείλει την προεκλογική του εκστρατεία ο Πρόεδρος, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "αυτή θα τη βλέπετε στην εξέλιξη και στην εφαρμογή της".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [08] Κυπριανού - Προεδρικές

    Λάρνακα,Κύπρος,14/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Ο ΔΗΣΥ έκλεισε την πόρτα με τις χθεσινές δηλώσεις του Μανώλη Χριστοφίδη και του Νίκου Αναστασιάδη".

    Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις διαβουλεύσεις του ΔΗΚΟ με άλλα κόμματα για τις προεδρικές εκλογές.

    Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε εξάλλου ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει με ποιους γίνονται οι διαβουλεύσεις.

    "Είναι διακριτικές διαβουλεύσεις, δεν είναι διαπραγματεύσεις", υπογράμμισε, τονίζοντας ότι μόλις υπάρχουν αποτελέσματα, αυτά θα ανακοινωθούν.

    Δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο να ξαναρχίσει το ΔΗΚΟ διαβουλεύσεις με το ΔΗΣΥ, κάτω όμως από τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το ΔΗΚΟ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΜ/ΓΠ)

    [09] Κυπριανού - Κυπριακό

    Λάρνακα,Κύπρος,14/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την εκτίμηση ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως χωρίς να σημειωθεί αλλαγή στην επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, δεν μπορεί να υπάρξει λογική εξέλιξη σε ότι αφορά στο Κυπριακό, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

    Σε δηλώσεις στη Λάρνακα, ο κ. Κυπριανού είπε μεταξύ άλλων ότι από πλευράς Τουρκίας, υπάρχει μεθοδικότητα, σχεδιασμός και στόχος, ο οποίος έχει τεθεί από πάρα πολλά χρόνια και προωθείται σταδιακά με τελικό στόχο την τουρκοποίηση της Κύπρου.

    Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε εξάλλου την εκτίμηση ότι ο μόνος τρόπος για αλλαγή στην επεκτατική πολιτική της Τουρκίας είναι όπως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, πάρουν την πολιτική απόφαση να υποχρεώσουν την Τουρκία να εγκαταλείψει αυτή την πολιτική.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΜ/ΓΠ)

    [10] Εκπρόσωπος - Ετζεβίτ

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση καταγγέλλει την προκλητική και παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα του πρωθυπουργού της εισβολής και του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, για πανηγυρισμούς ντροπής για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

    Οπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης δήλωσε, ο Μπουλέντ Ετζεβίτ "τριγυρνά και πάλι στον τόπο του εγκλήματός του, και αποδεικνύει και πάλι ότι όλα τα εγκλήματα στην Κύπρο ενάντια στο διεθνή νόμο και τη διεθνή νόμιμη τάξη, διαπράττονται από την Τουρκία".

    Η παγκόσμια κοινότητα, είπε, δεν ξεχνά την υποκριτική και ναζιστική συμπεριφορά της Τουρκίας που "πρόβαλε σαν λόγο της εισβολής την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στην Κύπρο, και συνεχίζεται σήμερα με πανηγυρισμούς ντροπής για τα ασυγχώρητα εγκλήματα της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου και της συνταγματικής της τάξης", πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης.

    Για τις αντικατοχικές εκδηλώσεις, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι "η κυβέρνηση αναμένει ότι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, τις οποίες επικροτεί, και εγκρίνει, θα διεξαχθούν μέσα σε πλαίσια νομιμότητας και μέσα στα όρια όπου διαγράφουν τα θεμελιώδη δικαιώματα του πολίτη και τις υποχρεώσεις του", δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι για το σκοπό αυτό δόθηκαν αυστηρές οδηγίες για λήψη "δρακόντειων προληπτικών μέτρων".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [11] Σχέση ξένων νομισμάτων προς Κυπριακή Λίρα

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Κατά το άνοιγμα της Αγοράς Συναλλάγματος στην Κύπρο σήμερα η σχέση των πιο κάτω νομισμάτων με την Κυπριακή Λίρα διαμορφώθηκε ως εξής:

    --------------------------------------------------------------------
                                 |     Πώληση     |     Αγορά
    --------------------------------------------------------------------
          Γεν Ιαπωνίας                247,0901         249,0668
          Δολ. Αυστραλίας               2,8125           2,8350
          Δολ. Καναδά                   2,7703           2,7924
          Εσκούδος Πορτογαλλίας       345,6607         348,4259
          Κορόνες Δανίας               12,9063          13,0095
          Κορόνες Νορβηγίας            13,8715          13,9824
          Κορόνες Σουηδίας             14,7820          14,9002
          Λιρέτες Ιταλίας           3.316,6208       3.343,1537
          Μάρκα Φινλανδίας             10,2280          10,3098
          Πεσέτες Ισπανίας            286,0288         288,3170
          Σελίνια Αυστρίας             23,8518          24,0426
          Φιορίνια Ολλανδίας            3,8196           3,8501
          Φράγκα Βελγίου               69,9019          70,4611
          Φράγκα Γαλλίας               11,3518          11,4426
          Φράγκα Ελβετίας               2,7508           2,7728
    --------------------------------------------------------------------
    

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [12] Κληρίδης - Τίτλοι ιδιοκτησίας

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, θα ασκήσει και το δικαίωμα αναπομπής και το δικαίωμα παραπομπής στο Ανώτατο Δικαστήριο, αν χρειαστεί, σχετικά με τους νόμους που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων για τους τίτλους των προσφυγικών κατοικιών. Παράλληλα η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει τους τίτλους ιδιοκτησίας.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, προσθέτοντας ότι η πρώτη ενέργεια του Προέδρου θα είναι η αναπομπή στη Βουλή των Αντιπροσώπων για επανεξέταση του όλου θέματος.

    "Αν η Βουλή εμμείνει στη θέση της, επειδή υπάρχουν σοβαρά θέματα που αφορούν τις εξουσίες στην Κύπρο, και τις αρμοδιότητές τους, (ο Πρόεδρος) θα ασκήσει το δικαίωμα παραπομπής στο Ανώτατο Δικαστήριο για γνωμάτευση", είπε.

    Στο μεσοδιάστημα, συνέχισε ο Εκπρόσωπος, εφόσον όλα αυτά θα εκκρεμούν, "δεν θα υπάρχει νόμος σε ισχύ και ο Πρόεδρος είναι ελεύθερος να προχωρήσει στην υλοποίηση των υποσχέσεών του, γιατί φρονεί ότι και νόμιμες είναι οι ενέργειές του, και συνάδουν προς το Σύνταγμα".

    Σημείωσε ότι δεν υπάρχει περιφρόνηση της Βουλής γιατί είναι θέματα μέσα σε πλαίσια νομιμότητας.

    Παράλληλα είπε ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να επισπεύσει τις διαδικασίες για να προλάβει να παραδώσει όλους τους τίτλους. Το πρόγραμμα, είπε ο κ. Χριστοφίδης "θα προχωρήσει με κανονικούς ρυθμούς".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [13] Αντικατοχική εκδήλωση φοιτητών - μαθητών

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με την έγκριση ψηφίσματος το οποίο θα επιδοθεί στις πρεσβείες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, στον Πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κύπρο και σε εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών, έληξε η ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας των φοιτητών και μαθητών στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους του Ντενκτάς.

    Στο ψήφισμα καλούνται οι αποδέκτες του όπως ασκήσουν όλη την επιρροή τους προς την Τουρκία "έτσι ώστε να καμφθεί επιτέλους η τουρκική αδιαλλαξία και να μπορέσει έτσι να ανοίξει ο δρόμος για την επανένωση της Κύπρου και του λαού της".

    Τονίζεται ότι οι φοιτητές και μαθητές της Κύπρου δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν κανένα από τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής και ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται στο πλευρό του λαού μας για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, στηριγμένης στις Συμφωνίες Κορυφής και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο.

    Η εκδήλωση διαμαρτυρίας των φοιτητών και μαθητών που διοργανώθηκε από όλες τις μαθητικές και φοιτητικές οργανώσεις, ξεκίνησε γύρω στις 11 το πρωί. Οι διαδηλωτές πορεύθηκαν στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας από την Πλατεία Ελευθερίας, περνώντας μπροστά από το χώρο των Επαρχιακών Δικαστηρίων Λευκωσίας, αφού ο δρόμος από το άγαλμα του Μάρκου Δράκου προς το οδόφραγμα έκλεισε με την τοποθέτηση συρματομπλεγμάτων από την αστυνομία όπως και άλλα ευαίσθητα σημεία στη γύρω περιοχή.

    Η συνεργασία των διοργανωτών της εκδήλωσης με την αστυνομία ήταν πλήρης, ενώ στο χώρο της εκδήλωσης διακινούνταν 100 μαθητές και φοιτητές που είχαν την ευθύνη της περιφρούρησής της, ώστε όλα να κυλήσουν μέσα σε ειρηνικά πλαίσια.

    Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλίες εκπροσώπων των φοιτητών και μαθητών, στις οποίες τονίστηκε η επιθυμία της κυπριακής νεολαίας για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων και για επιστροφή των προσφύγων στα κατεχόμενα εδάφη.

    Κυρίαρχα συνθήματα των διαδηλωτών ήταν "Τα σύνορά μας είναι στην Κερύνεια" και "Λευτεριά - Επιστροφή".

    Ακολούθησε αντικατοχική συναυλία με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών Κούλη Θεοδώρου, Βούλας Κωνσταντίνου, Ευαγόρα Καραγιώργη και Δημήτρη Μακρή.

    Ιδιαίτερα αισθητή ήταν η παρουσία των αστυνομικών και μελών της ΜΜΑΔ πίσω από την εξέδρα, όπου πραγματοποιήθηκε η συναυλία, ενώ σημειώνεται ότι την όλη εκδήλωση παρακολουθούσαν από παρατηρητήριο της ειρηνευτικής δύναμης άνδρες της ΟΥΝΦΙΣΥΠ.

    Ο Πρόεδρος της ΠΟΦΝΕ Λοϊζος Κωνσταντίνου με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προσέλευση των φοιτητών και μαθητών στην πορεία και το χώρο των εκδηλώσεων, για την τήρηση όλων όσοι συμφωνήθηκαν ώστε η εκδήλωση να παραμείνει μέχρι τέλους ειρηνική, καθώς και για τον παλμό της εκδήλωσης.

    Ο κ. Κωνσταντίνου υπολόγισε ότι στην εκδήλωση συμμετείχαν γύρω στους 7000 φοιτητές και μαθητές.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 14 November 1997 - 14:29:12 UTC