Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-12-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βρετανός Ευρωβουλευτής - Κασουλίδης
  • [02] Βία στην οικογένεια - Ημερίδα
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] ΣΑΕ - Ορθοδοξία
  • [05] Κασουλίδης - Χάνεϊ - Βουλή
  • [06] Τ/Κ διανοούμενοι - επιστολή - ΕΕ
  • [07] Διαθρωμένος διάλογος ΕΕ - Κύπρου
  • [08] Πρόεδρος Κληρίδης - Σεμινάριο ΚΕΒΕ
  • [09] ΣΑΕ - Αθενς - Επανεκλογή
  • [10] Παπαδάκης - Διάσκεψη για την Πληθυσμιακή Γήρανση
  • [11] Χριστόφιας - Προεκλογική Συγκέντρωση
  • [12] Αναστασιάδης - Δηλώσεις (1)
  • [13] Αναστασιάδης - Δηλώσεις (2)

  • [01] Βρετανός Ευρωβουλευτής - Κασουλίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,05/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος είναι έτοιμη οικονομικά και πολιτικά για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά υπάρχουν ακόμη κάποιες δυσκολίες που πρέπει να επιλυθούν.

    Αυτό τόνισε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ύστερα από συνάντηση που είχε το πρωί με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο Βρετανός Ευρωβουλευτής Εντουαρτ Μακμίλαν - Σκοτ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο από τις 4 - 7 Δεκεμβρίου.

    Οπως πρόσθεσε ο κ. Σκοτ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσβλέπει στο να παίξει το δικό του ρόλο "στην αναζήτηση μιας λύσης που να βολεύει και τις δυο παραδόσεις στην Κύπρο μέσα σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο που θα είναι αποδεκτό από όλους".

    Οπως επεσήμανε ο Βρετανός Ευρωβουλευτής η επίσκεψή του στην Κύπρο γίνεται ενόψει της ετοιμασίας μιας έκθεσης για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας στο πλαίσιο της συμφωνίας για τελωνειακή ένωση με την Τουρκία και "φυσικά επειδή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ειδικό ενδιαφέρον για τις ενταξιακές συνομιλίες με την Κύπρο ως μέρος της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    "Χθες στις Βρυξέλλες ψηφίσαμε για να ενθαρρύνουμε αυτή τη διαδικασία κατά ένα αρκετά ευέλικτο τρόπο. Υπάρχει ένα έντονο συναίσθημα ότι η Κύπρος πρέπει να ενταχθεί σύντομα στην Ευρωπαϊκή Ενωση", πρόσθεσε ο κ. Σκοτ.

    Κληθείς να πει αν μια από τις δυσκολίες που πρέπει να επιλυθούν είναι και το θέμα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές συνομιλίες, ο κ. Σκοτ απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε ότι αυτό "προφανώς είναι ένα από τα βασικά θέματα για την εξεύρεση μακροπρόθεσμης λύσης".

    Οπως πρόσθεσε, η τουρκοκυπριακή κοινότητα πρέπει να αντιπροσωπευθεί επαρκώς στις συνομιλιες και για αυτό θα βρεθεί τρόπος.

    "Εχουμε συνηδειτοποιήσει το ενδιαφέρον στην Κύπρο για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία έχει καθυστερήσει κατά πολύ", επεσήμανε ο κ. Σκοτ.

    Πρόσθεσε ότι "η Κύπρος είναι μια ευρωπαϊκή χώρα και οι παραδόσεις της το καθιστούν ορθό ότι θα πρέπει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Επεσήμανε ωστόσο ότι οι εντάσεις που υπήρξαν στο νησί ειδικά μετά το 1974 δημιουργούν διάφορες δυσκολίες "για τις οποίες προσβλέπουμε να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις".

    Κληθείς τέλος να πει κατά πόσον θα έπρεπε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να θέσει κάποιους όρους στην Τουρκία προτού τη δεχθεί στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, ο κ. Σκοτ τόνισε ότι "η ευρωπαϊκή διάσκεψη είναι ένα πλαίσιο - ομπρέλλα που πρέπει να αγκαλιάσει όλους εκείνους που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Οπως παρατήρησε ο Βρετανός Ευρωβουλευτής την ίδια στιγμή κάτω από αυτή την ομπρέλλα θα υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες για συνομιλίες, θα πραγματοποιούνται ειδικές διαπραγματεύσεις με τις 5 συν 1 χώρες και περισσότερο εκτεταμένες συνομιλίες με τις άλλες 5 χώρες.

    Την ίδια στιγμή, όπως πρόσθεσε, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι η τελωνειακή ένωση της Τουρκίας είναι θετική για αυτήν ως επίσης και για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    "Και μέχρι σε αυτού του σημείου νομίζω ότι χρειάζεται να ενδυναμώσουμε την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία και αυτή είναι η ευρεία συμφωνία στην οποία καταλήξαμε στις Βρυξέλλες και πιστεύω ότι είναι ευρέως αντιληπτό ότι είναι πρακτικό και θετικό να προχωρήσουμε μπροστά", πρόσθεσε ο κ. Σκοτ.

    Τέλος τόνισε ότι αν χάσουμε την αίσθηση της ταχύτητας προς οποιαδήποτε κατεύθυνση τότε κάποιες χώρες μπορεί να νιώσουν απογοητευμένες από τη διαδικασία "και δεν θέλουμε αυτό να συμβεί".

    Σημειώνεται ότι ο κ. Σκοτ είχε το πρωί προγραμματισμένες συναντήσεις με μέλη της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου - ΕΕ, με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Αναστασιάδη και τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Πρέσβη Ζιλ Ανουίγ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] Βία στην οικογένεια - Ημερίδα

    Λευκωσία,Κύπρος,05/12/1997 (ΚΥΠΕ - Μύρια Αντωνιάδου)

    Λειτουργοί από διάφορα Υπουργεία καθώς και εκπρόσωποι δύο μη κυβερνητικών οργανισμών συμμετείχαν χθες σε ημερίδα με θέμα την πρόληψη της βίας μέσα στην οικογένεια.

    Στόχος της ημερίδας της "Συμβουλευτικής Επιτροπής με Σκοπό την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια" ήταν η ανταλλαγή απόψεων για καλύτερο συντονισμό των διαφόρων τμημάτων στο θέμα αυτό, αφού παρατηρείται αύξηση των περιστατικών βίας που αναφέρονται.

    Στην ημερίδα συμμετείχαν περίπου 45 εκπρόσωποι από Υπουργεία που σχετίζονται με θέματα βίας, μεταξύ των οποίων τα Υπουργεία Υγείας, Δικαιοσύνης (Αστυνομία) και Παιδείας, καθώς και το Τμήμα Ευημερίας. Οι δύο μη κυβερνητικοί οργανισμοί που συμμετείχαν ήταν ο Σύνδεσμος Πρόληψης της Βίας μέσα στην Οικογένεια και ο Οικογενειακός Οργανισμός, οι οποίοι ασχολούνται με το θέμα.

    "Στόχος της ημερίδας ήταν να ενημερωθούμε όλοι οι επαγγελματίες για τις διαδικασίες που ακολουθούνται σε κάθε Τμήμα και τα προβλήματα που παρατηρούμε στη δια-τμηματική συνεργασία", είπε στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής, Ανίτα Κωνή.

    Σημείωσε ότι αυτό που λέχθηκε είναι πως "η αντιμετώπιση των περιστατικών δεν είναι ευθύνη ενός Τμήματος" και ανέφερε ότι έγιναν εισηγήσεις για καλύτερο συντονισμό.

    Η Συμβουλευτική Επιτροπή συστάθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το 1996, με βάση σχετική πρόνοια του Περί Βίας στην Οικογένεια Νόμου, τον οποίο ενέκρινε η Βουλή το 1994.

    "Η κύρια ανησυχία είναι ότι δεν μπορεί να εφαρμοσθεί αυτός ο Νόμος, εάν δεν διοριστούν οικογενειακοί σύμβουλοι", είπε η κ. Κωνή, σημειώνοντας ότι βασική πρόνοια του Νόμου είναι ο διορισμός των συμβούλων από τις τάξεις των Λειτουργών Ευημερίας.

    Οι Λειτουργοί αυτοί θα έχουν την αρμοδιότητα να εφαρμόζουν το Νόμο και να δέχονται παράπονα. Στη συνέχεια, θα προβαίνουν στις διάφορες διευθετήσεις και έρευνες, μετά τις οποίες θα δίνουν τις συμβουλές τους.

    Σε ερώτηση εάν έχει ζητηθεί η πρόσληψη Λειτουργών, η κ. Κωνή σημείωσε ότι το Τμήμα Ευημερίας έχει ζητήσει να ανοίξουν θέσεις για οικογενειακούς συμβούλους, όμως "μέχρι τώρα, δεν έχουν εγκριθεί", είπε.

    Εξήγησε ότι είχε γίνει ορισμός των οικογενειακών συμβούλων από το υφιστάμενο προσωπικό του Τμήματος Ευημερίας, το οποίο, όμως, δεν είναι αρκετό, σημείωσε.

    "Με αποτέλεσμα, λόγω του φόρτου εργασίας, να μην εφαρμόζεται μια σημαντική πρόνοια, η οποία είναι αυτή που θα καθορίσει την εφαρμογή του Νόμου", συμπλήρωσε η κ. Κωνή.

    Πρόσθεσε ότι κατά την ημερίδα εκφράστηκαν ανησυχίες και τονίστηκε ότι κάτι πρέπει να γίνει για εφαρμογή της συγκεκριμένης πρόνοιας του Νόμου.

    Ακόμη, τονίστηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός συντονιστικού μηχανισμού, από εκπροσώπους όλων των αρμοδίων Τμημάτων, το οποίο θα λειτουργεί σε όλες τις Επαρχίες, για να αντιμετωπίζονται άμεσα τα περιστατικά βίας.

    Οπως είπε η κ. Κωνή, η Συμβουλευτική Επιτροπή θα επεξεργαστεί τα πορίσματα της ημερίδας και θα τα διαβιβάσει σε όλα τα Τμήματα που συμμετείχαν, καλώντας τα να προβούν σε διευθετήσεις ώστε να ακολουθούνται τα πορίσματα και να πάρουν πρωτοβουλία για συνεργασίες.

    ΑΥΞΗΣΗ ΒΙΑΣ

    Η κ. Κωνή αναφέρθηκε στην αυξητική τάση στις αναφορές περιστατικών βίας, που γίνονται στο Τμήμα Ευημερίας.

    Εξηγώντας την τάση αυτή, σημείωσε ότι "ο άνθρωπος γνωρίζει περισσότερο τα δικαιώματά του και η θέση της γυναίκας έχει αλλάξει, είναι πιο ανεξάρτητη οικονομικά, ώστε να έχει περισσότερο θάρρος να καταγγείλει την περίπτωση".

    Ταυτόχρονα, η κ. Κωνή τόνισε ότι "έχει ευαισθητοποιηθεί το κοινό, έτσι που μπορεί να κάνει αναφορές για περιστατικά βίας που βλέπει ή ακούει, είτε επώνυμα είτε ανώνυμα".

    Σημείωσε ότι δεν υπάρχει έρευνα η οποία να δίνει στοιχεία για το τί γινόταν πριν, αλλά οι παλαιότερα συνάδελφοί της αναφέρουν ότι υπήρχε πάντοτε βία, χωρίς όμως ο κόσμος να την καταγγέλλει.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Ευημερίας, τα περιστατικά βίας που του αναφέρθηκαν αυξήθηκαν από 26 το 1990 σε 102 μέχρι τον Οκτώβριο του 1996.

    Συγκεκριμένα, στο Τμήμα αναφέρθηκαν 26 περιστατικά το 1990, 45 το 1991, 69 το 1992, 59 το 1993, 73 το 1994, 84 το 1995 και 102 μέχρι τον Οκτώβριο του 1996.

    Τα στοιχεία αυτά καλύπτουν όλες τις Επαρχίες, όχι όμως περιστατικά που μπορεί να αναφέρθηκαν στην Αστυνομία ή άλλους φορείς που ασχολούνται με το θέμα της βίας.

    Από τα στοιχεία προκύπτει ότι τα περισσότερα περιστατικά αφορούν άσκηση βίας εναντίον των γυναικών, με δεύτερη την άσκηση βίας ενάντια σε παιδιά.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΠ)

    [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,05/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.17 (-0.05)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   87.73 (-0.05)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     59.00 (-0.25)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.76 (-0.49)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  73.61 (+0.22)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                61.88 (-0.19)
        Εμπορικές Εταιρείες                     40.41 (+0.25)
        Αλλες Εταιρείες                         60.10 (-0.03)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 195628.343
    
    * H διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [04] ΣΑΕ - Ορθοδοξία

    Θεσσαλονίκη,Ελλάδα,05/12/1997 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Ρεβέκκας Γρηγοριάδου)

    Η σημασία της διατήρησης της Ορθόδοξης πίστης ανάμεσα στους απόδημους, τονίστηκε σήμερα σε ειδική συζήτηση στην Α' Τακτική Συνέλευση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) με θέμα "Ορθοδοξία και Απόδημος Ελληνισμός".

    Σε ομιλία του, ο Μητροπολίτης Αυστρίας με δικαιοδοσία και στην Ουγγαρία κ. Μιχαήλ, μετέφερε μήνυμα αγάπης από τη μητέρα Εκκλησία προς όλο τον Ελληνισμό και σημείωσε ότι και η Εκκλησία μοιράζεται τον πόνο και την αγωνία του απόδημου Ελληνισμού για το μέλλον.

    "Η αγάπη της Εκκλησίας προς τα τέκνα της", συνέχισε", "καθόρισε την ταυτότητά μας ως Ελληνες".

    Εξάλλου, επεσήμανε ότι "έφθασε η στιγμή να αφήσουμε κατά μέρος τις διχαστικές τάσεις που υπάρχουν" και πρόσθεσε ότι "θα ήταν παραποίηση της Ιστορίας να υποβαθμίσουμε την Εκκλησία" στον καθαρά εκκλησιαστικό ρόλο, δηλαδή "γάμους, βαφτίσια, κηδείες".

    Ο Μητροπολίτηςε Αυστρίας υπενθύμισε μεγάλες προσωπικότητες της Εκκλησίας, που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της Ιστορίας μας, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ'.

    Σε ομιλία του, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Πέτρος ο 7ος, είπε ότι άνκαι στην Αφρική "το ποίμνιο είναι μικρότερο απ' ό,τι ήταν στην αρχή του αιώνα", εντούτοις "παραμένει ελληνικό".

    Ακολούθως, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της γλώσσας, τονίζοντας ότι "η τρίτη, η τέτάρτη και η πέμπτη γενιά δεν μιλούν ελληνικά".

    Εξάλλου, επεσήμανε ότι "είναι η Εκκλησία που ενώνει τον Ελληνα" και σημείωσε την ανάγκη "η Εκκλησία να είναι κοντά στα παιδιά της, να είναι προσιτή σ' αυτά για να μπορέσει να τα κρατήσει".

    Με τη σειρά του, ο Μητροπολίτης Καρθαγένης Χρυσόστομος είπε ότι "η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι μόνο για τους Ελληνες", τονίζοντας την ανάγκη "να δώσουμε και αλλού την κληρονομιά της".

    "Πρέπει", είπε "να αλλάξει το νόημα της Εκκλησίας. Είναι οικουμενική, όχι μόνο εθναρχική. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα, η νέα Ορθοδοξία".

    Στη συνέχεια, μίλησε ο Κώστας Καράς, ο οποίος επιμελήθηκε το βιβλίο "Ζώντας την Ορθοδοξία".

    Ο κ. Καράς είπε ότι πρέπει "να διατηρήσουμε στη διαπορά την έννοια της ελληνικής ταυτότητας" κι επεσήμανε ότι άνκαι άτομα στη διασπορά μπορούν να παραμείνουν Ελληνες, εντούτοις κοινότητες ολόκληρες δεν μπορούν.

    Τόνισε, μάλιστα, ότι είναι η "κοινή πίστη που ενώνει τον κόσμο και η κοινή στάση ζωής".

    Εξάλλου, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Γιάννης Χατζηφώτης, τόνισε την ανάγκη εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στις νέες γενιές των αποδήμων.

    Αναφερόμενος στην Ιστορία του ελληνικού έθνους, ο κ. Χατζηφώτης είπε ότι "η Εκκλησία δεν υπήρξε πάντοτε εθναρχούσα. Μας χάρισε την ελευθερία", είπε, προσθέτοντας ότι πατριωτισμός ίσον πίστη.

    Υπενθυμίζουμε ότι αύριο έχουν προγραμματιστεί να γίνουν συζητήσεις πάνω σε τέσσερα άλλα θέματα. Δηλαδή, "Οι διαχρονικές αξίες του ελληνικού πολιτισμού και το Ολυμπιακό ιδεώδες", "Ελληνική νεολαία στο εξωτερικό: ταυτότητα, διαπολιτισμική εκπαίδευση, δράσεις", "Οικονομία και απόδημος Ελληνισμός" και "Ελληνική εξωτερική πολιτική και άμυνα".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [05] Κασουλίδης - Χάνεϊ - Βουλή

    Λευκωσία,Κύπρος,05/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε αναδίπλωση των θέσεών του, τις οποίες εξέφρασε πρόσφατα για το θέμα των εποίκων, οδηγήθηκε ο Βρετανός Ειδικός Αντιπρόσωπος για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ύστερα από την αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης.

    Ωστόσο, οι νεότερες θέσεις και οι διευκρινίσεις που έδωσε ο Βρετανός διπλωμάτης για το θέμα αυτό μπορεί να είναι καλύτερες, αλλά δεν ικανοποιούν όμως και πάλιν τις θέσεις της Ε/κ πλευράς.

    Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ενημερώνοντας την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή για τις ενέργειες στις οποίες προέβη η κυβέρνηση, αναφορικά με τις δηλώσεις του Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ, ο οποίος υποστήριξε ότι οι έποικοι που ζουν στα κατεχόμενα έχουν πολιτογραφηθεί ως Κύπριοι.

    Ο κ. Κασουλίδης, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής Εξωτερικών, αναφέρθηκε στις πρόσφατες επαφές που είχε στο Λονδίνο για το θέμα αυτό και ιδιαίτερα για το αποτέλεσμα της συνάντησής του με τον κ. Χάνεϊ.

    Ο ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι ο Βρετανός αξιωματούχος του εξήγησε πως δεν είχε οποιαδήποτε πρόθεση, με τις δηλώσεις του αυτές, να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος.

    Για το θέμα των εποίκων, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως ο κ. Χάνεϊ διευκρίνισε ότι είχε κατά νου, όταν προέβαινε στις δηλώσεις εκείνες, τις ανθρωπιστικές εκείνες περιπτώσεις εποίκων που έχουν νυμφευθεί στην Κύπρο και απέκτησαν παιδιά.

    Σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη, ο Βρετανός Αντιπρόσωπος του εξήγησε ότι οι υπόλοιποι, όπως είναι οι έποικοι που βρίσκονται στην Κύπρο ως εργατικό δυναμικό και που δεν εμπίπτουν στις ανθρωπιστικές περιπτώσεις, θα πρέπει να φύγουν.

    Ωστόσο, όπως είπε σήμερα στη Βουλή ο κ. Κασουλίδης, ο Σερ Ντέϊβιντ δεν αποδέχθηκε εισήγησή του να προβεί σε νέα διευκρινιστική δήλωση για το θέμα, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η Κύπρος βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

    Η κυπριακή κυβέρνηση, πρόσθεσε, εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαφωνία με τις θέσεις αυτές του κ. Χάνεϊ, έστω και όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί.

    Σε επισήμανση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Δώρου Χριστοδουλίδη εάν είναι τυχαίες ή όχι οι δηλώσεις το τελευταίο διάστημα, όχι μόνον του Σερ Ντέιβιντ αλλά και των Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ και Λαμπέρτο Ντίνι, ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι σε κάποια βασικά θέματα, όπως η συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και της μή έλευσης των πυραύλων S-300, ίσως να μην είναι.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών έθεσε, όμως, προς τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής και τον προβληματισμό εάν θα πρέπει να επιλέξουμε τη στασιμότητα στο Κυπριακό ή εάν θα πρέπει να αποδεχθούμε τη διεθνή κινητικότητα που παρατηρείται στο πρόβλημα.

    Μην ξεχνάτε, είπε απευθυνόμενος στους Βουλευτές ο κ. Κασουλίδης, ότι η χείριστη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα είναι η μετεξέλιξη του παρόντος καθεστώτος σε de jure διχοτόμηση.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΚΝ/ΑΠ)

    [06] Τ/Κ διανοούμενοι - επιστολή - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,05/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Οι Τουρκοκύπριοι θα είναι ελεύθεροι μόνο σε μιαν ενωμένη Κύπρο, πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ)", τονίζει ομάδα Τ/Κ διανοουμένων, σε ανοικτή επιστολή την οποία απέστειλε στις χώρες - μέλη της ΕΕ.

    Οπως τονίζουν εμφαντικά, οι Τ/Κ κινδυνεύουν να εξαλειφθούν ως ξεχωριστή κοινότητα από την Τουρκία και τον στρατό της, με τη συνεργασία του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και του "πληθυσμού που μεταφέρθηκε από την Τουρκία".

    Στην επιστολή, που αποτελεί κόλαφο για το κατοχικό καθεστώς Ντενκτάς και επιβεβαιώνει το ρόλο της Τουρκίας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, επισημαίνεται ότι η πολιτική του τουρκικού κράτους "είναι να εξαναγκάσει όλους τους Τ/Κ να εγκαταλείψουν το νησί".

    "Η επίσημη τουρκική αντίληψη", καταγγέλουν οι Τ/Κ διανοούμενοι, "βλέπει τους Τ/Κ σαν εμπόδια στην προσάρτηση της βορείου Κύπρου στην Τουρκία", ενώ σημειώνεται ότι ο Ντενκτάς δεν αντιπροσωπεύει πλέον τους Τ/Κ.

    "Η κατάσταση επείγει, ο χρόνος μας πιέζει και η φωνή μας είναι φωνή απελπισίας, αλλά και ελπίδας", τονίζουν και προσθέτουν ότι "οι Τ/Κ ζουν καταπιεσμένοι από την Τουρκία, υπό την αμφίεση των (λεγόμενων) 'απελευθερωτών της τουρκικής κοινότητας' και από αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία".

    Η ομάδα Τ/Κ διανοούμενων καλεί επίσης όλους τους Ευρωπαίους να ακούσουν τη φωνή τους και τονίζουν ότι "πολλοί Τ/κ είναι υπέρ της ένωσής μας με τους Ε/Κ στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ".

    Τέλος, ζητούν τη συνέχιση της υποστήριξης και αλληλεγγύης των χωρών της ΕΕ και τους προτρέπουν να εντείνουν το διάλογό τους με αντιπολιτευόμενα κόμματα και οργανώσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΠ)

    [07] Διαθρωμένος διάλογος ΕΕ - Κύπρου

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,05/12/1997 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Την πλήρη ικανοποίησή της για την πρόοδο που έχει σημειωθεί από κυπριακής πλευράς στην προσαρμογή στο κοινοτικό κεκτημένο σε θέματα τρίτου πυλώνα (εσωτερικές υποθέσεις, δικαιοσύνη), εξέφρασε σήμερα στις Βρυξέλλες η λουξεμβουργιανή προεδρία.

    Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια του διαρθρωμένου διαλόγου, όπου οι αρμόδιοι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης και Εσωτερικών Γεώργιος Σταυρινάκης ενημέρωσαν τους συναδέλφους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την Κομισιόν σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να προσαρμόσει τη νομοθεσία της στο κοινοτικό κεκτημένο.

    Στην παρέμβασή του, ο κ. Κόσης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του "ξεπλύματος" χρήματος και στα μέτρα που η Κυπριακή Δημοκρατία λαμβάνει για την πρόληψη αλλά και την καταστολή της παράνομης αυτής δραστηριότητας.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέλυσε στη συνέχεια την κυβερνητική πολιτική επί του θέματος, αναφέρθηκε στις διεθνείς συμβάσεις που η Κυπριακή Δημοκρατία επικύρωσε μέχρι σήμερα καθώς επίσης και στη σχετική κυπριακή νομοθεσία για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.

    Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να υιοθετήσει επιπρόσθετα μέτρα στο βαθμό που αυτά κρίνονται αναγκαία από την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα γενικότερα.

    Τέλος, ο κ. Κόσης κάλεσε την Κοινοτική Επίτροπο αρμόδια για θέματα μετανάστευσης και δικαστικών υποθέσεων Ανίτα Γκράτιν, από τη Σουηδία, να επισκεφθεί την Κύπρο.

    Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης και του πολιτικού ασύλου και έδωσε αναλυτικά στοιχεία για τη σημερινή κατάσταση στην Κύπρο επί του θέματος αυτού.

    Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί πλήρως με την Ευρωπαϊκή Ενωση σε όλα τα θέματα που αφορούν το πολιτικό άσυλο και την παράνομη μετανάστευση, και να πράξει ό,τι είναι δυνατόν για την αντιμετώπισή τους.

    Ο Προεδρεύων της συνάντησης, Υπουργός Δικαιοσύνης του Λουξεμβούργου Μαρκ Φίσνταχ, εξέφρασε εκ μέρους της ΕΕ, την πλήρη ικανοποίηση για τα στοιχεία και τις αναλύσεις των δύο υπουργών καθώς επίσης και για την επικύρωση από την Κυπριακή Δημοκρατία των διεθνών συμβάσεων που έχουν στόχο την αντιμετώπιση των φαινομένων μετανάστευσης και του "ξεπλύματος" χρήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΚΝ/ΓΠ)

    [08] Πρόεδρος Κληρίδης - Σεμινάριο ΚΕΒΕ

    Λονδίνο,Βρετανία,05/12/1997 (ΚΥΠΕ - Κυριάκος Τσιούπρας)

    Σεμινάριο για την προβολή της Κύπρου ως οικονομικού και εμπορικού κέντρου για υπεράκτιες και άλλες οικονομικές και εμπορικές δραστηριότητες πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λονδίνο.

    Το σεμινάριο, στο οποίο μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, διοργανώθηκε από το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Βρετανών Βιομηχάνων. Συμμετείχαν πέραν των 200 επιχειρηματιών, η πλειοψηφία των οποίων Βρετανοί.

    Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρθηκε στις επιτυχίες της κυπριακής οικονομίας, αναφέροντας ότι η Κύπρος πληροί τα κριτήρια του Μάαστριχτ σε ότι αφορά στην εισδοχή στην ΕΕ εκτός μιας περιθωριακής εξαίρεσης, δηλαδή αυτής του δημοσιονομικού ελλείμματος.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε τα πλεονεκτήματα που έχει η Κύπρος για υπεράκτιες επιχειρήσεις, ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για την παρεμπόδιση του "ξεπλύματος" χρήματος.

    "Η γειτνίαση της Κύπρου προς τη Μέση Ανατολή, οι στενές σχέσεις με τις αραβικές χώρες, το Ισραήλ και τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η ευρύτατη γνώση που έχουν οι Κύπριοι επιχειρηματίες για τις αγορές αυτές που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών σε συσχετισμό με άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Κύπρος, αποτελούν τις βάσεις για την επιτυχή μετατροπή της Κύπρου σε ιδανική βάση για ξένες επιχειρήσεις που θέλουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στις πιο πάνω περιοχές", είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Αναφορικά με το ναυτιλιακό τομέα, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η κυπριακή σημαία δεν είναι "σημαία ευκαιρίας" και ότι η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αναβαθμίσει τον τομέα αυτό.

    Στο σεμινάριο μίλησαν, μεταξύ άλλων ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου και ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Βασίλης Ρολόγης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις μεγάλες δυνατότητες που προσφέρει η γεωγραφική θέση της Κύπρου για επιχειρηματικές δραστηριότητες Βρετανών και άλλων ξένων που επιθυμούν να επιχειρήσουν ανοίγματα στην περιοχή.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΚΝ/ΓΠ)

    [09] ΣΑΕ - Αθενς - Επανεκλογή

    Θεσσαλονίκη,Ελλάδα,05/12/1997 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Ρεβέκκας Γρηγοριάδου)

    Ο Αντριου Αθενς είναι και πάλιν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), αφού κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία τις εκλογές που διεξήθηκαν σήμερα στην Α' Τακτική Συνέλευση του ΣΑΕ.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Αθενς απέσπασε 243 ψήφους, έναντι 55 του ανθυποψηφίου του, Θεόδωρου Σπυρόπουλου.

    Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας από την Εφορευτική Επιτροπή, ο κ. Αθενς ευχαρίστησε όλους όσους τον ψήφισαν, αλλά και όσους δεν τον ψήφισαν, "διότι θέλω να είμαι Πρόεδρος όλων των αποδήμων Ελλήνων", είπε.

    Διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι το νέο προεδρείο του ΣΑΕ "θα δουλέψει μαζί, με αγάπη και ενότητα", τονίζοντας ότι "θα πρέπει να είμαστε δυνατοί" για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα δύσκολα προβλήματα των αποδήμων σε όλο τον κόσμο.

    "Οπου ο Ελληνας έχει πρόβλημα, πρέπει να είμαστε παρόντες", κατέληξε ο Αντριου Αθενς.

    Εξάλλου, Αντιπρόεδρος του ΣΑΕ επανεκλέγηκε ο Κώστας Παππάς, ενώ οι τρεις Γραμματείς που εκλέγηκαν είναι οι Δημήτρης Κωνσταντινίδης, Κώστας Γεωργανάς και Χρίστος Καρυπίδης.

    Αντιπρόεδροι του ΣΑΕ είναι και οι κατά περιφέρεια Πρόεδροι ως εξής: ΣΑΕ ΗΠΑ - Χρήστος Τομαράς

    ΣΑΕ Ωκεανίας - Κωνσταντίνος Βερτζάγιας ΣΑΕ Ασίας-Αφρικής - Στέφανος Ταμβάκης και

    ΣΑΕ Ευρώπης - Αγαθάγγελος Ασλανίδης

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΚΝ/ΑΠ)

    [10] Παπαδάκης - Διάσκεψη για την Πληθυσμιακή Γήρανση

    Λευκωσία,Κύπρος,05/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος έχει ήδη εισέλθει στη διαδικασία της πληθυσμιακής γήρανησης με τα άτομα άνω των 65 ετών να συνιστούν το 11.1% του πληθυσμού της ενώ προβλέπεται ότι το 2028 τα άτομα άνω των 65 ετών θα συνιστούν το 17,6%.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά την ομιλία του στη Διακυβερνητική Διάσκεψη για την Πληθυσμιακή Γήρανση που πραγματοποιείται στη Μάλτα, προσθέτοντας ότι στην Κύπρο η δομή του πληθυσμού κατά ηλικία είναι πλησιέστερη προς αυτή των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών.

    Τα δεδομένα αυτά δήλωσε ο κ. Παπαδάκης δημιουργούν την ανάγκη για λήψη μέτρων και για υιοθέτηση μιας ευφάνταστης και αποτελεσματικής πολιτικής η οποία να στοχεύει μεταξύ άλλων στην αναστροφή της τάσης μείωσης της γεννητικότητας.

    Επιπλέον επεσήμανε ότι η πολιτική αυτή θα πρέπει να αναγνωρίζει πως οι ηλικιωμένοι συνιστούν πολύτιμη πηγή εργατικού δυναμικού με συσσωρευμένη πείρα και με δυνατότητες να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

    Εξάλλου, ανέφερε ότι προς την κατεύθυνση αυτή η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη διεξαγωγή μιας πρωτοποριακής μελέτης από ομάδα εμπειρογνωμόνων με θέμα την πληθυσμιακή γήρανση και τις κοινωνικο- οικονομικές της επιπτώσεις.

    Τέλος, ο κ. Παπαδάκης σημείωσε ότι λόγω της τουρκικής εισβολής και των επιπτώσεων της προσφυγιάς, η οικογένεια δεν είναι σε θέση να διεκπεραιώσει τους παραδοσιακούς της ρόλους όσον αφορά τη φροντίδα των ηλικιωμένων μελών της.

    Πάντως πρόσθεσε το κράτος έχει αναλάβει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ευθύνη αυτή προσφέροντες αρκετές επιλογές στους ηλικιωμένους.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    [11] Χριστόφιας - Προεκλογική Συγκέντρωση

    Λευκωσία,Κύπρος,05/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την πλήρη, ανεπιφύλακτη και ολόπλευρη υποστήριξη του ΑΚΕΛ, στην ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Γιώργου Ιακώβου για τις προεδρικές εκλογές, τόνισε σήμερα ο ΓΓ του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια της παγκύπριας προεκλογικής συγκέντρωσης του ΑΚΕΛ, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ακράδαντη πεποίθηση ότι με Πρόεδρο τον Γιώργο Ιακώβου "η αλλαγή θα γίνει ζωή και πράξη".

    Αναφερόμενος στην προσωπικότητα και την σταδιοδρομία του κ. Ιακώβου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι ο υποψήφιος Πρόεδρος είναι άριστος γνώστης του Κυπριακού και έχει χειριστεί το εθνικό θέμα σε στιγμές κρίσιμες σε όλα τα διεθνή Σώματα.

    "Πάνω απ' όλα, όμως, ο Γιώργος Ιακώβου έχει ορθές, πατριωτικές, σταθερές θέσεις στο Κυπριακό. Είναι ακράδαντη πεποίθησή μας ότι θα εργαστεί σκληρά, αποφασιστικά και συλλογικά με την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία, στηριζόμενος σε αρχές, για να προωθήσει δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού", τόνισε ο κ. Χριστόφιας.

    Στην ομιλία του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ακόμη ότι "μετά από πέντε χρόνια οι σημερινοί κυβερνώντες εγκαταλείπουν την εξουσία, αφήνοντας πίσω τους αδιέξοδα", όπως είπε, στο Κυπριακό, την ευρωπαϊκή πορεία του τόπου, την οικονομία και την εσωτερική διακυβέρνηση.

    Χαρακτηριστικά, ο κ. Χριστόφιας υποστήριξε ότι το εθνικό θέμα βρίσκεται στη χειρότερή του θέση από το 1974, ότι δεν διαγράφεται καμμιά προοπτική ορθής επίλυσης του Κυπριακού, ενώ η τουρκική πλευρά παραμένει αδιάλλακτη.

    "Οι κυβερνώντες, όμως, ούτε ανησυχούν ούτε αγωνιούν", όπως είπε. "Ούτε καν διαμαρτύρονται για τα όσα δηλώνουν οι τρίτοι, μήπως και χάσουμε τους φίλους μας. Με προεξάρχοντα τον Υπουργό Εξωτερικών", συνέχισε ο κ. Χριστόφιας, "πασκίζουν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και να δώσουν θετικές ερμηνείες στα όσα πολύ αρνητικά συμβαίνουν".

    Καταλήγοντας, ο κ. Χριστόφιας κάλεσε τους Κύπριους πολίτες να συμπαραταχθούν με το ΑΚΕΛ για να αναδείξουν στην προεδρία της Δημοκρατίας τον Γιώργο Ιακώβου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

    [12] Αναστασιάδης - Δηλώσεις (1)

    Λευκωσία,Κύπρος,05/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη συνεδριακή απόφαση του Δημοκρατικού Συναγερμού για στήριξη της υποψηφιότητας Γλαύκου Κληρίδη στην προεδρία της Δημοκρατίας, επιβεβαίωσε απόψε το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, ενώ ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε όλα τα στελέχη του κόμματος να επιδείξουν τον απαιτούμενο σεβασμό στα δημοκρατικά θέσμια και στα συλλογικά όργανα του κόμματος.

    Μιλώντας μετά τη λήξη της συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε κατηγορηματικά ότι θέση του ΔΗΣΥ είναι ότι τώρα "όσο ποτέ προηγούμενα η πείρα, η αποφασιστικότητα και οι διαπραγματευτικές ικανότητες του Γλαύκου Κληρίδη είναι όσο ποτέ αναγκαίες.

    Η υπονόμευση της στρατηγικής αυτής, οι όποιοι πειραματισμοί σε ένα διεθνές περιβάλλον λεπτοτάτων ισορροπιών και απειλούν κεκτημένα και υπονομεύουν προοπτικές", πρόσθεσε.

    Εκφράζοντας έκπληξη για τη στάση του μέχρι πρόσφατα συγκυβερνώντος κόμματος ΔΗΚΟ, ο κ. Αναστασιάδης την απόδωσε σε σκοπιμότητες "χάριν προσωπικών πικριών" και εξέφρασε λύπη, γιατί όπως είπε, "υπονομεύουν τη στρατηγική που για πέντε σχεδόν συναπτά χρόνια εθεωρούσαν σαν την πιο επιβεβλημένη".

    Εξέφρασε εξάλλου την άποψη ότι "κάποιοι εσφαλμένα παραγνωρίζοντας το ήθος αλλά και την αξιοπρέπεια τόσο του συναγερμικού κόσμου όσο και του κυπριακού ελληνισμού όταν με εκβιασμούς ή με άλλες μεθοδεύσεις ελπίζουν ότι μπορεί να διασπάσουν τη συνοχή του όποιου πολιτικού χώρου".

    Καλώντας τα στελέχη του ΔΗΣΥ να συμμορφωθούν με τις συνεδριακές αποφάσεις του κόμματος, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο βουλευτή (Δημήτρη Συλλούρη) "που με δική του εισήγηση το Πολιτικό Γραφείο προ των βουλευτικών εκλογών αποφάσισε για στήριξη της υποψηφιότητας του Γλαύκου Κληρίδη, να επαναλάβει και να υιοθετήσει την ίδια απόφαση μετεκλογικά και να θυμηθεί πόσο ο ίδιος διακήρυττε πως η σύγχρονη πολιτική σκέψη απαιτεί και σεβασμό προς τα δημοκρατικά θέσμια και τα συλλογικά όργανα του κόμματος".

    Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ιδιαίτερα ότι η συνεδριακή απόφαση δεν ήταν επί προεδρίας του, τονίζοντας παράλληλα ότι όλες οι αποφάσεις "απαιτούν σεβασμό, απόλυτο σεβασμό και συστράτευση από όλους".

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κάλεσε όλους αντί να υποσκάπτουν την "πιο ελπιδοφόρα υποψηφιότητα", όπως χαρακτήρισε την υποψηφιότητα Γλαύκου Κληρίδη, "να συνέλθουν και να συστρατευθούν.

    Εκείνο που οι ίδιοι πιστεύουν ότι θα επιτύχουν είτε με την υπονόμευση είτε συστρατευόμενοι, ικανοποιώντας ανάγκες τρίτων, χρησιμοποιούμενοι ως σωσίβια στα αδιέξοδα που κάποιοι έχουν οδηγηθεί δεν θα επιτύχει", είπε.

    Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την αγάπη και το σεβασμό του κόμματός του τόσο προς την ηγεσία όσο και προς τα στελέχη και τους οπαδούς του ΔΗΚΟ, σημειώνοντας ότι "η συνεργασία της παρελθούσας πενταετίας υπήρξε από πάσης άποψης επιτυχής, όπως το παραδεχόταν και η ηγεσία του ΔΗΚΟ", όπως πρόσθεσε.

    "Δεν θα έπρεπε οι προσωπικές πικρίες να οδηγούν σε τερματισμό της συνεργασίας με προτάσεις που δεν έχουν στόχο, όπως ισχυρίζονται τον εκσυγχρονισμό γιατί αν αυτή ήταν η πρόθεση θα έπρεπε να είχαν γίνει προ πολλού", είπε.

    Εξάλλου ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας έλαβε επιστολή από τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού, με την οποία ο ΔΗΣΥ καλείται να υποστηρίξει Αλέκο Μαρκίδη, την οποία το Πολιτικό Γραφείο θα συζητήσει την προσεχή Τρίτη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [13] Αναστασιάδης - Δηλώσεις (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,05/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Το μόνο που θα επιτύχουν όσοι επένδυσαν σε μεθοδεύσεις του μεσαίωνα, εν ονόματι του εκσυγχρονισμού είναι να συσπειρώσουν τον κόσμο του ΔΗΣΥ, αλλά και να προκαλέσουν τα αισθήματα αξιοπρέπειας ακόμα και των οπαδών του ΔΗΚΟ".

    Την απάντηση αυτή έδωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης ύστερα από τη συνεδρία, απόψε, του Πολιτικού Γραφείου, όταν κλήθηκε να πει πώς ο ΔΗΣΥ θα αντιμετωπίσει κινήσεις στελεχών του κόμματος που δρουν έξω από τις επίσημες αποφάσεις του ΔΗΣΥ.

    Κληθείς να εκφράσει μια πρώτη εκτίμηση για την επιστολή του ΔΗΚΟ, που απόψε παρέλαβε και με την οποία καλείται ο ΔΗΣΥ να υποστηρίξει τον Αλέκο Μαρκίδη, ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε όσα στην αρχική του δήλωση ανέφερε.

    "Αταλάντευτα και αμετακίνητα", τόνισε μεταξύ άλλων, "υποστηρίζουμε την υποψηφιότητα Γλαύκου Κληρίδη, γιατί είναι ανάγκη για τον τόπο, είναι απαραίτητος για τα όσα έχουν επιτευχθεί, γιατί οι επόμενοι μήνες είναι οι πιο κρίσιμοι μήνες".

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, τόνισε ότι δεν υπάρχει αριθμός στελεχών του ΔΗΣΥ, που υποστηρίζουν άλλην υποψηφιότητα από αυτήν του κ. Κληρίδη, αποδίδοντας τις πληροφορίες σε φήμες που σκόπιμα καλλιεργούν κάποιοι, αλλά σε ένα μόνο στέλεχος, το βουλευτή Δημήτρη Συλλούρη.

    Κάλεσε λοιπόν, τον κ. Συλλούρη, "ο οποίος", όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης, "για μήνες απεργάζεται όσα απεργάζεται", να συμμορφωθεί με τις συνεδριακές αποφάσεις του κόμματος, διαφορετικά να αποχωρήσει από το ΔΗΣΥ.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σημείωσε μάλιστα, ότι ο κ. Συλλούρης "είναι ο τελευταίος που θα είχε το δικαίωμα να μας επισείει τους κινδύνους", εξηγώντας ότι η υποψηφιότητα Κληρίδη ήταν πρόταση του κ. Συλλούρη, όταν αυτός ήταν ΓΓ του ΔΗΣΥ.

    Σε ερώτηση, αν πρόκειται να έχει συνάντηση μαζί του, ο κ. Αναστασιάδης ήταν κατηγορηματικός: "Ο,τι έπρεπε να λεχθεί, ελέχθη. Αντηλλάγησαν οι προβληματισμοί και στον ίδιο εναπόκειται, ως έντιμος πολιτικός που θέλει να είναι, να επιλέξει: Η τις γραμμές του κόμματος ή όποιαν άλλη γραμμή, ο ίδιος εκτός κόμματος, θέλει να επιλέξει".

    Ο κ. Αναστασιάδης, πρόσθεσε ότι με αυτό τον τρόπο ενεργούν οι "ώριμοι, έντιμοι και σύγχρονοι πολιτικοί", ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι για την περίπτωση Συλλούρη, "το κόμμα θα επιληφθεί εν καιρώ, αν και εφόσον υπάρξει ανάγκη".

    Είπε ακόμα, ότι "είτε (ο κ. Συλλούρης) συστρατευθεί είτε όχι, η πορεία του Γλαύκου Κληρίδη θα είναι κερδοφόρα, γιατί ξεπερνά τα κομματικά όρια, γιατί το έργο που έχει επιτελέσει είναι ευρύτερα αποδεκτό πέραν του δικού μας χώρου, πέραν απ'ό,τι εκείνοι υπολογίζουν".

    Ξεκαθάρισε επίσης, ότι ο πρώην Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Γιαννάκης Μάτσης δεν είναι ανάμεσα στα στελέχη που δρουν έξω από τις επίσημες αποφάσεις του κόμματος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 6 December 1997 - 17:21:20 UTC