Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-12-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κληρίδης - Επιτροπές Αγνοουμένων
  • [02] Κατσουρίδης - ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Αναστασιάδης - Μαρκίδης
  • [05] Ρολάνδης - Μαρκίδης
  • [06] Δηλώσεις Κυπριανού - Μαρκίδης
  • [07] Αναστασιάδης - Δηλώσεις - Εκλογές
  • [08] Εκλογές - 18χρονοι

  • [01] Κληρίδης - Επιτροπές Αγνοουμένων

    Λευκωσία,Κύπρος,16/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στο τέλος του μηνός αυτού αναμένεται να ανταλλαγούν, στα πλαίσια της σχετικής συμφωνίας Κληρίδη - Ντενκτάς, τα στοιχεία για τους αγνοουμένους που έχουν οι δυο κοινότητες στην Κύπρο, ενώ παράλληλα αναμένεται να διοριστεί στο διάστημα αυτό από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ το τρίτο μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους αγνοουμένους.

    Αυτό προκύπτει από σημερινές δηλώσεις που έγιναν ύστερα από συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με το Συντονιστικό Συμβούλιο των Επιτροπών Συγγενών Αγνοουμένων με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Αγώνα για τους Αγνοουμένους Οικονόμο Χριστόφορο και τον Πρόεδρο της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων Νίκο Θεοδοσίου.

    Οπως δήλωσε ο Οικονόμος Χριστόφορος τόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών που ήταν παρών στη συνάντηση πληροφόρησαν το Συμβούλιο ότι υπάρχουν θετικές πληροφορίες ότι "οι Τούρκοι θα δώσουν τα ζητούμενα στη συμφωνία Κληρίδη - Ντενκτάς στο τέλος του μήνα αυτού".

    Ακόμη ανέφερε ότι "μας ενημέρωσαν και μας είπαν καθαρά ότι ο Γενικός Γραμματέας προέβη σε διαβήματα στο Διεθνή Ερυθρό Σταυρό για να του υποδείξει άτομα τα οποία θα στείλει εδώ για να γίνει η Διερευνητική Επιτροπή όπως είχαν συμφωνήσει ο Πρόεδρος Κληρίδης μαζί με τον κ. Ντενκτάς".

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέχρι το τέλος του χρόνου "αυτή η υπόσχεση του Γενικού Γραμματέα θα γίνει πραγματικότητα και θα αρχίσουν οι πραγματικές έρευνες τόσο για τους ζώντες όσο και για τους αγνοουμένους".

    Από την πλευρά του, ο κ. Θεοδοσίου τόνισε ότι έχει σημασία "να είμαστε προετοιμασμένοι εάν δεν γίνει πρόοδος τελικά σε αυτή τη συμφωνία να αποσυνδεθεί ο διορισμός του τρίτου μέλους από αυτή τη συμφωνία για να προχωρήσουμε τουλάχιστον με τις υπόλοιπες υποθέσεις".

    Στη συνάντηση πήραν επίσης μέρος ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο Πρέσβης της Ελλάδας Κυριάκος Ροδουσάκης, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκης Χριστόπουλος και ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων Ηλίας Γεωργιάδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] Κατσουρίδης - ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ

    Λευκωσία,Κύπρος,16/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, δήλωσε σήμερα ότι η συζήτηση για κατανομή υπουργείων με το ΔΗΚΟ θα ήταν "σχήμα προθύστερο", αυτή τη στιγμή, για το ΑΚΕΛ.

    Ο κ. Κατσουρίδης σχολίαζε στο ΡΙΚ τη σημερινή απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Αλέκου Μαρκίδη, να μην διεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας και προχθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Σπύρου Κυπριανού, που άφηνε ανοικτή την περίπτωση υποστήριξης Ιακώβου εάν δεν υποβάλει υποψηφιότητα ο κ. Μαρκίδης.

    Οπως ανέφερε ο κ. Κατσουρίδης, ακόμα δεν ξέρουμε τη θέση του ΔΗΚΟ ούτε τις απόψεις του επί του προεκλογικού προγράμματος Ιακώβου, σε περίπτωση που υπάρξει συνεργασία.

    Σε ερώτηση αν το ΑΚΕΛ ετοίμασε κάποια πρόταση προς το ΔΗΚΟ προς διευκόλυνση των διαβουλεύσεων, ο αξιωματούχος του ΑΚΕΛ είπε:

    "Ηδη, κατά τη διάρκεια των πολύμηνων επαφών με το ΔΗΚΟ, έχουν εκφραστεί θέσεις και προθέσεις από πλευράς μας, οι οποίες είναι υπόψη της ηγεσίας του ΔΗΚΟ," είπε.

    Προθέσεις, συνέχισε, έχουν εκφραστεί κι από τον κ. Ιακώβου κι όλα αυτά, σε περίπτωση που το ΔΗΚΟ ενδιαφερθεί για συνεργασία, θα είναι στο τραπέζι των συνομιλιών για συζήτηση.

    Ο κ. Κατσουρίδης ανέφερε ότι δεν γνωρίζει κατά πόσον υπάρχουν θέσεις στο πρόγραμμα του ανεξάρτητου υποψήφιου με τις οποίες διαφωνεί το ΔΗΚΟ.

    "Κατά τη δική μου αντίληψη, οι θέσεις που είναι διατυπωμένες στο πρόγραμμα του κ. Ιακώβου, είναι θέσεις τις οποίες άνετα μπορεί να υιοθετήσει το ΔΗΚΟ", ανέφερε ο κ. Κατσουρίδης, προσθέτοντας πως "άλλωστε, είναι θέσεις τις οποίες κι άλλες δυνάμεις έχουν υιοθετήσει σε προγενέστερη φάση του 1997".

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,16/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.52 (-0.25)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   87.32 (-0.13)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     58.82 (-0.73)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 58.02 (-0.89)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  74.67 (-0.41)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                62.11 (+0.13)
        Εμπορικές Εταιρείες                     41.80 (-0.43)
        Αλλες Εταιρείες                         63.71 (-0.45)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 399335.802
    
    * H διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [04] Αναστασιάδης - Μαρκίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,16/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την εκτίμηση ότι διαφοροποιείται το πολιτικό σκηνικό, όχι σε βάρος (της υποψηφιότητας) του Προέδρου Κληρίδη, ύστερα από την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, Αλέκου Μαρκίδη, να μην θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης.

    Παραδέχθηκε ότι αποτελεί ευχάριστη εξέλιξη για τον ΔΗΣΥ και αφού πρόσθεσε ότι άνοιξε και πάλιν ο δρόμος για "επανασυγκόλληση" της συνεργασίας με το ΔΗΚΟ, αποκάλυψε ότι ήδη επικοινώνησε με τον κ. Σπύρο Κυπριανού για μια νέα συνάντηση "εφ' όλης της ύλης".

    Συγκεκριμένα, κληθείς από το ΡΙΚ να πεί αν αποτελεί ευχάριστη εξέλιξη για τον ΔΗΣΥ, η μη εξαγγελία υποψηφιότητας από τον Αλέκο Μαρκίδη, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε καταφατικά.

    "Ναί, θα το έβλεπα έτσι, σε δύο σκέλη: Πρώτον, γιατί οπωσδήποτε αποφεύγονται οι όποιες αντιπαραθέσεις εντός κόμματος, έστω και στην ελαχίστή της μορφή, που σημαίνει ότι το εκατόν τοις εκατόν του κόσμου του ΔΗΣΥ, των μελών του ΔΗΣΥ, δεν βλέπουν να υπάρχει οποιαδήποτε αιχμή αντιπαράθεσης".

    "Δεύτερον και πιο σημαντικό", τόνισε, "την υπευθυνότητα με την οποία ο Γενικός Εισαγγελέας αντιμετώπισε το όλο πρόβλημα, σταθμίζοντας κατά πόσον η υποψηφιότητά του θα ήταν ενοποιητική και συνενωτική", ήταν η από μέρους του διαπίστωση, ότι "θα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα απ' όσα θετικά θα ήθελε ο ίδιος να προσφέρει".

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, πρόσθεσε ότι "υπό αυτή την έννοια, "είναι εξίσου θετική η συμβολή του στην αποφυγή, είτε του ελαχίστου ρήγματος, είτε της μεγίστης συναίνεσης".

    "Διανοίγονται και πάλιν", σημείωσε στη συνέχεια, "οι τρόποι - πέραν και μακριά από τις όποιες άλλες σκοπιμότητες, πέραν των πολιτικών, της δυνατότητας επανασυγκόλλησης της συνεργασίας και δημιουργίας των συνθηκών για τη συνέχιση της επιλογής που σήμερα απέδωσε".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι δεν ήταν απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ, αλλά "προσωπική δήλωση" από τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, "που βεβαίως έχει βαρύνουσα γνώμη και άποψη", ότι δεν ψηφίζει Κληρίδη ούτε στον πρώτο ούτε στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

    "Πλην όμως, δεν ήταν απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής", είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, εκφράζοντας τις ελπίδες του κόμματός του για συνέχιση της συνεργασίας ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ.

    Ερωτηθείς αν θα αναληφθούν νέες πρωτοβουλίες από τον ΔΗΣΥ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ήδη επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Σπύρο Κυπριανού, επιδιώκοντας μια νέα μεταξύ τους συνάντηση μέσα στις επόμενες μία - δυό μέρες, για "συζήτηση εφ' όλης τη ύλης".

    Στην παρατήρηση ότι θα πρέπει ο ΔΗΣΥ να συνεργαστεί με άλλα κόμματα ώστε να επανεκλεγεί ο κ. Κληρίδης, ο κ. Αναστασιάδης αφού είπε ότι "ουδέποτε παραγνωρίσαμε την αναγκαιότητα συνεργασίας με το ΔΗΚΟ ή άλλες πολιτικές δυνάμεις", επεσήμανε πως αποτελεί γενικά αποδεκτή άποψη ότι "ο Γλαύκος Κληρίδης δεν αποτελεί πλέον τον κομματικό ηγέτη, αλλά τον υπερκομματικό, τον εθνικό ηγέτη".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΠ)

    [05] Ρολάνδης - Μαρκίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,16/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της Κύπρου, ένα μόνο πρόσωπο οδήγησε τόσους πολλούς ανθρώπους, για ένα τόσο μακρό χρονικό διάστημα, σε μια τόσο μεγάλη πολιτική φαντασίωση".

    Στη λακωνική αυτή γραπτή δήλωση προέβη, νωρίς το απόγευμα, ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων και υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές, Νίκος Ρολάνδης, σχολιάζοντας "το θέμα Αλέκου Μαρκίδη", όπως σημειώνεται.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΠ)

    [06] Δηλώσεις Κυπριανού - Μαρκίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,16/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Αλέκου Μαρκίδη, να μην κατέλθει ως υποψήφιος στις προσεχείς προεδρικές εκλογές δεν σημαίνει ότι το ΔΗΚΟ βρίσκεται σε αδιέξοδο.

    Αυτό τόνισε σε απογευματινές του δηλώσεις ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, επισημαίνοντας παράλληλα ότι "έχουμε υπαλλακτικές λύσεις, τις οποίες θα μελετήσουμε με ψυχραιμία, με υπομονή, με σοβαρότητα, με νηφαλιότητα, με υπευθυνότητα".

    "Γιατί για μας", σημείωσε, "το βασικό θέμα είναι πώς θα εξυπηρετηθεί καλύτερα το εθνικό θέμα της Κύπρου και γενικότερα ο τόπος και ο λαός".

    Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση του κ. Μαρκίδη, την οποία όπως ανέφερε το ΔΗΚΟ σέβεται.

    Παράλληλα, επεσήμανε ότι τους λόγους για την απόφαση αυτή του κ. Μαρκίδη, δεν μπορεί ο ίδιος να τους αναλύσει ή να τους εξηγήσει.

    "Είναι θέμα του ιδίου του κ. Μαρκίδη", παρατήρησε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ. Ο κ. Κυπριανού υπενθύμισε ότι δεν είναι το ΔΗΚΟ που είχε την πρωτοβουλία εν σχέση με την εκδήλωση πρόθεσης από μέρους του κ. Μαρκίδη να υποβάλει υποψηφιότητα.

    "Απλώς", επεσήμανε ο κ. Κυπριανού, "όταν υπήρξε αυτή η εκδήλωση πρόθεσης μελετήσαμε τα πράγματα, ανταλλάξαμε απόψεις με διάφορους άλλους παράγοντες, σε αυτό τον τόπο, και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι προσφέρεται αυτή η υποψηφιότητα, γιατί πρόκειται για έναν ακέραιο άνθρωπο, έντιμο άνθρωπο, πράγμα που είχα διαπιστώσει και εγώ προσωπικά".

    Οπως εξήγησε, ο κ. Μαρκίδης "θα μπορούσε, κάτω από τις σημερινές συνθήκες και λόγω των γνώσεων του, να προσφέρει πολλές υπηρεσίες στον τόπο και εις ό,τι αφορά το εθνικό θέμα, αλλά και εις ό,τι αφορούσε άλλα θέματα της εσωτερικής ζωής του τόπου".

    Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι με τον κ. Μαρκίδη "θα είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε στενά, πράγμα το οποίο δεν συνέβη τα πέντε χρόνια που πέρασαν".

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξέφρασε πάντως αισιοδοξία ότι "ανεξάρτητα από την απόφαση του κ. Μαρκίδη, θα μπορέσουμε να επιτύχουμε το στόχο που επιδιώκουμε".

    Κάλεσε, επίσης, όλα τα στελέχη και τα μέλη του ΔΗΚΟ "να παραμείνουν ψύχραιμοι, αισιόδοξοι, να παραμείνουν όπως είναι τώρα ενωμένοι, αδιάσπαστοι, για να μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας αυτό το έργο".

    Τέλος, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι "θα δώσουμε στο λαό άλλη λύση, η οποία να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της εθνικής υπόθεσης" και εξέφρασε την πεποίθηση και την αισιοδοξία ότι "θα έχουμε ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [07] Αναστασιάδης - Δηλώσεις - Εκλογές

    Λευκωσία,Κύπρος,16/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη σταθερή πεποίθηση και εμμονή του υπέρ της συνέχισης της συνεργασίας με το ΔΗΚΟ, στη βάση της στήριξης της υποψηφιότητας Γλαύκου Κληρίδη, επανέλαβε το απόγευμα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης.

    Μιλώντας πριν από τη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε ότι η στρατηγική Κληρίδη υλοποιήθηκε με επιτυχία, με τη στενή συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης, των πολιτικών δυνάμεων της Κύπρου, "κυρίως όμως", όπως τόνισε, "χάρη στη συνετή, ακούραστη και πατριωτική στήριξη των συνεργατών μας, του ΔΗΚΟ, καθόλη την προηγούμενη πενταετία".

    Αναφέρθηκε εμφαντικά στην αναγκαιότητα στήριξης της "σιγουριάς και της ασφάλειας που", όπως είπε, "εξασφαλίζει η εθνική και υπερκομματική υποψηφιότητα" του Γλαύκου Κληρίδη.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι αυτή εξασφαλίζει "μια δοκιμασμένη και πετυχημένη εθνική στρατηγική, που υπηρετεί την Κύπρο", αλλά και στην απόκρουση επισφαλών και περιστασιακών επιλογών.

    Χαιρετίζοντας τη σημερινή απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Αλέκου Μαρκίδη, να μην υποβάλει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε την ικανοποίησή του, σημειώνοντας ότι "επικράτησε η σύνεση και η υπευθυνότητα, στοιχεία που δεν έλειπαν ποτέ από τον κ. Μαρκίδη", παρατήρησε.

    Είπε ακόμα ότι, με την απόφασή του, ο Γενικός Εισαγγελέας, "επιδεικνύει πνεύμα ανάλογο, της υπεύθυνης συμμετοχής του στα κοινά και του πολιτειακού αξιώματος το οποίο επάξια κατέχει", προσθέτοντας ότι στην κρίσιμη στιγμή που διανύουμε, όπως είπε, προέχει η στήριξη της στρατηγικής Κληρίδη.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, αναφερόμενος στη στάση ορισμένων στελεχών του κόμματός του, που τάχθηκαν υπερ μιας ενδεχόμενης υποψηφιότητας Μαρκίδη, τόνισε ότι "καμμιά απολύτως προσωπική πικρία ή διάσταση απόψεων που μπορεί να προέκυψε με στελέχη και συνεργάτες, που ανέπτυξαν διάφορους θεμιτούς προβληματισμούς, δεν επιτρέπεται να επικρατήσει".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΠ)

    [08] Εκλογές - 18χρονοι

    Λευκωσία,Κύπρος,16/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ολοι οι νέοι ηλικίας 18 χρονών και άνω που έχουν τη συνήθη τους διαμονή στην Κύπρο, καλούνται να υποβάλουν έγκαιρα αίτηση για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο, για να αποκτήσουν εκλογικό βιβλιάριο, ώστε να μπορέσουν να ψηφίσουν στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

    Οπως αναφέρεται σε σημερινή επίσημη ανακοίνωση, τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων θεωρείται η 2α Ιανουαρίου 1998.

    Για σκοπούς των προεδρικών εκλογών, δικαίωμα εγγραφής στον εκλογικό κατάλογο έχουν οι νέοι που θα συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους πριν ή κατά την 8η Φεβρουαρίου 1998, που θα είναι η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, προστίθεται.

    Εντυπα αιτήσεων διατίθενται από τα κατά τόπους γραφεία των Επαρχιακών Διοικήσεων και από την Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών, στη Λευκωσία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 16 December 1997 - 21:56:00 UTC