Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-12-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Iακώβου - Διάσκεψη Τύπου
  • [02] Οι Κυπριακές Αερογραμμές στο Μιλάνο
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Εκδοση βιβλίου - Τράπεζα Κύπρου
  • [05] Κασουλίδης - Κοπεγχάγη
  • [06] Πρόγραμμα συνεργασίας Κύπρου - Μάλτας
  • [07] Δήλωση Μπλερ για Κύπρο
  • [08] Γαλλικό ΥΠΕΞ - Τουρκία - Κύπρος
  • [09] Τουρκία - S300
  • [10] Συνεδρία Εκτελεστικού Γραφείου ΔΗΚΟ
  • [11] Δηλώσεις Λυσσαρίδη - προεδρικές

  • [01] Ιακώβου - Διάσκεψη Τύπου

    Λευκωσία,Κύπρος,17/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Δεν υπάρχει αμερικανική πρωτοβουλία, είναι και αυτό έναν πυροτέχνημα ανάμεσα στα πολλά", επανέλαβε σήμερα ο ανεξάρτητος υποψήφιος πρόεδρος Γιώργος Ιακώβου, κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου, όπου παρουσίασε το προεκλογικό του πρόγραμμα στην εσωτερική διακυβέρνηση.

    Ο κ. Ιακώβου, ο οποίος υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ, απέρριψε το χαρακτηρισμό του "νεοσυντηρητικού" εν σχέσει με το προεκλογικό του πρόγραμμα για την οικονομία, αλλά όμως, παραδέχθηκε ότι το σχετικό πρόγραμμα του Βάσου Λυσσαρίδη, Προέδρου της ΕΔΕΚ και εκ των ανθυποψηφίων του, είναι ιδεολογικά πιο κοντά στους οπαδούς του ΑΚΕΛ.

    Τόνισε ωστόσο, ότι "όλοι πρέπει να λάβουν υπόψη τους το κοινοτικό κεκτημένο, καθώς και έναν οικονομικό πρόγραμμα διακυβέρνησης που θα είναι εφικτό", προσθέτοντας σε άλλο σημείο, ότι "θα πρέπει να κάνουμε βαθειές τομές - σε παιδεία, υγεία, κοινωνικούς θεσμούς - αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και πράγματι να είμαστε κοντά στην Ευρώπη".

    Σε ερώτηση για τα εχέγγυα που προσφέρει για την υλοποίηση του προεκλογικού του προγράμματος, ο κ. Ιακώβου συσχέτισε τη δική του υποψηφιότητα, με τις προεδρίες Κληρίδη, Βασιλείου και Κυπριανού.

    Αναφέρθηκε συγκεκριμένα, στην εντύπωση που του έκανε ξεκινώντας την "πορεία του προς το λαό", όταν του έλεγαν ότι οι πολιτικοί είναι "αναξιόπιστοι", αναφερόμενοι στους τρεις προηγούμενους προέδρους (Κληρίδης, Βασιλείου - Κυπριανού), ενώ ο ίδιος εκφράζει "την πολιτική βούληση" να υλοποιήσει το δικό του πρόγραμμα.

    "Ο λαός πρέπει να κρίνει όλους τους πολιτικούς, όλους τους υποψηφίους για να κρίνει ποιοί είναι οι πιο αξιόπιστοι που θα υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους", σημείωσε ο κ. Ιακώβου.

    Απέφυγε να επιρρίψει ευθύνες στους υπουργούς του ΔΗΚΟ για την "τραγική εικόνα", όπως είπε, της οικονομίας, εκφράζοντας την άποψη ότι οι υπουργοί δεν έχουν ευθύνη για την πολιτική που ακολουθούν, αλλά φέρει ευθύνη που είναι "συλλογική", μόνο ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Απέρριψε επίσης, ότι είναι μέρος του κατεστημένου, λέγοντας ότι "η δική μου πορεία είναι εντελώς διαφορετική" και ότι δεν ανήκει επίσης σε κόμμα, που αποτελούν μέρος του κατεστημένου, ή σε οργανισμό "που επιβάλλει οποιαδήποτε πειθαρχία στο πρόσωπο μου".

    Για τη φορολογική πολιτική που ψηφίστηκε και ισχύει από το 1996, είπε ότι "αυτό το κεφάλαιο δεν διακρίνει την κυβέρνηση για φιλολαϊκή διάθεση", προσθέτοντας ότι "το πως άρχισε και πως τέλειωσε δεν τιμά ιδιαίτερα την πολιτική ζωή μας, αφού έγινε πολύ αποσπασματικά".

    Είπε ακόμα, ότι από το διάστημα που τέθηκε σε ισχύ, η κυβέρνηση πήρε "500 εκατομμύρια λίρες από το λαό και έχει επιστρέψει, με απαλλαγές, ίσως 80 με 100 εκατ. λίρες".

    Αμερικανική πρωτοβουλία

    Ερωτηθείς για τη χθεσινή δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον ότι επιθυμεί "διακαώς" την επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Ιακώβου παρέπεμψε σε "δεκάδες διακαείς επιθυμίες" των εκάστοτε Προέδρων των ΗΠΑ, αναφέροντας μάλιστα ενδεικτικά τον Τζορτζ Μπους, ο οποίος το 1991 ενεπλάκη προσωπικά και επισκέφθηκε την Αθήνα και την Αγκυρα.

    "Δεν υπάρχει αμερικάνικη πρωτοβουλία, που άρχισε, συνεχίζει και θα συνεχιστεί, ούτε και το λέει η έκθεση του Προέδρου Κλίντον, ούτε και υπάρχει καμμιά ένδειξη περί αυτού. Είναι και αυτό έναν πυροτέχνημα μέσα στα πολλά", τόνισε ο κ. Ιακώβου.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ιακώβου διευκρίνισε ότι το πρόγραμμά του είναι με "κεντρώους προσανατολισμούς" και μπορεί να το επαναδιαπραγμετευτεί αν το ΔΗΚΟ θέλει να συνεργαστεί, αλλά η "φιλοσοφία και όδευσή του", όπως είπε, δεν είναι δυνατόν να αλλάξει.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ περί έλλειψης πείρας του κ. Ιακώβου, εν σχέσει με τον Πρόεδρο Κληρίδη, μίλησε για "χιούμορ" εκ μέρους του κ. Αναστασιάδη.

    "Εχω πει μια φορά ότι ζύμωσα ψωμί για να φάω και αυτό ήταν σε όλα τα στάδια της καριέρας μου", είπε ο κ. Ιακώβου, κάνοντας αναφορά στη θητεία του στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα της Κύπρου, για να υποστηρίξει ότι έχει συγκεντρώσει πολλή πείρα.

    Κληρίδης - Κυπριακό

    Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι έχει 15ετή εμπλοκή στο εθνικό θέμα, εντοπίζοντας και τις διαφορές του με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Είπε ότι ο κ. Κληρίδης έχει πείρα στις "ενδοκυπριακές συνομιλίες και τις πιθανές συνταγματικές δομές, μεθοδολογία", όπως είπε, "που δεν μπορεί να λύσει αφ'εαυτή, το Κυπριακό".

    Φωτογραφίζοντας τον ίδιο και τη θητεία του επί δέκα περίπου χρόνια στο ΥΠΕΞ, ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι χρειάζεται και "η εκμετάλλευση των διεθνών ευκαιριών και μια ευρεία εξωτερική πείρα είναι φοβερά χρήσιμη για την Κύπρο".

    Κληθείς να πει ένα μόνο θετικό, από τη διακυβέρνηση Κληρίδη, είπε αργοπόρησε σε πάρα πολλά σημεία, αλλά "τώρα τελευταία έχει πάρει πολλά από τα σχέδια "ομπρέλλας", τα οποία υπήρχαν προηγουμένως, τα έχει ξαναπακετάρει και τα έχει ξαναπροτείνει και στον τομέα της βιομηχανίας και στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας".

    Ευθύνες ΔΗΚΟ

    Στην ερώτηση ποιά είναι η ευθύνη του ΔΗΚΟ, σε σχέση με την τραγική εικόνα της οικονομίας, όπως την είχε χαρακτηρίσει στην εισαγωγική του ομιλία, στους τομείς όπου προίσταντο υπουργοί του ΔΗΚΟ, (βιομηχανίας, τουρισμού, γεωργίας, κλπ) μια πολιτική με την οποία το ΔΗΚΟ δεν διαφωνούσε, ο κ. Ιακώβου είπε ότι η κυβέρνηση είναι του κ. Κληρίδη.

    "Δεν διαχωρίζουμε υπουργούς, οι ευθύνες είναι συλλογικές και ανήκουν στον Πρόεδρο", προσθέτοντας ότι το Υπουργικό Συμβούλιο είναι συλλογικό όργανο, "αλλά", όπως επεσήμανε, "την ευθύνη της διακυβέρνησης φέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας".

    Σε ερώτηση, αν κατά την περίοδο που αυτός ήταν Υπουργός Εξωτερικών οι ευθύνες βαρύνουν μόνο τους δύο Προέδρους Κυπριανού και Βασιλείου, και αν οι υπουργοί "άγονται και φέρονται" από τους εκάστοτε προέδρους και ο ρόλος τους είναι "μαριονέττας", ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι ο Πρόεδρος έχει την ευθύνη της κατεύθυνσης και του συντονισμού του Υπουργικού Συμβουλίου, πράγμα που δεν συνέβη επί προεδρίας Κληρίδη.

    ΑΤΑ - εξωτερικός δανεισμός

    Τόνισε ότι χρειάζονται βαθειές τομές για να αντιμετωπιστούν τα πολλά προβλήματα της οικονομίας σε σχέση και με την ενταξιακή πορεία. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι δεν πρόκειται να "επέμβει" εν σχέσει με την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ), την οποία χαρακτήρισε, "κεκτημένο της εργατικής τάξης".

    Είπε ότι ως ανεξάρτητος υποψήφιος έχει πολλές δυνατότητες να προωθήσει μια συναινετική πολιτική και στα οικονομικά και στα κοινωνικά θέματα.

    Διαβεβαίωσε ότι αν εκλεγεί, δεν πρόκειται να επιβληθεί νέα φορολογία, ούτε η Κύπρος θα καταφύγει σε επιπρόσθετο εξωτερικό δανεισμό, αλλά τόνισε ότι θα "πρέπει να θέσουμε την Κύπρο σε μιαν αναπτυξιακή πορεία, για να μπορούμε να μπούμε στην Ευρώπη".

    Ανέφερε ότι την περίοδο προς την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, την οποία χαρακτήρισε "μεταβατική", θα "έχουμε μεν αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, όμως θα αναπτύξουμε αναπτυξιακή πολιτική".

    Ο κ. Ιακώβου είπε ότι η καταψήφιση των κυβερνήσεων Κυπριανού και Βασιλείου σε προηγούμενες προεδρικές εκλογές, "δεν σημαίνει κατ'ανάγκην", ότι τις έκρινε αποτυχημένες, αλλά ότι ο λαός είχε διάθεση για αλλαγή, "που είναι αρκετή για να καταψηφιστεί μια κυβέρνηση".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [02] Οι Κυπριακές Αερογραμμές στο Μιλάνο

    Μιλάνο,Ιταλία,17/12/1997 (ΚΥΠΕ - Κατερίνα Νικολάου)

    Το Μιλάνο, η πανέμορφη ιταλική μεγαλούπολη με τις πολλές αντιθέσεις έχει προστεθεί στους ευρωπαϊκούς προορισμούς των Κυπριακών Αερογραμμών.

    Ο εθνικός αερομεταφορέας της Κύπρου, που φέτος συμπλήρωσε πενήντα χρόνια ζωής, ταξιδεύει από τις δύο Δεκεμβρίου - στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί με την Αlitalia για πτήσεις κοινού κωδικού - και δύο φορές τη βδομάδα από και προς το υπέροχο Μιλάνο.

    Οπως δήλωσε, ο Διευθυντής Πωλήσεων των Κυπριακών Αερογραμμών για την Ιταλία Λουτσιάνο Νέρι, σε ομάδα Κυπρίων δημοσιογράφων που επισκέφθηκαν πρόσφατα το Μιλάνο, η εταιρεία στοχεύει ψηλά με τη νέα αυτή υπηρεσία, για την οποία υπάρχει μεγάλη ζήτηση τόσο από την Κύπρο όσο και τη Μέση Ανατολή.

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι το Μιλάνο αποτελεί περιζήτητο προορισμό για όλες τις αεροπορικές εταιρείες διότι καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων, και σημείωσε ότι το νέο δρομολόγιο αποτελεί επίτευγμα για τις Κυπριακές Αερογραμμές που επιθυμούσαν για αρκετό καιρό να προσθέσουν την πόλη αυτή στο πρόγραμμά τους.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μιλάνο φιλοξενεί ετησίως μέχρι και εκατό διεθνείς εκθέσεις και πρωτοστατεί ως ευρωπαϊκό επιχειρηματικό και βιομηχανικό κέντρο στους τομείς της μόδας και του σχεδίου.

    Επιπλέον, θετικές εξελίξεις στην εναέρια κυκλοφορία αναμένονται για το 1998/1999 με τη μεταφορά των αεροπορικών δραστηριοτήτων από το αεροδρόμιο Λινάτε στο "Μαλπένσα 2000", το νέο αεροδρόμιο του Μιλάνο που σύντομα θα γίνει το μεγαλύτερο διηπειρωτικό κέντρο της κεντρικής και νότιας Ευρώπης.

    Τέλος, ο κ. Νέρι τόνισε ότι η μέχρι σήμερα συνεργασία των Κυπριακών Αερογραμμών με την Alitalia είναι απόλυτα επιτυχής και αμοιβαία επωφελής, και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις το Μιλάνο θα είναι μια κερδοφόρα επιλογή για τις Κυπριακές Αερογραμμές.

    Σημειώνεται ότι τα δύο τελευταία χρόνια, ο αριθμός των Ιταλών επιβατών που ταξιδεύουν με τις Κυπριακές Αερογραμμές από την Κύπρο στην Ιταλία και το αντίθετο αυξάνεται κατά 30% ετησίως.

    Την ίδια περίοδο ο τζίρος των Κυπριακών Αερογραμμών στην Ιταλία διπλασιάστηκε.

    Στο μεταξύ, με την εισαγωγή του νέου δρομολογίου Λάρνακα - Μιλάνο - Λάρνακα, οι Κυπριακές Αερογραμμές προσφέρουν για ολόκληρο το Δεκέμβριο το εισιτήριο για το Μιλάνο στην καταπληκτική τιμή γνωριμίας των 99 λιρών μόνο.

    Κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου η νέα κοινή υπηρεσία θα καλύπτεται από τις Κυπριακές Αερογραμμές κάθε Τρίτη και Κυριακή με αναχώρηση από την Λάρνακα στις 8.55 και άφιξη στο αεροδρόμιο Λινάτε στις 11.40.

    Οι πτήσεις της επιστροφής αναχωρούν από το Λινάτε στις 12.50 με άφιξη στη Λάρνακα στις 17.05.

    Μιλάνο - Αξιοθέατα

    Η ανεπανάληπτη αρχιτεκτονική με τις τεράστιες αντιθέσεις, τα εξαίρετα μουσεία, οι ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, η μοναδική αγορά, και η εκπληκτική κουζίνα με τη δική της "προσωπικότητα" προσελκύουν κάθε χρόνο στο Μιλάνο εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες.

    Παρόλο που το Μιλάνο δεν είναι πλέον η μεγαλύτερη πόλη της Ιταλίας (αφού τον τίτλο αυτό κατέχει η Ρώμη από το τέλος του τελευταίου πολέμου) παραμένει αδιαμφισβήτητα το σημαντικότερο εμπορικό και οικονομικό κέντρο της χώρας.

    Συγκεντρώνει στο έδαφος του μερίδα του λέοντος της ιταλικής βιομηχανίας, ενώ πάνω από όλα το Μιλάνο είναι πασίγνωστο σε όλο τον πλανήτη γιατί πρωτοπορεί ως το κέντρο της μόδας και του σχεδίου.

    Οι επισκέπτες χρειάζονται πραγματικά κάποιες μέρες για να περιηγηθούν στις στοές και τα δρομάκια με τα καταστήματα, την περιοχή με τους οίκους υψηλής ραπτικής, προσιτούς μόνο για τους λίγους "εκλεκτούς".

    Πέρα από τη βιομηχανική πόλη και το εμπορικό κέντρο, το Μιλάνο έχει και μια άλλη εντελώς ξεχωριστή διάσταση, και το φιλότεχνο κοινό μπορεί να απολαύσει ανεπανάληπτες στιγμές, θαυμάζοντας κάποια παγκοσμίου φήμης αριστουργήματα της αρχιτεκτονικής και της γλυπτικής ή της μουσικής και του θεάτρου.

    Μοναδική εμπειρία αποτελεί ο επιβλητικός Καθεδρικός Ναός - Duomo σε γοτθικό ρυθμό, που κτίστηκε κατά την περίοδο της οικογένειας των Visconti, οι οποίοι πραγματικά μεγαλούργησαν στην πόλη αυτή. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα εξαιρετικά "βιτρό" και τα γλυπτά.

    Επίσης, επιβάλλεται τουλάχιστον μια επίσκεψη στο μουσείο Civici, που περιλαμβάνει την ιδιωτική συλλογή από πίνακες του 400 και 700 μ.Χ., την πινακοθήκη του Castello Sforzesco, όπου κανείς μπορεί να απολαύσει την τελευταία "Πιετά" του Μιχαήλ Αγγελου και την περίφημη Γκαλερί του Βιτόριο Εμανουέλε.

    Αυτό όμως που μένει αξέχαστο είναι το θέατρο "Λα Σκάλα" με την τέλεια ακουστική του χώρου, καθώς και το μουσείο του, όπου οι επισκέπτες μπορούν να ζήσουν μέσα από τα πορτραίτα, τα κοστούμια και τα προσωπικά αντικείμενα των πιο διάσημων Σοπράνο κάποιες από τις μαγικές στιγμές του θεάτρου, που περιγράφεται από τους ειδικούς ως το καλύτερο του κόσμου.

    Στην πόλη αυτή άφησε τα σημάδια του και ο Μουσολίνι, κτίζοντας τον τεράστιο κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, ένα υπερμεγέθες λευκό κτίριο διακοσμημένο με όλα τα σύμβολα του φασισμού.

    Αλλωστε εκεί στην Piazzale Loreto του Μιλάνο κρεμμάστηκε ο νεκρός δικτάτορας από τον αγανακτισμένο λαό.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,17/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.48 (-0.05)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   87.34 (+0.02)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     59.13 (+0.53)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 57.70 (-0.55)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  74.65 (-0.03)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                61.95 (-0.26)
        Εμπορικές Εταιρείες                     40.59 (-2.89)
        Αλλες Εταιρείες                         64.81 (+1.73)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 304219.720
    
    * H διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)

    [04] Εκδοση βιβλίου - Τράπεζα Κύπρου

    Λευκωσία,Κύπρος,17/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Κείμενα από την πολιτική, πολιτιστική και οικονομική ιστορία της Κύπρου από τους ύστερους Βυζαντινούς χρόνους έως τα τέλη της Τουρκοκρατίας (12ος - 19ος αι.), περιλαμβάνει η νέα έκδοση του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου με τίτλο "Βυζαντινή Μεσαιωνική Κύπρος:Βασίλισσα της Ανατολής και Ρήγαινα της Δύσης".

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πολιτιστικό Ιδρυμα της Τράπεζας, παρουσιάστηκε η πολυτελής και πλούσια εικονογραφημένη αυτή έκδοση.

    Ο τόμος προεκτείνεται επίσης, στα παλαίτυπα, χαρακτηριστικά και χαρτογραφικά τεκμήρια για την Κύπρο των Ευρωπαίων περιηγητών από τον 16ο μέχρι τον 19ο αιώνα, καθώς και αναλυτική παρουσίαση των 226 εκθεμάτων της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη (Οκτώβριος 1997 - Ιανουάριος 1998).

    Η έκδοση του βιβλίου σχεδιάστηκε με την ευκαιρία της ομότιτλης έκθεσης που συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και το Πολιτιστικό Ιδρυμα της Τράπεζας Κύπρου στη Θεσσαλονίκη.

    Οπως αναφέρθηκε στη διάσκεψη, έχουν εξαντληθεί και τα 2500 αντίτυπα που έχουν εκδοθεί.

    Την επιστημονική επιμέλεια της έκδοσης είχαν η Δήμητρα Παπανικόλα Μπακιρτζή, Διευθύντρια Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, και η Μαρία Ιακώβου, Πρόεδρος Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου.

    Οπως είπε η κ. Μπακιρτζή η έκθεση "Βυζαντινή Μεσαιωνική Κύπρος", της οποίας εκθέματα απεικονίζονται στο βιβλίο και η οποία παρουσιάζεται με μεγάλη επιτυχία στη Θεσσαλονίκη, περιέχει πλούσιο υλικό που επιβεβαιώνει ότι η Κύπρος κατά τη Μεσαιωνική περίοδο αποτέλεσε ακριτικό κεφάλαιο της Ευρώπης στην ανατολική Μεσόγειο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΜΜ)

    [05] (Κ) Κασουλίδης - Κοπεγχάγη

    Λευκωσία,Κύπρος,17/12/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης αναχώρησε σήμερα το πρωί στην Κοπεγχάγη, όπου θα προσφωνήσει την Υπουργική Διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη. Κατά την παραμονή του στην Κοπεγχάγη, ο κ. Κασουλίδης θα έχει σειρά επαφών, περιλαμβανομένων συναντήσεων με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Πολωνίας και άλλων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας.
    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [06] Πρόγραμμα συνεργασίας Κύπρου - Μάλτας

    Λευκωσία,Κύπρος,17/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Υπογράφηκε στις 10 Δεκεμβρίου στη Ρώμη Πρόγραμμα Ανταλλαγών και Συνεργασίας στους τομείς της επιστήμης, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου και Μάλτας.

    Οπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση, εκ μέρους της κυβέρνησης υπέγραψε η κ. Μύρνα Κλεόπα, Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στη Μάλτα με έδρα τη Ρώμη, και εκ μέρους της κυβέρνησης της Μάλτας ο Υπατος Αρμοστής της χώρας στην Κύπρο με έδρα τη Ρώμη.

    Το Πρόγραμμα, τριετούς διαρκείας, προβλέπει μεταξύ άλλων συνεργασία μεταξύ των Πανεπιστημίων Κύπρου - Μάλτας, ανταλλαγές καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης, ανταλλαγές στους τομείς των τεχνών, του θεάτρου και της μουσικής, παροχή υποτροφιών και συνεργασία μεταξύ των εθνικών ραδιοσταθμών και τηλεοπτικών σταθμών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [07] (Κ) Δήλωση Μπλερ για Κύπρο

    Λονδίνο,Βρετανία,17/12/1997 (ΚΥΠΕ - Κυριάκος Τσιούπρας)

    Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λουξεμβούργου, ο κ. Μπλερ είπε ότι έχει καταστήσει ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις. "Σίγουρα, επιθυμούμε, το συντομότερο δυνατό, την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων", είπε. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ζητήθηκε από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εργαστεί για τη σωστή συμπερίληψη εκπροσώπων της Τ/κ κοινότητας στην αντιπροσωπεία (της Κύπρου) για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    "Ο τρόπος επιλογής των ατόμων που θα συμμετάσχουν στην αντιπροσωπεία δεν χρειάζεται να σχολιασθεί σε αυτό το στάδιο. Επιθυμούμε να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό," πρόσθεσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

    Είναι αποδεκτό από όλους ότι η ένταξη θα είναι ευκολότερη αν υπάρξει πρώτα λύση του Κυπριακού, τόνισε, προσθέτοντας ότι "αυτό, είναι ολοφάνερο - αλλά δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις".

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [08] Γαλλικό ΥΠΕΞ - Τουρκία - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,17/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Γαλλία είναι υπέρ μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας στην Κύπρο και υποστηρίζει ότι θα πρέπει η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ να αποβεί προς όφελος ολόκληρου του πληθυσμού της Κύπρου.

    Αυτό τόνισε σε χθεσινές της δηλώσεις η εκπρόσωπος του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών Gazeau - Secret, η οποία απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις τουρκικές απειλές κατά της Κύπρου.

    Οπως ανέφερε η κ. Gazeau - Secret "η διαπραγμάτευση για διευθέτηση του Κυπριακού είναι δύσκολη, διαρκεί εδώ και χρόνια, περιμένετε να δούμε τί θα γίνει στο πλαίσιο αυτών των διαπραγματεύσεων".

    "Είμαστε πάντοτε", πρόσθεσε, "υποστηρικτές της ιδέας ότι θα πρέπει η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ να αποβεί προς όφελος ολόκληρου του πληθυσμού της νήσου. Η θέση της Γαλλίας είναι γνωστή: μια ομοσπονδία δικοινοτική και διζωνική. Είναι γι' αυτό που επιθυμούμε συμμετοχή όλων των μερών στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις".

    Εξάλλου, η εκπρόσωπος του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε την αντίδραση της Τουρκίας "θερμή" και είπε πως "πρέπει να την αντικρίσουμε σαν τέτοια και κυρίως να μη δραματοποιούμε τίποτα".

    "Δεν πρέπει", κατέληξε, "να κάνουμε τίποτα, να μην πούμε τίποτα που να αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [09] Τουρκία - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,17/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η οξεία αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας για τα θέματα που αφορούν την ελεύθερη ναυσιπλοϊα στα στενά του Βοσπόρου παραμένει, χωρίς να διαφαίνεται οποιαδήποτε έξοδος από την κρίση.

    Αυτό προκύπτει και μετά το πέρας των επαφών και συνομιλιών που είχε ο Ρώσος Πρωθυπουργός Βίκτωρ Τσερνομίρτιν, με την τουρκική κυβέρνηση αρχές της εβδομάδας.

    Οπως μεταδίδει το Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Νοβόστι, παρά την πρόοδο που έγινε στον τομέα των οικονομικών σχέσεων Μόσχας - Αγκυρας, και παρά την υπογραφή συμφωνιών δισεκατομμυρίων δολλαρίων εντούτοις παραμένουν ακανθώδεις πολιτικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών που είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν την πορεία υλοποίησης των οικονομικών συμφωνιών.

    Σύμφωνα με το Πρακτορείο, πέραν του ζητήματος που αφορά τις παραβιάσεις των διεθνών συμφωνιών που διέπουν τη ναυσιπλοϊα στο Βόσπορο, διαπιστώθηκε στις συνομιλίες Τσερνομίρτιν - Γιλμάζ πλήρης διάσταση απόψεων στην εχθρική, όπως υποστηρίζει η Μόσχα, πολιτική της Αγκυρας στα εσωτερικά προβλήματα των μουσουλμανικών κρατών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, χώρες οι οποίες βρίσκονται στη ρωσική σφαίρα επιρροής.

    Οπως μεταδίδει το ρωσικό Πρακτορείο σημείο τριβής Τσερνομίρτιν - Γιλμάζ αποτέλεσε και το θέμα της προμήθειας του πυραυλικού συστήματος S - 300 στην Κύπρο από τη Ρωσία.

    Σύμφωνα με το Πρακτορείο, ο Ρώσος Πρωθυπουργός είπε στον Τούρκο ομόλογό του ότι κατά την άποψη της Μόσχας το πρόβλημα που δημιουργεί τόσο η Αγκυρα όσο και κάποιες νατοϊκές χώρες είναι άνευ αντικειμένου και η Ρωσία δεν συζητεί ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις της με άλλες χώρες και στην προκειμένη περίπτωση με την Κυπριακή Δημοκρατία.

    (ΚΥΠΕ/ΧΓ/ΜΚ/ΜΜ)

    [10] (Κ) Συνεδρία Εκτελεστικού Γραφείου ΔΗΚΟ

    Λευκωσία,Κύπρος,17/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το Εκτελεστικό Γραφείο του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), συζήτησε σήμερα τις υπαλλακτικές επιλογές για την υποψηφιότητα που θα υποστηρίξει το κόμμα στις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

    Οπως δήλωσε μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, το Εκτελεστικό Γραφείο συνήλθε σε μια πρώτη συνεδρία για να ανταλλάξει απόψεις και να συζητήσει υπαλλακτικές προτάσεις τις οποίες έχει υπόψη.

    Χαρακτήρισε "πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική" τη συζήτηση και ανέφερε ότι το Εκτελεστικό Γραφείο θα συναντηθεί εκ νέου το Σάββατο στις 9.30 π.μ. και τη Δευτέρα το απόγευμα θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή για οριστική απόφαση.

    Στο μεταξύ, "θα μεσολαβήσουν κάποιες διαβουλεύσεις" την Παρασκευή, είπε.

    Στη δήλωσή του, ο κ. Κυπριανού είπε ότι διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ενότητα, όσο ποτέ προηγουμένως. "Το ΔΗΚΟ είναι ενωμένο και αποφασισμένο να δώσει τη μάχη, για να προωθήσει την απόφαση την οποία θα πάρει η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ, κατά το δημοκρατικότερο τρόπο".

    Αυτή τη φορά, είπε, επειδή οι στιγμές είναι κρίσιμες και για τον τόπο και για το κόμμα, θα ζητήσουμε πειθαρχία από όλα τα στελέχη και μέλη του κόμματος, "όχι πειθαρχία δια χειρός και σιδήρου, αλλά πειθαρχία γιατί όλοι θέλουμε να ελπίζουμε ότι όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ή θα συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα των γεγονότων".

    Ανέφερε επίσης ότι ασκείται πίεση σε στελέχη και μέλη του ΔΗΚΟ από "άλλες καταστάσεις".

    Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την ελπίδα ότι το ΔΗΚΟ θα μπορέσει να διαδραματίσει το ρόλο τον οποίο πρέπει και οφείλει και έχει χρέος στις κρίσιμες αυτές ώρες, γιατί "οι προεδρικές του Φεβρουαρίου, δεν είναι συνηθισμένες προεδρικές εκλογές".

    Από την έκβασή τους, σημείωσε "θα εξαρτηθούν πολλά πράγματα, κυρίως η πορεία του εθνικού θέματος, αλλά όπως εξελίχθησαν τα πράγματα, και η προστασία της δημοκρατίας".

    Παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις, ο κ. Κυπριανού δεν αποκάλυψε τις υπαλλακτικές προτάσεις.

    Αναφορικά με την υποστήριξη του Γλαύκου Κληρίδη, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η θέση της ΚΕ είναι να μην υποστηρίξει τον κ. Κληρίδη. "Εχει αποκλειστεί η περίπτωση του κ. Κληρίδη", είπε.

    Παράλληλα όμως ανέφερε ότι όποιος επιθυμεί να εγείρει ξανά το θέμα της υποστήριξης Κληρίδη στην Κεντρική Επιτροπή, δεν υπάρχει τίποτα που να μην του το επιτρέψει. "Οτι αποφασίσει η ΚΕ, εγώ θα το σεβαστώ", πρόσθεσε.

    Δεν απέκλεισε δε την πιθανότητα να διεκδικήσει τις εκλογές ο ίδιος, αλλά τόνισε ότι "δεν αποκλείω και άλλες επιλογές".

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν τίθεται θέμα να ψάχνει το ΔΗΚΟ για τρίτο, γιατί έχει υπόψη του "δύο με τρεις επιλογές".

    Σε ερώτηση αν προσανατολίζεται προς τον ανεξάρτητο υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές, Γιώργο Ιακώβου, ο οποίος υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν αποκλείει τίποτα.

    Σε ερώτηση αν μελετάται η υποστήριξη της υποψηφιότητας του Πρόεδρου της ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδη, ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι δεν αποκλέει τίποτα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν ηγέρθη ποτέ θέμα υποστήριξης του Γιώργου Βασιλείου.

    Οι δύο βασικές προϋποθέσεις για υποστήριξη κάποιας υποψηφιότητας, είπε, "είναι, πρώτο, σωστή πορεία στο εθνικό θέμα, και δεύτερο, εκλεξιμότητα".

    Αρνήθηκε να αποκαλύψει με ποιούς θα προβεί σε διαβουλεύσεις το ΔΗΚΟ την ερχόμενη Παρασκευή.

    Κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο καθένας εξέφρασε τις απόψεις του. Ωστόσο δεν υπάρχει σύγκλιση απόψεων.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [11] Δηλώσεις Λυσσαρίδη - προεδρικές

    Λευκωσία,Κύπρος,17/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης δήλωσε σήμερα ότι ευχαρίστως θα δεχθεί υποστήριξη της υποψηφιότητάς του στις προσεχείς προεδρικές εκλογές από οποιαδήποτε πλευρά "με την οποία, βεβαίως, έχουμε συνάφεια προγραμματική και γενικά υπάρχει μια κοινή συναντίληψη πάνω σε ορισμένα θέματα".

    Ο κ. Λυσσαρίδης προέβη στη δήλωση αυτή κληθείς να σχολιάσει την απάντηση του Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού ότι τίποτε δεν αποκλείται.

    "Ασφαλέστατα τα αισθήματά μου είναι θετικά", τόνισε ο κ. Λυσσαρίδης, σχολιάζοντας τη δήλωση Κυπριανού.

    Ερωτηθείς αν θα επιδιώξει κάποια συνάντηση με τον κ. Κυπριανού, ο κ. Λυσσαρίδης απάντησε: "ασφαλώς θα έχουμε συναντήσεις. Συναντήσεις έχουμε συχνά. Ούτε έπαυσαν, ούτε θα παύσουν ποτέ οι συναντήσεις και με τον κ. Κυπριανού, και γενικά με τα στελέχη τα οποία θα ήθελαν να κουβεντιάσουν μαζί μου. Με μεγάλη χαρά θα συναντηθούμε".

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι "δεν είναι θέμα απλώς να μπούμε σε διαβουλεύσεις. Σε διαβουλεύσεις", πρόσθεσε, "θα μπούμε εάν και εφόσον υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση. Αν υπάρξει πρόταση, βεβαίως θα υπάρξουν διαβουλεύσεις".

    Κληθείς να πει αν σε παλαιότερες συναντήσεις του με τον Σπύρο Κυπριανού αυτός του είχε διαβιβάσει την επιθυμία του για την επιλογή του Βάσου Λυσσαρίδη, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι δεν θέλει να προβεί σε άλλο σχόλιο δεδομένου ότι, όπως πληροφορήθηκε, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ έχει μπροστά του τρεις υποψηφιότητες και θα αποφασίσει προς ποίαν κατεύθυνση θα στραφεί.

    Ερωτηθείς πώς μπορεί να υπάρξει συνεργασία της ΕΔΕΚ με το ΔΗΚΟ αφού ήδη έχει ανακοινώσει το προεκλογικό του πρόγραμμα, ο κ. Λυσσαρίδης επεσήμανε ότι έχει την εντύπωση ότι το ΔΗΚΟ δεν έχει καμμιά ένσταση γι' αυτά που περιέχονται στις προγραμματικές αρχές της ΕΔΕΚ.

    Ερωτηθείς πού υπάρχει συνάφεια μεταξύ ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ, ο κ. Λυσσαρίδης επεσήμανε ότι "στο εθνικό θέμα δεν αποκρύψαμε ποτέ ότι οι απόψεις μας ήταν σχεδόν ταυτόσημες".

    Κληθείς να πει αν αυτή η συνάφεια υπάρχει και με άλλα κόμματα ή με άλλους υποψηφίους, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι "αν υπήρχε αυτή η συνάφεια δεν θα είχα την υποψηφιότητά μου."

    Επίσης είπε ότι η δική του υποψηφιότητα τίθεται "γιατί δεν δεχόμεθα ότι ούτε η μια υποψηφιότητα (Ιακώβου) ούτε η άλλη (Κληρίδη) υποψηφιότητα πληροί τις μίνιμουμ προϋποθέσεις, που εμείς θεωρούμε απαραίτητες για να προβληθεί μπροστά στο λαό μια ελπιδοφόρος εναλλακτική προοπτική".

    Κληθείς να πει αν μετά την επίσημη απόσυρση της υποψηφιότητας του κ. Μαρκίδη έχει προσεγγιστεί από το ΔΗΚΟ, ο κ. Λυσσαρίδης υπενθύμισε ότι απουσίαζε στη Θεσσαλονίκη, από όπου επέστρεψε χθες το βράδυ.

    Κληθείς να πει ποιά είναι τα θέματα προς συζήτηση στις σημερινές συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων της ΕΔΕΚ, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι πρόκειται για συνήθεις τακτικές συνεδριάσεις και επομένως σε αυτές εξετάζεται η όλη πολιτική κατάσταση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 17 December 1997 - 19:00:28 UTC