Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-12-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τ/κ αντίμετρα για απόφαση ΕΕ
  • [02] Κυπριανού - Ιακώβου
  • [03] Γ. Χαραλαμπίδης - Υπουργός Αμυνας Σλοβενίας

  • [01] Τ/κ αντίμετρα για απόφαση ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,20/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την απόφασή του να μην συζητά με ξένους διπλωμάτες το θέμα των διακοινοτικών συνομιλιών, αν δεν αναγνωριστεί το ψευδοκράτος του, επανέλαβε χθες ο Τ/Κ ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς. Διευκρίνισε όμως ότι θα συνεχίσει να έχει συναντήσεις με ξένους διπλωμάτες.

    Η απόφαση του Τ/Κ ηγέτη είναι αποτέλεσμα των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) στο Λουξεμβούργο για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Στο μεταξύ, η ψευδοβουλή ανέβαλε τη σημερινή της συνεδρία, κατά την οποία θα απεφασίζετο η λήψη σειράς μέτρων, μετά την απόφαση του Λουξεμβούργου.

    Συγκεκριμένα, ο Ντενκτάς δήλωσε ότι η ΕΕ αδίκησε κατάφωρα τους Τ/Κ και ότι με την απόφαση, όχι μόνο η Ε/κ πλευρά αναγνωρίζεται ως η νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου, αλλά και οι Τ/Κ παρουσιάζονται ως μειονότητα.

    Ισχυρίστηκε δε, ότι η Τ/κ πλευρά δεν πρόκειται να υποκύψει στην υποβάθμισή της στο επίπεδο των άλλων μειονοτήτων, όπως Αρμενίων, Λατίνων και Μαρωνιτών.

    Ισχυρίστηκε ακόμα, ότι όλος ο κόσμος έκανε λάθος με το να αναγνωρίζει για 34 τώρα χρόνια την Ε/κ πλευρά, όπως είπε, ως την επίσημη κυβέρνηση της Κύπρου.

    Ο Τ/Κ ηγέτης επανέλαβε και χθες ότι δεν πρόκειται να συζητήσει με κανένα το θέμα των διακοινοτικών συνομιλιών και διευκρίνισε ότι δεν δήλωσε πως δεν θα έχει συναντήσεις με ξένους διπλωμάτες, αλλά ότι με αυτούς, δεν θα συζητήσει τις διακοινοτικές.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς ζήτησε από τους πάντες, να μην τον "ενοχλούν" για να αναβιώσουν οι διακοινοτικές συνομιλίες, αλλά επανέλαβε ότι είναι έτοιμος για συνομιλίες, αρκεί αυτές να διεξάγονται, σύμφωνα με την έκφρασή του, με βάση τα δύο "κράτη".

    Αντιδράσεις για απόφαση ΕΕ

    Η συντεχνία των λεγόμενων δημοσίων υπαλλήλων σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι η απόφαση πρέπει να εκτιμηθεί όχι με πείσμα, αλλά με στόχο την επίτευξη της συμφωνίας. "Εμείς", αναφέρει η ανακοίνωση, "προσμένουμε την ειρήνη, την ομοσπονδία".

    Η συντεχνία επικρίνει την Τ/κ πλευρά, γιατί όπως αναφέρει, αν αποδέχετο τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Ε/κ πλευρά για ένταξη στην ΕΕ, και αποφασίζετο όπως αυτή γίνει μετά την επίλυση του πολιτικού προβλήματος, σήμερα τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

    Η συντεχνία των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης συστήνει όπως οι αποφάσεις λαμβάνονται όχι με οργή, αλλά με λογική, έχοντας υπόψη τις επιθυμίες της κοινότητας.

    Εξάλλου, αναβλήθηκε η σημερινή συνεδρία της ψευδοβουλής, μετά την αποτυχία να εξευρεθεί κοινά αποδεκτό κείμενο για το ψήφισμα που επρόκειτο να εκδοθεί.

    Η ψευδοβουλή θα συζητούσε σήμερα την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την απόφαση της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, και τα μέτρα που επρόκειτο να πάρει η Τ/κ πλευρά.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΓ/ΜΜ)

    [02] Κυπριανού - Ιακώβου

    Λευκωσία,Κύπρος,20/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού δέχθηκε το πρωί στην οικία του, τον ανεξάρτητο υποψήφιο Γιώργο Ιακώβο με τον οποίο συζήτησε το θέμα των προεδρικών εκλογών.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, που διήρκησε 45 λεπτά, ο κ. Ιακώβου απέφυγε να αναφερθεί στο περιεχόμενο των συνομιλιών του.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ιακώβου σημείωσε ότι το πρόγραμμά του είναι "κεντρώου προσανατολισμού" και δεν θα υπάρξουν δυσκολίες προκειμένου το ΔΗΚΟ να αποφασίσει να τον υποστηρίξει.

    Ο κ. Ιακώβου χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον κ. Κυπριανού για τις προεδρικές "φιλική και ενδιαφέρουσα," και πρόσθεσε ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχισθούν.

    Στη συνέχεια, ο κ. Κυπριανού είχε διαβουλεύσεις με τους βουλευτές του κόμματος Νίκο Μουσιούτα και Νίκο Πιττοκοπίτη.

    Στο μεταξύ, σήμερα συνέρχεται το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ προκειμένου να διαμορφώσει την τελική εισήγηση που θα τεθεί ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής τη Δευτέρα για λήψη οριστικής απόφασης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [03] Γ. Χαραλαμπίδης - Υπουργός Αμυνας Σλοβενίας

    Λευκωσία,Κύπρος,20/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με τον ομόλογό του της Σλοβενίας, Τιφ Τούρνσεκ, συναντήθηκε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας, Γεώργιος Χαραλαμπίδης, με τον οποίο συζήτησε θέματα της αρμοδιότητάς τους.

    Κατά τη συνάντηση, στην οποία παρίστατο και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Αμυνας, Γεώργιος Χατζηαναστασίου, οι δύο Υπουργοί Αμυνας αναφέρθηκαν επίσης στις τελευταίες εξελίξεις του κυπριακού προβλήματος και συζήτησαν την πορεία ένταξης των δύο χωρών προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Τούρνσεκ πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο για επιθεώρηση του σλοβενικού αποσπάσματος που υπηρετεί στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 20 December 1997 - 13:02:15 UTC