Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-07-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρίτσαρτσον - Κυπριακό - ΣΑ
  • [02] Μιχαηλίδης - λαθρομετανάστες
  • [03] ΗΠΑ: Κογκρέσο - Εκδήλωση - Κυπριακό
  • [04] Τιμές Συναλλάγματος Opening
  • [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Νέος Αρχηγός Αστυνομίας
  • [06] Ντενκτάς - Ψηφίσματα ΣΑ
  • [07] Τ/κ Τύπος - ψηφίσματα ΣΑ
  • [08] Υπουργικό Συμβούλιο - Κυπριακές Αερογραμμές
  • [09] Νέος Αρχηγός - ανάληψη καθηκόντων
  • [10] Γαλανός - ΚΕΑ - Ιδρυτικό συνέδριο
  • [11] Εκπρόσωπος - Κυπριακές Αερογραμμές
  • [12] Εκπρόσωπος - Τουρκία
  • [13] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας
  • [14] Εκπρόσωπος - ΗΠΑ
  • [15] Εκπρόσωπος - Μοσκοβισί

  • [01] Ρίτσαρτσον - Κυπριακό - ΣΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,01/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο απερχόμενος Μόνιμος Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Μπιλ Ρίτσαρτσον, κάλεσε την τουρκική πλευρά να συνεργαστεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Ειδικό Σύμβουλό του, στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

    Σύμφωνα με το ΡΙΚ, με γραπτή δήλωσή του, ο κ. Ρίτσαρτσον χαιρέτισε την έγκριση των δύο ψηφισμάτων από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στα υψηλότερα επίπεδα στην επίλυση του Κυπριακού και θα παραμείνουν ενεργά αναμιγμένες στις προσπάθειες για προώθηση μόνιμης διευθέτησης, σε αυτήν τη μακρά και τραγική διένεξη.

    Επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες του ΟΗΕ για επίτευξη δίκαιης και διαρκούς λύσης που θα βασίζεται σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που θα ανταποκρίνεται στην ασφάλεια και άλλες ανάγκες του κυπριακού λαού.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [02] Μιχαηλίδης - λαθρομετανάστες

    Λευκωσία,Κύπρος,01/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση θα εκδώσει ταξιδιωτικά έγγραφα σ'όλους τους λαθρομετανάστες που επέβαιναν του συριακού σκάφους για να επιστρέψουν στην χώρα τους, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Ντίνος Μιχαηλίδης.

    Παράλληλα είπε ότι η κυβέρνηση θα τους παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια. Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι μέχρι στιγμής, κανένας από τους λαθρομετανάστες δεν ζήτησε πολιτικό άσυλο. Σε περίπτωση, είπε, που ζητηθεί, και που οι σχετικές προϋποθέσεις τηρούνται, τότε θα τους παραχωρηθεί.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [03] ΗΠΑ: Κογκρέσο - Εκδήλωση - Κυπριακό

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,01/07/1998 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως διαμορφώνονται με την κλιμακούμενη τουρκική αδιαλλαξία και τις αξιώσεις της Αγκυρας και του Ραούφ Ντενκτάς, ανέπτυξε ο Πρέσβης της Κύπρου στις ΗΠΑ, Ανδρος Νικολαϊδης, σε ομιλία του σε εκδήλωση που οργάνωσε ο σύλλογος Delian League στο Κογκρέσο.

    Αναφερόμενος στην έξαρση της τουρκικής αδιαλλαξίας των τελευταίων μηνών, ο κ. Νικολαϊδης επεσήμανε ότι όχι μόνο δεν έχει σημειωθεί πρόοδος αλλά σε ορισμένους τομείς έχει παρατηρηθεί "οπισθοδρόμηση".

    Αναφερόμενος στην αμερικανική πρωτοβουλία και τις πρόσφατες επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων στο νησί, ο κ. Νικολαϊδης σημείωσε τους απαράδεκτους όρους που θέτει ο Ντενκτάς για επανέναρξη του διαλόγου, όπως επίσης και τη δημόσια ευθύνη που καταλόγισε προς την τουρκική πλευρά ο κ. Χόλμπρουκ.

    Ως ένδειξη της συνεχιζόμενης τουρκικής αδιαλλαξίας και σκλήρυνσης των θέσεων της Αγκυρας ακόμη και σε ανθρωπιστικά θέματα, ο κ. Νικολαϊδης επικαλέσθηκε την πρόσφατη άρνηση του Ραούφ Ντενκτάς να συνεργαστεί με την κυπριακή κυβέρνηση για ανταλλαγή πληροφοριών για τους αγνοούμενους.

    Αναφορικά με τις ενέργειες της Κύπρου προς ενίσχυση της άμυνάς της, κατέστησε σαφές ότι η παραγγελία αντιαεροπιρικών πυραύλων αμυντικής φύσεως αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Κύπρου ως κυρίαρχου κράτους, να λάβει μέτρα για την προστασία του λαού της που βρίσκεται υπό τη συνεχή απειλή των Τούρκων.

    Η δε πρόταση για αποστρατικοποίηση, πρόσθεσε ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, προσφέρει διέξοδο σε όλους τους ανησυχούντες για τη σταθερότητα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

    Οσον αφορά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπέδειξε τα σημαντικά οφέλη που έχει να αποκομίσει η Τ/κ κοινότητα αν αποδεχθεί να συμπεριληφθεί στην κυπριακή διαπραγματευτική ομάδα.

    Τόνισε ότι η ένταξη της Κύπρου θα παράσχει σε όλους τους πολίτες του νησιού την απαραίτητη αίσθηση ασφάλειας, ευημερίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Δυστυχώς, πρόσθεσε, η Τ/κ κοινότητα είναι όμηρος των επιδιώξεων της Τουρκίας να καταστεί υποψήφια για ένταξη χώρα στην ΕΕ και για αυτό δεν αποδέχθηκε την πρόταση Κληρίδη που χαρακτηρίστηκε διεθνώς ως γενναιόδωρη.

    Καταλήγοντας, μίλησε για το ρόλο που διαδραματίζουν οι ΗΠΑ στην επίλυση του Κυπριακού, παρουσιάζοντας εν συντομία τη διαφορετική προσέγγιση που συνήθως υιοθετεί το αμερικανικό Κογκρέσο.

    Τέλος, τόνισε ότι είναι δύσκολο να σημειωθεί πρόοδος στο Κυπριακό εάν δεν αλλάξει η τουρκική στάση και κάλεσε τις ΗΠΑ να εξασκήσουν την απαιτούμενη πίεση προς την πλευρά της Αγκυρας, προκειμένου να συμβάλουν προς την κατεύθυνση αυτή.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [04] Τιμές Συναλλάγματος Opening

    Λευκωσία,Κύπρος,01/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σύμφωνα με το δελτίο συναλλάγματος της 01/07/98, κατά το άνοιγμα της αγοράς η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις ακόλουθες τιμές συναλλάγματος για πράξεις άμεσης παράδοσης:

    -----------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα       Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά    Πώληση     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Ελληνική Δραχμή      575,8900    578,1900   575,8900   580,7900
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7213      1,7281     1,7213     1,7321
    Δολάριο ΗΠΑ            1,8866      1,8941     1,8866     1,8981
    Στερλίνα               1,1319      1,1364     1,1319     1,1364
    Γερμ. Μάρκο            3,4114      3,4250     3,4114     3,4444
    
    -----------------------------------------------------------------
    

    Στις συναλλαγές με το κοινό μέχρι ΛΚ 10.000, οι Τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόζουν τιμές που να μην είναι χειρότερες από τις πιο πάνω.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Νέος Αρχηγός Αστυνομίας

    Λευκωσία,Κύπρος,01/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο νέος Αρχηγός της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης έδωσε τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

    Απευθυνόμενος στο νέο Αρχηγό, ο Πρόεδρος Κληρίδης χαρακτήρισε ως ψηλό λειτούργημα τα καθήκοντά του και του ζήτησε πειθαρχία, αξιοκρατία και πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος.

    Από την πλευρά του, ο κ. Αγγελίδης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τον διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει το άπαν των δυνάμεων του για να φανεί αντάξιος των υψηλών προσδοκιών του, που όπως είπε, είναι και προσδοκίες του λαού που θέλουν το αστυνομικό Σώμα να είναι θεματοφύλακας και φρουρός της έννομης τάξης, ασφάλειας και προστασίας των πολιτών.

    "Σας διαβεβαιώ θα εκτελώ τα καθήκοντά μου κατά τρόπο δίκαιο, αντικειμενικό και αμερόληπτο, πέραν και πάνω από κομματικές σκοπιμότητες και παρεμβάσεις και με μόνο γνώμονα την προάσπιση του καλώς νοουμένου δημοσίου συμφέροντος και της κρατικής μας οντότητας", τόνισε ο νέος Αρχηγός.

    Στην τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος και ο Προεδρικός Επίτροπος Μανώλης Χριστοφίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΚΝ/ΓΠ)

    [06] Ντενκτάς - Ψηφίσματα ΣΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,01/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας για τα ψηφίσματα που ενέκρινε για την Κύπρο και είπε ότι η κυριαρχία στο νησί πηγάζει από αυτή των "δύο λαών", κατά την έκφρασή του.

    Επανέλαβε, τους γνωστούς του ισχυρισμούς, ότι δηλαδή στο νησί δεν υπάρχει μια κυπριακή κυβέρνηση, ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας "εθελοτυφλεί" στις πραγματικότητες της Κύπρου και πρόσθεσε ότι, ήταν "λάθος" η αναφορά ότι, οι ειρηνευτικές δυνάμεις παραμένουν στο νησί με τη σύμφωνο γνώμη της κυπριακής κυβέρνησης.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο νησί μετά από απόφαση, συγκατάθεση και βούληση της ψευδοκυβέρνησης και ότι η παραπέρα συνεργασία μαζί τους θα γίνει στα πλαίσια των ρυθμίσεων που θα αποφασίσει η ψευδοκυβέρνηση.

    Ο Ντενκτάς εξέφρασε παράπονα επειδή, όπως ισχυρίστηκε, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν βοήθησε τους Τουρκοκυπρίους στα "εμπάργκο" που εφαρμόζονται σε βάρος τους.

    Αναφερόμενος στο θέμα του διαλόγου, ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι ο διάλογος πρέπει να διεξάγεται μεταξύ ίσων, και είπε ότι "δεν είναι δυνατόν να οδηγηθούμε πουθενά αν το ένα 'ισότιμο'," όπως το χαρακτήρισε, "μέλος στην τράπεζα των συνομιλιών, θεωρείται κυβέρνηση εκτός συνομιλιών."

    Ο κατοχικός ηγέτης χαρακτήρισε ως "επέμβαση" στα εσωτερικά του ψευδοκράτους την αναφορά για δικοινοτικές επαφές και είπε ότι ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ θα συνομιλήσει με το λεγόμενο "Πρόεδρο της ΤουρκικήςΔημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου".

    "Ασχετα αν ο ίδιος - δηλαδή ο Κόρντοβεζ - δηλώνει ότι, συνομιλεί με τον Τ/Κ ηγέτη, είναι υποχρεωμένος να παραδεχτεί την πραγματικότητα αυτή γιατί εγώ θα συναντηθώ και θα συνομιλήσω μαζί του όχι ως ηγέτης κοινότητας, αλλά ως Πρόεδρος της ούτω καλούμενης "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου", σημείωσε ο κατοχικός ηγέτης.

    "Εδώ και τριανταπέντε χρόνια το Συμβούλιο Ασφαλείας "εθελοτυφλεί" μπροστά στις πραγματικότητες της Κύπρου, "δεν συνέβαλε στην επίλυση των προβλημάτων αλλά και πάλι δεν πήρε τα μαθήματα που έπρεπε", σημείωσε ο κ. Ντενκτάς.

    "Εχει πλέον καταστεί συνήθεια (το Συμβούλιο Ασφαλείας) να επικρίνει τους Τ/Κ, οι οποίοι το μόνο που κάμνουν είναι να ασκούν τα δικαιώματά τους. Η κατάσταση αυτή μας λυπεί και δεν πρόκειται να μεταβάλουμε την πολιτική μας γιατί δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας και ούτε πρόκειται να γίνουμε", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΔΠ/ΓΠ)

    [07] Τ/κ Τύπος - ψηφίσματα ΣΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,01/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και οι αντιδράσεις για το περιεχόμενό τους προβάλλονται στα εσωτερικά φύλλα του σημερινού Τ/κ Τύπου.

    Η εφημερίδα "Μπιρλίκ" προβάλλει τον τίτλο "Οχι στην 'ΤΔΒΚ'" με επίτιτλο "υπέρ των Ε/Κ τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    Η εφημερίδα "Κίπρις" έχει ως τίτλο "Προειδοποίηση για τους S300. Ο Ντενκτάς επέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας για τα ψηφίσματα."

    Η "Βατάν" γράφει για "Προειδοποίηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας". Η "Γενί Ντεμοκράτ" χαρακτηρίζει τα ψηφίσματα "εσκεμμένα".

    Η "Ορτάμ" προβάλλει τον τίτλο "Περιορισμοί στις ειρηνευτικές δυνάμεις" με επίτιτλο "Θυμωμένος ο Ντενκτάς με τα ψηφίσματα" και με υπότιτλο "Ντενκτάς: θα συναντηθώ με τον Κόρντοβεζ ως πρόεδρος της 'ΤΔΒΚ'".

    Η "Γενί Ντουζέν" γράφει ότι "Δεν ικανοποιήθηκε ο Ντενκτάς από τα ψηφίσματα".

    Η "Χαμπέρ" αναφέρει ότι "Η κυριαρχία ανήκει στους δύο λαούς". Η "Μιλιέτ" της Κωνσταντινούπολης στεγάζει το σχετικό δημοσίευμα υπό τον τίτλο "Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε τα ψηφίσματα με την επιρροή της Ρωσίας. Απερρίφθησαν οι τουρκικές θέσεις".

    Η "Σαμπάχ", τέλος, γράφει ότι τα ψηφίσματα ήταν η εκδίκηση του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ επειδή δεν μπόρεσε να πάρει αυτά που ήθελε από την τουρκική πλευρά.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΝΓ/ΓΠ)

    [08] Υπουργικό Συμβούλιο - Κυπριακές Αερογραμμές

    Λευκωσία,Κύπρος,01/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε σήμερα από το Διοικητικό Συμβούλιο των Κυπριακών Αερογραμμών για το σχέδιο που αφορά την επιβίωση και την ανάπτυξη της εταιρείας.

    Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Τάκης Κυριακίδης, ανέφερε ότι μετά την πρόσφατη παρουσίαση του σχεδίου "Απογείωση 2000", έγινε μια πλήρης ενημέρωση όσον αφορά τις διάφορες πτυχές του σχεδίου, τόσο των εξόδων όσο και των εσόδων, της οργανωτικής δομής και της κεφαλαιουχικής βάσης.

    Είπε ότι τη Δευτέρα θα γίνει ενημέρωση της Βουλής και στη συνέχεια το σχέδιο θα παρουσιαστεί στις συντεχνίες και πρόσθεσε ότι, "την επόμενη βδομάδα θα αρχίσει ένας ειλικρινής διάλογος για να βρεθεί τρόπος, όχι μόνο για να επιβιώσουν οι Κυπριακές Αερογραμμές, αλλά ελπίζω και να μεγαλουργήσουν".

    Σε ερώτηση κατά πόσον το Υπουργικό ενέκρινε το προταθέν σχέδιο, ο κ. Κυριακίδης είπε ότι "ενημερώθηκε η κυβέρνηση και ότι θα απαντήσει μέσω του εκπροσώπου της.

    "Πολλά πράγματα όσον αφορά τη στρατηγική της εταιρείας ήδη εφαρμόζονται. Οσον αφορά θέματα που εμπλέκονται τρίτοι, αυτά είναι προς συζήτηση και επομένως όταν λέμε έγκριση, είναι κάτι το σχετικό", σημείωσε.

    Ο κ. Κυριακίδης σημείωσε ότι "εκείνο που έχει σημασία είναι ότι έγινε μια πολύ σωστή παρουσίαση και θα δούμε τα επόμενα βήματα", και παρατήρησε ότι "το σχέδιο προβλέπει πολά πράγματα και θέτει τον εργαζόμενο στο κέντρο της όλης προσπάθειας για επιβίωση των Κυπριακών Αερογραμμών.

    Ερωτηθείς σχετικά για τους κύριους άξονες του σχεδίου, ο κ. Κυριακίδης είπε αυτοί θα γνωστοποιηθούν κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί σύντομα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΔΠ/ΓΠ)

    [09] Νέος Αρχηγός - ανάληψη καθηκόντων

    Λευκωσία,Κύπρος,01/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο νέος Αρχηγός Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης παρέλαβε σήμερα τα καθήκοντά του από τον απελθόντα Αρχηγό Πανίκο Χατζηλοϊζου.

    Κατά την τελετή παράδοσης ο κ. Χατζηλοϊζου καλωσόρισε τον κ. Αγγελίδη, διαβεβαιώνοντας ότι θα παραμείνει πιστός φίλος της αστυνομίας και συμπαραστάτης στο έργο της.

    Αναφερόμενος στο νέο Αρχηγό είπε ότι πάντοτε είχε σχέσεις με την αστυνομία, υπηρετώντας σαν ανώτερος δικηγόρος της Δημοκρατίας και μπορεί εύκολα να καταλάβει και να προσαρμοστεί στο πνεύμα της αστυνομίας.

    "Εγώ από τη θέση μου σαν αποχωρών Αρχηγός της αστυνομίας θέλω να διαβεβαιώσω όλους σας ότι θα είμαι πάντοτε ένας φίλος και συμπαραστάτης τόσο του έργου της αστυνομίας όσο και των μελών της, θα είμαι πάντοτε στη διάθεσή σας και θα προσφέρω ό,τι είναι δυνατόν", είπε ο κ. Χατζηλοϊζου.

    Καταλήγοντας ευχήθηκε στον κ. Αγγελίδη κάθε επιτυχία στο έργο του, το οποίο, είπε "δεν είναι και τόσο εύκολο", αφού η αστυνομία αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα.

    Ο κ. Χατζηλοϊζου σημείωσε ότι η Αστυνομία βρίσκεται σε ανοδική πορεία σε σύγκριση με προηγουμένως, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο νέος Αρχηγός θα συνεχίσει το έργο του με τον ίδιο τρόπο και συνεργασία.

    Στη συνέχεια ο κ. Χατζηλοϊζου παρουσίασε στο νέο Αρχηγό τους διευθυντές και διοικητές αξιωματικούς του Σώματος, οι οποίοι είπε, είναι όλοι έμπειροι δοκιμασμένοι.

    Από την πλευρά του ο νέος Αρχηγός τόνισε ότι προσβλέπει στη συνεργασία των ανώτατων αξιωματικών του Σώματος στην προσπάθεια για την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου και την καταστολή του οργανωμένου εγκλήματος.

    "Μέλημα όλων μας, αλλά ιδιαίτερα και εμένα προσωπικά, είναι ότι πρέπει η αστυνομία να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών, να ανταποκριθεί στα κοινωνικά και άλλα προβλήματα", τόνισε ο νέος Αρχηγός.

    Οπως ανέφερε, η αστυνομία πρέπει να ανταποκριθεί στα προβλήματα της νεολαίας, της παραβατικότητας των νέων και να αντιμετωπίσει σθεναρά και αποτελεσματικά το πρόβλημα των ναρκωτικών, του οργανωμένου εγκλήματος και της τροχαίας.

    Σε μια μικρή κοινωνία, όπως η Κύπρος, δεν μπορούν να υπάρχουν αυτά τα προβλήματα, τόνισε ο κ. Αγγελίδης.

    Απευθυνόμενος στον κ. Χατζηλοϊζου, τον ευχαρίστησε για το έργο που επετέλεσε ως Αρχηγός και τον διαβεβαίωσε ότι η πόρτα του γραφείου του θα είναι πάντοτε ανοικτή, όχι μόνο γιατί τον θεωρεί φίλο του αλλά και για να συζητούν θέματα που θα είναι προς το κοινό όφελος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [10] Γαλανός - ΚΕΑ - Ιδρυτικό συνέδριο

    Λευκωσία,Κύπρος,01/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με στόχο την υλοποίηση των ιδεών της, η Κίνηση Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης, (ΚΕΑ), πραγματοποιεί το ερχόμενο Σάββατο το ιδρυτικό της συνέδριο.

    Το συνέδριο θα εγκρίνει το καταστατικό και τις προγραμματικές θέσεις της ΚΕΑ και εκλέξει τον Πρόεδρο και τους άλλους αξιωματούχους της Κίνησης.

    Τις εργασίες του συνεδρίου θα προσφωνήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

    Σε διάσκεψη Τύπου, ο προσωρινός πρόεδρος της Κίνησης, Αλέξης Γαλανός, ανέφερε ότι "η Κίνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στο ιδρυτικό της συνέδριο και να προωθήσει τους στόχους της."

    Είπε ότι η ημερομηνία, 4 Ιουλίου, αν και είναι η ημέρα ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, είναι και η "ημέρα ανεξαρτησίας των ανθρώπων που πιστεύουν στους σκοπούς και τους στόχους της Κίνησης. Πρέπει να αλλάξουμε σελίδα όσον αφορά τον παλαιοκομματισμό, και την παλαιοκομματική νοοτροπία που δένει αυτόν τον τόπο," είπε.

    Τόνισε ότι επί του παρόντος, η ΚΕΑ παραμένει μια "πολιτική κίνηση, δεν είναι κόμμα", έστω και αν η δομή της είναι ανάλογη με κόμμα. "Η Κίνηση δεν διεκδικεί εξουσία, αλλά αλλαγή νοοτροπίας, και ανανέωση, και να επηρεάσει τον τρόπο σκέψεως που υπάρχει σήμερα στο πολιτικό στίβο, καθώς και τις σχέσεις μεταξύ κομματικών ηγεσιών και οπαδών, και πολιτών," είπε.

    Επεσήμανε ότι η Κίνηση επιθυμεί να διαδραματίσει ρόλο καταλυτικό όσον αφορά την πρόοδο στα πολιτικά πράγματα του τόπου και είπε ότι δεν είναι ανταγωνιστική Κίνηση αλλά δεν είναι δεσμευμένη ότι θα παραμείνει Κίνηση γιατί στο μέλλον μπορεί να εξελιχθεί.

    Ο κ. Γαλανός είπε ότι οι αξιωματούχοι που θα εκλεγούν δεν θα δικαιούνται πέρα από δύο τριετής θητείες.

    Πρόσθεσε ότι θα λάβουν μέρος 300 - 350 σύνεδροι, ενώ τα μέλη της ΚΕΑ είναι περίπου 800 - 1000 απ'όλη την Κύπρο.

    Σ'ερώτηση αν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της Κίνησης, ο κ. Γαλανός είπε ότι αν προταθεί, "θεωρώ ότι έχω υποχρέωση να αποδεχθώ, ένεκα της όλης προσπάθειας η οποία ξεκίνησε." Πρόσθεσε ότι αν υπάρξουν ανθυποψήφιοι, θα είναι κάτι για το οποίο θα χαρεί.

    Αναφερόμενος στη σχέση της Κίνησης με την κυβέρνηση, ο κ. Γαλανός είπε ότι αποτελεί συμπολίτευση. Αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να προχωρεί σε εποικοδομητική κριτική.

    Επίσης είπε ότι η Κίνηση κάλεσε μόνο τον Πρόεδρο Κληρίδη και όχι ηγεσίες κομμάτων και άλλους παράγοντες για να παραστούν στο ιδρυτικό συνέδριο, γιατί το συνέδριο αυτό είναι εσωτερική υπόθεση, ούτε και θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα.

    Αναφερόμενος στο ΔΗΚΟ, ο κ. Γαλανός είπε ότι η Κίνηση πήρε το δρόμο της γιατί σύμφωνα με τα συμπεράσματά της, "δεν αναμέναμε οποιαδήποτε διαφορετική εξέλιξη. Κατά συνέπειαν... πιστεύουμε ότι δεν μπορούσε να υπάρξει ανανέωση, εκσυγχρονισμός και αλλαγή νοοτροπίας εντός του ΔΗΚΟ."

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι στο μέλλον θα μπορέσει να γίνει μια "αναδόμηση ολόκληρου του χώρου της κεντροδεξιάς". Αυτό, είπε, θα πρέπει να γίνει από μηδενική βάση, με νέες ηγεσίες και μηνύματα.

    Τέλος είπε ότι η Κίνηση δεν εφαρμόζει οποιοδήποτε "face control" ή έλεγχο εισόδου, αναλόγως προσώπου στην Κίνηση.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [11] Εκπρόσωπος - Κυπριακές Αερογραμμές

    Λευκωσία,Κύπρος,01/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση θα μελετήσει το στρατηγικό σχέδιο που παρουσίασαν σήμερα οι Κυπριακές Αερογραμμές στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα γίνουν διαβουλεύσεις με στόχο την επιβίωση του συγκροτήματος, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

    "Η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί εκ μέρους του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του συγκροτήματος των Κυπριακών Αερογραμμών για το στρατηγικό σχέδιο επιβίωσης και ανάπτυξης των Κυπριακών Αερογραμμών και θα μελετήσει το σχέδιο," είπε ο Εκπρόσωπος.

    Ανέφερε ακόμα ότι αναμένονται διαβουλεύσεις με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για έναν ουσιαστικά κοινωνικό διάλογο με στόχο την ανάπτυξη και ειδικά επιβίωση των Κυπριακών Αερογραμμών.

    Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη εκ πρώτης όψεως από το σχέδιο που παρουσιάστηκε, ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι δεν έχει γίνει εκ βάθους συζήτηση, προσθέτοντας ότι θα γίνουν οι απαιτούμενες διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη, τους κοινωνικούς εταίρους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [12] Εκπρόσωπος - Τουρκία

    Λευκωσία,Κύπρος,01/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η αντίδραση της Τουρκίας στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό επιδεικνύουν το αδιέξοδο των τουρκικών σχεδιασμών, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

    Ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει ότι το ΣΑ "δυσχεραίνει αντί να διευκολύνει τη λύση στο Κυπριακό".

    "Η αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών δείχνει την απομόνωση και το αδιέξοδο των τουρκικών στρατηγικών σχεδιασμών σε ότι αφορά το κυπριακό πρόβλημα," δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης.

    Σε ένα βαθμό, πρόσθεσε, ήταν ίσως αναμενόμενη, ακριβώς γιατί η απομόνωση αυτή δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στους χειρισμούς και στην πολιτική της Αγκυρας στο κυπριακό πρόβλημα.

    Κληθείς να σχολιάσει το σημείο του ψηφίσματος 1178 που καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να δεσμευθούν για μείωση των εξοπλισμών, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "κατά την άποψη της κυβέρνησης η διατύπωση αυτή είναι σε ένα βαθμό ίσως ατυχής, ειδικά με τον τρόπο που διατυπώνεται αυτή την περίοδο."

    Επανέλαβε τη χθεσινή του εκτίμηση ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την ανησυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα αυτό ενώ παράλληλα υπογράμμισε το απαράγραπτο φυσικό δικαίωμα για αυτοάμυνα, όπως καταγράφεται και στην παράγραφο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [13] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,01/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    -----------------------------------------------------------------
                          Τηλεγραφικά εμβάσματα        Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά     Πώληση     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή        575,0600     577,3600   575,0600  579,9600
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7217       1,7285     1,7217    1,7325
    Δολάριο ΗΠΑ            1,8798       1,8873     1,8798    1,8913
    Στερλίνα               1,1315       1,1360     1,1315    1,1385
    Γερμ. Μάρκο            3,4103       3,4239     3,4103    3,4279
    -----------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    -----------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    -----------------------------------------------------------------
                  Περιθώρια     |Ημ. Λήξης|  Περιθώρια      |Ημ.Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|--------------------------
    01 Μήνα     0,0090   0,0000 |03.08.98 | 0,0040   0,0010 |03.08.98
    02 Μήνες    0,0130   0,0000 |03.09.98 | 0,0040   0,0020 |03.09.98
    03 Μήνες    0,0170   0,0000 |05.10.98 | 0,0040   0,0040 |05.10.99
    06 Μήνες    0,0280   0,0000 |04.01.99 | 0,0040   0,0080 |04.01.99
    09 Μήνες    0,0380   0,0000 |06.04.99 | 0,0040   0,0130 |06.04.99
    12 Μήνες    0,0490   0,0000 |06.07.99 | 0,0040   0,0180 |06.07.99
    15 Μήνες    0,0640   0,0000 |04.10.99 | 0,0080   0,0210 |04.10.99
    18 Μήνες             0,0000 |03.01.00 |          0,0240 |04.01.00
    21 Μήνες             0,0000 |03.04.00 |          0,0260 |03.04.00
    24 Μήνες             0,0000 |03.07.00 |          0,0280 |03.07.00
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [14] Εκπρόσωπος - ΗΠΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,01/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης εξέφρασε σήμερα την ικανοποίηση της κυβέρνησης για δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων σχετικά με τα δύο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο.

    "Υπάρχει παρότρυνση εκ μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας και υποστήριξη της νέας προσπάθειας του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο," σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

    Σε χθεσινή του δήλωση ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη Μπιλ Ρίτσαρτσον είπε ότι η χώρα του καλωσορίζει τα ψηφίσματα και καλεί την τουρκική πλευρά να συνεργαστεί με το ΓΓ του ΟΗΕ και τον Ειδικό Σύμβουλό του Ντιέκγο Κόρντοβεζ στις προσπάθειες για προώθηση συνολικής λύσης του προβλήματος.

    Ο κ. Στυλιανίδης είπε ακόμα ότι αυτό αποτελεί μια γενική θέση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και πρόσθεσε "βέβαια μας ικανοποιεί από τη στιγμή που υποστηρίζεται το ψήφισμα και η νέα προσπάθεια που θα έχει στόχο το σπάσιμο του αδιεξόδου."

    Οσον αφορά στην αποστολή Κόρντοβεζ, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι τόσο η Γραμματεία όσο και ο κ. Κόρντοβεζ πρέπει να επιμείνουν από τη στιγμή που έχουν την υποστήριξη των μελών του ΣΑ ώστε να αρχίσει η προσπάθεια για σπάσιμο του αδιεξόδου.

    "Πρέπει να βρεθούν εκείνες οι διαδικασίες και οι τρόποι να αρχίσει αυτή η προσπάθεια, είναι εντολή του ΣΑ," πρόσθεσε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [15] Εκπρόσωπος - Μοσκοβισί

    Λευκωσία,Κύπρος,01/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης επανέλαβε σήμερα ότι η Κύπρος δεν αποτελεί ειδική περίπτωση σε ότι αφορά την ενταξιακή της πορεία.

    Ο Εκπρόσωπος προέβη στην εκτίμηση αυτή, σχολιάζοντας δηλώσεις του Γάλλου υφυπουργού αρμόδιου για ευρωπαϊκές υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί.

    "Η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής: Οι αποφάσεις του Λουξεμβούργου και του Κάρντιφ είναι σαφείς και συγκεκριμένες σε ότι αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η Κύπρος δεν αντιμετωπίζεται ως ειδική περίπτωση αλλά είναι μαζί με όλες τις άλλες υπό ένταξη χώρες και ακολουθεί ακριβώς την ίδια διαδικασία, η οποία πηγαίνει πάρα πολύ καλά στα θέματα της εξέτασης των λεπτομεριών," είπε ο Εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 1 July 1998 - 12:12:09 UTC