Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-07-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΚΕΛ: Χριστόφιας - ψηφίσματα ΟΗΕ
  • [02] Πρόεδρος Βουλής - Κουβανική Αντιπροσωπεία
  • [03] Πούγιουρος - τηλεγράφημα - ΟΗΕ - ΕΕ
  • [04] Πούγιουρος - Κλίντον - τηλεγράφημα
  • [05] Ρέππας - ΕΕ - Κύπρος
  • [06] Κυπριανού - Σεμινάριο - ΕΕ
  • [07] Αμερικανικά ελικόπτερα - Λάρνακα
  • [08] Βουλή των Λόρδων - Κυπριακό
  • [09] Ε/Κ και Τ/Κ επιχειρηματίες - Οσλο

  • [01] ΑΚΕΛ: Χριστόφιας - ψηφίσματα ΟΗΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,01/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ως θετικό κρίνεται, σε γενικές γραμμές, από το ΑΚΕΛ το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του Διεθνούς Οργανισμού, ενώ μη ικανοποιητικό θεωρείται από το κόμμα το δεύτερο ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΣΥΠ.

    Σε δηλώσεις για τα ψηφίσματα προέβη το μεσημέρι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι για πρώτη φορά το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε ταυτόχρονα δύο χωριστά ψηφίσματα για το Κυπριακό, (1178 και 1179).

    Οπως ανέφερε, η ουσία του ψηφίσματος για τις καλές υπηρεσίες είναι η επαναβεβαίωση της βάσης των συνομιλιών, όπως είχε καθοριστεί σε παλαιότερα ψηφίσματα.

    Με αυτό τον τρόπο, είπε, απορρίπτεται για πολλοστή φορά η αξίωση του Ραούφ Ντενκτάς για αλλαγή της βάσης των συνομιλιών κι έτσι το ψήφισμα κρίνεται σε γενικές γραμμές ως θετικό, παρά τις αδυναμίες του.

    Κατονομάζοντας τις αδυναμίες του ψηφίσματος αυτού, ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε στην αποφυγή ονομαστικής αναφοράς σε προηγούμενα ψηφίσματα, την έμμεση μόνο επίρριψη ευθυνών στην Τ/κ πλευρά για το αδιέξοδο και την απάλειψη της πρόνοιας των τελευταίων ψηφισμάτων ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση συνιστούν σημαντική εξέλιξη που διευκολύνει τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

    Αναφορικά με το δεύτερο ψήφισμα, ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε πως η ουσία του είναι "η επίρριψη αποκλειστικής ευθύνης στην Ε/κ πλευρά για την έλλειψη προόδου στον στρατιωτικό διάλογο και η επίρριψη ίσων ευθυνών για τα επίπεδα των στρατιωτικών δυνάμεων και των εξοπλισμών, καθώς και για την απουσία προοόδου προς την κατεύθυνση της αποχώρησης των μισών κατοχικών στρατευμάτων, ως πρώτο βήμα για την πλήρη αποχώρησή τους, με αντάλλαγμα τη μείωση των αμυντικών δαπανών".

    Ιδιαίτερα, τόνισε ότι δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι στο ψήφισμα εκφράζεται ανησυχία για την εισαγωγή όπλων προηγμένης τεχνολογίας, γεγονός που αποτελεί και τον κύριο λόγο για τον οποίο το ψήφισμα αυτό δεν μπορεί να κρίνεται ως ικανοποιητικό, παρά τα επι μέρους θετικά του στοιχεία.

    Ως θετικά στοιχεία, σημείωσε το γεγονός ότι στο ψήφισμα 1178 "αποφεύχθηκε η απάλειψη της αναφοράς στην κυβέρνηση της Κύπρου και παρέμεινε η αναφορά προηγούμενων ψηφισμάτων στην αποστρατικοποίηση ως τελικό στόχο".

    "Το περιεχόμενο του ψηφίσματος αγνοεί πλήρως την πρόσφατη επιστολή Κληρίδη προς τον ΓΓ, γεγονός που πρέπει να προβληματίσει", τόνισε ο κ. Χριστόφιας.

    Χαρακτήρισε λάθος να λέγεται ότι ο ΓΓ έχει λάβει υπόψη την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη.

    "Αν λάμβανε υπόψη την επιστολή του κ. Κληρίδη, θα έπρεπε να χαιρετίσει την ετοιμότητα της κυπριακής κυβέρνησης να προχωρήσει ακριβώς στη σταδιακή μείωση των στρατευμάτων και την παγοποίηση των αμυντικών δαπανών, πράγμα το οποίο δεν γίνεται", τόνισε ο κ. Χριστόφιας.

    Καταλήγοντας, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι η ανάλυση των δύο ψηφισμάτων δεν επιτρέπει θριαμβολογίες, αλλά επιβάλλει προβληματισμό.

    Οι εξελίξεις γύρω από τα ψηφίσματα, πρόσθεσε, επιβάλλουν τη δραστηριοποίηση της κυβέρνησης στο διεθνή χώρο.

    Κληθείς να σχολιάσει την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νότιο Αφρική, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των Αδεσμεύτων Χωρών, επανέλαβε την πάγια θέση του ΑΚΕΛ ότι πρέπει να υπάρξει δραστηριοποίηση, σημειώνοντας ως θετικό σημείο το γεγονός ότι τον Πρόεδρο Κληρίδη θα συνοδεύσει και το Εθνικό Συμβούλιο.

    Ωστόσο, ο κ. Χριστόφιας δεν σχολίασε την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου Κληρίδη στη Μόσχα, διότι, όπως είπε, δεν είναι ενήμερος για το θέμα.

    Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κύριος στρατηγικός στόχος της Ε/κ πλευράς για την άρση του αδιεξόδου θα πρέπει να είναι η κατεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών.

    "Ασφαλώς δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ευρωπαϊκή πορεία. Αλλά νομίζω ότι πρέπει να στραφούμε προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών, με στόχο να ασκηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας η αναγκαία πίεση, και στην ανάγκη λήψης μέτρων προς την κατεύθυνση της Τουρκίας για να αλλάξει τη στάση της" είπε.

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υποστήριξε ότι η αποκλειστική στροφή και ενασχόληση με την πορεία προς την ΕΕ δεν προσφέρει τη δίοδο για την άρση του αδιεξόδου.

    Επεσήμανε ακόμη ότι δύο Μόνιμα Μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, η Γαλλία και η Βρετανία, είναι ηγετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    "Εάν στραφούμε προς την κατεύθυνση αποκλειστικά της ΕΕ, βλέπουμε τη Γαλλία μπροστά μας ως ένα μεγάλο εμπόδιο", δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, εκφράζοντας το φόβο ότι και η Βρετανία στο μέλλον θα σταματήσει "να είναι τόσο διπλωματική, όσο είναι σήμερα".

    Δεν είναι τυχαίο, επεσήμανε, πως στα ψηφίσματα δεν αναφέρεται η ευρωπαϊκή πορεία ως βοηθητικός παράγοντας στην επίλυση του Κυπριακού. Και σε αυτό, πρόσθεσε, ευθύνονται οι ΗΠΑ και σε λιγότερο βαθμό η Βρετανία.

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική κινητικότητα, δηλαδή πραγματική άρση του αδιεξόδου και διεξαγωγή ουσιαστικού διαλόγου, μέσα στο επόμενο δίμηνο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

    [02] Πρόεδρος Βουλής - Κουβανική Αντιπροσωπεία

    Λευκωσία,Κύπρος,01/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η θετική υποστήριξη της Κούβας σε ενδεχόμενη προσφυγή της Κύπρου στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσαν σήμερα εκπρόσωποι του κουβανικού Κοινοβουλίου στον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού.

    Συγκεκριμένα, στη διάρκεια συνάντησης του κ. Κυπριανού με το Γενικό Γραμματέα της κουβανικής Βουλής Ερνέστο Σουάρεζ - Μέντεζ και το μέλος της Λεονάρντο Μαρτίνεζ - Λόπεζ, επαναβεβαιώθηκε το υψηλό επίπεδο των σχέσεων των δύο Κοινοβουλίων και κατ' επέκταση των δύο χωρών.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Μέντεζ ευχαρίστησε την κυπριακή Βουλή για την πρόσκληση να επισκεφθούν την Κύπρο κι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτή η επίσκεψη θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τους δεσμούς των δύο Κοινοβουλίων.

    Είχαμε, είπε, την ευκαιρία αυτές τις μέρες που βρισκόμαστε στην Κύπρο να γνωρίσουμε την κυπριακή πραγματικότητα και να ζήσουμε από κοντά το δύσκολο αγώνα που διεξάγει ο κυπριακός λαός.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι είναι με ιδιαίτερη χαρά που υποδέχεται στην Κύπρο την αντιπροσωπεία του κουβανικού Κοινοβουλίου.

    Είναι μια ευκαιρία, είπε, τόσο για να τους ενημερώσουμε για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό, όσο και για να τους ευχαριστήσουμε ξανά για τη συνεπή συμπαράσταση, την οποία προσέφερε η Κούβα στην Κύπρο, αφότου δημιουργήθηκε το πρόβλημα.

    Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι έλαβε από την αντιπροσωπεία της κουβανικής Βουλής, τη διαβεβαίωση ότι αυτή η συμπαράσταση θα συνεχιστεί.

    Εξάλλου ερωτηθείς εάν είναι δεδομένη η υποστήριξη της Κούβας σε ενδεχόμενη προσφυγή στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών απάντησε καταφατικά, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία.

    Είπε, επίσης, ότι με τέτοιου είδους επισκέψεις σίγουρα θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις των δύο χωρών.

    Ο Γενικός Γραμματέας της κουβανικής Βουλής διαβίβασε πρόσκληση στον κ. Κυπριανού να επισκεφθεί την Κούβα.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [03] Πούγιουρος - τηλεγράφημα - ΟΗΕ - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,01/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Ανδρέας Πούγιουρος, διαμαρτυρήθηκε έντονα στον ΓΓ του ΟΗΕ, τους αρχηγούς των κρατών των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και στον Πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κύπρο, για ισχυρισμούς ότι η Αμμόχωστος ανήκει στα Βακούφια των Λαλά Μουσταφά Πασιά, Αμπλαλέχ Πασιά και Μπιλάλ Πασιά.

    Σε τηλεγραφήματά του, ο κ. Πούγιουρος αναφέρεται στις δηλώσεις του λεγόμενου "γενικού διευθυντή" των Βακουφίων στα κατεχόμενα, Τανέρ Ντερβίς, τονίζοντας ότι "θα πρέπει επιτέλους να τερματίσετε την παράνομη τουρκική κατοχή της Αμμοχώστου και των άλλων εδαφών της Κύπρου, τη διαστρέβλωση της αλήθειας και την παραποίηση της Ιστορίας".

    Αυτό, συνεχίζει, "θα πρέπει να γίνει με άμεσα δραστικά μέτρα", διότι αυτό "επιβάλλουν το διεθνές Δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες που καταπατούνται κατάφωρα τα τελευταία 24 χρόνια".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [04] Πούγιουρος - Κλίντον - τηλεγράφημα

    Λευκωσία,Κύπρος,01/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με την ευκαιρία της επετείου της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, στις 4 Ιουλίου, ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Ανδρέας Πούγιουρος, έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον.

    Στο τηλεγράφημα τονίζεται ότι "η Αμερική παραμένει ένα παράδειγμα επιτυχούς πολυφυλετικής κοινωνίας, η οποία, παρά τα πολλά προβλήματα, καταφέρνει να διατηρήσει ανέπαφη την εικόνα ενός έθνους".

    Ο κ. Πούγιουρος αναφέρεται, εξάλλου, στις απειλές που επιδέχεται η Κύπρος από την Τουρκία κι επισημαίνει ότι η πρόταση της Ε/κ πλευράς για αποστρατικοποίηση έχει αγνοηθεί.

    Τέλος, εκφράζει την ελπίδα ότι κάποια μέρα θα μπορέσει και η Κύπρος να πετύχει ανεξαρτησία, παρόμοια μ' αυτή των ΗΠΑ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [05] Ρέππας - ΕΕ - Κύπρος

    Αθήνα,Ελλάδα,01/07/1998 (ΚΥΠΕ - Κώστας Ιορδανίδης)

    Οι αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων του Λουξεμβούργου και του Κάρντιφ, αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, μας καλύπτουν και μας δεσμεύουν όλους, τόνισε σήμερα ο Ελληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας.

    Εξάλλου, ο κ. Ρέππας υπογράμμισε πως η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) έχει δεχθεί ότι "η Κύπρος θα είναι από τα πρώτα νέα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας".

    Αναφερόμενος στις επιφυλάξεις που έχουν διατυπώσει η Γαλλία και η Αυστρία, για το εάν μπορούν να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο ενόσω δεν συμμετέχουν σ' αυτές οι Τ/Κ, ο κ. Ρέππας είπε: "Το θέμα ετέθη στο παρελθόν και το αντιμετωπίσαμε επιτυχώς" τόσο στο Λουξεμβούργο όσο και στο Κάρντιφ, προσθέτοντας ότι "η ΕΕ δεν θα δεχθεί να μετατραπεί η Κύπρος σε όμηρο της Τουρκίας".

    Σε ερώτηση εάν η στάση των εν λόγω χωρών υπαγορεύεται από την αντίθεσή τους στην προοπτική ανάπτυξης των ρωσικών πυραύλων S300, ο κ. Ρέππας είπε ότι δεν γνωρίζει ποιοί είναι οι λόγοι που οδηγούν μία χώρα στο να υιοθετεί μια συγκεκριμένη θέση.

    Ακολούθως, ο κ. Ρέππας τόνισε ότι τόσο οι αποφάσεις της ΕΕ όσο και τα πρόσφατα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δέχονται ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι θέμα κατοχής και αναγνωρίζουν μία νόμιμη κυβέρνηση και μία κυριαρχία.

    Τα ψηφίσματα μιλούν για αποστρατικοποίηση, που είναι και η θέση της ελληνικής πλευράς, είπε ο κ. Ρέππας και κάλεσε όλες τις χώρες να αξιοποιήσουν και να προβούν στις κατάλληλες κινήσεις προς επίλυση του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [06] Κυπριανού - Σεμινάριο - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,01/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Κυπριακό αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα, για το οποίο η Ευρώπη δεν έχει πράξει τα αναμενόμενα, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού.

    Κηρύσσοντας την έναρξη διήμερου σεμιναρίου με τίτλο "Η Ευρωπαϊκή Ενωση μετά τη Συνθήκη του Αμστερνταμ", ο κ. Κυπριανού υποστήριξε ότι η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ διότι, σε αντίθετη περίπτωση, η πορεία της Κύπρου θα καθίστατο όμηρος της τουρκικής αδιαλλαξίας.

    Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε, επίσης, στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Βουλή, στο πλαίσιο της προεντιαξιακής προετοιμασίας της Κύπρου, τονίζοντας ότι θα γίνουν όλες οι δέουσες ενέργειες, με μέλημα την εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Αναφέρουμε ότι το σεμινάριο συνδιοργανώνεται από τη Βουλή και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [07] Αμερικανικά ελικόπτερα - Λάρνακα

    Λάρνακα,Κύπρος,01/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πέντε κύκλους, σε χαμηλό ύψος, πάνω από στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς στη Λάρνακα, πραγματοποίησαν σήμερα γύρω στις 9.00 το πρωί δύο αμερικανικά ελικόπτερα.

    Τα ελικόπτερα θεάθηκαν από αρκετούς πολίτες να πετούν σε πολύ χαμηλό ύψος πάνω από το στρατόπεδο που βρίσκεται στην πολυσύχναστη Λεωφόρο Αρτέμιδος, κοντά στην Αλυκή Λάρνακας.

    Οπως εγνώσθη αργότερα, τα δύο ελικόπτερα σταθμεύουν συνήθως στο Ακρωτήρι και διακινούνται στη Βηρυτό για διάφορες υπηρεσίες, μέσω του αεροδρομίου Λάρνακας, όπου τους παρέχονται όλες οι αναγκαίες διευκολύνσεις.

    Γύρω στις 9.20 το πρωί, τα δύο ελικόπτερα ζήτησαν άδεια προσγείωσης από τον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου Λάρνακας, αλλά λόγω της βεβαρυμένης πρωινής εναέριας κυκλοφορίας, ο Πύργος Ελέγχου έδωσε οδηγίες στα πληρώματα των δύο ελικοπτέρων να παραμείνουν στον εναέριο χώρο, πάνω από την περιοχή μεταξύ Κιτίου και Αλυκής, μέχρι να καταστεί δυνατό να εξυπηρετηθούν.

    Ομως, αντί να κάνουν κύκλους στην περιοχή μεταξύ Λάρνακας και Κιτίου, τα δύο ελικόπτερα πέταξαν πάνω από το στρατόπεδο σε πολύ χαμηλό ύψος.

    Οι αρχές του στρατοπέδου διαμαρτυρήθηκαν έντονα προς τον Πύργο Ελέγχου και όταν τελικά τα αμερικανικά ελικόπτερα προσγειώθηκαν, ζητήθηκαν από τα πληρώματα εξηγήσεις για τις ενέργειές τους.

    Τα πληρώματα ανέφεραν ότι έκαναν λάθος και οι αρχές του αεροδρομίου τους ζήτησαν να μην επαναληφθεί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [08] Βουλή των Λόρδων - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,01/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας από την Κύπρο, υποστήριξε η Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Βαρώνη Symons.

    Κατά τη διάρκεια σύντομης συζήτησης στη Βουλή των Λόρδων, για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, η Βαρώνη Symons εξέφρασε την άποψη ότι η διαδιακσία επίλυσης του Κυπριακού μέσω των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να συνεχιστεί και κάλεσε την Τουρκία να την υποστηρίξει.

    Η Βαρώνη Symons υπενθύμισε ότι "ο κ. Κληρίδης έχει υποβάλει κάποιες προτάσεις για συζήτηση στον κ. Ντενκτάς.

    Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει αποδεκτές, αλλά παραμένουν στο τραπέζι και τυγχάνουν της υποστήριξης της προεδρίας (της ΕΕ)", επεσήμανε η Βαρώνη Symons.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο δεν αποτελεί προϋπόθεση της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ η διάλυση και η κατάργηση εντελώς του στρατιωτικού καθεστώτος στην κατεχόμενη Κύπρο, η Βαρώνη Symons απάντησε ότι δεν γνωρίζει και επιφυλάχθηκε να απαντήσει γραπτώς.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΠ)

    [09] Ε/Κ και Τ/Κ επιχειρηματίες - Οσλο

    Λευκωσία,Κύπρος,01/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι Ε/Κ και Τ/Κ επιχειρηματίες, που συναντήθηκαν αυτή τη βδομάδα στο Οσλο της Νορβηγίας, στην παρουσία του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, συμφώνησαν να συνεργαστούν για αποκατάσταση των ιστορικών μνημείων της Κύπρου, την ενίσχυση των υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας, την προώθηση περιβαλλοντικών θεμάτων, τις κοινές εμπορικές και οικονομικές επιχειρήσεις και τη διεξαγωγή αθλητικών διοργανώσεων.

    Σε κοινή γραπτή δήλωσή τους, οι Κύπριοι επιχειρηματίες τονίζουν "την ανάγκη αυξημένων επαφών και συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων", συμπεριλαμβανομένων "βημάτων για χαλάρωση και τελική άρση όλων των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση ατόμων, προϊόντων και υπηρεσιών".

    Τονίζουν, επίσης, την ανάγκη "αύξησης των επιχειρηματικών, πολιτιστικών και αθλητικών επαφών" μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς και "την ανάγκη για συζήτηση όλων των θεμάτων κι έναρξη συγκεκριμένων έργων, προς όφελος όλου του λαού της Κύπρου".

    Εξάλλου, συμφωνήθηκε όπως "τέτοιες επαφές ενθαρρυνθούν από τις πολιτικές αρχές των δύο πλευρών και όπως τεθούν υπεύθυνα πλαίσια για επαφές και συνεργασία από εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα".

    Συγκεκριμένα, οι Ε/Κ και Τ/Κ επιχειρηματίες συμφωνούν να συνεργαστούν για την κοινή αποκατάσταση των ιστορικών μνημείων της Κύπρου, αρχίζοντας από τον Απόστολο Ανδρέα και το Χαλά Σουλτάν Τεκκέ, δίπλα από την Αλυκή της Λάρνακας.

    Συμφωνούν, επίσης, να συνεργαστούν για ενίσχυση των υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας και τις κοινές περιβαλλοντικές προσπάθειες, αρχίζοντας από ένα έργο απόρριψης σκυβάλων.

    Αλλο σημείο συμφωνίας, είναι οι κοινές εμπορικές και οικονομικές επιχειρήσεις, σε τομείς όπως η γαλακτοκομία, καθώς και η διεξαγωγή πρωταθλημάτων και πολιτιστικών διοργανώσεων από αθλητικά και άλλα σωματεία του τόπου, αρχίζοντας από ένα αθλητικό τουρνουά, τον Νοέμβριο.

    Στη γραπτή τους δήλωση, οι Κύπριοι επιχειρηματίες τονίζουν ότι, για να επιτευχθεί συμφωνία στα θέματα αυτά, "οι συμμετέχοντες δεν επιζήτησαν να αντιμετωπίσουν τα πολιτικά εκείνα θέματα που έχουν εμποδίσει την επίλυση του Κυπριακού για τόσο καιρό, αφού η επίλυσή τους είναι ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας".

    Αναφέρουν, επίσης, ότι "άνκαι οι συμμετέχοντες ζήτησαν την προώθηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, εντούτοις πιστεύουμε ότι οι επαφές και τα έργα τους είδους που αναφέρονται πιο πάνω μεταξύ των δύο πλευρών, μπορούν να αναπτυχθούν ανεξάρτητα και είναι ύψιστης σημασίας για τη μείωση της έντασης και την αύξηση της αμοιβαίας κατανόησης".

    Τονίζουν, επίσης, ότι "θα εργαστούμε για να πείσουμε την πολιτική ηγεσία και στις δύο πλευρές να υποστηρίξουν αυτές τις πρωτοβουλίες".

    Στη δήλωσή τους, οι Ε/Κ και Τ/Κ επιχειρηματίες καλούν το Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη του Οσλο (PRIO) και το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Columbia να βοηθήσουν στην προώθηση των στόχων αυτών.

    Τέλος, συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη τον προσεχή Νοέμβριο, για επανεξέταση των προγραμμάτων και προγραμματισμό περαιτέρω δράσης.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 1 July 1998 - 17:46:07 UTC