Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-07-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εθνική Φρουρά - εξετάσεις - δηλώσεις
  • [02] Θάνατος Σερ Ντέιβιντ Χαντ
  • [03] Ρέππας - S300
  • [04] Κρανιδιώτης - Υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου
  • [05] UNFICYP - Χέρκους - κατεχόμενα

  • [01] Εθνική Φρουρά - εξετάσεις - δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,30/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημήτρης Δήμου επιθεώρησαν σήμερα το εξεταστικό κέντρο του Λυκείου Αγίου Γεωργίου στη Λάρνακα, όπου διεξάγονταν οι γραπτές εξετάσεις για τους υποψηφίους εφέδρους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς.

    Υπουργός Αμυνας

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Ομήρου χαρακτήρισε τη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων αξιοκρατική και τόνισε ότι "θέλουμε ένοπλες δυνάμεις με ηθικό και αξιοπρέπεια", τα οποία, όπως επεσήμανε, "θα εξασφαλιστούν μόνο όταν κατοχυρώνονται συνθήκες ίσης μεταχείρισης, αξιοκρατίας και ισοπολιτείας για όλους".

    Αντιστράτηγος Δήμου

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα ότι τάσσεται εναντίον της έλευσης των ρωσικών πυραύλων S300, ο Αντιστράτηγος Δήμου ανέφερε ότι ουδέποτε δήλωσε τέτοιο πράγμα, προσθέτοντας ότι μετέβη στην Ελλάδα για να "συνεργαστούμε και να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κατάσταση".

    Είπε, επίσης, ότι δεν εξέφρασε σε καμία περίπτωση την άποψή του, ούτε αυτή του ζητήθηκε από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη.

    Σε ερώτηση εάν ήταν καλή η απόφαση για αγορά των πυραύλων, ο Αντιστράτηγος Δήμου είπε ότι δεν πρόκειται να προβεί σε "ανάλυση" πάνω σ' αυτό το θέμα, αλλά σημείωσε ότι "στον τομέα του, είναι το κορυφαίο όπλο".

    Κοιν. Επιτροπή Αμυνας - Καράς

    Παρόντες στην επιθεώρηση ήταν και μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας, με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Επιτροπής Αντώνη Καρά.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Καράς είπε ότι η Επιτροπή "ενδιαφέρεται για διαδικασίες αντικειμενικές και διαφανείς", και που να πείθουν τους υποψήφιους βαθμοφόρους ότι θα τύχουν ίσης μεταχείρισης.

    Εξέφρασε, εξάλλου, την πεποίθηση ότι "αυτή η διαδικασία μέχρι τώρα εξελίσσεται πολύ καλά" και τόνισε ότι η διαδικασία αυτή είναι "ο μόνος τρόπος πραγματικά να αυξηθεί το ηθικό των στρατιωτών μας".

    Εκτός από το εξεταστικό κέντρο του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λάρνακας, λειτούργησαν ακόμη δύο κέντρα, το ένα στο Γυμνάσιο Βεργίνας και το άλλο στο ΚΕΝ Λάρνακας.

    Το σύνολο των υποψηφίων ανέρχεται στους 1184, ενώ η εποπτεία των εξετάσεων έγινε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, καθώς και από ομάδα καθηγητών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

    Οι εξετάσεις αποτελούνται από έκθεση ιδεών και δοκίμιο νοημοσύνης (IQ).

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [02] Θάνατος Σερ Ντέιβιντ Χαντ

    Λονδίνο,Βρετανία,30/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πέθανε σήμερα το πρωί σε νοσοκομείο της περιοχής Σάσεξ ο σερ Ντέιβιντ Χαντ, θερμός φίλος της Κύπρου, που υπηρέτησε και ως Υπατος Αρμοστής στη Λευκωσία μεταξύ 1965 - 1967.

    Ο σερ Ντέιβιντ ήταν διπλωμάτης με μακρά υπηρεσία από την εποχή του Υπουργείου Αποικιών και στη συνέχεια Υπουργείου Εξωτερικών και Κοινοπολιτειακών Σχέσεων.

    Από τις κυριότερες θέσεις στις οποίες υπηρέτησε, ήταν ως Ιδιαίτερος Γραμματέας δύο Πρωθυπουργών, του Κλέμεντ Ατλι και του Ουίνστον Τσόρστιλ.

    Το 1968 παντρεύτηκε την Κυπρία, Ηρώ Μυριανθούση. Λόγω του ενδιαφέροντός του για τον κλασσικό πολιτισμό, αλλά και για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, είχε τη δυνατότητα ειδίκευσης στο Κυπριακό, το οποίο πρακολουθούσε στενά, μέχρι το θάνατό του.

    Το ξεύγος Χαντ παρευρισκόταν σε όλες τις σοβαρές εκδηλώσεις της ομογένειας μέχρι πρόσφατα, παρά τον κλονισμό της υγείας του σερ Ντέιβιντ.

    Η κηδεία του θα γίνει την μεθεπόμενη Παρασκευή 7 Αυγούστου σε στενό κύκλο στο χωριό Λίντφιλντ, όπου το ζεύγος διέμενε κατά τα τελεταία 24 χρόνια.

    Ειδική τελετή μνημοσύνου θα γίνει στο Λονδίνο τον προσεχή Οκτώβριο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΓΓ/ΜΧ)

    [03] Ρέππας - S300

    Αθήνα,Ελλάδα,30/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε διευκρίνηση σε ερώτημα εάν η αμερικανική πλευρά έχει υποβάλει κάποιο εναλλακτικό σχέδιο για το θέμα των ρωσικών πυράυλων S300 ή εάν εν πάσει περιπτώσει γίνονται συζητήσεις για το θέμα αυτό μεταξύ Αθηνών και Ουάσιγκτον.

    "Δεν συζητούμε εάν υπάρχει ή δεν υπάρχει τέτοια πρόταση και δεν θα το συζητήσουμε δημοσίως", είπε ο Ελληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας και πρόσθεσε ότι "όλες οι προτάσεις που διατυπώνονται συζητούνται αρμοδίως και συζητούνται με τέτοιον τρόπο, ώστε να διαφυλαχθεί το εθνικό συμφέρον".

    "Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν με τον καλύτερο τρόπο, την ώρα που είναι χρήσιμες για το έθνος, για να επιτύχουμε τους στόχους μας", επεσήμανε ο κ. Ρέππας και τόνισε ότι "δεν συζητούμε για να ικανοποιήσουμε την περιέργεια κυρίως όποιων θέλουν να πληροφορηθούν τα πάντα που αφορούν τις συζητήσιες αυτές, συζητούμε για να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις και από τις αποφάσεις θα μας κρίνει ο ελληνικός λαός, από το αποτέλεσμα του έργου".

    Ο Ελληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι το θέμα αφορά έναν πολύ "νευραλγικό τομέα" και πρόσθεσε "μην περιμένετε από την Ελλάδα να οδηγηθεί σε μια τέτοια στάση η οποία θα ισοδυναμούσε - να μου επιτρέψετε να πω - με παράδοση άνευ όρων σε επικίνδυνους και εν πάσει περιπτώσει όχι φιλικούς προς την Ελλάδα παράγοντες.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΑΑ/ΜΧ)

    [04] (Κ) Κρανιδιώτης - Υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου

    Αθήνα,Ελλάδα,30/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που καταδικάζει την Τουρκία σε καταβολή χρηματικής αποζημίωσης στην Κύπρια υπήκοο Τιτίνα Λοϊζίδου "αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα που η Αγκυρα και το καθεστώς Ντενκτάς προσπαθούν να νομιμοποιήσουν τις παράνομες ενέργειες τους και να θέσουν ως προϋπόθεση για την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κύπρο την αναγνώριση του ψευδοκράτους", δήλωσε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης.

    Ο κ. Κρανιδιώτης επισημαίνει περαιτέρω ότι "η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι υποχρεωτική για την Τουρκία" και διατυπώνει την ευχή "η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει τα ειδικότερα μέτρα της εκτέλεσης της απόφασης, να σταθεί στο ύψος της αποστολής της και να συμβάλει με τον τρόπο της στην απόδοση της δικαιοσύνης στην Κύπρο".

    Τέλος, ο κ. Κρανιδιώτης αφού χαρακτήρισε την απόφαση του Δικαστηρίου "ορόσημο", πρόσθεσε ότι "είναι η πρώτη φορά που επιδικάζεται χρηματική αποζημίωση ύψους 300.000 κυπριακών λιρών για την απώλεια χρήσης της ιδιοκτησίας και 20.000 λιρών για ηθική βλάβη σε Κύπριο πρόσφυγα και διαμορφώνει μια στέρεη νομολογία για νέες προσφυγές στο μέλλον".

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΑΑ/ΜΧ)

    [05] (Κ) UNFICYP - Χέρκους - κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,30/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP) υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της ότι, "όπως άλλες αποστολές του ΟΗΕ σε όλο τον κόσμο, η UNFICYP διατηρεί καλές σχέσεις εργασίας με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη".

    Με αφορμή διαβήματα, στα οποία προέβη η Κυπριακή Δημοκρατία, ύστερα από επαφές που είχε η Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Αν Χέρκους με το λεγόμενο υπουργό εξωτερικών του ψευδοκράτους, η UNFICYP αναφέρει ότι οι επαφές αξιωματούχων του ΟΗΕ "διεξάγονται τόσο στην περιοχή της ειρήνευσης όσο και της αποστολής καλών υπηρεσιών, που έχουν εμπιστευθεί στο Γενικό Γραμματέα από το Συμβούλιο Ασφαλείας".

    Η UNFICYP συνεχίζει ότι η συνάντηση της κ. Χέρκους, "η οποία έλαβε κριτική από ορισμένα ελληνικά κι Ε/κ μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε καμία περίπτωση δεν αποτελούσε απόκλιση" από τις εγκαθιδρυμένες διαδικασίες.

    Η ανακοίνωση προσθέτει ότι η UNFICYP αποτελούσε πάντοτε "γέφυρα πάνω από την ουδέτερη ζώνη, μεταξύ των δύο κοινοτήτων" και ότι εκτός από το ρόλο του ειρηνευτή, "παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια σε Ε/Κ και Μαρωνίτες, που ζουν στο βόρειο τμήμα του νησιού, και στους Τ/Κ που ζουν στο νότιο τμήμα".

    Σημειώνει, επίσης, ότι η UNFICYP είναι ο "μεσάζων μεταξύ των δύο πλευρών" σε διάφορα θέματα, όπως την υδατοπρομήθεια, την ηλεκτροδότηση, τις τηλεπικοινωνίες και τις συντάξεις, και ακόμη επείγουσες ιατρικές εκκενώσεις.

    Αναφέρει, εξάλλου, ότι ζητείται συχνά η βοήθεια της UNFICYP για την απελευθέρωση ατόμων της μιας ή της άλλης κοινότητας, καθώς και τρίτων, που κατά λάθος εισέρχονται στη νεκρή ζώνη.

    "Ολα αυτά", καταλήγει η ανακοίνωση, "απαιτούν καθημερινές επαφές" με άτομα και στις δύο πλευρές, προσθέτοντας ότι "η UNFICYP δεν θα μπορούσε να διαδραματίσει αυτόν τον αναντικατάστατο ρόλο εάν οι αντιπρόσωποί της μιλούσαν μόνο με τη μία πλευρά".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 30 July 1998 - 17:46:08 UTC