Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-08-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Αρχιεπίσκοπος - ΠΟΜΑΚ - ΠΣΕΚΑ
  • [03] Κληρίδης - Αναχώρηση - Δηλώσεις
  • [04] Υπουργικό Συμβούλιο - Γιουγκοσλαβία
  • [05] Μόσχα - Φιλοτελική Εκθεση - Κύπρος
  • [06] Διάσκεψη - Ενωμένη Αριστερά ΚΣΣΕ
  • [07] Κρίστοφερ - Απόδημοι
  • [08] Κληρίδης - Αφιξη στην Αθήνα
  • [09] Αλλοδαποί - Επαναπατρισμός
  • [10] Κληρίδης - Αθήνα

  • [01] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,26/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     89.39  ( 0.20)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 1,928,998
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 1,022,199  105.04 (-0.21)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £    66,669   60.11 ( 0.20)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   115,495   61.22 ( 0.33)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £    80,414   84,37 ( 2.06)
    
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £    60,245   72.03 (-0.48)
            Εμπορικές Εταιρείες        £    84,843   44.80 ( 1.27)
            Αλλες Εταιρείες            £    75,518   75.35 ( 1.21)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [02] (K) Αρχιεπίσκοπος - ΠΟΜΑΚ - ΠΣΕΚΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,26/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τη διαφωνία του με τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, κατά τη σημερινή συνάντησή του με τα Κεντρικά Συμβούλια της ΠΟΜΑΚ και της ΠΣΕΚΑ, την οποία χαρακτήρισε ως "την αρχή του τέλους του κυπριακού ελληνισμού."

    Ουσιαστικά, είπε, "με τη διζωνική ομοσπονδία οι πρόσφυγες δεν θα πάνε στα σπίτια τους" και η Τουρκία με τους εποίκους της θα εδραιωθεί στην Κύπρο με αποτέλεσμα "οι Ε/Κ να γίνουν μειονότητα."

    Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει την προχθεσινή δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρου Πάγκαλου, ότι η ελληνική πλευρά μόνο συμβουλευτικά παρεμβαίνει στο χειρισμό του θέματος των πυραύλων S300, είπε ότι "διεθνώς φαίνεται πιο σωστό διότι η Κύπρος πρέπει να αποφασίζει (για τους πολιτικούς της χειρισμούς) και η Ελλάδα να συμπαρίσταται."

    Επομένως, είπε, "έγινε κακή ερμηνεία της δήλωσης του κ. Πάγκαλου." Εξάλλου, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τη λύπη του για την υπόθεση στην οποία φέρεται αναμεμειγμένος ο Μητροπολίτης Λεμεσού, Χρύσανθος, γιατί, όπως είπε, "δόθηκε η ευκαιρία σε κάποιους των οποίων τα συμφέροντα, οικονομικά και άλλα, θίγονται κατά έμμεσο ή άμεσο τρόπο και που δεν αγαπούν την εκκλησία να την κτυπήσουν με κάθε τρόπο."

    "Η παραίτηση ή η παύση (αργία)" είναι οι ποινές που μπορεί να επιβληθούν από την Ιερά Σύνοδο στο Μητροπολίτη Λεμεσού σε περίπτωση που το πόρισμα της Επιτροπής της Ιεράς Συνόδου αποφανθεί ότι οι κατηγορίες εναντίον του υφίστανται, σημείωσε.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι Θα πραγματοποιηθεί συνεδρία της Ιεράς Συνόδου αυτές τις μέρες, όχι μόνο για το θέμα του Μητροπολίτη Χρύσανθου αλλά και για άλλα θέματα.

    Σε ερώτηση κατά πόσο γνώριζε από το 1996 τις δραστηριότητες του Μητροπολίτη Χρύσανθου αφού ο τελευταίος είχε επισκεφθεί τον ίδιο, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι θυμάται συνάντηση που είχε με τον Αγιο Λεμεσού το 1997 ή το 1998 κατά την οποία έγινε λόγος για δηνάρια.

    "Είπαμε ότι τα δηνάρια είναι απαγορευμένα. Και το θέμα έμεινε εκεί," πρόσθεσε.

    Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την ελπίδα ότι σε μερικές μέρες η Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου, που ακόμη συνεχίζει τις έρευνές της, θα εξάγει το πόρισμά της.

    "Ευχαρίστως θα ακούσει η Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου και το πόρισμα των αρχών του κράτους," πρόσθεσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Η Επιτροπή, όμως, "για να κινηθεί πρέπει να έχει συγκεκριμένες μαρτυρίες και κατηγορίες που είναι πραγματικές", εξήγησε.

    Ερωτηθείς εάν έχει ενημερωθεί από το Γενικό Εισαγγελέα, Αλέκο Μαρκίδη, αναφορικά με την πορεία των ερευνών για τις υποθέσεις στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται το όνομα του Μητροπολίτη Λεμεσού, είπε ότι δεν έχει ενημερωθεί για το φάκελο που διαβιβάσθηκε χθες από τους ανακριτές της Αστυνομίας στον κ. Μαρκίδη για την υπόθεση των 3.7 εκ.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΜ)

    [03] (Κ) Κληρίδης - Αναχώρηση - Δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,26/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το ρωσικό αντι - πυραυλικό σύστημα S300, αλλά αν ληφθεί, τότε αυτή θα παρθεί στην Κύπρο από το Εθνικό Συμβούλιο, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

    Μιλώντας κατά την αναχώρησή του από την Κύπρο για την Αθήνα, όπου αύριο θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα συναποφασίζουν. Οπως διευκρίνισε σε ορισμένα θέματα βαρύνουσα γνώμη έχει η Ελλάδα και σε άλλα η Κύπρος.

    Στην αρχική του δήλωση, ο κ. Κληρίδης είπε στην Αθήνα θα έχει αύριο το μεσημέρι "σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη, στην οποία θα συμμετέχει ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Υπουργός Αμυνας".

    Στη σύσκεψη, είπε, θα γίνει ανταλλαγή απόψεων πάνω στη "σημερινή θέση του Κυπριακού, στους μελλοντικούς χειρισμούς, όπως επίσης και στην πορεία προς την Ευρώπη, το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα (ΕΑΧ), τους εξοπλισμούς και τους πυραύλους S300".

    Από την Αθήνα, είπε, θα μεταβεί στη Νότιο Αφρική, μέσω Ζυρίχης, για τη Διάσκεψη Κορυφής των Αδεσμεύτων. Ο Πρόεδρος θα επιστρέψει στην Κύπρο στις 5 Σεπτεμβρίου.

    Σ'ερώτηση αν έχουν μεσολαβήσει οποιεσδήποτε εξελίξεις ώστε να υπάρχει ενδεχόμενο αναβολής εγκατάστασης των πυραύλων S300, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι "πρώτο, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση πέραν της απόφασης που είχε ληφθεί από το Εθνικό Συμβούλιο, η οποία είναι γνωστή σ'όλους σας."

    Πρόσθεσε παράλληλα ότι "και εάν θα ληφθεί τέτοια απόφαση, θα ληφθεί στην Κύπρο από το Εθνικό Συμβούλιο".

    Σε παρατήρηση αν στο θέμα των πυραύλων θα λειτουργήσει το δόγμα του 'συναποφασίζουμε' ή το 'η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται', ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε ότι τα ΜΜΕ ασχολούνται με διάφορα θέματα τα οποία στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν.

    Ανέφερε επίσης ότι τα ΜΜΕ προσπαθούν, ίσως για να εξασφαλίσουν ειδήσεις, "να δημιουργήσουν θέματα".

    Οπως εξήγησε το θέμα του ΕΑΧ λειτουργεί απλούστατα με τον εξής τρόπο: "Καθόμαστε, συζητούμε και συναποφασίζουμε. Σε ορισμένα θέματα βαρύνουσα γνώμη έχει η Ελλάς, σε άλλα θέματα, βαρύνουσα γνώμη κατά τη συζήτηση έχει η Κυπριακή Δημοκρατία. Και είναι φυσικό να είναι έτσι τα πράγματα".

    Σε ερώτηση ποιά είναι η βαρύνουσα γνώμη στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "η συγκεκριμένη περίπτωση είναι εκείνη όπου και οι δύο απόψεις είναι βαρύνουσες".

    Κληθείς και πάλι να απαντήσει αν έχουν μεσολαβήσει οποιεσδήποτε εξελίξεις που να καθιστούν αναγκαία τη συζήτηση του ενδεχομένου αναβολής, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "στη διεθνή σκακιέρα, υπάρχουν διάφορα θέματα, υπάρχουν διάφορα προβλήματα, υπάρχουν διάφορες εξελίξεις. Είναι αυτές τις οποίες θα συζητήσουμε και πώς (αυτές) επηρεάζουν το Κυπριακό".

    Σε ερώτηση αν στα πλαίσια αυτά θα εξετάσει η κυβέρνηση και το ενδεχόμενο να προβεί σε χειρονομία καλής θέλησης σχετικά με τους S300, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι οι S300 "δεν θέλουν καλή θέληση".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [04] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο - Γιουγκοσλαβία

    Λευκωσία,Κύπρος,26/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ανακοίνωσε σήμερα την απαγόρευση μεταφοράς όπλων από κυπριακά πλοία σε οποιοδήποτε λιμάνι της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, συμπεριλαμβανομένου του Κοσσυφοπεδίου.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, με έκδοση διατάγματος, απαγορεύει τη μεταφορά από κυπριακά πλοία σε οποιοδήποτε λιμάνι της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, συμπεριλαμβανομένου του Κοσσυφοπεδίου, όπλων και συναφούς υλικού όλων των τύπων, όπως οπλικά συστήματα και πυρομαχικά, στρατιωτικά οχήματα και εξοπλισμό και σχετικά ανταλλακτικά.

    Το διάταγμα είναι σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Κύπρου που πηγάζουν από το ψήφισμα 1160 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [05] (Κ) Μόσχα - Φιλοτελική Εκθεση - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,26/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Μεγάλη φιλοτελική έκθεση με την ονομασία "Ρωσία - Κύπρος 1998" άνοιξε στη Μόσχα.

    Τα εγκαίνια έγιναν χθες από τον Πρόεδρο της Ενωσης Φιλοτελιστών Ρωσίας, καθηγητή, Δρ. Αλεξάντρ Ιλιούσιν.

    Η διμερής αυτή έκθεση ακολουθεί παρόμοια διοργάνωση που έγινε στην Κύπρο το 1996 και η οποία συνδυάστηκε με την έκδοση κοινής σειράς γραμματοσήμων από τις δύο χώρες.

    Σε ομιλία του, ο Δρ Ιλιούσιν επεσήμανε ότι η παρούσα φιλοτελική έκθεση ανοίγει μια καινούργια σελίδα στις πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου.

    Από την πλευρά του, ο Επιτετραμμένος της Κύπρου στη Μόσχα, Δρ. Σοφόκλης Σοφόκλη, υπογράμμισε τη σημασία των στενών και παραδοσιακά φιλικών σχέσεων που συνδέουν τις δύο χώρες σ'όλους τους τομείς.

    Επίσης, ο Διευθυντής του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, Βάσος Βασιλείου, τόνισε ότι η έκθεση αυτή αποδεικνύει ότι οι σχέσεις της Ρωσίας και της Κύπρου στον τομέα του ταχυδρομείου και του φιλοτελισμού δεν είναι ευκαιριακές, αλλά έχουν συνέχεια.

    Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 30 Αυγούστου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [06] (Κ) Διάσκεψη - Ενωμένη Αριστερά ΚΣΣΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,26/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αρχίζουν αύριο στη Λάρνακα οι εργασίες της Διάσκεψης της Πολιτικής Ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

    Στη διάσκεψη, θα συμμετάσχει μεγάλος αριθμός βουλευτών από 10 χώρες - μέλη του ΣτΕ.

    Την έναρξη των εργασιών της διάσκεψης θα κηρύξει ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρος Κυπριανού, ενώ θα απευθύνουν χαιρετισμό ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, και ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Κύπρο, οι ξένοι βουλευτές θα συναντηθούν με το Δήμαρχο Αγίου Δομετίου, Ανδρέα Χατζηλοϊζου και θα επισκεφθούν τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [07] (Κ) Κρίστοφερ - Απόδημοι

    Λευκωσία,Κύπρος,26/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι πύραυλοι S300 έφεραν το Κυπριακό μετά από πολλά χρόνια και πάλι στο προσκήνιο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), Φίλιπ Κρίστοφερ.

    Μιλώντας στο Συνέδριο των Κεντρικών Συμβουλίων της ΠΣΕΚΑ και της ΠΟΜΑΚ, ο κ. Κρίστοφερ είπε ότι με την αγορά των S300 το Κυπριακό επαναπροβλήθκε στον παγκόσμιο Τύπο.

    Ωστόσο, επεσήμανε ότι η αγορά των πυράυλων, η οποία θα στοιχίσει εκατομμύρια δολάρια, θα έπρεπε να συνοδεύεται με διαφωτιστική εκστρατεία.

    "Η εισήγησή μου είναι ότι εάν αυτή η χώρα, μαζί με την Ελλάδα, η οποία ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια για άλλους σκοπούς, ξοδέψει εκατομμύρια δολλάρια στη διαφώτιση και στις δημόσιες σχέσεις, νομίζω ότι θα είμαστε σε ισχυρότερη θέση", τόνισε ο κ. Κρίστοφερ.

    Επεσήμανε ωστόσο ότι δεν ασκεί κριτική εναντίον της κυπριακής κυβέρνησης, ούτε εναντίον οποιουδήποτε άλλου.

    "Επαναλαμβάνω απλώς αυτά που λέω εδώ και 24 χρόνια", σημείωσε. Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ αναφέρθηκε στα δύο σημαντικότερα επιτεύγματα του ελληνοαμερικανικού λόμπυ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Το σημαντικότερο επίτευγμα, είπε, είναι η θέσπιση νομοθεσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες για τους αγνοουμένους, την οποία υπέγραψε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον.

    Οπως είπε ο κ. Κρίστοφερ, το ελληνοαμερικανικό λόμπυ είναι περήφανο επίσης γιατί κατάφερε να μειώσει την οικονομική βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Τουρκία, από 800 εκατομμύρια που ήταν το 1989, σε λιγότερο από 300 εκατομμύρια δολάρια σήμερα.

    Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ ανέφερε επίσης ότι οι απόδημοι έχουν κάνει "πολύ καλή δουλειά για την Κύπρο".

    "Το γεγονός ότι το Κυπριακό βρίσκεται στο προσκήνιο, οφείλεται σε κάποιο βαθμό στη δουλειά που όλοι κάνετε σε ολόκληρο τον κόσμο, στην Ουάσιγκτον, το Λονδίνο ή σε άλλα μέρη του κόσμου", είπε ο κ. Κρίστοφερ.

    Σημείωσε ότι "όλες οι χώρες έχουν κάτι να προσφέρουν", προσθέτοντας ότι δεν είναι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες σημαντικές.

    "Ολες οι χώρες είναι σημαντικές, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νότιος Αφρική, όλες οι χώρες μπορούν να προσφέρουν", κατέληξε.

    Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώνονται αύριο με ομιλία του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, Γιώργου Χατζησάββα και του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκη Χριστόπουλου.

    Την αυριανή συνεδρία θα προσφωνήσει επίσης και ο Γερουσιαστής Τζακ Ριντ, ο οποίος φθάνει στην Κύπρο σήμερα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [08] (Κ) Κληρίδης - Αφιξη στην Αθήνα

    Λευκωσία,Κύπρος,26/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, έφθασε το απόγευμα στην Αθήνα, όπου αύριο θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη.

    Μετά τη συνάντηση θα διεξαχθούν συνομιλίες με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της Ελλάδας και Κύπρου, Θεόδωρου Πάγκαλου, Ιωάννη Κασουλίδη, Ακη Τσοχατζόπουλου και Γιαννάκη Ομήρου και υπηρεσιακών παραγόντων.

    Τον Πρόεδρο Κληρίδη συνοδεύουν στην Αθήνα ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης.

    Στο αεροδρόμιο υποδέχθηκαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, Χριστόδουλος Πασιαρδής και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικων Μιχαήλ Καμπάνης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [09] (Κ) Αλλοδαποί - Επαναπατρισμός

    Λευκωσία,Κύπρος,26/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δέκα αλλοδαποί από τη Μπαγκλαντές, οι οποίοι διέμεναν στο ξενοδοχείο Πεύκος στη Λεμεσό από τον περασμένο Ιούλιο, όταν περισυλλέγησαν από τις κυπριακές αρχές μετά από δέκα μέρες στη θάλασσα μαζί με 100 άλλους αλλοδαπούς, επαναπατρίστηκαν σήμερα.

    Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας, οι δέκα μεταφέρθηκαν στη Λάρνακα από τη Λεμεσό γύρω στις 10 το πρωϊ, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν οποιαδήποτε επεισόδια.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [10] (Κ) Κληρίδης - Αθήνα

    Αθήνα,Ελλάδα,26/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, αφίχθη σήμερα το απόγευμα επί κεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση επί όλου του φάσματος του κυπριακού προβλήματος.

    Στο αεροδρόμιο, τον κ. Κληρίδη υποδέχθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος τον συνόδευσε ως το ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρετανίας, όπου κατέλυσε ο κ. Κληρίδης και η κυπριακή αντιπροσωπεία.

    Καλώς πληροφορημένες πηγές διευκρίνιζαν ότι κατά την αυριανή σύσκεψη θα ληφθούν αποφάσεις για το συντονισμό των ενεργειών Αθηνών και Λευκωσίας που αφορούν στην πορεία του Κυπριακού στο πλαίσιο της σημερινής συγκυρίας, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την πλήρη αδιαλλαξία που επιδεικνύει η τουρκική πλευρά.

    Αποφάσεις θα ληφθούν και αναφορικώς με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν επί αυστριακής προεδρίας στο τρέχον εξάμηνο.

    Επίσης θα συζητηθούν σε βάθος το θέμα των S300 και τα εξοπλιστικά προγράμματα.

    Καθόσον αφορά στο θέμα των S300, η άποψη της ελληνικής πλευράς είναι ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η διαπραγματευτική αξία που παρέχουν οι ρωσικοί πύραυλοι, ενώ καλώς πληροφορημένες πηγές επαναλάμβαναν ότι δεν τίθεται θέμα ακυρώσεως της παραγγελίας, εάν δεν υπάρξουν οι προϋποθέσεις που έχουν διατυπωθεί ήδη από την κυπριακή κυβέρνηση.

    Στη σύσκεψη, που αναμένεται να αρχίσει περί τις 12.30 το μεσημέρι αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου, εκτός τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη θα συμμετάσχουν από κυπριακής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

    Από ελληνικής πλευράς θα μετάσχουν ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Υπουργος Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης.

    Ο κ. Κληρίδης είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή.

    Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε προκαταρκτική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη με θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΑΑ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 26 August 1998 - 17:46:13 UTC