Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-10-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Ρωσία
  • [02] Εκπρόσωπος - S300
  • [03] Τρίδυμα - Μέθοδος διάγνωσης θαλασσαιμίας
  • [04] Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Στρατιωτικός Διάλογος
  • [05] Αυστριακή Προεδρία - Κύπρος
  • [06] Ομήρου - ΕΑΒ
  • [07] Κυπριανού - Αφιξη - Δηλώσεις
  • [08] Εγκαίνια "CyServ '98"
  • [09] Χριστόφιας - Μουσείο Ιστορίας ΚΚΚ - ΑΚΕΛ
  • [10] Βουλή - Επέτειος Αναξαρτησίας

  • [01] (Κ) Εκπρόσωπος - Ρωσία

    Λευκωσία,Κύπρος,08/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της Χρήστου Στυλιανίδη, διέψευσε σήμερα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε στρατιωτική συμφωνία Κύπρου - Ρωσίας.

    "Ο διευθυντής Τύπου και Πληροφοριών του ρωσικού Υπουργείο Εξωτερικών, κ. Ραχμάνιν, με δήλωσή του χαρακτήρισε ως ανεδαφικές και φανταστικές τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Ρώσος Υπουργός Αμυνας, Στρατάρχης Ιγκόρ Σεργκέγιεφ, με επιστολή προς τον Κύπριο ομόλογό του Γιαννάκη Ομήρου, δήθεν του πρότεινε τη σύναψη στρατιωτικού αμυντικού συμφώνου μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου", είπε ο κ. Στυλιανίδης.

    "Ταυτόχρονη διάψευση υπάρχει και από πελυράς κυπριακής κυβέρνησης", πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι "αυτό που υπάρχει είναι η γνωστή συμφωνία τεχνικής στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1996".

    Ερωτηθείς τί συζητείται επί της συμφωνίας αυτής, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε ότι "συζητούνται διάφορα θέματα και λεπτομέριες που εμπίπτουν στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας".

    Τόνισε όμως ότι αυτό "δεν σημαίνει όμως ότι μπαίνουμε στη λογική ενός αμυντικού συμφώνου. Αυτό καθίστατε σαφές και από τη δήλωση του εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ και από τη σημερινή διάψευση της κυπριακής κυβέρνησης", πρόσθεσε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Εκπρόσωπος - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,08/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης επανέλαβε και σήμερα ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και το Εθνικό Συμβούλιο θεωρούν ότι η οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από ημερομηνίες στο θέμα των πυραύλων δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα.

    Ο κ. Στυλιανίδης προέβη στη δήλωση αυτή κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα αυστριακής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο η Κύπρος έχει ενημερώσει την αυστριακή κυβέρνηση ότι δεν θα προχωρήσει στην εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων ενόσω διαρκεί η αυστριακή προεδρία της ΕΕ.

    Απέφυγε εξάλλου να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει κατά πόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πριν δέκα περίπου μέρες στην ομιλία του στην Εθνική Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής στη Νέα Υόρκη είπε ότι έχει αναβληθεί η άφιξη των πυραύλων μέχρι το Δεκέμβριο.

    "Ο κυπριακός λαός αντιλαμβάνεται ότι αυτοί οι χειρισμοί είναι αναγκαίοι αυτή τη στιγμή", τόνισε και απέρριψε σχόλιο δημοσιογράφου ότι η κυβέρνηση κινείται με τη λογική της εσωτερικής κατανάλωσης.

    Ερωτηθείς αν έχουμε μπει σε κάποια διαδικασία σε ότι αφορά το μέλλον των S300 που εξυπακούουν και την ανάληψη κάποιων υποχρεώσεων και δεσμεύσεων από μέρους μας, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε ότι "οι θέσεις όσον αφορά την πολιτική πτυχή είναι οι γνωστές οι οποίες διατυπώθηκαν επανειλημμένα για τις προϋποθέσεις σε ότι αφορά το θέμα των πυραύλων. Δεν έχει αλλάξει οτιδήποτε", πρόσθεσε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Τρίδυμα - Μέθοδος διάγνωσης θαλασσαιμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,08/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Γεννήθηκαν σήμερα το πρωϊ στο Νοσοκομείο "Αρχεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ", στη Λευκωσία, τα πρώτα τρίδυμα παγκοσμίως με τη νέα πρωτοποριακή μέθοδο προεμφυτευτικής διάγνωσης της θαλασσαιμίας, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Γυναικολογικής - Μαιευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου.

    Η μητέρα, 32 χρονών από τη Λευκωσία, έφερε στον κόσμο με καισαρική τομή λόγω πρόωρου τοκετού, τρία υγιέστατα παιδιά, ένα κοριτσάκι βάρους 1.760 γρ., ένα αγοράκι βάρους 1.738 γρ. και ένα κοριτσάκι βάρους 1.458 γρ.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η νέα μέθοδος προεμφυτευτικής διάγνωσης βασίζεται πάνω στην τεχνική της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

    Συγκεκριμένα, γίνεται μοριακή γενετική ανάλυση του πρώτου και δεύτερου πολικού σωματίου, που είναι προϊόντα του ωαρίου, προτού γίνει γονιμοποίηση και εγκυμοσύνη. Μόνο τα υγιή ωάρια θα γονιμοποιηθούν και μόνο τα υγιή έμβρυα θα μεταφερθούν στη μήτρα της μητέρας ώστε να αποφεύγεται η έκτρωση.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται στην Κύπρο εδώ και δύο χρόνια περίπου από Αμερικανούς Ειδικούς του Ινστιτούτου Αναπαραγωγής και Γενετικής του Σικάγου, σε συνεργασία με το Γυναικολογικό και Μαιευτικό Τμήμα του Νοσοκομείου "Αρχ. Μακάριος ΙΙΙ" της Λευκωσίας και του Κέντρου Θαλασσαιμίας.

    Η νέα μέθοδος προβλέπεται ότι θα καθιερωθεί ως ρουτίνα στο μέλλον για την πρόληψη και αποφυγή εκτρώσεων, όχι μόνο της θαλασσαιμίας, αλλά και για άλλες κληρονομικές γενετικές ασθένειες, καταλήγει η ανακοίνωση.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΑ)

    [04] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Στρατιωτικός Διάλογος

    Λευκωσία,Κύπρος,08/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Ε/κ πλευρά προσέρχεται στη διαδικασία του "πήγαινε - έλα" με βάση το κοινό ανακοινωθέν των υπουργών εξωτερικών των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, που υπογραμμίζει ότι η βάση των συνομιλιών είναι αυτή που καθορίζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και προνοούν για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις, και τόνισε ότι "σε καμιά περίπτωση δεν συζητούμε συνομοσπονδία".

    Ο κ. Στυλιανίδης είπε, εξάλλου, ότι η διαδικασία που ξεκίνησε η Αναπληρωτής Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αν Χέρκους, "εμπίπτει στο πλαίσιο των σχετικών ψηφισμάτων" και πρόσθεσε ότι "σκοπεύουμε να ζητήσουμε διευκρινίσεις για το πλαίσιο και το ρόλο του καθενός".

    Αναφορικά με το κεφάλαιο για μείωση της έντασης και την ασφάλεια, ο κ. Στυλιανίδης είπε πως θέση της κυβέρνησης είναι ότι "δεν θα πρέπει να παραμείνουμε στο συγκεκριμένο περιορισμένο στρατιωτικό διάλογο όπως γίνεται σήμερα".

    Επισημαίνοντας ότι οι θέσεις της κυβέρνησης στο θέμα του στρατιωτικού διαλόγου είναι γνωστές, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι έχουν γίνει "συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες έχουν κατατεθεί εδώ και μερικούς μήνες και γίνεται συζήτηση επί αυτών. Εμείς επιμένουμε επί του παρόντος σε αυτές τις προτάσεις που είχαμε κάνει", τόνισε.

    Ερωτηθείς αν η κ. Χέρκους έχει επιστρέψει με συγκεκριμένη πρόταση επί του θέματος, ο Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι δεν έχει ορισθεί ακόμα συνάντηση της αξιωματούχου του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    "Ακόμα δεν έχουμε συγκεκριμένη ενημέρωση επί του θέματος, αλλά επαναλαμβάνω ότι αυτά τα θέματα του στρατιωτικού διαλόγου, τουλάχιστον στις λεπτομέρειες της συζήτησης και της διαπραγμάτευσης, δεν ήταν ποτέ στο φως της δημοσιότητας σε επίπεδο ανακοινώσεων", πρόσθεσε.

    Ο κ. Στυλιανίδης εξήγησε ότι "επειδή μέχρι τώρα, από το 1992 που είχαμε μια μορφή απαγκίστρωσης, δεν έχει επιτευχθεί η μείωση έντασης, γι' αυτό θεωρούμε ότι αν περιοριστούμε στο συγκεκριμένο στρατιωτικό διάλογο δεν προσφέρουμε στη μείωση έντασης και στην ασφάλεια".

    "Δεν θέλουμε να επικεντρωθεί η συζήτηση στο γνωστό στρατιωτικό διάλογο", είπε, προσθέτοντας ότι "εμείς θέλουμε με βάση το ψήφισμα 1178 και ειδικά τις παραγραφους, 4, ,5 6 και 7, να επεκταθεί αυτός ο διάλογος για τα γενικότερα θέματα μείωσης της έντασης και της ασφάλειας".

    "Αυτές είναι οι διευκρινήσεις που θέλουμε από την κ. Χέρκους στις πρώτες συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας", πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει ενδεχόμενο αναβίωσης του πακέτου των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, του 1993, στο κεφάλαιο της επίτευξης προόδου επί της ουσίας του Κυπριακού, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε ότι "δεν μας έχει τεθεί σε καμία περίπτωση τέτοιο θέμα".

    Εξάλλου, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι αύριο στο Εθνικό Συμβούλιο θα συζητηθεί πώς θα γίνεται η ενημέρωση ενόψει της εξέλιξης της προσπάθειας της κ. Χέρκους

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΑ)

    [05] (Κ) Αυστριακή Προεδρία - Κύπρος

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,08/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι διαπραγματεύσεις ένταξης με την Κύπρο θα συμβάλουν θετικά στην αναζήτηση πολιτικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

    Αυτό δήλωσε η εκπρόσωπος της αυστριακής προεδρίας, Υφυπουργός Εξωτερικών Ferrero Waldner, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ελληνα ευρωβουλευτή Αλέκου Αλαβάνου, στην ολομέλεια της Ευρωβουλής.

    Η προεδρεύων, που απάντησε εκ μέρους του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απέρριψε τις τελευταίες προτάσεις των Τούρκων περί συνομοσπονδίας, ενώ εγκωμίασε την πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης να συμπεριληφθούν και οι Τουρκοκύπριοι στις διαπραγματεύσεις ένταξης.

    Το πλήρες κείμενο της απάντησης της εκπροσώπου της αυστριακής προεδρίας έχει ως εξής:

    "Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λουξεμβούργου και τις γενικές θέσεις της ΕΕ για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, η Ενωση πιστεύει ότι η ένταξη της Κύπρου θα πρέπει να ωφελέσει όλες τις κοινότητες συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκοκυπριακής, και να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της ειρήνης και της συμφιλίωσης στο νησί. Η Ενωση λυπάται που δεν έχει γίνει δυνατό να βρεθεί μια πολιτική λύση στη συνεχιζόμενη διχοτόμηση της Κύπρου, σε έγκαιρο χρόνο, για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Η Ενωση καλωσορίζει την πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης να συμπεριληφθούν Τουρκοκύπριοι αντιπρόσωποι στην ομάδα των διαπραγματεύσεων, για τους όρους της κυπριακής ένταξης στην ΕΕ, και λυπάται που η Τουρκοκυπριακή πλευρά μέχρι τώρα έχει απαντήσει αρνητικά σε αυτή τη πρόταση. Επαναλαμβάνει τη σημασία που αποδίδει στη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων ένταξης. Με αυτό το σκοπό, η Προεδρία και η Επιτροπή θα συνεχίσουν τις απαραίτητες επαφές.

    Η Ενωση πιστεύει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα συμβάλουν θετικά στην αναζήτηση λύσης για μια πολιτική επίλυση του κυπριακού προβλήματος μέσα από τις συζητήσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    Σ' αυτό το πνεύμα, ο στόχος της Ενωσης παραμένει μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία στη βάση μιας πολιτικής συμφωνίας σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Μια πολιτική συμφωνία θα επέτρεπε οι όροι της Συμφωνίας Ενταξης να υλοποιηθούν σε όλο το νησί."

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΑ)

    [06] (Κ) Ομήρου - ΕΑΒ

    Αθήνα,Ελλάδα,08/10/1998 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Ρεβέκκας Γρηγοριάδου)

    Οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) θα διερευνηθούν το συντομότερο δυνατό, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου ύστερα από επίσκεψή του στην εν λόγω Βιομηχανία.

    Κατά την επίσκεψη ο κ. Ομήρου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, η οποία συγκαταλέγεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα και πιο εξελιγμένα τεχνολογικά αεροεπισκευαστικά κέντρα της Ευρώπης.

    Ο Υπουργός Αμυνας είπε ότι "μείναμε εντυπωσιασμένοι από το επίπεδο που διαπιστώσαμε ότι υπάρχει στην ΕΑΒ και κυρίως από το επίπεδο υψηλής τεχνολογίας".

    Είπε, επίσης, ότι κατά την επίσκεψή του στην ΕΑΒ συζητήθηκε "η δυνατότητα συνεργασίας ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την ΕΑΒ".

    Πρόσθεσε ότι "οι παράμετροι που ισχύουν στη συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες δεν είναι μόνο οικονομικού ή εμπορικού χαρακτήρα αλλά μια σημαντική παράμετρος είναι οι αδελφικές σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Μητροπολιτικού Ελληνισμού".

    Συνεπώς, είπε "θα υπάρξει μία κινητικότητα γύρω από αυτό το θέμα στους προσεχείς μήνες και θα μπούμε σε μία διαδικασία διερεύνησης των δυνατοτήτων, σε συσχετισμό με τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς, για να ανοίξουμε ένα δίαυλο συνεργασίας".

    Ο κ. Ομήρου εξέφρασε, εξάλλου, την ελπίδα ότι μετά τη σχετική διερεύνηση που θα γίνει "θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατόν".

    Αναφέρουμε ότι η ΕΑΒ ασχολείται με τη συντήρηση αεροσκαφών και ελικοπτέρων, την κατασκευή και συναρμολόγηση δομικών τμημάτων αεροσκαφών και κινητήρων, τη σχεδίαση και κατασκευή ηλεκτρονικών και τηλεπικοινωνιακών προϊόντων, οπλικών συστημάτων και παροχής υποστήριξης σε αγοραστές ή άλλους κατασκευαστές καθώς και με την εκπαίδευση ειδικοτήτων της αεροπορικής βιομηχανίας, και αρχές διοίκησης και εφοδιαστικής διαχείρησης.

    Ο Υπουργός Αμυνας, που πήγε στην Ελλάδα για να επισκεφθεί την έκθεση "Defendory International 1998" επιστρέφει στην Κύπρο απόψε.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΝΓ/ΜΑ)

    [07] (Κ) Κυπριανού - Αφιξη - Δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,08/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πληροφορίες που φέρουν τη διαδικασία που έχουν αναλάβει τα Ηνωμένα Εθνη για το Κυπριακό, να στοχεύει άμεσα στην εξεύρεση φόρμουλας για τη μη έλευση του αντιπυραυλικού συστήματος S - 300 στην Κύπρο, κατέχει ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την άφιξή του στην Κύπρο από την Αθήνα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι για το θέμα της διαδικασίας αναμένει ενημέρωση από τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη και στη συνέχεια θα διατυπώσει τις θέσεις του.

    Από πληροφορίες που έχει, ανέφερε, αλλά και σύμφωνα με τουρκικές πηγές μετά την επίσκεψη της Αναπληρωτού Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο, Αν Χέρκους στην Αγκυρα, η διαδικασία αυτή αποβλέπει, επί του παρόντος, στην εξεύρεση φόρμουλας για τη μη έλευση των πυραύλων.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις για διεξαγωγή της διαδικασίας "κεκλεισμένων των θυρών", ο κ. Κυπριανού είπε πως πρέπει "σε κάποιο βαθμό να τηρηθεί η εμπιστευτικότητα και το απόρρητο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι άνθρωποι που έχουν ευθύνες, που έχουν απόψεις, που έχουν λόγο, όποια θέση και να κατέχουν, ότι δεν πρέπει να γνωρίζουν για να εκφράσουν απόψεις".

    Αναφορικά με τη στάση που κράτησε η κ. Χέρκους για το θέμα συνάντησής της με τον ίδιο, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι το γραφείο του θα διερευνήσει το θέμα αύριο το πρωί ή τη Δευτέρα.

    Κυπριανού - Επαφές στην Αθήνα

    "Εκείνο που μας ζητούν διάφοροι αυτή τη στιγμή είναι να συνυπογράψουμε τη νομιμοποίηση του εθνικού ξεκαθαρίσματος. Ούτε η Ελλάδα, ούτε η Κύπρος είναι διατεθειμένες για κάτι τέτοιο", υπογράμμισε ο κ. Κυπριανού, αναφερόμενος στις επαφές που πραγματοποίησε στην Αθήνα σε σχέση με το Κυπριακό.

    Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε "σημαντικές και ουσιαστικές", τις συνομιλίες που είχε στην ελληνική πρωτεύουσα, ιδιαίτερα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη.

    Ανέφερε, ότι κατά τη διάρκεια των επαφών "έγινε ανταλλαγή απόψων για την παρούσα φάση του Κυπριακού, για τα αδιέξοδα, τους κινδύνους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε".

    Η τουρκική στάση δεν μεταβλήθηκε, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, αφού δεν ασκήθηκαν πιέσεις και δεν έχει γίνει ο,τιδήποτε που θα οδηγούσε σε θετικότερες εξελίξεις.

    Σε ότι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "όλοι αποδέχονται ότι η αμερικανική εμπλοκή δεν απέδωσε θετικά αποτελέσματα".

    Είπε ακόμη ότι κανείς δεν αμφισβητεί ότι στόχος της Τουρκίας δεν είναι η ομοσπονδία, "αλλά κάποια άλλη διευθέτηση, είτε λέγεται δύο χωριστά κράτη είτε συνομοσπονδία, που να σημαίνει στην πραγματικότητα, εθνικό ξεκαθάρισμα.

    "Από δω και πέρα θα δούμε ποιοι πρέπει να είναι οι χειρισμοί μας και θα καταθέσω τις προτάσεις μου αύριο στο Εθνικό Συμβούλιο", ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

    Οπως είπε αντηλλάγησαν και απόψεις αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, "εξακολουθεί να είναι η μόνη ακτίδα φωτός στον ορίζοντα" και καλωσόρισε την έναρξη ουσιαστικών συνομιλιών στις 10 Νοεμβρίου.

    Ο κ. Κυπριανού συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, τον Υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο, τους πολιτικούς αρχηγούς, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, Χριστόδουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολο Κακλαμάνη.

    Οπως είπε ο κ. Κυπριανού, με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων βρίσκεται σε "συνεχή επαφή και συντονισμό προσπαθειών, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο τόσο στο διεθνή χώρο, αλλά και στα εθνικά Κοινοβούλια δεδομένου ότι η τελική απόφαση για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ πρέπει να είναι απόφαση των εθνικών Κοινοβουλίων".

    Περιουσιακά στοιχεία - Επιτροπή Ελέγχου Βουλής

    Ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε ότι ο ίδιος "είναι ανοικτός σε ότιδήποτε", που αφορά τη δημοσίευση των περιουσιακών του στοιχείων.

    Πρόσθεσε όμως ότι τον λυπεί το γεγονός πως κάποιοι, καθαρά για πολιτικούς λόγους, θέλουν μετά από τόσα χρόνια να πλήξουν την τιμή και την υπόληψή του.

    "Είναι γνωστός ο ανελέητος πόλεμος που έγινε και γίνεται και πιθανό να γίνεται στο μέλλον", σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Ερωτηθείς κατά πόσο ο ίδιος θα ακολουθούσε την ενέργεια του Προέδρου της Δημοκρατίας να καλέσει τους Υπουργούς της κυβέρνησης να καταθέσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, σε ότι αφορά τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο κ. Κυπριανού απάντησε "αν προβλέπει η νομοθεσία".

    "Ημουν έτοιμος", σημείωσε, "να καταθέσω όλα τα περιουσιακά μου στοιχεία, αλλά μου υπεδείχθη και από νομικούς και πολιτικούς φίλους ότι θα έπρεπε να αναμένω να εγκριθεί η αναγκαία νομοθεσία και στη συνέχεια, να τα καταθέσω και εγώ ίσως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όλη η πολιτική ηγεσία και τα μέλη της Βουλής. Επομένως αναμένω τη θέσπιση του νόμου".

    Σημείωσε ωστόσο, πως "αν καθυστερήσει η θέσπιση του νόμου, εγώ θα προχωρήσω να καταθέσω τα δικά μου περιουσιακά στοιχεία διότι πρέπει να τελειώνει αυτή η ιστορία".

    Γαλανός - Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης

    Σε ερώτηση κατά πόσο με τη δημιουργία του κόμματος Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης έχουμε τώρα έξι πολιτικά κόμματα και κατά πόσο το νεοϊδρυθέν κόμμα έχει δικαίωμα συμμετοχής στο Εθνικό Συμβούλιο, σαν κοινοβουλευτικό κόμμα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "έχουμε Δημοκρατία και ο καθένας είναι ελεύθερος να ιδρύσει κόμμα".

    Σε ότι αφορά τη συμμετοχή του ΚΕΑ στο Ε.Σ., ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το θέμα θα εξεταστεί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΜ/ΜΜ)

    [08] (Κ) Εγκαίνια "CyServ '98"

    Λευκωσία,Κύπρος,08/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Η κυβέρνηση προωθεί και σθεναρά υποστηρίζει τις προσπάθειες για καθιέρωση της Κύπρου ως περιφερειακού κέντρου υπηρεσιών", υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, στο χαιρετισμό του στα εγκαίνια της 4ης Εκθεσης Υπηρεσιών Κύπρου "CyServ '98".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι "η συμβολή του τομέα των υπηρεσιών στο ακαθάριστο εθνικό εισόδημα είναι περίπου 73 τοις εκατόν και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον τουρισμό, λογιστικές, ασφαλιστικές, νομικές, συμβουλευτικές και άλλες υπηρεσίες".

    Εξέφρασε, εξάλλου, την πεποίθηση ότι με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας στον τομεά αυτό μπορούμε να επιτύχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα για το καλό όλων των τομεων της οικονομικής μας δραστηριότητας και προς όφελος όλου του λαού της Κύπρου.

    "Η αναβαθμισμένη φέτος 'CyServ' προσφέρει την ευκαιρία για επέκταση των δεσμών με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις Ευρωπαϊκές χώρες, τις γειτονικές χώρες της Μέσης Ανατολής και τις χώρες της Βαλκανικής. Γι' αυτό και δίκαια έχει χαρακτηριστεί σαν γέφυρα ευρωμεσογειακής συνεργασίας", σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Τέλος, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι η συμμετοχή Κυπρίων, αλλά και ξένων εκθετών, όπως από την Ελλάδα, Αίγυπτο, Ισραήλ, Μάλτα, Ιορδανία και Λίβανο, φανερώνει τη σημασία που αποδίδουν στο γεγονός αυτό τόσο οι Κύπριοι και ξένοι εκθέτες όσο και εκείνοι που ενδιαφέρονται να έχουν υπηρεσίες ψηλού επιπέδου.

    Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης, υπογράμμισε ότι "οι προοπτικές περαιτέρω διεύρυνσης των υπηρεσιών, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό, παρουσιάζονται θετικές ιδιαίτερα σε ότι αφορά μη παραδοσιακούς τομείς και υποτομείς του ευρύτερου φάσματος των υπηρεσιών".

    Οπως είπε, "το άρτια καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό της Κύπρου, οι ευφάνταστοι και αεικίνητοι Κύπριοι επιχειρηματίες, τα σύγχρονα έργα υποδομής που σχετίζονται με τον τομέα των υπηρεσιών και η γεωπολιτική θέση της Κύπρου αποτελούν καλό εχέγγυο επιτυχίας για ικανοποίηση των αναγκών όσων επιζητούν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου".

    Ανέφερε επίσης ότι "είναι πάγια πολιτική της κυπριακής κυβέρνησης η ενεργοποίηση και διεύρυνση όλου του φάσματος της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, και η ενίσχυση, ανάπτυξη και ευρωστία της αποτελούν θεμελιώδεις και αταλάντευτους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής".

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιομηχάνων και Εργοδοτών (ΟΕΒ), Ανδρέας Πίττας, είπε ότι από φέτος η "CYSERV" αποτελεί σταυροδρόμι συνάντησης ενός ευρύτατου κύκλου επιχειρηματιών και γέφυρα Ευρω-μεσογειακής συνεργασίας.

    Ο κ. Πίττας είπε ότι οι χώρες που μετέχουν στην Εκθεση και γενικά οι χώρες της περιοχής έχουν να ωφεληθούν από την ανάπτυξη της συνεργασίας αυτής μια και αφ' ενός ο τομεάς των υπηρεσιών είναι ο πιο δυναμικά αναπτυσσόμενος διεθνώς και αφ' ετέρου γιατί οι οικονομίες των χωρών αυτών είναι αλληλοσυμπληρούμενες.

    Σημείωσε ότι η ΟΕΒ, σε συνεργασία με τους 24 κλάδους υπηρεσιών που συναποτελούν την "Επιτροπή Υπηρεσιών - ΟΕΒ", διαμόρφωσε και υπέβαλε στην κυβέρνηση μια σειρά από εισηγήσεις προς υποβοήθηση της επιτάχυνσης της ανάπτυξης, ιδιαίτερα των μη παραδοσιακών κλάδων του τομέα των υπηρεσιών.

    Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ ανέφερε ότι στην Εκθεση συμμετέχουν 26 επιχειρήσεις από την Αίγυπτο, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ιορδανία, το Λίβανο και τη Μάλτα, καθώς και 54 επιχειρήσεις από την Κύπρο.

    Πρόσθεσε ότι μετέχουν επίσης η Ευρωπαϊκή Ενωση, για την προβολή των διαφόρων προγραμμάτων της, καθώς και το Διεθνές Κέντρο Εμπορίου, με την παρουσίαση της βιβλιογραφίας του και άλλων μέσων προώθησης των δραστηριοτήτων του.

    Οι επιχειρήσεις που μετέχουν, είπε ο κ. Πίττας, προέρχονται απ' όλους τους κύριους κλάδους των υπηρεσιών όπως συμβουλευτικές υπηρεσίες διεύθυνσης, διαφήμισης - δημόσιες σχέσεις, οργάνωση συνεδρίων και εκθέσεων, έρευνες αγοράς, τηλεπικοινωνίες, λογιστικές, τραπεζικές, ασφαλιστικές, χρηματοοικονομικές, μεταφορικές, τουριστικές, ιατρικές υπηρεσίες, πληροφορική, σχεδιασμός, αρχιτεκτονική, παραγωγή ταινιών, τριτοβάθμια εκπαίδευση και ΜΜΕ.

    Στα εγκαίνια παρέστησαν υπουργοί, ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, πρέσβεις κι άλλοι επίσημοι.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [09] Χριστόφιας - Μουσείο Ιστορίας ΚΚΚ - ΑΚΕΛ

    Λευκωσία,Κύπρος,08/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Αναπόσπαστο κομμάτι της νεότερης ιστορίας της Κύπρου", χαρακτήρισε ο ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, την ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου κατά τη σημερινή τελετή των εγκαινίων του Μουσείου της Ιστορίας του ΑΚΕΛ στο σπίτι όπου έζησε ο Εζεκίας Παπαϊωάννου.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι το σπίτι αυτό στο οποίο έζησε ο Εζεκίας Παπαϊωάννου από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 μέχρι το θάνατο του στα 1988 το κληροδότησε η γυναίκα του, Ειρήνη Παπαϊωάννου, στο ΑΚΕΛ, με την επιθυμία να στεγάσει το Μουσείο της Ιστορίας του Κόμματος.

    "Εγκαινιάζοντας αυτό το Μουσείο ανταποκρινόμαστε σε μια μεγάλη ανάγκη: Να δώσουμε ανάγλυφα και ζωντανά μια εικόνα της ιστορίας, των αγώνων, της προσφοράς και των θυσιών του Κόμματος", είπε ο κ. Χριστόφιας σημειώνοντας ότι το μουσειακό υλικό αποτελείται από φωτογραφίες, ντοκουμέντα, βιβλία, εκδόσεις, και διάφορα αντικείμενα που σχετίζονται με τη ζωή του Κόμματος και τη δράση των στελεχών του.

    Αργότερα σήμερα, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, θα τελεστεί πολιτικό μνημόσυνο στη μνήμη του Εζεκία Παπαϊωάννου στο οποίο θα παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και θα μιλήσει ο Γ.Γ. του Κόμματος.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΑ)

    [10] Βουλή - Επέτειος Αναξαρτησίας

    Λευκωσία,Κύπρος,08/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την επέτειο της συμπλήρωσης 38 χρόνων από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας τίμησε κατά τη σημερινή πρώτη της συνεδρία, μετά τις θερινές διακοπές, η ολομέλεια της Βουλής.

    Η συνεδρία άρχισε με μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, και όλων όσοι έδωσαν τη ζωή τους αγωνιζόμενοι για την ελευθερία και τη δημοκρατία στην Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, παρόλες τις ατέλειες και τα εμπόδια που την προικοδότησαν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνομολογήθηκε, έδωσε την ευκαιρία στον κυπριακό λαό να ζήσει ελεύθερος, να προοδεύσει και να ευημερήσει μέσα σε συνθήκες δημοκρατίας.

    Μετά από 38 χρόνια, πρόσθεσε, ο κυπριακός λαός συνεχίζει να αγωνίζεται και να αναμένει τη λύτρωση.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι τελευταία παρατηρούνται διάφορες πρωτοβουλίες ενώ ταυτόχρονα σκληραίνει η αδιαλλαξία και η προκλητικότητα της Αγκυρας.

    Οφείλει η διεθνής κοινότητα, κατέληξε, να είναι αντικειμενική και να συμπαρασταθεί μέχρι αίσιου τέλους στην Κύπρο γιατί εδώ κρίνονται οι αρχές και οι αξίες της ίδιας της ανθρωπότητας.

    Στο μεταξύ, η Βουλή αποφάσισε όπως συνέλθει την ερχόμενη Δευτέρα για να συζητήσει τροποποιητικό Νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Κύπρου με το οποίο προβλέπεται η παροχή δικαιώματος στο διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου να ψηφίζει στις πρυτανικές εκλογές.

    Οι εκλογές θα γίνουν σε δέκα μέρες και το σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη σημερινή συνεδρία της Βουλής κηρύχθηκε ως επείγον.

    Στη συνέχεια η Βουλή ενέκρινε τη διάθεση ενός εκατομμυρίου τριακοσίων χιλιάδων λιρών από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού για ενίσχυση των διαφόρων ποδοσφαιρικών σωματείων.

    Επίσης ενέκρινε νομοσχέδιο περί διορισμού εκτάκτων υπαλλήλων στον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΡΜ/ΝΓ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 8 October 1998 - 18:16:40 UTC