Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-11-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κασουλίδης - Κύπρος - ΕΕ
  • [02] Αραβικά Εμιράτα - Κύπρια - Φόνος
  • [03] Ισραηλινοί - Κράτηση - Απόφαση
  • [04] Πολίν Γκριν - Κυπριακό - ΕΕ - Χέρκους - Οτσαλάν
  • [05] ΥΦΕΞ Νορβηγίας - Κύπρος
  • [06] Κασουλίδης - Αγιέντε
  • [07] Κυπριανού - ΑΚΕΛ - Αγιέντε
  • [08] Κυπριανού - Σαβί
  • [09] ΥΠΑΜ - Τουρκική εισβολή - Τ/Κ
  • [10] Απεβίωσε ο Ρένος Πρέντζας

  • [01] Κασουλίδης - Κύπρος - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,20/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Η διαπραγματευτική πορεία της Κύπρου προχωρεί", δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ύστερα από συνάντηση με την Υφυπουργό Εξωτερικών της Κούβας Ισαμπέλ Αγιέντε, που επισκέπτεται την Κύπρο.

    Ο κ. Κασουλίδης προέβη στην πιο πάνω δήλωση συστήνοντας παράλληλα προσοχή να μην "δεχόμαστε χωρίς να ελέγχουμε δηλώσεις οι οποίες γίνονται από το εξωτερικό πάνω στις οποίες στήνονται ολόκληρα σενάρια και στο τέλος αποδεικνύονται λανθασμένες" προβάλλοντας ως παράδειγμα στον ανακριβή τρόπο που αποδόθηκαν από δημοσιογράφους οι δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας, Αννα Λιντ, σχετικά με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Οι δήθεν δηλώσεις της Υπουργού περί λύσης του Κυπριακού και μετά ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ "κάθε άλλο παρά την εικόνα που εδόθη τελικά αποδίδουν" είπε ο κ. Κασουλίδης γιατί "η πολιτική της Σουηδίας παραμένει η ίδια".

    "Δεν υπήρχε λόγος να δημιουργηθεί ολόκληρο ζήτημα που να δίνει την εντύπωση ότι σχεδόν η ενταξιακή μας πορεία έχει ανακοπεί. Η ενταξιακή πορεία της Κύπρου προχωρεί κανονικά όπως τη γνωρίζαμε από την αρχή και όπως ήταν οι θέσεις των διαφόρων κρατών - μελών από την αρχή", πρόσθεσε.

    Σημείωσε ακόμη ότι έχει ορισθεί έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο για τις αρχές Δεκεμβρίου το οποίο θα εγκρίνει τις διαπραγματευτικές θέσεις για ακόμη οκτώ κεφάλαια που θα υποβληθούν πριν από τη Διάσκεψη Κορυφής της Βιέννης και επί των οποίων αναμένεται να αρχίσει διαπραγμάτευση νωρίς το 1999.

    Ερωτηθείς κατά πόσο έχει ο ίδιος ενδείξεις ότι κάποιοι ενδεχομένως θα εντάξουν μέσα στον κύκλο θεμάτων και το λεγόμενο εμπάργκο ή τις σχέσεις εμπορίου με τα κατεχόμενα σχετίζοντας το με την ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων, είπε ότι δεν νομίζει πως το εμπάργκο "συσχετίζεται με αυτό το συγκεκριμένο κεφάλαιο" γιατί το κεφάλαιο αυτό αφορά το πως "διασφαλίζεται η ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο σύνολο της επικράτειάς της".

    Τόνισε, εξάλλου, πως στη δεδομένη περίπτωση το ερώτημα που τίθεται είναι "ποιός στην περίπτωση της Κύπρου εμποδίζει τη διακίνηση των αγαθών" που είναι "τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής διά της διαχωριστικής γραμμής".

    Πρόσθεσε ότι δεν θα ήθελε να προκαταλάβει ότι θα τίθετο παρόμοιο ζήτημα από οποιαδήποτε χώρα αλλά επανέλαβε ότι δεν αναμένει ότι θα καλυφθούν αυτά τα οκτώ κεφάλαια για να προχωρούμε στα επόμενα και ότι "θα υπάρχουν θέματα τα οποία θα μείνουν και προς το τέλος για συζήτηση ξανά".

    "Πιθανόν", είπε, να "εγερθούν κάποια προβλήματα όπως και για κάθε θέμα διαπραγμάτευσης".

    Κληθείς να σχολιάσει την παρομοίωση του αρχηγού της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνη Σαμαρά, που αφορά την ένταξη της Κύπρου σε σχέση με το ψευδοκράτος και την ένταξη της Γερμανίας σε σχέση με τη τότε Ανατολική Γερμανία, ο κ. Κασουλίδης απάντησε ότι "καμία περίπτωση δεν είναι όμοια, όμως είναι γεγονός ότι η Γερμανία καίτι διαιρεμένη ήταν ιδρυτικό μέλος της ΕΕ".

    Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι η Κύπρος χρησιμοποιεί αυτό το επιχείρημα "εδώ και καιρό".

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΓΠ)

    [02] Αραβικά Εμιράτα - Κύπρια - Φόνος

    Λευκωσία,Κύπρος,20/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συνελήφθη σήμερα σε αραβικό εμιράτο ο Ζαχαρίας Κολοκάση, 40 χρόνων από τη Λευκωσία και παραδέχτηκε ότι σκότωσε με πέτρα τη σύζυγό του Κωσταντία κτυπώντας την στο κεφάλι, κατά τη διάρκεια φιλονεικίας.

    Το μήνυμα διαβιβάστηκε σήμερα το πρωί από τον Αρχιαστυνόμο του Ντουμπάϊ κ. Sharaf στην υπεύθυνη της Υπηρεσίας Ιντερπόλ του Αρχηγείου Ασυνομίας υπαστυνόμο Σούλα Δημητρίου, η οποία κατά τις τελευταίες μέρες βρισκόταν σε συνεχή επαφή με τις αστυνομικές αρχές του εμιράτου.

    Ο Διευθυντής του Τμήματος Γ του Αρχηγείου Αστυνομίας, Ναθαναήλ Παπαγεωργίου, κάλεσε στο Αρχηγείο τα αδέλφια του θύματος Τάσο Παπαθεοχάρους και Ανδρούλα Δημητρίου και τους διάβίβασε το θλιβερό μήνυμα, ενώ σχετικά ειδοποιήθηκε και η μητέρα του Ζαχαρία Κολοκάση.

    Σύμφωνα με αακοίνωση της Αστυνομίας, το πτώμα της φονευθείσης είχε βρεθεί πριν από μέρες σε περιοχή σπαστήρων κυπριακής εταιρείας στη Φουτζέιρα, όπου εργάζεται ο Ζαχαρίας Κολοκάσης, αλλά δεν είχε αναγνωρισθεί.

    Η ανάμιξη της κυπριακής Αστυνομίας άρχισε στις 10 Νοεμβρίου όταν τα αδέλφια του θύματος εξέφρασαν υποψίες ότι η αδελφή τους σκοτώθηκε από το γαμβρό τους.

    Σύμφωνα με την καταγγελία τους, ο Ζαχαρίας τους είχε τηλεφωνήσει στις 8 Νοεμβρίου ότι η αδελφή τους πέθανε στις 5 Νοεμβρίου στο νοσοκομείο Saint Mary's στο Λονδίνο και ότι την έθαψε σε οικογενειακό τάφο στη Βρετανία στις 7 Νοεμβρίου.

    Κατά τους συγγενείς του θύματος, ο γαμβρός τους διέδιδε ότι η σύζυγός του έπασχε από καρκίνο, ενώ αυτή όταν ήλθε στην Κύπρο τον περασμένο Οκτώβρη, υποβλήθηκε σε ιατρική εξέταση, που απέδειξε ότι δεν έπασχε από τέτοια αρρώστεια.

    Στη συνέχεια η Ιντερπόλ Αρχηγείου Αστυνομίας έστειλε μήνυμα προς την Ιντερπόλ Αμπου Ντάμπι και προς τις Αστυνομικές Αρχές Ντουμπάι για το θέμα.

    Ο ανώτερος υπαστυνόμος Αμπτούλ Ραχμάν ειδοποιήσε χθες την Ιντερπόλ Αρχηγείου ότι εντοπίστηκε ο Ζαχαρίας Κολοκάση, αλλά δεν προσήλθε για ανάκριση την ορισθείσα ώρα.

    Σήμερα το πρωί εντοπίστηκε το αυτοκίνητό του, χωρίς πινακίδες και ακολούθησε η σύλληψη και η παραδοχή του σε κατάθεση που έδωσε, ότι σκότωσε τη γυναίκα του, κτυπώντας την με πέτρα κατά τη διάρκεια φιλονεικίας.

    Ο συλληφθείς είχε τοποθετηθεί στον κατάλογο απαγορεύσεως εξόδου. Είχε προσπαθήσει, κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, να ταξιδέψει στην Κύπρο με τα τρια ορφανά παιδιά του, ένα αγόρι 15 χρόνων και δύο κοριτσάκια 13 και 8 χρόνων.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [03] Ισραηλινοί - Κράτηση - Απόφαση

    Λάρνακα,Κύπρος,20/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας αποφάσισε την κράτηση των δύο Ισραηλινών που κατηγορούνται για κατασκοπεία εναντίον της Εθνικής Φρουράς, μέχρι την έναρξη της δίκης τους στις 8 Δεκεμβρίου.

    Ο Πρόξενος του Ισραήλ στην Κύπρο, Μισέλ Χαρέλ, ζήτησε σήμερα από το δικαστήριο όπως οι δύο παραδοθούν στην Πρεσβεία του Ισραήλ στη Λευκωσία, μετά από σχετικές εντολές που πήρε από το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του.

    Οπως είπε, η κυβέρνηση του Ισραήλ αναλαμβάνει να διασφαλίσει την εμφάνισή τους ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου, υπογράφοντας και χρηματική εγγύηση.

    Τόνισε ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να τους αφήσει να δραπετεύσουν γιατί "αυτό θα επηρέαζε τις σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ".

    Ωστόσο, ο δικαστής, Τεύκρος Οικονόμου δήλωσε ότι παρά τις καλές προθέσεις του Ισραηλινού πρόξενου και τις διαβεβαιώσεις της διπλωματικής αποστολής ότι οι δύο Ισραηλίτες θα βρίσκονται υπό περιορισμό, μόνο οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορούν να διασφαλίσουν κάτι τέτοιο.

    Αυτό που θα πρέπει να απαντηθεί, είπε, είναι τί θα συμβεί στην περίπτωση που οι κατηγορούμενοι αρνηθούν να παρουσιαστούν ενώπιον του δικαστήριου. "Λόγω του καθεστώς της διπλωματικής αποστολής, δεν θα μπορεί να αναγκάσει τους κατηγορούμενους να παρουσιαστούν στο δικαστήριο", είπε.

    Για το λόγο αυτό, ο δικαστής αποφάσισε όπως οι δύο Ισραηλινοί παραμείνουν υπό κράτηση από τις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας, μέχρι την προσαγωγή τους ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που θα συνεδριάσει στη Λάρνακα στις 8 Δεκεμβρίου, 1998.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [04] Πολίν Γκριν - Κυπριακό - ΕΕ - Χέρκους - Οτσαλάν

    Λονδίνο,Βρετανία,20/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πιέσεις προς την κυβέρνηση της Τουρκίας, θα πρέπει αν ασκηθούν τόσο για το Κυπριακό όσο και για το Κουρδικό, τόνισε σήμερα η αρχηγός της σοσιαλιστικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, Πολίν Γκριν, σε δηλώσεις της στον ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό του Λονδίνου LGR.

    Οπως είπε η κ. Γκριν "οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να είναι ξεκάθαρες προς τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ", ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας "δεν είναι αποδεκτή για μια χώρα που επιθυμεί να αποτελέσει μέρος της ΕΕ".

    Κύπρος - ΕΕ - Κουκ - Κυπριακό

    Υπενθυμίζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, στις οποίες υπογράμμιζε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν συνδέεται με τη λύση του Κυπριακού, η κ. Γκριν κλήθηκε να σχολιάσει τη αντίθετη στάση της Ιταλίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Ολλανδίας και είπε ότι "η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι χωρίς όρους".

    Η Ευρωβουλευτής είπε ακόμη ότι "αυτά αποτελούν τακτικές και έχω προ πολλού πειστεί ότι όλα αποδεικνύουν ότι όταν είναι αναγκασμένες να ψηφίσουν (οι χώρες μέλη της ΕΕ), ψηφίζουν ακριβώς στη γραμμή που ανέφερε ο Ρομπιν Κουκ".

    "Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτή είναι η θέση, στην οποίαν η ΕΕ έχει δεσμευτεί", τόνισε η κ. Γκριν.

    Σε ότι αφορά τη νέα πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό και τις προσπάθειες της Αναπληρωτού Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αν Χέρκους, η κ. Γκριν εξέφρασε την άποψη ότι η αξιωματούχος των ΗΕ "έχει ένα πολύ διαφορετικό ύφος από άλλους αντιπροσώπους των ΗΕ".

    Πρόσθεσε εξάλλου, ότι "κάθε προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί" και σημείωσε ότι η κ. Χέρκους "εργάζεται πολύ σκληρά" με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, και σημείωσε ότι "γνωρίζει ότι έχει να επιτύχει δύσκολο στόχο και πρέπει να την ενθαρρύνουμε σε αυτό".

    Τουρκία - Ιταλία - Οτσαλάν

    "Αποτροπιασμό", εξέφρασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού αναφορικά με το θέμα της έκδοσης του Κούρδου ηγέτη, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, σύμφωνα με την κ. Γκριν.

    Οπως είπε η Βρετανίδα Ευρωβουλευτής, η στάση που τηρεί η Τουρκία για το θέμα και οι απειλές της εναντίον της Ιταλίας, είναι "απόλυτα απαράδεκτες, για μια χώρα που επιθυμεί να γίνει μέλος της ΕΕ".

    Οπως σημείωσε, "είναι απαράδεκτο να προσπαθεί να παρενοχλήσει την ιταλική κυβέρνηση" και σημείωσε ότι ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ' Αλέμα δεν πρόκειται να εκφοβιστεί.

    Τόνισε εξάλλου, ότι ο Οτσαλάν έχει αποκηρύξει όποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση και πως "αυτό πρέπει να το δούμε ως μια ευκαιρία", για να επιλυθεί το κουρδικό θέμα, μέσα από ειρηνικά μέσα, μέσα από πολιτικό διάλογο.

    Σημείωσε εξάλλου, ότι "πρέπει να πούμε στην Τουρκία ότι το Κουρδικό πρέπει να λυθεί με το μόνο τρόπο που μπορεί να λυθεί και να μας αφήσουν να βοηθήσουμε στην έναρξη πολιτικού διαλόγου".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [05] ΥΦΕΞ Νορβηγίας - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,20/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η προγραμματισμένη επίσκεψη της Νορβηγίδας Υφυπουργού Εξωτερικών, Ασλανγκ Χάγκα στην Κύπρο, η οποία είχε ανακοινωθεί νωρίτερα, αναβάλλεται για τεχνικούς λόγους.

    Η κ. Χάγκα επρόκειτο να επισκεφθεί το νησί, στις 22 Νοεμβρίου, ύστερα από πρόσκληση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέκου Σιάμπου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [06] Κασουλίδης - Αγιέντε

    Λευκωσία,Κύπρος,20/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την ικανοποίηση του για την υποστήριξη που παρέχει η Κούβα στην Κύπρο όσον αφορά τη καταπάτηση του διεθνούς δικαίου που λαμβάνει χώρα στο νησί, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, μετά από συνάντηση με την Υφυπουργό Εξωτερικών της Κούβας, Ισαμπέλ Αγιέντε.

    Εξέφρασε ακόμη την αλληλεγγύη της Κύπρου προς τους αγώνες του Κουβανικού λαού και είπε ότι κατά τη συνάντηση τους αντάλλαξαν απόψεις πάνω σε θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις.

    Οπως είπε ο κ. Κασουλίδης τους δόθηκε η ευκαιρία να "εκφράσουν τη σταθερή φιλία που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών από τη γέννηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, μια σταθερή φιλία που έχει εκφραστεί με πολλούς τρόπους στο παρελθόν από διάφορα διεθνή βήματα".

    Από την πλευρά της, η κ. Αγιέντε είπε ότι είχε πολύ χρήσιμες συνομιλίες τόσο με τον κ. Κασουλίδη όσο και με το Γενικό Διευθυντή του ΥΠΕΞ, Αλέκο Σιάμπο για τις διμερείς σχέσεις Κύπρου - Κούβας και για τις διεθνείς εξελίξεις.

    Τόνισε, εξάλλου, ότι "οι δύο χώρες έχουν όλες τις δυνατότητες να συνεχίσουν να αναπτύσσουν τις διμερείς τους σχέσεις, που είναι άριστες αλλά θα μπορούσαν να είναι εξίσου άριστες και από οικονομικής και εμπορικής άποψης".

    Η κ. Αγιέντε εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του Κουβανικού λαού για την αλληλεγγύη της κυπριακής κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου στον αγώνα της Κούβας κατά του αμερικανικού εμπάργκο.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΑΧΡ)

    [07] Κυπριανού - ΑΚΕΛ - Αγιέντε

    Λευκωσία,Κύπρος,20/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στο πλευρό της Κύπρου και έτοιμη να προσφέρει τη βοήθειά της, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και του Κινήματος των Αδεσμεύτων, είναι η Κούβα, διαβεβαίωσε σήμερα η Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ιζαμπέλ Αγιέντε τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού.

    Μιλώντας μετά τη συνάντηση ο κ. Κυπριανού επεσήμανεότι το Κίνημα των Αδεσμεύτων, κατά γενική ομολογία θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τους βασικούς του στόχους και να μην περιοριστεί απλώς στο πώς τα μέλη του θα βελτιώσουν κάπως την οικονομική τους κατάσταση.

    "Πρέπει να επανεύρει τους βασικούς του στόχους που είναι η άσκηση έστω μέσω των Ηνωμένων Εθνών κάποιων πιέσεων σε πολύ σημαντικά πολιτικά θέματα που απασχολούν τον κόσμο", είπε ο κ. Κυπριανού.

    Εξάλλου, σε γραπτή ανακοίνωσή του, το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια με την ΥΦΕΞ της Κούβας, έγινε αλληλοενημέρωση για την κατάσταση στις δύο χώρες, καθώς και για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ενώ εκφράστηκε η ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ σε όλες τις περιπτώσεις.

    Τέλος, ο κ. Χριστόφιας και η κ. Αγιέντε επαναβεβαίωσαν την αλληλεγγύη τους με τον αγώνα του κουβανικού και κυπριακού λαού, αντίστοιχα, για υπεράσπιση της ανεξαρτησίας τους.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [08] Κυπριανού - Σαβί

    Λευκωσία,Κύπρος,20/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τη θέση ότι η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να είναι από τις βασικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκφράζει σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, ο Εσθονός ομόλογός του, Τόμας Σαβί, με την οποίαν τον ευχαριστεί για την πρόσφατα συνάντηση που είχαν στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

    Κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους, οι δύο Προέδροι Κοινοβουλίων συζήτησαν την πορεία της Κύπρου και της Εσθονίας προς την ΕΕ.

    Ο κ. Σαβί στην επιστολή του, με την οποίαν εισάγει τον Αντιπρόεδρο του Εσθονικού Κοινοβουλίου, Τούνε Κέλαμ που επισκέπτεται αυτές τις μέρες την Κύπρο, αναφέρει επίσης ότι ασπάζεται πλήρως τη θέση του κ. Κυπριανού ότι η ΕΕ δεν αποτελεί μόνο μια οικονομική ένωση.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [09] ΥΠΑΜ - Τουρκική εισβολή - Τ/Κ

    Λευκωσία,Κύπρος,20/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σαφές ακόμη και για τους πολιτικά μύωπες είναι το γεγονός ότι η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο για να εξυπηρετήσει τα δικά της στρατηγικά συμφέροντα και όχι για τους Τουρκοκυπρίους, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου, μιλώντας σε εκδήλωση καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους και τιμής για την εξέγρση του Πολυτεχνείου, που διοργάνωσε ο Δήμος Δερύνειας.

    Οπως είπε ο κ. Ομήρου, "η ανακήρυξη του ψευδοκράτους στις κατεχόμενες περιοχές, αν υπήρξε για μας μία νέα επίθεση και πρόκληση, αν για την ανθρωπότητα ήταν περιφρόνηση της διεθνούς νομιμότητας, για τους Τουρκοκυπρίους ήταν μια μεγάλη απάτη".

    "Τους είπαν ότι τότε μόνο θα δικαιωθούν, αν αποκτήσουν κρατική υπόσταση", είπε ο κ. Ομήρου προσθέτοντας ότι, "με τη στήριξη και αποκλειστική αναγνώριση της Τουρκίας έφτιαξαν ένα πειρατικό μόρφωμα απλώς και μόνο για να εξυπηρετηθούν άνομα συμφέροντα, οικονομικές πλεονεξίες, υπερφίαλες προσωπικές φιλοδοξίες και τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας".

    Σημείωσε εξάλλου, ότι ενώ "οι Τ/Κ εξακολουθούν να παίρνουν το δρόμο της μετανάστευσης για ένα καλύτερο μέλλον και οι απλές μάζες ζουν μέσα σε συνθήκες οικονομικής μιζέριας, κάτω από ένα στρατικρατικό καθεστώς, τη θέση των Τ/Κ παίρνουν χιλιάδες έποικοι από την Ανατολία σε μια προσπάθεια να παραχαράξουν τη δημογραφική σύνθεση του νησιού".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [10] Απεβίωσε ο Ρένος Πρέντζας

    Λευκωσία,Κύπρος,20/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Απεβίωσε σήμερα το απόγευμα, ο πρώην βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ρένος Πρέντζας σε ηλικία 53 χρόνων.

    Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, ο Πρέντζας μεταφέρθηκε εσπευσμένα στις 6.35 το απόγευμα, στο Απολλώνειο ιδιωτικό νοσοκομείο στη Λευκωσία, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

    Ο Ρένος Πρέντζας γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1945 και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Διετέλεσε καθηγητής και δημοσιογράφος καθώς και μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ από το 1974 μέχρι το 1997 και Γενικός Γραμματέας της ΔΕΟΚ από το 1982 μέχρι το 1997.

    Μεταξύ 1991 και 1996 διετέλεσε βουλευτής του Σ.Κ.ΕΔΕΚ στη Λευκωσία.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 20 November 1998 - 18:46:19 UTC